volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html 300 podcasts die steeds vernieuwen!
17-11-2022
Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts Jezuïet
Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts, Jezuïet
Uitgezonden door de katholieke radiozender : Radio Spes
https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html
Tekst podcast 1
Hoe kan een goede en almachtige God zoveel schuldeloos lijden toelaten.
Hoe kan diezelfde God bovendien stom blijven voor het gebed van zoveel goede mensen die smeken om genezing hulp of bevrijding. Is God dan niet in staat het lijden te verhinderen, ligt het misschien buiten zijn macht om een wereld te scheppen zonder al dat hemeltergend onrecht. In dat laatste geval kan men hem bezwaarlijk nog de Almachtige noemen.
Indien hij echter toch almachtige is dan begrijpen wij moeilijk zijn niet ingrijpen of zijn weigering om tussen beiden te komen
We laten ons inspireren door priester Herwig Arts en zijn boekje ‘waarom moeten mensen lijden’?
Als God het kwaad kan verhinderen waarom doet hij het dan niet en als hij het echt niet kan verhinderen waarom bidden wij dan tot hem? Vragen waarop geen pasklaar antwoord bestaat zelfs niet voor de gelovige. De niet gelovige mens weet met dit soort vragen helemaal geen raad. Volgens hen moeten mensen met deze vragen leren leven en intussen moeten zij zoveel mogelijk hun aandacht richten op minder deprimerende onderwerpen, laat grote levensvragen maar over aan de psychologie
Maakt lijden ons dan sprakeloos?
Als men het leven in zijn volheid wil aanvaarden dan mag men de vraag van de eigenlijke betekenis van het lijden en het kwaad niet uit de weg gaan.
Meestal worden we met die vraag geconfronteerd op momenten van heel concrete en pijnlijke gebeurtenissen. We voelen ons dan machteloos, intens verdrietig, eenzaam en dikwijls niet begrepen.
We ergeren ons dan aan mensen die, met goede bedoeling, al te naïeve en goedkope woorden strooien over tragische gebeurtenissen.
Wanneer het lijden toeslaat storten inderdaad alle goedkope theorieën en slogans als een kaartenhuisje ineen. Zij gaan zelfs onverdraaglijk hol klinken.
Met het lijden begint dikwijls een heel nieuw hoofdstuk in ons leven. Eerst is alles onduidelijk en boosheid en onmacht overspoelt ons. Maar als gelovige weten we dat het lijden niet zinloos kan zijn. Toch is het moeilijk in het lijden zelf antwoorden te vinden. Daarom is het zo belangrijk op tijd in ons leven op zoek te gaan naar mogelijke antwoorden.
Uitzending 1
Mensen hebben elkaar nodig in het lijden ook al is hun leed steeds van unieke en persoonlijke aard, maar niemand wordt door God geroepen om zijn lijden alleen te dragen.
Het ideaal van de gelovige is niet een uitroeien van al het lijden, maar wel het vruchtbaar en draagbaar maken van het lijden in zoverre het onafwendbaar is, want ziekte en sterven komt op ieders weg.
De gelovige verschilt niet van de ongelovige door een betere kennis inzake lijden of het beschikken over heldhaftigere moed. Als gelovige kunnen we het lijden misschien iets beter aanvaarden omdat ons gezichtsveld verder reikt, want er is de toekomst van de eeuwigheid, ons beloofd door Jezus.
Sommige mensen denken dat de mens maar 1 keer leeft. Met de dood is het gedaan. Boeddhisten streven naar een Nirwana waar pijn en passie niet langer meer voelbaar zijn. De hindoe onttrekt zich zoveel mogelijk aan het aardse omdat dit enkel verval en ontgoocheling meebrengt.
Wanneer wij ons volgelingen van christus noemen dan is het kruis van de lijdende Messias het centrale symbool in ons lijden en verdriet. Wie zijn kruis niet opneemt en mij volgt, is mij niet waardig zegt Jezus.
Maar dit alles is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vraagt om een grote verbondenheid met Jezus.
Lijden en sterven zijn voor de christen niet het laatste woord. De stervende graankorrel is de ouverture voor iets nieuws, het nieuwe is de zekerheid van het eeuwig leven na de dood. Om met de woorden van Paulus te spreken als er geen opstandig van de doden bestaat dan is ons geloven zinloos.
Een van de belangrijke functies van het nadenken over de dood is, dat het ons ook doet nadenken over het leven. En een van de belangrijkst gevolgen van het lijden is dat we ons vragen gaan stellen over het echte geluk. Waar gaat echt geluk over? Zijn het misschien de eerste verstaanbare woordjes van ons kind of een goed gesprek, een aangename ontmoeting of de bloemen op de kast?
Eenvoud en intensiteit krijgen opeens een veel grotere waarde.
God heeft de mensen geschapen binnen een wereld van goed en kwaad, vreugde en lijden omdat dit misschien de meest vruchtbare bodem zou kunnen zijn voor onze volledigheid.
Het is doorgaans op ogenblikken van diepe frustraties of ontgoocheling over onszelf, dat de mens tot nadenken komt, zelden komen we tot bezinning op ogenblikken van succes en enthousiasme over onze eigen prestaties.
Die bezinning kan ons verschillend wegen doen kiezen, een weg van intenser geloven of een weg van ongeloof en verharding. Want alle lijden gaat gepaard met boosheid, onbegrip, onmacht het lijden te kunnen plaatsen, zin te geven aan het intense lijden.
Maar in de eerste plaats is het onze grootste opdracht dat we zoveel mogelijk doen om het lijden te voorkomen waar we kunnen. Voorzichtig zijn op de weg, het niet verwaarlozen van onze gezondheid, want soms zijn we zelf de oorzaak van ons lijden. Men, kan echter niet alle lijden op de rug schuiven van de mens er zijn ook nog de natuurrampen waaraan de mens niets kan doen.
Gelukkig worden we niet allemaal geconfronteerd met natuurrampen en waarschijnlijk worden meer mensen psychologisch gefolterd door de ‘angst’ voor het lijden dan voor het lijden zelf, de toekomst baart meer zorgen dan het heden. Jezus zegt daarover ‘elke dag heeft genoeg aan het eigen leed.’ Hij zegt ons dus eigenlijk wees niet te bang voor de dag van morgen. Leef vreugdevol en intens vandaag maar neem wel elke nodige verantwoordelijkheid voor morgen.
Einde uitzending 1
Tekst podcast 2
Als men het leven in zijn volheid wil aanvaarden dan mag men de vraag van de eigenlijke betekenis van het lijden en het kwaad niet uit de weg gaan.
Meestal worden we met die vraag geconfronteerd op momenten van heel concrete en pijnlijke gebeurtenissen. We voelen ons dan machteloos, intens verdrietig, eenzaam en dikwijls niet begrepen.
We ergeren ons dan aan mensen die, met goede bedoeling, al te naïeve en goedkope woorden strooien over tragische gebeurtenissen.
Wanneer het lijden toeslaat storten inderdaad alle goedkope theorieën en slogans als een kaartenhuisje ineen. Zij gaan zelfs onverdraaglijk hol klinken.
Met het lijden begint dikwijls een heel nieuw hoofdstuk in ons leven. Eerst is alles onduidelijk en boosheid en onmacht overspoelt ons. Maar als gelovige weten we dat het lijden niet zinloos kan zijn. Toch is het moeilijk in het lijden zelf antwoorden te vinden. Daarom is het zo belangrijk op tijd in ons leven op zoek te gaan naar mogelijke antwoorden. We laten ons inspireren door priester Herwig Arts en zijn boekje ‘waarom moeten mensen lijden’?
Niemand zal ontsnappen aan het lijden. Soms is het gelukkig kort, soms echter lang, soms draagbaar, soms ondraagbaar.
Dan rijst de vraag moet men het lijden niet stopzetten door het leven stop te zetten. We gaan hier niet verder op in omdat we als gelovige daar een duidelijk antwoord op hebben. De wetenschap is gelukkig al zover gevorderd dat ze ons intens kan helpen wanneer pijn ondraaglijk wordt.
Als gelovige willen we echter nooit mensen oordelen die wel de keuze maken voor euthanasie. Wanneer we Jezus willen volgen kunnen we nooit of nooit oordelen. God is er voor alle mensen, niet alleen voor gelovigen. Jezus volgen wil echter ook zeggen het kruis van het lijden dragen zoals hij het ook gedragen heeft. Hij zal ons bijstaan, geen moment zijn we alleen wanneer we met Hem in verbondenheid leven. Daarom is het een geschenk inzichten te ontvangen om te zoeken naar wegen om de verbondenheid met God op te bouwen door te luisteren naar Jezus woorden.
We groeien meer naarmate we los kunnen komen van ons bezit en ons verlangen naar bezit. Be-zitten betekent zich neerzetten op voorwerpen die men als zijn eigendom beschouwt. Men beweegt dus niet meer vrij.
Het lijden, hoe pijnlijk ook, maakt ons soms los van onze bezittingen, het wordt allemaal niet meer zo belangrijk. We denken hierbij ook aan de boodschap van Jezus. Het is heel belangrijk te geloven in iets belangrijkers dan succes of sociaal applaus. Zalig de treurende want ze zullen getroost worden.
God kan niet lijden, maar Hij lijdt wel mee met ons.
God-mens, Jezus, kent het lijden wel en onder het kruis van Jezus wordt het duidelijk wat het betekent. Maria en Johannes hadden onder het kruis vreselijk verdriet om zoveel onrecht dat Jezus werd aangedaan. Kunnen we ons in ons verdriet verbonden voelen met Maria en Johannes? Kunnen wij troost vinden in ons geloof in God, Hij omringt ons, hij zal ons bijstaan en troosten als we verdriet hebben om het onrecht en het lijden dat wijzelf of onze geliefden moeten doorstaan.
De christelijke theologie leert ons dat de mens naast het goede, ook het kwade in zich draagt. Daarom hebben we de goddelijke hulp nodig. De mens moet allereerst zichzelf onder controle krijgen, zijn geldingsdrang, zijn instinctieve impulsen.
Dat de mens dus fundamenteel goed is en de maatschappij hem bederft is niet juist vanuit onze christelijke visie. We zijn vol van verlangen naar erkenning, we hebben een geldingsdrang, moeten oppassen of onze instincten krijgen de bovenhand, kwaadheid machteloosheid halen slechte dingen in ons naar boven.
Als we al te gemakkelijk aanvaarden dat we van nature goed zijn dan laten we toe dat we onszelf niet te erg veroordelen in het kwade. We zijn zo en we laten regelmatig toe dat we zo zijn, er zijn redenen genoeg om me te verdedigen, de andere is de aanleiding. Daarbij ik mag toch mezelf zijn, ik heb daar nood aan anders hou ik het niet vol. Het zijn slogans die modern aanvoelen.
Maar, God heeft een ander plan met ons, onze, door God geschapen driften, zoals geldingsdrang, nood aan seksualiteit, ambitie, staan in dienst van iets wezenlijker, iets hoger, iets dat ons verheft. Seksualiteit dient om mijn relatie dieper en hechter te maken en dient niet om een antwoord te vinden op mijn eigen lusten. Het dient als een geschenk aan de andere, de andere die ik intens liefheb en die ik wil bijstaan in goede en kwade dagen, een belofte die we aan elkaar geven en volbrengen met Gods hulp. Zo worden we verheven naar een liefdesrelatie van geven en ontvangen, een liefdesrelatie die God voor ons wenst, maar die inspanningen vraagt.
Podcast 3
Hoe kan een goede en almachtige God zoveel schuldeloos lijden toelaten.
Hoe kan diezelfde God bovendien stom blijven voor het gebed van zoveel goede mensen die smeken om genezing hulp of bevrijding. Is God dan niet in staat het lijden te verhinderen, ligt het misschien buiten zijn macht om een wereld te scheppen zonder al dat hemeltergend onrecht. In dat laatste geval kan men hem bezwaarlijk nog de Almachtige noemen.
Indien hij echter toch almachtige is dan begrijpen wij moeilijk zijn niet ingrijpen of zijn weigering om tussen beiden te komen
We laten ons inspireren door priester Herwig Arts en zijn boekje ‘waarom moeten mensen lijden’?
In elke mens zit goeds, gebaseerd op zijn verlangen naar iets waardevols, iets hoger, een zoeken naar antwoord op de vraag van de zin van mijn bestaan. De verdringing van hogere verlangens in de mens leidt tot hyperactivering van de lager driften. Met ander woorden, als we ons verlangen naar diepgang negeren dan blijven we oppervlakkig denken en handelen, dan zeggen we soms gemene dingen tegen elkaar, omdat we egoïstisch denken verlangen en handelen. Ik ben belangrijk en als ik geen antwoord krijg op mijn verlangens, ben ik niet in staat iets te schenken van mijn liefde. Eerst ik en dan ben ik in staat de andere iets te schenken, maar dat is niet wat God met ons voor heeft.
In hoeverre is de mens nu schuldig aan het leed en het lijden dat zij anderen aandoen. Met andere woorden als de andere niet vriendelijk is, is het toch logisch dat ik ook niet vriendelijk ben. Dus hieraan ben ik niet schuldig.
Als christen hebben we daarover een andere visie.
Geluk bestaat er niet in om elke vorm van alle lijden en pijn te elimineren, maar eerder bestaat het geluk erin, wanneer men in staat is pijn en lijden de juiste plaats te geven in het leven. En dat is niet zo eenvoudig. Want hier gaat het niet alleen om ons eigen lijden en pijn maar ook om het lijden en pijn van anderen, vooral van de mensen die ons dierbaar zijn.
Op een zuiver manier beminnen betekent de afstand tussen mezelf en mijn beminde eerbiedigen. De andere mag anders zijn. Met de woorden van de dichter Kahil Gibran, de eik en de cipres groeien niet in elkaar schaduw, als we geen ruimte hebben krijgen we geen licht en lucht om te groeien.
Ook in het lijden moeten we dus ruimte laten, het is goed te spreken, maar het is ook goed te zwijgen in de pijn en het lijden van onze geliefden. Wakend aanwezig zijn bij de andere.
Het bestaan van een satan aanvaarden, het kwaad op rekening brengen van de duivel is al te gemakkelijk. Zo lijkt het dat God dan een vijand heeft waartegen hijzelf machteloos zou staan of die hij toelating zou geven te handelen.
Alleen het goede wordt dan verbonden met God en Hij heeft ‘ook’ af te rekenen met het kwade dat met de beste wil niet uit de wereld kan verwijderd worden. Zo willen wij als christen hier niet denken.
We willen ook niet meegaan in het feit dat de mens het allemaal moet oplossen zonder God. Hij en hij alleen zou dan alle krachten gebruiken, elke goddelijke bemiddeling is overbodig.
We willen tussen uitersten een weg vinden, niet de duivel, niet de mens alleen, niet alleen de hoop op het hiernamaals, niet alleen de wetenschap, niet alleen het bovennatuurlijke.
Hoe moeten we dan het kwade als oorzaak van het lijden zien zonder de duivel, zonder de vlucht in ‘alleen’ het hiernamaals, zonder de vlucht in ‘alleen’ de wetenschap, zonder de vlucht in “alleen” hopen op het bovennatuurlijke. Geen gemakkelijke vraag, het vraagt om een zoekend antwoord samen.
Naast al het goede dat de mens in zich heeft is er ook veel kwaad in elke mens.
Wat is dat natuurlijke kwaad in de mens, het kwaad dat ook erfzonde genoemd wordt.
God heeft geen paradijselijke perfecte toestand geschapen, geen paradijs waardoor Christus dan moest redden wat er nog te redden viel wat door de zonde van de mensen verprutst werd. Want dan zou hij beter vandaag geboren worden.
Van meet af aan werden alle mensen van alle eeuwen geboren in een wereld van pijn, lijden en dood. Door christus is duidelijk geworden wie God is en wat hij bedoelt met de mens die hij geschapen heeft. God heeft de mens geschapen en bestemd voor iets heel speciaals. De mens moet de weg gaan van een moeilijk begin naar een volgende groei. Het vraagt tijd en inspanning om stap voor stap een beter mens te worden en onszelf te kennen en te controleren naar waarheid. Een vooruitgang die onvermijdelijk een kritisch kijken, lijden en tranen, vallen en opstaan vraagt. Stilaan de weg vinden naar de bevrijding, naar een innerlijke vrijheid in alle omstandigheden. Dat is wat God wil voor ons. Stap voor stap kunnen wij door Jezus woorden inzichten krijgen in onszelf en in Gods bedoeling met zijn schepping. In ons stapjes zetten laat Hij ons ook nooit alleen.
Uit goed en kwaad, uit vreugde en lijden moet elke mens sinds zijn bestaan zijn persoonlijke roep beleven. Zijn roeping, zijn opdracht, zijn taak is zijn talenten inzetten, proberen te volbrengen wat God van hem verwacht, niettegenstaande alle moeilijkheden van de wereld. Zelfs niet gelovige mensen zijn er akkoord mee dat iedereen zijn talenten moet inzetten om proberen te doen wat van hem of haar verwacht wordt.
Het scheppingsverhaal gaat niet over een paradijs wat eens bestond, het gaat over wat God voorheeft met ieder van ons. Het zou al te gemakkelijk zijn de schuld van het lijden en het kwaad in de wereld te zoeken bij de eerste mens in de evolutie, de Adam en Eva, oorzaak van alle ellende.
Het scheppingsverhaal is een beetje zoals ouders die een leeg kleurboek kopen voor hun kind. Het is aan ons om er kleur in te brengen door onze gekregen vrijheid, onze talenten, onze specifieke eigenheid. Dat is het geschenk van ons bestaan, dat maakt ons uniek, anders dan anderen en dat moeten we gebruiken.
Leven in een wereld waar kwaad pijn lijden en ellende bestaat doet ons als christen ook nadenken over onszelf.
We maken allemaal fouten, niemand is perfect. We moeten niet alleen dijken bouwen om overstromingen te voorkomen, we moeten ook aan onszelf bouwen, ons karakter in de juiste richting sturen maar ook onze driften sturen, door ons denken te leiden naar hogere waarden en normen. Dan kunnen we ook ons egoïsme, onze angsten onze agressie onder controle houden. Dit kunnen we niet alleen, als gelovige weten we dat we daarvoor Gods kracht nodig hebben.
Einde uitzending 3
Uitzending 4
Als men het leven in zijn volheid wil aanvaarden dan mag men de vraag van de eigenlijke betekenis van het lijden en het kwaad niet uit de weg gaan.
Meestal worden we met die vraag geconfronteerd op momenten van heel concrete en pijnlijke gebeurtenissen. We voelen ons dan machteloos, intens verdrietig, eenzaam en dikwijls niet begrepen.
We ergeren ons dan aan mensen die, met goede bedoeling, al te naïeve en goedkope woorden strooien over tragische gebeurtenissen.
Wanneer het lijden toeslaat storten inderdaad alle goedkope theorieën en slogans als een kaartenhuisje ineen. Zij gaan zelfs onverdraaglijk hol klinken.
Met het lijden begint dikwijls een heel nieuw hoofdstuk in ons leven. Eerst is alles onduidelijk en boosheid en onmacht overspoelt ons. Maar als gelovige weten we dat het lijden niet zinloos kan zijn. Toch is het moeilijk in het lijden zelf antwoorden te vinden. Daarom is het zo belangrijk op tijd in ons leven op zoek te gaan naar mogelijke antwoorden. We laten ons inspireren door priester Herwig Arts en zijn boekje ‘waarom moeten mensen lijden’?
We hebben reeds stil gestaan bij de mens die oorzaak is van het kwade waardoor hij het lijden veroorzaakt. Maar ook de wereld van de dieren is een wereld vol vrees en angst en agressieve instincten. Zonder dit laatste zou zelfs de mens van de kaart geveegd zijn. Gelukkig hebben we gevochten om te overleven. Alle natuurlijke driften in ons aanwezig kunnen echter ontaarden zodra ze ongeordend worden, dit wil zeggen, niet langer gecontroleerd door de thermostaat van het verstand en het geweten. Driften ontaarden wanneer ze niet meer in dienst staan van hogere verlangens en waarden.
In die mea culpa ging Paulus ons voor, hij zegt, ik begrijp mijn eigen daden niet. Ik doe immers niet wat ik wil, maar wat ik verafschuw, dat lezen we in zijn brief aan de Romeinen hfst 7.
Waarom doen we het kwade. Liegen, kwaadspreken, ongeduldig zijn, jaloers, veeleisend, onvriendelijk. Aan krachten die destructief zijn gaf men de naïef klinkende naam van de duivel. Het is het kwaad dat soms boven ons eigen willen uitstijgt. We willen het niet en toch doen we het. Het kwaad doen is echter geen duiveltje op je schouder of een satan die in de living rond loopt. Het kwade is een kracht in ieder van ons leeft en die gevoed wordt in een klimaat van onwaarheid en een toegeven aan ieder zijn eigen waarheid. En toegeven aan het kwaad leidt automatisch tot erger kwaad. We zijn maar mensen en we vergoelijken ons snel.
De waarheid, het juiste vinden in ons denken en in al onze handelingen is intens moeilijk. Daarom zegt Jezus ons “Ik ben de waarheid”, bij Hem kunnen we inderdaad de waarheid in ons denken en handelen vinden en dan nog blijft het aardsmoeilijk. We zijn maar zwakke mensen, daarom moeten we ons omringen met goede mensen die ons voortdurend aandachtig houden voor de waarheid.
God respecteert ons zozeer in onze vrijheid dat Hij de mogelijkheid openlaat om Hem, God te weigeren. Hij gaf ons vanaf ons bestaan vrijheid om keuzes te maken in alles. Vrijheid vraagt dat er een keuze is tussen goed en kwaad. God heeft voor de mens een weg van vrijheid open gelegd die geflankeerd wordt door gevaren.
Liefde kan slechts bestaan als er ook tekorten zijn, tekorten bij onszelf, tekorten bij anderen. Dan kunnen we liefde oefenen, creativiteit vraag om onvolmaaktheid. God kan geen wereld scheppen waarin liefde, creativiteit en vrijheid mogelijk zou zijn zonder dat lijden aanwezig is.
Liefde wordt altijd geboren uit iets dat om zorg vraagt, iets dat onaf is, liefde vraagt altijd offers. Denk aan een wenende baby met een natte pamper, hij roept om hulp, hij ziet af, wij moeten hem helpen. Denk ook aan de vrouw die net weduwe geworden is en weent om de pijn bij het verlies. Zij heeft ons ook nodig. Moest die vrouw niet afzien dan heeft zij ons niet nodig, als de baby niet afziet zal hij ook niet wenen met de hoop zijn huid te beschermen tegen pijn.
Liefde vraagt om actie, vraagt om een geschenk. Als men de liefde kent dan weet men wat men mist als het afwezig is. Zonder jou voel ik me leeg zegt de minnaar, zonder jou ben ik niets.
Als je wil liefhebben dan heb je de andere nodig. Toch kan het ook pijn veroorzaken, want de andere beantwoordt niet aan de perfecte, hij of zij is niet het perfecte antwoord op mijn verlangen naar liefde. Liefde vraagt dus om offers. Die liefde en die offers stelt het christendom centraal.
Enkel al gevend wordt de mens zichzelf. Vanuit het lijden van de wereld schenk God aan elke mens zijn roeping en zijn taak. In een wereld waarin kwaad en lijden niet meer zouden bestaan zouden we voor elkaar overbodig worden, want lijden en onafheid doen mensen naar elkaar verlangen. We willen iets doen voor de ander omdat het ‘in’ ons zit ‘goed’ te doen. Maar ik kan niets doen als ik het gevoel heb dat de andere mij niet nodig heeft, ik kan enkel goed doen als er kwaad is in de wereld. Er is geen vooruitgang in de wereld zonder de tol van tranen en bloed en kwaadheid. Er is geen creativiteit in ons denken en handelen als we geen lijden ontmoeten.
Maar, onmiddellijk denk ik nu, voor mij hoeft het nochtans niet. Ik denk dat niemand naar lijden en onrechtvaardigheid in de wereld verlangt. Maar het lijden is er nu eenmaal, we kunnen het niet veranderen, we kunnen wel proberen er waarde en zin aan te geven. Die zingeving moet ik zelf zoeken.
Men begrijpt het beter als men naar kunst ziet. Een beeld dat in marmer gekapt is, is mooier dan een beeld in plastiek. De weerstand van marmer maakt het beeld intens waardevol. De kunstenaar heeft er al zijn kracht op ingezet, al zijn tijd, daardoor kan het beeldmooi worden. Zo is het ook met de zin van het lijden. Het op weg gaan met het lijden maakt ons mooiere mensen. Denken we aan grote figuren als moeder Teresa en Pater Damiaan en misschien mensen in uw omgeving.
Streng opgevoede kinderen zijn tot meer in staat dan verwende kinderen. Zij hebben weerstand ondervonden, terwijl verwende kinderen niet geleerd hebben zich echt in te zetten. Kinderen die verwend zijn gaan zich daarom zeer gemakkelijk vervelen. God de vader verwend zijn kinderen echter nooit. Hij wil dat ze uitgroeien tot mooie mensen, sterke mensen, mensen met inzet voor anderen. God heeft ons daarvoor een wereld geschonken waarin het goede nooit van een leien dakje loopt. Het goede verwezenlijken is een zware opgave. Liefde is niet mogelijk zonder keuzes te maken. Vandaar dat onze definitieve keuze voor iemand eigenlijk de hoogste hulde is die we iemand brengen. Maar daarmee begint de opgave om te blijven kiezen voor deze persoon. Want er zijn andere knappe en aanlokkelijke mannen vrouwen. We kunnen echter niet blijvend kiezen voor die ene partner als er geen andere mannen en vrouwen zouden bestaan. We zouden dan geen vrijheid hebben, geen ruimte. De aanlokkelijke secretaresse of de wijnkelder zijn echter geen slechte dingen, maar wij kiezen er soms voor in de fout te gaan, door ons vreemd gaan, door ons overdreven drinken. In ons kiezen tonen we wie we zijn, door ons goede keuzes bouwen we onze persoonlijkheid op en groeien we in wie we zijn.
Hetgeen liefde zo kostbaar maakt is niet alleen al hetgeen men doet voor de andere, maar vooral al hetgeen men moet laten om de liefde te laten groeien.
Onze ja is maar waardevol als ook een neen mogelijk is.
Er bestaan vele goede argumenten in pro en contra’s over God. Er zijn tekenen die ons doen twijfelen aan zijn bestaan en er zijn tekenen die ons God doen vinden.
Een van de meest negatieve tekenen op de wereld is wel het bestaan van het lijden, vooral als het lijden ons intens zelf treft en als we er geen zin aan kunnen geven. Maar Paulus schrijft ons in zijn eerste brief aan 1 Kor 10,13 13] U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.
Einde uitzending 4
Uitzending 5 Hoe kan een goede en almachtige God zoveel schuldeloos lijden toelaten.
Hoe kan diezelfde God bovendien stom blijven voor het gebed van zoveel goede mensen die smeken om genezing hulp of bevrijding. Is God dan niet in staat het lijden te verhinderen, ligt het misschien buiten zijn macht om een wereld te scheppen zonder al dat hemeltergend onrecht. In dat laatste geval kan men hem bezwaarlijk nog de Almachtige noemen.
Indien hij echter toch almachtige is dan begrijpen wij moeilijk zijn niet ingrijpen of zijn weigering om tussen beiden te komen
We laten ons inspireren door priester Herwig Arts en zijn boekje ‘waarom moeten mensen lijden’?
Als God het kwaad kan verhinderen waarom doet hij het dan niet en als hij het echt niet kan verhinderen waarom bidden wij dan tot hem? Vragen waarop geen pasklaar antwoord bestaat zelfs niet voor de gelovige. De niet gelovige mens weet met dit soort vragen helemaal geen raad. Volgens hen moeten mensen met deze vragen leren leven en intussen moeten zij zoveel mogelijk hun aandacht richten op minder deprimerende onderwerpen, laat grote levensvragen maar over aan de psychologie
Maakt lijden ons dan sprakeloos?
Als men het leven in zijn volheid wil aanvaarden dan mag men de vraag van de eigenlijke betekenis van het lijden en het kwaad niet uit de weg gaan.
Meestal worden we met die vraag geconfronteerd op momenten van heel concrete en pijnlijke gebeurtenissen. We voelen ons dan machteloos, intens verdrietig, eenzaam en dikwijls niet begrepen.
Geloof is een vrije daad, we hebben een leegte nodig om opdat God die leegt zou kunnen vullen. God is tot alles in staat behalve tot 1 ding hij is niet bij machte ons te verplichten in Hem te geloven.
Vele mensen werden dikwijls op banale wijze met God in contact gebracht, een saaie misviering, de schanddalen in de kerk, de rijkdom van het Vaticaan. Daarenboven is hen misschien lijden getroffen. Spreek dan niet meer over God zeggen ze. Velen hebben geen kans gekregen God te leren kennen om wie hij echt is. Het gaat over een ontmoeting met God, maar wie durft daarover te getuigen, heel weinig priesters, heel weinig mensen. Niet gelovige mensen willen geen leegheid en holle woorden horen, zij willen persoonlijke verhalen horen van mensen die geraakt zijn en God een plaats geven in hun leven en met Hem zichtbaar in een persoonlijk contact leven. Het start dus met ons handelen in verbondenheid met Jezus. Hoe dan? Gebeurt dat dan in het kerkgebouw? Neen het gebeurt dagdagelijks thuis in onze omgang met onze partner, onze kinderen, onze omgang met tegenslagen, omgang met onrecht en lijden. Opkomen tegen onrecht, omdat God ons leidt en weent om het onrecht, daarom wenen wij ook om onrecht. Daarom zegt Jezus ons “Zalig de treurenden want zij zullen getroost worden” Treuren en wenen, niet om ons persoonlijk lijden maar wenen om het lijden dat we zien bij anderen, vooral ‘dat’ lijden dat veroorzaakt is door het kwade.
Het lijden heeft nooit zin op zichzelf, maar waar het lijden onvermijdelijk is geeft de diepte aan mijn leven, diepte omdat ik zelf zingeving zoek, omdat ik zelf niet bij de pakken wil blijven zitten maar op weg ga met het lijden.
De niet gelovige schept zelf de zin van het leven, de gelovige ontvangt de zin van het leven door te luisteren naar Jezus woorden en te begrijpen wat God van hem of haar verlangt. Het antwoord op de zin van het leven vloeit dus niet voort uit ons eigen brein maar uit God zelf. Uit Zijn bestaan. Voor niet gelovigen is ‘geloven’ een stomme actie, een ‘illusie’ die het leven van de “sukkelende” mens draaglijk moet houden. Ook voor de gelovige lijkt echter het lijden soms zinloos. Maar hij richt zich naar het woord van God dat antwoord geeft op het lijden, vooral het luisteren naar Jezus woorden geeft opheldering en houvast. De gelovige schept die opheldering niet zelf, de gelovige ontvangt de verhelderende woorden die hem kracht geven om zinvol verder te gaan in blijheid, zelfs in het lijden.
Omdat een gelovige weet dat dat God een liefdevolle God is weet hij en gelooft hij dat het niet anders kan dat het lijden niet zinloos kan zijn. Het wordt echter dikwijls pas duidelijk als de ergst pijn geleden is. Daarom dat men zich in het lijden moet richten naar God, rustig en met geduld zal men dan de weg vinden. Het gebeurt niet plots, niet onmiddellijk na het gebed. Het is een langzaam inzicht, gedragen door het geloof
Als mensen zeggen met de dood is het gedaan dan doet me dat pijn. Dan voelen ik de drang die andere te overtuigen, maar neen, er is iets na de dood. We staan echter machteloos, tenzij er een gesprek mogelijk is; een gesprek waarin de andere de vragen stelt, wanneer er interesse is: wat is dat voor u geloven in het leven de dood en hoe ben je tot dat geloof in een leven na de dood, gekomen? Die vragen worden zelden gesteld. Als u niet gelovig bent, vraag het, ga op zoek naar iemand die daar een zinvol antwoord op kan geven. Doe uw stoute schoenen aan stel de vraag aan een priester en stel die vraag aan meer dan 1 priester want sommige antwoorden zullen ontgoochelen. Ga op zoek naar een antwoord die u doet nadenken, antwoorden die u op weg zetten.
Godsdienst is geen kwestie van alleen gebed, maar vooral van zinvolle contacten en goede relaties, het vormen van een gemeenschap, waar twee of drie in mijn naam samen zijn daar ben ik in hun midden zegt Jezus ons.
Hoe verwerk ik het lijden zonder eraan ten onder te gaan? Hoe slaag ik erin ondanks alles optimistisch te blijven
Wat kan menselijk leed overstijgen?
God verbergt zich soms opdat wij zelf iets kunnen ontdekken iets dat ons zingeving geeft en ons sterk maakt. Als we niet op zoek gaan zullen we nooit antwoorden vinden.
Christenen brengen het lijden in verband met het lijden van Jezus, de gekruisigde christus. Niettegenstaande dat dit kijken naar de zin van het lijden niet simpel is, zien christenen de Christus als een kracht en hulp voor de lijdende mens. In God geloven betekent tot inzicht komen dat het leven toch zinvol is, niettegenstaande het bestaan van het lijden.
Einstein zei zelf ‘de zin van het leven vinden betekent gelovig worden.’ Met ander woorden ‘zonder geloof is er geen zin voor het leven en het lijden in dit leven.
Christenen geloven niet in het lot, maar in een oproep tot voortdurend lief hebben. Dat is onze opdracht, onze taak, zelfs in het lijden. Het dwingt ons tot vriendelijkheid zelfs al zien we af, voelen we ons eenzaam, worden we niet begrepen. Naar de lijdende christus kijken doet ons geduldig worden tot er zich een nieuw weg aandient. Hij is ons voorgegaan in het lijden.
In een liefdesrelatie bestaan er geen geheimen, houden we niets achter, we geven ons totaal. Door in relatie te leven met de andere ben ik iemand. De liefde tot de andere roept mij op tot een zinvol bestaan, de andere zijn de mensen in mijn directe omgeving en God zelf.
In de wereld kunnen we ons aan iemand schenken, wanneer die iemand onze liefde weigert, doet dat verschrikkelijk pijn. God weigert echter onze liefde nooit. Maar daarvoor is een sterk geloof nodig.
Zelfs Jezus riep “mijn God mijn God waarom hebt ge mij verlaten”? Dat God met ons bezig is en ons niet alleen laat voelen we spijtig genoeg meestal niet. Het is ons geloof dat ons in verbondenheid doet leven met God. God kan dus niets zonder ons geloof. Want ongeloof brengt ons alleen bij het zinloos leed.
Napoleon zei, tegenslag hebben bestaat niet er zijn alleen domme mensen naast de verstandige. Dit soort uitspraken komen van mensen die nog nooit geleden hebben of die in kwaadheid leven omwille van het lijden. Lijden doet onze ogen soms openen of integendeel, soms doet lijden onze ogen sluiten.
Echter God treedt nergens binnen waar men Hem ongewenst acht.
Paulus zegt ‘Christus kennen betekent de verbondenheid met Zijn lijden gewaarworden en steeds meer op hem lijken’ fil 3,20
Zo zien we het lijdens proces als een proces van samenzijn. God lijdt in ons en God is op een speciale wijze aanwezig in de lijdende mens.
God heeft de mens geschapen als ex centrisch; de mens is geschapen om de liefde en niet voor zelfrealisatie. Bemind worden en beminnen, geven en ontvangen dat is het doel van ons leven. Relaties worden echter meer gebruikt om het eigen leven op te smukken. Zelfs God wordt gebruikt om eigen leven meer smaak te geven: ik bid voor mijn dochter, bid ik op die manier ook voor mezelf, want ik ben zorgen met die dochter. Het is menselijk, we zijn zwak en op onszelf gericht, maar ons gebed tot God moet dus zuiver gericht zijn omwille van de liefde voor de andere. Zuivere liefde is dus moeilijk, zuiver liefde is dus ook geduldig, want meestal willen we iets hier en nu. Dus in het lijden vraagt God ons niet te veel met onszelf en ons eigen lijden bezig te zijn maar ons te richten op Hem en op christus
Steeds weer zeg ik God dank voor zijn genade zegt Paulus.
In het lijden dit alles realiseren is intens moeilijk, slechts als ik mijn eigen ik kan verlaten kan ik uitmonden in het leven waartoe ik geroepen ben.
De grijze en neutrale wereld is van voorbijgaande aard want soms wordt ons door het lijden een nieuwe visie aangeboden. Het lijden vernietigt iets in ons om het nieuwe een kans te geven, iets dat van God komt, iets meer waardevols. Het is als kinderen vroeg of laat laten ze het speelgoed los om zich te richten naar iets dat waardevoller is. Maar om het echte te kunnen smaken moet het onechte worden weggenomen. Het gaat over waarden, iets dat meer voldoening schenkt. In het lijden gebeurt het dikwijls dat handen worden uitgestoken stilstaan omdat het niet anders kan, kijken en wachten en dan zien we soms nieuwe dingen. Soms moeten we niet de handen vol hebben, maar de handen vrij. Als we het te druk hebben, moeten we halthouden, we zijn niet goed meer bezig. Waar willen we naartoe als we onze handen vol hebben? Daarom zegt Jezus ons wee u rijken!
Het lijden is misschien de eerste stap om ons naar het wezenlijke, het echte, het waardevolle te keren. God verplicht ons echter nooit ons te onthouden van alle het mooie in de wereld, het behoort immers tot zijn schepping en een gave Gods. Ons leven gaat dus over prioriteiten in onze keuzes. Onze tegenslagen en afzien gaat over een zoektocht in de duisternis.
Het lijden doorkruist het oorspronkelijke levensplan van de mens en dwingt hem ertoe zijn eerste project te herzien of nieuwe keuzes te maken. Lijden geeft ons daarvoor dikwijls efficiënte kracht.
De lijdende mens roept vanuit zijn lijden de hulp van God in.
Omdat hij zich zwak voelt roept de mens naar God. Waar het echter een smeekbede blijft om verandering van het hier en nu ontmoeten we God niet. Bidden of in contact komen met God gaat over een relatie, over echt in gesprek gaan dagdagelijks, met gewone woorden. Niet om iets direct te verkrijgen maar om een overgave in Gods handen, niet mijn wil maar uw wil geschiede.
In de biddende mens kan God aanwezig worden. Deel van de aarde, deel van zijn schepping, vandaaruit werkt hij, aanwezig bereikbaar en werkzaam voor allen. God komt daar waar men hem bewust toelaat, daar waar de mens bidt, in gesprek gaat met God.
Zo blijkt dat Paulus ook ziek was, men denkt aan epilepsie. In die tijd werd dat begrepen als een bezetenheid door de duivel. Daarom bad Paulus tot 3x toe dat de satan zou weggaan, dat zijn ziekte dus zou weggaan, want dat belemmerde hem erg in zijn taak. Daarop antwoorde de Heer: Je hebt genoeg aan mijn genade, kracht wordt juist in zwakheid volkomen (2 kor 12,8-9)
God zegt dat misschien ook tegen ons, kracht wordt juist in zwakheid volkomen, we krijgen genade van God en dat is voldoende om krachtig verder te leven.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, daarom moeten we bidden en dagdagelijks in verbondenheid en communicatie gaan met God.
Paulus zal vanaf dit inzicht roemen op zijn zwakheden. Het is geen negatief denken of compassie zoeken. Het is wel onszelf niet op de eerste plaats zetten en bijvoorbeeld durven blijven kijken naar ons onhebbelijk gedrag tijdens een ziekteproces en daarvoor vergiffenis vragen aan de mensen die voor ons zorgen. God wordt dan het centrum van ons zijn in al wat we doen. We zijn dan niet meer de zelfzekere, de eisende. Als we ons naar God richten komt onze zekerheid vanuit ons geloof, we willen in dienst leven van God die ons leidt. Daarom moeten we de verbinding maken met God waarvan wij weten dat hij almachtig en oneindig goed is.
Job zegt maar de Heer luistert niet eens naar mijn roepen, al weet ik zeker dat hij mij hoort. Het is juist, geen woord van ons gebed ontsnapt aan Gods liefdevolle aandacht. Daardoor verandert de biddende mens zelf, niettegenstaande zijn situatie dezelfde blijft. De biddende mens wordt milder, luisterend, nederig, vriendelijk, goed en blijft zichzelf controleren in zijn daden. In een volwassen gebed is het niet zozeer God die de mens verhoort maar eerder de mens die uiteindelijk gehoor aan God schenkt.
Zie ik sta aan de deur en klop, als iemand mijn stem hoort en de deur opent zal ik bij Hem binnenkomen, zegt Jezus ons. God kan dan even het roer overnemen. De mens ontdekt dan dat God anders is dan het beeld dat hij uit zijn kinderjaren heeft. Ik zal Mij dan aan hem openbaren zegt Jezus. (Joh 14,21) God blijkt dan veel reëler en dichterbij te zijn.
Het meest heldhaftige in deze wereld is een geest die weerstand biedt aan de levensangst. De lijdende mens komt dan aan de voet van het kruis tot inzicht dat het leven van een mens in Gods handen ligt om het bij het afsterven terug te geven aan Hem die het geschapen heeft.
Wij bouwden beelden van U Heer als wanden, zodat reeds duizend muren om u staan en U verbergen. Breek deze muren af als gave voor mijn lijden zodat U zichtbaar wordt. Dat vragen we u in de naam van de vader de zoon en de heilige geest. Amen
Ik ben waardevol, ik ben uniek voor Hem. Ik ben als Jezus. Wat een ongeloofelijke boodschap. Maar ben ik het vergeten of weet ik het nog?
Omdat God mij het eerst heeft liefgehad kan ik leven zonder angst en in volle overgave, ik ben tot meer in staat door Hem. Als je bang bent en angstig, laat je dan liefhebben door Mij, zegt God.
God kiest ervoor om mij lief te hebben. Houdt God dan van iedereen? Ja, zijn liefde gaat uit naar alle mensen! Ieder mens is zijn unieke creatie, dat is Gods bedoeling.
Zijn liefde drijft angst uit. Als ik toch nog angst hebt, dan besef ik nog onvoldoende dat God van me houdt en wat dat betekent. Door te spreken met God wordt mijn angst draagbaar, God gaat voor me zorgen.
We worden angstig, depressief, kwaad, we twijfelen aan de zin van ons bestaan, het doel van ons leven. Indien we echter Gods liefde ontvangen, ja zeggen voor Zijn liefde, kunnen we ook anderen echt liefhebben, ten volle, zonder iets terug te verwachten. Het is God die door ons werkt, om zijn liefde te tonen, door ons naar anderen, dat is Zijn plan, Zijn wil voor ons leven. Hij heeft ons nodig.
Een eerste voorwaarde om te leven in verbondenheid met God is ons geloof. Geloof ik dat God mij liefheeft en staat te wachten met zijn liefde voor mij elke dag opnieuw en opnieuw?
Vanuit Gods liefde voor mij, ben ik tot meer instaat. Dit is liefhebben, omdat God mij eerst heeft liefgehad. Het wil zeggen tot meer in staat zijn.
Laat ons ook daarvoor bidden :
Lieve God, Jij bent Liefde, zo overvloedig voor ons, het is moeilijk om te geloven dat we die liefde niet moet verdienen. Uw liefde is een geschenk, zelfs al gaan we zwaar in de fout. Nooit gaat U weg. Laat ons door het ontvangen van uw liefde blije christenen zijn voor anderen. Wij bidden u Heer verhoor ons gebed.
De kwaliteit van Gods liefde voor ons is niet te vatten, niet te omschrijven, maar laten we de woorden van Johannes geloven die zegt:
Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat Hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. We hebben dan ook dit gebod van hem gekregen: wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben.
We lezen in hoofdstuk 25 vers 13 En toen enige dagen verlopen waren, kwamen koning Agrippa te Caesarea om Festus te begroeten.
Koning Agrippa II,was koning van het joodse land en kleinzoon van Herodus de grote. Hij is de laatste telg uit een vermaarde dynastie van Herodessen.
In de Bijbel komen we er vier tegen. In de eerste plaats is daar Herodes de Grote. Hij is de man van de kindermoord te Bethlehem. Eén van diens zonen is Herodes Antipas. Dat was de man die Johannes de Doper gevangen liet nemen en later betrokken is in het proces tegen Jezus. De derde Herodes is de Herodes die Jacobus laat doden en trouwens zelf voor de ogen van het publiek gruwelijk aan z'n einde komt. De zoon van deze Agrippa I is Agrippa II van Handelingen 26.
Zo was de achtergrond van Herodes Agrippa II. Hij wist precies wie Jezus was en hij was zich goed bewust van de wreedheden die zijn voorlopers hadden gedaan
Agrippa wordt geacht een expert te zijn aangaande interne Joodse aangelegenheden en dus krijgt Paulus de gelegenheid zich in het bijzijn van Festus en Agrippa te verdedigen.
Paulus getuigt en hij is verrast welke invloed dat op zijn toehoorders heeft
Het woord van God heeft altijd invloed op de mensen!
Paulus was kennelijk opgewonden dat hij eindelijk zijn zaak kon voorleggen aan iemand die de situatie begreep. Koning Agrippa (zie opmerking 1 bij Hand. 25:13)35 had Joods bloed in zijn aderen en was welbekend met de Joodse gewoonten (vers 3).
Festus de gouverneur van Judea had Paulus eerder gehoord, maar dit was de eerste keer dat Festus Paulus werkelijk hoorde spreken over zijn geloof in een opgestane Christus. Hij was overweldigd. Hij dacht dat Paulus gek geworden was. Festus dacht echt dat het ongelooflijk was dat iemand kon worden opgewekt uit de dood . We lezen in hoofdstuk 26 vanaf vers 25 : Paulus zeide: Hoogedele Festus, ik spreek geen wartaal, maar nuchtere waarheid. 26 Want de koning weet van deze dingen en tot hem spreek ik vrijmoedig, want ik kan niet geloven, dat hem iets van deze dingen onbekend is; dit is immers niet in een uithoek geschied. 27 Koning Agrippa, gelooft gij de profeten? Ik weet, dat gij ze gelooft! 28 Maar Agrippa zeide tot Paulus: Je haalt me bijna over om een Christen te worden.
29 En Paulus zeide: Ik zou God wel willen bidden, dat èn spoedig èn voorgoed, niet alleen gij, maar ook allen, die mij heden horen, ook zo werden als ik, uitgezonderd deze boeien.
Daar Paulus in hoger beroep gaat, wil men hem naar de keizer in Rome sturen
We zijn aangekomen aan hoofdstuk 27 van het boek de handelingen, we lezen:
1 En toen het beslist was, dat wij naar Italië zouden afvaren, vertrouwde men Paulus en enige andere gevangenen toe aan een hoofdman, genaamd Julius, van de keizerlijke afdeling. Tot daar de tekst.
Paulus begon nu aan zijn veelbewogen reis naar Rome. Deze reis duurde tenminste zes maanden,
Paulus was slechts één van meerdere gevangenen aan boord van het schip, maar voordat de reis voorbij was, nam hij de belangrijkste plaats in vanwege zijn geloof in God.
Julius was een hoofdman van de keizerlijke afdeling. Paulus werd aan zijn hoede toevertrouwd voor een veilige reis naar Rome. Hij was een vriendelijke man, wat blijkt uit zijn toestemming om Paulus in Sidon aan land te laten gaan om zijn vrienden te bezoeken dat lezen we in vers 3 van hoofdstuk 27.
Paulus gaf Julius raad in verband met het doorbrengen van de winter. Julius wees de raad af, maar nadat de voorspelling van Paulus was uitgekomen, volgde hij de aanwijzingen van Paulus volledig op Toen het schip waarmee ze reisden schipbreuk leed en de andere Romeinen de gevangenen wilden doden, verbood Julius dit nadrukkelijk omdat hij het leven van Paulus wilde sparen.
Na een verschrikkelijke storm kwamen ze al zwemmend aan op Malta
Allen waren Paulus dankbaar voor zijn gebed tot God
Hoofdstuk-28-
op Malta werd Paulus gebeten door een giftige slang, maar omdat zijn hand niet opzwol en zonder pijn was, dachten de mensen dat hij van goddelijke afkomst was.
Publius was de bestuurder van het eiland Malta en gaf Paulus na zijn schipbreuk drie dagen onderdak. Paulus bad voor de vader van Publius die van dysenterie werd genezen. Hierdoor kwamen ook anderen voor genezing en ongetwijfeld hoorden zij het evangelie en werden velen bekeerd.
Paulus en zijn gezelschap gingen eerst met het zeilschip en nadien te voet verder naar Rome. Paulus vond hier Christenen die mogelijk bekeerd waren door Aquila en Priscilla toen Paulus hen zag, dankte hij God en greep moed.
Aangekomen in Rome nam Paulus direct contact op met de belangrijkste leiders
Paulus riep deze Joodse leiders vanwege tenminste twee redenen bijeen. Ten eerste waren het de Joden in Judea geweest die alle beroering hadden aangericht waardoor Paulus gearresteerd was.
Ten tweede had Paulus voorgenomen om de mensen in Rome het evangelie te verkondigen (Hand. 19:21)38. Hij maakte daarom gewoon gebruik van de situatie om het evangelie met de leiders van de Joodse gemeenschap te delen.
Het laatste gedeelte van het boek handelingen gaat grotendeels over de verkondiging van het evangelie aan de heidenen. Paulus formuleert dat de heidenen het evangelie zouden ontvangen dat de Joden als geheel hadden verworpen. In vers 28 zegt Paulus dat de heidenen zich sneller tot God bekeerden dan vele joods broeders
En nadat hij dit gezegd had, gingen de Joden al redetwistende heen.
Paulus bleef de volle termijn van twee jaar in zijn eigen gehuurde woning, en ontving allen, die tot hem kwamen,
Paulus wordt gevangen te Rome achter gelaten.
De manier waarop het boek Handelingen de beschrijving van het leven van Paulus beëindigt is eigenlijk de meest toepasselijke manier. De bediening van Paulus is nooit beëindigd. Hij maakte discipelen, niet alleen maar bekeerlingen en door zijn brieven bedient hij tegenwoordig meer mensen dan hij ooit heeft gedaan op al zijn zendingsreizen.
De twee jaar in Rome en zijn twee jaar gevangenschap in Caesarea (Hand. 24:27) plus de tijd die het Paulus kostte om naar Rome te reizen brachten de totale tijd van zijn gevangenschap op tenminste vijf jaar.
Deze Handelingen heeft een onverwacht slot, er komt geen verslag van Paulus’ rechtspraak, maar de nadruk wordt hier gelegd op het verspreiden van de Blijde boodschap aan de heidenen
Het begon in Jerusalem en staat nu in Rome, het hart van de toenmalige wereld
Dit boek eindigt waar het begint, met de vermelding ‘maak zoveel mogelijk volgelingen van de Heer Jezus Christus en getuigt overal ter wereld zoals Paulus, ook al was hij een gevangene in Rome
Dit moet ook voor ons een voorbeeld zijn
Er zijn te veel mensen die ten einde raad zijn en die een Helper nodig hebben
Dus laten we getuigen van Jezus en ons geloven in hem. Laten we , waar mogelijk vertellen over de liefde en de vergeving van Jezus offerdood en het geschenk voor ons van een leven in overvloed hier op aarde dankzij jezus vergeving voor al onze fouten en dank zij de genade van God en de kracht van de heilige geest. Die vreugde wensen wij iedereen toe. Ieder christen kan een intens vruchtbaar en zinvol leven leiden hier op aarde dankzij ons geloven in Jezus.
Muziek
Lieve mensen we zijn weer blij dat we tot u konden spreken dankzij de kracht van de heilige Geest.
We hopen dat u er iets aan heeft en dat het u, dagdagelijks, iets dichter kan brengen bij Jezus. Jezus, aanwezig op elk moment van de dag, dicht bij ons , waar we ook zijn. Hij laat ons nooit alleen en met de kracht van de heilige geest kunnen we doen wat Jezus zou willen. Zoals Paulus het verwoordde in zijn brief aan de galaten. God wil voor ons een leven in liefde vrede vreugde vriendelijkheid goedheid geduld geloof zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Dit was de laatste uitzending over het boek ‘ de handelingen’
Het christendom komt uit het jodendom voort. Jezus en zijn volgelingen waren Joden. Het begin van de Kerk begint in Jeruzalem bij Pinksteren. Later in Handelingen komen we diverse voorvallen tegen waarin Joden en christenen tegenover elkaar staan. Paulus had regelmatig conflicten met deze Joden over de boodschap die hij hen kwam verkondigen.
Behalve Paulus waren de apostelen gewone, simpele mensen. Voor de Joden moet het vreemd overgekomen zijn dat gewone eenvoudige mensen met gezag over God gingen spreken. De Joden waren gewend dat dit soort verkondiging alleen door gezaghebbende Rabbi's of geleerden werd gebracht. Het was voor veel Joden vernederend om onderwezen te worden over God door mensen die op het gebied van de schriftuitleg niets voorstelden.
Daarenboven was Jezus als Messias te gek voor woorden
Joden hebben moeite met het idee dat Jezus zichzelf als de Messias presenteert. Er was onbegrip en afkeer.
Het was moeilijk te bevatten voor een Jood dat een eenvoudige timmerman de absolute climax zou worden van de Joodse geschiedenis.
Jezus was niet de persoon die in het rijtje van de 'groten' thuishoort. Een dienende persoon die uiteindelijk aan het kruis stierf was een slappeling in plaats van een groot man. In het Oude Testament lezen we dat wie aan het kruis hangt vervloekt is De visie van de christenen op de kerk was ook onacceptabel en een belediging voor de Joden. De christenen zeiden dat de tempeldienst en de offers niet meer noodzakelijk waren. De hiërarchie van de Joodse religieuze leiders viel weg. De Joden waren doordrongen dat zij het volk van God waren. De christenen zagen dit anders. Zij beweerden dat het volk van God samengesteld is uit de volgelingen van Jezus Christus. Dit uitgangspunt was een groot struikelblok voor veel Joden om toe te treden tot de christelijke kerk.
Hoewel we verschillende bezwaren gezien hebben voor Joden om toe te treden tot de groep van christenen weten we dat velen dit wel gedaan hebben. Velen kwamen tot de overtuiging dat Jezus wel degelijk de langverwachte Messias was.
Het Pinksterfeest of wekenfeest is voor de joden een dank feest Zevenmaal zeven dagen telt men vanaf het Paasfeest. Zeven verwijst in de bijbel altijd naar veel.
De joden moesten heel lang als slaven werken in Egypte. Met de hulp van Jahweh leidde Mozes zijn volk weg uit Egypte. Dat vieren de joden met Pesach of het joodse paasfeest. Het Wekenfeest kreeg na de bevrijding uit Egypte een extra betekenis. Het was het feest van de eerste oogst in het Beloofde Land. De joden waren nu vrije mensen in een vrij land. Maar nu begon het eigenlijk pas. Ze moesten nu laten zien dat ze goed met elkaar konden leven. Om hen daarbij te helpen hadden ze van Jahweh de Tora, de Wet gekregen. Op de Sinaïberg had Mozes de Wet gekregen om die aan het volk door te geven.
Vele joden kwamen dus van ver naar Jeruzalem Ze danken tijdens dit Pinksterfeest of wekenfeest God overvloedig voor de tarwe-oogst en de ontvangst van de Thora.
Paulus liep daar ook rond om te spreken over Jezus. Hij was dus door vele joden gehaat en werd tijdens zijn verblijf in Jeruzalem opgemerkt door Joden uit Asia, die ter gelegenheid van het Pinksterfeest naar Jeruzalem waren gekomen
De Joden uit Asia waren woedend omdat Paulus aan hun vroeger aanslagen ontsnapt was, en ze zagen nu de kans zich op hem te wreken
Hij werd dus gevangen genomen en belande uiteindelijk in Caesarea122 km noordwaarts van Jeruzalem.
Daar moet hij later voor gouverneur Antonius Felix verschijnen.
Deze gouverneur van Judea hoorde drie aanklachten, als zou Paulus een pest zijn van het volk, een bendeleider en hij zou de tempel ontheiligen
Hij zou oproer zaaien onder alle joden over de gehele wereld
Paulus verdediging weerlegde beleefd de drie aantijgingen
Hij prees vurig de Heer, waarvoor hij verkondigde
Mt10,32 zegt ieder die Mij bij de mensen belijdt, hem of haar zal ook Ik als de Mijne erkennen bij Mijn Vader die in de hemel is
Paulus legde als eerste uit dat rechtvaardigheid een gave van God is waarbij geloof het enige is wat wij van onze kant moeten doen. Degenen die tot de Heer worden aangetrokken vanwege de goedheid van God (Rom. 2:4) hebben een voordeel. De goedheid van God zal hen in goede en in kwade tijden blijven motiveren. Ons geloven is de manier om in ons dagelijks leven van hier en nu het bovennatuurlijke leven en de goedheid van God te ervaren.
Paulus had een brandend verlangen in zijn hart om het evangelie te prediken en zijn gevangenschap weerhield hem ervan om dat persoonlijk te doen. Hij benutte deze tijd om veel van zijn “gevangenis”-brieven te schrijven, maar zijn opsluiting moet erg frustrerend zijn geweest. Het enige waardoor Paulus niet ging wanhopen was dat hij meer toegewijd was aan God dan aan het werk waarvoor God hem geroepen had. Ongetwijfeld hield hij het vol door zijn gebed en zijn leven in verbondenheid met God.
Antonius Felix, de gouverneur van Judea was Paulus goed gezind, maar liet hem nog 2 jaar opgesloten
Felix wist dat duizenden mensen van Paulus hielden en hem respecteerden. Daarom hoopte Felix dat zij hem losgeld zouden geven om de vrijlating van Paulus te bewerkstelligen.
Maar toen de termijn van twee jaar voorbij was, kreeg Felix tot opvolger Porcius Festus en daar Felix de Joden een gunst wilde bewijzen, liet hij Paulus in gevangenschap achter
In Handelingen 25:7 lezen we Paulus had meer dan twee jaar in Caesarea gevangen gezeten en toch waren de Joden nog steeds woedend op hem. Paulus was niet slechts een voorbijtrekkende evangelist die door zijn gevangenschap tot zwijgen was gebracht. Hij had niet alleen bekeerlingen maar discipelen gemaakt, mensen die durfden te spreken over Jezus. Het evangelie verspreidde zich nog steeds als een lopend vuurtje, ook al zat hij in de gevangenis.
Op verzoek van de Joden riep Festus, de nieuwe gouverneur van Judea in Caesarea weer een hoorzitting bijeen om de zaak van Paulus te herzien (Hand. 25:1-5)15. Toen Festus aan Paulus vroeg of hij bereid was naar Jeruzalem te reizen om daar in een religieuze rechtzaak te verschijnen, beriep Paulus zich op de keizer (Hand. 25:10)16. Festus willigde vervolgens het verzoek van Paulus in om naar Rome te reizen en voor de keizer te staan. De tegenstanders hoopten om hem onderweg te kunnen vermoorden, maar als Romeinse burger werd hij goed beschermd(22,28)
Het recht van een Romeins burger om zich op de keizer te beroepen was onschendbaar. Iedere overheidspersoon die geen acht sloeg op een beroep op de keizer zou de strengste veroordeling van de Romeinse regering over zich brengen. Omdat Paulus een beroep deed op de keizer was Festus genoodzaakt om Paulus naar Rome te sturen om voor de keizerlijke rechtbank te staan. Toen dit verzoek eenmaal was gedaan, was Festus niet meer verantwoordelijk voor de zaak van Paulus. De Joden konden hem niet veroordelen omdat hij hun eisen niet inwilligde.
Men heeft eens uitgerekend hoeveel km Paulus gelopen heeft en men is tot de conclusie gekomen dat Paulus minstens 7800 km te land heeft afgelegd en 9000 km via de zee. Daarbij heeft men zich beperkt tot de reizen die in het boek Handelingen zijn beschreven.
Paulus schrijft over zijn eigen tochten: Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgenoten en vreemdelingen, in gevaar in de stad, in de woestijn, op zee. Ik heb gezwoegd en geploeterd, vaak zonder te slapen, hongerig en dorstig vaak zonder eten verkleumd en zonder kleren” (2 Kor.11:26)
In die tijd was het kompas nog niet uitgevonden. ‘s Nachts kon men zich alleen maar oriënteren op de sterren. Bij donkere hemel voer men eigenlijk op goed geluk.
Overdag hield men de kustlijn in het oog, maar ’s nachts had men geen enkel oriëntatiepunt. Daarom was de reis van Kreta naar Malta voor Paulus en zijn reisgenoten zo vreselijk geweest.:Vele dagen zagen we geen zon en geen sterren (Hand. 27: 20).
Maar Paulus was gedreven. Zijn enige passie was het evangelie van Jezus Christus te verkondigen, beginnend in de synagogen, maar vooral ook in de grote cultuurcentra in zijn tijd: Athene, Efeze, Korinte, Filippi en Rome.
We eindigden de vorige uitzending met zijn aankomst in Efeze.
Paulus schreef vanuit Efeze aan de Korintiërs Daaruit kunnen we opmaken dat het vooral zijn zorg voor de gemeente in Korinthe was, die hem terug naar Griekenland zou drijven. Dus hij vertrok weer.
Bij de aankomst in Macedonië, het noordelijk deel van Griekenland, was Paulus’ gemoedstoestand erg somber: “(...)ons vlees had geen rust, maar wij waren in alles verdrukt: van buiten strijd, van binnen vrees.” (2 Kor. 7:5). Gelukkig werden ze al snel door God getroost door de komst van Titus, die ook nog eens goede berichten uit Korinthe meebracht (2 Kor. 7:6-7).
Nadat hij Paulus drie maanden in Macedonië had doorgebracht en hen een hart onder de riem had gestoken, wilde Paulus naar Jeruzalem gaan. Hij besloot in te schepen voor Syrië, maar daar aangekomen moest hij dit plan laten varen wegens een complot van de Joden; zij waren van plan Paulus te doden.
Hoe en waar men Paulus van het leven wilde beroven, wordt niet vermeld. God heeft hier een stokje voor gestoken; het complot lekte uit en Paulus werd ervan op de hoogte gebracht. Door over land terug te keren naar Macedonië, werd dit moordplan verijdeld.
Meer en meer kregen de christenen steun van het bestuur in de steden
Toch moest Paulus altijd oppassen voor aanslagen.
Zijn volgende bestemming was Trojas Hij kwam daar hij veilig toe en wekte daar een jongeling terug tot leven. Een wonderlijke geschiedenis over een zekere Eutychus, wiens naam zoiets betekent als ‘gelukhebber’. Hij werd door de slaap bevangen tijdens Paulus’ prediking en vanuit het venster waar hij zat, viel hij dood neer. Maar Paulus’ bemoedigt iedereen met de mededeling dat hij levend zou worden. En dit geschiedde.
Dit voorval is meer dan een wonder. Soms hebben wij ook uitzicht vanop een hoog verdiep en toch vallen we in een diepe slaap, zijn negatief. Nochtans geeft Jezus ons beloftes van eeuwig leven en vreugde hier op aarde ,we worden door hem vergeven. Soms is het nacht in onze wereld, maar wanneer we naar Paulus luisteren en naar de woorden van Jezus dan is er licht en uitzicht en worden we terug levend.
Paulus en zijn medeleerlingen bleven zeven dagen in Troas.
Dit is om over na te denken. Waarom bleef Paulus nog zeven dagen in Troas? Er was Paulus veel aan gelegen om op de eerste dag van de week, de zondag, met de plaatselijke gelovigen brood te breken.
De joodse feesten kwamen voor hem dan ook op de tweede plaats.
Ook in ons leven moeten we prioriteiten stellen: wat komt op de eerste plaats? Wie komt op de eerste plaats?
Op weg naar Jeruzalem stopte Paulus in Milete in het huidige zuid Turkije onder Kusadasi . Daar hield Paulus zijn afscheidsrede.
Het is beter te geven dan te krijgen, zei hij. Velen weenden, maar deden hem uitgeleide naar het schip dat lezen we in vers38
Over Caesarea in Israël liep de reis naar het zuiden naar Jeruzalem, en overal bezocht hij broeders
Die raden hem aan, niet naar Jeruzalem te gaan, omdat hij zou gevangen genomen worden. Ondanks de goede raad, vond Paulus het toch nodig om naar Jerusalem te gaan om zodoende de wil van de Heer te doen. De broeders en zusters baden vurig , dat God voor hen en de leider Paulus een hoopvolle toekomst wou geven. Wanneer wij bidden voor een hoopvolle toekomst mogen we niet vergeten er aan toe te voegen , maar niet mijn wil maar uw wil geschiedde, anders zijn we teveel gefocust op wat wij willen hier op aarde en dan zijn we intens triestig als niet gebeurt waarvoor wij hebben gebeden: bijvoorbeeld een goede gezondheid , geld, reizen genoeg vrije tijd, verstandige kinderen enz…
Te Jerusalem was er een vreugdevolle ontvangst, Paulus sprak over de eerste uitmuntende evaluatie en ook dat ze trouw de Wet moesten onderhouden
Later bevond hij zich in de tempel in verband met een reinigingsceremonie. Daar werd hij opgemerkt door Joden uit Asia, die ter gelegenheid van het Pinksterfeest naar Jeruzalem waren gekomen. Hoe vijandig de Joden uit Asia waren, hebben we reeds gelezen in Handelingen in hoofdstuk 20.
De Joden uit Asia waren woedend omdat Paulus aan hun aanslagen ontsnapt was, en ze zagen nu de kans zich op hem te wreken. Binnen een mum van tijd brachten zij de hele menigte in opschudding. Ze sloegen de handen aan Paulus, en beschuldigden hem er van de Grieken in de tempel hebben gebracht, en daardoor had hij heiligschennis gepleegd . Deze beschuldiging was ernstig. De heidenen hadden alleen toegang tot de buitenste voorhof, die gescheiden was van de voorhof van Israël. De afscheiding bestond uit een scheidsmuur, Soreg genaamd. Tot aan dit punt mochten de heidenen komen, maar geen stap verder. Er hing een bord waarop in verschillende talen stond vermeld dat het heidenen op straffe van de dood verboden was verder te gaan.
Paulus werd gegrepen en met geweld buiten de tempel gesleept hij werd met ketenen geboeid en afgevoerd. Toen de overste wilde weten wie hij was en wat hij had gedaan
Om Paulus te kunnen verhoren, beval de overste hem in de legerplaats te brengen. De menigte was door het dolle heen. De gemoederen waren zo hoog opgelopen, dat de soldaten Paulus moesten dragen om hem in veiligheid te brengen. Terwijl zij hem wegdroegen, liep de volksmenigte achter hen aan en schreeuwde: ”Weg met hem!” dat lezen we in hfdst 21vs. 34-36.
Paulus verdedigde zich met glans, toch werd hij nog gegeseld, Omdat de honderdman twijfelde aan de wet ; gij moogt een Romeinse burger niet geselen zonder veroordeling, liet hij Paulus naar het Sanhedrin brengen
het Sanhedrin het joodse gerechtshof, dat uit 71 leden bestond waren haters van de eerste christenen
Paulus werd de volgende dag door de Raad van het Sanhedrin berecht op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop Jezus jaren eerder berecht werd. Door te wijzen op zijn eigen erfgoed als Farizeeër en zijn geloof in een wederopstanding na de dood, weet Paulus een wig te drijven tussen de Farizeeërs en de Sadduceeërs, die niet in een wederopstanding geloven.
Hij sprak met passie over zijn eigen leven in dienst van de Heer, en daarbij wees hij op het feit dat niet alle leiders, vijanden van God waren
Paulus wist dat hij in moeilijkheden zat, maar dat belette hem niet door te spreken. Hij wist dat God nog steeds zijn leven controleerde!
Na het hierop volgende debat wordt Paulus niet aangeklaagd en wordt hij weer gevangengezet. Wanneer een samenzwering tegen Paulus wordt ontmaskerd, wordt hij in het geheim 's nachts 122 km noordwaards terug naar Caesarea gebracht, waar hij later voor gouverneur Antonius Felix zal verschijnen.
Deze gouverneur van Judea hoorde drie aanklachten, als zou Paulus een pest zijn van het volk, een bendeleider, en hij zou de tempel ontheiligen
Hij zou oproer zaaien onder alle joden over de gehele wereld
Het doel van alle zendingsreizen van Paulus was hetzelfde: Gods genade en de vergeving van de zonden door Christus verkondigen. God gebruikte het spreken van Paulus om het Evangelie naar de niet-Joden te brengen en de kerk te vestigen
Telkens Paulus in een nieuwe stad kwam, waren er die hem geloofden en graag zagen, maar er waren er ook die hem haten en het waren vooral de religieuze leiders, die HEM haten!!!
Hoe kan een man die zoveel haat over zijn hoofd krijgt toch energiek verder gaan? Het moet ons moed geven wanneer we zelf moeilijkheden ondervinden. De focus moet ons gebed zijn samen met ons nederig voelen in wat we proberen goed te doen.
Paulus leert ons dat we niet bezorgd moeten zijn om wat men van ons denkt maar wel om wat men van God denkt
Vanuit Athene vertrok Paulus naar Korinthe in Griekenland.
Daar hij alleen optrad, kwamen Aquila en zijn vrouw Priscilla, hem bijstaan
Het echtpaar had Rome moeten verlaten toen de keizer de Joden uit de stad verbande omdat deze voortdurend in oproeren verwikkeld waren in de verhalen ten voordele van Christus
Hoofdstuk-19-
Priscilla en Aquila zijn tentenmakers zoals Paulus zelf . In 52 na christus maken Priscilla en Aquila samen met Paulus de oversteek naar Efeze.
Daar ontmoeten ze Apollos die nader onderricht in het geloof krijgt van het echtpaar.
Apollos is een markante persoonlijkheid Hij was een Jood en behoorde dus tot het oude verbondsvolk van God. Hij was echter een ‘bekeerde’ Jood –nu noemt men hen de messiaanse joden.
Hij had openlijk partij gekozen voor Jezus,
Hij was welsprekend en geleerd. Waarschijnlijk had hij een opleiding genoten aan een van de beroemde retorenscholen in Alexandrië gelegen in Egypte
Als Jood kende hij het Oude Testament op zijn duimpje. En was hij in staat om verbanden te leggen en uitleg te geven, voor een geloof dat gezien wordt in een levenswijze, in het bewandelen van een weg. Het is wandelen in de voetstappen van Jezus. Na de dienst namen Priscilla en Aquila Apollos met zich mee naar huis en legden hem in privé-sfeer de weg van God ‘nauwkeuriger’ uit
Apollos voelde zich niet te trots om zich door een paar eenvoudige tentenmakers te laten bijscholen.. Laten wij niet vergeten dat de Heer Jezus een timmerman was, en dat de apostelen ongeletterde en eenvoudige mensen worden genoemd.
Hebben Priscilla en Aquila hebben een soort parochie bij hen aan huis.[4] In de drie jaar dat Paulus te Efeze blijft werken staan ze hem in alles bij.
Paulus doopte de leerlingen met de H. Geest, hierdoor werd de belofte van God volbracht en velen kwamen tot geloof en keerden terug naar huis met het geloof in de redding van de zondige mens, door de Jezus
Barnabas en Paulus waren goede vrienden, en allebei zendeling. Ze trokken intensief met elkaar op. Maar deze mannen kregen toch een diepgaand conflict met elkaar. Ze waren het oneens over Johannes Marcus, een jongere medewerker. Paulus vond dat Johannes Marcus absoluut niet kon meegaan op de volgende reis en Barnabas vond dat hij mee moest. Er ontstond een verbittering en de zendelingen gingen uit elkaar. De schrijver van het boek Handelingen – Lucas – doet wijselijk geen uitspraak over wie in dit conflict nu eigenlijk gelijk had. Hiermede waren er twee missie groepen dit is duidelijk de hand van God! Paulus nam Silas mee naar Galatië en Barnabas ging met zijn neef Marcus naar Cyprus
Marcus moet de kans krijgen ervaring op te doen in het zendingswerk. Dit gaat met vallen en opstaan. Heb dus geduld met hem! Later is Johannes Marcus toch een goede zendeling geworden, die toen wél voldeed aan Paulus’ eisen (2 Tim. 4:11).
God heeft hen gelukkig weer bij elkaar gebracht.
Muziek
Nadat Barnabas en Marcus waren gescheiden van Paulus, maakte deze zich klaar voor een tweede zendingsreis. Paulus koos een andere reisgenoot en medewerker, namelijk Silas. Over zijn afkomst en familiebetrekkingen wordt ons niets meegedeeld. Wel weten wij dat hij in Jeruzalem een vooraanstaande plaats onder de broeders innam: hij was één van de voorgangers (Hand. 15:22). Net als Paulus was hij een Jood, die het Romeinse burgerrecht bezat (Hand. 16:37-38).
De hele tweede zendingsreis, die ongeveer drie jaar heeft geduurd, vergezelde Silas Paulus.
Toen Paulus zich in de geest gebonden voelde naar Jeruzalem te reizen (Hand. 20:22), werd hem door de Geest betuigd dat hem daar gevangenschap en verdrukking te wachten stond (Hand. 20:23).
Zowel zijn reisgenoten als de plaatselijke gelovigen drongen er op aan dat hij niet zou opgaan naar Jeruzalem (Hand. 21:12). Paulus was echter vastbesloten in zijn voornemen en liet zich niet overreden. Hij was er stellig van overtuigd dat het de wil van de Heer was de reis naar Jeruzalem voort te zetten. We laten in het midden of Paulus hier ongehoorzaam was aan de stem van de Heilige Geest en zich door zijn eigen geest liet leiden. Hoe het ook zij, de Heer heeft Paulus niet laten vallen. Integendeel, de Heer heeft hem in de verdrukking, die hem tevoren was aangezegd, ondersteund: “De volgende nacht nu stond de Heer bij hem en zei: Heb goede moed, want zoals je in Jeruzalem van Mij hebt betuigd, zo moet je ook in Rome getuigen” (Hand. 23:11).
Paulus heeft in Jeruzalem van de Heer Jezus mogen getuigen en de Heer heeft dit naar waarde geschat. Juist als het nacht is, in de donkerste perioden van ons leven, komt de Heer ons moed inspreken. Misschien zijn we wel door eigenwilligheid in de problemen geraakt, maar als we iets met ons hart voor de Heer doen, zal Hij ons bijstaan en verder leiden.
muziek
Barnabas nam Marcus mee en voer over zee af naar Cyprus, het eiland waar hij was geboren (Hand. 4:36). Paulus zette zijn reis met Silas over land voort. Zij gingen Syrië en Cilicië door en spraken daar de menigte toe.
In plaats van één, kwamen er twee zendingsreizen. Barnabas was nu in de gelegenheid om Marcus op te leiden; en Paulus nam Silas, die onervaren was op het terrein van de zending, onder zijn hoede.
Langs een kloof door het Taurusgebergte – kwamen zij aan in Derbe en daarna in Lystra. In Lystra woonde een discipel genaamd Timoteüs Hij was de zoon van een gelovige Joodse vrouw, maar van een Griekse vader. Men neemt aan dat Timoteüs door Paulus tot bekering is gekomen
Paulus wilde dat deze met hem mee zou vertrekken, en hij nam hem en besneed hem ter wille van de Joden die in die plaatsen waren; want zij wisten allen dat zijn vader een Griek was.
Paulus had de gewoonte eerst de synagogen te bezoeken (Hand. 13:5,14; 14:1; 17:2). Timoteüs zou hem volstrekt niet van dienst hebben kunnen zijn als hij niet besneden was. De Joden wilden immers met een ‘onbesnedene’ geen omgang hebben. Daarbij kwam dat alle Joden in Lystra en Iconium wisten dat Timoteüs de zoon was van een Griek, een heiden, die zijn zoon niet had laten besnijden. Maar was deze besnijdenis dan niet in tegenspraak met Paulus’ eigen beginselen? Hij zegt immers dat de besnijdenis niets is, en het onbesneden zijn niets, dan het onderhouden van Gods geboden (1 Kor. 7:18-19; vgl. Gal. 5:6).
Neen, Paulus deed niets dat in strijd was met zijn eigen beginselen.
Dat Timoteüs zich wel moest laten besnijden, diende een ander doel.
Dat Timoteüs zich moest laten besnijden was van ‘praktische’ aard. Dit was nodig om de Joden voor de Heer Jezus te winnen.
Timoteüs had zich bij Paulus en Silas gevoegd. Met zijn drieën doorreisden zij de steden in het huidige Zuid-Turkije.
Asia (het westelijke deel van Klein-Azië) stond als reisdoel op hun kaart – dáár wilden zij het evangelie verkondigen. De Heilige Geest had echter andere plannen!
Uiteindelijk kwamen zij 600 tal kilometers verder toe in Troas, het huidige troje, een havenstad aan de Egeïsche zee (16:8). Gewoonlijk vliegen de toeristen tegenwoordig naar izmir en gaan dan noordwaarts naar troje.
Hier aan de kust liep de weg voor de discipelen dood.
In Troas kreeg Paulus ’s nachts een gezicht. Een Macedonisch man stond daar en smeekte hem aldus: “Steek over naar Macedonië en help ons” (16:9). Paulus, trachtten terstond naar Macedonië te reizen, daar hij daaruit opmaakte dat God hen had geroepen om hun het evangelie te verkondigen (16:10).
Tot drie keer toe hebben we gelezen dat de Heilige Geest ingreep in de reisplannen van Paulus en zijn metgezellen. Niet wij, maar God bepaalt de koers die we moeten varen. De manier waarop Hij dit doet, is niet altijd eenvoudig te verklaren
Hoe Hij dit deed, weten wij niet. In ieder geval wisten zij te onderscheiden dat dit het werk was van de Heilige Geest.
Om te kunnen aanvoelen dat Gods Geest ons iets wil duidelijk maken, zal onze geestelijke antenne goed afgestemd moeten zijn. Bij Paulus was dat het geval.
Men leest in de handelingen niet dat Paulus in gebed was. Toch ben ik ervan overtuigd dat Paulus en de zijnen hun plannen in gebed bij de Heer bekend hebben gemaakt. Waarom gaf de Heer hun dan niet meteen een duidelijk antwoord? Waarom liet Hij hen al die zware en vermoeiende kilometers maken? We weten het niet. Wat we hieruit wel kunnen leren, is dat het allemaal niet zo simpel en eenvoudig ligt als sommigen ons willen voorhouden. Wij kunnen God niet voorschrijven hoe Hij heeft te handelen. God is soeverein in Zijn handelen en Hij weet wat het beste is. Gods Geest leidt op verschillende manieren. Hij doet dat door de Schrift, het Woord van God, maar Hij maakt ook gebruik van de mensen om ons heen.
Met de uitstorting van de Heilige Geest beschreven in Handelingen hoofdstuk 2 was een nieuw tijdperk aangebroken.
We geven u even een overzichtje van de vorige uitzendingen:
Paulus heeft drie zendingsreizen gemaakt . Hij was een goedopgeleide Jood in een leidende positie en zijn oorspronkelijke naam was Saulus en deed zijn best om de Christelijke kerk te vernietigen. Hij nam zelfs deel aan de steniging van de eerste Christenmartelaar, Stephanus
Toen Paulus op weg was naar Damascus om daar nog meer Christenen gevangen te nemen, werd hij van zijn paard geslagen door een fel licht, daarin verscheen God. Na zijn ervaring . Hij kreeg hij berouw en wendde zich in geloof tot Jezus Christus en werd vurige verdediger van Christus. Tijdens drie verschillende zendingsreizen die elk een aantal jaren in beslag namen predikte Paulus het nieuws van Jezus in vele kuststeden en handelsplaatsen.
Tijdens de eerste missiereis was hij samen met Barnabas in Syrië. In eerste instantie bestond hun evangelisatie uit het prediken in de plaatselijke synagogen. Maar toen vele Joden Christus afwezen, beseften de missionarissen dat God hen riep om bij de niet-Joden te getuigen.
Vanwege zijn sterke getuigenis van Jezus noemde men hem Paulus. Paulus betekent in het Latijn "klein" of "gering". Een verwijzing naar nederigheid.
Mensen die zijn boodschap verwierpen, probeerden hem te stenigen. Hij werd voor dood achtergelaten. Maar God spaarde zijn leven.
Bij een tweede missiereis vroeg hij Barnabas om hem te begeleiden Maar een later meningsverschil was er de oorzaak van dat hun wegen zich scheidden. God maakte hun onenigheid tot een voordeel, want nu waren er twee missieteams. Barnabas ging naar Cyprus met Johannes Marcus, en Paulus nam Silas mee naar Klein-Azië.
In een droom leidde God Paulus en Silas naar Griekenland, waardoor het Evangelie naar Europa kwam. In Filippi werden de missionarissen geslagen en gevangen gezet. Plotseling was er een aardbeving waardoor de deuren van de cel zich openden en de mannen uit hun ketenen bevrijd werden.
Ze vertrokken naar Tessalonica 150 km zuidwaards in het huidige griekenland
In Tessalonica bevindt zich De Areopagus https://nl.forvo.com/word/areopagus/#en
een 115 meter hoge heuvel ten noordwesten van de Akropolis. Te midden van de heuvel sprak Paulus: De dag dat God komt, is voorzien, Hij zal rechtvaardig handelen en de mensen beoordelen, niemand zal Hem kunnen antwoorden, behalve Jezus Christus, Zijn Zoon, bereidt u dus voor
In deze streek bekeerde Paulus vele Joden bij anderen was er meestal jalousie, zij verklaarden dat Jezus een tegenstrever was van de keizer
Paulus kreeg de raad alleen verder te trekken richting Athene
Daar was het groot filosofisch centrum van de toenmalige wereld
Hier zag Paulus vele afgoden beelden, hij kwam in aanraking met verschillende soorten wijsgeren
Tijdens deze tweede missiereis kreeg Paulus vele leerlingen die afkomstig waren uit allerlei lagen van de bevolking
Zo belanden we in de derde missiereis die we vandaag bespreken beschreven in (Handelingen 18:23-20:38)
In de vorige uitzending verbleven Paulus en Barnabas in Ikonium , het huidig Konya een stad in het zuidwestelijk deel van Midden-Turkije.
Wanneer ze kwaad werden aangedaan trokken ze verder naar Lystra 35 km ten zuidwesten van het vroegere Ikonium.
In Lystra genas Paulus een man die vanaf zijn geboorte verlamd was geweest aan zijn voeten. Dit wonder bracht de hele stad in rep en roer; men dacht dat de goden tot hen waren neergedaald in mensengedaante! "De goden zijn in mensengedaante tot ons neergedaald" lezen we in handelingen 14 vers 8
Omdat Paulus degene was die het woord voerde (14:8-12) zagen ze hem als Hermes, de boodschapper der goden, god van de handel en de reizigers.
De kleine, welbespraakte en beweeglijke Paulus kon niemand anders zijn dan Hermes zeiden de mensen.
In Barnabas zagen ze Zeus., de oppergod. Barnabas zal niet zoveel gesproken hebben als Paulus. Hij was veel stiller. Hij moet natuurlijk Zeus zijn, want rust, statigheid en waardigheid behoorden volgens het Oosterse denken bij de hoogste god .
Ter ere van hen werd er een offerceremonie op gang gebracht. Toen Paulus en Barnabas daarvan hoorden, scheurden zij hun mantels. Goden? Nee, net als zij waren zij gewone mensen van vlees en bloed! Ze moesten ophouden met dit gedoe en zich bekeren tot de levende God, de Schepper van de hemel en de aarde, de zee en al wat erin is (vs. 13-18).
Toen kwamen er Joden vanuit Ikonium, de plek waar Paulus en Barnabas gepredikt hadden.
Uit Jaloezie waren ze Paulus en Barnabas nagereisd.
De jaloerse joden praatten in op de menigte om de 2 te stenigen, en de stemming sloeg meteen om.
Paulus werd beetgepakt en de stad uitgesleept, waar hij gestenigd werd. In de veronderstelling dat hij dood was, liet men hem liggen. Toen de discipelen hem omringd hadden, stond hij echter op en ging opnieuw de stad binnen.
Door die steniging was de apostel er erg aan toe. Zijn vrienden waren toen in een grote kring om hem heen gaan staan, anders had hij het er niet levend afgebracht. [1] Toen Paulus na zijn steniging eindelijk toch weer overeind krabbelde, zou je denken dat hij zo gauw mogelijk zich uit de voeten zou maken. Gauw weg zijn uit Lystra waar hij er het ternauwernood levend had afgebracht. . Maar wat lezen we? Hij gaat de stad weer binnen. Hij zoekt het hol van de leeuw weer op.
Paulus moet behoorlijk verwond geweest zijn en veel pijn hebben gehad. Toch lezen we alsof het een vakantiereisje was: de volgende dag vertrok hij met Barnabas naar Derbe. Dat is een afstand van meer dan 100 km! Hij heeft zich in Lystra maar één nacht gegund om wat op verhaal te komen. Je kunt beslist niet zeggen dat Paulus een lafaard was.
De volgende dag vertrok hij dus met Barnabas naar Derbe (vs. 19-20). Derbe ligt zuidelijker van Lystra richting het tarsus gebergte in het huidige Turkije.
Van het verblijf in Derbe wordt ons niet zoveel meegedeeld, behalve dat zij daar het evangelie verkondigden en veel discipelen maakten (14:20b-21). Het lijkt erop dat zij in Derbe geen noemenswaardige tegenstand hebben ontmoet. Zij brachten veel tijd door met leerlingen
Na hun verblijf in Derbe keerden zij in omgekeerde richting terug naar Lystra, Ikonium en Antiochië in Pisidië om de discipelen te versterken en hen te vermanen in het geloof te blijven. Ook kozen zij in elke gemeente oudsten, die over de kudde moesten waken (vgl. Hand. 20:28). Nadat zij hen onder bidden en vasten aan de Heer hadden opgedragen, reisden zij verder.
Nadat zij in Perge het woord hadden gesproken, trokken zij een 30 tal km verder naar Attalia (het huidige Antalya) en per schip voeren zij af naar Antiochië, waar ze verslag uitbrachten over hun eerste missie tocht, en hoe God voor de heidenen de poort opende van het geloof(vers27)
En zij verbleven nog lange tijd met die leerlingen
Zo’n vijf jaar lang waren zij onderweg geweest, om met gevaar voor eigen leven het evangelie te verkondigen.
Er zijn christenen die nog altijd vele verdrukkingen moeten ondergaan. Zij lopen werkelijk de kans gedood te worden, als zij openlijk voor het geloof in Jezus uitkomen. En zelfs in landen waar het christendom erkend is, worden christenen soms vervolgd of moeten ze in het geheim elkaar ontmoeten. Ze moeten daarvoor liegen tegen hun familie os ze worden uitgestoten uit de familie en komen alleen te staan. Laat ons dus dankbaar en blij zijn dat wij hier vrij zijn om te mogen en te kunnen geloven. Laat ons dan ook meer moeite doen om over ons geloven te spreken het kan erg belangrijk zijn van jongeren en mensen die in een uitzichtloze situatie leven.
Nog belangrijker dan onze woorden zijn onze daden . Heb elkander lief zoals ik u heb lief gehad zegt Jezus ons.
En in de eerste brief van Johannes hoofdstuk 4 lezen we: Wij hebben lief, omdat Hij ons het eerst heeft liefgehad. Maar als iemand zegt dat hij God liefheeft, terwijl hij zijn broeder haat, is hij een leugenaar. Want als hij zijn broeder, die hij ziet, niet liefheeft, kan hij God niet liefhebben, die hij nooit heeft gezien. – 1 Johannes 4:19-20
In hoofdstuk 13 wordt verteld over de uitzending van Barnabas en Paulus naar Pisidie dat is de zuid regio in Turkije boven Antalya u wel bekend. ( Hand. 13:14-50.) Paulus en die met hem waren gingen eerst weer naar de synagoge (vs. 14). Aanvankelijk was er niets aan de hand en werden zij hartelijk ontvangen. De oversten van de synagoge nodigden hen zelfs uit een woord van bemoediging voor het volk te spreken (vs. 15). Paulus greep deze kans onmiddellijk aan en stond op om hun de heilsboodschap te verkondigen. Op indrukwekkende wijze maakte hij vanuit het Oude Testament duidelijk dat de Heer Jezus de beloofde Messias was (vs. 16-41). De boodschap was goed gevallen, want toen zij naar buiten gingen, smeekten zij dat op de volgende sabbat deze woorden opnieuw tot hen zouden worden gesproken (vs. 42).er ontstond er een ware toeloop van Joden en proselieten die hongerig waren naar Gods Woord en meer wilden weten. Paulus en Barnabas vermaanden hen bij de genade van God te blijven (vs. 43). De volgende sabbat ging het echter mis. Bijna de hele stad was samengekomen om het woord van de Heer te horen (vs. 44). Deze massale opkomst veroorzaakte jaloezie bij de Joden, en zij begonnen Paulus lasterend tegen te spreken (vs. 45). Toen Paulus zei dat zij tot de mensen zouden spreken , die wél verblijd waren met het woord van God en het aanbod van het eeuwige leven, werden ze vervolgd. Noodgedwongen moesten Paulus en Barnabas vertrekken, maar eerst schudden zij het stof van hun voeten af tegen hen (vs. 51). Het stof van de voeten schudden was een typisch Joods gebruik, dat de Joden bij het verlaten van een heidense landstreek in acht namen. Hier werd het tegen de Joden zelf gebruikt, die het evangelie hadden afgewezen. Zij werden op die manier gelijkgesteld met de onreine heidenen (vgl. Luc. 9:5; 10:11)
God heeft leiders en verkondigers van verschillende rassen en standen voorzien in de jonge kerk van Antiochië en Syrië.
De gelovigen baden vurig en door middel van het gebed ziet men ook beter de weg voor verkondiging. Wat moet men zeggen en hoe moet men het zeggen. Ook daar staan we heden te dage, niet in gebed verbonden met God. Wie bidt er nog wanneer er een speech moet gegeven worden of een vergadering geleid. Parochie verantwoordelijken maar ook, bedrijfsleiders zijn zo belangrijk, zij moet op het juiste focussen. Wanneer we alleen rekenen op onze eigen kracht kunnen we iets, maar wanneer we daarenboven God vragen om ons te helpen wanneer we woorden spreken, dan kunnen we veel meer.
Barnabas en Paulus waren begenadigd door God en waren vervuld van vreugde en de Heilige Geest . Zij spraken ook tot de heidenen, die zich bekeerden en het geloof aannamen en waren voorbestemd tot het eeuwig leven .
Wat Joden verwerpen: Jezus die onze fouten vergeeft en eeuwig leven schenkt, hadden heidenen met blijdschap aangenomen,
De joden veroorzaakten een vervolging tegen Paulus en Barnabas, beiden schudden het stof van hun voeten en gingen naar Ikonium(vers51) het huidige Konya een stad in het zuidwestelijk deel van Midden-Turkije.
De naam van Konya in het Romeinse Rijk was Iconium. De achtergebleven bekeerde heidenen, in de regio van Antalya waren niet bang dat de geestelijke leiders vertrokken waren, zij waren juist met blijdschap vervuld met de kracht van de Heilige Geest. Dus Paulus en Barbabas kwamen toe in iconium, heden ten dage, Konya de stad waar in de 13 de eeuw de De soefi-broederschap is ontstaan beter bekend bij ons als de dansende derwishen Tijdens hun rituele dans draaien de monniken, gekleed in karakteristieke gewaden steeds sneller in het rond, waardoor zij in extase raken en zo hun ziel met het allerhoogste kunnen verenigen.
Terug naar onze eerste christengemeenschappen.
Aangekomen in Ikonium, het huidige Konya dus, lette niemand op Paulus en Barbabas, 2 vermoeide mannen en toch waren het helden van het geloof. Eerst gingen zij naar de synagoge. Paulus en Barnabas gebruikten grote vrijmoedigheid in het spreken, hun hart werd ruimer, de geest lichter, het woord warmer, naarmate door hen, alle medewerking van God werd gegeven. Zij brachten het goede nieuws over Jezus in een gepassioneerde redevoering
Paulus reisde enorm veel. Hij bekeerde Joden en heidenen, hij vertelde over de kracht van vergeving door Jezus. Jezus trekt mensen naar Zich toe en geeft ze, op grond van geloof alléén, eeuwig Leven en zorgt ervoor, dat ze kunnen groeien in dat geloof. De Heilige Geest versterkt de redevoeringen van de oudsten, de leiders van de eerste christenen
Geïnspireerd door de heilige Geest benadrukt de apostel Paulus herhaaldelijk hetzelfde onderwerp: we lezen in zijn brief aan de Galaten hoofdstuk 2: Wij weten dat de mens niet gerechtvaardigd wordt door de wet te onderhouden, maar alleen door het geloof in Christus Jezus. Ook wijzelf zijn daarom in Christus Jezus gaan geloven, om rechtvaardiging te verkrijgen door het geloof, en niet door daden die de wet voorschrijft; “Want door zulke daden zal geen mens gerechtvaardigd worden,” zegt de Schrift. Want ik ben dood voor de wet; door de wet ben ik gestorven om te leven voor God. Met Christus ben ik gekruisigd. Ik leef niet meer. Christus leeft in mij. Dit sterfelijk bestaan is voor mij nog slechts leven vanuit het geloof in Gods Zoon, die mij heeft liefgehad en zichzelf voor mij heeft overgeleverd. Alleen zó erken ik de genade van God. Als de wet ons kon rechtvaardigen, dan was Christus voor niets gestorven. Tot daar de brief aan de galaten
Laten wijzelf ook bidden tot God dat Hij ons de kracht en de vindingrijkheid geeft, om Zijn goede nieuws door te geven waar mogelijk Ons geloof in de vergeving door Jezus en zijn belofte van een eeuwig leven na onze dood. Laat ons daarbij niet denken aan onze angst geoordeeld te worden. Gewoon getuigen wie Jezus is voor ons en wat hij betekent in ons leven is voor anderen niet bedreigend, enkel wanneer wij willen gelijk halen en overtuigen respecteren we anderen niet.
Zo volgen we een beetje de handelingen van de apostelen.
Een grote menigte, zowel van Joden als van Grieken, kwam in iconium tot geloof; en opnieuw wekte dit de jaloezie op van de Joden die hun geen gehoor gaven. Zij hitsten de heidenen op, zodat die bitter gestemd werden tegen de broeders (vs. 2). Paulus en Barnabas gingen echter door met hun zendingsreis : verkondiging van het woord van Gods genade. De boodschap werd door de Heer bevestigd door tekenen en wonderen die door hun handen gebeurden. Maar er was verdeeldheid ontstaan in de stad; sommigen waren voor de Joden en anderen voor de apostelen. De heidenen en de Joden met hun oversten spanden samen, en waren van plan hen te mishandelen en te stenigen. Toen zij dat gewaar werden, vluchtten zij naar de steden Lystra en Derbe en omgeving, en verkondigden daar een tijd lang het evangelie (vs. 6-7). Maar daar vertellen we u de volgende keer meer over.
Ten tijde van de eerste christenen was christen worden, een gevaarlijke beweging. Volgelingen werden gedood en ook Petrus werd gearresteerd. Christen worden was, een gevaarlijke beweging volgen in uw leven,
Terwijl Petrus in de gevangenis was, werd voor hem vurig gebeden
Dit was een gewoonte bij de eerste christenen, ze baden altijd tijdens hun bijeenkomsten en ook in de tempel. op miraculeuze wijze. Heden ten dag geloven we soms te weinig in het gebed, we bidden mee op zondag in de misviering maar bidden we verder nog op een ander moment? Vasthouden aan gebed is niet gemakkelijk, het vraagt om een verbondenheid en groot geloof. Dat had die eerste gemeenschap van christenen.
Herodes wilde Petrus doden, maar hij vond het beter te wachten tot na het Paschafeest.
Herodes deed alles wat hij kon om zeker te zijn dat Petrus in de gevangenis zou blijven. Petrus werd geketend aan twee soldaten die weerszijden van hem hun posities innamen (Handelingen 12:6). Er waren ook bewakers aan de buitenkant van de gevangenis (Handelingen 12:6). Zij wilden geen risico’s nemen. Waarschijnlijk herinnerden zij zich die andere keer toen Petrus op een merkwaardige wijze uit de gevangenis ontsnapte (zie Handelingen 5:17-23).
God wachtte tot het tijdstip net voordat Petrus zou gedood worden (Handelingen 12:6), en toen deed Hij iets wonderlijks. God zond een engel om Petrus te bevrijden.
Wat vroeg de engel aan Petrus? “Sta snel op. En zijn ketenen vielen van zijn handen af. Dan zei de engel: Doe uw gordel om en bind uw sandalen aan, Sla uw bovenkleed om en volg mij”. Door het gebed werd Petrus bevrijd.
Dit doet mij nadenken. Wanneer wij ons geketend voelen door ontgoochelingen hoe handelen wij dan en wat vraagt de engel ons misschien: Hij vraagt misschien snel op te staan, snel aankleden, jas aandoen en dan even naar buiten voor verse lucht. Zo begint de dag anders en vallen de ketens misschien ook van ons af.
Muziek
Terug naar de bevrijdde Petrus.
De engel kwam binnen zonder de deur te openen, de ijzeren poort ging vanzelf open. Er zijn bepaalde dingen die enkel God kan doen en er zijn andere dingen waarvan God verwacht dat wij ze doen. Als wij ons deel doen in de kleine dingen die wij kunnen doen, zal God zeker Zijn deel doen in de grote dingen die enkel Hij kan doen.
Alhoewel Herodes Petrus trachtte te doden, was het niet Gods tijd voor Petrus om te sterven
Als het aankomt op leven en dood is God geheel verantwoordelijk! Hij weet wat best is voor ieder van ons.
Paulus schrijft in zijn brief aan de Romeinen 14:8 : “Want als wij leven, leven wij voor de Heer en als wij sterven, sterven wij voor de Heer. Of wij dan leven of sterven, wij zijn van de Heer”.
De eerste christenen baden tot God, maar toen hun gebed werd verhoord konden zij het niet geloven. Dat lezen wij in de handelingen. Hoofdstuk 12.
Wij kunnen hier een les uit leren. Als we bidden, dan moeten we verwachten dat God onze gebeden wil verhoren overeenkomstig Zijn wil. We lezen in het evangelie van markus: 11:24: “alles wat u biddend begeert, geloof dat u het ontvangen zult, en het zal u ten deel vallen”.
En ook Paulus schrijft aan de (Efeziërs 3:20).: Wees niet verbaasd wanneer God onze gebeden verhoort.
God is in staat veel meer te doen dan wij kunnen vragen of denken
De eerste christenen konden niet begrijpen dat God zo spoedig had geantwoord. Daarom begon het gebed nog meer een rol te spelen in de jonge kerk
Het verhaal van Lukas, zegt dat Herodes het maximum aan veiligheid had ingesteld, om zo zeker te zijn dat Petrus niet kon ontsnappen
We staan even stil bij de bekering van Saulus, op weg naar Damascus, beschreven in de handelinge hoofddstuk 9
Saulus bleef de discipelen van Jezus fanatiek achtervolgen en dreigde hen met dood en gevangenis. Hij ging naar de hogepriester en vroeg om aanbevelingsbrieven voor de synagogen in Damascus, een stad waar veel Joden woonden. Hij wilde daar mannen en vrouwen opsporen die in Jezus geloofden, hen in de boeien slaan en naar Jeruzalem brengen. Hij kreeg die brieven en ging op weg. Toen hij in de buurt van Damascus kwam, flitste er plotseling een licht vanuit de hemel, dat hem gevangen hield. Hij viel op de grond en hoorde een stem: "Saul, Saul, waarom vervolgt u Mij?" "Wie bent U, Heer?" vroeg Saulus. "Ik ben Jezus", zei de stem, "Die u zo fanatiek vervolgt. Sta op en ga de stad in. Daar zal u gezegd worden wat u moet doen." De mannen die met Saulus meereisden, waren met stomheid geslagen. Zij hadden de stem wel gehoord, maar niemand gezien. Saulus stond op en deed zijn ogen open, maar kon niets zien. De mannen die bij hem waren, namen hem bij de hand en brachten hem Damascus binnen. Drie dagen lang kon hij niets zien. Al die tijd at en dronk hij niets.
(Hand. 9:10-16 – Damascus) In hoofdstuk 9 verzen 10-16 lezen we dat ANANIAS NAAR SAULUS wordt GESTUURD.
Ananias, één van de volgelingen van Jezus kreeg een visioen. In dat visioen’ riep’ de Heer hem. "Ananias!" "Ja, Heer", antwoordde Ananias. De Heer zei: "Ga naar het huis van Judas. Daar logeert een zekere Saulus uit Tarsus; hij is nu aan het bidden. In een visioen heeft hij u zien binnenkomen. En in dat visioen legt gij uw handen op hem, waardoor hij weer kan zien." Ananias maakte bezwaren. "Maar, Heer", zei hij. "Ik heb zoveel slechte dingen over die man gehoord. Hij heeft Uw mensen in Jeruzalem veel kwaad gedaan. Hij heeft van de hoofdpriesters zelfs toestemming gekregen om al Uw volgelingen hier in de boeien te slaan!" Maar de Heer zei tegen hem: "U moet gaan, Ananias! Ik heb besloten die man te gebruiken. Ik heb hem uitgekozen om Mij bekend te maken aan andere volken en hun koningen en ook aan het volk van Israël. Ik zal hem duidelijk maken hoeveel leed hij voor Mij moet doorstaan."
Ananias deed wat de heer hem had opgedragen en begaf zich naar het huis waar Saulus was. Hij legde zijn handen op hem en zei: "Saul, broeder, ik ben gestuurd door Jezus, die u onderweg hebt ontmoet. U zult weer kunnen zien en vol worden van de Heilige Geest." Het was net of er een vlies van Saulus' ogen viel. Ineens kon hij weer zien. Daarna liet hij zich dopen en ging wat eten om op krachten te komen. Saulus bleef een paar dagen bij de volgelingen van Jezus in Damascus in Syrie. En SAULUS VERKONDIGT JEZUS. Hij ging zelfs naar de verschillende synagogen en vertelde daar openlijk dat Jezus Gods Zoon is. Allen die hem hoorden, waren hoogst verbaasd. "Dit is toch de man, die in Jeruzalem de aanhangers van Jezus heeft uitgeroeid? Hij kwam hier toch om mensen van dat geloof gevangen te nemen en naar de hoofdpriesters in Jeruzalem te brengen?" Maar Saulus sprak met steeds meer overtuiging en bracht de Joden in Damascus in verwarring door te bewijzen dat Jezus de Christus is.
Een tijd later besloten de Joodse leiders Joden in Damascus hem te doden. Dag en nacht bewaakten zij de poorten van de stad om hem te vermoorden. Maar Saulus hoorde van hun plannen. Toen het donker was, lieten zijn discipelen hem vanaf de stadsmuur in een mand naar beneden zakken.
Saulus vertrok zuidwaarts naar Jeruzalem in Israel 288 km verwijdert van Damascus, en 60 uren te voet stappen .
Toen Saulus in Jeruzalem toekwam, probeerde hij zich bij de andere discipelen van Jezus aan te sluiten. Maar die waren allemaal bang voor hem, omdat zij niet konden geloven dat hij ook een discipel van Jezus was geworden. Maar Barnabas nam het voor hem op en bracht hem bij de apostelen. Hij vertelde hun hoe Saulus op weg naar Damascus de Heer had gezien en wat Hij tegen hem had gezegd. Barnabas vertelde ook dat Saulus in Damascus vrijmoedig over Jezus had gesproken. Saulus werd in de groep opgenomen. Hij bewoog zich vrij in Jeruzalem en sprak openlijk over Jezus. Een grote groep Joden daar waren hem echter niet goedgezind. Na enkele verhitte gesprekken met hem, probeerden zij hem te doden. Toen zijn vrienden dat hoorden, hielpen ze hem te ontsnappen naar Caesarea ,111km noordwaarts verwijdert van Jeruzalem. Vandaar stuurden ze hem over het water naar Tarsus. Tarsus ligt in het zuid oosten van Turkije. Vanuit Jeruzalem was het r noordwaarts 869 km.verder.
De gemeenschap van Jerusalem stuurde de jonge leerling Barnabas, naar Paulus in Tarsus
Samen namen ze deel aan de bijeenkomstenen zij gaven er onderricht aan een grote menigte(vers26) . Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst “ christenen” werden genoemd. Deze streek situeert zich momenteel in het zuid oosten van turkije: nu Hatay genoemd.
Muziek
Paulus blijft Saulus heten, zolang hij bij de Joden is en onder de Joden werkt. Komt hij echter met de Grieks-Romeinse wereld in aanraking, dan wordt van dat ogenblik de naam Paulus gebruikt.
In Handel. 13 : 9 vinden we de overgang. Beide namen hebben dezelfde betekenis. Saul is de Hebreeuwse vorm,. Paulus is de Latijnse vorm, een naam, die onder de Romeinen veel in zwang was.
Toch heeft de naamsverandering voor Gods Kerk wel enige betekenis.
De naam Saul doet ons denken aan een sterke man die groot was en boven het gewone volk uitstak. De naam Paulus betekent „de Kleine".
Wanneer God Zijn volk bekeert verliezen zij alle eigen grootheid en waardigheid en maakt de Heer ze klein en nederig .Zulke mensen roemen niet in eigen grootheid, ze zijn zich ervan bewust dat God hen heeft groot gemaakt.
Zo is Saulus een Paulus geworden.
En hoe zit het met ons, voelen wij ons groots en boven de andere uitsteken? Of zijn we ons bewust dat we alle talenten van God hebben verkregen en dat God ons groots maakt .
Ook al denken we misschien dat we nederig zijn ook dan moeten we diep in ons hart nagaan of dat dit werkelijk zo is, want hoe snel hebben we geen kritiek op anderen of denken we belangrijker te zijn dan de andere. Daarom moeten we bidden om te mogen leven in de kracht van Gods geest. Dan kunnen we misschien beter onze grootheid en onze zwakheid zien als een geschenk van God.
Omdat de gemeenschap van christenen zich snel uitbreidde in Jerusalem moest men een keuze maken voor 7 oudsten.
De oudsten waren dezelfden als ‘de opzieners en ook de herders
Het feit dat men in de geschriften de termen “opziener” “oudste” en herder voor dezelfde personen kan gebruiken, laat zien, dat ze niet verschillende niveaus van een hiërarchie beschrijven. Ze beschrijven simpelweg verschillende aspecten van dezelfde taak. in de tijd van de apostelen werd de gemeenschap van de eerste christenen geleidt door meerdere oudsten. Alhoewel deze beslissing niet door God was gegeven, werd ze wel door Hem bevestigd, want de oudsten werden geselecteerd op geloof en hen werd de H.Geest toevertrouwd door gebed en handoplegging van de Apostelen
Gebed was de voornaamste activiteit, zowel in goede als in slechte tijden van vervolging, dit gebruikte God als het ware voedsel voor een snelle groei van gelovigen. Stephanus werd gekozen als 1 van de oudsten.
In Handelingen 6:8 staat dat Stefanus vol van genade en kracht was en grote tekenen deed onder het volk. Hij was een krachtige spreker die geleid door de Heilige Geest met de wijsheid van God sprak (Hand. 6:10). Hij verdedigde zijn geloof vrijmoedig voor de religieuze leiders van de Joden Stephanus zegt dat Israël voortdurend God wantrouwde, ondanks Gods vertrouwen. Het werd een lange maar gepassioneerde redevoering(verzen1-51), waarbij de woorden verraders en moordenaars van Jezus Christus niet gespaard bleven
De Raad werd woedend, ze stopten zelfs hun oren dicht, maar Stephanus ging maar door, vers56= Ik zie de hemel open gaan en de Mensenzoon staan aan Gods rechterhand Hoofdstuk 7
Sommigen begonnen te redetwisten met hem, maar konden niet op tegen de wijsheid en de geest, waarmee hij sprak(vers10) Daarom werd hij gearresteerd door de tegenstanders. Uitzinnig van woede sleepten ze hem buiten om hem te stenigen. vers58)
Als martelaar van het christelijke geloof bad Stephanus, zoals Jezus, voor diegenen die hem ter dood brachten (Hand. 7:60). Zijn getuigenis maakte waarschijnlijk een belangrijke indruk op Saulus (Hand. 7:58), die later de apostel Paulus werd (Hand. 13:9)[i].en de hele toenmalige wereld rond ging als de grootste missionaris.
Zo werd Stephanus de eerste martelaar en werd het ook duidelijk dat de verkondiging van Gods Zoon niet gestopt was met de Ten hemelopening van Jezus. Op deze manier zou God de duivelse steniging, gebruiken om de verspreiding van de blijde boodschap te stimuleren
We spraken over de krachten van buiten uit, die de gemeenschap van de eerste christenen aanvielen; maar nu verschenen er ook oneerlijke broeders, die geld achterhielden , zoals Ananias en zijn vrouw Saffira, dit verspreidde angst in de jonge kerk.
We lezen in de handelingen 5,1-5
‘En een zeker man, met name Ananias, met zijn vrouw Saffira, verkocht een eigendom, hield iets van de opbrengst achter, met medeweten van zijn vrouw en bracht een zeker deel en legde het aan de voeten van de apostelen. Maar Petrus zei: Ananias, waarom heeft de satan uw hart vervuld om de Heilige Geest te bedriegen en iets achter te houden van de opbrengst van het stuk land? Wat heeft je bezield om je zo te gedragen? Niet de mensen heb je bedrogen, maar God zelf. Bij het horen van deze woorden viel Ananias neer en stierf en iedereen die dit hoorde, schrok hevig’ 7 Nu kwam na een tussenpoos van ongeveer drie uur zijn vrouw binnen, niet wetend wat er was gebeurd. 8 Pe̱trus zei tot haar: „Zeg mij, hebt GIJ [beiden] het veld voor zoveel verkocht?” Zij zei: „Ja, voor zoveel.” 9 Daarom [zei] Pe̱trus tot haar: „Waarom zijt GIJ [beiden] overeengekomen de geest van God op de proef te stellen? Zie! De voeten van hen die uw man hebben begraven, zijn aan de deur, en zij zullen u uitdragen.” 10 Ogenblikkelijk viel zij aan zijn voeten neer en blies de laatste adem uit.+ Toen de jonge mannen binnenkwamen, vonden zij haar dood, en zij droegen haar naar buiten en begroeven haar naast haar man. 11 Dientengevolge kwam er grote vrees over de gehele gemeenschap en over allen die deze dingen hoorden. (Hand.5:1-5). Tot daar de tekst .
Moest ik in de gemeenschap zijn ik zou de grote paniek begrijpen. Wat is dit voor een gemeenschap? Waarom staat dit in de bijbel? Om de mensen bang te maken? Steeds meer mensen gingen in de HEER geloven, staat er. Toch is het verschrikkelijk wat er hier gebeurt. Maar Lucas heeft er een hele goede reden voor om ook dit verhaal aan ons te vertellen. Lucas plaatst de geschiedenis tussen twee gedeelten in waarin de nadruk juist ligt op mooie dingen: de apostelen getuigen; de mensen leven eendrachtig samen; niemand lijdt gebrek; zieken worden genezen.
Wat er niet klopt in de gemeenschap is dat Ananias en Saffira bewust liegen!. Dat ze bewust tegen God ingaan. Zo’n tempel wil God niet. Wat voor tempel? Een tempel waarin mensen binnenkomen met een leugen. Mensen die vanaf het begin eigenlijk niet onder de indruk zijn van de boodschap van God, maar het doen om gezien te worden door de mensen. Ananias en Saffira geven zich niet voor 100% over aan Gods genade. Ze houden iets achter. Ze kopen zichzelf in, eigenlijk. Ze willen God dienen (zeggen ze) maar op hun eigen voorwaarden.
Wat hadden ze dan beter kunnen doen? Bijvoorbeeld zich aanmelden zonder iets mee te brengen. Of de helft geven en eerlijk zeggen dat ze alles geven (nog) niet zagen zitten.
Bij Mt6,1-4 lezen we : alle giften blijven in het verborgene, maar God, uw Vader, die in het verborgene ‘ziet’ zal het vergelden. De leugen was een zonde en die diende gestraft
Met andere woorden voor God kunnen wij niets verstoppen, hij weet alles. God wou een voorbeeld stellen met Ananias, met zijn vrouw Saffira en God straft hen onmiddellijk. Of misschien waren ze zo geschrokken van die alwetende God dat ze een infarct deden en dood vielen.
Ananias en Saffira waren niet het uitschot van de samenleving, nee zij waren keurige mensen, alom gerespecteerd, bezig met de dingen van Gods Koninkrijk. Maar zij hangen nog aan het materiële, het aardse. Ze zijn erg bezig met het hebben, het bij elkaar verzamelen van aardse goederen.
Jezus zou zeggen met de woorden van Matth.23:27:27 Wee U, schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars!,+ want GIJ gelijkt op witgekalkte+ graven, die van buiten weliswaar mooi schijnen, maar van binnen vol allerlei onreinheid. 28 Zo schijnt ook GIJ, van buiten weliswaar, rechtvaardig voor de mensen,+ maar van binnen zijt GIJ vol huichelarij en wetteloosheid.en Hij voegt er aan toe: ‘En daarom zal je een des te zwaarder oordeel ontvangen’.
Tot daar de tekst van matteus
God zegt dit niet van mensen die in zonde leven, maar van mensen die zich uiterlijk voordoen als kinderen van God maar niet leven volgens gods geboden en het plan van de wereld volgen. Het oordeel wordt dus zwaarder voor hen die zich voordoen als gelovigen en kinderen van God.
God heeft een andere maatstaf dan wij. Wij kijken en oordelen naar wat we zien, maar God ziet het hart aan en dat beoordeelt Hij.
Kijken we even naar onszelf. Wat doen wij, denken wij dat God niet weet wanneer we dingen verdraaien of een beetje liegen en de schijn hoog houden?
Muziek
De Apostelen ondervinden tegenwerking van de Sadduceeën(vers 17) en ze worden vervolgd en gevangen gezet, maar een engel bevrijdt hen op miraculeuze wijze.
We lezen in handelingen 5 verzen 19 en verder:
Doch in de nacht opende Gods engel de deuren van de gevangenis en bracht hen naar buiten en zei: 20 „Gaat heen, stelt U op in de tempel en blijft tot het volk spreken.”+21 Nadat zij dit hadden gehoord, traden zij bij het aanbreken van de dag de tempel binnen en gingen er onderwijzen.
Wat verder waren de hogepriester met de zijnen aangekomen, zij riepen het Sa̱nhedrin bijeen en de gehele vergadering van oudere mannen en zij zonden beambten naar de gevangenis om de apostelen te halen. 22 Maar toen de beambten daar kwamen, vonden zij hen niet in de gevangenis. Zij keerden daarom terug en brachten verslag uit, 23 en zeiden: „Wij vonden de gevangenis met alle veiligheidsvoorzieningen op slot en de wachtposten bij de deuren staan, maar toen wij opendeden, troffen wij niemand binnen aan.” 24 Toen nu zowel de tempelhoofdman als de overpriesters deze woorden hoorden, geraakten zij in verlegenheid over deze zaken [en vroegen zich af] waar dit toch wel op zou uitlopen.+25 Maar iemand kwam hun berichten: „Ziet! De mannen die GIJ in de gevangenis hebt gezet, staan in de tempel het volk te onderwijzen.”+26 Toen ging de hoofdman met zijn beambten hen halen, maar zonder geweld, want zij waren bevreesd+ door het volk gestenigd te worden.27 Zij haalden hen dan en stelden hen op in de Sanhedrin-zaal, het joodse gerechtshof.
En de hogepriester ondervroeg hen 28 en zei: „Wij hebben U uitdrukkelijk bevolen niet door te gaan met onderwijzen” 29 Pe̱trus en de [andere] apostelen gaven ten antwoord: „Wij moeten God meer gehoorzamen dan mensen.+30 De God van onze voorvaders heeft Jezus opgewekt,+ die GIJ om het leven hebt gebracht door hem aan een paal* te hangen God heeft Jezus een plaats gegeven aan zijn rechterhand, hem tot leidsman en redder verheven om de Israelieten tot inkeer te brengen en hun zonden te vergeven. Daarvan getuigen wij, en daarvan getuigt ook de heilige Geest, die God geschonken heeft aan wie hem gehoorzamen
”33 Toen zij dit hoorden, voelden zij zich diepgegriefd en wilden hen om het leven brengen.+34 Maar er stond iemand in het Sa̱nhedrin op, een Farizeeër genaamd Gama̱liël,+ een leraar der Wet, die bij het gehele volk in aanzien stond, en hij gebood de mannen een ogenblik naar buiten te brengen.+35 En hij zei tot hen: „Mannen van I̱sraël,+ schenkt aandacht aan UZELF met betrekking tot wat GIJ van plan zijt met deze mensen te doen.‘Daarom zeg ik u: houd u afzijdig van deze mensen en laat hen begaan, want als het mensenwerk is wat ze nastreven, zal het op niets uitlopen, maar als het Gods werk is, zult u niets tegen hen kunnen uitrichten, of het zou wel eens kunnen blijken dat u tegen God strijdt.’ 40 Toen gaven zij hem gehoor, en zij riepen de apostelen, geselden hen+ en gaven hun het bevel niet meer op basis van Jezus’ naam te spreken+ en lieten hen gaan.42 En de apostelen bleven zonder ophouden elke dag in de tempel en van huis tot huis*+ onderwijzen+ en het goede nieuws over de Christus, Jezus, bekendmaken. Tot daar de tekst uit de handelingen van de apostelen 5:38-39
Petrus gehoorzaamt zo aan de zending van Jezus waar hij vraagt: Maak alle volkeren tot Mijn leerlingen
Durven wij vandaag nog over ons geloof in God spreken? Nemen we een voorbeeld aan de apostelen. Ondanks alle vervolgingen en laster gingen de Apostelen door met de verkondiging van de blijde boodschap, dat Jezus de Messias is
Nu Jezus uit hun midden was en opgenomen werd in de hemel, beseften de volgers van Jezus dat communicatie met God zeer belangrijk was. Gebed, gemeenschap en luisteren naar de woorden van Jezus en zijn apostelen, samen eten en samen bidden werd voor de eerste christenen zeer belangrijk.
Misschien moeten wij in onze kerken toch meer aandacht besteden aan die gemeenschap met elkaar. Het gaat hier niet over samen goede dingen doen, want dan verschillen we in niets van alle goede mensen die niet geloven in het bestaan van een God en ook de goede dingen doen. In onze gemeenschap moeten we daarenboven vertellen over ons geloof en de betekenis daarvan in ons leven. Dat was de opdracht voor de apostelen en voor ons. Wie is die Jezus van Nazareth, wat betekent hij voor mij en hoe kan ik in verbondenheid met hem leven. En ben ik mij bewust dat ik hem daarvoor kan uitnodigen. Jezus is de brug tussen God en mijzelf. We nodigen u uit, als u dat wil, om Jezus nu, op dit moment, uitdrukkelijk te vragen in uw leven te komen.
Muziek
Hoofdstuk-4-
We staan even stil bij de vervolging door de Joodse overheid.
Ten tijden van de eerste christenen vormden de sadduceeën een politieke en religieuze groepering binnen het Jodendom
De sadduceeën waren aristocraten, inclusief aristocratische priesters, die de wet van Mozes volgden zoals beschreven in de eerste 5 boeken van de bijbel. Ze geloofden niet in de opstanding. Het herrijzen van een persoon uit de dood en dat bracht hen in groot conflict met Petrus en Johannes.
Petrus hield een toespraak waarin hij met vuur Christus en zijn opstanding verdedigde en de joodse leiders beschuldigde van moord op Christus
Petrus wijst zelfs op het feit dat het Gods plan was, dat de joodse leiders Christus afwijzen en verwerpen, zie psalm118,22 waar we lezen: De steen die de bouwers verwierpen is de Hoeksteen geworden.
Nu kan je misschien vragen wat voor een Vader is het toelaat dat de joden zijn zoon verwerpen. Maar het was Gods bedoeling ons allen te verlossen en daarvoor kwam hij zelf op de aarde in zijn zoon Jezus en gaat hij tot het uiterste. Een van de bekendste Bijbelteksten is Johannes 3:16. Dit vers luidt: “Want God had de wereld zo lief dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” Dit vers geeft veel inzicht in het karakter van God. Zijn karakter bestaat niet uit haat of boosheid, maar uit liefhebbende opoffering. Hij wil zegenen in plaats van vervloeken. Hij heeft dit laten zien toen Hij Zijn Zoon gaf om als offer te sterven voor de zonden van de mens; zodat de mensen niet zelf de prijs hoefden te betalen. Dat is liefde. God Zelf is alles waar liefde voor staat. “Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde” lezen we in het eerste boek van 1 Johannes 4:8).
Om meer te weten over wie God is , moeten wij Hem willen kennen, Hem zoeken. We moeten ontevreden zijn totdat we weten wat Hij graag wil, wat Hij niet wil, wat Hij gezegd heeft, wat Hij niet gezegd heeft. Wat voor dingen zou Hij zeggen? Wat voor dingen zou Hij zeker niet zeggen? Natuurlijk kunnen wij God niet kennen zoals het wereldlijk denken dat aangeeft. Maar diep in ons hart kunnen we God leren kennen door te luisteren naar Jezus woorden.
Petrus gaf niet op de blijde boodschap te verkondigen, Jezus is nog steeds de brug tussen God en de mens. In de handelingen hdst4,12 lezen we: Bij niemand anders is dan ook de redding te vinden en geen andere Naam onder de hemel is aan de mensen gegeven waarin wij gered moeten worden.”
Ook de apostelen waren sterk in het verspreiden van de Boodschap, een door God gegeven taak(Mt28,18-20) We lezen: 18Jezus trad nader en sprak tot hen: “Mij is alle macht gegeven in de hemel en op aarde. 19Gaat dus en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest en 20leert hun te onderhouden alles wat Ik u bevolen heb. Ziet, Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding der wereld.” Tot daar de tekst van Mattheus.
Zelfs de sadduceeën en het sanhedrin , het Joodse Hooggerechtshof probeerde aan de groeiende gemeenschap van de eerste christenen een halt toe te roepen in hun enthousiasme voor Jezus. Want de mensen werden zelfs sterker in de moeilijkheden. Alle gelovigen waren verenigd, één in hart en geest. Dat lezen we in handelingen hdst 4..32-35 32Alle mensen die in Jezus geloofden, waren van harte eensgezind. Niemand zei dat zijn bezittingen van hem alleen waren, alles was gemeenschappelijk. 33De apostelen verkondigden met grote overtuigingskracht dat de Here Jezus uit de dood was opgestaan, en Gods zegen rustte op hen allen. 34-Er was geen enkele noodlijdende onder hen, omdat allen die landerijen of huizen bezaten, deze verkochten en de opbrengst ervan meebrachten 35om aan de voeten van de Apostelen neer te leggen. Aan ieder werd daarvan uitgedeeld naar zijn behoefte. Tot daar de tekst. Shocking nieuws. Ik zou dat niet kunnen denk ik. Het is zeer moeilijk in eenvoud te leven. We voelen zo vlug dat dit of dat van ons is, wij hebben er voor gewerkt, wij hebben dat betaald.
Terug naar de apostelen: Met kracht en klem legden de apostelen getuigenis af van de verrijzenis van de Heer Jezus en Zijn rijke genade rustte op hen allen. Laat ons een voorbeeld nemen aan de apostelen en vooral aan jongeren vertellen over de betekenis van ons geloof voor ons leven en hoe waardevol en zinvol ons leven daardoor geworden is. Jongeren hebben behoefte aan een richting, een focus, aan een referentiepunt die hen dichter bij de waarheid brengt zodat het niet uw waarheid en mijn waarheid is, maar Jezus waarheid.
We maakten voor u een reeks uitzendingen over de handelingen van de apostelen. Dit is de eerste uitzending. Het boek, de handelingen van de apostelen, wordt haast niet meer gelezen, maar wij vinden het een belangrijke boek zeker in onze tijd, want het gaat over de gemeenschap van de eerste christenen en hoe de apostelen zich verspreidde om het woord van Jezus te verkondigen. En God was in alles aanwezig met de kracht van zijn heilige Geest. Zo is de gemeenschap van de christenen steeds gegroeid door de jaren heen. Wij zijn er deel van.
Het boek de handelingen , is geschreven voor 62 na Christus, voor de sterfdatum van Paulus. Het boek handelingen , geschreven door Lukas eindigt in Rome toen Paulus gevangen werd in Rome , dat lezen we op het einde in de Handelingen. Er is niets geschreven over de vervolgingen van de christenen in 62 tijdens het bewind van keizer Nero, de vernietiging van de stad Jeruzalem in 70, dus het moet voordien geschreven zijn, voor 62 na Christus dus.
Het gaat in de handelingen over Petrus, Filippus, Paulus en Lukas zelf.
De gebeurtenissen, weergegeven in de Handelingen spelen zich af in
Jeruzalem, in het Joodse rijk Judea, in Samaria( het land van de heidenen) en in heel het Romeinse rijk, de actuele wereld van toen
Wij geloven als christen dat de geschriften in de bijbel waardevol zijn omdat ze geschreven zijn onder en met de kracht van de Heilige Geest
De kracht van de Heilige Geest is bij ons, vooral in belangrijke momenten en vooral op momenten dat er over Jezus gesproken wordt. Dat is nu en dat was vroeger ten tijde van de eerste christenen. Die periode wordt beschreven door Lukas in het boek ‘ de handelingen’ Met dit boek willen wij nadenken over wat de apostelen deden onder leiding van de H.Geest. Ze zouden Zijn kracht ontvangen om te kunnen getuigen over Jezus.
Eerste uitzending: (Hoofdstuk-1-2)
Lukas leidt ons van de stad Jeruzalem naar de streek rond de middellandse zee, , de streek van Syrie, klein Azië de eilanden Cyprus en Malta en uiteindelijk Rome.
Omdat Judas Jezus had verraden waren de apostelen nog met 11 , Lukas beschrijft de keuze van een nieuwe apostel zodat ze terug met 12 waren . zoals de 12 stammen van Israël die al eeuwen bestonden.
Lukas beschrijft in het eerste hoofdstuk de hemelvaart van Jezus
De dood is niet het einde, en het leven is meer dan geld, gezondheid, geluk of pech. Want de dood op aarde is de weg naar de eeuwigheid. Lukas herhaalt wat hij ook in zijn evangelie had geschreven: dat Jezus doorheen lijden en dood was gegaan, en dat Hij verrezen was en teruggekeerd naar de Vader in de hemel. Maar Hij had zijn Geest beloofd aan zijn apostelen, zo kunnen zij en ook wij leven in de kracht van Zijn Geest.
Dit is intens Gods verlangen. Op het moment van Jezus hemelvaart staan de apostelen Hem na te kijken, misschien hopen ze Hem nooit uit het oog te verliezen. Ineens staan er twee mannen in witte gewaden bij hen, en die zeggen: mannen, waarom staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus komt immers terug naar de aarde, op dezelfde wijze als Hij nu naar de hemel is gegaan.’ Met andere woorden: aarde en hemel zijn door Jezus direct met elkaar verbonden. En Hij is niet weg van de aarde, Hij zal voor eeuwig aanwezig blijven door zijn Geest. Dat verklaart wellicht de blijdschap van de apostelen, zoals die door Lukas in zijn evangelie wordt beschreven. Hij geeft de opdracht weer die Jezus aan zijn apostelen geeft: dat ze hem, Jezus, onder alle volkeren moeten verkondigen. Wanneer Jezus ten hemel wordt opgenomen, baden ze tot Hem en ze keerden met grote blijdschap naar Jeruzalem terug.’
Met grote blijdschap’: zijn ze dan blij dat Jezus weg is? Nee, natuurlijk niet, ze zijn blij omdat Hij bij hen blijft. Niet als menselijke persoon, maar als Geest, als aanwezig teken van God. En ze zijn ook blij omdat zijn hemelvaart hen de zekerheid geeft dat de aarde niet het enige, en de dood niet het einde is. Jezus is immers verrezen en ten hemel opgenomen. Dus zullen ook zij en zullen ook wij allen verrijzen. Het is de taak van de apostelen en onze taak om daarover te spreken met iedereen die ons lief is.
Lukas spreekt ook over het ontvangen van de Heilige Geest . I
Iedereen die bij Jezus hemelvaart aanwezig was begreep wat er gezegd werd in zijn eigen taal. Hier vinden we een verwijzing naar de toren van Babel, waar de mensen een stad wilden bouwen met een toren die tot aan de hemel rijkt, ze wilden gelijk zijn aan God, zij wilden een eenheid van taal, dan krijgen wij naam en worden we niet over de aardbodem verspreidt lezen we Genesis 11, 1-9
Maar God wil niet dan wij mensen, egocentrisch worden en denken om God niet nodig te hebben en onze luxe materiele wereld als meest belangrijke beschouwen. Daarom deed hij ‘toen’ de mensen vreemde talen spreken, ze begrepen elkaar niet meer en zo werden mensen over de hele wereld verspreid. Hier wordt verwezen naar het plan van God. Hij wil dat wij onszelf niet als de besten en de slimsten en de eersten beschouwen. Wij zien soms op neer op anderen, vooral op hen die vreemde talen spreken en hier bij ons wonen. We worden ongeduldig, staan niet open voor het anders zijn en dat wil God niet voor ons.
Met de neerdaling van de Heilige Geest wil God eenheid, om zo, in verbondenheid met God en met elkaar sterk te staan en Jezus woorden te kennen. Woorden die ons leren hoe wij moeten leven, zelfs al zijn de omstandigheden soms moeilijk. Maar juist daarom ontvangen we de kracht van Zijn Geest. In die kracht wil God ook dat de apostelen en ook wij vertellen over zijn zoon, Jezus, en wat die voor ons betekent.
God heeft ons als eerste lief deel 20 en einde van dit thema
Zonder de liefde van God is er meer kans op droogte en leegte in ons leven. Onze takken brengen dode bladeren voort.
Wakker worden en het wonder van Zijn liefde voor mij ontdekken is het grootste geschenk. Ik heb vaak meer het gevoel dat ik een onbeduidende termiet ben en toch weet ik dat God in mij mogelijkheden ziet die ikzelf niet zie. Hij houdt van mij.
Paulus schrijft: “nu zien wij nog door een spiegel, leven in raadselen, doch straks van aangezicht tot aangezicht. Nu ken ik onvolkomen, maar dan zal ik ten volle kennen, zoals ik zelf gekend ben. Zo blijven dan: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde” (1 Corinthiërs 13:12,13).
Als ons begrijpen van God slechts een glimp is als door een beslagen spiegel, dan kijken we verlangend uit naar het volledige en ongehinderde uitzicht. God lovend en prijzend voor die dag die eens zal komen!
Voor het leven nu hebben wij al iets heel bijzonders toevertrouwd gekregen. Het is niet te vergelijken met wat ons in het eeuwige wacht, maar het is wel het meest bijzondere in deze wereld: de onbeschrijfelijke liefde van God.
Bijbelleessuggestie:
Openbaring 2:7 en 22:12-14
Jeremia 17:7,8
Johannes 15:1-8
Om over na te denken / gespreksvragen:
In hoeverre kent u dit verlangen naar God en deze eeuwige bestemming?
Gelooft u in de vrucht die Gods Geest nu al wil geven (Jeremia 17:7,8 en Johannes
15:5)?
Afsluitend gebed
[7] God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid. [8] Schaam je er dus niet voor om van onze Heer te getuigen. schrijft Paulus in zijn 2 de brief aan Timotheüs
Daarom bidden wij tot u:
Lieve God, ik verlang er oprecht naar u lief te hebben met heel mijn hart, mijn ziel, mijn verstand en mijn kracht.
Ik wil ook graag mijn partner en kinderen, mijn familie, mijn buren en vrienden liefhebben. Ik wil zelfs proberen mensen te beminnen met wie ik het heel moeilijk heb.
Ik ben mij ervan bewust dat ik echter niet op eigen kracht kan liefhebben.
Ik weet dat u nu mijn gebed verhoort, Jezus heeft ons dat beloofd.
Mijn grootste probleem is de angst om over U te spreken.
Helpt mij alstublieft Heer en breng iemand op mijn weg zodat ik me hierin niet alleen voel.
Geef me de kracht van de Heilige Geest als ik iemand ontmoet die nood heeft aan een goed gesprek of hulp. Laat me voelen wat de andere nodig heeft, laat me spreken met de juiste woorden. Geef me de kracht te durven bidden met anderen als er iemand daar nood aan heeft.
We raden u aan het eerste hoofdstuk van de eerste brief van Johannes nog eens te lezen. Het is zeer kort.
God liefhebben heeft tot gevolg dat wij andere mensen beter kunnen liefhebben en anderen gaan ons ook meer beminnen.
“Als je jezelf in brand steekt komen de mensen graag kijken om je te zien branden”. Men voelt de passie, de eerste liefde voor God, de vreugde en de blijheid. Anderen worden er door gemotiveerd en geïnspireerd. Wij hebben zo enkele priesters in ons midden. Ze stralen de blijheid uit, Gods blijheid, ze zijn altijd positief, klaar voor een grapje, een bemoedigend woord.
Als echtpaar wordt onze huwelijksrelatie ook beïnvloed worden door die
eerste liefde voor God. Naar het voorbeeld van Christus kunnen we elkaar opofferend leren lief hebben, met meer verdraagzaamheid, ook de kinderen profiteren daarvan.
Als wij groeien in de nabijheid en liefde van God, dan zullen ook onze relaties met mensen om ons heen veranderen.
Het leven van veel mensen wordt gekenmerkt door onrust en verwarring.
Als wij proberen onze eigen weg te vinden, dan zullen wij uiteindelijk een innerlijke oorlog ervaren. Wij worden als de verloren zoon, levend van het afval van de wereld, terwijl wij hadden kunnen aanzitten aan het diner van onze Koning. Wij voelen dat er meer moet zijn en zijn op zoek naar het echte leven. Geld en bezittingen, beroemdheid, vermaak of andere goedkope vormen van zogenaamde levensvervulling geven geen blijvend geluk. Blijvend geluk is alleen te vinden als wij omhuld worden door de liefde van God die ons Zijn bovennatuurlijke vrede geeft.
Dan voelen we de tegenwoordigheid van God, wat er ook gebeurt en waar ik ook ben. Dan hebben we een veranderende invloed op de mensen om ons heen. De liefde van God geeft ons een intens gevoel van vrijheid en overvloedige leven zoals Jezus dat heeft beloofd aan iedereen die Hem liefheeft, vertrouwt en gehoorzaamt.
Het feest is begonnen! Laat ons tijd nemen om God te aanbidden, te loven en te prijzen. Misschien moeten we er wel een dag of meer voor vrijmaken, om in de stilte te zijn en te bidden, te zingen, te aanbidden en na te denken over de goedheid van God.
Bijbelleessuggestie:
Lucas 15:1-32
Om over na te denken / gespreksvragen:
1. Wat is uw beeld van God?
2. Wat betekent deze gelijkenis voor u persoonlijk?
Schep, o God, een zuiver hart in mij, vernieuw mijn geest, maak mij standvastig, verban mij niet uit uw nabijheid, neem uw heilige geest niet van mij weg, Red mij, geef mij de vreugde van vroeger, de kracht van een sterke geest.
Wanneer wij zo zouden bidden dan groeit onze verbondenheid met God, afstand zal verdwijnen, we zullen de warmte van Zijn liefde, en genade ervaren.
‘Die’ ervaring zal ons leven veranderen. De omgang met God zal met ons meegaan de hele dag door. Gods nabijheid hoort dan bij ons leven
We zullen daardoor kunnen weerstaan aan verleidingen en we zullen betere beslissingen kunnen nemen. God is onze leidraad, christus blijft in ons en wij in Hem.
Zo getuige een man die ik ontmoette, hij vertelde me hoe hij dank zij zijn verbondenheid met God alle verleidingen van drank en drugs kon weerstaan. Ik wil God niet 1 dag loslaten zei hij, want dan ben ik verloren. Hij ontmoette een vrouw en trouwde later met haar. De man stond vol tattoos, had een rot jeugd gehad en in het gevang gezeten. Slechter kon niet. Maar God nam het oude weg, de oude mens die voor zichzelf leefde en in rebellie met God was.
In de plaats kwam een mens met een zuiver hart, standvastigheid, verbondenheid, hij ervaart redding, kreeg vreugde en de kracht van een sterke geest.
Daardoor kon deze man veel betekenen voor andere mensen. Een voorbeeld voor velen. Hij was blij en dynamisch. Hij getuigde van een leven in de kracht van de geest en het licht van Jezus.
In zijn eerste brief schrijft Johannes [8] Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons. [9] Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. (1 Johannes 1:7).