Inhoud blog
  • 8 podcasts : betekenis van elke vers van het onze vader
  • innerlijke vrijheid Jaques Philippe
  • Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts Jezuïet
  • beschikbare podcasts HUWELIJK , / THEMA'S UIT HET LEVEN / BIJBEL
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    GOD KENNEN DOOR JEZUS WOORDEN :
    volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html
    300 podcasts die steeds vernieuwen!
    28-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JOH 8, 31-36 vrijheid en Jezus woorden geloven

    JOH 8: 31 – 36  vrijheid en Jezus woorden geloven

    Welkom, hopelijk gaat het u goed, en als dat niet zo is, dan zijn wij er nu, om voor u samen te bidden en te luisteren naar wat Jezus ons zegt.

    Een boom in de winter wordt gedwongen om, uitsluitend vanuit zijn wortels, naar voedsel te zoeken. We moeten op moeilijke momenten in ons leven dus vooral zoeken naar de kern. Wij zijn kinderen van God, laat ons in moeilijke momenten niet weglopen.

    We bidden vandaag om de dag door te brengen in de genade van God en in de kracht van de Heilige Geest. Misschien vindt u dan steun om de dag vol goede moed in te gaan in een nieuwe verbondenheid met Jezus en vol vertrouwen en geloof in de Vader de Zoon en de Heilige Geest.

    Uit het Johannes evangelie hoofdstuk 8 verzen 31 tot en met 36

     

    De joodse toehoorders zijn erg kritisch, ze twijfelen en protesteren Jezus woorden, de gelijkenis met de moderne tijd is wel erg opvallend.

    31. Tot de joden die in Hem geloofden, zei Jezus: indien gij trouw blijft aan mijn woord zijt gij waarlijk mijn leerlingen,

    32. dan zult gij de waarheid kennen en de waarheid zal u vrijmaken

    33. men wierp op: wij zijn van Abrahams geslacht en nooit iemand slaaf geweest; hoe kunt Gij dan zeggen: gij zult vrij worden?

    34. Jezus antwoordde hun: voorwaar, voorwaar Ik zeg u: al wie zonde doet is slaaf van de zonde

    35. en de slaaf blijft niet voor eeuwig in het huis. De Zoon blijft voor eeuwig.

    36. als de Zoon u vrijmaakt, zult ge werkelijk vrij zijn.

     

    Jezus geeft zoals altijd inspiratie en correctie. Het begrip ‘vrijheid’ verschijnt hier duidelijk in het gesprek.

    Jezus roept op om te geloven in Hem, om echt te geloven en om zijn leerlingen te blijven en in waarheid te leven.

    We horen in het evangelie weer de terugkomende dramatiek van geloof en ongeloof. Maar dat zegt iets over ons. Aan kinderen moeten we ook steeds hetzelfde herhalen voor ze het begrijpen, dat doet Jezus ook met ons.

    Door naar Jezus woorden te luisteren wordt ons gezegd dat het niet volstaat om één moment onder indruk te zijn van Zijn woord en één moment te geloven in Hem. Neen, willen we echt zijn volgelingen zijn, dan moeten we blijven geloven in Zijn woord. Alleen het echte, volhardende en trouwe geloof zal heil brengen.

    Heil is een woord dat ik vroeger zoveel gehoord hebt, ik dacht dat het zwaaien was met takken om God te loven en te prijzen. Dat was mijn kinderlijke benadering tijdens de les godsdienst.

    Wat is nu dat heil waarover zoveel gesproken wordt. Het is leven in waarheid. Het gaat hier dus over een opdracht, het richt ons naar het heilig leven, ons eigen heilig leven.

    Leven in waarheid is voor ons niet gemakkelijk omdat we in een tijd leven waar er zoveel invloeden zijn die ons weghouden van de waarheid.

    Het begrip waarheid heeft hier niet de algemene wereldlijke betekenis. Het gaat hier over de waarheid die vrij maakt. Wanneer we de juiste dingen doen dan voelen we geen schuld. Ik kwam vroeger nog al eens te laat op een vergadering. Daardoor durfde ik op de vergadering amper te spreken. Ik voelde me schuldig om mijn’ te laat komen’ en mijn zelfvertrouwen zonk weg. Dat is nu maar een zeer eenvoudig voorbeeld.

    De waarheid zal u vrijmaken begrijpt iedereen wel. We voelen ons dan echt goed in ons vel, bereid tot luisteren tot dienen. Indien gij trouw blijft aan mijn woord zijt gij waarlijk mijn leerlingen, dan zult gij de waarheid kennen en de waarheid zal u vrijmaken zegt Jezus ons.

    De joodse toehoorders protesteerden tegen Jezus. Zijn openbaring botste dikwijls op protest, afwijzing of misverstand. Het was toen ongeveer hetzelfde als nu. Als we spreken over geloven in God reageren mensen ook met protest, afwijzing en ze begrijpen het niet. Er is zoveel vooroordeel. Heel wat protest komt uit onbegrip of uit halve informatie, of luisteren naar de verkeerde mensen.

     

    God openbaart zich met Zijn Goddelijke waarheid en werkelijkheid in Jezus. Jezus is de echte werkelijke waarheid en laat zich zo aan ons kennen.

    Jezus is de Zoon van God. Dit te geloven is de essentie van het Johannes evangelie. Het religieus omkeren is ons omkeren naar Jezus en zoeken naar wat Jezus bedoelt met de Goddelijke waarheid. Het is een steeds onderweg zijn. Elke dag moeten we ons afvragen of we juist bezig zijn in ons handelen, ons spreken, ons denken.

    Ons voelen is daarbij dikwijls een grote leidraad. Soms voelen we dat er iets niet klopt, soms zijn we angstig omdat onwaarheid gaat uitkomen. Dit maakt onvrij. We gaan ons dan verdedigen.

     

    Het is niet omdat we maatschappelijk vrijheid hebben voor vele dingen dat we ons echt vrij voelen in onszelf. Het gaat ook niet over mijn plichten doen en verantwoordelijkheden die ik moet nemen omdat ik daarvoor loon ontvang. Het gaat over het innerlijke.

    Ik voel me niet vrij als ik iemand gekwetst heb. Welk recht heb ik nog om iets te zeggen tegen degene die ik gekwetst heb. Ik kan dan vergiffenis vragen, maar dan verlang ik er wel naar om me geborgen te voelen bij die persoon. Vrijheid heeft dus te maken met thuis komen. Bij Jezus voel ik me altijd geborgen. Bij Hem kom ik altijd thuis.

    Jezus maakt ons vrij, door ons te verlossen van onze zonden. Elke dag kunnen wij vergiffenis vragen want Hij heeft het ons al vergeven en zo kunnen we telkens terug thuis komen bij Hem, kind zijn van God. Vrijheid gaat in een gelovige dimensie niet over een sociale vrijheid, maar het gaat over vrijkomen van zonden en door Jezus Christus altijd tot de familie van God behoren, bij God altijd thuis zijn. Maar de vrijheid die we krijgen is niet vrijblijvend, het is elke dag opnieuw kiezen en beslissen voor Jezus. Jezus die door zijn lijden de poort naar vrijheid en nieuw leven opent.

     

    De Joden, zowel als de Grieken beschouwden zich als wereldlijke, maatschappelijk vrije mensen. Ze waren wel onderworpen aan de Romeinen.

    Maar ze aanvaarden niet dat ze als slaven werden bestempeld. Maar deze maatschappelijk en politieke vrijheid was niet hetzelfde als de spirituele vrijheid die Jezus bedoelde.

    Het protest van de Farizeeërs tegen de uiteenzetting van Jezus kwam uit het onbegrip. Zonde, is een macht die de mens in zijn greep heeft, dus vrij worden is vrijkomen van zonde. Dat is wat Jezus ons wil vertellen.

    Die ervaring deelt Paulus ook: Paulus Schrijft: in zijn brief aan de Romeinen hoofdstuk 6 vers 6 tot 8: 

    6. Immers, we weten dat ons oude bestaan met hem gekruisigd is omdat er een einde moest komen aan ons zondige leven: we mochten niet langer slaven van de zonde zijn.

    7.Wie gestorven is, is rechtens vrij van de zonde.

    8. Wanneer wij met Christus zijn gestorven, geloven we dat we ook met Hem zullen leven. Tot daar Paulus

     

    Jezus zegt ons in het evangelie: de slaaf blijft niet voor eeuwig in het huis.

    Wij allen willen er bij horen, maar niet als slaven want de slaaf wordt vroeg of laat op straat gezet.

    Bij God horen, toebehoren is wat wij Hemel noemen, het is bij God thuis komen en thuis zijn.

     

    Het verlangen naar vrijheid zit gebakken in onze cultuur. Als christen kunnen we thuiskomen bij God, door te geloven wat Jezus ons vertelt . ZO groeien we naar volle vrijheid. Het is zoals thuis op uw sloefen rondgaan, ons veilig voelen door Jezus, ontspannen alles in Gods handen leggen, zodat er energie over blijft om door te gaan, hard te werken maar onze angsten en zorgen aan Hem te geven. Daarvoor is geloof nodig en gebed. Zelfs al zijn we ontgoocheld in mensen of ontgoocheld in de parochianen of de priester. De ware tempel bevindt zich in de mens, niet in de kerk. God wil ieder van ons ontmoeten.

    We moeten familie worden door verbondenheid met de Zoon, Hem volgen. Jezus achterna.

    We worden dan kind van God samen met de Zoon “Jezus”.

     

    Laten we bidden tot de Heer onze God:

     

    Vader, dank voor de liefde van Uw Zoon, mogen we vragen ook ons die liefde en die vrijheid te geven om goede verkondigers te worden van Uw woord en het juiste te doen voor onze naaste.

     

    Vader van Jezus, dank U voor Uw Zoon en Uw Geest die ons een nieuw bestaan geven. In momenten van diepe ontgoocheling, pijn en zorgen is het soms moeilijk de weg naar U te vinden. Help ons te leven in het nieuwe bestaan dat u ons aanreikt, U staat te wachten met open armen. Grijp ons Heer, dat willen wij.

     

    Vader, mogen we U vragen ons de openheid te geven om uw evangelie als een boodschap te zien en uit te dragen naar alle mensen door ons spreken, ons leven, ons werken.

     

    Vader, we bidden speciaal vandaag voor onze mensen die met pijn zitten. Mogen we U vragen hen te helpen om U niet kwijt te spelen in de pijn, verdriet, kwaadheid misschien. Help hen, om op zoek te gaan naar U en naar mensen waarbij ze kunnen thuis komen om zo terug thuis te komen bij U.

     

    We wensen u een dag vol leven, met een verlangen om te groeien als vrije mensen, in de gave van de Heilige Geest met liefde, vreugde, vriendelijkheid, vrede, geduld, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

     

    De Heilige Geest komt tot ons met aanmoediging en teder comfort. Hij is de ideale partner wanneer we belegerd worden door miserie, pijn en onmacht. Hij weet intens hoe sterk wij in de miserie zitten. Hij kent ons op dat moment beter dan wij onszelf kennen. Hij weet perfect wat soort aanmoediging steun en kracht we nodig hebben en Hij heeft de kracht om ons sterk te maken. Hij kan ons helen.

    Het is een wonderbaarlijke waarheid. Door ons geloof in Hem zijn we nooit meer alleen. Waar je ook bent, waar je ook gaat, de trooster is naast je.

    Als u in lijden bent vraag aan God om met je te wandelen en je de kracht te geven door de Heilige Geest. Vraag om u vrij te maken van alle neerwaartse gevolgen van uw verdriet, zoals verbittering, kwaadheid, ontgoocheling, ongeloof. Laat Jezus dicht naast je zitten en je omarmen.

    Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg. spreuken hoofdstuk 3 verzen 5-6

    28-02-2011 om 00:00 geschreven door GODKENNEN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/12-10/12 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 18/11-24/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 05/12-11/12 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 29/03-04/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!