Inhoud blog
  • 8 podcasts : betekenis van elke vers van het onze vader
  • innerlijke vrijheid Jaques Philippe
  • Waarom moeten mensen lijden Herwig Arts Jezuïet
  • beschikbare podcasts HUWELIJK , / THEMA'S UIT HET LEVEN / BIJBEL
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    GOD KENNEN DOOR JEZUS WOORDEN :
    volg onze podcasts OP: https://www.agapelifebelgium.be/nl/podcast1.html
    300 podcasts die steeds vernieuwen!
    28-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markus 2,1-12 tevreden zijn met een beetje geluk?

    Markus 2,1-12

    Moeten we tevreden zijn met een beetje geluk , een beetje geloof in God, een beetje welkom, een beetje overeenkomen ? Neen, dat is niet juist, God vraagt meer! Hij vraagt om moed en kracht tot wat in onze mogelijkheden ligt

    Lieve God laat ons de woorden van het evangelie begrijpen om zo ons leven te richten naar het voorbeeld van Jezus.

    uit het evangelie van Markus 2,1-12

    [1] Toen hij enkele dagen later terugkwam in Kafarnaüm, werd bekend dat hij weer thuis was. [2] Er stroomden zo veel mensen toe dat er zelfs voor de deur geen plaats meer was, en hij verkondigde hun de heilsboodschap. [3] Er werd ook een verlamde bij hem gebracht, die door vier mensen gedragen werd. [4] Omdat ze zich niet door de menigte konden wringen, haalden ze een stuk van het dak weg boven de plaats waar Jezus zat, en toen ze een opening hadden gemaakt, lieten ze de verlamde op zijn draagbed naar beneden zakken. [5] Bij het zien van hun geloof zei Jezus tegen de verlamde: ‘Vriend, uw zonden worden u vergeven.’
         [6] Er zaten ook een paar schriftgeleerden tussen de mensen, en die dachten bij zichzelf: [7] Hoe durft hij dat te zeggen? Hij slaat godslasterlijke taal uit: alleen God kan immers zonden vergeven! [8] Jezus had meteen door wat ze dachten en dus zei hij: ‘Waarom denkt u zoiets? [9] Wat is gemakkelijker, tegen een verlamde zeggen: “Uw zonden worden u vergeven” of: “Sta op, pak uw bed en loop”? [10] Ik zal u laten zien dat de Mensenzoon volmacht heeft om op aarde zonden te vergeven.’ Toen zei hij tegen de verlamde: [11] ‘Ik zeg u, sta op, pak uw bed en ga naar huis.’ [12] Meteen stond hij op, pakte zijn bed en ging weg; allen die dit zagen, stonden versteld en loofden God. ‘Zoiets hebben we nog nooit gezien,’ zeiden ze.

     De mensen zochten een mogelijkheid om de lamme binnen te brengen en hem voor Jezus neer te zetten. Maar omdat ze vanwege de menigte geen kans zagen om hem binnen te brengen, gingen ze het dak op en lieten ze hem met bed en al tussen de tegels door neer in de kring voor Jezus

    Belangrijk is te weten dat gehandicapte mensen in de joodse samenleving van toen overal buitengesloten werden. Hun handicap werd gezien als een straf van God.

    Tegen die achtergrond krijgt de uitdrukking: "ze zochten een mogelijkheid om hem binnen te brengen" al een sterke symbolische betekenis: het vraagt moed van deze vier vrienden om tegen de gangbare opvattingen in een mogelijkheid te zoeken voor hun vriend om hem "binnen" te brengen. Binnen, betekent: hem erbij laten horen. Deze vrienden geven met hun gedrag blijk van het feit dat ze zich niet kunnen neerleggen bij de gangbare opvattingen: ze komen in verzet, ze laten zich er niet door 'verlammen'.

    Ze zetten de lamme "voor Hem neer": ze lokken een rechtstreekse confrontatie uit tussen hun verlamde vriend, waarvan we kunnen aannemen dat ze hem als mens goed kennen en groot vertrouwen hebben in zijn geloof en zijn menselijkheid (zo niet, zouden ze hier niet aan beginnen!). Ze willen de God waar Jezus over spreekt beter leren kennen door hem te confronteren met de situatie van hun vriend. Zal hij veroordeeld worden door Jezus, zoals hij veroordeeld wordt door de joodse wet, of neemt Jezus het voor hem op?

    Het is niet voor niets dat er staat dat de vrienden "vanwege de menigte geen kans zagen om hem binnen te brengen". Inderdaad, het is de menigte die de impasse in stand houdt: hun oordeel isoleert de lamme en neemt elke kans op een menswaardig bestaan weg. De menigte is een muur waar het leven van de lamme op stukloopt.

    "Ze gingen het dak op": ze stellen zich boven de menigte, ze vechten zich erboven uit, ze durven vanuit een nieuw perspectief in deze situatie te gaan staan. Het dak staat symbool voor een perspectiefwissel: van verdrongen worden door de menigte, naar er bovenuit klimmen en daar openheid vinden: durven anders te denken, anders te doen dan vastgeroeste opinies toelaten. Vanaf dan krijgt het verhaal plots vaart. De impasse is dan reeds doorbroken: immers er is nu ruimte voor ontmoeting. Verder in het verhaal zal blijken dat Jezus eigenlijk niets anders doet dan zeer veel bevestiging geven op wat de vrienden en de lamme bewogen heeft om deze krachttoer uit te halen: zij werken toe naar een wonder, daar is Jezus ondubbelzinnig duidelijk in: 'uw geloof heeft u genezen', zegt hij

    "voor Jezus" gebeurt iets dat door iedereen als een diep, aangrijpend en verwonderlijk gebeuren ervaren wordt: er komt opnieuw beweging in het leven van de lamme die tot daarvoor compleet vast zat in een uitzichtloos perspectief.
    "In de kring" wil zeggen: doordat zijn isolement doorbroken wordt en hij erbij mag horen en "voor Jezus" wil zeggen: hij is een volwaardig mens in de ogen van de God waar Jezus voor staat; het juk van zonde, van 'eigen schuld dikke bult' valt van hem af.
    Hij verdient respect als mens. En dit zowel in de ogen van God als in de ogen van zijn medemensen.
    Dat brengt herstel, genezing teweeg.

    De mensen in de Bijbelverhalen hebben een diep geloof in Jezus en doen wat Jezus hen vraagt. Ze doen wat ze moeten doen en God doet de rest. Daardoor kan de lamme lopen en de blinde zien

    Wij mogen niet opgeven, volhouden en stappen zetten , hoe klein ook, we moeten blijven verder gaan . Het vraagt om een verbondenheid in diep geloof met God.

    Niet blijven treuren om dingen die gebeurt zijn in het verleden, je kan je verder leven niet in verdriet, angst of boosheid blijven. Natuurlijk hebben we tijd nodig om dingen te verwerken, maar als we doen wat we moeten doen, zal God de dingen doen die we niet kunnen doen. Hij zal ons de kracht geven om stappen te zetten , maar wij moeten de eerste stap willen zetten en blijven zetten.

    Je kan het verleden niet meer veranderen, er zijn dingen die we verliezen, sta op en wandel , ga verder vraagt God ons. Laat ons bidden tot God dat Hij laat zien wat wijzelf moeten doen. We weten dat we Zijn kracht en genade krijgen..

     

    God u vraagt ons om heel ons leven stappen te zetten, stappen in verantwoordelijkheid , stappen in de kwaliteit van onze relaties, stappen in dienstbaarheid, stappen in kwaliteit van onze communicatie, stappen in vergiffenis geven en vragen. Kwaliteit in die dingen die onze relatie met onszelf en de anderen ten goede komt, zoals hulp bieden, administratie in orde houden, geld goed beheren, respect voor het anders zijn, ruimte geven in plaats van eisend zijn.

    Vele mensen blijven dikwijls enkel stilstaanbij de wereldlijke waarden, meer reizen maken, meer geld verdienen, meer macht, meer comfort. Meer eisen ,verwijten, beperkingen en regels. We maken onszelf wijs dat dit alles ook vooruitgang is voor ons leven. Het maakt ons leven gemakkelijker , mag dat niet? Wat zou Jezus hier op antwoorden? Ik denk dat hij verwijst naar Gods geboden.

    Is er nog tijd voor gebed en communicatie met de éne God , is er nog tijd om de zevende dag in teken van Gods glorie door te brengen , tijd en aandacht voor onze kinderen en familie, tijd voor de partner. Ik denk dat Jezus ons vraagt om aandacht voor kwaliteit in communicatie en luisteren , aandacht om ruimte scheppen voor wat anders is en voor ons ongemakkelijk.

    Eenvoud brengt echte waarden dichterbij, gewoon eens thuis blijven, gezelschapspelen spelen, eenvoudige maaltijd, eenvoudige aanleg van de tuin. We moeten ons eens afvragen waarom moet alles perfect in orde zijn in die tuin, is het om belangrijk te zijn voor de buren, geen kritiek te krijgen, te laten zien wat ik kan, of, werk ik in de tuin zoals de heilige Franciscus, met liefde om God te loven en te prijzen voor zoveel schoonheid ,met dankbaarheid en respect om het wonder van het groeien , van het kleine zaad tot prachtige bloemen en planten, groenten en fruit.

    Het is ook goed ons koopgedrag eens onder de loupe te nemen, minder kopen vraagt minder onderhoud, iets langer gebruiken geeft blijk van respect, iets gratis weggeven geeft vreugde. We moeten geen dingen hebben om zekerheid te voelen, het is God die ons zekerheid geeft.

    God vraagt ons om op te staan, om te lopen. Hij vraagt ons doe wat je kan en ik zal zorgen voor de rest als je met mij in verbondenheid wil leven. In verbondenheid wil zeggen in geloof en vertrouwen dat God bestaat en dat Jezus, Gods Zoon ons de weg wijst die we moeten volgen.

    Sta op en wandel. God vraagt niet om te rennen. Jezus had ook tijd voor de mensen. We hebben dikwijls geen tijd omdat we ons bezig houden met dingen die ons meer wereldlijk genot brengen, we verdienen meer, we amuseren ons meer. Maar is het echt zo belangrijk alle voetbalmatchen op televisie te volgen? Is het echt zo belangrijk om de volgend move voor een carrière met een hoger loon. Alles mag als we onszelf naar Jezus waarheid maar kritisch durven bekijken in ons denken doen en laten.

    Lieve God

    Jij zegt op te staan en voor te gaan. Begrijpt u niet dat onze tegenslagen zo groot zijn dat we liever blijven zitten. Maar U vraagt toch op te staan en Jezus geeft ons de lamme als voorbeeld. We willen de lamme volgen en weten dat we daarvoor de kracht krijgen van de heilige Geest. Geef ons ook de kracht te geloven in deze kracht die voor ons altijd beschikbaar is en als we met u in verbondenheid leven zullen we die kracht ook ervaren.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 04/12-10/12 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 14/11-20/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 18/11-24/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 16/04-22/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 05/12-11/12 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 29/03-04/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!