GEZOND VERSTAND
Eindelijk ... Na de beruchte uitschuiver van 2014 - waarbij de privacy-grens op 120 jaar werd gebracht - heeft het Vlaamse parlement beslist de Nederlandse regeling over te nemen: 100 jaar voor geboorten, 75 voor huwelijken en 50 voor overlijdens.
Een belangrijke verschuiving voor genealogen én archieven: de vijftigjaargrens maakt o.a. de overlijdensdata van W.O. II vrij, al is het wel niet de bedoeling dat de soms erg persoonlijke details vrij worden gegeven. Voor de archieven betekent dit dat ze zich wellicht mogen voorbereiden op de overmaking van een lading registers (huwelijken tot 1945, overlijdens tot 1970), want Burgerzaken heeft chronisch te kampen met plaatsgebrek. De toekomstige verwerking van al dit materiaal is voor ons Stadsarchief geen probleem, integendeel: de handige klappers per twintig jaar zijn al grotendeels afgewerkt.
Door de verschillende privacy-termijnen zullen de begrenzingen wel moeilijk strikt te handhaven zijn. Ook al trouwde iemand vóór zijn vijfentwintigste, zijn/haar geboortegegevens staan natuurlijk in de huwelijksakte. Bij een vroegtijdig overlijden komen zelfs een naoorlogse geboortedatum te voorschijn.
Het is nog niet duidelijk hoe de lokale overheden het nieuwe decreet gaan toepassen. Om de hierboven gesignaleerde "overschrijdingen" te neutraliseren is het denkbaar dat zij het principe "geen documenten, wel data" consequent zullen toepassen. Consequentie daarvan is wel dat Burgerzaken zich dan extra werk op de hals haalt, want onvermijdelijk zal een ambtenaar dan ter beschikking moeten staan om de nodige opzoekingen moeten verrichten voor de talrijke aanvragers/genealogen ...
En bovendien mogen wij niet uit het oog verliezen dat het om een Vlaams decreet gaat. Het Rijksarchief met zijn website is in het Brusselse gewest gevestigd, en volgde tot nog toe de daar toegepaste honderdjaarregel, waardoor de Vlamingen bij hen konden vinden wat in Vlaanderen achter slot en grendel werd gehouden. Als dit niet verandert, zal het van nu af aan de Vlaamse stamboomzoekers niet meer verwennen, maar benadelen.
(Freddy Pille)
|