Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sonnepon2007
    blog.seniorennet.be/sonnepo
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mam
    blog.seniorennet.be/mam
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    albert_de_goede
    blog.seniorennet.be/albert_
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    08-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot je van kip met olijven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    . 1 flinke braadkip- 8 plakken pancetta (of bacon)- 8 kleine sjalotjes- 1 venkel- 2 teentjes knoflook- 1 blik Italiaanse kerstomaatjes (400 g)- 2 eetlepels olijfolie- 1 dl vermouth-{of droge witte wijn)- 50 g zwarte olijven-1 blaadje laurier- venkelgroen of peterselie- peper uit de molen en zout             .

     

    1. Maak de groenten schoon. Laat de sjalotjes heel. Snij de venkel in plakken.,Stoof' ze aan in de hete olie.

    2. Doe er de gepelde en geplette knoflook en de vermouth bij. Laat inkoken tot ongeveer de helft van de vloeistof verdampt is. .

    3. Voeg het sap van de kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout. Leg de kip op de groenten en bedek ze met plakjes pancetta (of bacon). Dek af zet 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven.

    4. Voeg de kerstomaatjes en de olijven toe. laat nog 15 minuten onafgedekt in de oven, zodat de pancetta (of de bacon) kan bijkleuren. Werk af met gehakt

    venkelgroen of peterselie.

    Lekker met ciabatta of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van langoustines en bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12 langoustines- 200 g gemengde bospaddestoelen- 50 cl rode wijn- 2 sjalotten- 200 g mosselgroenten- 1 kruidentuiltje- 2 eetlepels arachideolie- 1 eetlepel gehakte peterselie

    - peper en zout

     

    Pel de langoustines. Plet de schalen grof. Pel en snipper de sjalotten fijn. Bak de geplette schalen 5 tot 6 minuten op een hevig vuur, in 1 eetlepel olie. Doe er de sjalotjes bij. Laat 10 minuten stoven. Schenk er de wijn bij, voeg er de groenten en het kruidentuiltje aan toe. Kruid met peper en zout. laat 15 minuten inkoken op een zacht vuur. Zeef en druk goed uit. Kook de langoustines een paar minuten in de wijnsaus. Wrijf de paddestoelen droog schoon,.snij ze in plakjes. Bak ze kort op een hevig vuur, in de rest van de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe ze bij de langoustines en verwarm nog

    1 minuut. Werk af met gehakte peterselie en serveer.

    Lekker met stokbrood' of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza met wilde champignons en ricotta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    300 g tarwebloem- 1 eetlepel verse gist- 1 eetlepel olijfolie- 300 g wilde champignons- 150 g ricotta- 2 teentjes knoflook, gehalveerd- 30 g boter-  peper en zout

     

    Los de gist op in 25 cl lauw water. Laat het gistpapje 10 minuten staan. Zeef de bloem met een snuifje zout, maak in het midden een kuiltje. Schenk er het gistpapje bij. Kneed tot een stevig, elastisch deeg. Blijf minstens 10 minuten goed doorkneden. Leg de deegbal in een ingevette schotel. Laat hem 1 à 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200° C. Bak de knoflook goudbruin in de boter. Schep de teentjes uit de pan. Wrijf de champignons droog schoon. Bak ze kort op een hevig vuur, in de hete boter. Kruid ze met peper en zout. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Beleg- het met de paddestoelen en de verkruimelde ricotta. Verlaag de oventemperatuur tot

    180° C. Bak de pizza 10 tot 15 minuten in het midden van de- oven.

     

    07-01-2006 om 16:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante varkensragout met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g varkensfilet- 1 ui- 1 groene paprika- 2 teentjes knoflook- 1 rood chili
    pepert je- 500 g gezeefde tomatenpuree- 1 blik (450 g) cannellini-bonen- 1 l kippenbouillon- 1 eetlepel olijfolie- 250 g kleine pasta (penne)- 2 theelepels komijnzaadjes- 4 eetlepels gehakte peterselie- peper uit de molen en zout

     

      1. Snij het vlees in stukjes. Snipper de gepelde ui en de knoflook fijn. Verwijder zaadjes en zaad lijsten uit de paprika en het pepertje, snij het vruchtvlees in stukjes.

      2. Braad het vlees rondom aan in de hete olie. Kruid met peper en zout. Doe er de groenten, de knoflook en het pepertje bij. Laat 5 minuten stoven. Doe er de komijnzaadjes, de kippenbouillon en de tomatenpuree bij. Breng aan de kook.

      3. Voeg de uitgelekte cannellini- bonen, de pasta en de helft van de peterselie toe. Temper het vuur. Laat 15 tot 20 minuten sudderen tegen de kook aan, in de open pan. Doe er eventueel wat water bij als de saus te snel indikt.

    4. Kruid naar smaak bij. Werk af met de rest van de gehakte peterselie.

    Serveer goed heet.

     

    07-01-2006 om 16:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250g bospaddestoelen, 50 g fijne vermicelli (engelenhaar), 2 eierdooiers, 1 eetlepel gehakte bieslook, nootmuskaat, peper en zout.

     

    Wrijf de paddestoelen droog schoon. Snij de steeltjes van de hoedjes, halveer de hoedjes. Breng 1,5.l water aan de kook. Kruid met peper,zout en nootmuskaat. Doe er de paddestoelen bij."

    Laat 3 à 4 minuten koken. Voeg er de vermicelli aan toe. Dek af en laat 3 minuten sudderen tegen de kook aan. Klop de eierdooiers los. Zet de pan van het vuur, schenk de dooiers bij de soep en roer goed om. Werk af met gehakte bieslook. , Serveer goed heet.

     

    Tip. Snij enkele sneetjes bruin brood (zonder korst) in fijne reepjes. Bak ze knapperig in wat boter in een pan en serveer ze apart bij de soep.

    06-01-2006 om 17:46 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pie met peren en pruimen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een vrij diepe bakvorm van 25 cm diameter:


    Vermeng 275 g bloem met een snuifje zout en 175 g koude botervlokjes tot een kruimelig mengsel. Doe er 2 eetlepels fijne suiker en wat water bij. Kneed tot een homogeen deeg. Rol uit op een met bloem bestoven werkvlak, verdeel in twee en leg één portie op de bodem van een ingevette bakvorm. Druk het

    goed langs de rand omhoog. Snij 6 geschilde peren in partjes en snij 8 pruimen doormidden. Leg het fruit op de deegbodem. Bestrooi het met 2 eetlepels vanillesuiker en besprenkel het met 2 eetlepels gesmolten boter. Dek af met het resterende deeg. Druk de randen goed aan. Bestrijk het deegdeksel met melk en bak de pie 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Bestrooi het deegdeksel lichtjes met fijne suiker en bak nog 20 minuten op 180° C.

     

    05-01-2006 om 19:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Perenclafoutis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het beslag: .

    1 pakje vanillesuiker- 1 ei - 10 opgehoopte eetlepels zelfrijzende bloem- 8 opgehoopte eetlepels fijne suiker - 6 eetlepels olie- 6 eetlepels melk

    Voor het garnituur: .

     400 g peren (of appels)- 80 g boter - 3 eetlepels fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- kaneel- 1 ei

    En verder:-

     een mooie bakvorm van 28 cm diameter- vetstof voor de vorm

     

    1. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom. Roer ze met een houten lepel tot een homogene, gladde massa en schenk het in de beboterde bakvorm.

    2. Schil de peren, verwijder klokhuis en pitten, snij ze in niet te fijne plakjes. Schik ze op het beslag.

    Bak de taart +/-30 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven.

    3. Laat de 80 g boter met de suiker en vanillesuiker smelten in de magnetron (of op een zacht vuur). Klop het ei los en doe het erbij. Breng op smaak met een mespuntje kaneel.

    4. Schenk het mengsel over de peren. Zet de clafoutis nog,1 tot 2 minuten onder de hete grill.

    Serveer lauw of koud, in de bakvorm.

    05-01-2006 om 19:56 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen appels in de diepvriezer?

    Als u een voorraadje wilt om later tot moes te verwerken of om een appeltaart mee te bakken, kan het prima. Snij de appels in partjes, fijne schijfjes of stukjes, blancheer ze in citroenwater en laat ze goed uitlekken. Handappels kunt u het beste in een koele, donkere kelder bewaren. Wie geen koele kelder heeft, kan de appels beter vlak voor verbruik kopen. Het fruit dat nu geplukt wordt, wordt immers bewaard in koelcellen waarin de temperatuur en de samenstelling van de lucht perfect

    geregeld wordt Hierdoor blijven de appels sappig en ongerimpeld, zeg maar quasi plukvers.

    04-01-2006 om 20:12 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peertjes met wijnsiroop

    Laat 30 cl rode wijn met 100 g fijne suiker en 3 kruidnagels inkoken tot een lichte siroop. Haal de kruidnagels eruit. Breng de siroop op smaak met een vleugje citroensap en een mespunt gemberpoeder. Schil 4 peren (type Williams). Halveer ze, leg ze met de snijkant op ingevet bakpapier. Snij ze in fijne plakjes (tot op 1/2 cm, zodat de plakjes nog aan elkaar blijven zitten). Nappeer ze met de wijnsiroop. Vouw het papier dicht en zet de papillotten 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

     

     

    04-01-2006 om 20:11 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAVAS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al vroeg ontdekte men dat deze naar selder ruikende plant het lichaam op een bijzondere wijze kon stimuleren. Vandaar dat lavas een gegeerd ingre­diënt was voor allerlei liefdesdrankjes. Achteraf is wel gebleken dat het vooral de spijsvertering is die er de positieve

     

    effecten van ondervindt. Lavas reinigt niet alleen de verteringsorganen, het zorgt ook voor een gezonde eetlust. Een kopje lavasthee na de maaltijd voor­komt een opgeblazen gevoel en win­derigheid. Het meest effectief is een aftreksel van de wortel op koud water. Laat een eetlepel fijngehakte wortel een nachtje weken in wat koud water. Voeg er daarna twee kopjes kokend water aan toe en laat tien minuten trekken. Zeef en drink dan één kopje na elke maaltijd. Het aftreksel van de lavaswortel wordt ook ingezet als urineafdrijvend middel. Het is een aanrader bij jicht en reumati­sche pijnen. Doe in dit laatste geval ook eens een twintigtal druppels etherische olie van lavas in je badwater. Dit brengt verlichting en stimuleert tevens de bloedsomloop. Lavas werkt daarnaast ook ontsmettend voor de urinewegen en kan je van een blaasontsteking afhelpen en in elk geval de pijn milderen. Lavas regelt tenslotte ook nog de menstruatie. Gebruik het kruid enkel wanneer de menstruatie te gering is of te vroeg ophouden. Let op: vermijd grote hoe­veelheden lavas als je zwanger bent of last hebt aan de nieren.

     
    Tips

    Mondwater: gebruik het aftreksel van de lavawortel als mondwater bij zweer­tjes of angina.

    Zuivere huid: Doe het afkooksel van 40 à 60 gram lavasbladeren in vier à zes liter water bij je badwater voor een zui­vere huid.

    03-01-2006 om 20:36 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude kaastaart met citroen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een springvorm van 20 cm .
    175 g lepel biscuits, verkruimeld- 75 g gesmolten boter- 75 ml vers citroensap- 9 g gelatinepoeder- 225 g magere verse kaas (type Philadelphia light)- 150 ml yoghurt-
    50 ml ahornsiroop- 2 eiwitten- fijne reepjes citroenschil- 2 eetlepels fijne suiker

     

    Vermeng de biscuits met de boter. Bekleed een springvorm met plasticfolie. Druk het mengsel uit op de bodem en tegen de wanden van de vorm. Zet een paar uur in de koelkast. Vermeng het citroensap met 75 ml koud water en doe het gelatinepoeder er bij. Laat 5 minuten wellen. Verwarm in de microgolf (op

    lage stand) tot de gelatine opgelost is. Laat weer afkoelen. Klop de kaas op met de yoghurt en de ahornsiroop. Roer er het gelatinemengsel door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het mengsel. Schep de kaascrème in de vorm en strijk glad. Laat minstens 3 uur opstijven. Ontvorm de taart, haal voorzichtig de plastidolie weg. Blancheer de citroenschilletjes 3 minuten in kokend water. Giet ze af. Wentel ze door de suiker. Schep ze op de taart.

     

    03-01-2006 om 20:34 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik knoflookolie

    Heel snel en heel makkelijk: pel een bolletje knoflookteentjes, snij ze in grove stukken.

    Doe ze in een mengkom met een likje olie en pureer ze met de staafmixer.

    Schep in een bokaal met schroefdeksel en schenk er olijfolie bij tot de bokaal boordevol is.

     Sluit goed af en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan: u hebt nu heerlijke knoflookolie voor veelzijdig keukengebruik!

    Bewaartijd:

    3 tot 4 weken op kamertemperatuur, maar wel in een goed gesloten bokaal!

     

    03-01-2006 om 20:31 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notencrèmebiscuit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het beslag: 
    4 eieren - 200 g suiker - 200 g zelfrijzende bloem
    Voor de notencrème:
    250 g roomboter - 200 g bloemsuiker - 6 eierdooiers-,8 eetlepels gemalen walnoten-100 g verkruimelde koekjes , (Vitabis)-  sap van 1 sinaasappel

    Voor de schuimkop:

     6 eiwitten- 150 g fijne suiker

    Voorde karamel:

    -6 eetlepels suiker - 3 eetlepels water

    En verder: - een kleine, hoge springvorm - vetstof voor de vorm

     

    1. Klop de hele eieren wit-schuimig met de suiker. Bewerk ongeveer

    10 minuten. Strooi er de gezeefde bloem bij. Schep luchtig om tot een glad beslag.

    2. Doe het beslag in een beboterde springvorm. Bak ongeveer 45 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Ontvorm en laat afkoelen.

    3. Vermeng de zachte roomboter met de bloemsuiker en de eierdooiers. Roer goed glad. Voeg er de noten, de verkruimelde koekjes en het sinaasappelsap aan toe. Strijk uit op de afgekoelde biscuit. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

    4. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker. Schep met een eetlepel toefjes eiwitschuim op de ijskoude notencrème.

    5. Laat de suiker met het water op een zacht vuur lichtjes karameliseren. Lepel wat karamel over de schuimkop en laat even opstijven voor u de taart aansnijdt.

     

    02-01-2006 om 20:04 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasteitjes met garnalen in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    voorgerecht

     

    Gebruik een grote bladerdeegbodem (koelafdeling) of vierkleinere vierkantjes (diepvries).

    Voor 4 porties: Bak 200 g bladerdeeg 15 minuten voor op 200° C, met in het midden een rondje bakpapier en daarop een handvol droge bonen. Stoof 1 sjalotje glazig in olijfolie. Doe er

    1 kartonnetje gezeefde. gekruide tomatenpuree (of tomaatblokjes) en 4 dikke ringen rode paprika bij. laat 5 minuten sudderen. Verwarm 250 g gepelde roze garnalen in de tomatensaus. Kruid .met peper. Schep de garnalensaus in de pasteitjes. Werk af met vers basilicum en serveer.

     

    02-01-2006 om 20:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beursjes met gekarameliseerde varkensreepjes

    Een mals stukje varkensvlees gaat er altijd wel in.

    Gelukkig is dat vlees nu veel minder vet dan vroeger (onder meer door andere kweekmethodes).

    Dus mag het weer wat vaker op het menu.

    Voor 4 beursjes:

    Haal 100 g varkens reepjes (van het heupstuk) door de bloem en bak ze kort aan in olijfolie.

    Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout.

    Laat ze afkoelen.

    Laat 10 g suiker karameliseren in 1 eetlepel water.

    Blus met 1 dl witte wijn.

    Laat afkoelen en vermeng met de vleesreepjes.

    Verdeel over 4 veIlen filodeeg en vouw dicht.

    Strik de beursjes dicht met een reepje prei of bieslook.

    Bestrijk met gesmolten boter of olie.

    Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

    Lekker met zelfgemaakte mayonaise van mosterd, eierdooier en olijfolie, op smaak gebracht met balsamico en, jawel, een scheutje sinaasappelsap.

     

    29-12-2005 om 16:35 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn wolkenoortjes eetbaar?

    Jawel, wolkenoortjes worden gegeten en zijn nog erg lekker ook.

    Het zijn namelijk(weliswaar bizar ogende) maar eetbare paddestoelen met een mild aroma dat bij heel veel ingrediënten past.

    Vooral in de Chinese keuken zijn deze paddestoelen populair.

    Bij ons zijn ze niet vers te koop, alleen gedroogd.

    U moet ze voor gebruik 20 minuten weken in warm water.

    Ook het weekwater kan in het gerecht verwerkt worden.

    Andere benamingen voor deze bruine paddestoel zijn Chinese morielje en bosoortje.

     

    29-12-2005 om 16:33 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zijn......

    Wat zijn artisjokken?

    Artisjokken zijn de enige bloemen die officieel tot de groenten gerekend worden.

    De artisjok is de nog niet ontloken bloem van een distelsoort.

    De groente heeft een zachte bodem die bezet is met bladschubben en 'hooi'.

    Dit hooi is het niet-eetbare deel.

    De schubben bestaan uit harde punten die afgeknipt worden.

    Het vlezige onderstuk kan worden uitgezogen.

    Het lekkerste deel van de artisjok is de bodem.

    In het begin van de zomer zijn ze vers verkrijgbaar.

    Artisjokken zijn daarnaast het hele jaar in blik te koop.

    Wat zijn capucijners?

    Capucijners behoren tot de peulvruchten.

    Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, vitaminen en voedingsvezels. Capucijners komen oorspronkelijk uit Turkije.

    Eigenlijk zijn het een soort erwten, die hoekig en licht- tot donkerbruin gekleurd zijn.

    Ze worden in Nederland nog steeds veel gegeten met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst.

    Ze zijn ook lekker met zilveruitjes, augurken en vruchten.'

    Wat zijn hazelnoten?

    De hazelnotenboom is tussen de drie en vijf meter hoog, is dun van stam en dichtbladig.

    Zijn bladeren zijn rond, ovaal of hartvormig.

    In het voorjaar draagt de hazelnotenboom geen bloemen.

    De vrouwelijke bloesems zien eruit als kleine knopjes.

    Uit een knopje ontstaat een langwerpige groei van twee of drie hazelnoten.

    De meeste hazelnoten komen uit de streek langs de Zwarte Zee.

    De hazelnoot is een fijne noot die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld hazelnootpasta, maar ook in bakkerijen is zij een veel gebruikte noot.

    Wat zijn kappertjes?

    Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant en worden gebruikt als tuinkruid.

    Ze zijn uitsluitend ingemaakt in azijn in potjes of flesjes te koop.

    Kappertjes worden vooral gebruikt als garnering op salades en visschotels.

    In koude sauzen en mayonaises worden ze fijngehakt toegevoegd om een speciale smaak te creëren.

    Er is ook kappertjesboter te koop.

    In deze boter is het, vocht van kappertjes verwerkt.

    Wat zijn kumquats en bittersinaasappels

    Er zijn verschillende soorten sinaasappels: navelsinaasappels, bloedsinaasappels, bittersinaasappels en kumquats.

    De bittersinaasappels zijn bestemd voor het maken van marmelade, gekonfijte schil en likeur.

    De vrucht is dof van kleur en de smaak is bitterzoet.

    De kumquat is een dwergsinaasappeltje dat van oorsprong uit China en Vietnam komt.

    Het wordt met schil gegeten.

    Het vruchtje heeft een bittere sinaasappelsmaak.

    Ze worden aangevoerd uit de Middellandse-Zeelanden en uit tropische landen.

    Vaak worden ze ingemaakt in stroop.

     

    Wat zijn lychees?

    Lychees zijn exotische vruchten die oorspronkelijk uit China afkomstig zijn.

    Deze vruchten smaken kruidig-zoet.

    Een lychee is ongeveer zo groot als een pruim en heeft een taaie, roze-rode schil.

    Het sappige vruchtvlees is glazig wit en zit rondom een langwerpige pit.

    Van november tot en met maart en in de maanden juli en augustus kunt u verse lychees kopen.

    Ze worden in deze maanden aangevoerd uit Israël, Thailand, Indonesië en Maleisië.

    Wat zijn rozebottels?

    Rozen bezitten in september en oktober rozebottels.

    Het lijken de vruchten van de roos, maar in werkelijkheid zijn het schijnvruchten.

    Rozebottels zijn zeer rijk aan vitamine B en C.

    Ze bevatten bovendien caroteen, citroen- en appelzuur en suikers.

    Rozebottels worden tot jam verwerkt of gedroogd.

    Rozebotteljam gaat uitstekend samen met wildbraad en wildsauzen.

    In de Elzas wordt 'Gratte Cu!' gestookt uit rozebottels.

    Dit is een bijzonder smakelijke brandewijn die als digestief geliefd is bij fijnproevers.

    Wat zijn vijgen?

    Vijgen komen voornamelijk uit landen rond de Middellandse Zee.

    Turkije en Griekenland zijn de belangrijkste leveranciers.

    Vijgen zijn peervormige vruchten met donkerrood vruchtvlees.

    Een vijgenboom levert ongeveer 10 tot 15 kilo vijgen per jaar op.

    De vruchten worden niet geplukt, maar vallen van de boom.

    Vijgen zijn verpakt in jute zakken of houten kisten in koele droge ruimten zo'n acht maanden houdbaar. "

    Wat zijn zemelen?

    Een zemel ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwe, rogge of rijst.

    Zemelen bestaan vooral uit grove 'schildelen'.

    Dit zijn platte, dunne fragmenten van de zaadhuid en vruchtwand van de graan- of rijstkorrel.

    Zemelen zijn onverteerbaar voor de mens maar prikkelen de darmwand waardoor de stoelgang wordt bevorderd.

    Ze werken ook cholesterolverlagend.

    Zemelen treft u vaak aan in bijvoorbeeld volkorenbrood en muesli, maar ze kunnen ook, gegeten worden in bijvoorbeeld yoghurt

     

     

    29-12-2005 om 16:30 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensgebraad met Salie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Salie wordt vaak gebruikt om kalfsvlees op smaak te brengen, maar past ook prima bij varkensvlees.

    Voor 4 personen:

     Snij een varkensgebraad van 1 kg in tien sneetjes (zonder ze helemaal los te maken van elkaar) en leg tussen twee sneetjes telkens een blaadje salie. Bind het gebraad op zodat het mooi in vorm blijft en smeer het lichtjes in met olijfolie. Meng 1 theelepel ‘fleur de sel'  (of zeezout) met 2 eetlepels grofgehakte pinda’s en 2 eetlepels verse, gehakte salie. Strijk dit mengsel op het vlees, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en laat het gebraad 1 uur garen in de oven op 200° C.

    Lekker met sla en aardappelen in de schil.

     

    28-12-2005 om 19:53 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meloen met een tik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De zoete cavaillon is een lekkere zomervrucht en vraagt eigenlijk niet om veel meer.

    Wilt u er toch een apartje van maken, snij de geschilde meloen dan in plakjes, besprenkel ze met pastis en strooi er wat verse muntblaadjes op.

    Serveer lichtjes gekoeld, maar niet ijskoud.

    28-12-2005 om 19:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenragout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VOOR 4 PERSONEN
    1 konijn in stukken (met de lever)- 12 kleine uien- 1 groene selderie -150 g gerookte spekblokjes -1/2 fles rode wijn- 0,5 dl cognac- 1/2 blokje gevogeltebouillon- 1 soeplepel lookpuree- 2 soeplepels olie- 1 soeplepel bloem -1 zakje tuinkruiden- 1 soeplepel azijn - 50 g boter- zout en peper
    Bijgerecht: gekookte aardappeltjes

     

    - Schil de kleine uien. Maak de selderie schoon en snij in schijfjes. Zet opzij.

    - Bak de stukken konijn op een hevig vuur in een cocotte met de olie. Van zodra het vlees een mooie kleur heeft, doet u er de uien en de selderie bij. Laat twee minuten fruiten en bestrooi dan met de bloem. Goed mengen en wat bruin laten worden.

    - Besprenkel het konijn met de cognac en flambeer het. Voeg er de rode wijn bij, 25 cl water, het halve bouillonblokje, de lookpuree en het zakje tuinkruiden. Zet het deksel op de pan maar laat het een beetje open. Laat 1 uur sudderen op een zeer zacht vuur.

    - Bak de spekblokjes zonder vetstof in een pan met antikleeflaag. Voeg ze bij in de cocotte.

    - Doe de rauwe lever in de mixerkom met de boter en de azijn. Voeg dit mengsel bij de saus op het einde van de kooktijd. Verwarm nog een  beetje, maar zonder te laten koken. Verwijder de tuinkruiden en breng op smaak.

    - Dien warm op en geef er gekookte aardappeltjes bij.

    28-12-2005 om 19:45 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    edjeb
    blog.seniorennet.be/edjeb
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    boswachter
    blog.seniorennet.be/boswach

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    aminata
    blog.seniorennet.be/aminata
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eugeen
    blog.seniorennet.be/eugeen
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    shellboys1969
    blog.seniorennet.be/shellbo
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!