Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
MEEMAKERS EN GROENDIENST VERGROENEN SAMEN DE SPARREBOSSTRAAT
Op zaterdag 16 maart vanaf 9.00 uur vindt er een plantdag plaats in de Sparrebosstraat. Buurtbewoners steken samen met de groendienst en de leden van het college de handen uit de mouwen.
De plantdag maakt deel uit van het project Meemakers 2023: de bewoners ontvingen een burgerbudget om hun straat te vernieuwen en er een heuse Toekomststraat van te maken. Met dit budget willen ze hun straat herinrichten met het oog op ontmoeting, vergroening, biodiversiteit, CO2-reductie, mobiliteit, enzovoort. De Meemakers van de Sparrebosstraat willen vooral inzetten op vergroening, met als ultieme doel het creëren van een eetbare, groene straat van de toekomst. Dit alles met het oog op een vernieuwd straatbeeld en een veiligere omgeving voor spelende kinderen. Zo kan de Sparrebosstraat een voorbeeldstraat voor de rest van Eeklo worden qua vernieuwing en veiligheid voor spelende kinderen.
De vernieuwde Sparrebosstraat kan worden gerealiseerd dankzij een goede samenwerking tussen de dienst publieke ruimte en de bewoners. De afgelopen maanden werd er eerst een mobiel zit- en groenelement ingezet als test, om te kijken waar extra plantvakken konden worden gecreëerd. Dankzij een goed overleg kwamen ze samen tot een voorstel van vergroening en ontharding van de straat.
Schepen Filip Smet: “Het is fantastisch om te zien hoe ideeën van bewoners via co-creatie met onze stadsdiensten tot een mooi project leidt dat als voorbeeld kan dienen voor andere plekken in Eeklo.’”
Sinds eind 2021 werkt archiefmedewerker Luc Dobbelaere aan de uitgave van de 17de-eeuwse stadsrekeningen, de interessantste bron om het reilen en zeilen van toen te leren kennen. Dit leverde o.a. tot nu toe onopgemerkte informatie over het stadsbestuur op. Om die te begrijpen is wel enige voorafgaande uitleg noodzakelijk.
Om de stadsdiensten goed te laten functioneren beschikte het stadsbestuur over een aantal min of meer vaste inkomsten: heffingen op het drankverbruik, het op de markt verkocht graan en linnen, het gebruik van de stadsweegschaal, het tolgeld op de Raverschoot- brug en de aansluitende steenweg naar de Markt, plus nog enkele kleinere posten. Daarnaast werden er belastingheffingen, ommestellingen, georganiseerd telkens als er een beven daartoe uit het Brugse Vrije kwam: doorgaans éénmaal per jaar, iets vaker in tijden van oorlog.
Ruim vier eeuwen lang werd er volgens dit systeem gewerkt, maar in de jaren 1670, toen de oorlogslasten overal zwaar gingen doorwegen, kwam er kritiek. De schepenen werd verweten dat zij in deze ommestellingen een hoger bedrag lieten ophalen dan het Vrije vroeg, om hun comfort te financieren, o.a. de drie maaltijden die zij zichzelf jaarlijks “schonken”.
Wellicht daarom werd hogerop beslist dat vanaf 1682 van de ommestellingen een volledig aparte boekhouding moest worden gevoerd. Voor het stadsbestuur betekende dit dat alle uitgaven moesten gedekt worden met de inkomsten uit de al genoemde stadsrechten. In principe moesten die daarvoor volstaan, maar vanaf datzelfde jaar 1682 liet het centrale gezag de drankbelasting ophalen voor eigen rekening, en toen militaire bendes steeds vaker de markten kwamen afschuimen, werden de graanmarkten beperkt tot de versterkte grote steden.
Hiermee vielen niet alleen de twee grootste inkomstenbronnen weg, maar het verminderde marktbezoek woog ook zwaar op de inkomsten uit de tolgelden en de stedelijke weegschaal. Concreet betekende dit dat in die jaren 1680-1700 het jaarlijks te besteden budget van zowat 450 pond groot terugviel op zo’n 260. Maar merkwaardige vaststelling: de schepenbank wist ook met dit bedrag alle diensten te verzekeren, en hield zelfs een bescheiden budget over voor herstellingen aan wegen en (vooral) het stadhuis. Opvallend: van de drie ere-maaltijden was geen spoor meer te bekennen.
Wij komen dus niet onder de conclusie uit dat de stadsbesturen vóór 1680 wel degelijk iets te enthousiast in de stadskas hadden gegraaid …
Juli 1944: Vrachtwagens en jeeps van het Amerikaanse leger rijden door de ruïnes van Saint-Lo.
7 mei 2014: Zicht op de rijbaan in de stad vandaag. Saint-Lo werd bijna volledig verwoest door 2.000 geallieerde bommenwerpers toen ze Duitse troepen aanvielen die daar gestationeerd waren tijdens Operatie Overlord. Foto's door Galerie Bilderwelt/Getty en Peter Macdiarmid/Getty
We gaan even stilstaan bij de banen en fietspaden die reeds aangelegd zijn bij de werken aan de Ring. Opgelet:De fietspaden zijn nog NIET open voor de fietsers!!!!! Met uw fiets kunt ge hier niets komen doen!!!!!
Deze man is bezig aan het fietspad dat loopt van het nieuwe rond punt tot aan het eerste aangelegd rond punt. Dus helemaal te einde van de Ringlaan. Ook dit fietspad zal een heen en terug pad zijn om te maken dat fietsers zo weinig mogelijk de banen waar auto's rijden moeten kruisen.
Dit is het einde van bovenvernoemde fietspad dat uitkomt aan het eerst aangelegde rondpunt. Ik sta dus aan dat rond punt.
Dit is dan het fietspad aan de andere kant waar men bezig is met een afsluiting te plaatsen.
Hier rechts, iets meer achteruit, is het containerpark.
Dus hetzelfde fietspad als hierboven maar de foto is van de andere kant genomen. Waar op de achtergrond die vrachtwagens staan is het containerpark.
Dus deze paden zijn nog niet open voor fietsers of zelfs wandelaars!
Dat de tijd vliegt weten we wel maar dat het al een jaar geleden is dat de toren van het kerkje in de Oostveldstraat werd afgebroken was toch even verschieten.
Bij deze werken die ook bij de aanleg van de Ring horen wordt ook goed verder gedaan. Dit is het einde van de Brugsesteenweg waar de aansluiting met de Ringlaan afgesloten wordt. Er zal gezorgd worden dat op de Ring het verkeer zo weinig mogelijk hinder heeft van auto's die af of op de Ring kunnen rijden en auto's en fietsers de Ring niet zullen kunnen kruisen. Aan de Raverschootstraat komt een fietserstunnel. Dus met een drietal ronde punten zal de Ring vlot verkeer moeten mogelijk maken. Dat zal niet voor morgen zijn maar men werkt er hard aan en men doet alles wat mogelijk is om die tijd zo kort mogelijk te houden.
Ook aan het fietspad dat de Brugsesteenweg kruist is men al goed opgeschoten. Het zal een dubbel (heen en terug) fietspad worden om ook hier te maken dat de fietsers en de auto's elkaar niet kunnen hinderen.
Met de moderne bouwtechnieken gaat het allemaal rap vooruit. Zo ook op het Klarenhof in de Tieltsesteenweg waar een tijd geleden alleen nog maar aarde lag.
Bij de aanleg van het Oeverpark zijn er verschillende firma's bezig. Er worden meerdere werken uitgevoerd en dat is duidelijk te zien aan de veranderingen.
De meeste wandelpaden zijn aangelegd en wat nu nog aarde is zal nog wel veranderen in groen.
Dit zien er bakken uit waar nog bloemen en planten zullen inkomen.
Er is al een mooie wadi aangelegd naast het stuk oude kliniek. Wat daar juist zal mee gebeuren weet ik (nog) niet maar ook daarin is men aan het werk.
Woonmaatschappij Meetjesland plaatst samen de coöperatieve vennootschap Aster zonnepanelen in Eeklo. Momenteel liggen er reeds zonnepanelen in de wijken: ✓ Guido Gezellestraat, Eeklo ✓ Albrecht Rodenbachstraat, Eeklo ✓ Polydoor Lippenslaan, Blommekens, K. Schmitzstraat, Roze, …Eeklo
In totaal zijn er nu al een 200-tal woningen in Eeklo voorzien van zonnepanelen. Deze 200 woningen zijn goed voor 2500 zonnepanelen voor het totaal van 1000 kWp. Verder zijn we ook bezig met de voorbereiding voor de wijk Stuifzandstraat en Kattenstraat. Er wordt ook bekeken om de gemeenschappelijke delen in het Wilgenpark aan te sluiten op zonnepanelen om ook daar het verbruik van de gemeenschappelijke ruimtes, liften, …zo goedkoop mogelijk te voorzien. Dit betekent nog eens 500 extra panelen.
WAAROM HEEFT WOONMAATSCHAPPIJ MEETJESLAND DEZE KEUZE GEMAAKT?
De visie binnen de Woonmaatschappij Meetjesland is “duurzaam wonen mogelijk maken”. Duurzaam doet ons vooral denken aan klimaatdoelstellingen maar wij zien dit ruimer. Duurzaam binnen de woonmaatschappij betekent inzetten op de drie pijlers: sociaal, bouwtechnisch en financieel.
✓ Sociaal De huurders komen binnen de woonmaatschappij steeds op de eerste plaats. Wij dragen dus niet alleen zorg voor onze woningen maar vooral voor onze huurders.
✓ Bouwtechnisch
Door te blijven renoveren en o.a. te investeren in nieuwe daken, ramen, verwarming, zonnepanelen, …wordt het energieverbruik van de huurders beperkt en de kwaliteit van onze woningen behouden.
✓ Financieel
Op lange termijn is het belangrijk om de financiële gezondheid van de woonmaatschappij in de gaten te houden. De installatie van de zonnepanelen is niet winstgevend voor de woonmaatschappij maar zou ook niet verlieslatend mogen zijn. Indien er winsten worden gegenereerd dienen deze terug te vloeien naar duurzame investeringen zoals de isolatie van gevels, plaatsen van warmtepompen, …
ZORG DRAGEN VOOR ONZE HUURDERS
Sociale huurders kunnen niet investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij het plaatsen van zonnepanelen helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. De bewoners van sociale woningen met zonnepanelen, zowel beschermde als niet beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt en er verbruik is een tarief dat tussen de 10-25 % lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de Woonmaatschappij Meetjesland – die eigenaar is van de opgewekte stroom – enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Dit betekent voor de woonmaatschappij een extra administratieve last. Dit hebben we er graag voor over als dit ten voordele is van onze huurders. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten. Het is voor ons heel belangrijk dat huurders die momenteel gebruik maken van een budgetmeter, omdat ze het financieel heel moeilijk hebben, ook in dit systeem steeds gebruik maken van de goedkoopste stroom.
HOE GAAT DAT PRAKTISCH IN ZIJN WERK BIJ ONZE HUURDERS?
✓ De huurder betaalt een kleine bijdrage bij zijn maandelijkse huurprijs, jaarlijks volgt er een afrekening met de huurlasten. ✓ De voorschotfactuur bij de energieleverancier gaat omlaag; ✓ Vanuit de woonbegeleiding wordt de huurder begeleid om zoveel mogelijk “gelijktijdig” te verbruiken m.a.w. verbruiken als de zon schijnt; ✓ De Vlaamse Regering bepaalt de tarieven, de huurder betaalt altijd het voordeligste tarief.
WIE IS ASTER?
Aster is opgericht om de sociale woningen in Vlaanderen te verduurzamen. Het eerste initiatief van Aster is het investeren in zonne-energie voor de sociale huurder. Op termijn zullen mogelijks ook andere initiatieven op touw worden gezet zoals elektrische laadpalen, warmtepompen en meer. Woonmaatschappij Meetsland is aandeelhouder bij Aster en één van de stichtende leden.
WAT DOET DIT VOOR EEKLO?
Door het leggen van zonnepanelen op de sociale woningen in Eeklo besparen we nu al 35 ton CO2-uitstoot.
IMPACT OP VLAANDEREN
Het zonnepotentieel op sociale woningen in Vlaanderen wordt geschat op een CO2 reductie van +/- 35000 ton per jaar. Zo helpt de sociale huisvestingssector mee om de klimaatdoelstellingen 2050 te halen.
INJECTIE VAN ELEKTRICITEIT
De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de woonmaatschappijen. en de sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de woonmaatschappijen zoals het plaatsen van warmptepompen, isolatie van gevels, laadpalen, …
ANDERE GEMEENTEN?
In Eeklo hebben wij het meeste aantal geschikte daken om zonnepanelen op te leggen, vandaar dat we ook hier zijn gestart. Het is de bedoeling om gelijkmatig de zonnepanelen te spreiden over ons volledige werkingsgebied. Ondertussen zijn er ook al projecten gestart of in volle voorbereiding in de gemeenten Assenede, Evergem, Lembeke, Maldegem en Zelzate. Tegen eind dit jaar zullen er op meer dan 500 woningen en op 170 appartementen (gemeenschappelijke delen) zonnepanelen zijn gelegd. Dit betekent in totaal 7000 panelen.
SAMENVATTING
Woonmaatschappij Meetjesland plaatst samen met de coöperatieve vennootschap Aster zonnepanelen in Eeklo. Tegen eind dit jaar zullen er zonnepanelen liggen in de wijken: ✓ Guido Gezellestraat, Eeklo ✓ Albrecht Rodenbachstraat, Eeklo ✓ Polydoor Lippenslaan, Blommekens, K. Schmitzstraat, Roze, …Eeklo ✓ Stuifzandstraat ✓ Kattenstraat ✓ Wilgenpark (appartementen)
Zoals gedacht is men bij de afbraak van de oude Rijkswachtkazerne in de Kaaistraat die achterste gebouwen aan het afbreken. De opkuis zal dan wel volgen.
Zitmeubelen Willems-De Vreese/I.M. Willems Home Interiors (3)
Michel Willems ontwierp een eigen bankstel, waarvan hij het karkas liet maken door Blanckaert & Willems en dat hij zelf stoffeerde. Hij trok er mee naar de Meubelbeurs in Brussel en kende onmiddellijk succes.
Het is een bekend cliché: nergens worden zoveel vergissingen gedrukt als op bidprentjes. Een overlijden komt namelijk dikwijls onverwacht, en in de haast en door de emoties worden soms pijnlijke blunders begaan. Niettemin klaren de gezichten van heel wat genealogen op als ze zo’n prentje – of beter nog een rouwbrief – onder ogen krijgen. Ten onrechte dus, want de regel dat alleen de officiële akten van de burgerlijke stand bepalend zijn, blijft nog altijd gelden.
In het Eeklose Stadsarchief worden zo’n 50 à 60 duizend stuks bewaard. De stad zelf heeft nooit een dergelijke verzameling aangelegd, maar bij sterfgevallen komen af en toe erfgenamen met hele collecties aankloppen. Fervente verzamelaars hebben dikwijls ook vastgelegd dat hun “levenswerk” via deze overbrenging voor de toekomst bewaard moet blijven.
De betrokken verzamelaars werkten meestal rond enkele families, met als gevolg dat zij meestal prentjes uit de hele provincie (en soms zelfs verder) bijeen hadden gebracht.
Omdat zo’n verzameling in principe op de duur eindeloos kan uitdijen, was in het Stadsarchief een selectie noodzakelijk. De regel werd dus dat de betrokkene iets met Eeklo te maken moest hebben gehad: er geboren of overleden zijn, of er geruime tijd gewoond hebben. Zelfs met deze beperking omvat de archiefcollectie nu al zo’n 80 dozen van telkens 30 cm …
Archiefbezoekers brengen ook vaak recente bidprentjes binnen, en maken zo onbewust en ongewild brandhout van onze kreupele privacywetgeving, die bepaalt dat overlijdensgegevens vijftig jaar “geheim” moeten blijven. Aangezien praktisch altijd ook de geboortedatum vermeld wordt, en overleden eeuwelingen een zeldzaamheid zijn, blijft er ook van de honderdjaarregel voor geboorten maar weinig meer over.
Bij uitbreiding geldt dit ook voor het 75-jarige embargo op huwelijksdata, want wat voor zin heeft deze wet als de betrokkenen kaartjes rondsturen, advertenties plaatsen in alle mogelijke bladen en op de populairste Internetsites?
Bij de werken aan het nieuwe rond punt is het centrale deel van dit punt afgewerkt.
Bij het buitenste gedeelte is men volop bezig met versterkingen aan te brengen.
Helemaal aan de andere kant van de Ringlaan is men aan Den Teut bezig aan de afslagstroken. Die worden verlengd en verbreed opdat het verkeer hier vlotter zou verlopen.
Ondertussen zijn de twee huisjes op Blommekens helemaal weg en ook al de bomen die daar achteraan stonden. Nu is men al bezig met de grond uit te graven.
Gisteren bracht burgemeester Luc Vandevelde samen met de voorzitster van de Seniorenraad Huguette Van den Fonteyne een bezoek bij de 100-jarige uit het WZC St. Elisabeth: Pauline Schleicher. Geboren op 5 maart 1924 in Frankfurt. Woont sinds 1948 in België en trouwde er met Charles Allemeersch. Ze kregen 5 kinderen. 2 kinderen stierven reeds. 1 dochter woont in Australië, 1 in Amsterdam en 1 zoon in Sijsele.