RIJKSREGISTER
Om de groeiende berg informatie in goede banen te leiden – met minder personeel! – bouwde ons land al bijna veertig jaar geleden het Rijksregister uit, een centrale gegevensbank van iedereen die in België woont/verblijft. Onze stedelijke administratie kwam daarmee grotendeels in een gecentraliseerd digitaal bestand terecht. Gegevens kunnen snel opgevraagd worden, zodat de papierwinkel tot een minimum beperkt kan blijven.
Onontkoombaar en efficiënt wellicht, maar het Stadsarchief is daar niet altijd gelukkig mee. Dat het zelf geen toegang heeft tot dit register, is niet het probleem, wel dat op het stadhuis van veel informatie na de invoering geen spoor meer overblijft.
Onze medewerkers ondervonden dit recent bij het digitaliseren van de zogenaamde in- en uittredingen, de jaarregisters van de personen die zich in Eeklo kwamen vestigen of de stad verlieten. Deze registers worden wel bijgehouden, maar hebben geen rechtsgeldigheid zoals bijvoorbeeld geboorteakten. Het gevolg is dat de aantekeningen dikwijls nogal slordig zijn gebeurd. Van elke persoon wordt maar één voornaam vermeld (of maar een halve, bijv. Jean i.p.v. Jean Pierre), wat met een bevolking vol naamgenoten tot onoplosbare puzzels leidt. Nuttige verwijzingen zoals vroeger naar de tienjaarlijkse tellingen zijn onmogelijk, want die worden al sinds 1947 niet meer gehouden.
Geboorteplaats en -datum zijn de ideale identificatiegegevens, maar die werden vanaf 1995 niet meer genoteerd. De rijksregisternummers lossen dit probleem grotendeels op: de eerste zes cijfers leveren de geboortedatum, meestal voldoende om naamgenoten uit elkaar te halen. Maar helaas werden ook die jaren lang in de registers niet genoteerd . Staan daar bijvoorbeeld alleen een courante familienaam met een even courante voornaam, een datum en een plaats van herkomst of bestemming, dan staat ook het personeel van Burgerzaken machteloos, want zonder persoonsnummer geeft het Rijksregister geen antwoord.
Voor de genealogen ziet de toekomst er dus somber uit. En het zal er niet beter op worden, nu de overheid beslist heeft op termijn de papieren geboorteakten af te schaffen …
|