Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    terpalen
    blog.seniorennet.be/terpale
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    bymonika
    blog.seniorennet.be/bymonik
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    stopkeschieters
    blog.seniorennet.be/stopkes
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    09-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dille
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit kruid ontbreekt zelden in onze kruidentuin. Terecht, want het smaakt niet alleen lekker in de meest uiteenlopende gerechten, het is nog gezond ook. Zo worden vette spijzen gemakkelijker verteerbaar. Dille is ook het babykruid bij uitstek: onrustige kinderen kalmeren, koliekjes ebben weg en de hik verdwijnt even snel als hij gekomen is. Vooral dillezaad heeft een licht kalmerende werking. Gezien de onschuldige aard van deze remedie werd in vervlogen tijden al vaak dillewater gebruikt om onrustige baby's te kalmeren. Het is eveneens een bestanddeel van verschillende middeltjes voor kinderen die geplaagd worden door kolieken en winderigheid (windolie). Door je spijsvertering te stimuleren heeft het kruid ook onrechtstreeks een kalmerende invloed. Zit je verveeld met een hardnekkige hik? Ook dan biedt dille soelaas. Maak een dillethee door drie gram dillezaad te weken in een kopje kokend water. Volgens Dodoens kan zelfs ‘het saedt den hick doen ophouden alleen door sijnen reuck. Maar dille heeft nog meer in petto. Het werkt ontsmettend. Zo doet een oogbad met dillewater wonderen. Aangezien dit kruid ook slijmoplossend werkt, is het soms een bestanddeel van hoestsiroop. Dille voorkomt ook een slechte adem door een slechte vertering. Het stimuleert bovendien de melkklieren en is dus goed voor zogende moeders.

     

    TIPS

    Haal de zee in huis: laat je huis heerlijk geuren naar de duinen en de zee door een koffielepel dille-extract te verdampen.

    Bladluizen: wie zijn tuinbonen bladluisvrij wil houden, doet er goed aan dille tussen de planten uit te zaaien. Dille trekt immers zweefvliegen aan. De larven van deze zweefvliegen zullen zich tegoeddoen aan de bladluizen op de tuinbonen.

    09-01-2006 om 19:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonenkruid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

        De naam doet het al vermoeden: dit kruid heeft een speciale band met bonen en peulvruchten in het algemeen. Niet alleen stimuleert bonenkruid de groei van peulvruchten in de tuin, ook in de kookpot kunnen ze het best met elkaar vinden. Bonenkruid komt trouwens de smaak van heel wat spijzen ten goede. Bovendien blijf je dankzij de positieve werking op maag en darmen achteraf gespaard van een pafferig en winderig gevoel.

    Al heeft bonenkruid in de kookpotten vast al veel meer bewezen dan in het medicijnkastje, toch willen we je ook de gezondheidsaspecten van het kruid niet onthouden. Vooral maag en darmen ondervinden baat bij het gebruik van de bovengrondse delen van bonenkruid. Wie last heeft van maagpijn of chronische diarree doet er goed aan na elke maaltijd een kop bonenkruidthee te drinken. Dit aftreksel maak je door 50 gram bonenkruid gedurende 5 à 10 minuten te laten trekken in een liter kokend water. In de keuken wordt het niet alleen gebruikt voor zijn doortastende smaak, maar ook omdat het moeilijk verteerbare spijzen zoals bonen vlot door de maag loodst.

    Bonenkruid werkt ook slijmoplossend, algemeen stimulerend en licht ontsmettend. Wonden verzorg je door 25 à 30 gram van het kruid te koken en het met behulp van een kompres op de gekwetste huid aan te brengen.

     

    TIPS

    Lekkere honing: Wanneer het bonenkruid in bloei staat, weten de bijtjes het ongetwijfeld te vinden. Tot grote vreugde van de imker, want het kruid bezorgt de honing een heerlijke smaak. Het sap van een vers gekneusd blad vermindert bovendien pijn van bijen- en wespensteken.

    Geluk: Volgens oude boeken is bonenkruid het kruid van het geluk en de liefde. Wie zich dus vol levenslust en energie wil voelen, eet bonenkruid.

     

    09-01-2006 om 19:49 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krieken- kaasgebak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een pronkstuk dat overheerlijk wordt met plukverse zure kersen, zeg dus maar noordkrieken. Ze moeten wel héél goed rijp zijn!

     

    Voor een grote taart van 12 porties: Vermeng 75 g marsepein met 7 eier­dooiers tot een gladde pasta. Doe er 30 g fijne suiker en 4 eetlepels koud water bij. Meng er 125 g vloeiende bloem, 2 theelepels bakpoeder en 75 g geroosterde amandelschilfers door. Klop 7 eiwitten stijf met wat zout. Strooi 50 fijne suiker bij de eiwitsneeuwen klop tot de massa dik glanzend is. Spatel ze luchtig door het be­slag. Verdeel vinger­dik over 5 vellen bak­papier met een dia­meter van 20 cm. Bak - een na een - 15 minu­ten in het midden van de oven op 180°C. Laat afkoelen. Maak een hel­dere gelei met 1 zakje gelei poeder, 2 dl kriekensap en 40 g suiker. Ver­meng met 500 g krieken en laat wat afkoelen. Klop 2,5 dl room stijf met 50g fijne suiker, vermeng met 250 g volle verse kaas. Stapel de plakken biscuit in een springvorm. Schep op de eerste de helft van de krieken, leg er een tweede plak op, bestrijk deze met de helft van het kaasmengsel. Werk zo verder tot alles opgebruikt is. Eindig met toefjes kaas en zet een paar uur in de koelkast om op te stij­ven. Versier met verse krieken en ge­roosterde amandelschilfers.

     

    Tip:Heldere taartgelei vindt u in het warenhuis, in pakjes met 5 zakjes van 12 g. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking.

     

    09-01-2006 om 16:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart met bessen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    8 PERSONEN

    150 g gezeefde bloem- 90 g ijskoude boter in vlokjes- 60 g amandel­poeder- 60 g fijne suiker- 1 ei

    Voor de vulling: . 250 g mascarpone- 3 eetlepels room- 2 eetlepels citroensap- 400 g gemengde rode bessen (aardbeien, frambozen, aalbessen...)- bloemsuiker

     

    1. Maak van de bloem en de boter een kruimelig mengsel. Doe er het amandelpoeder, de suikeren het ei bij. Bewerk eerst met een vork, dan met de handen tot een elastisch deeg.

    2. Druk het deeg op bakpapier uit tot een plak van ongeveer

    23 cm diameter. Zet het 39 minuten in koelkast. Prik het deeg in met een vork. Bak het 15 tot 18 minuten op 1800 C. Laat afkoelen op het  bakpapier.

    3. Vermeng de mascarpone met de room, het citroensap en 1 eetlepel bloemsuiker. Klop het mengsel luchtig op. Strijk het uit op de afge­koelde taartbodem. Schik er de bessen op. Werk af met bloemsuiker.

     

    09-01-2006 om 16:45 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flensjes met asperges en gekookte ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kg asperges- 8 plakken gekookte ham- 20 g boter - 500 g ricotta- 80 g gemalen parmezaan- de geraspte schil van 1 (onbe­spoten!) citroen- verse gladde peterselie- vers basilicum- suiker- peper en zout .
    Voor de flensjes: . 200 g bloem- 350 ml melk- 3 eieren. zout.

    Voor de saus: . 40 g boter- 40 g bloem- 1 dl melk- 1 eetlepel citroensap- peper en zout

     

    Kook de asperges beetgaar in gezouten water. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Maak een glad beslag van de bloem, de eieren, de melk en een snuifje zout. Bak er in een grote koekenpan, in boter, 8 flensjes van. Meng de ricotta met de parmezaan, de geraspte citroenschil, 1 eetlepel gehakte peterselie en basilicum. Laat de boter voor de saus smelten in een pannetje. Doe er de bloem bij en roer goed glad. Leng aan met 1/2 liter kookvocht van de asperges en de melk. Laat op een zacht vuur indikken terwijl u blijft roeren. Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout. Schenk de helft van de saus in een ovenschotel. Bestrijk de flensjes met een dun laagje van het kaasmengsel. Leg er een plak ham op. Verdeel de asperges over de flensjes en rol op. Schik de rolletjes in de ovenschotel. Giet er de rest van de saus over. Gratineer 10 minuten in de oven op 250° C.

     

    09-01-2006 om 16:34 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessengelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    6 PERSONEN

    300 g gemengde bessen (aardbeien, aalbessen, blauwe bessen...) - 1 zakje gelatinepoeder- 2 dl grenadine (of andere fruit- of muntsiroop)

     

    1. Los het gelatine poeder op in 1 dl warm water. Voeg er 2 dl mineraalwater en de grenadine aan toe. Roer goed glad.

    2. Verdeel de bessen over champagneglazen of andere mooie, hoge glazen. Schenk er de gelei over. Zet in de koelkast om op te stijven.

     

    09-01-2006 om 16:28 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot je van kip met olijven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    . 1 flinke braadkip- 8 plakken pancetta (of bacon)- 8 kleine sjalotjes- 1 venkel- 2 teentjes knoflook- 1 blik Italiaanse kerstomaatjes (400 g)- 2 eetlepels olijfolie- 1 dl vermouth-{of droge witte wijn)- 50 g zwarte olijven-1 blaadje laurier- venkelgroen of peterselie- peper uit de molen en zout             .

     

    1. Maak de groenten schoon. Laat de sjalotjes heel. Snij de venkel in plakken.,Stoof' ze aan in de hete olie.

    2. Doe er de gepelde en geplette knoflook en de vermouth bij. Laat inkoken tot ongeveer de helft van de vloeistof verdampt is. .

    3. Voeg het sap van de kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout. Leg de kip op de groenten en bedek ze met plakjes pancetta (of bacon). Dek af zet 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven.

    4. Voeg de kerstomaatjes en de olijven toe. laat nog 15 minuten onafgedekt in de oven, zodat de pancetta (of de bacon) kan bijkleuren. Werk af met gehakt

    venkelgroen of peterselie.

    Lekker met ciabatta of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van langoustines en bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12 langoustines- 200 g gemengde bospaddestoelen- 50 cl rode wijn- 2 sjalotten- 200 g mosselgroenten- 1 kruidentuiltje- 2 eetlepels arachideolie- 1 eetlepel gehakte peterselie

    - peper en zout

     

    Pel de langoustines. Plet de schalen grof. Pel en snipper de sjalotten fijn. Bak de geplette schalen 5 tot 6 minuten op een hevig vuur, in 1 eetlepel olie. Doe er de sjalotjes bij. Laat 10 minuten stoven. Schenk er de wijn bij, voeg er de groenten en het kruidentuiltje aan toe. Kruid met peper en zout. laat 15 minuten inkoken op een zacht vuur. Zeef en druk goed uit. Kook de langoustines een paar minuten in de wijnsaus. Wrijf de paddestoelen droog schoon,.snij ze in plakjes. Bak ze kort op een hevig vuur, in de rest van de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe ze bij de langoustines en verwarm nog

    1 minuut. Werk af met gehakte peterselie en serveer.

    Lekker met stokbrood' of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza met wilde champignons en ricotta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    300 g tarwebloem- 1 eetlepel verse gist- 1 eetlepel olijfolie- 300 g wilde champignons- 150 g ricotta- 2 teentjes knoflook, gehalveerd- 30 g boter-  peper en zout

     

    Los de gist op in 25 cl lauw water. Laat het gistpapje 10 minuten staan. Zeef de bloem met een snuifje zout, maak in het midden een kuiltje. Schenk er het gistpapje bij. Kneed tot een stevig, elastisch deeg. Blijf minstens 10 minuten goed doorkneden. Leg de deegbal in een ingevette schotel. Laat hem 1 à 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200° C. Bak de knoflook goudbruin in de boter. Schep de teentjes uit de pan. Wrijf de champignons droog schoon. Bak ze kort op een hevig vuur, in de hete boter. Kruid ze met peper en zout. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Beleg- het met de paddestoelen en de verkruimelde ricotta. Verlaag de oventemperatuur tot

    180° C. Bak de pizza 10 tot 15 minuten in het midden van de- oven.

     

    07-01-2006 om 16:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante varkensragout met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g varkensfilet- 1 ui- 1 groene paprika- 2 teentjes knoflook- 1 rood chili
    pepert je- 500 g gezeefde tomatenpuree- 1 blik (450 g) cannellini-bonen- 1 l kippenbouillon- 1 eetlepel olijfolie- 250 g kleine pasta (penne)- 2 theelepels komijnzaadjes- 4 eetlepels gehakte peterselie- peper uit de molen en zout

     

      1. Snij het vlees in stukjes. Snipper de gepelde ui en de knoflook fijn. Verwijder zaadjes en zaad lijsten uit de paprika en het pepertje, snij het vruchtvlees in stukjes.

      2. Braad het vlees rondom aan in de hete olie. Kruid met peper en zout. Doe er de groenten, de knoflook en het pepertje bij. Laat 5 minuten stoven. Doe er de komijnzaadjes, de kippenbouillon en de tomatenpuree bij. Breng aan de kook.

      3. Voeg de uitgelekte cannellini- bonen, de pasta en de helft van de peterselie toe. Temper het vuur. Laat 15 tot 20 minuten sudderen tegen de kook aan, in de open pan. Doe er eventueel wat water bij als de saus te snel indikt.

    4. Kruid naar smaak bij. Werk af met de rest van de gehakte peterselie.

    Serveer goed heet.

     

    07-01-2006 om 16:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250g bospaddestoelen, 50 g fijne vermicelli (engelenhaar), 2 eierdooiers, 1 eetlepel gehakte bieslook, nootmuskaat, peper en zout.

     

    Wrijf de paddestoelen droog schoon. Snij de steeltjes van de hoedjes, halveer de hoedjes. Breng 1,5.l water aan de kook. Kruid met peper,zout en nootmuskaat. Doe er de paddestoelen bij."

    Laat 3 à 4 minuten koken. Voeg er de vermicelli aan toe. Dek af en laat 3 minuten sudderen tegen de kook aan. Klop de eierdooiers los. Zet de pan van het vuur, schenk de dooiers bij de soep en roer goed om. Werk af met gehakte bieslook. , Serveer goed heet.

     

    Tip. Snij enkele sneetjes bruin brood (zonder korst) in fijne reepjes. Bak ze knapperig in wat boter in een pan en serveer ze apart bij de soep.

    06-01-2006 om 17:46 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pie met peren en pruimen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een vrij diepe bakvorm van 25 cm diameter:


    Vermeng 275 g bloem met een snuifje zout en 175 g koude botervlokjes tot een kruimelig mengsel. Doe er 2 eetlepels fijne suiker en wat water bij. Kneed tot een homogeen deeg. Rol uit op een met bloem bestoven werkvlak, verdeel in twee en leg één portie op de bodem van een ingevette bakvorm. Druk het

    goed langs de rand omhoog. Snij 6 geschilde peren in partjes en snij 8 pruimen doormidden. Leg het fruit op de deegbodem. Bestrooi het met 2 eetlepels vanillesuiker en besprenkel het met 2 eetlepels gesmolten boter. Dek af met het resterende deeg. Druk de randen goed aan. Bestrijk het deegdeksel met melk en bak de pie 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Bestrooi het deegdeksel lichtjes met fijne suiker en bak nog 20 minuten op 180° C.

     

    05-01-2006 om 19:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Perenclafoutis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het beslag: .

    1 pakje vanillesuiker- 1 ei - 10 opgehoopte eetlepels zelfrijzende bloem- 8 opgehoopte eetlepels fijne suiker - 6 eetlepels olie- 6 eetlepels melk

    Voor het garnituur: .

     400 g peren (of appels)- 80 g boter - 3 eetlepels fijne suiker- 1 pakje vanillesuiker- kaneel- 1 ei

    En verder:-

     een mooie bakvorm van 28 cm diameter- vetstof voor de vorm

     

    1. Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom. Roer ze met een houten lepel tot een homogene, gladde massa en schenk het in de beboterde bakvorm.

    2. Schil de peren, verwijder klokhuis en pitten, snij ze in niet te fijne plakjes. Schik ze op het beslag.

    Bak de taart +/-30 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven.

    3. Laat de 80 g boter met de suiker en vanillesuiker smelten in de magnetron (of op een zacht vuur). Klop het ei los en doe het erbij. Breng op smaak met een mespuntje kaneel.

    4. Schenk het mengsel over de peren. Zet de clafoutis nog,1 tot 2 minuten onder de hete grill.

    Serveer lauw of koud, in de bakvorm.

    05-01-2006 om 19:56 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen appels in de diepvriezer?

    Als u een voorraadje wilt om later tot moes te verwerken of om een appeltaart mee te bakken, kan het prima. Snij de appels in partjes, fijne schijfjes of stukjes, blancheer ze in citroenwater en laat ze goed uitlekken. Handappels kunt u het beste in een koele, donkere kelder bewaren. Wie geen koele kelder heeft, kan de appels beter vlak voor verbruik kopen. Het fruit dat nu geplukt wordt, wordt immers bewaard in koelcellen waarin de temperatuur en de samenstelling van de lucht perfect

    geregeld wordt Hierdoor blijven de appels sappig en ongerimpeld, zeg maar quasi plukvers.

    04-01-2006 om 20:12 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peertjes met wijnsiroop

    Laat 30 cl rode wijn met 100 g fijne suiker en 3 kruidnagels inkoken tot een lichte siroop. Haal de kruidnagels eruit. Breng de siroop op smaak met een vleugje citroensap en een mespunt gemberpoeder. Schil 4 peren (type Williams). Halveer ze, leg ze met de snijkant op ingevet bakpapier. Snij ze in fijne plakjes (tot op 1/2 cm, zodat de plakjes nog aan elkaar blijven zitten). Nappeer ze met de wijnsiroop. Vouw het papier dicht en zet de papillotten 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C.

     

     

    04-01-2006 om 20:11 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAVAS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al vroeg ontdekte men dat deze naar selder ruikende plant het lichaam op een bijzondere wijze kon stimuleren. Vandaar dat lavas een gegeerd ingre­diënt was voor allerlei liefdesdrankjes. Achteraf is wel gebleken dat het vooral de spijsvertering is die er de positieve

     

    effecten van ondervindt. Lavas reinigt niet alleen de verteringsorganen, het zorgt ook voor een gezonde eetlust. Een kopje lavasthee na de maaltijd voor­komt een opgeblazen gevoel en win­derigheid. Het meest effectief is een aftreksel van de wortel op koud water. Laat een eetlepel fijngehakte wortel een nachtje weken in wat koud water. Voeg er daarna twee kopjes kokend water aan toe en laat tien minuten trekken. Zeef en drink dan één kopje na elke maaltijd. Het aftreksel van de lavaswortel wordt ook ingezet als urineafdrijvend middel. Het is een aanrader bij jicht en reumati­sche pijnen. Doe in dit laatste geval ook eens een twintigtal druppels etherische olie van lavas in je badwater. Dit brengt verlichting en stimuleert tevens de bloedsomloop. Lavas werkt daarnaast ook ontsmettend voor de urinewegen en kan je van een blaasontsteking afhelpen en in elk geval de pijn milderen. Lavas regelt tenslotte ook nog de menstruatie. Gebruik het kruid enkel wanneer de menstruatie te gering is of te vroeg ophouden. Let op: vermijd grote hoe­veelheden lavas als je zwanger bent of last hebt aan de nieren.

     
    Tips

    Mondwater: gebruik het aftreksel van de lavawortel als mondwater bij zweer­tjes of angina.

    Zuivere huid: Doe het afkooksel van 40 à 60 gram lavasbladeren in vier à zes liter water bij je badwater voor een zui­vere huid.

    03-01-2006 om 20:36 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude kaastaart met citroen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor een springvorm van 20 cm .
    175 g lepel biscuits, verkruimeld- 75 g gesmolten boter- 75 ml vers citroensap- 9 g gelatinepoeder- 225 g magere verse kaas (type Philadelphia light)- 150 ml yoghurt-
    50 ml ahornsiroop- 2 eiwitten- fijne reepjes citroenschil- 2 eetlepels fijne suiker

     

    Vermeng de biscuits met de boter. Bekleed een springvorm met plasticfolie. Druk het mengsel uit op de bodem en tegen de wanden van de vorm. Zet een paar uur in de koelkast. Vermeng het citroensap met 75 ml koud water en doe het gelatinepoeder er bij. Laat 5 minuten wellen. Verwarm in de microgolf (op

    lage stand) tot de gelatine opgelost is. Laat weer afkoelen. Klop de kaas op met de yoghurt en de ahornsiroop. Roer er het gelatinemengsel door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door het mengsel. Schep de kaascrème in de vorm en strijk glad. Laat minstens 3 uur opstijven. Ontvorm de taart, haal voorzichtig de plastidolie weg. Blancheer de citroenschilletjes 3 minuten in kokend water. Giet ze af. Wentel ze door de suiker. Schep ze op de taart.

     

    03-01-2006 om 20:34 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik knoflookolie

    Heel snel en heel makkelijk: pel een bolletje knoflookteentjes, snij ze in grove stukken.

    Doe ze in een mengkom met een likje olie en pureer ze met de staafmixer.

    Schep in een bokaal met schroefdeksel en schenk er olijfolie bij tot de bokaal boordevol is.

     Sluit goed af en laat een paar dagen op kamertemperatuur staan: u hebt nu heerlijke knoflookolie voor veelzijdig keukengebruik!

    Bewaartijd:

    3 tot 4 weken op kamertemperatuur, maar wel in een goed gesloten bokaal!

     

    03-01-2006 om 20:31 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Notencrèmebiscuit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het beslag: 
    4 eieren - 200 g suiker - 200 g zelfrijzende bloem
    Voor de notencrème:
    250 g roomboter - 200 g bloemsuiker - 6 eierdooiers-,8 eetlepels gemalen walnoten-100 g verkruimelde koekjes , (Vitabis)-  sap van 1 sinaasappel

    Voor de schuimkop:

     6 eiwitten- 150 g fijne suiker

    Voorde karamel:

    -6 eetlepels suiker - 3 eetlepels water

    En verder: - een kleine, hoge springvorm - vetstof voor de vorm

     

    1. Klop de hele eieren wit-schuimig met de suiker. Bewerk ongeveer

    10 minuten. Strooi er de gezeefde bloem bij. Schep luchtig om tot een glad beslag.

    2. Doe het beslag in een beboterde springvorm. Bak ongeveer 45 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Ontvorm en laat afkoelen.

    3. Vermeng de zachte roomboter met de bloemsuiker en de eierdooiers. Roer goed glad. Voeg er de noten, de verkruimelde koekjes en het sinaasappelsap aan toe. Strijk uit op de afgekoelde biscuit. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

    4. Klop de eiwitten stijf met de fijne suiker. Schep met een eetlepel toefjes eiwitschuim op de ijskoude notencrème.

    5. Laat de suiker met het water op een zacht vuur lichtjes karameliseren. Lepel wat karamel over de schuimkop en laat even opstijven voor u de taart aansnijdt.

     

    02-01-2006 om 20:04 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasteitjes met garnalen in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    voorgerecht

     

    Gebruik een grote bladerdeegbodem (koelafdeling) of vierkleinere vierkantjes (diepvries).

    Voor 4 porties: Bak 200 g bladerdeeg 15 minuten voor op 200° C, met in het midden een rondje bakpapier en daarop een handvol droge bonen. Stoof 1 sjalotje glazig in olijfolie. Doe er

    1 kartonnetje gezeefde. gekruide tomatenpuree (of tomaatblokjes) en 4 dikke ringen rode paprika bij. laat 5 minuten sudderen. Verwarm 250 g gepelde roze garnalen in de tomatensaus. Kruid .met peper. Schep de garnalensaus in de pasteitjes. Werk af met vers basilicum en serveer.

     

    02-01-2006 om 20:00 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    snapscan
    blog.seniorennet.be/snapsca
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    vlaaitje
    blog.seniorennet.be/vlaaitj

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    uvyn__marc
    blog.seniorennet.be/uvyn__m
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    riekie1953
    blog.seniorennet.be/riekie1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    satu
    blog.seniorennet.be/satu
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!