Archiefhoekje (79)
VERDWIJNENDE INFORMATIE
Onze archiefbezoekers sakkeren geregeld over de slordigheid waarmee onze voorouders belangrijke gegevens op papier zetten of krabbelden. Data blijken slecht leesbaar, namen werden onherkenbaar vervormd, documenten werden onvolledig ingevuld - in een enkel geval ontbreekt zelfs de naam van de betrokkene!
Ondenkbaar in onze tijd, zou je zeggen: er wordt zoveel genoteerd en gekopieerd, dat verlies van gegevens nauwelijk denkbaar is. Maar ...
Het is bekend dat de diensten Burgerzaken maar over beperkte informatie beschikken, en voortdurend zijn aangewezen op het Rijksregister . Wat daarin allemaal bewaard wordt, weten maar weinigen, en voor de gewone burger blijft de toegang hermetisch afgesloten. Hoe dan ook blijft het personeel op heel wat vragen het antwoord schuldig. Notarissen die voor erfeniszaken op zoek zijn naar broers of zussen weten intussen al goed dat zij voor gezinssamenstellingen beter het archief contacteren.
In elk geval is onze samenleving zo complex en vluchtig geworden, dat er wel informatie moet verdwijnen. Namen van winkels en cafés bijvoorbeeld, door het "pop up"-verschijnsel ook niet meer bij te houden. De achtereenvolgende bewoners van een huis of een appartement terugvinden is al evenmin gemakkelijk: afgezien van de illegale bewoning ontbreken heel wat namen in de hedendaagse klappers, ook al door de verplichte toestemming.
Een apart geval vormen de kadastrale gegevens. Zij werden recent gecentraliseerd per provincie (in ons geval in Deinze), waarbij men door de besparingen alle gegevens van vroeger in een onontwarbare massa heeft moeten opstapelen in kelders en bergruimten.
En de verlieslijst is nog langer: veel scholen houden hun gegevens slechts een paar decennia bij, bedrijven gaan over de kop of vernietigen delicate stukken, verenigingen die van bestuur wisselen ruimen de "ouwe rommel" op.
Ons Stadsarchief doet wat het kan, maar de toekomstige historici krijgen het zeker niet gemakkelijk, alle informatica ten spijt.
( Archivaris Freddy Pille)
|