Archiefhoekje (38)
EEN TENTOONSTELLING
Met de hier vroeger al besproken collectie oorlogsaffiches lag het voor de hand dat Eeklo zijn stem zou laten horen in de herdenkingsgolf die Vlaanderen momenteel overspoelt. Bij het doornemen van de overige archiefstukken werd al snel duidelijk dat hier nog heel wat andere merkwaardige documenten bewaard zijn gebleven, genoeg voor een gedetailleerd beeld van het dagelijkse leven in die vijftig bezettingsmaanden.
Het Stadsarchief werkte dit beeld uit aan de hand van veertig trefwoorden, geïllustreerd met affiches, foto's, dagboekfragmenten en officiële documenten. Het geheel is zo ruim geworden, dat er in Eeklo geen geschikte ruimte voor te vinden is. Toen vanuit de Academie het bericht kwam dat ook zij iets op touw wilden zetten, was de oplossing gauw gevonden: de bezoeker wordt eerst verwacht in de voormalige kapel van de Arme Klaren op de Tieltsesteenweg, en vindt het slotstuk in de Pastoor De Nevestraat. Daar brengt de Academie ook haar eigen invalshoek, die doorheen het hele verhaal gevlochten wordt..
Een dergelijke grootschalige organisatie kan alleen tot stand komen via samenwerking: het Archiefteam uiteraard, maar ook de Technische Dienst van de stad, die de infrastructuur vorm gaf die door Dirk Verstraete en Erik Overmeire werd bedacht. De VVV-Eeklo, de Geschied-Heemkundige Kring van de stad en de Academie leveren de nodige mankracht om de tentoonstelling vijf verlengde weekends open te houden.
Om het vele opzoekingswerk niet verloren te laten gaan stelde stadsarchivaris Freddy Pille ook een lijvige tentoonstellingsgids samen, die de bezoekers tegen kostende prijs kunnen aanschaffen. In het kader van het hele project worden zijn al bekende lezing (dagelijks leven) en van die Paul Van de Woestijne (historiek) nog eenmaal herhaald.
Omdat de twee lokaties in het stadscentrum niet onmiddellijk zichtbaar zijn, bedachten de organisatoren een blikvanger: aan de westgevel van het stadhuis worden de oude berichtenpanelen tijdelijk in ere hersteld, voor een reconstructie van wat de Eeklonaars van toen in acht moesten nemen. . Onder andere hier werden namelijk de zowat elfhonderd Duitse affiches effectief uitgehangen.
De panelen vormen met de twee lokaties ook een W.O.I-parcours.
De hele ploeg hoopt op ruime belangstelling, in eerste instantie uiteraard van de Eeklonaars, van wie de voorouders de hoofdrolspelers zijn. En verder krijgen de scholen hier een uitgelezen kans aangeboden om de leerlingen met de oorlog te confronteren via authentieke stukken en nauwelijks bekende details. Om dit te vergemakkelijken werden voor hen rondleidingen voorzien buiten de gewone openingsuren.
(Freddy Pille)
|