Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    filfot
    blog.seniorennet.be/filfot
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    luz
    blog.seniorennet.be/luz
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    momone63
    blog.seniorennet.be/momone6
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude kaastaart met citroen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een springvorm van 20 cm .
    175 g lepel biscuits, verkruimeld- 75 g gesmolten boter- 75 ml vers citroensap- 9 g gelatinepoeder- 225 g magere verse kaas (type Philadelphia light)- 150 ml yoghurt-
    50 ml ahornsiroop- 2 eiwitten- fijne reepjes citroenschil- 2 eetlepels fijne suiker

     

    Vermeng de biscuits met de boter. Bekleed een springvorm met plasticfolie. Druk het mengsel uit op de bodem en tegen de wanden van de vorm. Zet een paar uur in de koelkast. Vermeng het citroensap met 75 ml koud water en doe het gelatinepoeder er bij. Laat 5 minuten wellen. Verwarm in de microgolf (op

    lage stand) tot de gelatine opgelost is. Laat weer afkoelen. Klop de kaas op met de yoghurt en de ahornsiroop. Roer er het gelatinemengsel door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het mengsel. Schep de kaascrème in de vorm en strijk glad. Laat minstens 3 uur opstijven. Ontvorm de taart, haal voorzichtig de plastidolie weg. Blancheer de citroenschilletjes 3 minuten in kokend water. Giet ze af. Wentel ze door de suiker. Schep ze op de taart.

     

    03-01-2006 om 20:34 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik knoflookolie

    Heel snel en heel makkelijk: pel een bolletje knoflookteentjes, snij ze in grove stukken.

    Doe ze in een mengkom met een likje olie en pureer ze met de staafmixer.

    Schep in een bokaal met schroefdeksel en schenk er olijfolie bij tot de bokaal boordevol is.

     Sluit goed af en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan: u hebt nu heerlijke knoflookolie voor veelzijdig keukengebruik!

    Bewaartijd:

    3 tot 4 weken op kamertemperatuur, maar wel in een goed gesloten bokaal!

     

    03-01-2006 om 20:31 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notencrèmebiscuit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het beslag: 
    4 eieren - 200 g suiker - 200 g zelfrijzende bloem
    Voor de notencrème:
    250 g roomboter - 200 g bloemsuiker - 6 eierdooiers-,8 eetlepels gemalen walnoten-100 g verkruimelde koekjes , (Vitabis)-  sap van 1 sinaasappel

    Voor de schuimkop:

     6 eiwitten- 150 g fijne suiker

    Voorde karamel:

    -6 eetlepels suiker - 3 eetlepels water

    En verder: - een kleine, hoge springvorm - vetstof voor de vorm

     

    1. Klop de hele eieren wit-schuimig met de suiker. Bewerk ongeveer

    10 minuten. Strooi er de gezeefde bloem bij. Schep luchtig om tot een glad beslag.

    2. Doe het beslag in een beboterde springvorm. Bak ongeveer 45 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Ontvorm en laat afkoelen.

    3. Vermeng de zachte roomboter met de bloemsuiker en de eierdooiers. Roer goed glad. Voeg er de noten, de verkruimelde koekjes en het sinaasappelsap aan toe. Strijk uit op de afgekoelde biscuit. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

    4. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker. Schep met een eetlepel toefjes eiwitschuim op de ijskoude notencrème.

    5. Laat de suiker met het water op een zacht vuur lichtjes karameliseren. Lepel wat karamel over de schuimkop en laat even opstijven voor u de taart aansnijdt.

     

    02-01-2006 om 20:04 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasteitjes met garnalen in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    voorgerecht

     

    Gebruik een grote bladerdeegbodem (koelafdeling) of vierkleinere vierkantjes (diepvries).

    Voor 4 porties: Bak 200 g bladerdeeg 15 minuten voor op 200° C, met in het midden een rondje bakpapier en daarop een handvol droge bonen. Stoof 1 sjalotje glazig in olijfolie. Doe er

    1 kartonnetje gezeefde. gekruide tomatenpuree (of tomaatblokjes) en 4 dikke ringen rode paprika bij. laat 5 minuten sudderen. Verwarm 250 g gepelde roze garnalen in de tomatensaus. Kruid .met peper. Schep de garnalensaus in de pasteitjes. Werk af met vers basilicum en serveer.

     

    02-01-2006 om 20:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beursjes met gekarameliseerde varkensreepjes

    Een mals stukje varkensvlees gaat er altijd wel in.

    Gelukkig is dat vlees nu veel minder vet dan vroeger (onder meer door andere kweekmethodes).

    Dus mag het weer wat vaker op het menu.

    Voor 4 beursjes:

    Haal 100 g varkens reepjes (van het heupstuk) door de bloem en bak ze kort aan in olijfolie.

    Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.

    Laat ze afkoelen.

    Laat 10 g suiker karameliseren in 1 eetlepel water.

    Blus met 1 dl witte wijn.

    Laat afkoelen en vermeng met de vleesreepjes.

    Verdeel over 4 veIlen filodeeg en vouw dicht.

    Strik de beursjes dicht met een reepje prei of bieslook.

    Bestrijk met gesmolten boter of olie.

    Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

    Lekker met zelfgemaakte mayonaise van mosterd, eierdooier en olijfolie, op smaak gebracht met balsamico en, jawel, een scheutje sinaasappelsap.

     

    29-12-2005 om 16:35 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn wolkenoortjes eetbaar?

    Jawel, wolkenoortjes worden gegeten en zijn nog erg lekker ook.

    Het zijn namelijk(weliswaar bizar ogende) maar eetbare paddestoelen met een mild aroma dat bij heel veel ingrediënten past.

    Vooral in de Chinese keuken zijn deze paddestoelen populair.

    Bij ons zijn ze niet vers te koop, alleen gedroogd.

    U moet ze voor gebruik 20 minuten weken in warm water.

    Ook het weekwater kan in het gerecht verwerkt worden.

    Andere benamingen voor deze bruine paddestoel zijn Chinese morielje en bosoortje.

     

    29-12-2005 om 16:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zijn......

    Wat zijn artisjokken?

    Artisjokken zijn de enige bloemen die officieel tot de groenten gerekend worden.

    De artisjok is de nog niet ontloken bloem van een distelsoort.

    De groente heeft een zachte bodem die bezet is met bladschubben en 'hooi'.

    Dit hooi is het niet-eetbare deel.

    De schubben bestaan uit harde punten die afgeknipt worden.

    Het vlezige onderstuk kan worden uitgezogen.

    Het lekkerste deel van de artisjok is de bodem.

    In het begin van de zomer zijn ze vers verkrijgbaar.

    Artisjokken zijn daarnaast het hele jaar in blik te koop.

    Wat zijn capucijners?

    Capucijners behoren tot de peulvruchten.

    Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, vitaminen en voedingsvezels. Capucijners komen oorspronkelijk uit Turkije.

    Eigenlijk zijn het een soort erwten, die hoekig en licht- tot donkerbruin gekleurd zijn.

    Ze worden in Nederland nog steeds veel gegeten met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst.

    Ze zijn ook lekker met zilveruitjes, augurken en vruchten.'

    Wat zijn hazelnoten?

    De hazelnotenboom is tussen de drie en vijf meter hoog, is dun van stam en dichtbladig.

    Zijn bladeren zijn rond, ovaal of hartvormig.

    In het voorjaar draagt de hazelnotenboom geen bloemen.

    De vrouwelijke bloesems zien eruit als kleine knopjes.

    Uit een knopje ontstaat een langwerpige groei van twee of drie hazelnoten.

    De meeste hazelnoten komen uit de streek langs de Zwarte Zee.

    De hazelnoot is een fijne noot die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld hazelnootpasta, maar ook in bakkerijen is zij een veel gebruikte noot.

    Wat zijn kappertjes?

    Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant en worden gebruikt als tuinkruid.

    Ze zijn uitsluitend ingemaakt in azijn in potjes of flesjes te koop.

    Kappertjes worden vooral gebruikt als garnering op salades en visschotels.

    In koude sauzen en mayonaises worden ze fijngehakt toegevoegd om een speciale smaak te creëren.

    Er is ook kappertjesboter te koop.

    In deze boter is het, vocht van kappertjes verwerkt.

    Wat zijn kumquats en bittersinaasappels

    Er zijn verschillende soorten sinaasappels: navelsinaasappels, bloedsinaasappels, bittersinaasappels en kumquats.

    De bittersinaasappels zijn bestemd voor het maken van marmelade, gekonfijte schil en likeur.

    De vrucht is dof van kleur en de smaak is bitterzoet.

    De kumquat is een dwergsinaasappeltje dat van oorsprong uit China en Vietnam komt.

    Het wordt met schil gegeten.

    Het vruchtje heeft een bittere sinaasappelsmaak.

    Ze worden aangevoerd uit de Middellandse-Zeelanden en uit tropische landen.

    Vaak worden ze ingemaakt in stroop.

     

    Wat zijn lychees?

    Lychees zijn exotische vruchten die oorspronkelijk uit China afkomstig zijn.

    Deze vruchten smaken kruidig-zoet.

    Een lychee is ongeveer zo groot als een pruim en heeft een taaie, roze-rode schil.

    Het sappige vruchtvlees is glazig wit en zit rondom een langwerpige pit.

    Van november tot en met maart en in de maanden juli en augustus kunt u verse lychees kopen.

    Ze worden in deze maanden aangevoerd uit Israël, Thailand, Indonesië en Maleisië.

    Wat zijn rozebottels?

    Rozen bezitten in september en oktober rozebottels.

    Het lijken de vruchten van de roos, maar in werkelijkheid zijn het schijnvruchten.

    Rozebottels zijn zeer rijk aan vitamine B en C.

    Ze bevatten bovendien caroteen, citroen- en appelzuur en suikers.

    Rozebottels worden tot jam verwerkt of gedroogd.

    Rozebotteljam gaat uitstekend samen met wildbraad en wildsauzen.

    In de Elzas wordt 'Gratte Cu!' gestookt uit rozebottels.

    Dit is een bijzonder smakelijke brandewijn die als digestief geliefd is bij fijnproevers.

    Wat zijn vijgen?

    Vijgen komen voornamelijk uit landen rond de Middellandse Zee.

    Turkije en Griekenland zijn de belangrijkste leveranciers.

    Vijgen zijn peervormige vruchten met donkerrood vruchtvlees.

    Een vijgenboom levert ongeveer 10 tot 15 kilo vijgen per jaar op.

    De vruchten worden niet geplukt, maar vallen van de boom.

    Vijgen zijn verpakt in jute zakken of houten kisten in koele droge ruimten zo'n acht maanden houdbaar. "

    Wat zijn zemelen?

    Een zemel ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwe, rogge of rijst.

    Zemelen bestaan vooral uit grove 'schildelen'.

    Dit zijn platte, dunne fragmenten van de zaadhuid en vruchtwand van de graan- of rijstkorrel.

    Zemelen zijn onverteerbaar voor de mens maar prikkelen de darmwand waardoor de stoelgang wordt bevorderd.

    Ze werken ook cholesterolverlagend.

    Zemelen treft u vaak aan in bijvoorbeeld volkorenbrood en muesli, maar ze kunnen ook, gegeten worden in bijvoorbeeld yoghurt

     

     

    29-12-2005 om 16:30 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad met Salie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Salie wordt vaak gebruikt om kalfsvlees op smaak te brengen, maar past ook prima bij varkensvlees.

    Voor 4 personen:

     Snij een varkensgebraad van 1 kg in tien sneetjes (zonder ze helemaal los te maken van elkaar) en leg tussen twee sneetjes telkens een blaadje salie. Bind het gebraad op zodat het mooi in vorm blijft en smeer het lichtjes in met olijfolie. Meng 1 theelepel ‘fleur de sel'  (of zeezout) met 2 eetlepels grofgehakte pinda’s en 2 eetlepels verse, gehakte salie. Strijk dit mengsel op het vlees, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en laat het gebraad 1 uur garen in de oven op 200° C.

    Lekker met sla en aardappelen in de schil.

     

    28-12-2005 om 19:53 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meloen met een tik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De zoete cavaillon is een lekkere zomervrucht en vraagt eigenlijk niet om veel meer.

    Wilt u er toch een apartje van maken, snij de geschilde meloen dan in plakjes, besprenkel ze met pastis en strooi er wat verse muntblaadjes op.

    Serveer lichtjes gekoeld, maar niet ijskoud.

    28-12-2005 om 19:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR 4 PERSONEN
    1 konijn in stukken (met de lever)- 12 kleine uien- 1 groene selderie -150 g gerookte spekblokjes -1/2 fles rode wijn- 0,5 dl cognac- 1/2 blokje gevogeltebouillon- 1 soeplepel lookpuree- 2 soeplepels olie- 1 soeplepel bloem -1 zakje tuinkruiden- 1 soeplepel azijn - 50 g boter- zout en peper
    Bijgerecht: gekookte aardappeltjes

     

    - Schil de kleine uien. Maak de selderie schoon en snij in schijfjes. Zet opzij.

    - Bak de stukken konijn op een hevig vuur in een cocotte met de olie. Van zodra het vlees een mooie kleur heeft, doet u er de uien en de selderie bij. Laat twee minuten fruiten en bestrooi dan met de bloem. Goed mengen en wat bruin laten worden.

    - Besprenkel het konijn met de cognac en flambeer het. Voeg er de rode wijn bij, 25 cl water, het halve bouillonblokje, de lookpuree en het zakje tuinkruiden. Zet het deksel op de pan maar laat het een beetje open. Laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.

    - Bak de spekblokjes zonder vetstof in een pan met antikleeflaag. Voeg ze bij in de cocotte.

    - Doe de rauwe lever in de mixerkom met de boter en de azijn. Voeg dit mengsel bij de saus op het einde van de kooktijd. Verwarm nog een  beetje, maar zonder te laten koken. Verwijder de tuinkruiden en breng op smaak.

    - Dien warm op en geef er gekookte aardappeltjes bij.

    28-12-2005 om 19:45 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettesoep met citroen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om ijskoud te serveren.

     

    Voor 4 personen: Maak 2 dl groentebouillon (met een blokje). Rasp de schil van 1 onbehandelde citroen en pers ze uit. Snij 500 g ongeschilde courgette in blokjes, stoom die 10 minuten en pureer ze met de bouillon, 2 eetlepels olijfolie, de helft van de citroenschil en peper en zout. Laat ten minste 3 uur afkoelen in de koelkast. Breng net voor het serveren op smaak met citroensap en 2 eetlepels gehakte dille. Mix nog heel even, zodat het soepje mooi schuimt.

    Garneer met een plukje verse dille.

    28-12-2005 om 19:38 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessensoepje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    lekker ijskoud, als dessert of als,dorstlesser tussendoor.

     
    VOOR 4 PERSONEN:


    Laat 4 eetlepels suiker smelten en lichtjes karameliseren. Doe er 40 cl wit druiven­sap, het sap van 1 sinaasappel, de geraspte sinaas­appelschil en een gespleten, vanillestokje bij. Voeg er 1 rabarberstengel in stukjes, 300 g frambozen en 200 g rode aalbessen aan toe. Schep voorzichtig om. Laat10 minuten sudderen tegen de kook aan. Schuim af indien nodig. Dek af en laat 2 uur afkoe­len in de koelkast. Werk net voor het opdienen af met blauwe bessen, frambozen en bloemsuiker.

     

    28-12-2005 om 19:35 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Osso Bucco
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    - 4 kalfsschenkels- boter, olie, - peper en zout- look (2 teentjes)- oregano
    - groene selder- 4 wortels- 3 grote uien- 2 blikken gepelde tomaten
    - tomatenpuree hoeveelheid naar eigen smaak)- witte wijn (25 cl)- kalfsfond

    Werkwijze

    Groenten in stukjes snijden
    Schenkels in een weinig bloem wentelen en laten bruinen in de boter of olie. Peper en zout toevoegen. Als het vlees aan alle kanten mooi bruin is, het uit de pan halen.
    Olie warmen, uien glazig laten worden en er de selder en wortelen dan bijvoegen plus de look.
    Deglaceren met de witte wijn. Nu de stukjes tomaat bijvoegen.
    Kruiden met peper, zout oregano en eventueel basilicum bijvoegen.
    10 min laten sudderen
    Het vlees bijvoegen en laten sudderen tot het vlees zacht is.
    Het vlees uithalen en warm houden.
    Voeg nu tomatenpuree bij de saus tot men een niet te dikke gebonden saus bekomt.
    Opdienen met rijst of tagliatelli.

    27-12-2005 om 21:51 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaartjes met pistaches
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 6 vormpjes van 7 cm


    100 g pistaches, gepeld en geroosterd- 150 g madeleine-cakes, verkruimeld- 1 eetlepel bruine suiker- 185 ml sinaasappelsap- 15 ml citroensap- 7 g gelatinepoeder- 460 g roomkaas (type Philadelphia)- 1 blikje (497 g) gecondenseerde melk- 250 ml slagroom, opgeklopt- 6 marascino-kersen

     

    Plet de noten grot. Vermeng ze met de koekkruimels en de suiker. Verdeel in 6 porties en druk het mengsel uit op de bodem van kleine porseleinen vormpjes (type ramequin). Doe het sinaasappelsap en het citroensap met het gelatinepoeder in een pannetje. Laat 5 minuten wellen. Verwarm op een zacht vuur tot de gelatine oplost. Laat afkoelen. Klop de roomkaas op met de melk en het gelatinemengsel. Spatel de slagroom er luchtig door. Verdeel de kaascrème over de vormpjes. Zet  minstens

    3 uur in de koelkast om op te stijven.
    Ontvormen: zet de vormpjes heel even in heet water. Maak de randen los met een puntig mesje. Stort de taartjes op een dessertbord. Werk af met een kers en serveer.

     

    27-12-2005 om 21:48 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeegjes met aardbei en framboos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10 STUKS


    -10 vierkantjes bladerdeeg - 150g suiker - 5 dl room - 5 eetlepels ahornsiroop - 1 eetlepel frambozensiroop - 2 eetlepels frambozen­jenever - 2 eetlepels citroensap - 250 gaardbeien - 300 9 frambozen

     

    1. Verwarm de suiker tot hij smelt en lichtjes karameliseert. Roer er de helft van de room door. Laat afkoelen.

     

    2. Snij elk plakje bladerdeeg in twee driehoeken. Leg ze op bak­papier en prik ze in. Bak ze 12 minuten op 225°C.

     

    3. Bestrijk de koekjes aan een kant met ahornsiroop. Zet ze 1/2 minuut onder de grill. Keer om en herhaal. Laat afkoelen.

     

    4. Vermeng frambozensiroop, jenever en citroensap. Laat er de aardbeien en frambozen 10 minuten in marineren.

     

    5. Klop de rest van de room stijf. Schep door de karamel room.

    Verdeel over de helft van de koekjes. Werk af met de gemarineerde vruchten en dek af met een tweede koekje.

    23-12-2005 om 20:15 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Venkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Venkel heeft zowel op medisch vlak als in de keuken iets te betekenen. De oude Grieken kenden deze plant ook al als groente en als geneeskrachtig kruid. Volgens hen was dit het middel bij uitstek om te vermageren. Vandaag wordt venkel vooral geroemd om zijn goede invloed op de spijsvertering en, niet te vergeten, om de heerlijke anijsachtige smaak.

    Van venkel kan je de wortel en vooral de zaden gebruiken voor medicinale doeleinden. Maak een aftreksel van de zaden als je maag na de maaltijd van streek is of als je darmen in de knoop zitten. Deze thee helpt bij winderigheid; indigestie, misselijkheid en krampen. Venkelthee maak je door 15 gram zaadjes gedurende tien minuten te laten trekken in een liter water. Deze thee is trouwens ook een bekend middeltje voor moeders die borstvoeding geven. Hij komt niet alleen de melkproductie ten goede, maar ook zal de baby dankzij de moedermelk minder last hebben van buikkrampjes. Vroeger gebruikte men venkelzaad geregeld bij oogaandoeningen. Het kruid bevat immers ontstekingsremmende bestanddelen die goed van pas komen in oogwater. Venkel bevordert ook de afscheiding van het urinezuur uit het lichaam, zodat je de pijn veroorzaakt door jicht en artritis kan verzachten. Gebruik hiervoor een afkooksel van de venkelwortel. Dit maak je door 30 gram venkelwortel gedurende twee minuten te laten koken in een liter water. Neem het brouwsel van het vuur en laat nog tien minuten trekken. Dit afkooksel komt ook van pas bij aandoeningen van de urinewegen, bijvoorbeeld in geval van gruis of stenen. Let op: aangezien venkel invloed heeft op de baarmoeder, mag je het niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap.

     

    TIPS:

     

    Frisse adem: knabbel op venkelzaadjes voor een frisse adem.

    Blauwe plekken: laat blauwe plekken sneller verdwijnen door ze met verdunde venkelolie in te smeren (15 druppels venkelolie in een eetlepel tarwekiemolie).

    23-12-2005 om 20:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu-cake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR EEN SPRINGVORM VAN 20 CM

    250 g boudoirs, verkruimeld- 60 ml gesmolten boter- 30 ml sterke koffie- 230 g plattekaas- 230 g mascarpone- 210 g fijne suiker- 40 ml koffielikeur- 2 eieren- 35 g vloeiende bloem- gesmolten chocolade om af te werken

     

    Vermeng de boudoirs met de boter en de koffie. Druk het mengsel in de springvorm.

    Zet in de koelkast terwijl u verder werkt.

    Klop de plattekaas en de mascarpone luchtig op met de suiker en de koffielikeur. Voeg er de eieren en de bloem aan toe. Roer goed glad. Schep de kaas.. crème op de koekjesbodem. Bak 40 tot 45 minuten op 175° C. Laat de cake afkoelen in de oven. Zet hem nog minstens 3 uur in de koelkast. Snij het gebak in punten en schep over elke portie warme chocoladesaus.

    23-12-2005 om 15:38 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipballetjes met pappardelle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    500g pappardelle (of tagliatelle)- 400 g kipfilet- 200 g room- 1/2 onbehandelde citroen- peper uit de molen en zout

    Voor de saus: . 1 l tomatenpulp- 2 middelgrote uien- 2 teentjes knof­look- 2 eetlepels olijfolie- 1 takje rozemarijn- 2 takjes oregano- 2 takjes basilicum

     

    1. Snij de kipfilet in stukjes. Doe ze samen met de room in een kom. Roer even en zet 15 minuten koel weg. .

    2. Rasp de citroenschil, pers het vruchtvlees uit. Pureer de kip met de room, de citroenschil, het citroensap, peper en zout. Zet koel weg.

    3. Snipper de uien en de knoflook. Fruit ze glazig in de olijfolie. Doe er de tomatenpulp, de gesnipperde rozemarijn en de gesnipperde oregano bij. Laat 15 minuten sudderen in de open pan.

    4. Doe het kipgehakt in een spuitzak met grote effen tuit. Spuit beetjes van het mengsel in de hete tomatensaus. Laat: +/-10 minuten zacht doorkoken, tot de balletjes gaar zijn.      .

    5. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af. Serveer hem met de balletjes in tomatensaus, bestrooid met gesnipperd basilicum.

    23-12-2005 om 15:31 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip met oesterzwammen

    1 hele panklare braadkip- 400 g oesterzwammen-  2 wortelen- 4 raapjes

    - 2 stengelsprei- 1 tak selder-  2 sjalotten- 1 teentje  knoflook- 100 g verse kaas-  150g boter-  2 eetlepels gehakte peterselie-  peper en zout

    Wrijf de oesterzwammen droog schoon, snij ze in stukjes. Snipper de groenten fijn.

    Hak de sjalotten en de knoflook. Verwarm de oven voor op 180° C. Stoof de helft van de paddestoelen, de knoflook en de sjalotten kort aan in 30 g boter. Vermeng in een kom met de verse kaas, 50 g boter en de gehakte peterselie. Vul de braadkip met de farce.

    Leg ze in een ovenschotel zet ze ongeveer 1 uur in de oven. Besprenkel ze tussendoor met gesmolten boter of met het uitgelopen braadvocht. Stoom de groenten apart gaar.

    Bak de rest van de oesterzwammen kort op een hevig vuur, in de rest van de boter.

    Schik de kip met de gestoomde groenten op een serveerschotel.

    Nappeer met de braadjus.

    Serveer goed heet. Lekker met brood of met rijst.

    23-12-2005 om 15:28 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart met gemarineerde bessen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR EEN SPRINGVORM VAN 26 CM

     

    210 g patisseriebloem -100,g geroosterde hazelnoten, gehakt -100 g fijne suiker- 100 g ijskoude boter in stukjes- 2 eierdooiers- vetstof voor de vorm

     

    VOOR DE VULLING: - 4 eieren, gesplitst  - 200g fijne suiker - 480 g Verse roomkaas -500 ml zure room - 3 afgestreken eetlepels vloeiende bloem - 10 ml vanille-essence- 1 koffielepel geraspte citroenschil - 15 ml citroensap - 200 g gemengde bessen (diepvries) - 50 ml zoete witte wijn (facultatief)

     

    1. Meng de bloem met de noten en de suiker. Doe er de koude boter bij. Bewerk met vork en mes tot

    een kruimelig deeg. Voeg de eierdooiers en 30 ml koud water toe. Vermeng met de houten lepel. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed  even door, tot het zacht en elastisch is. Verpak het in plasticfolie en zet het minstens 1 uur in de koelkast. Rol het uit. leg het in een beboterde springvorm en zet in de koelkast.

     

    2. Maak nu deVulling. Klop de eierdooiers met de suiker tot een witschuimige massa. Roer er de roomkaas (op kamertemperatuur) door voeg de zure room, de bloem; de vanille-essence, het citroensap en de schil toe. Klop goed op.

    3. Klop de eiwitten stijf. Spatel de eiwitsneeuw luchtig door het mengsel. Schep de kaascrème op de deegbodem.

     

    4. Bak 1 uur in een op 180° C voorverwarmde oven. Laat de taart volledig afkoelen in de oven. Zet ze

    vervolgens minstens 3 uur in de koelkast. Marineer de bessen 3 uur in witte wijn.

    Schep ze net voor het serveren op de taart.

    Wie niet van wijn houdt, kan de bessen ook in suiker marineren.

    23-12-2005 om 15:22 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    yvonne
    blog.seniorennet.be/yvonne
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    aminata
    blog.seniorennet.be/aminata

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    benjamin
    blog.seniorennet.be/benjami
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    teresamarie
    blog.seniorennet.be/teresam
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    ranja
    blog.seniorennet.be/ranja
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!