Mix de rum, de kandijstroop, de kokosmelk en wat ijs bij voorkeur in een shaker. Verdeel over de glazen, strooi er wat geraspte muskaat over en versier met de citroenschilletjes
Giet hierin één na één de ingrediënten. Eerst de grenadine, dan de ijsblokjes daarna de Passoa, gevolgd door het citroensap, het sinaasappelsap en het ananassap
1 Halveer de paprika's en verwijder de zaadjes en zaad lijsten.
2 Reinig de uien en snipper ze fijn.
3 Verwarm wat margarine in een pan en stoof de ui glazig, voeg zout toe en roer af en toe.
4 Voeg de pijnboompitten toe en stoof ze tot ze goudbruin zijn.
5 Voeg de rijst toe, bak 3 minuten mee.
6 Overgiet met de kippenbouillon en voeg de tomatenpuree en alle specerijen toe. Roer goed om en kook zachtjes onder deksel tot de rijst bijna gaar is. Laat de rijst afkoelen en voeg de muntsnippers en citroensap toe.
7 Vul de paprika's met het mengsel. Neem een ovenschotel, smeer ze goed in met margarine, leg de paprikas erin en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C. Na 30 minuten is het gerecht gaar
8 Serveer het gerecht je met een kippenbrochetje en een curry-kokossaus.
9 Werk af met een schijfje citroen en eventueel een topje munt.
5 eetlepels mayonaise * 5 eetlepels licht gezoete geklopte slagroom * 3 knoflookteentjes * wat gedroogde peterselie voor een groen accent erin te brengen
Meng alles door elkaar en klaar! Als je het langer laat staan ( het blijft ongeveer drie weken goed in een goed afgesloten potje in de koelkast) wordt de knoflooksmaak steeds sterker. Als je het dezelfde avond of vlak van te voren wil maken is het verstandig om er wat meer knoflook in te doen, maar dat is natuurlijk persoonlijk!
Meng. 2 dl van elke rum; 2dl blauwe curaçao,2 dl limoensap, 2 dl rietsuikersiroop en 2 dl lycheelikeur. Giet dit over ijsblokjes en versier,met een dun stukje limoenschil en een orchidee.
Spies van zalm met spek, zongedroogde tomaat & een mosterdsausje
Voor 4 personen:
16 champignonsvan 4 cm doorsnede- vloeibare margarine- 1/2 citroen- 1 dl droge witte wijn- zout &peper- 5 blaadjes verse rozemarijn- 600 g verse zalmfilet- 12 dunne reepjes gerookt spek zonder zwoerd noch kraakbeen- 12 halve zongedroogde tomaten op olie- 2 dl room- 1/2 eetlepel graantjesmosterd- 6 pijpjes bieslook- 250 g basmatirijst- 3 takjes tijm- wat zomerse salade
1 Snij de stelen van de champignons en doe de koppen in een steelpannetje met een eetlepel vloeibare margarine, het sap uit 1/2 citroen en 1 dl droge wijn. Breng ze op smaak met zout, vers gemalen peper en enkele blaadjes rozemarijn. 2 Breng ze aan de kook en dek af. Laat de champignons 1 minuut koken en laat ze afkoelen in hun sap 3 Verwijder eventueel resterende,graatjes en snij de zalmfilet in blokjes van 3 tot 4 cm (hou de rest voor een andere bereiding). 4 Wikkel 12 stukjes zalm afzonderlijk in een reepje gerookt spek. Maak 4 spiesjes: begin met een champignon, dan een stukje zalm in spek, een stukje in 2 gevouwen zongedroogde tomaat, terug een champignon, een stukje zalm, tomaat, champignon, zalm, tomaat en eindig met een champignon. 5 Zeef de champignonsappen en kook ze met room tot een lichtgebonden saus. Roer er de graantjesmosterd door en breng op smaak met peper en zout. Snij de bieslook in zeer fijne snippers en voeg ze bij de saus. Hou ze warm. 6 Kook de basmatirijst gaar in gezouten water waaraan de tijm en wat vloeibare margarine is toegevoegd. Lek uit. 7 Strijk de spiesjes, om en om, in met vloeibare margarine en laat ze gaar roosteren op de barbecue. Kruid ze enkel met vers gemalen peper na het roosteren 8 Als ze gaar zijn, dien ze op met de saus,basmatririjst en eventueel een zomers slaatje.
Peper- en zoutvervangers Als u geen zout (of zoutvervanger) of peper wilt gebruiken, kunt u toch met kruiden en specerijen een pittig resultaat bereiken!
Geknipte bieslook smaakt goed in soep, over tomatensla en bij gestoofde vis.
Dille maakt komkommersla, gebakken aardappels en de meeste koolsoorten apart en kruidig van smaak. Gehakt, kip en rijst winnen aan pittigheid met kerrie.
Meegekookte lavas (maggiekruid) past bij groene en witte kool en aardappels.
Nootmuskaat wordt vaak gebruikt bij bloemkool, maar ook over rundvlees, kip, witlof en in kaassauzen. Een kruidnagel kunt u toevoegen aan bouillon of kooknat van groenten.
Ten slotte zijn knoflook, peterselie en paprikapoeder pittige smaakgevers die in de meeste gerechten gecombineerd worden met andere kruiden.
Recept voor tutti-frutti
Tutti-frutti (Italiaans voor: allemaal fruit) is een mengsel van gedroogde (en daarna geweekte) vruchten, zoals appels, pruimen en abrikozen en soms peren en perziken.
U kunt zakjes kopen waarin al een vruchtenassortiment zit.
Maar u kunt ook zelf de samenstelling bepalen, want de meeste vruchten zijn apart verkrijgbaar.
Voor een schaaltje tutti-frutti heeft u 300 gram gedroogde vruchten nodig.
U weekt ze een dag en een nacht in water (ze moeten net onder staan) met wat suikeren een
citroenschil.
Het geheel aan de kook brengen en op een laag vuur en 30 minuten laten pruttelen. Uit laten lekken, het vocht opvangen en dit binden met aardappelzetmeel of maïzena. Het gebonden vocht als het nog warm is over de vruchten uitgieten.
Snelle chiPdiP
Voor snelle chipdips kunt u het beste beginnen met kant- en-klare basisingrediënten zoals mayonaise of
kwark.
Vervolgens kiest u een smaakmaker die u afstemt op de smaak van de chips.
Dat kan mosterd, tomaten puree of een eetlepel sterke drank zijn.
Daarna voegt u naar smaak peper, zout en kruiden toe.
Als u er iets meer tijd voor uittrekt, kunt u fijngeknipte peterselie, wat gehakte augurk of andere zuurwaren, of een gesnipperd uitje toevoegen.
Snelle warme chocoladesaus
Als u vanille-ijs in huis heeft, smaakt deze warme chocoladesaus er heerlijk bij.
U maakt het snel en gemakkelijk.
Schaaf 200 g pure chocolade in de mengkom van de keukenmachine.
Breng in een pannetje 9 eetlepels slagroom met 2 eetlepels roomboter aan de kook terwijl u blijft roeren. Zet de keukenmachine aan en voeg het warme slagroombotermengsel toe aan de geschaafde chocolade. Als de chocolade is opgenomen door het warme mengsel is uw saus klaar.
Suikerbrood
Voor een heerlijk eigengemaakt suikerbrood maakt u allereerst een gistdeeg voor witbrood.
Dit kunt u volgens recept of met behulp van een pak kant en klare broodmix doen.
Nadat het deeg voor de eerste keer gerezen is, moet u er 200 g grove greinsuiker, vermengd met twee theelepels kaneel doorheen kneden.
Daarna bereidt u het deeg verder op de voor het maken van broden gebruikelijke wijze.
Taarten 'bakken' in de koelkast
Met dit 'bakken' wordt het laten opstijven van ingrediënten bedoeld, zonder dat een warmtebron nodig is geweest voor het resultaat
Hieronder volgt een eenvoudig recept voor een taartje (6 personen) dat u kunt maken voor bij de koffie.
U doet 225 g zachte boter en 225 g poedersuiker in de keukenmachine en laat dit 12 minuten draaien.
De laatste minuten voegt u een voor een 2 eieren toe.
Doop lange vingers in zeer sterke koffie en bedek hiermee een springvorm.
Doe de helft van de botercrème erover.
Leg nog een laag in de koffie gedoopte lange vingers in de springvorm en bedek deze met de rest van de crème.
De taart minstens 24 uur in de koelkast plaatsen.
Tips voor slagroom spuiten
Wilt u mooie witte, stevige garneerslagroom?
Zorg dan dat"de slagroom zeer koud is (en ook de gardes en de kom!) voordat u de room gaat slaan. Tijdens het slaan mag de.omgevingstemperatuur niet te hoog zijn.
Voor garneerslagroom kunt u beter poedersuiker dan kristalsuiker gebruiken.
Daarna zet u de slagroom weer even in de koelkast.
Vervolgens vult u de slagroomspuit of -spuitzak en verwerkt de slagroom direct.
Als u de slagroomgarnering langere tijd op tafel wil laten staan, is het raadzaam een slagroomversteviger te gebruiken.
Verstevigers zijn in iedere supermarkt te koop.
Tiramisu
De letterlijke vertaling voor het overheerlijke nagerecht tiramisu luidt: 'trek me op'.
In tiramisu worden espressokoffie, cacao en koffielikeur gebruikt: ingrediënten die je 'oppeppen' na de maaltijd, vandaar de naam.
Maar een andere veelgehoorde vertaling is 'omhels mij' of 'hou mij vast'.
Dat ook deze romantische benaming niet overdreven is, weet u als u eenmaal tiramisu heeft geproefd!
Tip voor een perfect resultaat: de eieren lang slaan (tot 30 minuten), en het gerecht minstens 5 uur voor het serveren laten rusten.
En omdat u rauwe eieren gebruikt: in de koelkast plaatsen.
Tomatenchutney
Chutney is de algemene benaming voor zoetzure mengsels van vruchten en kruiden.
Het smaakt heerlijk bij rijstgerechten en vlees.
Chutneys bestaan in allerlei varianten.
Hieronder het recept voor een tomatenchutney:
Verwarm 1 dl azijn met 125 g bruine suiker.
Als de suiker is opgelost, 1 kg ontvelde en in stukken gesneden tomaten, 50 g fijngehakte uitjes, een halve zeer fijn gesneden Spaanse peper, 70 g gewelde, grote rozijnen, een mespuntje zout, een halve tl mosterdpoeder en een halve tl gemberpoeder toevoegen.
Dit zachtjes laten koken (onder af en toe roeren) tot de massa iets dikker wordt.
Dan direct overdoen in glazen potjes en deze goed afsluiten.
Koel en donker bewaren.
Verrassende pizza-variaties!
Als u zelf pizzadeeg heeft gemaakt, bent u misschien gewend het deeg daarna op de gebruikelijke manier uit te rollen tot één grote vierkante lap voor op de bakplaat in de oven.
Maar u kunt voor de verandering het deeg ook eens verdelen in vierkantjes of stroken, elk met een andere vulling.
Wat dacht u bijvoorbeeld van vis, vlees, kaas of groenten?
En ook éénpersoons-pizza's zijn makkelijk te maken en lekker.
Met bijvoorbeeld een ontbijtbordje steekt u cirkels uit het deeg.
Vergeet niet een opstaand randje te kneden als tl ze vult.
En houd er rekening mee dat kleinere pizza's wat minder tijd in de oven nodig hebben.
Variant op een hartige taart
Hartige taarten - meestal quiches genoemd -, danken hun speciale smaak doorgaans niet aan de groente(s), room en eieren die er in gaan, maar aan de vlees- en kaassoorten die als ingrediënt
toegevoegd worden.
Als u dus wilt variëren met de smaak, kunt u beginnen met bijvoorbeeld de gebruikelijke spek- of hamblokjes te vervangen door cervelaatworst.
Dat is ook heerlijk van smaak.
En wat betreft de kaas, neemt u eens emmentaler in plaats van de bekende oude of belegen kaas. Emmentaler geeft een heel milde, minder zoute en zelfs wat zoete smaak aan uw quiche.
Apart!
Welke vorm voor welk gebak?
Er zijn veel verschillende bakvormen verkrijgbaar. Maar
welke vormen gebruikt u nu voor welk gebak? Gebak dat u wilt storten (zoals cake of taarten die u op een rooster omkeert), vraagt om een dichte, hoge vorm zoals een cakevorm of een tulbandvorm. Gebak met een stevige korst dat u niet stort of dat u wilt garneren of bestrijken, kunt u beter bakken in een springvorm. De bodem van de vorm geeft genoeg houvast bij het bewerken en het verplaatsen.
Laag gebak met een minder stevige korst en een vulling bakt u in een zogenaamde vlaaivorm. Het gebak snijdt u vanuit de vorm aan. Gebak dat snel aan de vorm blijft kleven, bakt u in een zogenaamde boterkoekvorm. Bij deze bakvorm kunt u na het bakken een speciale schuif onder de koek doorhalen.
Warme yoghurt
In Nederland wordt per persoon per jaar zo'n 20 liter yoghurt gegeten.
Een klein deel hiervan wordt verwerkt in gebak of andere gerechten.
Zo is de yoghurttaart een geliefde lekkernij en is de Griekse tzatzikisaus alom bekend.
Soms wordt yoghurt wel eens verwerkt in warme gerechten, meestal om een saus af te maken.
In de Indiase keuken wordt yoghurt bijvoorbeeld gebruikt om een hete curry wat milder te maken.
Een melkzure vloeistof, zoals yoghurt, die wordt verwarmd of met een warme vloeistof in aanraking komt, heeft de neiging te gaan schiften.
Daarom moet de yoghurt langzaam, al roerend, toegevoegd worden aan een niet meer kokende saus.
De wat vettere yoghurt schift minder snel.
De saus zal er niet zo glad uitzien, maar de zachtzure smaak maakt alles goed.
Wat is een Pirog?
Een pirog is een Russisch pasteigerecht dat hoort bij een feestelijk buffet.
De pirog bestaat uit een rondom dichtgevouwen, zoet of pikant gevulde deegflap van blader-, gist- of eierdeeg.
De pirog smaakt in principe op elk moment van de dag, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de vulling die gebruikt wordt.
De vulling bestaat meestal uit kwark, vlees of vis.
In dit pakje vindt u een Poolse vleespirog, gevuld met een mengsel van kleine stukjes varkensschnitzel en champignons.
Echt Russisch is een kaviaarvulling.
Bier smaakt goed bij de hartige pirogs.
Wat is laurier?
De laurier is een wintergroene struik met leerachtige, langwerpige bladeren.
De gedroogde bladeren worden als kruid gebruikt.
Laurierblad wordt langdurig meegetrokken of meegestoofd.
Het geeft een apart aroma aan bouillon, runder-, kippen- en vissoep, vleesstoofpotten, gekookte wortels en aardappels.
Laurier komt uit de landen rond de Middellandse Zee maar is in ons land al sinds de zeventiende eeuw een geliefd kruid.
De struik is vaak als sierplant aan te treffen bij landhuizen, geknipt in de vorm van een piramide, kegel of bol, of een dier.
De lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet kleurige bloemen. lavendel word nu overal ter wereld gecultiveerd en komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Australië, Tasmanië en Griekenland. Lavendel is een zeer veelzijdige plant. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Zijn ontsmettende wreking, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze plant waardevol bij de behandeling van aller soorten verwondingen. Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij oa:abcessen acne, allergieën, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insecten beten, luizen, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, psoriasis, puistjes, ringworm, scabiës, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfectie, kinkhoest, slijmvliesontstekingen, buikkramp, dysmenorrye, witte vloed, griep, verkoudheid winterhanden en vermoeidevoeten.
Psychisch:
Lavendel heeft een genezende werking en een zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negativiteit. Zowel een aftreksel, de tinctuur en de etherische olie van lavendel worden gebruikt voor hun zowel lichamelijk als psychisch ontspannende effect. Het is dan ook een goed middel bij angst en zenuwachtigheid en de fysieke componenten daarvan, zoals nerveuze hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. Door de balancerende eigenschappen van de olie montert hij op, onderdrukt hij depressieve gevoelens en herstelt de innerlijke harmonie. Inderdaad is er naast de rustgevende, ook sprake van tonische eigenschappen, en herstelt het kruid de vitaliteit, vooral indien de adynamie het gevolg is van nerveuze uitputting. Het ontspannende effect van lavendel vindt ook toepassing bij spijsverteringsproblemen, bijvoorbeeld bij krampen en kolieken die het gevolg zijn van spanning en angst. Ook bij een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en indigestie kan lavendel worden toegepast, en het kan bovendien de eetlust bevorderen. Bij al deze gebruiken geldt dat de werking het meest uitgesproken is als stress of angst aan de basis van de problemen liggen.Als infusie, geïnhaleerde olie of smeersel is lavendel ook bruikbaar in de behandeling van verkoudheid, hoest, astma, bronchitis, longontsteking, griep, keelontsteking en slijmvliesontstekingen. De thee kan ook worden gedronken bij maag- en darminfecties die braken of diarree veroorzaken. De transpiratiebevorderende en koortsverlagende eigenschappen komen het best tot hun recht indien als infusie (kruidenthee) gedronken.Bij uitwendig gebruik is lavendel een effectief ontsmettingsmiddel bij snij- en schaafwonden en zweren. Wanneer de olie in onverdunde vorm bij brandwonden wordt aangebracht, stimuleert het de genezing van weefsels en reduceert het de vorming van littekens. Bovendien komen de pijnstillende eigenschappen hier ook goed van pas. In verdunde vorm is het een goede remedie tegen eczeem, acne en ontstoken spataders. Omdat Lavendel een licht menstruatiebevorderend middel is, dat de maandelijkse bloedingen kan oproepen of stimuleren, moet lavendelolie gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap worden vermeden (dit geldt dus niet voor het gedroogde kruid als aftreksel of als strooikruid). Verder is lavendel veilig voor alle leeftijdsgroepen, maar mensen met hooikoorts of astma kunnen er natuurlijk allergisch voor zijn.
4 artisjokken-1 pakje opgerold kruimeldeeg- 2 eieren- 1 zakje geraspte gruyère (70 g)-1/2 citroen- 1/2 L melk- 30 g bloem- 30 g boter- geraspte muskaatnoot- zout en peper
Bijgerecht: sla
. Laat de artisjokken ongeveer 30 minuten koken in kokend water met wat zout en een vleugje citroen tot de blaadjes makkelijk loslaten.
. Intussen bereidt u een bechamelsaus met boter, bloem en melk. Kruid met zout, peper en muskaatnoot. Voeg er ook de geraspte kaas bij. Meng alles goed.
. Leg de schijf kruimeldeeg in een taartvorm. Duw de randen goed aan en snij het overtollige deeg rondom weg.
. Van zodra de artisjokken gaar zijn, verwijdert u de blaadjes en het hooi. Doe 3 bodems in een mixerkom en snij de laatste in schijfjes.
. Voeg de artisjokken puree en de hele eieren bij de bechamelsaus. Giet de helft van deze bereiding op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Verdeel de schijfjes artisjok en bedek met de rest van de bechamel. Zet in de oven en laat zo'n 30 minuten bakken (voorverwarmde oven op T°6-180°C). .
. Dien warm of lauw op en geef er een slaatje bij.
Van uw markt: 1 kg kalkoenossobuco- 3 wortelen- 2 courgettes- 1 bosje rapen- 3 tomaten- 1 blik kikkererwten- 2 teentjes look- 200 g griesmeel (couscous)- 50 cl gevogeltebouillon- 1 bosje munt- olijfolie- zout en harissa
. Was de groenten en snijd de wortelen in grove schijfjes, de courgettes en de rapen in grove blokjes. Hak de tomaten en de look.
. Bak de stukken kalkoen fijn in een grote stoofpan met olijfolie, voeg alle groenten toe en leng aan met gevogelte bouillon. Kruid met zout en een mespuntje harissa. Laat 30 minuten stoven. Voeg de gewassen en uitgelekte kikkererwten toe en laat nog 5 minuten sudderen.
. Bereid de couscous: giet 2 eetlepels olijfolie in een grote aardewerken schotel, roer er het griesmeel door, leng aan met 40 cl gezouten ziedend water en laat 5 à 10 minuten zwellen in de op 150°C voorverwarmde oven.
Schik het vlees en de groenten op het griesmeel en versier met gehakte munt.
. Snipper de ui en de sjalot. Voeg de olie en het citroensap erbij, de gehakte peterselie, zout en peper.
. Snipper de Spaanse peper en voeg een mespuntje ervan bij de uienbereiding. Meng en proef. Voeg er eventueel nog wat bij. Laat even rusten in de koelkast.
. Schraap en was de mosselen verschillende keren onder een straal koud water. Doe ze in een grote pan en zet het deksel erop. Kook ze op een stevig vuurtje tot de schelpen opengaan.
. Laat ze uitlekken, doe ze open en verwijder telkens een van de twee schelpen. Schik ze in rozetvorm op 4 borden. Versier elke mossel met een weinig uienbereiding.
. Serveer als voorgerecht en geef er knapperig brood bij.
. U kunt de Spaanse peper ook vervangen door pili-pili.
800 g rivierbaarsfilets- 1 blik artisjokbodems- 125 g gepelde grijze garnalen- 2 dl lichte room- 2 sjalotten- 1 dl witte wijn- 1 dl visfumet- 1 citroen- 4 soeplepels olijfolie- enkele plukjes kervel- bloem- zout en peper
. Laat de artisjokbodems uitlekken, snij ze in stukjes en doe ze in de mixerkom met de room.
. Snipper de sjalotten en laat ze op een zacht vuur fruiten in een steelpan met 2 soeplepels olijfolie.
. Van zodra ze glazig zijn, overgiet u ze met de witte wijn en de visfumet. Laat tot de helft indikken op een hoog vuur. Voeg er de artisjokkenroom bij, een vleugje citroensap en de grijze garnalen. Laat alles zachtjes sudderen.
. Intussen rolt u de baarsfilets in de bloem. Geef er tikjes op om de overtollige bloem te verwijderen. Bak de filets in een grote pan met antikleeflaag met 2 soeplepels olijfolie. Kruid met zout en peper.
. Breng de saus op smaak (let op want de garnalen zijn al zout!)
. Giet een bodempje saus over 6 warme borden en schik er de baarsfilets op. Versier met enkele plukjes kervel en een partje citroen.
Goudsbloem doet het niet alleen goed als sierplant in de tuin, ook in de kookpotten en het medicijnkastje heeft ze haar nut al bewezen.
Vandaag wordt goudsbloem vooral gebruikt om allerlei huidproblemen aan te pakken. Ook dames met menstruatie- of overgangsproblemen ondervinden baat bij enkele kopjes goudsbloemthee. Het staat vast dat goudsbloem gezegend is met reinigende, ontsmettende, samentrekkende en schimmelwerende eigenschappen, waardoor uiteenlopende huidproblemen met succes worden aangepakt. Gebruik een crème met goudsbloem voor bijvoorbeeld droge eczeem, tepelkloven, brandwonden, schrale babybilletjes en moeilijk helende wonden zoals doorligwonden. Ook bij kneuzingen en spataders kan een goudsbloemcrème je van dienst zijn. Zo'n crème kan je gewoon in de apotheek kopen of zelf maken. Doe 100 gram geplette en versnipperde bloemblaadjes in 300 gram verse, gesmolten reuzel. Laat even sudderen en neem van het vuur. Plaats het mengsel gedurende een dag in de zon of op een warme plaats. Vervolgens terug voorzichtig verwarmen, filteren, in een potje gieten, afdekken, laten opstijven en in de koelkast bewaren. De crème blijft ongeveer zes maanden goed. Je kan in plaats van crème ook een kompres met het aftreksel van goudsbloem aanbrengen op een wonde. Dat aftreksel, zeg maar goudsbloemthee, mag ook inwendig worden gebruikt. Dit doe je in geval van menstruatiestoornissen en overgangsproblemen. Goudsbloem is ook een galafdrijvend middel dat dus kan worden ingezet bij geelzucht. De thee maak je door een koffielepel gedroogde goudsbloem (bloem en blad) gedurende tien minuten te laten trekken in een kopje kokend water. Zeven en drinken. Achteraf niet meer opwarmen. Zwangere vrouwen vermijden best het gebruik van te veel goudsbloem aangezien het kruid de menstruatie opwekt.
TIPS
Bruine lokken: Brunettes kunnen hun mooie lokken verzorgen door ze te spoelen met een aftreksel van goudsbloem. Laat twee eetlepels trekken in 25 centiliter heet water, filter en gebruik het vocht als haarspoelmiddel na het wassen.
Wintervoeten: Last van wintervoeten? Laat een flinke hoeveelheid bloemblaadjes van goudsbloem trekken in twee liter kokend water en maak hiervan een voetbad.
Mierloze groentetuin: Mieren verdwijnen uit je groentetuin als je tussen de planten die worden geteisterd wat goudsbloem zaait.