Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
14-10-2018
CD&V behoudt meerderheid
Om 16 u. kunnen we stellen : CD&V behoudt meerderheid met waarschijnlijk 20 zetels op 33. Dat zou een verlies zijn met 2 zetels. Ook het kartel NVA/VLD verliest vergeleken met 2012 nog 1 zetel naar 7 zetels. Groen wordt de winnaar met 3 zetels (+2) samen met Vlaams Belang, dat 2 zetels haalt. sp.a blijft steken op 1 zetel.
De kiesgang in Waregem verliep volgens de verantwoordelijken zonder moeilijkheden. Het zesjaarljkse gebeuren wordt wel eens het feest van de lokale democratie genoemd en brengt de ganse bevolking op de been naar de kieslokalen. Die dag moeten ook 414 inwoners meewerken aan het goede verloop van de verkiezingen. Ze zijn verspreid over de 43 stembureaus (258), het tellen voor de gemeenteraad (90) en de provincieraad (60) in het jeugdcentrum en het hoofdbureau (6) in de raadszaal van het stadhuis. Elke partij kan bovendien telkens nog een waarnemers afvaardigen in elk stembureau en telbureau. Elk stembureau telt 1 voorzitter, 1 secretaris en 4 bijzitters. Telkens worden ook plaatsvervangers opgeroepen. Voor de lokale verkiezingen elke tweede zondag van oktober om de zes jaren stemmen we zowel voor de provincieraad (groene stembrief) als voor de gemeenteraad (witte stembrief). Elk stembureau heeft dan ook twee stembussen.
In Waregem wordt nog gestemd met rood potlood. De stembureaus openen om 8 u. en sluiten om 13 u. Dat betekent niet dat de medewerkers dan naar huis kunnen, want dan begint het administratieve afsluiten en verzegelen (met ook 2 sloten) van de stembussen. De getuigen van de partijen moeten eventuele onregelmatigheden laten optekenen in het verslag en dit verslag goedkeuren, vooraleer de stembus kan worden getransporteerd naar de lokalen voor de telling. Normaal begint de telling om 14 u. in het jeugdcentrum. De stembussen voor de gemeenteraad en de provincieraad worden telkens verdeeld over 15 telbureaus in het jeugdcentrum.
Niet alle telbureaus konden al aan het werk om 14 u. De 43 stembureaus werden volgens een vooraf getrokken willekeurige volgorde verdeeld over de 15 telbureaus. Heel wat stembussen waren nog niet ter plaatse. De stembussen uit Nieuwenhove waren de eerste en het was opvallend lang wachten op stembussen uit het dichtbije centrum en Biest. Het gros van de stembussen werd gelost tussen 14.45 u en 15 u., waardoor sommige telbureaus bijna een uur moesten wachten om hun eerste stemmen te tellen. Voor sommige opgeroepenen, die bv. een babysit hadden moeten inhuren, was het balen.
Omstreeks 16 u. kon door de insiders al een goed beeld worden gevormd over de te verwachten uitslag (zie aanvang deze bijdrage). Onafhankelijke waarnemers waren bij de telling niet welkom, omdat enkel tellers en getuigen daar mochten aanwezig zijn. Die onafhankelijke waarnemers en de pers moest zich behelpen met gegevens hen aangereikt door getuigen, die hun gegevens van getelde bureaus doorgaven aan hun partijen. Uit ervaring weten we dat info over de eerste stembussen (10 %) al een vrij goed beeld heeft over de uiteindelijke zetelverdeling.
Groot Waregems Politiek Debat, promotie voor gemeentepolitiek
Alle lof voor de organisatoren van het Groot Waregems Politiek Debat donderdagavond in O.C. Eikenhove. Eén van de basispijlers van de werking van de jongerenorganisatie JCI (Junior Chamber International) Waregem is ‘Gemeenschap’ met het uitwerken van projecten die ten goede komen aan de samenleving. Daarin zijn ze ten volle geslaagd met ruim 200 aandachtige overwegend jonge toehoorders en heel wat frisse ideeën voor het toekomstig beleid van onze stad. Het groot Waregems debat was propaganda voor de gemeentepolitiek na de vele overwegend conflictzoekende debatten van nationale politici, waar we mee worden geconfronteerd in de populaire media. Het politiek debat van JCI was sterk, informatief, verhelderend, beschaafd, … De focus lag op inhoud en opbouw en niet op een conflictzoekende show. Het debat werd ook rechtstreeks uitgezonden via radio Waregem 1.
Moderator Presentator Waregemnaar Kris Lust leidde het Groot Waregems Debat voortreffelijk. Alle lijsten die opkomen in Waregem waren uitgenodigd, maar Vlaams Belang ging daar niet op in. De verschillende partijen werden vertegenwoordigd door hun lijsttrekker en een jonge kandidaat. Voor CD&V waren dat burgemeester Kurt Vanryckeghem en Margot Desmet (10), Groen met Inge Vandevelde en Johannes Heremans (16), N-VA-oVLD met Michiel Vandewalle en Maxim Laporte (7), sp.a met Tom Demunter en Monia Arroudi (5). Aan het debat was ook een live poll verbonden via smartphone met de vraag bij het begin wie al beslist had (resultaat 83 ja 35 neen). Bij het einde van debat volgde een nieuwe test met vraag naar twijfelaars (resultaat 36 ja-80 neen).
Het groot Waregems politiek debat werd ingedeeld in acht debatten met telkens twee spelers uit verschillende partijen, waarvan de duo’s hadden plaatsgenomen aan de vier zijden van de zaal. De thema’s waren duidelijk Waregemse thema’s :
Centrum mobiliteit – wagen in centrum
Veiligheid – blauw op straat
Verkeer en mobiliteit – slibt Waregem toe?
Ondernemen – bedreiging
Burgerparticipatie
Aangenaam en betaalbaar wonen
Tewerkstelling – Armoede
Centrumbeleving
Het thema centrummobiliteit bracht de jongeren van sp.a (Monia Arroudi) en Groen (Johannes Heremans) in de arena. Waar Monia de auto grotendeels wil bannen uit het centrum, pleitte Johannes voor een autoluw lussensysteem tussen Holstraat en Statiestraat enerzijds en Keukeldam-Holstraat anderzijds. Beide zijn voorstander van een verkeersvrije markt. Monia klaagt de onveiligheid voor de vele fietsers en zwakke weggebruikers (drie scholen) in het centrum aan en ziet daarvoor enkel een oplossing in het drastisch verkeersvrij maken van het centrum met uitzondering voor bevoorrading van de handelaars en eventuele doorgang voor bussen. Margot Desmet (CD&V) gebruikte haar minuut inbreekmogelijkheid hier onmiddellijk met het standpunt om basismobiliteit te behouden in het centrum. Door de aanwezigheid van drie scholen en handel moeten alle mensen wel in het centrum geraken. Lussensysteem is al besproken en het bleek niet haalbaar wegens teveel tegenstand.
Het debat over veiligheid werd gevoerd tussen de lijsttrekkers van N-VA/oVLD (Michiel Vandewalle) en sp.a (Tom Demunter). Tom pleitte voor meer agenten. 1 agent per 500 inwoners is volgens hem onvoldoende. Hij wil ook de lokale verankering in het centrum verankeren bij de overgang naar nieuwe politiegebouwen aan expressweg. Hij ziet ook liever een politiezone met Deerlijk-Harelbeke dan de huidige tot het verre Spiere-Helkijn. Michiel is eerder voorstander van meer al dan niet slimme camera’s. Voor het veiligheidsgevoel wil hij meer politiecombi’s zien in de deelgemeenten en algemeen meer properheid in het straatbeeld. Opvallend was zijn repliek inzake afwijzen door Tom van zijn voorstel van meer camera-bewaking, waarin hij erop wees dat sp.a in de Kortrijkse coalitie wel voluit achter dit voorstel staat.
Verkeer en mobiliteit was een debat tussen de jongeren van N-VA/oVLD (Maxim) en CD&V (Margot). Maxim stelt vast dat het allemaal veel sneller gaat met de fiets en het verplaatsen met alternatieven voor de auto moet aangemoedigd worden. Anderzijds kunnen we het zich verplaatsen met de auto niet verbieden, maar we moeten hier wel ingrijpen voor een vlotter verkeer. Invoer van schoolstraten kan helpen. Margot repliceerde met stelling dat al heel wat kruispunten zijn aangepakt en er nog enkele in verregaande studie zitten. Zone 30 is ingevoerd en studies wijzen erop dat de motivering voor fietsverplaatsingen werkt.
Het thema ondernemen bracht de lijsttrekkers van CD&V en Groen rond de centraal opgestelde debattafel. De burgemeester wees op de lage werkloosheid (4,2 %) en de hoge werkzaamheidsgraad (103-4) in Waregem. Er kwamen honderden nieuwe werkplaatsen bij in nieuwe KMO-zones als Windhoek-Transvaal, Groenbek, business park, E17 west. Er is nood aan nieuwe zone voor regionale en familiebedrijven (Blauwpoort). Renson moest uitwijken naar Deinze bij gebrek aan mogelijkheden hier. Inge wil Blauwpoort als zowat de enige open landelijke natuurruimte redden van betonnering. We moeten eerst andere open industriële ruimten benutten zoals bv. een geval in Roterijstraat. De nood aan ruimte kan ook ingevuld door bouwen in de hoogte. Er is nu al een verkeersknoop aan oprit autostrade. Kurt is niet akkoord met stelling dat Blauwpoort groengebied is. Dagelijks komen daar langs de autostrade 75.000 wagens voorbij. N-VA-lijsttrekker Michiel springt bij met zijn minuut en wijst nog eens naar heikele situatie dat Waregems familiebedrijf naar Deinze moet wegens gebrek aan bedrijfsruimte hier. Voor het knooppunt aan oprit autostrade moet een dubbele op- en -afrittenplan oplossing bieden. Michiel wil ook aandacht voor dreigend tekort aan geschikte arbeidskrachten. Daarvoor zijn betere contacten nodig tussen bedrijven en de schoolgaande jeugd.
Een volgend onderwerp na de pauze brengt ons bij Burgerparticipatie, waarvoor de jongerenkandidaten Margot (CD&V) en Monia (sp.a) in het debat van 7 minuten worden gevraagd. Het wordt een boeiende discussie waarbij ook de kartelfractie N-VA/oVLD (Maxim) en Groen (Johan) hun joker van 1 minuut inzetten. Margot start met opsomming van de verschillende inspraakorganen met behalve de verkiezingen ook de verschillende adviesraden, waarvoor Waregem er meer beschikt dan de wettelijk verplichte. Voor projecten als aanleg van speelpleintjes in wijken is er bijkomende inspraakmogelijkheid. Maxim komt tussen met een overzicht van de plannen van zijn fractie met invoering van een burgerbegroting, Dit betekent bv. dat een jongerenforum een budget krijgt voor eigen voorstellen en de besteding van dit budget zelf kan invullen na controle naar haalbaarheid. Monia (sp.a) werpt op dat CD&V in haar programma niets zegt over burgerparticipatie. Volgens Margot (CD&V) is dit onderwerp vanzelfssprekend en ze wijst nog op de lage drempel van het stadhuis. Monia (sp.a) pleit voor onafhankelijke wijkadviesorganen en live streaming van de gemeenteraad. Johannes (Groen) wijst op een studie, die uitwijst dat 18-35 jarigen het meest bereid zijn voor inspraak, maar ook het minst tevreden zijn daarover. Voor grote projecten moet het bestuur vooraf met de burgers rond de tafel zitten, ipv te beslissen vanuit hun ivoren toren.
Aangenaam en betaalbaar wonen brengt voor het zesde debat de lijsttrekkers van sp.a en Groen in de debatruimte. Tom (sp.a) stelt vast dat het centrum van Waregem een bejaardentehuis wordt. De stad in galop wordt op die manier een aftands oud boerenpaard! Inge (Groen) klaagt de eenzijdige bewoning aan met luxe appartementen. We moeten vernieuwbouw en renovatie aanmoedigen in het vergunningsbeleid. Ze is akkoord met sociale verkavelingen, maar wenst daar wel een mix aan bewoning. Tom (sp.a) wil de zes maatschappijen, die nu inzake sociale huisvesting actief zijn in Waregem, herleiden tot één. De WAGSO (Waregems autonoom gemeentebedrijf Stadsontwikkeling) kan dat aan. Het stoot hem tegen de borst dat voor het nieuwe woonproject met 90 woongelegenheden in Vijve (Spoorweglaan-Schoendalestraat) voor een deel beroep wordt gedaan op privaat ontwikkelaars. Voor de site Sofinal ziet hij een invulling als stadspark met woningen. Inge (Groen) ziet het voordeel van een en-en verhaal en heeft het niet voor grote mastodonten. Het procentage groen bij verkavelingen wordt voor haar best verhoogd van 5 naar 15. Burgemeester Kurt gebruikte hier zijn minuut om erop te wijzen dat het stadsbestuur streeft naar optimaal gebruik van de ruimte. In het villapark zijn we al aan de derde generatie. Voor de jonge gezinnen komen er de komende jaren 300 tot 400 nieuwe betaalbare woningen vrij in Dompelpark, Vijve, fabriekstraat, enz.
Voor het thema Tewerkstelling en Armoede kwamen de jongeren van NVA-oVLD en Groen in de kring. Maxim (N-VA/oVLD) stelt dat kansarmoede een groot probleem wordt en zoals overal in Vlaanderen ook in Waregem is gestegen van 4,4 naar 9,7 %. Als sociaal voelende stad moeten we ingrijpen. Voor Johannes (Groen) is het vooral onrustwekkend dat de armoede zelfs stijgt bij dalende werkloosheidsgraad. Ook al zijn we hier het slachtoffer van het nationaal beleid in Vlaanderen en federaal, moeten we ook als stad ingrijpen. Een stap is samen met scholen en andere spelers de armoede opsporen. Maar we moeten ook structureel ingrijpen door zoals in Roeselare, Gent, Harelbeke zelf het leefloon op te trekken naar de armoedegrens. Maxim (NVA/VLD) ziet meer heil in het aan werk helpen van de mensen, goed onderwijs en promoten van sportvoorzieningen. We moeten hen uit hun isolement halen. Voor Maxim is geld geven geen oplossing.
Als laatste debatthema stond Centrumbeleving op de agenda met de kopstukken van N-VA/oVLD en CD&V aan debattafel. Michiel (NVA) gaf als inzet mee dat Waregem leeft met voldoende sport en cultuur. Maar hij wil wel drie punten aangeven, waar het fout loopt met name 1. Mobiliteit, 2. Lokale economie en 3. Leegstromen van de jeugd. Waregem verouderd in centrum nog sterker dan elders. Hij citeert Unizo-cijfers : in 6 jaar is het aantal jongeren in centrum gedaald met 11 % (2,8 % in Vlaanderen); het aantal 65+-jarigen is gestegen met 21,7 >% (Vlaanderen 11 %). Kurt (CD&V) ziet daar geen graten in. Ook ouderen leven en doen hun inkopen hun inkopen in het centrum. Inge (Groen) valt in voor haar minuut en vindt het jammer dat alles geconcentreerd wordt op het stadscentrum. Er moet meer belang gehecht aan het buurtleven in de wijken en deelgemeenten en daar gezorgd voor een aangenaam dorpsleven. Kurt (CD&V)repliceert onmiddellijk dat hij akkoord is en dat daar ook subsidies voor beschikbaar zijn. In Beveren-Leie werd gestart met een markt. Het dynamisme van Waregem is overal bekend met voetbal, Waregem koerse, laatst nog Horse week. In dit opzicht zullen we naar een goede balans moeten blijven zoeken tussen Waregem Leeft en Waregem Beeft (hinder). Tom (sp.a) gebruikt hier zijn minuut met een aanklacht over het niet renderen van de Zuiderboulevard met 2500 € verlies per dag wegens de miljoenen kostprijs van de parking die onvoldoende wordt gebruikt. De markt kan daar niet doorgaan en ook evenementen blijven uit. Michiel (N-VA/oVLD) wijst op de stijgende leegstand, die in 4 jaar is verdubbeld. Vraagt zich af waarom er geen boetiekskes mogen komen om de beleving te verbeteren. Kurt (CD&V) wijst erop dat alle oppositiepartijen het project van de boulevard hebben goedgekeurd en dat er binnenkort wel horeca komt.
Elk van de vier fracties kreeg nog een paar vragen te beantwoorden, die vooraf werden ingestuurd. Tot slot kreeg elke lijsttrekker nog één minuut om nog eens hun visie op het toekomstig beleid te vertolken. Burgemeester Kurt Vanryckeghem besloot met dank aan de verschillende fracties voor de optimale samenwerking gedurende de afgelopen 6 jaar en beloofde dat beleid verder te zetten omdat het goed wonen, werken en leven zou blijven in Waregem. Alle deelnemers van dit groot politiek debat kunnen alvast nog zonder kleerscheuren door dezelfde deur. Dit debat toonde ook aan dat Waregem heel wat politiek talent heeft, want alle acht deelnemers kwamen sterk uit het debat.
Zondag 14 oktober kiezen we behalve voor de gemeenteraad ook voor de provincieraad. We krijgen dus twee stemformulieren. Het eerste dat hierbij opvalt is dat vergeleken met 2012 het aantal kandidaten op ons formulier in Waregem is uitgebreid. Tot 2006 kozen we nog in het kiesdistrict van het kanton Harelbeke, in 2012 was dat al uitgebreid tot gans het arrondissement Kortrijk. Nu bestaat provincie West-Vlaanderen maar uit 3 kiesdistricten, waarvan ons kiesdistrict over het gebied van de arrondissementen Kortrijk en Roeselare-Tielt. We kunnen 16 kandidaten afvaardigen in de provincieraad.
De provincie werkt als politieke tussenschakel tussen het gewest Vlaanderen en de gemeenten. Provinciebesturen voeren een eigen beleid binnen de grenzen van de provincie. De taken van een provincie werden vastgelegd in het provinciedecreet. Die taken zijn:
- bovenlokale taakstelling voor aangelegenheden die het lokale, gemeentelijke belang overstijgen en die gemeenten moeilijk zelf kunnen behartigen
- ondersteunende taken voor andere overheden: de provincie voert sommige taken uit op verzoek van de federale of Vlaamse overheid of de gemeenten en OCMW's
- gebiedsgerichte samenwerking tussen besturen in een regio: de provincie organiseert samenwerking tussen de verschillende partners (lokale besturen, privé-organisaties, Vlaamse overheid,…) in een bepaald gebied en zoekt samen met die partners naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.
We kennen de werking in domeinen als
- Vrije tijd en toerisme: Uitleendienst, domeinen, bezoekerscentra , toerisme, …
- Onderwijs en vorming :Provinciaal Technisch Instituut, educatief materiaal, aanbod voor scholen, ...
- Economie en landbouw: Europese fondsen en projecten, beleidskern economie
- Energie en wonen: Groepsaankoop groene stroom, Bouwadvies, Klimaatondersteuning lokale besturen, ...
Het nieuwe decreet heeft zowel bevoegdheden als werking van de provincieraad beperkt. De provincie houdt vanaf dit jaar enkel nog grondgebonden bevoegdheden over en verliest de bevoegdheden welzijn, cultuur en sport. We hebben dat ondermeer ondervonden door het dreigend verlies van Provinciaal museum BE-Part. Bij de provincieraadsverkiezingen dit jaar wordt het aantal provincieraadsleden ook gehalveerd naar 36 en het aantal gedeputeerden verminderd van zes naar vier. Er kwam meteen ook een herindeling van de kiesdistricten. De lijstenverbinding is afgeschaft en de lijstenverbinding (apparentering) is afgeschaft. De provincieraadsleden worden betaald aan pakweg 200 euro per vergadering.
Provincieraadsverkiezingen 2018
Het is niet zonder belang dat Waregem goed wordt vertegenwoordigd in die provincieraad. We kunnen ons toch niet van de indruk ontdoen dat de vertegenwoordiging van de Waregemse kandidaten in de verschillende lijsten niet beantwoord aan de Waregemse status van derde grootste stad in zijn kiesdistrict. Bij geen enkele partij vinden we een Waregemse kandidaat binnen de top 3. Er zijn zelfs twee partijen, die geen Waregemse kandidaat op haar lijst hebben. Van PVDA kunnen we dat aannemen, omdat ze ook niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar we zien het toch als zwakte voor N-VA-Waregem dat daar geen kandidaat heeft die waardig wordt gevonden bij de provinciale partijbonzen.
Volgens voorzitter Carl Vanhoutte had N-VA Waregem wel degelijk kandidaten. “Minstens twee hadden een min of meer verkiesbare plaats gekregen. Binnen het bestuur werd echter geopteerd dat een kandidaat op slechts een lijst kon meedoen. Alle kandidaten verkozen de gemeentelijst.” Er is echter geen enkel bezwaar en zelfs complementair dat kandidaat-gemeenteraadsleden ook in de provincieraad zetelen. Maar we stellen anderzijds wel kiesbedrog vast met provincieraadslijsten, die volop worden geduwd door meerdere volksvertegenwoordigers en wat een minister uit Oostende doet op de provincieraadslijst van Kortrijk-Roeselare is dan helemaal een raadsel. Dan is het kiesstelsel in Wallonië ethisch zuiverder, waar dit kiesbedrog niet is toegelaten.
Waregemse kandidaten :
Sp.a+ Erik Vrancken (plaats 11)
N-VA geen
CD&V Rik Soens (pl. 4)
Groen Marij Vanlauwe (pl. 7)
VB Carina Vandermeulen (pl. 8)
oVLD Steven Devloo (pl. 11)
PVDA geen ?
1. Erik Vrancken (61) is ABVV-bediende en partijfilosoof van SP.a-Waregem.
3 Rik Soens (55) is eerste schepen (financiën, woonbeleid, patrimonium, energie), provincieraadslid, voorzitter IMOG, …
4. Marij Vanlauwe (53) is opleidingscoördinator secundair onderwijs
5. Carina Vandermeulen (62) gepensioneerde
6. Steveb Devloo (29) parlementair medewerker van Els Ampe (oVLD) in Brussels parlement.
In juni lanceerden we hier op e-Waregem het aanbod aan alle nieuwe kandidaten voor de Gemeenteraadsverkiezingen van volgende zondag 14 oktober om zich hier te kunnen voorstellen aan de Waregemse kiezer. Uiteindelijk zijn 18 kandidaten hierop ingegaan. Zoals beloofd brengen we hun voorstellingen nog eens op een rij bovenaan dit stadsblog e-Waregem.
Al deze kandidaten hebben hiermee aangetoond gemotiveerd te zijn om uw belangen te verdedigen in het stadsbestuur. Alle kandidaten, die op onze oproep hebben gereageerd, geven blijk van inhoud en enthousiasme om uw stem hoorbaar te maken in het gemeentelijk beleid. Daarom doen we hier nu opnieuw een oproep, dit keer naar de kiezer om al deze kandidaten zoveel mogelijk te steunen in hun idealen om zich in te zetten voor de Waregemse bevolking.
Ook ik zal op mijn beurt hen gedenken bij het volbrengen van mijn democratische plicht. Zoals hier al eerder aangeraakt vind ik het hierbij spijtig dat we voor een geldige stem bij één lijst moeten blijven en we hen niet allen een duwtje in de rug kunnen geven. Tot 1976 kon men nog zgn. panacheren of bont stemmen, waarbij men op kandidaten van verschillende lijsten kon stemmen. Dit werd om praktische redenen niet meer toegelaten, maar zou ons zeker meer democratische mogelijkheden geven om zelf een gemeenteraad van onze keuze samen te stellen.
Om onze verdienstelijke kandidaten niet te vergeten, stellen we voor dat u allen een spiekbriefje of -kaartje maakt, waarbij u vooraf al de verschillende kandidaten aanduidt, die uw stem verdienen! Wijzen we er nog op dat de plaats op de lijst eigenlijk niet zoveel maakt, daar de kopstemmen normaal al zijn opgebruikt bij de eerste of tweede kandidaat op de lijst. Het is het aantal voorkeurstemmen dat zal bepalen wie verkozen wordt.
Volgorde binnengekomen voorstellingen Nieuwe Kandidaten :
Nieuw woonproject met 100 woningen langs spoorweglaan te Vijve
Dinsdag 25 september keurde de raad van bestuur van WAGSO het voorontwerp van het woonproject Spoorweglaan goed. Dat is meteen de start van een nieuw verkavelingsproject in Sint-Eloois-Vijve. Er komen 100 woongelegenheden voor jonge gezinnen op een ruim open terrein van 42 787m², met ook veel aandacht voor groen en de zwakke weggebruikers. Voor de brandweer is palend aan de expressweg N382 een nieuwe brandweerkazerne gepland. De woningen komen grotendeels op de hoek van Zonneveld, de Spoorweglaan en de Schoendalestaat. Het autonoom gemeentebedrijf Wagso staat in voor de verkaveling. Het is een kwarteeuw geleden, destijds met de Insectenwijk in Desselgem, dat de stad dergelijk project in eigen regie deed.
De aankoop van de grond dateert al van eind 2015, wanneer het stadsbestuur daar een terrein van vier hectare kon aankopen. Schepen van Financiën en Woonbeleid Rik Soens (CD&V) heeft vier jaar onderhandeld om de grondaankoop te kunnen regelen bij twee eigenaars, ondermeer een adellijke familie uit Ukkel die hier geen belangen meer had. De stad Waregem (WAGSO) kocht 40 ha op de hoek van de Gentseweg (N43), Expresweg (N382), Schoendalestraat en Spoorweglaan in Sint-Eloois-Vijve. De kostprijs bedroeg ruim 3 miljoen euro.
Na het finaliseren van een RUP werd Studiebureau Demey aangesteld om het te realiseren woonproject uit te tekenen. De raad van bestuur keurde het voorontwerp nu goed. In de komende maanden wordt deze verkaveling verder voorbereid. 100 woningen zullen hier in de komende periode gerealiseerd worden. De site is eenwoonuitbreidingsgebied, wat na de opmaak en goedkeuring van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ook effectief kan uitgevoerd worden. In opdracht van WAGSO tekende ontwerpbureau Demey ondertussen de toekomstige verkaveling uit. Het voorontwerp hiervan is goedgekeurd op 25 september.
Project betaalbaar wonen
Op deze gronden, die aansluiten bij de nieuw te bouwen brandweerkazerne, komt een unieke verkaveling. Ze kadert binnen het doel van WAGSO om betaalbaar wonen in Waregem mogelijk te houden. Het is de bedoeling om de bouwgronden tegen, naar huidige normen, zeer betaalbare tarieven te verkopen. Voor de gronden die particulier aan de man worden gebracht, werkt WAGSO met een kandidatenregister. Geïnteresseerden kunnen hiervoor contact opnemen via wagso@waregem.be. De grootte van de percelen varieert van 250 tot 400 m².
Op het voorontwerp van de verkaveling staan 100 woongelegenheden: 42 loten grond voor koppelwoningen, 10 parkwoningen, 24 geschakelde woningen in twee woonstraten, 24 appartementen met sociale invulling. Deze 24 appartementen, twee blokken van 12, worden enerzijds beheerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander en anderzijds de sociale dienst van de stad (vroegere OCMW). Verder is er veel aandacht voor publiek groen met een oppervlakte van maar liefst 9341 m². Er is ook aandacht voor publieke en private parkeerplaatsen. Voor de zachte weggebruikers komen voldoende mogelijkheden om zich te verplaatsen tussen de N43 en de Schoendalestraat en/of Spoorweglaan.
Mario Verhellen, sp.a-vertegenwoordiger binnen Wagso, betreurt dat het voorontwerp, waaraan nog dient gesleuteld (bv. m.b.t de verkeersveiligheid) te worden, nu reeds bekend gemaakt wordt. “Vermoedelijk zullen de verkiezingen hier voor iets tussen zitten. Daarnaast moet ik vaststellen dat het grootste twistpunt: het samenwerken met een private ontwikkelaar om de 34 rijwoningen te realiseren niet wereldkundig werd gemaakt. sp.a betreurt dat m.b.t. dit "sociaal"project opnieuw wordt samengewerkt met een commerciële projectontwikkelaar, terwijl het ontwerp en de bouw van de 34 rijwoningen perfect zou kunnen worden uitgevoerd door WAGSO of door de SHM Wonen Regio Kortrijk, waarvan de stad Waregem trouwens aandeelhouder is. Deze maatschappij is her en der in de regio bezig met het bouwen van sociale koopwoningen. Doordat de woningen zullen gebouwd worden met een private ontwikkelaar zullen de kopers om en bij de €20.000 extra per woning dienen te betalen. Dit bedrag is gelijk aan 7 à 10% coördinatiekost. Zoals jullie wellicht weten wil sp.a de komende jaren het huisvestingslandschap in onze stad grondig vernieuwen door de oprichting van een nieuwe organisatie "Wonen Waregem" die het patrimonium van alle sociale huisvestingsmaatschappijen, WAGSO en OCMW in onze stad dient te beheren en nieuwe projecten dient te ontwikkelen. Sp.a wil dat de stad hiervoor komende 6 jaar €12.500.000 uittrekt.”
NK 1 Margot Desmet gaat voor burger-nabije politiek
Als eerste nieuwe kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, die ingaat op ons aanbod, mogen we al Margot Desmet voorstellen. (pd 18 juni)
Ik ben 25 jaar, werkend en wonend in centrum Waregem en terug te vinden op plaats 10 op de lijst van CD&V. Dit jaar neem ik voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In het dagelijks leven werk ik als advocaat. Daarnaast ben ik voorzitter van de Waregemse Jeugdraad, ben ik nog actief in het Chiro-gewest en speel ik basketbal bij BBC Desselgem.
Politiek werd me met de paplepel meegegeven via grootvader André en vader Peter. Ik heb politiek dus altijd van dichtbij gevolgd en ben er ook altijd heel hard door geboeid. Door mijn engagement in de jeugdraad werd ik steeds meer geprikkeld om met politiek bezig te zijn. Het heeft altijd in mij gezeten om initiatief te nemen en mijn steentje bij te dragen op verschillende vlakken. Ook op politiek vlak wens ik dit nu verder te zetten. Met veel enthousiasme sta ik te springen om mee te werken aan het beleid van onze stad.
Gelet op mijn jonge leeftijd is het mijn doel om een jonge, frisse kijk te geven op het huidig beleid om het leven in Waregem nog aangenamer te maken. Daarbij wil ik zeker ook de jongeren een stem geven in het beleid. Een belangrijk aspect bij de jongere bevolking is inzitten op het aantrekken van jonge gezinnen naar Waregem. Op vandaag worden jongeren afgeschrikt door de hoge prijs van de woningen. Er moet zeker gekeken worden wat de mogelijkheden zijn om het ook voor jongeren betaalbaar te maken en te houden.
Ik hou zeker van wat uitdaging. Een thema als mobiliteit ga ik dus zeker niet uit de weg. Het is een thema dat heel sterk leeft bij de burgers en ik vind het dus zeer belangrijk dat daar in de toekomst op ingezet wordt. Mobiliteit is ongetwijfeld een thema dat van nabij opgevolgd moet worden zodat er kort op de bal kan gespeeld worden.
Een andere ‘hot topic’ is ook de groter wordende groep van ouderen en de daaraan verbonden uitdagingen. Zoals iedereen weet zijn er steeds meer ouderen. Het is dan ook van het grootste belang dat een stad hierop inzet en werkt aan de toekomst door te zorgen dat er genoeg voorzieningen zijn, dat er ondersteuning van mantelzorgers is, dat nieuwe woonvormen (vb. kangoeroewoningen) gepromoot worden. Het lijkt een thema dat niet direct van belang is voor jongeren, maar toch ben ik ervan overtuigd dat het wel zo is. Iedereen krijgt hier immers vroeg of laat mee te maken, hetzij via een ouder, een grootouder, … .
Wat voor mij ook een belangrijk item is, is de Zuiderpromenade. Deze biedt tal van mogelijkheden om een gezellige ontspanningsplaats te worden voor zowel jong en oud. Het moet een plaats worden waar iedereen graag naartoe komt, een project waar de stad mee naar buiten kan komen. Het opwaarderen van de Zuiderpromenade staat ongetwijfeld op mijn prioriteitenlijstje.
Ik wil me hierbij opstellen als een ‘burgernabij’ politicus die gemakkelijk aanspreekbaar is zodat er onmiddellijk kan ingespeeld worden op hetgeen leeft in de stad. Ik wil zeker niet de indruk wekken dat politici werken vanuit een ‘ivoren toren’. Alles begint bij de burgers en deze moeten van dichtbij bij het beleid betrokken worden.
Tijdens de persvoorstelling van haar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen stelde sp.a Waregem een pak nieuwkomers voor. Eén van hen is Frederic Mortier, 38 jaar en wonend in het centrum van Waregem. Hij krijgt plaats 4 op de lijst. (pd 11 juli)
Ik neem voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. De interesse voor politiek was altijd al aanwezig en het omgaan met diverse mensen boeit me. Bovendien hou ik wel van initiatief nemen en nieuwe uitdagingen aangaan. Een gezonde dosis overtuigingskracht van lijsttrekker Tom Demunter heeft mij uiteindelijk de stap doen zetten. De laatste jaren is het voor mij, maar ook voor vele medeburgers, duidelijk geworden dat Waregem een nieuwe wind en frisse ideeën kan gebruiken. Niet dat het beleid compleet faalt, maar op bepaalde vlakken kan het anders en beter. Wie dat weet, kan twee dingen doen: aan de zijlijn blijven staan kijken of op de barricaden springen. Gemotiveerd en met veel enthousiasme kies ik voor dat laatste en ga ik de challenge aan.
Opgeleid als landmeter-expert werk ik in het dagelijks leven bij de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, voorheen beter gekend als het Kadaster. Als diensthoofd van het kantoor in Tielt geef ik leiding aan een 10-tal personen. Daarnaast ben ik bestuurder bij de Vlaamse Vereniging van Landmeters-Experten, die de belangen behartigt van alle landmeters op verschillende niveaus. In mijn vrije tijd zet ik mij in als voorzitter van de schoolraad van basisschool TalentenSprong in de Nieuwhuizenstraat en voorzitter van minivoetbalvereniging MVV Waregem 74.
In aanloop naar de verkiezingen en zeker ook daarna wil ik focussen op een aantal speerpunten zoals verkeersveiligheid, mobiliteit, ruimtelijke ordening en kindvriendelijkheid. In dat alles moet de burger, centrumbewoner of inwoner uit de deelgemeenten, centraal staan en inspraak krijgen, want wie anders dan de burger weet of het beleid werkt en waar het anders en beter kan.
Verkeersveiligheid en daarbij aansluitend mobiliteit vormen een eerste verkiezingsthema. Beide zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en leven bij de burger heel hard. Iedereen ziet dat “koning auto” onze Waregemse straten regeert met als gevolg dat iedereen stilstaat. Als zwakke weggebruiker de straat op gaan is bovendien geen sinecure: voetpaden en fietspaden zijn niet aangepast of simpelweg afwezig, de omgeving van scholen en sportclubs waar veel kinderen passeren hebben geen aangepaste infrastructuur, en met rolwagen of buggy manoeuvreren om toch maar ergens zonder ongelukken door te komen is dagelijkse kost, …. Dit zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat een ruimere en vernieuwende visie rond mobiliteit en verkeersveiligheid broodnodig is.
Ruimtelijke ontwikkeling is een ander onderwerp dat voor verbetering vatbaar is. Vanuit mijn opleiding als landmeter heb ik een idee over ruimtelijk beleid dat niet strookt met wat we in Waregem zien. Ruimtelijk beleid is meer dan alleen het bouwen van appartementen. Er is nood aan nieuwe woonvormen en groene zones waar kinderen kunnen ravotten, waar jong en oud kunnen samenkomen en waarbij duurzaamheid het sleutelwoord moet zijn. Een gezonde mix van jong en oud kan er in een stad als de onze alleen maar komen als er gezorgd wordt voor betaalbare woningen en gevarieerde huisvesting. Ook hier dringt een duidelijke visie zich op.
Met deze boodschap en met een open geest trek ik op 14 oktober naar de kiezer, niet als rasechte politicus, maar wel als luisterende burger onder de burgers, die het beste voor heeft met onze mooie stad en zijn prachtige inwoners.
NK 3 Cindy Vanhoutte wil sociaal engagement en politiek verenigen
Als derde nieuwe kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober kunnen we Cincy Vanhoutte voorstellen. Ze is kandidaat op de CD&V- lijst en we vinden haar daar op de 24e plaats. We ontvingen volgende motivering van haar kandidatuur. (pd 17 juli)
Het zat er altijd al in, dat engagement opnemen, een kar duwen of trekken. In de kleuterklas dacht men dat ik advocaat ging worden omdat ‘ik het zo goed kon uitleggen.’ In het middelbaar was ik een trekker in verschillende werkgroepen en de leerlingenraad.
Vanuit dit gevoel om dingen te willen doen en ergens een (kleine) steen te verleggen, maar ook de bewondering voor mensen die van hun passie voor politiek hun beroep hebben gemaakt, koos ik na mijn secundaire studies wiskunde-wetenschappen ervoor om in Gent een master in de Politieke Wetenschappen te behalen en nadien nog een aggregaat waardoor ik ook les mag geven.
Ik ben 36 jaar, getrouwd en na twee jaren als HR-consultant te werken in Waregem, maakte ik de overstap naar het onderwijs. Reeds 10 jaar werk ik als stafmedewerker onderwijs binnen een hogeschool in Gent. Daarnaast ben ik zelfstandig in bijberoep.
De tijd is nu rijp om mijn zin voor sociaal engagement en mijn interesse in politiek te verenigen in één geheel. Verwacht van mij geen grootse uitspraken, ik wil vooral voelen waar de Waregemnaar van wakker ligt en vanuit deze informatie vertrekken. Een mandaat is geen vrijgeleide maar een gunst van de bevolking om in hun naam realisaties te verwezenlijken. Meningen verschillen soms maar mijn expertise vanuit mijn opleiding, het feit dat ik zelf al 12 jaar in het werkveld sta en op persoonlijk vlak ook al wat heb meegemaakt, zullen mij helpen om de juiste beslissingen te nemen.
Op beleidsniveau kan je niet in thema’s snoeien, alles moet aan bod komen maar er zijn thema’s die betrekking hebben op grotere groepen uit de Waregemse bevolking. Het is duidelijk dat thema’s zoals mobiliteit, seniorenbeleid, veiligheid en groen heel belangrijk zijn voor de Waregemnaars. Dit blijkt uit reacties op sociale media. Toch denk ik dat Waregem zeer goed bezig is al blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van wat en waarom bepaalde zaken zo ingericht of georganiseerd worden.
We moeten extra alert blijven dat de aandacht omtrent deze thema’s zeker niet verzwakt. Hier wil ik beleidsmatig verder gaan ondersteunen, de initiatieven uitbreiden en na gerichte analyses desnoods bijsturen. Ik geloof nogal in wetenschappelijk ondersteunde beslissingen. Ook al is ons gevoel misschien anders, als uitgebreid onderzoek aantoont dat dit op lange termijn de beste beslissing is, dan moet je die durven nemen. Hiermee denk ik aan de beslissing om in Waregem bewust te kiezen voor de tragere wegen. Ik volg deze manier van beleidsvoering en ik wil op deze piste verder gaan met een nieuw frisse vrouwelijke maar vooral zeer energieke touch.
NK 4 Ann Vanheusden wil klankbord zijn voor elke Waregemnaar
Als vierde nieuwe kandidaat hebben we An Vanheusden. We kennen haar al jaren voor haar nationale selecties rolstoelhockey en haar tussenkomsten bij NMBS om het spoor in het station van Waregem toegankelijk te maken voor mindermobiele treingebruikers. (pd 18 juli)
Wie ben ik?.
Die vrouw in haar rolstoel met haar hond? Dat ben ik! Mijn naam is An Vanheusden en ik ben geboren en getogen Waregemnaar. Geboren in het oude moederhuis op de Zuiderlaan en opgegroeid in een warm nest met 2 broers en 1 zus in de Guido Gezellestraat. Sinds een 5-tal jaar woon ik in een rolstoeltoegankelijk appartement van Helpt Elkander in de Olmstraat. Ik heb dus het grote geluk om in het centrum te kunnen wonen aan betaalbare prijs.
Ik liep school in het OLV-Hemelvaart instituut tot en met de 4e humaniora. Voor het 5e en 6e jaar verhuisde ik naar Kwatrecht naar een school voor jongeren met een fysieke beperking. Nadien studeerde ik bedrijfs-vertaler/tolk aan de Hogeschool Gent. Na mijn studies heb ik de beslissing moeten nemen om niet voor een betaalde job te gaan maar om op het tempo van mijn lichaam vrijwilligers werk te doen. Via vele omzwervingen ben ik gekomen tot waar ik nu sta. Reeds vele jaren ben ik actief in de Waregemse adviesraad voor personen met een handicap en daarnaast ook actief binnen KVG West-Vlaanderen. Sinds het seizoen 2017-’18 ben ik trainer en coach van 3 elektrische rolstoelhockeyploegen van het Waregemse Somival, trainer/coach van het nationale team, oprichter en voorzitter van de Powerchair Hockey Foundation vzw.
Hoe ben ik in de politiek terecht gekomen?
Reeds bij de vorige verkiezingen werd ik gevraagd door de CD&V-burgemeester om op de lijst te komen. Op dat moment was de kriebel of de goesting al aanwezig maar zat ik voor mezelf nog niet op de juiste plaats na het vroegtijdig overlijden van mijn partner. Toen de vraag vorig jaar opnieuw kwam bleef ik nog even twijfelen. Was ik wel de juiste persoon? Kon ik wel iets inbrengen? Wat kan ik betekenen voor de Waregemnaar? Ik sprak hierover met familie en enkele vrienden en bleek dat zij al langer dan mezelf wisten dat dit voor mij de juiste stap zou zijn. Na enige dagen van weloverwogen bedenktijd gaf ik een volmondige en overtuigende JA.
Waarom koos ik voor CD&V?
Zoals hierboven vermeld, werd ik gevraagd door CD&V maar uiteraard ben ik overtuigd van deze partij in Waregem. Ik sta 100% achter het idee dat een uiterste kant, hetzij links hetzij rechts, geen goede plaats is om een goed beleid te voeren. Vanuit het centrum heb je altijd een beter zicht op wat zich rondom jou afspeelt. Daarnaast ben ik een trotse Waregemnaar en vind ik het super om al mijn hele leven in Waregem te wonen. Tijdens mijn studies woonde ik even in Gent en hoewel ik dat een fantastische stad vind was ik er toch altijd van overtuigd dat ik zou terugkeren naar mijn ‘hometown’ Waregem. Dat ik nu gevraagd werd om te mogen meedenken over de toekomst van Waregem maakt me dan ook super trots!
Wat wil ik bereiken?
Als geëngageerde persoon met een beperking vind ik het maar normaal dat ik een klankbord kan zijn voor elke Waregemnaar die op een of andere manier te maken heeft met verminderde mobiliteit. Niet enkel rolstoelgebruikers horen tot deze groep maar zowat iedereen kan plots of langdurig tot deze groep behoren; ouders met jonge kinderen die een kinderwagen moeten voortduwen, personen die afhankelijk zijn van een rollator om zich te kunnen voortbewegen, iemand met een gebroken been die op krukken moet lopen, postbodes met volgeladen fietsen, leveranciers die pakjes of volledige paletten moeten afzetten… Voor deze doelgroep wil ik graag een klankbord zijn en (blijven) ijveren voor een vlotte doorgang op onze voetpaden. Uiteraard staat toegankelijkheid in het algemeen ook hoog op mijn lijstje. Het zou fantastisch zijn als we een bewustwording kunnen creëren over hoe belangrijk dit wel is voor zowel de gebruiker als de aanbieder. Naast dit voor mij toch wel evidente thema, zou ik ook graag een meldpunt voor vrijwilligers op poten willen zetten. Een meldpunt waar elke Waregemnaar zich als vrijwilliger kan opgeven en de taken die hij/zij graag wil uitvoeren kan kenbaar maken. Daarnaast moet het ook mogelijk zijn om als Waregemnaar een zoekertje te kunnen plaatsen met de vraag naar een vrijwilliger. Op deze manier vinden aanvragers en vrijwilligers elkaar op één en hetzelfde platform.
Hoe kijk ik uit naar 14 oktober?
Met een nuchter realisme en hoopvol positivisme kijk ik uit naar 14 oktober. Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om bij een eerste verkiezing verkozen te geraken. Hoeveel mensen je ook enthousiast aanspreken en je hun stem beloven, het blijft afwachten en gissen wat er achter het gordijntje zal gebeuren in het stemlokaal op 14 oktober. Sinds ik gestart ben met ‘politiek’ voel ik me wel op mijn plaats en amuseer ik me. Ik heb dan ook de positieve hoop dat ik de kans krijg van de kiezer om hierin verder te kunnen gaan en mijn ‘mobiele steentje’ te kunnen bijdragen.
NK 5 Marie-Charlotte Schurmans wil samen onze stad op efficiënte en moderne manier besturen
Vandaag kunnen we ook Marie-Charlotte Schurmans voorstellen. Zij is kandidate nummer 27 van de lijst van CD&V Waregem. (pd 19 juli)
Ik ben 27 jaar en woon samen met mijn vriend Matthias in centrum-Waregem. Ik studeerde politieke wetenschappen en overheidsmanagement in Gent en startte mijn loopbaan bij de Vlaamse overheid. Ondertussen werk ik reeds 4 jaar voor het Agentschap Audit Vlaanderen en neem ik zo goed als elke ochtend de pendeltrein naar Brussel. Tijdens mijn job ga ik langs bij zowel de verschillende organisaties van de Vlaamse overheid, als bij de lokale besturen om op te zoek naar mogelijkheden om hun werking te verbeteren.
In mijn vrije tijd ga ik vaak sporten. Vroeger was ik lid van het damesteam van Rugbyclub Waregem, maar nu doe ik het (op sportief vlak) wat rustiger aan. Tegenwoordig sport ik vooral ter compensatie van mijn voorliefde voor lekker eten (eerlijk is eerlijk 😊). Daarnaast maak ik graag verre reizen. Met de rugzak de wereld in trekken, de comfortzone verlaten en ‘en cours de route’ verhalen verzamelen. Een aantal jaar terug trok ik er zelfs in mijn eentje op uit. Heerlijk!
Dat ik al een tijdje met een politieke kriebel rondloop, zal weinigen rondom mij verbazen. Reeds in de lagere school organiseerde ik de uitstapjes van de klas en tijdens mijn jaren in het O.L.V. Hemelvaart was ik vaak de klasverantwoordelijke. Ik vond het fijn om het op te nemen voor de hele klas, ik nam met veel plezier het initiatief en probeerde de hele klas te motiveren. Ook in de Chiro voelde ik me thuis. Leidster zijn, verantwoordelijkheid opnemen, beslissingen in groep beleggen, commun iceren naar de leden en de ouders, samenwerken… dat deed ik heel graag en met enorm veel plezier en overtuiging.
Het belang van ‘samenwerken’ leerde ik in de rugby op een nog andere manier kennen. Als team een spel willen winnen, dat geeft een kick. Ik ontdekte dat er een competitiebeest in mij schuilde en dat je na elke val terug moest op staan (zowel letterlijk als figuurlijk). Als ploeg de overwinning binnen halen en iedereen motiveren, dat is wat ik écht graag doe en van geniet.
Nu voelde ik dat er opnieuw wat plaats was in mijn rugzak om terug uit de comfortzone te stappen, om een nieuw engagement op te nemen. Het idee om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Waregem popte in mijn hoofd op, maar ik twijfelde (opnieuw, eerlijk is eerlijk). Lokale politiek, daar moet je ‘voor gemaakt zijn’ en vaak is dat ‘ons kent ons’ dacht ik. Maar laat dat nu net hetgeen zijn wat me ook aantrekt. Ik geloof enorm in het belang van goed bestuur op het lokale niveau. Ik geloof dat we als team uiteindelijk allemaal het beste willen voor de stad en dat we het liefst van al iedereen tevreden stellen. Dat daar af en toe eens een ‘minder populaire beslissing’ voor moet genomen worden, in het belang van de stad, daar wil ik gerust mijn verantwoordelijkheid voor opnemen. Ik ben ervan overtuigd dat je op lokaal niveau durf, daadkracht en moed naar voor moet schuiven om beslissingen te nemen die de burger heel snel voelt. Dat direct contact met de mensen in je stad, dat is toch heerlijk? Samen de problemen aankaarten en samen op zoek gaan naar de beste oplossing om vooruit te geraken. Daar heb ik, als jonge burger heel veel zin in.
Ik wil dan ook graag in Waregem mijn verantwoordelijkheid opnemen. We zijn een stad die steeds blijft groeien. Ik wil van mijn jeugdig enthousiasme gebruik maken om initiatieven te nemen om onze stad verder uit te bouwen voor iedereen die er woont/ werkt/ studeer/ ontspant/ winkelt/ … of dat wil komen doen. Ik wil mee groeien met de stad in al haar facetten. Ik wil daarbij mijn ogen extra openhouden voor de uitdagingen op vlak van duurzaamheid & mobiliteit, het groen in en rond de stad, de zorg voor alle mensen die het nodig hebben en de veiligheid voor de vele fietsers. Laten we samen op een efficiënte en moderne manier onze stad besturen, met als grootste gemeenschappelijke inzet: De toekomst van Waregem. Ik ben er klaar voor!
We hebben nu al anderhalve maand een forum proberen te geven aan nieuwe kandidaten voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Slechts een kleine minderheid zijn daarop ingegaan, 5 van CD&V en 1 van SP.a. NVA-voorzitter Carl Vanhoutte meldde ons op 17 juli dat hij onze oproep gemist had. Hij had het over “uw lovenswaardig initiatief waar u nieuwelingen in de politiek de kans geeft om zichzelf, hun ambities en motivatie uitgebreid voor te stellen. In de reguliere pers is hier tegenwoordig inderdaad weinig plaats en tijd voor. Op onze N-VA/Open Vld lijst staan nogal wat nieuwelingen en vooral jongelui. Ik informeer onze mensen.”
Een paar weken geleden hadden we wel nog een inzending van Sven Goethals. Die bleef liggen omdat we graag hadden dat hij nog wat uitgebreider zou ingaan op zijn motivatie om zich kandidaat te stellen en op zijn plannen als eventueel gemeenteraadslid Hier geven we toch nog zijn voorstelling. (pd 28 juli)
Sven Goethals, 28 jaar en een enthousiast ondernemer in Waregem. Samen met mijn broer Arne en vader Rony run ik het familiebedrijf Ijzerwerken Goethals. Ondertussen kan ik mezelf een trotse 4de generatie noemen. Ik ben heel fier dit met veel gedrevenheid te mogen verderzetten.
Naast mijn passie voor mijn werk ben ik ook voorzitter van Jong-Unizo in Waregem. Een groep gedreven jonge zelfstandigen die elkaar steunen bij de eerste stappen in de ondernemerswereld.
Mijn jeugd spendeerde ik in de Chiro op ‘t Gaverke, een vereniging die me nauw aan het hart ligt.
Daar heb ik niet enkel geleerd me te engageren, maar ook vrienden voor het leven uit geput.
Sinds December ben ik woonachtig op ’t Jagerke.
Waarom ik me verkiesbaar opstel?
Simpel!
Het is goed vertoeven in Waregem. Waarom zou ik me er dan als jonge, gedreven kerel niet voor inzetten? Een jonge, dynamische visie uit de ondernemerswereld kan zorgen voor een frisse wind door deze prachtige onderneming, Stad Waregem.
We beschikken over prachtige bedrijven waar onze buren alleen maar jaloers op kunnen zijn. Dat zorgt voor jobs, maar trekt ook jonge gezinnen naar de stad. De jeugd heeft een andere mentaliteit dan vroeger. Ze willen flexibel werken, maar ook voldoende ontspanning krijgen. Het aanbod is enorm, dus verspringen ze snel van job. Het is dus belangrijk het hier in Waregem zo aangenaam mogelijk te maken.
Naast werken primeer ik het volgen van een goede opleiding. Het is van uiterste belang om voldoende kennis op te doen alvorens de arbeidsmarkt te betreden. Het verheugt me dan ook dat er ingezet wordt op het stimuleren van een technische opleiding. Steeds meer jongeren willen hoger opgeleid zijn, echter blijft handwerk broodnodig!
Mijn hobby’s zijn lopen en fitnessen. In mijn jeugdjaren was ik een fervent basketballer. Momenteel probeer ik af en toe nog eens mee te spelen met de Veteranen van Waregem. Met mijn rugnummer 23, net als basketballegende Michael Jordan, probeer ik te dunken op 14 Oktober.
NK 7 – (adrena)Line Nijs gaat Recht voor dienstbetoon
NK 7 – (adrena)Line Nijs gaat Recht voor dienstbetoon
LINE NIJS was van de eersten om te reageren op ons aanbod in juni , maar we ontvingen pas onlangs haar publiceerbare tekst. Ze stelt zich voor als ‘recht voor de raap’. We kunnen hier spijtig genoeg haar inzicht voor lay-out niet volledig volgen. (pd 18 aug)
Ik ben geboren en getogen in Desselgem als dochter van Frans Nijs (†) en Marie-Madeleine Duprez, zus van Carl Nijs (†).
Trotse mama van Tuur (20/11/2003). Onze gemeenschappelijke hobby: actief musiceren.
ONDERWIJS
Ik liep school in het O.-L.-Vrouw Hemelvaartinstituut en vervolgde mijn studies in het Viso in Mariakerke, richting reproductiefotografie.
Ik verdien de kost als grafisch ontwerper.
Zoon Tuur start in september in het Muda in Evergem (muziekonderwijs).
LEVENSPAD
Ik zag op 8 april 1972 het levenslicht en groeide op in een mooi gezin, met een helaas bewogen levenspad.
Broer Carl stierf in 1978 op 8-jarige leeftijd ten gevolge van acute leukemie. Het verdict kwam op vrijdag, Carl stierf datzelfde weekend op zondag. De geneeskunde stond machteloos.
In 1985 stierf papa, een hartaderbreuk werd hem fataal. Het wereldje van mama en mezelf werd nogmaals door elkaar geschud. We bleven met 2 over. Maar ons mama ploegde verder.
Ze nam haar verantwoordelijkheid in de zaak, zorgde ervoor dat alle klanten nog afgewerkt werden, met hulp, maar toch. En daarbij was ze nog eens een topmams! Een madam met een groot, maar gevoelig hart, respect en waarden hoog in het vaandel dragend. En ook voor familie, buren en vrienden bleef/blijft ze steeds maar zorgen. Petje af.
MOTIVATIE
Ik vind het belangrijk om m’n levensloop te vermelden, want bovenstaande heeft me gemaakt tot wat ik nu ben. Dergelijke gebeurtenissen hebben me getekend, maar hebben me reeds op vroege leeftijd bewuster in het leven doen staan.
Papa was gekend als “Fransie den temmerman”, ne goeien stielman. Een kwinkslag alhier, een vrolijk woord aldaar.
Spijts tegenslagen was hij nog de eerste om een ander op te beuren. Een eerlijk man in zijn zaak, op hem kon je rekenen. Een mensenvriend, die voor minderbedeelden veel goed deed.
Kleine herstellingen, de moeite niet om te rekenen, hij zou het wel eens regelen…
En laat het nu net deze kwaliteiten zijn die ik wil inzetten als kandidaat. Zo kan ik een beetje in papa’s voetsporen treden.
Een groot politicus worden is dan ook niet m’n ambitie. Ik wil vooral een luisterend oor zijn voor mijn medeburgers. En als het even kan voor hen een meerwaarde zijn.
Dienstbetoon, daar wil ik dus voor gaan. Mensen die met een vraag zitten, groot of klein, vinden niet altijd de weg naar een oplossing voor een probleem. Graag ben ik hun aanspreekpunt, het duwtje in de rug om tot een resultaat te komen. Dat ik daarbij voor iedereen een oplossing zal kunnen bieden zal ik zeker niet beloven, maar wel dat ik hiervoor mijn uiterste best zal doen.
HOE BEN IK IN DE POLITIEK TERECHT GEKOMEN?
Ik volg reeds jaren de lokale politiek van dichtbij.
Ik stond onze burgemeester Kurt bij tijdens de voorbije campagnes en zetel in het bestuur van Kurt Koestert Waregem.
Kurt is reeds jaren een goede vriend aan huis en peter van mijn zoon Tuur. Op zijn vraag om me kandidaat te stellen op de lijst kreeg Kurt steeds een nee. Ik vond het ok om achter de schermen wat mee te werken.
Maar nu Tuur “een grote jongen” aan het worden is ben ik er uiteindelijk voor gegaan. Het is het juiste moment, laat ons zeggen: nu of nooit. Vrienden waren helemaal niet verbaasd toen ik dit nieuws meldde, integendeel, ze vonden dit wel een logische stap.
En toegegeven, het is wel een eer om op de lijst te staan van onze burgie.
Naast dienstbetoon werk ik uiteraard ook graag mee aan het beleid in Waregem. Wat goed is kan altijd beter (met uiteraard een extra boontje voor Desselgem).
Specifieke thema’s zal ik niet voorop stellen, alle facetten zijn noodzakelijk om een goede stad/gemeente te zijn. Al ga ik niet uit de weg dat thema’s als jeugd, senioren en mensen met een beperking mij nauw aan het hart liggen.
Ik kijk met spanning uit naar 14 oktober 2018. Het is absoluut geen sinecure om verkozen te geraken. Het blijft de keuze van de kiezer, maar ik hoop toch wat gekleurde bolletjes naast m’n naam te verzamelen.
Laat de kiezer maar beslissen, ik blijf ondertussen de luisterende burger onder de burgers.
Ik blijf in ieder geval mezelf, Line Nijs, Nijzie of hoe je me ook noemt.
We zien wel wat 14 oktober voor mij in petto heeft.
NK 8 Glen De Waele wil zorgen voor jonge nieuwe visie
We kregen via NVA-voorzitter Carl Vanhoutte ook de voorstelling binnen van Glen De Waele. Hij komt op de zesde plaats van de kartellijst NVA-VLD en maakt dus reële kans om rechtstreeks of als opvolger in de gemeenteraad te komen. (pd 18 aug.)
Wie ben ik?
Ik ben Glen De Waele, een jonge vrijgezelle knaap van 23 jaar, en (mocht dat nog niet genoeg zijn) bovendien een geboren en getogen Waregemnaar. Op de wereld gezet in het O.L.V. van Lourdes ziekenhuis en tot mijn achttiende woonachtig geweest in de Casselrijstraat in Waregem, waarna we verhuisd zijn naar de Spijkerlaan in Beveren-Leie, en waar ik ben grootgebracht onder het waakzame oog van mijn lieftallige ouders, Marnick en Christine, en twee oudere broers: Bjorn en Jurgen.
Mijn lagere school heb ik gelopen aan de stedelijke basisschool Guido Gezelle tot mijn 5e leerjaar. Aangezien ik reeds van plan was om mijn middelbaar in het Heilig Hartcollege te doen, hebben mijn ouders de bewuste keuze gemaakt om mijn 6e leerjaar daar te starten. Waar ik in 2012 afzwaaide in de studierichting economie-moderne talen. En met als jammerlijk gevolg dat mijn schoolgaande jaren in Waregem afgelopen waren.
Zoals zovelen voor mij ben ik hierna richting Gent getrokken waar ik de masteropleiding Geschiedenis begon aan de universiteit Gent. Via de vele contacten met medestudenten, en door een grote persoonlijke interesse, kwam de (academische) passie voor politiek echter zodanig de kop opsteken dat ik na mijn master Geschiedenis heb besloten om een tweede master te behalen meer bepaald in de politieke wetenschappen (EU-studies).
In mijn vrije tijd ga ik het liefst gaan sporten: voornamelijk fitnessen en zwemmen. Verder zit ik in verschillende (studenten)verenigingen en politieke (jongeren)afdelingen. De weinige uren die overschieten op een week tracht ik dan ook te vullen met uitstappen met familie en vrienden of een goed non-fictie boek (historisch-filosofische werken en autobiografieën).
Hoe ben ik in de politiek terecht gekomen?
Zoals hierboven reeds vermeldt groeide de interesse in politiek vooral tijdens mijn universiteitsjaren. Dit kwam voornamelijk doordat ik regelmatig politieke debatten bewoonde, hielp organiseren of/en zelf aan deelnam in Gent. Zo ben ik altijd zeer actief geweest in het studentenverenigingsleven in Gent. Ik ben lid van 5 verschillende verenigingen (waaronder de Vlaamse Geschiedkundige Kring (VGK), de studentenvereniging van de richting Geschiedenis aan de Universiteit, Minos Gent, een politiek neutrale studentvereniging voornamelijk gericht op de Europese politiek en Jong N-VA Ugent, de grootste N-VA-jongerenafdeling vooral gericht op studenten gerelateerd aan de universiteit van Gent) waarvan ik in 4 een praesidiumfunctie heb bekleed. Tevens ben ik penningmeester van de Studentenraad Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Ugent (StuRa). Een engagement die bij familie en vrienden op veel bijval kon rekenen. Mocht ik hun advies gevolgd hebben had ik dan ook beter resoluut voor een studie rechten gegaan aangezien ik, volgens hen (met de nodige satire), het ‘zelfs aan een klein hondje uitgelegd krijg’.
Ik was tevens al geruime tijd lid van de partij maar, wegens een te drukke agenda, onderhield ik mijn politieke interesse echter vooral op een passieve wijze via mijn studies en verenigingen. In 2017 kwam echter de kentering, de politieke microbe had zich definitief in het Vlaamse bloed genesteld. Zo heb ik zelf de stap gezet om mijn diensten aan te bieden. Dit gebaar werd, tot mijn verbazing, zeer enthousiast ontvangen en al snel begon ik dan ook actief mee te werken aan ons verhaal, aanvankelijk als bestuurslid en later als voorzitter van de nieuwe koepelvereniging ‘jong N-VA Regio Waregem’ die de jongerenafdelingen van Waregem en zijn vier randgemeenten (Oostrozebeke, Wielsbeke, Deerlijk en Anzegem) tracht samen te brengen.
Aan alle jongeren die het voelen kriebelen wil ik dan ook het volgende meegeven: blijf niet bij de pakken zitten! Ook uw mening telt en mag verkondigd worden. Het klinkt erg simplistisch, en misschien is het dat ook wel, maar gewoon zelf tonen dat je interesse hebt in iets, en daarna ook effectief actie ondernemen, meer is er soms niet nodig om iets te verwezenlijken! Om het met een welbekende boutade te zeggen ‘een nee heb je en een ja kan je krijgen’.
Wat wil ik bereiken?
Ik wil voornamelijk zorgen voor een jonge, nieuwe visie. Dat het slecht gaat in Waregem zal je niet uit mijn mond horen zeggen maar soms laat men toch enige steken vallen. Aangezien bij de pakken blijven zitten niet in mijn aard ligt, wil ik dan ook met plezier hier trachten oplossingen voor te vinden. Een groot hekelpunt, in mijn ogen, is de hoogbouw in Waregem. Het huidige bestuur wil zich duidelijk associëren met dure appartementsblokken in het centrum. Appartementsblokken die voor velen, en vooral dan de jongeren, quasi onbetaalbaar zijn geworden. Wegens mijn jonge leeftijd zal ik mijn politieke engagement dan ook in het bijzonder aanwenden om de jongeren een stem, een alternatief, en een toekomst te bieden in onze stad. Burger-, en meer specifiek, jongerenparticipatie is dan ook één van mijn stokpaardjes voor de verkiezingen van oktober. Dat er ontevredenheid is omtrent sommige ontwikkelingen in Waregem is duidelijk hoorbaar, je moet enkel willen luisteren. Inspraak geven aan de burger, en jongere, is dan ook erg belangrijk voor mij. Dit om de gedane maatregelen van de laatste jaren bij te kunnen sturen, of aan te passen, waar nodig en voor het te laat is.
Zoals mijn (academische) interesses laten blijken heb ik tevens een zwak voor het verleden. Het huidige historische patrimonium in Waregem wil ik dan ook optimaal laten restaureren, beschermen (en waar mogelijk) uitbreiden voor het nageslacht. Het is een sector waar Waregem enorm mee kan uitpakken gezien zijn unieke monumenten waaronder niet het minst het Flanders Field American Cemetery and Memorial. Aangezien mijn interesse echter ruimer is dan enkel historisch patrimonium mag men in mij eerder een groot voorstander zien van cultuur in het algemeen. Iets die nooit genoeg kan bloeien in een grootstad als Waregem.
Graag zou ik willen afsluiten met de benadrukken dat iedere die wil mij altijd gerust mag aanspreken of opbellen met bekommernissen of problemen in zijn straat, wijk of deelgemeente op volgende kanalen:
NK 9 - Marlies Vandesompele pleit voor heldere communicatie
Marlies Vandesompele biedt ons een negende presentatie van een nieuwe kandidaat. Ze stelt dat mijn aanwezigheid op dit blog betekent dat ik mij enigszins aangetrokken voel tot de politieke actualiteit van onze stad. Wareber is hier ongetwijfeld niet per abuis terecht gekomen! Ze maakt dankbaar gebruik van deze gelegenheid en wie weet ontmoeten we elkaar wel in de toekomst voor een tweezijdige communicatie. (21 aug.)
Mijn naam is Marlies Vandesompele. Ik ben 29 jaar oud, geboren te Waregem en opgegroeid in Desselgem. Politiek heeft me altijd weten te boeien. Misschien is de kiem hiervoor ontstaan tijdens een lagere schooluitstap naar het Europees parlement in Brussel? Het bespreken van maatschappelijk relevante aangelegenheden - dikwijls via een waterval van gevatte uitdrukkingen - weten me hoe dan ook te plezieren. Uit een brede interesse voor de maatschappij ben ik mijn hogere studies gestart aan UGent in de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Later specialiseerde ik mij in communicatie en ben ik afgestudeerd als Master in de Communicatiewetenschappen.
Als lid van N-VA Waregem was de zin er om nauwer betrokken te raken bij de werking van onze lokale afdeling. Na een kort contact met onze voorzitter, Carl Vanhoutte, volgde een eerste bestuursvergadering. Vanaf dat moment ben ik er zowat ingerold. En hier sta ik nu op de 9de plaats van een geweldige kartellijst N-VA/Open VLD! Ik ben overtuigd van een sterke ploeg vertegenwoordigers die voor u het onderste uit de kan zal halen in Waregem. U ook? De nood aan een swingend debat in heldere toonaarden is alvast hoog, het politieke gebeuren te belangrijk om het aan anderen over te laten.
Ik hoop binnenkort met u dit debat te kunnen voeren. Verder zit de essentie van mijn persoonlijk politiek engagement vervat in het willen en mogen bijdragen tot eerbare langetermijnoplossingen voor zowel kleine als grote belemmeringen in Uw stad.
In de nabije toekomst zal ik alvast pleiten voor een heldere communicatie vanuit het stadsbestuur. Ook van veiligheid wil ik een prioriteit maken! Ik heb mezelf nu kort voorgesteld, maar het is evenzeer mogelijk dat u mij als hevige supporter van Essevee vroeger bent tegengekomen in de VIP Lounge, waar ik meerdere jaren heb gewerkt als hostess. Een enkeling als u is me misschien ook op oudejaarsavond tegen het lijf gelopen bij het gebruik maken van een gratis taxi-dienst via de organisatie ‘Responsible Young Drivers.
Indien u verder geïnteresseerd bent, volg mij en onze héle ploeg N-VA/Open VLD dan zeker verder op. U zult het zich niet beklagen!
NK 10 – Kim Deplancke betrouwbaar lokaal & centraal
We kregen zopas ook een tiende nieuwe kandidaat binnen met name Kim Deplancke. Ze is blij te zijn dat ze ook de kans krijg om haar voor te stellen op deze blog. (pd 22 aug.)
Ik ben Kim Deplancke uit Desselgem. Ik ben 33 jaar en woon in Desselgem. Ik ben getrouwd met Pieter Taghon en samen hebben we 2 kindjes, Julot (6 jaar) en Marie-Joëlle (5 jaar).
Ik groeide op in de Liebaardstraat in Desselgem, bij mijn ouders Patrick en Francine Deplancke – Cnockaert en mijn zus Ilse. Als kind van ondernemers – mijn ouders waren de zaakvoerders van Publi Gravo lichtreclames – kreeg ik met de paplepel ingegeven dat je enkel door hard te werken kan bereiken wat je wil bereiken. Dit is een visie die zowel ik als mijn man blijven voor ogen houden en ook aan onze kinderen willen meegeven.
Mijn lagere schooltijd liep ik school in de Vrije Basisschool in Desselgem en later ging ik naar OLV-Hemelvaart instituut in Waregem. Ik volgde de opleiding regentaat Frans – geschiedenis – economie in Artevelde Hogeschool in Gent. Ik was dan ook ontzettend blij dat ik na mijn stage meteen aan de slag kon in het Heilig-Hartcollege in Waregem!
Intussen bouwden we ons huis in Waregemstraat, trouwden we in 2010 en kregen we twee schatten van kindjes in 2012 en 2013. Tien jaar lang heb ik met hart en ziel Frans en geschiedenis gegeven in het College. Deze job deed ik met veel passie voor mijn vak en liefde voor mijn leerlingen en ook de sfeer onder de collega’s was super. Het kloppend hart van het College voel ik nog nazinderen. Maar… na tien jaar voor de klas besloot ik toch dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en werd ik halftijds directeur in de Vrije Basisschool in Desselgem. De school waar ik zelf oud-leerlinge ben en waar ook onze kinderen school lopen. De afwisseling van het takenpakket, het nauwe contact met de kinderen, onze leerkrachten en hun ouders, de verantwoordelijkheid en het nooit eindigende engagement voor de school, is mij op het lijf geschreven!
Onze vrije tijd besteden we graag samen met ons gezin, onze families en onze vrienden. We genieten er ook van om naar de hobby’s van onze kinderen te gaan kijken. Julot volgt ponylessen in Bloso Waregem en Marie-Joëlle volgt dans-en balletlessen. Ik ga ook graag sporten om wat stoom af te blazen en de uitjes met d’Amazones (jongerenafdeling van Markant Waregem) en met vriendinnen staan steeds met stip in mijn agenda. Pieter is lid van Unizo Desselgem en gaat graag fietsen.
Een tweetal jaar geleden kreeg ik bezoek van Kurt Vanryckeghem en Chantal Coussement. Chantal had kort daarvoor aangekondigd dat ze de Waregemse politiek zou verlaten… Tijdens dit bezoekje kwam al gauw de vraag of ik als Desselgemse, jonge en ambitieuze vrouw zou willen deelnemen aan de verkiezingen. Na een korte bedenktijd heb ik volmondig JA gezegd! Ik was immers al jaren supporter van het Waregemse CD&V beleid en als rasechte Desselgemse met een warm hart voor Groot-Waregem, wist ik dat ik zeker mijn steentje zou kunnen bijdragen binnen de lokale politiek.
Ons netwerk van familie, vrienden en kennissen is groot en hierdoor weet ik goed wat er leeft bij de jeugd, de jonge gezinnen en de generatie van mijn ouders. Door dit politieke engagement op mij te nemen, hoop ik dan ook dat ik een goede en betrouwbare vertegenwoordiger van de bevolking mag worden. Ik ben in mijn element wanneer ik tussen de mensen mag zijn. Hierdoor koos ik ook voor de slogan “Kies Kim – lokaal & centraal”. Ik wil namelijk graag een bereikbare, makkelijk aanspreekbare figuur zijn die zich tussen de mensen opstelt. Ik hoop dat ik voldoende stemmen mag halen om deze ambities waar te maken. Maar zelfs als ik er deze keer niet bij zou zijn, dan ben ik toch dankbaar voor de afgelopen periode waarin ik al heel veel boeiende mensen heb mogen ontmoeten en ook al heel vaak de warmte en passie van de vele lokale verenigingen heb gezien. Deze fijne momenten kan men mij alvast niet meer afnemen! Samen met de andere kandidaten heb ik al heel wat pret gehad! De teamspirit zit goed bij CD&V Waregem!
Vaak vragen de mensen mij hoe ik dit allemaal klaar speel of klaar wil spelen. Dit kan enkel door “geweun deure te doen” – ik ben op mijn best wanneer ik het druk heb. Maar een andere grote factor die onmisbaar is, is de hulp en steun van mijn man Pieter, mijn ouders en mijn schoonouders, Bernard Taghon en Martine Van Overschelde. Doordat zij ons gezin zo goed omringen, kunnen wij voluit gaan voor onze dromen!
We kregen ook rechtstreeks de voorstelling binnen van Johan Braet, raadgever Ruimtelijke Ordening bij minister Philippe Muyters (N-VA) en afdelingssecretaris van N-VA Waregem. Johan staat op de 32e plaats op de kartellijst N-VA/Open VLD. (pd 23 aug.)
Meer over mezelf
Ik ben Johan Braet, 45 jaar en al bijna 20 jaar woonachtig in Waregem. Inderdaad, ik ben niet geboren in Waregem, maar leerde deze prachtige stad kennen toen ik in het huwelijksbootje stapte met Mieke Ryckoort van ’t Gaverke.
Geboren in Aalst studeerde ik na mijn middelbaar af als licentiaat in de geografie aan de KU Leuven waar ik enkele jaren actief was in de praesidiumwerking. In 1998 ging ik aan de slag bij de intercommunale Leiedal en verhuisde naar West-Vlaanderen. Na ons huwelijk in 2000 bouwden we samen een woning op een perceeltje grond aan het einde van de Baanstknokstraat, net buiten het centrum dus. In al die jaren zijn er ook drie prachtige tienerdochters bijgekomen (Linde, Jolien en Annelie). Intussen zijn ook mijn ouders verhuisd en geïntegreerd in Waregem. Ze zijn o.a. heel actief in de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke en de archiefwerking van het stadsbestuur.
Vanaf 2001 werkte ik als stedenbouwkundig ambtenaar bij de gemeente Zwevegem, tot ik in 2012 de kans kreeg om als raadgever ruimtelijke ordening te gaan werken bij de bevoegde minister, op dat moment Philippe Muyters (N-VA). In 2014 verhuisde ik mijn werkplek naar het Vlaams Parlement, waar ik momenteel als raadgever ruimtelijke ordening, omgevingsbeleid en onroerend erfgoed inhoudelijke ondersteuning geef aan de N-VA parlementsleden.
In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk bezig te zijn met de kinderen en gezin. Niet eenvoudig, gezien mijn drukke werk-agenda en engagement als secretaris van de N-VA afdeling Waregem. Ook de kinderen en mijn vrouw zijn heel actief, vooral in de muziek- en dans-scene in Waregem (Chiro Gaverke, Laidos, Sjaloom, Academie, Harmonie, …) waardoor er niet veel tijd overblijft. Maar toch proberen we regelmatig te gaan fietsen of wandelen, of spelen we gezelschapsspelen. Als we kunnen, gaan we op vrijdag naar de spellenavond van Incognito. Tijdens de vele uren op de trein, richting Brussel, lees ik ook vele boeken: fictie, non-fictie, politiek-sociologische lectuur, … Elke week naar de prachtige, nieuwe bib dus!
Omdat ik geen uitdaging uit de weg wil gaan, tekende ik intussen ook al 4 keer present op de Sporta activiteit MonVentoux ten voordele van To Walk Again. Toen minister Muyters me – als peter van de organisatie – vroeg om ook de kale berg te beklimmen, kocht ik een koersfiets en trainde (veel te weinig) om de berg te overwinnen … en het lukte ! Dit bewijst dat iedereen zijn grenzen kan verleggen, mits inzet en doorzettingsvermogen.
Hoe ben ik in de politiek terecht gekomen?
Ik kom niet uit een politiek nest, ik heb geen politieke piston die me de (gemeente)politiek instuurt of het pad effent, geen fils à papa … maar ik ben wel maatschappelijk-politiek geïnteresseerd en ik ben fier op onze Vlaamse cultuur en onze regio. Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold toen ik in 2012 professioneel naar het Vlaamse politieke niveau verhuisde. Ik verdiepte me meer en meer in de politieke cultuur en de standpunten van de partij en ik besloot dan ook om in het bestuur van de lokale N-VA afdeling mee te werken. Van het één kwam het ander en in 2017 nam ik de taak van afdelingssecretaris op.
In de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen leerde ik vele mensen kennen en samen met de andere 32 kandidaten wil ik mij volop inzetten voor Waregem en zijn inwoners. In oktober, maar zeker ook de komende 6 jaar.
Wat als …?
“In Waregem is toch alles goed?”, hoor je vaak zeggen. Ik kan niet anders dan zeggen dat er inderdaad veel goed gaat en dat er vele voorzieningen en activiteiten zijn. Scholen, sport- en cultuurinfrastructuur, ontspanningsmogelijkheden, … De belastingdruk is ook niet zo hoog en vele buurgemeenten benijden onze stad.
Maar toch kan het volgens mij nog beter. Het gaat goed in Waregem. Voor de meeste mensen toch. Er zijn er altijd die uit de boot vallen, mensen die niet gehoord worden, die het moeilijk hebben of die er niet bij-horen. Voor mij moet iedereen de kans krijgen om erbij te horen, om zijn ideeën te laten horen en om zelf mee te denken over de toekomst van onze stad.
Als ik rondrijd of -fiets in Waregem stel ik vast dat er – vaak op kleine puntjes – nog veel kan verbeterd worden: veilige en propere voetpaden, een leuk en groen speelpleintje en rustige fietsverbindingen tussen de deelgemeenten bijvoorbeeld. Of een comfortabel containerpark, waar je niet die gevaarlijke en gammele ijzeren trappen op moet … Maar ook nadenken over een nieuwe visie op de ruimtelijke ontwikkeling – Waregem 2030 zeg maar – om ervoor te zorgen dat er voldoende openruimte blijft, meer bos en groen, en toch betaalbare woningen en ruimte voor bedrijven. Ook de resterende waardevolle historische panden moeten maximaal behouden blijven en als toeristische en culturele troef uitgespeeld worden. Als we zien hoe andere gemeenten en steden erin slagen om hun stad inthe picture te zetten, ook als er geen Waregem Koersefeesten of voetbalgekte heerst… daar is nog ruimte voor verbetering!
Al deze uitdagingen, daar wil ik mij voor “smijten” van op plaats 32 op de lijst N-VA / Open Vld. En dat wil ik samen met jullie doen. Als ik kans krijg om mee het beleid te bepalen na 14 oktober, dan wil ik me persoonlijk engageren om iedereen via dorps- en wijkraden nauw te betrekken bij de plannen en projecten van uw buurt.
Inspraak geven aan de burger is dan ook erg belangrijk voor mij. En dat begint vandaag al. Iedereen die een vraag, idee of opmerking heeft in zijn straat, wijk of deelgemeente … geef een seintje !
We kregen nog een nieuwe kandidatuur binnen van Manfred Delaere. Komt als gepensioneerde voor het eerst op een lijst na een actieve loopbaan van 40 jaar bij defensie. (pd 31 aug.)
Ik ben Delaere Manfred, geboren in Wevelgem, reeds ruim dertig jaar Waregemnaar en woonachtig in de Guldensporenlaan op de grens met Sint-Eloois-Vijve. Ruim 30 jaar gehuwd met Balcaen Sabine uit Deerlijk (Molenhoek). Sabine liep trouwens school in Nieuwenhove. Samen zijn we de trotse ouders van Anouk en Justine en vergeet ik onze knuffel Luna niet te vermelden, zonder wie ons gezin niet volledig zou zijn.
In mijn vrije tijd ga ik het liefst lopen, fietsen en zwemmen. Verder ben ik als ondervoorzitter van de N-VA afdeling Waregem actief in het bestuur en heb ik meegeholpen aan het tot stand komen van het programma van het kartel N-VA/OVLD. Ook vind ik het belangrijk contact te houden en samen te zijn met familie en vrienden en heb een hart voor dieren.
Actueel ben ik gepensioneerd na een actieve carrière van ruim 40 jaar bij Defensie. Na de Cadettenschool en Militaire School, diende ik in de ICT wereld, meer bepaald in het deel operaties (NATO, Kroatië, BIH, Kosovo, Afghanistan, RDC,...). Daarna was ik werkzaam op het Hoofdkwartier van de NATO te EVERE waar ik op diplomatiek niveau de relaties NATO-Rusland mee onderhield. In 2010 nam ik samen met de Belgische delegatie bij de EU, deel aan het Belgisch voorzitterschap van de EU, waarna ik nog 2 jaar diende in de militaire staf van de EU. Tijdens die periode werkte ik het EU Concept voor Cyber Defence uit. Tijdens die studie behaalde ik ook het US certificaat van Ethical Hacker (International Council of E-Commerce Consultants, Albuquerque, USA). Actueel ben ik voor Defensie Nationaal afgevaardigde voor de door het EU Defence Agency opgezette project om het EU-cyberdefensievermogen van het personeel door samenwerking te verbeteren.
In feite sla ik sinds mijn jeugd het politiek gebeuren gade. Na de jarenlange beloftes en de huidige realiteit voor ogen, is het tijd om de actuele absolute meerderheid te doorbreken met een nieuwe wind! Het is hoorbaar in Waregem dat het huidig bestuur, na een jarenlange absolute meerderheid, nood heeft aan een nieuwe ploeg met pit!
Vanuit de realiteit wil ik starten en oplossingen bieden voor een objectief, open en niet-verzuild bestuur en resoluut gaan voor een aangenaam, leefbaar en veilig Waregem, met oog voor betaalbare woningen, voor leefbare dorpskernen, met een mobiliteitsplan dat veilig is en werkt, met zorg voor de vergrijzing, met een hart voor dieren.
Als U me vraagt hieruit het pijnpunt van het huidig bestuur te benoemen dan stel ik vast, samen met zoveel medeburgers, dat het grote hekelpunt de ondoordachte bouw in onze stad is. Willen we over enkele jaren niet vervallen tot een grijze stad, dan moeten we betaalbare woningen voorzien voor onze jeugd en tevens betaalbare serciviceflats en assistentiewoningen voor onze ouderen.
Heeft U vragen of wil U verdere details over ons programma, contacteer me gerust. U vindt mij op: Email: manfred@w-man.be Als uw 12de man wil ik me inzetten voor ons Waregem van morgen en … Voluit voor uw Waregem
Ook Bieke Ackaert is een nieuw opkomende kandidate en zou zich graag voorstellen op e-Waregem. Het lukt nog om er haar nog bij te nemen. (pd 3 sept.)
Ik ben Bieke Ackaert, een ambitieuze 22-jarige studente, en woon in de Zilverbergstraat in Desselgem samen met mijn ouders Serge Ackaert (zaakvoerder AB CASA) en Natacha Doornaert (leerkracht Heilig-Hartcollege). Als kind liep ik school in de Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve en mijn middelbare studies volgde ik in het college in Waregem. Na mijn bachelor verpleegkunde volg ik nu de richting toegepaste architectuur. Mijn favoriete hobby’s zijn zwemmen, lopen en fitnessen. Dit zijn vaardigheden die ik als redster aan zee goed kan gebruiken. Daarnaast ben ik ook bezig met gezonde voeding. Mijn talrijke vrienden weten me altijd te vinden als luisterend oor of voor een gezellige babbel. Kortom: ik ben een bezige bij en ben zelden thuis te vinden.
Mijn ouders papa (ondernemer) en mijn mama (lerares) en mijn vakantiejobs als redster aan zee hebben me geleerd om door te zetten om mijn doel te bereiken en respectvol om te gaan met mensen. Zowel in mijn opleidingen als bij mijn talrijke activiteiten leerde ik wat teamspirit kan verwezenlijken. Dit heeft er toe bijgedragen dat ik instemde met het verzoek deel te nemen aan het kartel tussen OpenVLD en NVA dat mijn visie en mening deelt.
Waregem is goed, maar het kan nog heel wat beter. Hiervoor wil ik mijn steentje bijdragen. Door de vele prestigeprojecten in Waregem dreigen de ware noden uit het oog verloren te geraken. Ik stel me hierbij volgende vragen:
Waarom wordt er zo weinig tegemoet gekomen aan de behoeften van de jeugd en jongvolwassenen?
Waar is het vele groen (bosjes, grasvelden …) naartoe?
Waarom telt Waregem zo weinig betaalbare woningen?
Waarom worden de deelgemeentes financieel stiefmoederlijk behandeld?
Waarom blijft de leegstand van talrijke handelspanden in Waregem duren?
Waar blijven de beloofde serviceflats voor de senioren?
Kortom, ik wil een leuke leefomgeving creëren waarin geluisterd wordt naar de noden van zowel ouderen als jonge gezinnen.
NK 14 Henk Blauwblomme gaat voor betere fietsomstandigheden
We kregen met Henk Blauwblomm nog een voorstelling binnen van een nieuwe kandidaat op de lijst Groen. (pd 27 sept.)
Ik ben Henk Blauwblomme, 48 jaar en een echte Waregemnaar. Ik ben getrouwd met Samia Ferreira. We hebben een zoon, Timo van 10 jaar. Mijn lagere school heb ik in het Torenhof en het college afgewerkt. Mijn eerste 3 jaar middelbaar in het VTI. Daarna ben ik naar de hotelschool in Koksijde geweest. In Kortrijk volgde ik nog een specialisatiejaar Grootkeuken.
Mijn ouders, Gilbert Blauwblomme en Jeannine Delesie, hebben 15 jaar Taverne Regenboog in de Meersstraat uitgebaat. Ze deden dit tot aan hun pensioen. Daarna heb ik dit 11 jaar verdergezet. Dan kon ik kok worden in mijn oude school, het VTI van Waregem.
Mijn vrije tijd gaat bijna integraal naar het driebanden dat ik op hoog niveau beoefen. Er gaat ook wat tijd naar het voetbal van zoonlief. Hij speelt bij Racing Waregem.
Waarom kies ik voor Groen, vraag je je af? Toen ze mij vroegen om op de lijst te staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, heb ik eigenlijk geen seconde getwijfeld. De standpunten van Groen zijn ook de doelstellingen die ik zelf het liefst gerealiseerd zie voor/in mijn stad. We moeten resoluut gaan voor betere fietsomstandigheden, zowel binnen als buiten de stadsring. Voor nieuwe industrieterreinen ingeplant worden, moeten we eerst kijken om de bestaande op te vullen. En vooral ook, we moeten het groen houden waar het nog groen is en voor mij mag er nog een stukje meer.
NK 15 Sonja Blauwblomme staat klaar voor mens en dier
We kregen op valreep nog een paar voorstellingen van nieuwe kandidaten. Voor Groen volgt Sonja Blauwblomme het voorbeeld van haar broer Henk om zich hier voor te stellen aan de Waregemse kiezer. (pd 30 sept.)
Ik ben Sonja Blauwblomme, 52 jaar en geboren en getogen in Waregem. Ik heb 2 volwassen zonen. Mijn lagere school heb ik gelopen in de Keukeldam om van daar naar de beroepschool te trekken waar ik gestopt ben, jawel aan mijn 14 jaar. Ik heb gewerkt in de wolspinnerij te Zulte tot aan mijn 19 jaar. Toen mijn ouders Gilbert Blauwblomme en Jeaninne Delesie Taverne Regenboog overnamen kon ik daar werken. Een heel toffe tijd waar ik veel leuke ervaringen heb opgedaan en nog meer leukere mensen heb ontmoet!
Ik sportte in tal van clubs, dames DAVO Waregem, mini-voetbal te Markegem, vollebal St. Jacques, Waregemse duikersclub, paardrijden In Bloso en Deerlijk. In de Regenboog leerde ik vrienden kennen waardoor ik een brandweeropleiding begon in het jaar 1989. Ik was met glans geslaagd in 1990 en zo werd ik één van de eerste vrouwelijke brandweerdames in België (we waren met twee in Waregem). Ik heb opleidingen gevolgd als korporaal, ambulancier en heb dit vrijwillig 16 jaar met plezier uitgeoefend.
Ik ben vervolgens horecagrossier geweest, ik heb een frituur-restaurant uitgebaat, ik heb in de bouwsector gewerkt en nu werk ik deeltijds als onthaalmoeder. Ik doe tal van vrijwilligersactiviteiten, ik heb een tijd Pools gestudeerd en zo ben ik goed bevriend met de Poolse gemeenschap. De rest van mijn vrije tijd gaat vooral uit naar muziek, optredens, festivals en … ik maak zelf ook muziek.
Waarom ik op de lijst sta van Groen? Net zoals mijn broer Henk Blauwblomme (ook op de lijst) ga ik voor betere fietspaden. Het is hoogtijd dat er in Waregem gestopt wordt met bijbouwen. We hebben beton genoeg! Vul eerst de ongebruikte ruimtes in eer er gepland wordt voor nog meer industrie.
Ik heb altijd klaargestaan voor mensen en dieren en ik wil dat met Groen verderzetten. De mensen helpen om zuiverder lucht te geven en dieren een waardiger leven want dieren hebben ook een ziel. Ik geef dagelijks eten aan zwerfpoezen. Mijn hart breekt omdat de winter eraan komt. Ik heb zelf honden waarvan er 2 adoptiehonden zijn.
"Wanneer je in de ogen van een gedumpt/achtergelaten dier hebt gekeken en al hun pijn en afzien wilde wissen, terwijl je tegelijkertijd de verantwoordelijke persoon voor het veroorzaken ervan wilde straffen, zou je een dierlijke redder kunnen zijn."
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)