325 g Ruote (wieltjes)- 300 g zachte groene pepertjes- 1 eetlepel kappertjes- 3 zongedroogde tomaatjes in olie- 2 teentjes knoflook- 3 eetlepels olijfolie extra vierge- 1 bosje verse platte peterselie- zout.
Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Snipper ze fijn. Hak de peterselie. Laat de kappertjes uitlekken. Vermeng de zongedroogde tomaatjes, de peterselie en de kappertjes met 1 eetlepel tomatenolie. Zet koel weg. Pel en hak de knoflook. Spoel de pepertjes: Knip de steeltjes bij. Snij ze voorzichtig aan een kant open met een scherp mesje, haal er de zaadjes uit. Bak de pepertjes een paar minuten op een hevig vuur, in de olijfolie. Strooi er de gehakte knoflook bij en laat kort meebakken. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet ze af en vermeng ze meteen met de koude peterseliedressing. Schep er de warme pepertjes bij en dien op.
450 g kruimeldeeg- 1 eetlepel olijfolie- 1 mini-courgette, in plakjes- 2 rode uien, in ringen- 1 paprika, in reepjes- 1 teentje knoflook, gepeld en geperst- 2 eieren- 4 eetlepels lichte room- 100 g gemalen gruyère- 100 g gemalen parmezaan- peper en zout- vetstof en bloem voor de vormpjes
1. Steek vier plakjes uit het deeg. Leg het op bakpapier in kleine, ronde vormpjes en zet vervolgens 15 minuten in de koelkast. 2. Prik de deegbodempjes in en bak ze daarna 15 minuten op 190° C. 3. Roerbak de courgette, de uien, de paprika en de knoflook 5 minuten in de olijfolie. 4. Klop de eieren los met peper en zout Doe er de gemalen kaas bij. 5. Verdeel de groenten over de voorgebakken taartjes. Schenk er het kaas-eimengsel bij. Zet nog 15 tot 20 minuten in het midden van de oven op 175° C.
Stoof 1 fijngesneden preiwit en 1 bosje jonge worteltjes aan in olijfolie. Voeg er 1 koffielepel kerriepoeder en 1 teentje knoflook uit de knijper aan toe. Schenk er vervolgen 1 l groentebouillon bij. Breng aan de kook. Voeg 500 g doperwtjes toe. Laat 5 minuten zacht koken. Mix de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout. Werk de soep af met wat gehakte peterselie en serveer met knoflookcroûtons.
Je kunt dit recept als aperitiefhapje of er een hele maaltijd mee vullen. Met tapas heb je altijd succes. En ze zijn nog makkelijk te maken ook.
Voor 8 personen: 500 g scampis- 2 bolletjes knoflook- 2 eetlepels olijfolie- 2 spaanse pepertjes- sap van ½ citroen- gladde peterselie- peper uit de molen en zeezout.
1. Pel de scampi, laat de staartjes eraan. Pel en hak de knoflook. Snij de pepertjes (zonder zaadjes!) in ringetjes. 2. Bak de scampi kort op een hevig vuur, in de olijfolie. Schep er de knoflook en de pepertjes door. Laat nog heel even bakken (tot de scampi diep roze en dus gaar zijn). Kruid met peper en zeezout. Werk af met citroensap en gehakte peterselie. Serveer het liefst warm of lauw.
Voor de brochettes: Roer 3 eetlepels tikka massala (of kerrie) glad met 2 eetlepels water en 150 g Griekse yoghurt. Prik 350 g quornstukjes, afgewisseld met partjes limoen, op lange spiesjes. Bestrijk met de marinade. Leg de brochettes ongeveer 10 minuten op de barbecue.
NB: Quorn is een prima vleesvervanger. In de koelafdeling van de supermarkt vindt u dit product in alle maten en vormen (blokjes, filets, gehakt, worstjes, hambergers).
Dien op met gemengde salade en met rode paprika, selderboogjes, kerstomaatjes, peterselie en munt. Dit is een fris zomer gerecht.
4 aardappelen- 5 eieren- 75 g gemalen cheddar- 1 bosje lente-uitjes, in ringetjes- 3 kleine pruimtomaten, in partjes- 2 eetlepels olijfolie- basilicum- peper en zout
1. Kook de geschilde aardappelen gaar ingezouten water. Laat ze afkoelen en snij ze in plakjes. 2. Klop de eieren los met de kaas, een eetlepel gehakte verse basilicum (of een koffielepel gedroogde basilicum) en een mespunt peper. 3. Bak de lente-uitjes een paar minuten in de olijfolie. Doe er de tomaten en de aardappelen bij. Laat 1 minuut bakken. 4. Schenk er het ei mengsel bij. Laat op een zacht vuur staan, tot de eierkoek gestold is. 5. Keer de koek om (met behulp van een groot bord of een deksel). Laat de andere kant nog een paar minuten bakken.
400gr frambozen- 100ml yoghurt- 8 blaadjes munt, fijn gesneden- 2 cavaillons( geschild, ontdaan van de pitjes en in stukjes gesneden- 1/2 dl zoete witte wijn- 60 gr kristalsuiker- een drupje balsamicoazijn
Mix het meloenvlees heel fijn, samen met zoete wijn. Zet de meloenpulp in een bakje in de diepvries tot ze bevroren is. Af en toe even in roeren. Meng de frambozen met de helft van de suiker en een drupje balsamicoazijn. Meng de yoghurt met de munt en de rest van de suiker. Leg wat frambozen in mooie glazen overgiet met de yoghurt en schep er het sorbetijs op. Versier met een framboos en een takje munt.
Snel klaar en gemakkelijk met vierkantjes diepvries bladerdeeg.
Voor 4 taartjes:
In vier ingevette bakvormpjes leg men een ontdooid plakje bladerdeeg. Vermeng in een pannetje 8 eierdooiers met 250 g fijne suiker en 2 eetlepels vloeiende bloem. Zet op een zacht vuur en klop met de mixer op, tot de crème indikt en als een lint van de klopper afloopt. Doe er 50 cl room, de geraspte schil van 1 onbehandelde citroen en een mespunt kaneel bij. Schep goed om, laat nog even op het vuur staan. Verdeel de crème over de taartjes. Bak 10 minuten op 210°C. Laat de taartjes 10 minuten in de uitgeschakelde oven staan, ontvorm ze en laat ze verder afkoelen op een rooster.
1. Doe in een grote kookpan 350 g spliterwten, 1 grof gehakte ui, 2 takjes groene selder en 2 blaadjes laurier. Schenk er anderhalve liter groentebouillon (water + blokjes) bij. 2. Breng aan de kook. Dek af en laat zowat meer dan 1 uur sudderen tegen de kook aan, tot de erwten goed gaar zijn. 3. Neem de laurier weg. Draai de helft van de soep door een roerzeef. 4. Doe de erwten puree weer bij de rest van de soep. Kruid naar smaak en laat nog heel even goed doorkoken.
Lekker met (goed uitgebakken) spekblokjes, goudbruine croûtons en een stevige geraspte kaas zoals gruyère of comté.
De spliterwten moeten niet eigenlijk niet geweekt worden, ge moet ze lang genoeg laat koken.
1 eetlepel arachideolie- 2 teentjes knoflook, fijngesneden- 1 eetlepe1 fijngesneden gember- 1 eetlepel rode currypasta (kant-en-klaar)- 2 dl kokosmelk- 2 tomaten, in plakjes gesneden- het sap van ½ citroen- 600 g kabeljauwhaasje, in grote stukken gesneden- peper- zout- suiker
Verhit de olie in een pan. Fruit de knoflook en de gember zeer kort en voeg dan de rode currypasta toe. Roer los en overgiet met de kokosmelk. Breng al roerend aan de kook en breng op smaak met een beetje peper, zout en suiker. Voeg nu de tomaten en het citroensap (eventueel aangelengd met wat water) toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg dan voorzichtig de kabeljauwhaasjes toe en schep ze door de saus. Haal van het vuur en laat ze, met het deksel op de pan, een paar minuten garen in de hete saus. Garneer met basilicum.
Tip: Voeg eventueel spinazieblaadjes toe, samen met de tomaten. Serveer met snelkookrijst.
Laat 100 g (hoeve)boter op een zacht vuur smelten, maar niet kleuren. Zet ze even aan de kant zodat ze wat kan afkoelen en een heldere vloeistof komt bovendrijven; dit is geklaarde boter. Giet de geklaarde boter voorzicht, eventueel door een fijn zeefje, in een ander pannetje en warm nog even op op een zacht vuur. Kruid de boter met versgemalen peper en eventueel een snuifje zout. Schep de warme botersaus over de asperges.
225 g chorizo, in vrij dikke plakken- 1 groot blik kikkererwten- 100 g jonge spinazieblaadjes- olijfolie- peper en zout
1. Laat de kikkererwten uitlekken. Spoel de spinazieblaadjes en laat ze eveneens goed uitlekken. 2. Bak de chorizoplakjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Doe er dan de kikkererwten en de spinazie bij. 3. Laat alles een paar minuten goed doorwarmen. Schep om. Kruid naar smaak bij en dien op. Serveer dit warm, voor een volle smaak.
Aïoli staat voor stevige knoflooksaus. Je moet dus wel liefhebber zijn van deze smaakmaker om dit gerecht te waarderen. Deze saus is een variant met vooral veel basilicum. Zachter en heerlijk. Trouwens, dit kan bij heel veel zomergerechten gebruikt worden.
Voor 4 personen:
Doe 1 gepeld teentje knoflook, 15 g grof gehakte basilicumblaadjes en 1 eierdooier in een meng kom. Mix glad. Schenk er in een straaltje 1,25 dl olijfolie extra vierge bij, terwijl u blijft mixen op middelmatige snelheid tot de saus dik vloeibaar is. Breng op smaak met een scheutje citroensap, peper en zout. Serveer deze aïoli bij geroosterde paprika, aubergine, zoete aardappel, courgette, ui... Leg de groenten in laagjes tussen een geroosterd Turks broodje, pita of ciabatta.
Kook 120 g pasta beetgaar, verfris onder koud water en laat verder afkoelen. Ontdooi 2 tonijnsteaks en pocheer ze 8 min in water met wat peper en zout. Kook 300 g tuinboontjes gedurende 2 min, verfris ze en verwijder het vliesje rondom. Verdeel de tonijn in stukjes en voeg deze met de tuinboontjes bij de pasta. Sprenkel 3 eetlepels witte balsamicoazijn en 5 eetlepels olijfolie over de pasta en kruid met de italien mix. Werk af met in reepjes gesneden tomaten.
2 teentjes knoflook- 30 g boter of margarine- 1 bloemkool, in roosjes- 1 l groentebouillon- zout, peper- 1-2 tl mosterd- 1 dunne prei- 1-1/2 dl slagroom, lobbig geklopt- 150 gram rundergehakt- nootmuskaat
Pel en snipper de knoflook. Maak de bloemkool schoon en snij de bloemkool in roosjes en de stronk in kleine stukjes. Snij de prei in smalle halve ringetjes. Kruid het gehakt met peper, zout en nootmuskaat en vorm hiervan kleine balletjes.Bak de prei en de knoflook 4-5 minuten in de boter zonder ze te laten kleuren. Voeg de bloemkool toe en schenk de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper en voeg de mosterd en gehaktballetjes toe. Breng de soep weer aan de kook en laat nog 5 minuten koken. Serveer de soep in kopjes en schep er een dun laagje slagroom op. Garneer met bieslook.
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen, snij ze in partjes. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en kruid ze met zout. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven (of tot ze gaar zijn). 2. Pel de tomaten, snij ze in stukken. Pel en hak de knoflook. Verhit de rest van de olijfolie. Doe er de knoflook en chilipeper bij. Roerbak 1 minuut. 3. Doe er de tomaten, de tomatenpuree en een snuifje suiker bij. Laat op een zacht vuur, onafgedekt. inkoken tot een dikke saus. 4. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Schep de saus bij de aardappelen. Serveer meteen.
700 g Goudrenetten- 225 g Cox appels- 25 g bruine suiker- 1 grote theelepel kaneelpoeder- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
Voor de bovenlaag (Crumble) 110 g hele amandelen ongepeld-75 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden- 175 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)- 2 theelepels kaneelpoeder- 110 g rietsuiker (of bruine basterd suiker)
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht oven en op 200°C voor de gewone oven. Begin bij de appels. Snijd de appels in vieren haal dan de schil eraf en dan het klokhuis (zo is het makkelijk te verwijderen). Snijd nu de appels in een niet te dunne schijven en doe ze in een kom met de suiker, kaneel en kruidnagel en schud zo dat de appelschijven goed bedekt zijn. Doe ze dan in de bakvorm Nu maak je de crumble die heel simpel te maken is in de keukenmachine. Doe de boter, gezeefde bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt. Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar dat er toch nog wat grotere stukjes inzitten.
Als je geen keukenmachine hebt Neem een grote kom, ga met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt , roer de kaneel, suiker en amandelen erdoor (die je dus eerst met een mes behoorlijk fijn gesneden hebt).Je kan de amandelen ook in een plastic zak doen en er met bvb de deegroller op slaan.
En dan (na methode 1 of 2) Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is. Nu gebruik je een (of twee) van je handen en druk het kruimelmengsel goed aan. Hoe vaster het wordt aangedrukt hoe knapperiger de bovenlaag!
Haal daarna zachtjes een vork over de hele laag. Bak de crumble in het midden van de oven voor 35- 40 minuten. De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert
Serveertip: Serveer het met warme custard of giet er lobbig geslagen slagroom over. Je kan ook flink handje rozijnen toevoegen die voeg je dan toe als de mix met de appels en amandelen gereed is.
Laat 200 g boter smelten op een zacht vuur (maar laat vooral niet kleuren). Klop in een kommetje 2 eierdooiers los met 1 eetlepel dragonazijn en 2 eetlepels water. Zet het kommetje in een warmwaterbad tegen de kook aan. Klop goed op, tot de saus bindt. Schenk er de gemolten boter vij en blijf opkloppen tot de saus mooi homogeen is. Breng de saus op smaak met (onmisbaar voor bearnaise!) 1 koffieleper versgehakte dragon en wat peper en zout.
100 gram prei- 100 gram ajuin- 100gram selder- 200 gram aspergepunten- 1 deciliter room- beetje boter- 20 gram kippenbouillon- schillen van de 20 asperges van bovenstaand gerecht
1. Rasp de asperges en kook de aspergeschillen gedurende twintig minuten in water. 2. Stoof de fijngesneden groenten in een klontje boter en bevochtig met het kookvocht van de schillen. Voeg nog wat water toe tot het geheel volledig onder staat. Voeg de kippenbouillon toe en laat 30 minuten koken. 3. Laat de aspergepunten een drietal minuten koken in water. 4. Mix de soep. 5. Neem soepkommen en doe eerst een geutje room op de bodem. Voeg dan de soep toe. 6. Bij het serveren de aspergepunten toevoegen als garnituur.
Voor het deeg: 200 g bloem- 80 g bloemsuiker- 50 g gemalen hazelnoten- 1 onbehandelde sinaasappel- 110 g ijskoude boter, in stukjes- 1 ei
Voor de vulling: 3 onbehandelde sinaasappels- 4 eieren- 200 g fijne suiker- 180 g gesmolten boter- 75 g amandel poeder.
En verder: vetstof voor de vorm
- Boen de sinaasappel voor het deeg schoon. Rasp de helft van de schil, pers het vruchtvlees. Vermeng de bloem met de bloemsuiker, het hazelnootpoeder, de sinaasappelschil en de koude boter. Kneed tot een kruimeldeeg. - Kneed er het losgeklopte ei en de helft van het sap door. Rol de deegbal in plasticfolie en laat hem 15 minuten rusten in de koelkast. - Verwarm de oven op 180°C. Beboter een vorm. Spoel de overige sinaasappels. Rasp de schillen, pers de vruchten. Doe beide bij het resterende sap. - Klop de eieren schuimig met de suiker. Verwarm het sap. Schenk er al roerend het ei mengsel bij. Laat 10 minuten zachtjes indikken terwijl u blijft opkloppen. Zeef de crème en roer er, van het vuur af, de gesmolten boter en het amandel poeder door. - Rol het deeg uit in de bakvorm. Prik de bodem in met een vork. Schenk er de eiercrème op. Bak 40 minuten in het midden van de oven. Ontvorm op een rooster en laat afkoelen.