Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Vandaag was men terug aan het werk op het terrein waar de zwemkom heeft gestaan. Met een machine was men alles aan het plat maken zodat hier een grote vlakte zal ontstaan.
Wie mijn blog kent weet dat we de bouw van het nieuwe politiekantoor in Eeklo gevolgd hebben van het begin tot het einde. Op 16 juni 2018 was er de eerste steenlegging en op 17 december 2019 was er de inhuizing van het nieuwe gebouw. Nu men al een beetje 'op zijn plooi' is zoals we dat hier zeggen werd gisteren de pers uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen.
Het waren Marino Longeville en Nick Piepers die ons een rondleiding gaven in dit sober maar ho toch zo heel functioneel politiegebouw dat we er mee momenten stil van werden.
In het eerste lokaal dat we zien is het al direct duidelijk dat de computer niet meer weg te denken is om
zo efficiënt mogelijk te werken. Op het grote scherm kan men schrijven, tekenen en nog zo veel dingen meer. Let ook op de 'tafel' waar alle plug-ins voorzien zijn om gsm's, laptops en andere elektronica op aan te sluiten zodat men dit ook op het scherm kan bekijken. Dit allemaal zonder gedoe met verlengkabels.
In de verhoorkamer waant men zich in een film. Links ziet men een spiegel, zoals men dikwijls ziet in een film, en in de kamer (rechtse foto) ernaast kan men door de spiegel kijken. Alles wat hier gebeurd of gezegd wordt legt men op film vast.
Op deze monitoren kunnen alle camera's uit alle straten bekeken worden. Zo kan men nu van hieruit bepaald dingen bijsturen. Zo bv. bij het Herbakkersfestival zullen er camera's geplaatst worden en kan
men alles volgen wat er gebeurd. De agenten op het terrein zullen van hieruit de plaatsen aangewezen krijgen waar er ongeregeldheden zouden kunnen voorkomen.
Dit is maar een gedeelte van wat hier voor onze politiemensen mogelijk is. Vroeger moest men voor bepaalde dingen naar Gent maar dat is nu gedaan. Men moet dit gezien hebben om zich te kunnen voorstellen welke mogelijkheden hier voor handen zijn om het politiewerk zo perfect mogelijk te laten verlopen. Maar ook voor de agenten zelf is dit gebouw een fantastische stap vooruit.
Met dank aan Hélène Accoe, Valentijn Mariman en Franky Van Damme voor de foto en de namen!
Atheneum Eeklo - 2de kleuterklas 1960-1961
1 Charles Van Damme, 2 Franky Van Damme, 3 Jan Demaldré, 4 Dirk Verstraete, 5 Valentijn Mariman, 6 Alexandra Mertens, 7 Rita Beekman, 8 Frank Dyselinck, 9 Coene?, 10 Gerda Plasschaert,
11 Luc Pontieu, 12 Daniël Mortier, 13 Chantal Vrombaut, 14 Alex Van Vooren, 15 Roland Speeckaert?, 16 Patrick de Vlieger 1, 17 Ronny Regelbrugghe, 18 Jacqueline Claessens?, 19 Eddy Mols, 20 Marleen Bilaey,
21 Christiana Mariman, 22 ?, 23 Sonja Lasoen, 24 Guy D’Haeseleer, 25 Dirk Van De Genachte, 26 Marc Janssens, 27 Hélène Accoe, 28 Carine De Busschere, 29 Carine Bonny?, 30 Dirk Steenbeke,
31 Martine De Witte, 32 ?, 33 Guy Fosselle, 34 Alex Blomme, 35 Luc Van Kerckhove, 36 Sonja De Coninck, 37 Freddy Van Hoegaerden, 38 Patrick De Vlieger 2, 39 Erna Pollefliet, 40 kleuterjuf Denise Moens
We bijven nog in het jaar 1950 waar KFC Eeklo in volle opgang was.
M. Van De Walle, Claes, L. Regelbrugghe, M. De Coninck, R. Regelbrugge, C. Gevaert; Reynaert, R. De Neve, Eysermans, Warnier, Vincent.
Actiefoto waarbij Thor Van De Putte juist te laat is om de keeper te verschalken. Kijk ook eens hoeveel volk er toendertijd naar het voetbal in lagere klassen kwam kijken.
Op deze foto zien we Roger Bogaert in zijn jongere jaren met zijn 'kreimkerre'.
Roger had ook, samen met zijn vrouw Martha, vele jaren een frituur op de Eeklose Markt. Roger is nu de 90 voorbij en is nog altijd in goede gezondheid.
Op de Nederlandse tv gaan af en toe bekende figuren op zoek naar hun voorouders. Hun speurtocht eindigt onveranderlijk in een archief: grote, ruime gebouwen, waarin een bediende met witte handschoentjes de documenten – stuk voor stuk verpakt in zuurvrije mappen – op tafel komt leggen. In veel gevallen zijn ook handschoenen voor de raadplegers verplicht.
Wij Vlamingen zien dat altijd met enige bevreemding aan. Archiefstukken worden hier in het beste geval in de voorgeschreven dozen naar de leeszaal gebracht, maar even vaak in stoffige pakketten in pakpapier, dichtgeknoopt met een touwtje ...
De Vlaamse "achterstand" heeft alles te maken met geld. Onze archiefbudgetten zijn doorgaans een fractie van de Nederlandse, en dit vertaalt zich in minder personeel, minder dienstverlening én een soberder uitrusting. De aan de gang zijnde besparingsronden zullen dit zeker niet verhelpen, al hebben de Rijksarchieven van Gent en Brugge een gigantische inhaalbeweging gemaakt.
Een bescheiden provinciestadsarchief als dat van Eeklo moet zijn ambities uiteraard temperen. Er is een flink stuk weg afgelegd sinds het verbannen van het inpakpapier en de touwtjes vijftien jaar geleden. Zuurvrije mappen en dozen beschermen nu ons oude archief, maar voor de documenten van de laatste tweehonderd jaar is dit alsnog niet haalbaar: op een factuur voor meer dan tienduizend dozen zit de rekendienst zeker niet te wachten. Alleen kostbare stukken worden uit de handen van de bezoekers gehouden door middel van fotokopieën en scans, deze laatste op cd's en op de beschikbare computers. Een beperkt aantal groot-formaatdozen beschermt affiches, kaarten, kranten en andere uitzonderlijk grote documenten.
Het Eeklose archief heeft daarbij het geluk dat de kosten uiterst beperkt blijven door het elfkoppige vrijwilligersteam. Dat beheert de stukken met veel realiteitszin en vindingrijkheid. Zo zijn de tientallen bakjes voor de bidprentjes vervaardigd met verpakkingen uit de supermarkt … De fantast die destijds verkondigde dat alle etiketten op de dozen genaaid moesten worden om schadelijke lijmeffecten te vermijden, maakt in Eeklo geen schijn van kans!
Wie herkend dit? Wel, dit is de huidige Rabautstraat maar die toen in 1954 nog de Rabautswegel noemde. Hier staat nu bakker Lanckriet zijn bakkerij. We zien ook dat de nieuwbouw aan het beginnen is.
Deze fotograaf stond waar nu het rond punt is aan de watertoren en kijkt naar Blommekens toe. Helemaal links ziet men nog een klein stukske van wat later de Rabautsraat zal worden. De middenste straat is Blommekens en rechts waar die auto staat is de Zandvleuge. Die gebouwen in het midden werden het eerst afgebroken maar deze rechts zijn nog lang blijven staan en daar heeft o.a. nog het jongerencafé Idee geweest.
Het was al een hele tijd geleden dat ik nog eens langs de Ringlaan kwam maar vandaag zag ik dat daar goed gebouwd wordt. Dit gebouw aan het rond punt lijkt al redelijk ver af te zijn.
Een paar percelen verder is de ruwbouw van een nieuw gebouw ook al goed opgeschoten. Daarnaast, waar die gele kraan staat, gaat men er ook nog eentje bijbouwen.
Aan het appartementsgebouw op de hoek van de Tieltsesteenweg en de Moeie
is men bezig aan de laatste afwerking en zullen binnenkort de eerste bewoners hun intrek nemen. Vandaag heb ik eens een paar foto's genomen aan de achterkant.
Dit is alles wat er overschiet van Focus, de computerwinkel in de K. Albertstraat. De zaak is tijdens de werken verhuist vooraan in de straat en Peter hoopt in mei de nieuwe winkel te kunnen openen.
We mochten gisterenavond toch wel spreken van een heel geslaagde nieuwjaarsreceptie.
Veel volk en ook het weer zat mee, het bleef droog en het was niet te koud.
De Toâpe Geraapte hielden er de ambiance in.
Het Eeklose stadsbestuur had met de presentatie van het nieuwe stadslogo een leuke verrassing. Men klonk op het nieuwe jaar samen met de Eeklose bevolking.
Het nieuwe 'pompstation', zoals een benzinepomp genoemd werd vroeger, opende in 1961 de deuren langs de Gentsesteenweg. Dit was toen een hypermoderne benzinepomp want vroeger stonden de 'naftepompen' gewoon op het voetpad. Het is hier nu nog steeds een tankstation.
Het tankstation kwam juist naast de ingang van de Eeklose voetbalclub KFC Eeklo. Dus de haag ging weg en daar werd het nieuwe gebouw gezet.