Inhoud blog
  • 8 podcasts : betekenis van elke vers van het onze vader
  • innerlijke vrijheid Jaques Philippe
  • Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts Jezuïet
  • beschikbare podcasts HUWELIJK , / THEMA'S UIT HET LEVEN / BIJBEL
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    GOD KENNEN DOOR JEZUS WOORDEN :
    volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html
    300 podcasts die steeds vernieuwen!
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mat 5 v 1-10 Nederig van hart

    Mat 5 v 1-10  Nederig van hart

     

    Van harte welkom.

    De Bergrede is de onderwijzing van Jezus Christus gehouden op een berg.

    Wij lezen  uit het evangelie van Mat 5 vers 1 tot 10.

    1.Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen.

    2.Hij nam het woord en onderrichtte hen:

    Gelukkig wie nederig van hart zijn,
    want voor hen is het koninkrijk van de hemel

     

    Het gaat hier over een belofte van Jezus.

    Wereldlijke maatstaven vallen om zodra de dingen in het juiste perspectief gezien worden. Kijken vanuit de manier hoe God er tegenaan kijkt, dat is anders dan de wereld doet.

    Degene die onderweg is met Jezus leeft vanuit nieuwe maatstaven. Zij zijn nederig en handelen ernaar.

    Wanneer we leven in Gods waarheid dan ontkomen we niet aan verdriet, tegenslag en pijn, maar we gaan er niet aan ten onder. Als christen leven we hier op de wereld in het lijden zoals ook Jezus ervaren heeft. We hebben hier op aarde deel aan Jezus lijden, maar we mogen ervaren dat Jezus steeds bij ons is door Zijn verrijzenis. We ervaren een zachtheid niettegenstaande moeilijkheden. Het wordt niet meer gemiddeld geluk, ons leven wordt meer zuiver en intens, zelf in de moeilijkheden, omdat Jezus naast ons is.

    Als we geloven in Christus dan leeft Christus in ons: we leggen ons leven in Gods handen, we proberen te doen wat God van ons vraagt, en vragen elke dag aan God om ons zijn wil kenbaar te maken.

     

    Jezus heeft het hier in het evangelie over nederigen van hart.

    Sommige mensen, die met twijfels zitten over God en Jezus zeggen me, ik probeer goed te doen, en God zal mij dan wel toelaten voor de hemel en het eeuwig leven  Ik wil me er nu niet druk over maken.

    Nederig zijn van hart wil niet zeggen: van God eisen dat we omwille van onze daden beloond zullen worden.

    Nederig zijn wil zeggen Gods liefde over ons laten komen, beseffen dat we niets zijn zonder God. Door Gods liefde kunnen we leven in innerlijk overeenstemming met wie God is en wat Hij zegt. Het is God die ons gebruikt om zijn liefde waar te maken. Zo antwoordde moeder Theresa dat ze zichzelf 2 op 20 geeft in het recht op de hemel. Nederig zijn is niet eisen van God om ons rechtvaardig te beoordelen, het is met lege handen voor God staan en zeggen: alles wat u mij geeft is goed.

     

    Tegenwoordig eisen we overal inspraak, we vinden dat democratisch en nodig.

    Maar is het niet mooi als iemand op een bedrijf of op school plots tegen de directeur zegt, ik vertrouw op u, u doet het goed, doe maar zoals u het goed vindt, ik volg u ook al is het anders. 

    Ervaart u ook hoeveel e-mails er soms over en weer gaan alvorens er bijvoorbeeld een cadeautje kan gekocht worden door collega’s.

    Iedereen voelt zich zeer snel tekort gedaan, niet meegeteld, niet gerespecteerd.

    Maar als christen is er 1 iemand waarvoor we zelfs 1000 % meetellen, dat is voor God. Hij heeft ons geschapen naar zijn beeld en gelijkenis. Voor hem zijn we uniek.  Geloven we dat nog?

    Jezus belooft, nederigen van hart, het koninkrijk van de hemel. Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel zegt hij.

     

    Het koninkrijk van de hemel begint hier reeds op aarde. Jezus bracht het koninkrijk, wij kunnen er deel van zijn door ons geloof in Jezus, door te leven zoals God het wil. Nederig van hart, Gods liefde over ons laten komen, geen focus op onze eigen daden. Onze wereldse taak met al zijn verplichtingen aannemen en de diepe innerlijke gemeenschap met Christus nastreven in ons werk, wat het ook is, van huisvrouw of poetsvrouw, tot topdirecteur of rentenier.

    Zo is het ook met onze rijkdom, ons geld, ons succes, ons knap zijn, ons lukken. We moeten bezitten alsof we niets bezitten. Nederig Gods liefde over ons laten komen en zijn liefde doorgeven aan anderen. Nederig in waarheid denken en handelen.

     

    Christen zijn is enerzijds een zeer moeilijke taak en anderzijds een zeer gemakkelijke taak.

    Het heeft te maken met een klik in ons hoofd, ons beslissen te kiezen voor Jezus .

    Als we geloven dan begrijpen we Jezus, als we Jezus begrijpen gaan we handelen naar waarheid omdat Jezus de waarheid is. En dan ervaren we vreugde in ons leven omdat we de dingen anders mogen en kunnen  zien.

    Vroeger waren dat zoveel holle woorden voor mij.

    Ik dank God dat hij met zijn genade mijn ogen heeft geopend.

     

    Laat ons  bidden voor alle mensen die nog met irritaties zitten, kritiek en ongeloof.

    Lieve God, geef mensen die zoekend zijn een open hart opdat ze zouden kunnen geloven en begrijpen.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.

     

    Bidden we ook voor ons eigen nederigheid. Jezus vraagt het ons.

    Laat ons attent zijn elke dag in de woorden die we spreken, in de dingen die we doen. Laat ons God vragen  “spreekt door mij”, “geef me de juiste woorden” , “laat me de juiste dingen doen in nederigheid “ 

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.

     

    God help ons in onze bereidheid met lege handen voor U te staan, te zeggen: alles is goed, Heer, ik ben er voor U vandaag en morgen en altijd. Mijn daden zijn er niet om bij U in een goed daglicht te staan, maar alleen om uw liefde door te geven.

    Wij bidden u Heer help ons hierbij

     

     

     

     

    14-08-2011 om 19:57 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matteus 5 v 1- 4 over de treurenden

     Matheus hoofdstuk 5 v 1- 4, over de treurenden.

     

    We lezen in de bijbel het evangelie van Matheus hoofdstuk 5 verzen 1 tot 4, het gaat over de zaligsprekingen.

     

    Het evangelie volgens Matheus hoofdstuk 5 verzen 1 tot 4

    1. Toen Hij de mensenmassa zag, ging Hij de berg op. Daar ging Hij zitten met zijn leerlingen om zich heen.

    2. Hij nam het woord en onderrichtte hen:

    3.Gelukkig wie nederig van hart zijn,
    want voor hen is het koninkrijk van de hemel

    4.Gelukkig de treurenden,
    want zij zullen getroost worden

     

    We staan vandaag stil bij vers 4: Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden.

    Is het goed verdriet te hebben of is verdriet zalig te verklaren?

    Laat we hier even dieper op ingaan.

    Er zijn 2 soorten verdriet, verdriet dat geen hoop meer heeft. Het is zoals Judas die nergens op durft te hopen. Hij verhangt zich in vertwijfeling.

    Zovele mensen lopen met de gedachte rond een einde te maken aan hun leven, door zelfdoding of euthanasie. Ze zien in hun verdriet de waarheid niet meer.

    Ze zien en geloven niet meer dat God van hen houdt en dat er nog vele mensen van hen houden, ouders, kinderen, vrienden. Ze durven nergens meer op te hopen. Ze zien nergens hulp of een uitweg.

    Verdriet dat de liefde niet meer vertrouwt en verdriet dat ook de waarheid, het juiste, niet meer ziet. Dit verdriet ondermijnt en vernielt de mens.

     

    Een ander soort verdriet is het verdriet waarover Jezus het hier heeft. Het is verdriet hebben omdat men onrecht ziet, leugen, bedrog. Dit verdriet houdt kracht in zich, het brengt verzet tegen dit onrecht. Dit verdriet gelooft nog in de liefde en bevat hoop. Het is een verdriet dat heelt. Dit verdriet is pijnlijk maar het is een positief verdriet. Het verdriet is het verdriet van Petrus. Getroffen door de blik van Jezus barst hij in tranen uit. Het onrecht dat Jezus is aangedaan doet hem wenen. Maar de tranen genezen hem, hij wordt nieuw. Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden zegt Jezus en Petrus weet en gelooft dat hij kracht krijgt van God in zijn verdriet. 

     

    De heilige Bernardus van Clerveaux drukt het zo uit:

    God kan niet lijden, maar Hij lijdt wel mee.

    Onder het kruis van Jezus wordt het duidelijk wat het betekent, gelukkig die verdriet hebben uit liefde voor anderen, want zij zullen getroost worden. Maria en Johannes hadden onder het kruis vreselijk verdriet om zoveel onrecht dat Jezus werd aangedaan. In ons verdriet over onrecht worden ook wij getroost door God. Hij omringt ons. We mogen niet ongevoelig worden aan het onrecht, we mogen niet meehuilen met de wolven. 

    God zal ons bijstaan en troosten als we verdriet hebben om het onrecht.

     

    Waneer we verdreit hebben is het niet gemakkelijk in waarheid te denken en te handelen, want in verdriet zien we dikwijls niet de waarheid maar we zien naar ons eigen lijden, ons eigen afzien door het onrecht. En daar gaat het hier niet over. Van het moment dat we vertrekken vanuit onszelf, hoe erg het voor onszelf wel is, doen we God onrecht aan,  we zijn dan egoïstisch en gefocust op onszelf. God wil dat we focussen op het onrecht zelf. Het onrecht waar we zelf slachtoffer van zijn of waar onze naaste slachtoffer van is.

    De zaligspreking gaat over de pijn die we beleven omwille van dat onrecht.

    Zoeken naar de echte waarheid in ons verdriet, de focus niet op onszelf, maar op het onrecht, brengt ons bij Gods gerechtigheid. Het betekent trouw blijven aan Gods woord. Vasthouden aan de rechte weg, het betekent ‘geloven’. De gelovige is de rechtvaardige die op Gods wegen gaat. Geloven betekent meegaan met Christus.

    God zal ons troosten door het licht te laten zien wanneer we verdrietig zijn omwille van  onrecht en leugen. Door ons leven in Zijn licht krijgen we weer kracht zoals Petrus.

     

    We moeten God vragen dat we allen kracht krijgen om op de juiste manier het onrecht  te stoppen. Niet uit eigen belang of met het idee van ‘ziet eens hoe goed en rechtvaardig ik wel ben’.

    Het gaat in het evangelie over het verdriet, omdat niet gehandeld wordt naar waarheid.

    En dat gaat van het zeer groot onrecht tot het kleine. Het kleine wordt dikwijls beschouwd als normaal en niet te vermijden. Maar ook dat is onrecht en onjuist. De maatschappij duldt  hiertegen echter geen protest. Men is geacht mee te doen. Denken we maar aan ons luisteren naar roddel.

    Wanneer we reageren of ons gewoon verwijderen omdat we naar waarheid verlangen hebben we het niet gemakkelijk.

    Mensen gaan het ons  moeilijk maken in woord en daad en dan staan we dikwijls alleen.

    Maar zo volgen we Jezus, we leven in de waarheid, de waarheid is in ons en Jezus leeft in ons. We mogen zo kind zijn van God Onze Vader.

     

    We richten onze aandacht nu specifiek naar alle mensen die nu met verdriet te maken hebben.

    Achter het verdriet zit dikwijls een hoop boosheid en onmacht. Boosheid om het onrecht dat ons of anderen is aangedaan. Onze boosheid stopt als we de dingen  kunnen oplossen, maar dat gebeurt dikwijls niet. Dan is er dus geen vreugde en groei meer mogelijk.

    In boosheid leven is geen gave van de Heilige Geest.

    God komt ons in onze boosheid  niet nabij. Hij kan dat niet want Hijzelf kent geen boosheid.

    We moeten ons de vraag durven stellen: zit er achter mijn verdriet boosheid?

    Als we in boosheid leven ontvangen we geen kracht om ons verdriet positief te richten en terug te groeien in Gods liefde. Aan ons de keuze om aan de Heilige Geest te vragen om kracht om onze boosheid te overwinnen.

     

    Laat ons nu samen bidden.

    Lieve God,

    We voelen achter ons verdriet soms boosheid, we zijn maar mensen en we kunnen dat gevoel van boosheid zomaar niet wegvegen. We voelen ons dikwijls zo gekwetst.

    We willen u vragen ons allen te helpen, geef ons de kracht om vergiffenis te vragen om die boosheid.

    Laat ons verder kijken in ons verdriet, over het boos zijn heen, want daar ligt groei voor ons verder leven van elke dag, zo kunnen wij weer iets betekenen voor anderen, uw liefde mogen we dan ontvangen en doorgeven.

    Geef ons de kracht van de Heilige Geest om dit in ons leven mogelijk te maken. Geef ons ook de kracht om dit vandaag mogelijk te maken.

     

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.

     

    Heer, geef ons de kracht om binnen alle kerkgemeenschappen en parochies en katholieke organisaties kwaadsprekerij geen kans te geven, niet in woorden, niet in daden, niet in gedachten. Laat ons de juiste woorden vinden om mensen vriendelijk te zeggen dat kwaadsprekerij niet van Jezus komt en verdriet veroorzaakt.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    God, leer ons, om naar de waarheid te kijken in ons verdriet wanneer wijzelf anderen onrecht  aandeden omdat we zelf willen meetellen, belangrijk willen zijn, we hebben een natuurlijke drang naar macht. Macht op ons werk, macht binnen onze relatie met onze partner.

    Geef ons de kracht om, vergiffenis te vragen aan U en aan - waar mogelijk-  aan onze naaste, vergiffenis voor onze eigen tekortkomingen van onrecht, waarvoor we verdriet hebben.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    God,Leer ons om naar de waarheid te kijken in ons verdriet waar anderen ons onrecht deden. Anderen zijn de oorzaak voor ons verdriet. 

    Geef ons de kracht om, waar nodig, vergiffenis te schenken.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    God, Waar bent U als we U in ons verdriet nodig hebben?

    Leer ons geloven dat u naast ons bent en in ons. Leer ons luisteren naar uw fluisterende stem en uw antwoord in ons gebed. Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden zegt U. We weten dat u met ons mee lijdt.

    Laat ons uw troost voelen in ons verdriet, om zo weer te groeien als volgeling van Jezus.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    God, De machteloosheid tegen onrecht geeft verdriet, we zijn dikwijls niet in staat het onrecht te keren, het maakt ons verdrietig. Het kwade en kwade mensen zullen altijd bestaan op elk niveau in onze samenleving. Daarom bidden we voor de mensen die wel iets kunnen doen aan  onrechtvaardigheid. We denken hier aan politieke leiders, bedrijfsleiders, mensen in de diplomatie, kerkleiders, mensen in het politiekorps, maar ook mensen in sociale verenigingen, directeurs van scholen, en gewone mensen zoals u en ik die soms te maken krijgen met onrecht, valsheid en kwaadheid.

    God bescherm ons allen en geef ons kracht onrecht te bannen.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    Heer,Laat ons blijvend attent-vol zijn voor onrecht, laat ons niet meeheulen met de wolven. Laat ons zelf de juiste beslissingen nemen naar waarheid, tegenover onze partner en onze kinderen  en tegenover de mensen die we ontmoeten.

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed

     

    Het evangelie is zo rijk, elke vers vertelt ons iets nieuws. We hebben vandaag enkel blijven stilstaan bij de belofte van Jezus dat we worden opgenomen in het koninkrijk der hemelen wanneer we nederig zijn.

     

    We bidden dat u dit vandaag mag ervaren gewoon door te vragen aan Jezus om te helpen op momenten van spreken, beslissen, ontmoeten, kortom doorheen de ganse dag, zoals ademhalen. Het inademen van Zijn Heilige Geest geeft ons de kracht om te doen wat Jezus van ons vraagt.

     

    Bidden we daarom samen het Onze Vader als teken van verbondenheid met Hem en met elkaar.

     

    Onze Vader die in de hemel zijt, geheiligd zij Uw Naam.
    Uw Rijk kome, Uw Wil geschiede op aarde als in de hemel.
    Geef ons heden ons dagelijks brood
    en vergeef ons onze schulden,
    gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren.
    En leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade.Amen

    In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

    03-08-2011 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matteus 22, 37- 39 Liefde voor God

    Matheus 22 vers 37 tot 39 Liefde voor God

    35. Om Jezus op de proef te stellen vroeg een van de wetgeleerde: 36.‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ 37. Hij antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38. Dat is het grootste en eerste gebod. 39. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.40. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de Wet en de Profeten staat.’

     Vele mensen zijn opzoek naar geluk en vinden niet het geluk waar ze naar zoeken, of vinden slechts tijdelijk geluk of geluk met beperktheden. Hoe kan iemand echt geluk vinden?Moeilijk om een antwoord te vinden, zeker als dingen tegenslagen.

    Het echte geluk, voor ons christenen is gebaseerd op de liefde van God voor ons en vanuit dit geschenk kiezen wij voor hem. Maar voor velen onder ons lijkt ook dat nog theorie. Je kan dit alleen maar beamen als je het ervaren hebt. Want de wereld laat ons geloven dat enkel faam en fortuin telt, het doel van het leven is genieten en geld verdienen. Succes is nooit voldoende en vraagt altijd om meer succes.

    Dikwijls geeft dit alles geen antwoord op onze diepste noden. En die noden voelen we vooral wanneer het ons dus niet goed gaat. Op zulke momenten  kijken we even terug en maken een balans op. Was dat het doel van mijn leven? Het is  goed eens stil te durven staan bij de keuzes die we maken. Als men echt de vreugde ervaren heeft die van God komt dan weten we dat die vreugde een  innerlijke vreugde, een gevoel gedragen te zijn door God en dit is geen oppervlakkige emotionele vreugde. Het is een diepe rustgevende vreugde die het gevolg is van onze vrije keuze om God te beminnen.

    Iemand die God lief heeft ontvangt van God speciale zegeningen waardoor hij tot veel meer in staat is. We proberen dan te doen  wat God verlangt, ook al is het niet altijd gemakkelijk

    Wij drukken onze liefde voor God uit door onder andere Gods geboden  te volgen, gehoorzaam te zijn en Hem te dienen op een manier die Hem blij maakt. En als we het moeilijk hebben in ons eigen leven, dan krijgen we kracht om door onze verbondenheid met God toch te blijven kiezen om de  liefde van God door te geven. Wanneer we liefde hebben voor God blijft de vreugde in ons leven altijd aanwezig, zelfs in moeilijke tijden. Maar dit is geen oppervlakkige vreugde of een stralende vreugde. Het is een diepe tedere vreugde doorweven zelfs soms met pijn maar met het gevoel dat God aanwezig is. Diepe liefde voor God geeft ons het ware geluk. Het is een unieke ervaring. En hebt u deze ervaring niet of niet meer, dan moet u trachten goed te luisteren naar wat Jezus ons vandaag probeert te zeggen.

    37 ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand’. 38. Dat is het grootste en eerste gebod. Deze vers verklaart het ware geluk in een notendop.

    Alle ander geboden die God ons nog gegeven heeft zijn verpakt in dit gebod. God beminnen is het allerbelangrijkste, het eerste. Alles begint bij het liefhebben van God. Door God gehoorzaam te zijn geeft Hij ons de kracht om te dienen in vreugde en we zullen de weg vinden.  Eerst God lief hebben en dan worden dingen duidelijker.  God lief hebben is een passie hebben voor God. Hebben wij die  passie ? God vraagt ons niet om het onmogelijke, hij vraagt ons gewoon hem alleen intens te beminnen.

    Enkele jaren geleden zei iemand me dat zijn liefde tot God groter is dan de liefde tot zijn partner. Ik was echt verbaasd en vond dat een tekort doen aan de partner, ik kon dat niet begrijpen.  Nu weet ik echter beter. Het is dankzij de liefde tot God in de eerste plaats dat we in staat zijn veel meer te betekenen voor onze partner, vooral in moeilijk momenten waar we botsen op ons verschillend zijn.

    Het is nodig na te denken over een aantal vragen: Hoe bemin ik God, wat is de kwaliteit van mijn liefde voor God? Komt God in mijn leven op de eerste plaats en voel ik het verband tussen mijn liefde tot God en mijn liefde tot mijn partner en mijn naaste ? Met andere woorden ben ik tot meer liefde in staat omdat ik God op de eerste plaats zet? Komt God in mijn leven op de eerste plaats en voel ik God zo aan als mijn energiebron waardoor ik tot meer in staat ben?

    Wij hebben geen oplossing, geen antwoord, geen commentaar. De keuze van u om u te richten tot God die liefde is, zal u een antwoord doen vinden op al uw vragen en zal u de ervaring geven van wat Jezus bedoelt met een leven in overvloed. ‘Meer’ dan tot wat wijzelf in staat zijn.

    We kunnen u alleen maar aanmoedigen om uw leven in Gods handen te leggen. Hem totaal te vertrouwen en te vragen om antwoorden. Luister naar antwoorden in de stilte van het gebed, in flitsgedachten, in wat sommige mensen zeggen, wat ge toevallig leest of wat er toevallig gebeurt. Vraag aan God om een antwoord en wees aandachtig en geduldig, focus niet op jezelf maar op anderen, bemin de mensen en dien anderen.

    We kijken nu even terug naar wat Jezus ons nog verder wil vertellen.: Gods geboden zijn voor ons goed.  Moest iedereen de 10 geboden als de gouden regel aannemen, dan zouden er heel veel problemen opgelost zijn in de wereld. Maar ook wij lopen soms weg, het komt ons niet uit, of we weten dat we falen, we weten dat we niet doen wat God van ons verlangt, dus we willen er allemaal niet zo over nadenken. We weten het beter maar niet, denken we dan. Zo houden we onszelf een beetje voor gek. Het is zoals angst voor kanker, we durven niet naar de controlearts, we willen het niet weten.

    Hetzelfde gebeurt met God, we hebben angst om God  toch nooit te bereiken en Hem nooit ten volle te begrijpen, dus is het maar beter er niks van te weten of er niet meer diep over na te denken. Zelfs priesters en zusters hebben daar last van, ze zijn in hun jonge jaren met veel enthousiasme gestart en door de vele ontgoochelingen verliezen ze hun intense liefde voor God. De geboden perfect volgen zijn moeilijk voor ons, we zijn maar mensen.

    Inderdaad, wanneer wij rekenen op onze eigen krachten, falen wij altijd.  Zonder Gods hulp lukt het ons nooit. Maar met zijn hulp komen we tot bij ons ware geluk al vraagt dat soms een ommekeer, ons bekeren, een keren naar God.

     Hoe weten we nu dat we echt van God houden? We denken wel dat we van hem houden, maar hoe weten we het echt? Onze gehoorzaamheid aan de 10 geboden is een eerste maatstaf voor onze liefde tot God. Gods geboden beschermen ons voor  een slaafse levensstijl die gebonden is aan regels.   Niet gelovigen denken dikwijls dat geloven onvrij maakt. Maar het is juist andersom, geloven maakt vrij. Wanneer we geloven durven we  springen omdat we vertrouwen op God, er gebeuren dingen die anders niet gebeuren.

     Wanneer we de geboden volgen in de kracht van Gods Geest dan zijn we bevrijd en vrij en doen we wat God blij maakt. We ontvangen daardoor volheid van leven. Dan zien mensen blije gelovigen. Maar dit is enkel te begrijpen en te ervaren als men verbonden leeft in  Gods liefde. God beschermt ons voor verkeerde handelingen. Zijn geboden openen voor ons al het goede dat hij voor ons gereed heeft gemaakt. Door het volgen van Gods geboden kunnen we ons leven op een rots bouwen, gevrijwaard van schuld als we eens wat minder goed presteren.

    Waarom hebben, we geboden nodig? Het antwoord is heel eenvoudig.  Kijken we naar ons handelen in ons eigen leven. We geven onze kinderen ook geboden, om hen te beschermen, om hen te brengen tot het ware geluk. God doet hetzelfde met ons. Door zijn geboden wil hij ons brengen tot het ware geluk. Elke regel die we hebben voor onze kinderen is voor hun goed omdat we van hen houden. Ook God geeft ons regels voor onze bevrijding en bescherming.  Gods wetten zijn perfect, zo kunnen we een overvloedig leven hebben zegt Jezus ons.

    Laat ons vandaag starten om onze liefde tot God te hernieuwen. God staat te wachten om ons te overladen met zijn liefde maar we krijgen enkel contact als ons hart zuiver is, wanneer we ons lichaam en geest, ons denken en handelen in harmonie brengen voor Hem onze God en Schepper. Zo kunnen we Hem eer brengen. Zo kunnen we Hem graag zien en zal er iets veranderen in ons leven. 

    Laten wij bidden:

    God, geef ons meer liefde voor U, we verlangen naar passie voor u. Raak ons. We willen de weg van waarheid kiezen. Juist denken en handelen. We willen uw geboden volgen en met heel ons hart willen we trouw blijven aan U. U bent voor ons de eerste, de meest bijzondere. We willen hier op aarde handelen, doen en laten zoals U dat wil, en we vragen U ons daarbij te helpen.

    God, U weet dat we eigenlijk goed willen doen. Maar soms zijn we niet eerlijk tegen onszelf. We zeggen soms ‘wat is die persoon waar ik mee moet samenwerken toch moeilijk’, maar eigenlijk zijn we teveel gefocust op onszelf en daarom ervaren we de andere als te moeilijk. God, geef ons vanuit uw liefde de kracht om onszelf te overstijgen en de andere ook te overladen met onze vriendelijkheid. Beetje bij beetje.

    God, wij bidden u om eerlijk tegen U te zijn en niet te denken dat we U graag zien terwijl dat niet zo is.  Raak ons met uw liefdespassie voor ons, zodat we voelen dat U er bent.  Maak ons ook sterker in onze liefde voor onze partner.

     Wij bidden u heer verhoor ons gebed.

     

    31-07-2011 om 09:25 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johannes 1 v 1 -18 Het woord is mens geworden

    Johannes 1 vers 1 tot 18.       Het woord is mens geworden.

     

    Het kruisteken verbindt ons met God door Jezus kruisdood en het geschenk van de Heilige Geest door de verrijzenis. In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

     

    Johannes hfdst 1 vers 1 tot 18.

    1.In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God.

    2. Het was in het begin bij God.

    3. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat.

    4. In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.

    5. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

    6. Er kwam iemand die door God was gezonden; hij heette Johannes.

    7. Hij kwam als getuige, om van het licht te getuigen, opdat iedereen door hem zou geloven.

    8. Hij was niet zelf het licht, maar hij was er om te getuigen van het licht:

    9. het ware licht, dat ieder mens verlicht en naar de wereld kwam.

    10. Het Woord was in de wereld, de wereld is door hem ontstaan en toch kende de wereld hem niet.

    11. Hij kwam naar wat van hem was, maar wie van hem waren hebben hem niet ontvangen.

    12. Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden.

    13. Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God.     

    14. Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.

    15. Van hem getuigde Johannes toen hij uitriep: ‘Hij is het over wie ik zei: “Die na mij komt is meer dan ik, want hij was er vóór mij!”’

    16. Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt.

    17. De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus gekomen.

    18. Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.

     

     

    De evangelist Johannes is een aangeraakte mens, een mens, die ons deelgenoot wil maken. Deelgenoot wil maken, opdat wijzelf ook ziende mensen kunnen worden.

    De evangelist verlegt het begin van zijn verhaal over Jezus naar de peilloze diepte van God zelf. Het is alsof de evangelist ons wil vertellen, dat hij, door met Jezus te leven, teruggebracht is tot de meest essentiële vragen in het leven: Vanwaar kom ik, waar ga ik naartoe? Waar vindt de mens zijn oorsprong en waartoe is hij bestemd? Johannes refereert aan het scheppingsverhaal omdat hij in Jezus een mens gezien heeft naar Gods beeld en gelijkenis.

    Er is ook díe werkelijkheid: de wereld van het nu, het donkere, de duistere wereld, die, geconfronteerd met het licht en deze confrontatie niet verdraagt. De wereld die zich met hand en tand verzet, zich afsluit voor het licht, bang is voor het licht dat waarheid brengt en zich daarmee opsluit in het donker.

     

    Stellen wij ons voor in Johannes plaats: Wat moet het niet zijn geweest om met eigen ogen te zien, dat het kwaad geen vat op Jezus had. Wat moet het zijn geweest om te zien hoe zelfbewust én nederig tegelijkertijd deze man zijn weg ging, aanrakend, liefhebbend, confronterend, over God als zijn ‘Vader’ sprekend.

    Wat moet het zijn geweest om iemand te horen zeggen:  ik ben de weg, de waarheid en het leven, wie mij ziet, ziet de Vader. Wat moet het zijn geweest om bij iemand te zijn die zich zo met God waagt te verhouden. Bij iemand te zijn, die niet opgehouden is te beseffen dat we het leven ontvangen hebben uit Gods hand en dat wij Gods kinderen zijn.

    Het woord, dat scheppende woord van het begin, het woord dat om antwoord vraagt, is vlees, is persoon geworden. Het is Jezus, een mens, die ons bij God brengt, een mens die onder ons is komen wonen. Een mens die laat zien waartoe wij bestemd zijn en waar we naartoe gaan.

    Kunnen wij als Johannes worden aangetrokken door deze Jezus, en zien dat het mogelijk is een antwoord te geven?

    Soms ervaren we ook dagen van donkerte, zelfs als gelovige. Dingen zijn zinloos, leeg, het leidt nergens naartoe.

    In die ervaringen van donker klinkt er een stem: Er moet licht zijn! Deze stem gaat in tegen het duister, de leegte, de zinloosheid. Het verheft zijn stem tegen de wanorde, verzet zich tegen alles wat donker is.

    In het evangelie lezen we: In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen.

    Hoe dikwijls hebben we nog gesprekken waarin het woord levengevend is?

    Wanneer is het woord nog licht voor ons?

     

    Jezus heeft dit woord van God ‘er moet licht zijn’ opgenomen, gedragen en geleefd. Naar hem kunnen wij ons richten. Zijn woorden zullen ons licht brengen. Met Gods genade en de kracht van de Heilige Geest kunnen we dan in het licht leven. Zo brengen we Gods liefde en licht ook bij onze naaste.

    Ons leven hier is niet leeg en zinloos maar boordevol leven en licht wanneer we ons tot Hem richten. Aan ons de keuze.

     

     Laat ons samen bidden tot God

     

    Heer,

    Als gelovigen willen we licht zien en willen we ook licht zijn. Geef ons de kracht te kiezen voor  U, vandaag en elke dag van ons leven.

    Laat ons deze keuze niet uitstellen of niet oppervlakkig beleven.

    We willen intens in verbondenheid leven met U en uw genade aannemen.

     

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.

     

    Heer onze God,

    Onze oorsprong ligt bij U en onze bestemming is te worden zoals Jezus.

    We willen leven in uw licht, die liefde, goedheid en waarheid uitstraalt.

    Wij vragen u Heer om alle mensen die nu luisteren Uw genade te schenken opdat ze het licht mogen zien. Laat hen op zoek gaan naar U en U ook vinden.

     

    Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.

     

     

     

    Om goed te bidden moet de mens in de waarheid staan, in het licht, zodat het kwade, de duisternis, geen kans krijgt.

    Door het lezen van het evangelie kunnen we bewuster in relatie leven met God om zo zijn genade en zijn licht te ontvangen. Dan mogen we ook samen het gebed bidden dat Jezus ons geleerd heeft:

     

    Onze Vader die in de hemel zijt, geheiligd zij Uw Naam.  
    Uw Rijk kome, Uw Wil geschiede op aarde als in de hemel.  
    Geef ons heden ons dagelijks brood  en vergeef ons onze schulden,  
    gelijk ook wij vergeven aan onze schuldenaren.  
    En leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade. Amen.

     

    We danken God dat we hier even samen konden zijn in verbondenheid met Hem, het geeft ons steun en kracht voor vandaag, onze dag wordt weer anders.

    Wij wensen u oprecht echt een blije dag in de kracht van de Heilige Geest.

    Dat God ons hiertoe mag zegenen: in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest  

    19-07-2011 om 09:21 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markus 1 v 9-11 Het Rijk Gods is nabij

    Markus 1 v 9-11  Het Rijk Gods is nabij

    9. In die tijd kwam Jezus vanuit Nazareth, dat in Galilea ligt, naar de Jordaan om zich door Johannes te laten dopen.

    10.Op het moment dat hij uit het water omhoogkwam, zag hij de hemel openscheuren en de Geest als een duif op zich neerdalen,

    11.en er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.’

    God zegt hier, jij bent mijn geliefde Zoon in jou vind Ik vreugde.

    Vele mensen hebben het hier moeilijk mee.

    Dat Jezus de Zoon van God is en door lijden en sterven moet, gaan omwille van ons, vinden ze teveel van het goede.

    Ik heb daar niet om gevraagd. Voor mij moet die Jezus niet door al die ellende gaan, die pijn wil ik niet veroorzaken.

    Meestal zijn hier goede mensen aan het woord, die zo geraakt worden door de ellende van die Jezus dat ze zeggen, neen, Jezus, niet voor mij. En het kan niet dat die God, jouw vader, dat van je vraagt. Dat is toch geen liefde.

     

    We moeten eens nagaan hoeveel keren in de bijbel genoemd wordt dat Jezus de zoon van God is. Ontelbare keren. Voor God is het zeer belangrijk dat we dat geloven. Het is essentieel en een vertrekpunt voor ons christelijk geloof.

    God herhaalt het nog eens in het Markus-evangelie: hoofdstuk 9.

    7. Toen viel de schaduw van een wolk over hen, en uit de wolk klonk een stem: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!’.

    En Jezus zegt zelf op het kruis tot zijn vader, niet mijn wil, maar uw wil geschiedde.

     

    Jezus is de zoon van God, als we dat niet aannemen, wordt Jezus een gewone mens, maar dat was niet Gods wil.

    Hoe kan een gewone mens onze zonden vergeven, ons bevrijden, onze schuld wegnemen?  Ja, dit wordt dan weer moeilijker.

    “Maar voor mij hoeft het lijden toch niet” blijven mensen zeggen, “ daarbij ik let wel op dat ik geen grote fouten maak”.

    Zo sluiten we de mensen uit die door een slechte jeugd bijvoorbeeld wel grote fouten maakten en dat wil Jezus niet. Jezus maakt geen onderscheid, hij is gekomen voor alle mensen, niet één wordt uitgesloten.

     

    Daar staan we dan. Wanneer we niet geloven dat Jezus de zoon van God is en gekomen volgens de Wil van God om ons te verlossen dan geraken we vroeg of laat verstrikt in ons eigen denken.

    Om mensen vrij te maken van zonde moet je zelf zonder zonden zijn. Dat kan alleen Jezus, die God en mens is.

    Jezus vraagt enkel om onze intense spijt en vergiffenis uit te drukken voor onze fouten.

     

    De priesters zijn in onze katholieke Kerk de vertegenwoordigers en bemoedigen ons aan om vergiffenis te vragen en onze spijt uit te drukken aan God met onze menselijke stem. Daar is meer moed voor nodig dan vergiffenis vragen in onze gedachten. Niet dat onze spijt in gedachten niet waardevol is voor God, maar spreken is nog meer uitdrukking geven van onze dankbaarheid  voor wat Jezus gedaan heeft.

    Onze vraag om vergiffenis luidop uitspreken doen we minstens éénmaal per jaar samen in onze kerkgemeenschap.

    Spijt en vergiffenis zijn nodig om terug met een blanco blad te beginnen. Dat is wat zo rijk is in ons leven als christen. Onze Heer Jezus Christus, maakt ons elke dag opnieuw tot vrije en zuivere mensen als wij dat verkiezen. Dan kunnen we verder gaan in onze verbondenheid met God om zo onze naaste te dienen en blij en dankbaar door het leven te gaan.

     

    Het probleem van zovele goede christenen is dat ze niet bereid zijn om nederig het offer van Jezus aan te nemen.

    Heer, ik ben niet waardig dat Gij geleden hebt voor mij, om mij vrij te maken van zonden. Het is een zeer moeilijk gebed voor mensen die zich intens verbonden voelen met onrechtvaardigheid.

    Het is onrechtvaardig wat er met Jezus gebeurde. Dat moeten we aanvaarden. Het was Gods wil, ook dat moeten we aanvaarden. Het waren mensen die toen aanwezig waren die zeiden gij huichelaar van een Jezus hoe durf je te zeggen dat je de zoon van God bent. Daarvoor ga je sterven. Zie je wel, zeggen sommigen onder ons, dus mensen hebben Jezus dood veroorzaakt.

    God wist dat het inderdaad zo zou gebeuren, dat mensen er deel zouden aan hebben. Zo zijn mensen.

    Zijn wij vandaag ook nog huichelaars? Of nemen we aan dat Jezus de zoon van God is en naar de wereld gekomen om ons dichter bij God te brengen?

    Nemen we aan dat Jezus geleden heeft, gestorven is en verrezen om ons te bevrijden van onze fouten? Slechts dan kunnen we in een zuivere relatie leven met God en kunnen we het eeuwig leven ontvangen. Dat gaat niet als we Jezus vergiffenis niet aanvaarden, want we blijven dan zitten met onze fouten en God kent geen fouten. Hij wil ons als zuivere mensen, daarvoor heeft hij zijn Zoon geofferd. Zuivere mensen worden zoals zijn zoon Jezus, dat is zijn verlangen.

     

    De Messias, onze Jezus, die ons mensen vrij maakt, van schuld, door zijn lijden en sterven. De Messias die verrezen is en zo door de Heilige Geest de mensheid een levende God schenkt, die lief heeft, altijd aanwezig is en altijd aanspreekbaar.

    De mensheid, die door Jezus, in volheid mag leven, in Gods genade en in de kracht en de vruchten van de Heilige Geest.

    Dit alles verwijst naar het grootse, naar de reddende boodschap voor ons mensen, het verandert de wereld ten goede. Het gaat hier over een boodschap met kracht en werkelijkheid, actie en daadkracht die verlossend is en verandert.

    In de blijde boodschap treedt de echte Heer van de wereld op, de levende God. Er wordt een antwoord van ons gevraagd op dit geschenk, we moeten ons door Jezus richten naar God. We moeten geloven.

     

    In Jezus komt God op ons toe. Daarom moeten we ons richten tot God door ons geloof in Jezus, door ons geloof in zijn woorden die we lezen in het evangelie. Er is een taak hier en nu, voor iedereen die zich Christen wil noemen. Kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws vraagt Jezus ons.

    Tot inkeer komen, ons keren naar God, is niet gemakkelijk, wij willen steeds het laatste woord, we zeggen gemakkelijk ja maar…

    Jezus laat ons vrij, ten volle, het is aan ons om zijn woorden ernstig te nemen.

     

     Laat ons samen bidden tot onze God:

     God,

    Geef ons de kracht om ons dagdagelijks tot U te richten, tot U te spreken, de ganse dag door een gevoel te hebben van met U verbonden te zijn.

     

    Lieve God,

    Wij bidden speciaal voor alle mensen die Jezus zo respecteren en liefhebben dat ze moeite hebben om zijn lijden aan te nemen.

    Geef hen de kracht om te zoeken naar wat hen kan helpen om duidelijk te zien dat ze maar een heel klein deeltje van uw offer aannemen.

    Uw geschenk is veel groter, maak ons allen nederig om uw geschenk aan te nemen.

    Zo kunnen we groeien in ons geloof en helpen om uw rijk waar te maken, door de liefde die we van u mogen ontvangen door te geven aan onze medemensen.

     

    God,

    In uw rijk kunnen wij ons op niets beroemen, wij danken u om uw genade. Het is uw geschenk voor ieder van ons.

    We vragen om uw goedheid en vergeving. Help ons om te geloven dat we met U in zuivere verbondenheid kunnen leven, door onze spijt uit te drukken voor onze fouten en door U vergiffenis te vragen.

     

    God,

    Wij willen in relatie leven met U, dan doen we de juiste dingen en is er geen ontgoocheling in onszelf of in onze medemens mogelijk.

    U geeft ons een vrijheid waarvoor we in nederigheid zo dankbaar zijn.

     

    Van daaruit kunnen we als uw kind elke dag in zuivere relatie leven met U, om zo uw wil op aarde mogelijk te maken.


    We bidden dat we dit geschenk vandaag mogen ervaren door Gods genade, - nog een gratis geschenk voor ons,- samen met de kracht en de vrucht van de Heilige Geest.

     

     

     

    05-07-2011 om 10:03 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/12-10/12 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 18/11-24/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 05/12-11/12 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 29/03-04/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!