Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Het drukke leven maakt dat ook we elke dag opnieuw het beste van onszelf moeten geven. We maken amper tijd voor anderen, we hebben zelfs geen tijd voor onszelf, soms zelfs niet voor wat ons het dierbaarst is. Maar HUYSE NESTELT wil er WEL zijn voor mensen uit onze streek, die het plots, ongewild, niet allemaal meer alleen kunnen. Voor zij die getroffen worden door kanker. Iedereen die iemand kent met 'kanker', getuigd hetzelfde: de wereld stuikt in. Men heeft geen antwoorden. Men voelt zich alleen, en ook naatsen, vrienden, familie weten soms niet waar naartoe met vragen, verwerking, verdriet, hulp, begrip... Er is geen ruimte voor kanker en al wie er mee betrokken is.
Zo is Huyse Nestelt ontstaan, een inloophuis in Eeklo, een project in samenwerking met Kom op tegen kanker. Dit inloophuis biedt met en na kanker informatie, een luisterend oor en lotgenoten contact. De plaats waar je 'gast' mag zijn en waar men zichzelf mag herontdekken. Men kan er terecht voor ondersteuning buiten het ziekenhuis, alsook voor ontspanning of een creatieve activiteit. Huyse Nestelt is een ontmoetingsplaats, waar men mag 'zijn' en de zorgen even mag vergeten. In de omgeving van het Meetjesland is er een groot tekort aan dergelijke psychosociale opvang voor kankerpatiënten of ex-kankerpatiënten. Ook familieleden, mantelzorgers en kinderen willen we ruimte bieden, want ook zij hebben nood aan ondersteuning.
Onze missie is gebaseerd op drie belangrijke pijlers: - Partner zijn in verbeteren van levenskwaliteit: we gaan samen op weg met elke persoon getroffen door kanker, hun naasten en mantelzorgers. - We zijn een bruggenbouwer tussen het traject gevolgd in het ziekenhuis en het terug opnemen van het leven tijdens en na het ziekteproces. - Alle diensten en activiteiten die we aanbieden zijn een wegwijzer naar re-integratie in het werkveld, het sociaal leven, het dagdagelijkse,...met als doel het psychosociaal welbevinden te behouden of verbeteren.
Op donderdag 15 oktober gaan we open, symbolisch omdat dit de Dag van de kanker is. Op dinsdag 20 oktober is in de namiddag de eerste vrije inloopdag. Maandag, donderdag en vrijdag zijn we ook open, op afspraak. We hopen vanaf januari 2021 dit verder uit te bouwen en meer dagen zonder afspraak open te zijn.
Huyse Nestelt is gelegen in de Roze nummer 150 te Eeklo.
Wie zich afvraagt waar de naam Nestelt van komt, wel dat is de slogan van beide dames:
Nazorg en Steun Telt
Dit zijn twee enthousiaste vrouwen Joke en Kathleen die in Huyse Nestelt mensen met of na kanker willen bijstaan en begeleiden.
Joke en Kathleen samen met enkele vrijwilligers aan Huyse Nestelt. Er worden nog vrijwilligers gezocht om allerlei klusjes op te knappen.
Vorige week zag ik beweging aan het vroeger schooltje in de Teirlinckstraat.
Ons vroeger 'kakschooltje' dat we nu wel eens 'den Unief' noemen.
De eigenaar verzekerde mij dat het maar een beetje een opsmuk is
want later zal het schooltje afgebroken worden. Maar...het moet terug herbouwd worden in dezelfde stijl en ook het torentje in het dak moet terug nagemaakt worden. Dus de herinnering zal blijven...
In de Molenstraat, waar die kraan op het voetpad staat, is men al een tijdje bezig. Maar ik passeer daar altijd aan de kant van de bouw en let dan niet altijd op de werken. Nu reed ik eind vorige week aan de overkant en zag ik dat men toch al redelijk wat werk verzet heeft. Er zal nog wel een verdiep of twee bijkomen.
Onze Jörgen Lammens was vrijdag paraat op Melsbroek om de aankomst van de nieuwe Airbus A400M van de Belgische Luchtmacht mee te maken. Uit zijn reeks foto's van het nieuwe cargovliegtuig pikte ik deze twee.
Toenmalig atheneumleraar Marcel Daelemans richtte samen met Piet Gelaude in 1954 BBC Eeklo op. Zevenenvijftig jaar lang was hij stichtend lid van zijn club. Hij was een manusje van alles en maakte wel en wee mee van de basket op de verschillende locaties in de stad.
Het Heldenpark, achter het zwembad, de India Jute, de Yeti en uiteindelijk de sporthal en huidige basketzaal.
Marcel volgde altijd trouw alle thuismatchen van de club van zijn hart. In 1974 kreeg Marcel een stadsmedaille. In 1999 werd hij geridderd in de orde van den Eeclooschen Herbakker (als stichter van de BBC).
Hij lag ook mee aan de basis van de oprichting van de huidige basketzaal in 1991. Die kwam er door toedoen van de toenmalige raad van bestuur. Voorzitter Roger Verbiest, secretaris Marcel Daelemans, penningmeester Jef Lefever en de beheerders toenmalig burgemeester Roni De Waele, dokter Guy Vereeken en Johan Savat. Architect was Luc Verstraete.
Hun namen zijn nu vereeuwigd op een gedenkplaat aan de inkom van de baskethal.
Marcel Daelemans was een graag geziene, heel actieve figuur in de basketbalclub!!
Zoals reeds gezegd wordt er op de werf De Wegel aan de huizen gewerkt die naast het appartementsblok komen. Gisteren kwam ik daar voorbij en zag dat men al veel werk gedaan heeft. Ze gaan al aan het tweede verdiep beginnen.
Het was al een tijdje geleden dat in nog eens langs de Gentsesteenweg was geweest om de nieuwe gebouwen van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij te gaan bekijken.
Nu hebben ze daar niet stil gezeten en staat er ook al een loods bij.
Bij beide gebouwen wordt er aan de gevels gewerkt.
Een van de volksmannen van Eeklo. Geboren in de jaren van de tweede wereldoorlog. Hij stond 50 jaar lang met zijn vrouw op de Meetjeslandse markten om hun kledij aan de man of vrouw te presenteren. En presenteren deed hij met zijn sympathieke stem zoals de beste markt kramers dit kunnen! Steeds onder het volk en op post in hun winkel 'Tricot Mikari' gelegen in de Koning-Albertstraat.
Het gezin Staelens hun kledij winkel gelegen in de Koning-Albertstraat.
De toenmalige succesvolle muziekband 'De Estaccato's hebben jaren hun broodnodige techniek laten verzorgen door deze man. Dit bandje bestond uit volgende muzikanten: Elie Prins (Elie Van De Kerckhove), Jean-Marie Cauwels, Gilbert Corné en Willy Bruggeman. Hun Manager was de vader van Elie Prins, Carlos Van De Kerckhove.
De toen succesvolle band! Van links naar rechts: Eli Prins, Jean Marie Cauwels, Carlos Van De Kerckhove, Gilbert Corné en Willy Bruggeman.
Enkele hobby's had hij ook nog namelijk radio's in elkaar steken en TV-antennes plaatsen. Hij voorzag zowat gans het Meetjesland van een antenne op hun dak.
Om zich eens te ontspannen was hij steevast een uitmuntende danser en pleziermaker op feestjes.
Geen wonder dat onze Kamiel Staelens die ik hier presenteerde een even veelzijdige zoon liet openbloeien.
Zoon Peter Staelens is dan ook een Meetjeslandse performer, acteur, entertainer, presentator die steeds het beste van zichzelf geeft!! Een volledige lijst van wat Peter ooit bracht zou eindeloos zijn.
Een fiere vader die de entertainer microbe deelt met zijn zoon Peter.
Daarom enkele zaken uit die lijst zijn:
Eigen producties: 35 eigen shows
Acteur: 16 keer onder andere in het jaar 2000 met 'Kareltje de keizer' als Albanese huurmoordenaar
De Kaaifeesten 2020 konden niet doorgaan, net zoals alle andere evenementen ten gevolge van Corona. Eén traditie konden wij ondanks alles dit jaar in ere houden: het bezoek van de zieken in onze wijk. Dit ook volgens de opgelegde veiligheidsmaatregelen. Zoals elk jaar kregen de zieken een mooie fruitmand aangeboden van het bestuur. Ook onze oudste bewoonster van de wijk, Anne Loenhout, 97 jaar, mocht een mooie fruitmand in ontvangst nemen.
Men doet goed verder op de werf De Wegel. Het zal niet lang meer duren dat er aan de tweede 'statie' zal begonnen worden. Maar in feite is men daar al aan bezig.
Weefgetouw inrichting in de ‘India jute’. Men ziet kinderen staan dus ook hier alom kinderarbeid!!
Stukje textielverleden van onze stad
Eeklo zijn textielverleden! Zie de kwaliteitsvolle kledij en stoffen die door onze uitgebuite textielarbeiders vanaf 1850 afgewerkt werden tegen de allerlaagste lonen. Er waren ongeveer een 28 tal textielsites in onze stad. Ooit begonnen met de eerste site Neelemans op de plaats waar onze politiesite was (witte huis). Later overgenomen door Van Damme. Het contrast met de rijke textielbaron en zijn arbeiders was enorm groot.
Gelukkig kwamen de Gentse socialisten naar Eeklo en het Meetjesland om onze gelaten textielarbeiders een hart onder de riem te steken. Op die manier ontstonden de eerste Eeklose socialisten 'De broederlijke wevers'. Met als gevolg dat de strijd tegen de uitbuiting begon en de andere vakbonden volgden in die vurige strijd. De eerste socialisten kochten 2 huisjes op in de Kerkstraat tegenover de Raamstraat. Daar was hun lokaal later volkshuis 'Germinal'. De textielbaron kwam in opstand door zijn arbeiders buiten te sluiten uit hun bedrijf. Dit waren de lock-outs van 1911 en 1928. Terwijl onze arbeiders niet mochten werken werd het werk gedaan door nog goedkopere landarbeiders uit Aalter. Kunt u zich voorstellen welke taferelen dit opleverde. Toen de strijd van de arbeiders langs alle kanten ook nog eens gedwarsboomd werd door onze Eeklose burgemeester De wachter werd het extra moeilijk! Uiteindelijk leverde de jarenlange strijd het nodige op. Want door de vakbonden kregen wij nu ons vredig leven die we hebben!!
(Jan Martens)
Philip Alfons De Wachter. In die tijd was deze man onze burgemeester. Maar hij verdroeg de opstanden niet. En schakelde meermaals zijn rijkswachters in om de opstanden bloedig te doorbreken.
Hier zie je de eerste echte socialisten ‘De Broederlijke Wevers’ aan het Ledeganckplein. In groep de opstand aangaan tegen de uitbuiting. Lage lonen in het Meetjesland de laagste van heel het land en enorm ellendige werkomstandigheden. Geen verschil in werkritme tussen vrouwen en mannen. Mannen kregen iets meer loon dan de vrouwen. En verdoken kinderarbeid. Bij arbeidsinspectie ging een fluitsignaal en vluchtte de ploegbaas met alle kinderen langs achteren weg!!