dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    03-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aardappel met viseitjes en gerookte zalm

    De aardappel, patat, pieper kennen we in Europa

    sinds de 16de eeuw, dank zij de Spanjaarden

    die deze rare eetbare knol vonden bij de Inca´s.


    Archeologen en geschiedkundigen ontdekten dat

    de op grote hoogte in de Andes gevriesdroogde aardappel,

    de chuno, reeds in 1400 een belangrijk consumptiegewas

    bleek te zijn.


    Terwijl mais onder koude gebukt ging, kwam

    de aardappel vrolijk op.

    Het gerechtje is opnieuw eenvoudig te maken

    (wel wat geduld nodig om de aardappel leeg te scheppen),

    en de keuken blijft in dit geval proper, wat ons Greetje

    graag heeft.


    Ofwel maak je dit als voorgercht of lunch voor 4,

    ofwel als hoofdmaaltijd voor 2.


    Lekker (vond Greta) en gezond.

    En speciaal voor Philippe op witte borden geserveerd.

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    4 grote aardappelen

    klop de helft van de room op in een beker

    200g gerookte zalm

    breng hem op smaak met peper en bieslook

    50g viseitjes (of kaviaar voor Lottowinnaars)

    zet de beker voorlopig koel weg

    30 cl room

    schrob de aardappelen schoon, kook ze gaar in de schil

    4 el gehakte bieslook

    haal het bovenste deel er af en (koffie)lepel ze leeg

    ½ citroen

    hou vooral de schil ongeschonden voor de presentatie

    peper

    meng het vruchtvlees met de rest van de room

     

    doe er citroensap bij en plet tot een grove puree

     

    vul hiermee de aardappelen tot aan de afgestreken rand

     

    leg er de in reepjes gesneden zalm op

    opmerking: ingrediënten voor een lunch;

    leg er nog een lepeltje aardappelpuree op

    voor volle maaltijd: goed voor 2 personen

    werk af met de opgeklopte room en de viseitjes

     

    dien snel op, en geef er een salade bij

     


     



    We hadden dit als lunch op ons terrasje aan de achterkant,


    want vooraan was het niet te houden van de hitte.

    Jammi jammi.


    03-04-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    30-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van supercup tot fruitschaal

    Als Greta aan een tennistornooi deelneemt is een

    beker nooit ver weg. Wat moet het toch plezant zijn

    als je zoveel talent hebt.  Ik heb met mijn tennis

    nooit meer gewonnen dan een stenen pijp.


    Maar... terug naar Greta en vrijdagavond.

     
    Een beker winnen gaat natuurlijk niet zonder een receptie. 

    De recepties van de Club Del Sol zijn altijd ongedwongen

    en met live muziek (hoewel de manager, José,  

    een Hollander is).  Greta staat natuurlijk ook altijd

    op de eerste rij als het op dansen aan komt. 

    Ze voelt dan niks van haar heup of haar knie

    of haar stijve nek. 
    Evenveel verdienste heeft Louisa, haar dubbelpartner

    in de Dames Open reeks.  Ze wonnen al hun vijf

    wedstrijden met bravoure en ook met hun racket.


    Hierbij enkele sfeerbeelden.


    Vooraleer de bekers te verdelen nog eerst even

     
    een natje en een droogje met tapas, on the house.


    De Club del Sol loopt warm, en vol.





    De tennisdames gaan voor hun prijs.

     
    De sympathieke Clubmanager José doet er nog


    een flesje wijn bij....





    ...om de bekers mee te vullen.





    Het (live)muziek barst los en big chief José

     
    heeft alle moeite om Greta te bedwingen.


    Op deze foto zie je duidelijk dat hij veel

     
    last heeft van zijn pijnlijke tennisarm.





    De man was er echt niet goed van.
    Totaal bezweet is hij onmiddellijk hierna
    zijn doornat hemd gaan vervangen!
    Wat een man toch kan afzien.





    Terwijl de dames zich uitleefden op de dansvloer
    ontpopten Bob en Ramon zich als professionele
    kelners (voor de eigen tafel).




    Greta kwam tot de ontdekking dat er nog dames
    rondliepen die de Macarena niet kenden, waarna
    les 1 onmiddellijk startte.

     



    Here we go again!





    Al de vorige bekers van Greta bleken
    nutteloos, maar deze doet vanaf nu dienst
    als fruitschaal.


    30-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    28-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inbraak

    Onze buurman van boven, de stille Noor Raidar,

    heeft eindelijk nog eens iets gezegd, maar het was

    geen goed nieuws.


    Om 2 uur ´s nachts was hij wakker en hij hoorde

    een autoalarm. 

     
    Hij is gaan kijken in de afgesloten

    gemeenschappelijke ondergrondse garage en vond twee

    auto´smet het alarm aan, onder meer de onze.


    Hij voegde er nog aan toe dat aan de wagen geen

    zichtbare schade was. 


    Waarschijnlijk had hij nog wat prut in zijn ogen,

    want er was wel een ruit ingeslagen, namelijk het

    kleine raampje achteraan links, met de bedoeling

    de deurkrukken te kunnen openen,

    waar men in geslaagd is. 


    Er is niets verdwenen, geen papieren, geen radio, nada.

    Nu ik er goed over nadenk, denk ik te weten wat

    men zocht: mijn recentste recept van

    de "Varkenslappen met appel en roomsaus"!! 


    Dom natuurlijk, ze hoefden maar even te wachten

    en het stond al op het www. 


    Domme dieven tegenwoordig! Waar gaat dat naartoe? 





    28-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    27-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kom op met dat varken

    Het vorige gerecht haalde ik uit een prachtig kookboek

    dat we kregen van Nora en Steven, namelijk:

    "Aan Tafel in Spanje en Portugal", maar deze keer

    boor ik een andere bron aan. 

    Op een blauwe maandag bestelde ik eens een CD

    met gerechten, genoemd "Mediterranean Meals",

    gemaakt en gekookt door de mysterieuze Engelsman

    Mark Harrison. Ik heb er het stof eens afgeblazen

    (van de CD), en ziehier het resultaat dat mag gezien

    (en gegeten)worden (sorry Philippe, geen witte borden

    voor de foto): iets pittigs, maar toch met een zoete tint.

    Het was wel even lastig: een recept met Engelse

    ingrediënten en kookwoorden vertalen naar

    het Nederlands, en dan de juiste dingen gaan zoeken

    in een winkel met Spaanse benamingen..


    Toch is het lekker. Greta vond alleen dat het iets

    te droog is, vandaar de suggestie om bij de saus

    een glas cider (sidra) of witte wijn toe te voegen.

    Tussen haakjes, als er el/tl staat is dat een eetlepel

    of theelepel natuurlijk. Een echte el is 70 cm lang en

    gaat niet in mijn pan, en een tl-lamp evenmin.

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 varkenslappen (zonder been)

    verwijder het klokhuis van de appel, snij hem in 4

    2 medium uien, fijngesneden

    verdeel elk kwart in 3 partjes, in de lengte

    250 g paddenstoelen naar keuze, dun gesneden

    smelt de boter in een bakpan, doe de appel er in

    1 el verse tijm, afgeritst

    bak de partjes aan beide zijden lichtbruin

    1 lookteen, of beter: verse lookpijp

    zet de partjes aan de kant

    5 cl room

    fruit de ui en de look zachtjes glazig met wat olie

    zout en peper

    voeg de paddestoelen en tijm toe

    1 el boter

    voeg peper en zout toe en bak nog 5´

    1 medium eetappel: Fuji, Pink Lady, Jonagold

    roer er de room door en verwarm tot het bubbelt

    olijfolie

    de saus is klaar, zet even op extra laag vuur

    eventueel: 5cl cider of witte wijn

    (indien te weinig: voeg een glas cider of wijn toe)

     

    kruid intussen de varkenslappen met peper/ zout

     

    bak ze in wat olie gedurende 7 à 8´ aan elke kant

     

    leg de appels er bovenop om bij te warmen

     

    verwarm 2 borden voor (in de microgolf bijv.)

     

    leg als bodem het ui/paddenstoelenmengsel

     

    daarboven de varkenslappen

     

    versier met de appelschijven

     

    geef er (eventueel) gekookte aardappels bij

     









    27-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    23-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emerita Augusta

    Mérida is gesticht door de Romeinse keizer Augustus

    in 25 v.Christus onder de naam Emerita Augusta

    en was de hoofdstad van Hispania Lucitania


    ( Spanje + Portugal) tijdens de Romeinse periode.

    Tot zover de geschiedenis.

    Genoeg gebergwandeld.

    De vierde dag keren we terug naar Malaga 

    via een omweg: Mérida.


    In het ultranieuw museum van Mérida worden ALLE

    Romeinse vondsten over gans Spanje samengebracht.

    Juwelen, huishoudelijke voorwerpen, beelden, enz 

    zijn hier te bekijken op een aangename manier. 

     

     



    De mozaieken, afkomstig van vloeren, geven dagelijkse

    taferelen weer van 2000 jaar geleden.



    Ook van muurfresco´s zijn er nog enkele bewaard.





    Het oorspronkelijk amphteater is OK, maar geef mij maar

    dat van Nîmes of Verona bijvoorbeeld.

    HIER zijn na de verdrijving van de Romeinen veel stenen

    (bijvoorbeeld van de trappen) verdwenen, om ze te gebruiken

    in andere gebouwen.
     



    Greta houdt hier een vermoeid paaltje recht.





    Enkele meters naast het amphiteater vind je (als je

    de pijlen volgt) het theater, waar minder bloed vloeide.


    Ook vanavond is er een of andere voorstelling,

    zodat de techniekers (links onderaan) begonnen zijn

    met de setup.




    Wat doet deze man hier?
    1.   hij doet een screentest met een camera voor vanavond
    2.   hij is een terrorist van Al Qaeda met een laser achinegeweer
    3.   hij heeft Jennifer Lopez gezien en filmt haar kont


    Wie het juiste antwoord binnenstuurt op 23/03 vóór 23 uur
    ontvangt een mooie prijs.




    Hier zie je Jennifer Lopez door het raam naar binnen hangen
    en kijken naar de Romeinse baden




    Last, but not least: de mascotte van de wandelclub:

    Rambling Rosie, compleet uitgerust met rugzak,

    wandelstok en rode alcoholneus.  Echter kan niet.


    23-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    20-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.omhoog en omlaag in de Montes de Toledo

    Ten noorden van Guadalupe liggen de Montes de Toledo.


    Vandaag gaan we ons zweet gutsen op het bruine zand

    van de Montes Villuercas, die daar deel van uitmaken.


    Het visueel verslag vind je hieronder.


    de afbeelding hierboven is niet direct een copie

    van een originele foto, maar een bewerkte

    poetische ontboezeming van Greta.

    Flou artistique.  Dat heeft ze flink gedaan.


    Voor deze lange wandeling vertrekken we aan hetzelfde punt:





    Een deel van het gezelschap buigt zich even over

    de Belgische weerkaarten...





    Een vreemde boom, en helemaal op zijn 1 tje.





    Een blik op een overzichtsplan van de Sierra de Villuercas

    slaat iedereen met verstomming. Nog zo ver?





    200 m omhoog, en dan even bijkomen bij de

    Ermita del Humilladero.

    Ons pad loopt langs de oude pelgrimsroute naar Santiago .





    Eindelijk boven. 

    Mijn knieën kraken als een tweedehandse antieke kleerkast.





     In dit landschap ben je nooit ver weg van een (stuw)meer.

    Deze plassen staan wel een pak te laag door de droge winter.





    Stappen, en dan happen, zo moet het.  

    Picknick op het hoogplateau en op een boomstronk.





     Greta is in overpeinzingen verzonken en al aan het denken

    wat ze straks gaat kiezen in de bar, na de goede afloop.





    ...en ze zei tegen mij: "en zie dat er wat bomen opstaan!" 


    Niets was makkelijker.





    Een deel van de groep (alles is uiteengevallen in een

    groep of 4) aan een rustbank. 

    Degenen die slecht te been zijn mogen gaan zitten.





     En dan, eindelijk "le moment suprême"

    in hotel-bar-restaurant-café-enz Atalaya. 

    De twee blondjes links zijn voor Bob (let op: dit is geen bier,

    maar Clara), de twee bordeaux-kleurigen rechts

    (Tinto de Verano) gaan zo dadelijk het keelgat van Greta

    verblijden. 





     In het hotel sympathiseren ze graag voor v.l.n.r:

    Extremadura, Spanje, en Europa (hoewel het aantal

    sterren niet meer klopt). 

    Maar wie stoort zich daar nog aan na enkele Clara´s?





     De sfeer wordt hoe langer hoe beter...

    De alcoholdampen stijgen overvloedig de warme lucht in,

    tot plezier van de vogels.





     Vroeg of laat moet een mens dan maar terug. 

    Dorp Guadalupe verwacht ons, en omgekeerd.


    20-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    19-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extremadura, dag 2: Ermitas

    Spanje krioelt van de Ermitages (kluizen, maar

    zonder geld).

    Twee oude exemplaren daarvan staan in de buurt

    van Guadalupe. Allen daarheen!

    maar eerst nog even de kaart van de uitstap:

    van Fuengirola naar Guadalupe (niet zo ver van Toledo),

    via het natuurpark van Espiel.



    Hierboven zie je 2 zonnetjes: de echte zon en Greta,

    klaargestoomd voor de grote stap.

    Hier bevinden zich de hotelkamers.


    Hieronder, maar de zon was even weg:

    de Ermita de San Blas, overspoeld door de gelovigen.





    Van de andere Ermita toon ik enkel het interieur,

    in aanwezigheid van Santa Cecilia, tussen 2 bloempotten.

    Zelfs in de windwijzer zitten nog Moorse invloeden:

    de halve maan, als onderdeel van het kruis.





    Terug in het dorp, waar we een merkwaardige winkel

    ontdekken, gespecialiseerd in de verkoop van alambicen,

    zoals deze hier.





    Links de patrouillewagen van de Guardia Civil,

    rechts die van de Policia Local, en daar tussenin 2 Belgen.

    De flikken zijn niet te zien, waarschijnlijk frieten gaan halen.

    Dit is het pleintje voor de kerk.


    Hier staan we aan de voorgevel van de kerk van

    het Monasteria van Guadalupe, om 20´ over 2

    (...kan je zien op de klok)





    Een van de binnenkanten van het klooster,

    Gotisch met heel duidelijke invloeden van de Moren,

    in de bogen bijvoorbeeld.





    Kloostertuin aan de binnenkant.





    Prachtige doopvont in een hoek van de tuin.


    Binnenplaats van het hotel.

    We slapen hier op de hoogste verdieping

    (kan je niet zien) met torenhoge zolderingen.


    De Madonna van Guadalupe, lekker verpakt.


    Het pleintje voor de kerk, met de verwachte barretjes,

    restootjes en winkeltjes en terrasjes.






    19-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    18-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de keuken in voor een klassieker

    Een gerecht dat in de provence overal en altijd

    op tafel komt is natuurlijk ratatouile.


    In Catalonië, net over de Spaanse grens hebben ze 

    uiteraard dezelfde ingrediënten zomaar voor het grijpen.

    Vandaar dat deze Spaanse variant voor de hand ligt.

    Het grootste verschil zit hem in de toevoeging van 

    stukjes Serranoham, wat de smaak ten goede komt.


    Greta vond het lekker, meer moet dat dus niet zijn.


    In het Spaans (Catalaans) heet dit "Pollo en samfaina".


    Smaakvol en gemakkelijk te maken...


     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    stukken kip (bouten voor Bob) voor 2

    bestrooi de stukken kip met zout en peper

    zout en peper

    verhit de olie in een grote zware pan

    olijfolie

    bak de kip 8 à 10´ tot de stukken goudbruin zijn

    70 g Serranoham, in blokjes of partjes)

    neem ze uit de pan en leg ze op een bord

    1 grote ui, in plakken gesneden of grof gehakt

    doe de Serranoham in de resterende olie in de pan

    2 tenen look, of nog beter: verse lookpijpjes

    bak de ham een minuutje op een matig vuur

    1 aubergine, in blokjes van 3 cm gesneden

    schep er de ui door en bak gaar in circa 10´

    1 courgette, in schijfjes van 1 cm dik

    voeg look, courgette, paprika en aubergine toe

    1 groene of rode paprika, ontzaad en in blokjes

    laat circa 5´ bakken tot groenten beginnen te garen

    blik tomatenvlees (Spanje: troceado)

    voeg toe: tomaten, laurier, tijm en wijn

    laurier

    doe de kip terug in de pan, schep groenten erover

    1 el verse tijm, afgeritst, of marjolein

    leg het deksel op de pan

    1 glas witte wijn (of Spaanse Sidra)

    laat 25 à 35´ zacht sudderen tot de kip gaar is

     

    breng op smaak en dien op met gekookte rijst

     





    18-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    16-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.terug van weggeweest

    Guadalupe is wel een eind van hier.


    Naast de stad in Mexico en het gelijknamige eiland

    in de Caraiben, is dit het enige echte en originele,

    een dorpje in het noorden van de deelstaat

    Extremadura, zo´n dikke 500 km van Malaga.


    We gingen er naar toe met de Field Club,

    = de internationale wandelclub van Fuengirola,

    maar tijdens de vier dagen werd het culturele aspect

    zeker niet versmaad.


    Hierna: een deel van de foto´s genomen door Greta

    tijdens de eerste dag.

    Het trekkinggedeelte was niet zo erg lang,

    omdat de bus wel wat tijd nodig had

    om er te geraken.

    11/03/08: na enkele uren busbollen stoppen we

    een 40 km voorbij Cordoba voor de eerste wandeling,

    in het natuurpark rond Espiel.


    We starten vanuit het Centro de Interpretation,

    dat gevestigd is in een omgebouwd treinstation. 

    Het weer is weer schitterend en de sfeer is uitstekend.





    Onder het goedkeurend oog van een koppel ooievaars

    kunnen we er aan beginnen.

    Hier zitten meer ooievaars dan mussen.

    Het lijkt wel een reusachtig Zwin.





    We volgen de rivier stroomopwaarts, en passeren o.m.

    een Romeinse brug, die niet echt meer in gebruik is,

    behalve voor verdwaalde wandelaars.





    Hier is het parcours niet te moeilijk, omdat we voorlopig

    in de vallei blijven.  Later wordt het wat klimmen.





    Hier wordt de rivier overgestoken, maar een echte Amazone

    is het niet. Het heeft hier zeker een tijdje niet meer geregend,

    en vandaag moeten we ons daar ook zeker geen

    zorgen over maken.





    Tijd voor de lunch. Op deze plaats steken we terug

    de rivier over, via een andere Romeinse brug.

    De aandacht gaat naar reuzekikkers die rustig zitten

    en liggen te zonnebaden in de rivier.





    Greta past zich natuurlijk altijd aan en heeft zich omwikkeld

    met haar rode Romeinse stola.





    Naast de brug heeft iemand zijn bakoven vergeten.

    Geen boterhammen morgen. Of is dit misschien

    de langgezochte ingang van de Temple of  Doom?





    Een oude brugreling kan natuurlijk ook dienen als zitplaats

    voor het verorberen van de zelf meegebrachte picknick.





    Greta houdt meer van een walking lunchbuffet en

    zorgt ervoor dat haar boterhammen niet onverwachts

    kunnen onsnappen.





    Nog een boerke laten en opnieuw de beuk

    (sorry: de olijfboom) erin.

     





    Tussen Cordoba en Guadalupe was het vroeger

    een praktisch onbewoonde streek, door gebrek aan water

    en dus aan landbouw.

    Door een reusachtig project werden overal stuwdammen

    gebouwd, zodat de landbouwers nu water ter beschikking

     hebben voor irrigatie van de akkers. 

    Het gebied blijft echter zeer dun bevolkt

    en draagt de veelzeggende naam La Siberia.





    We zijn er!

    Het enige echte Hospederia del Real Monasterio

    van Guadalupe!!


    Dit reusachtig complex doet me onmiddellijk denken

    aan het pauselijk paleis in Avignon, maar alhoewel

    minder bekend is dit veel interessanter.


    In Guadalupe is een 4* Parador aanwezig,

    maar wij verblijven bij de paters Franciskanen,

    in het klooster zelf. Schitterend!





    Hier zit Greta bij de ingang aan de blaadjes van een potplant

    te froefelen.  Het "hotel" heeft slechts 2*, wegens

    ontbreken van een zwembad en TV en radio en minibar

    op de kamer, maar daar hebben de paters

    nooit oog voor gehad, en gelukkig maar.





    Dit zijn een paar foto´s genomen in de binnentuin.


    Het lijkt meer een versterkte burcht dan een klooster.




    Het complex is nooit veroverd door de moslims,

    omdat het een echt fort was, en daardoor zijn

    een aantal katholieke schatten bewaard gebleven,

    die op andere plaatsen zijn verwoest of gestolen.





    Dit is een foto, genomen uit onze kamer. 

    Elke kamer is verschillend van grootte en van vorm.

    Wij hebben er een met een bijkamer met een derde bed.

    In een bepaalde kamer is een trap naar boven,

    met nog een extra dubbel bed.


    De muren zijn zo Middeleeuws dik dat je absoluut niets

    kan horen van de buren.

    In de gangen hangt een lichte geur van wierook en van

    verdufte meubels, maar dat maakt het net zo authentiek.

    Ik ben gaan kijken naar de lokale Parador,

    maar die kan hier niet aan tippen. 


    Leve de paters Franciskanen!


    Dit is alles voor vandaag...


    16-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.no cooking

    Bob kookt niet deze week, want morgenvroeg

    gaan we vier dagen met de Field Club naar Guadalupe

    (niet in de Caraiben, maar in Extramadura!),

    waar we verblijven in de Hospederia van het  

    El Real Monasterio de Guadalupe.

    Toch zeker een 500 km van hier.

    We trekken daar rond en komen de laatste dag terug

    via de historische stad Mérida.

    10-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op en neer vanuit Ronda naar Benaojan

     


    Prima wandelweer.

    Ronda is een van die prachtige steden,

    waar zowel cultuur als natuur uitbundig aanwezig zijn.

    Wij daar dus naartoe met de Field Club.


    Tot nog toe keken we in Ronda altijd vanuit de stad

    de ravijn in, maar nu zien we het eens vanonder naar boven.  Ook niet mis.



    Een rivier is hier nooit ver weg.  In deze staat zelfs H2O.



    Om het half uur een kleine stop om wat zweet af te vegen

    en wat bij te slurpen is altijd welkom.



    De lente maakt zich meester van de aanwezigen, en we zien dat het goed is.



    De zon is weer van de partij, en de gesprekken

    gaan over het huidige weer in België,

    wat ons toch wel bezorgd maakt.



    Hier en daar moet een afsluiting worden geopend,

    en opnieuw gesloten na de laatste stapper,

    want anders ontsnapt het wildlife.



    Galanterie is nooit ver weg voor dames in nood.



    Geschikte wandelstokken helpen ook altijd

    om een woeste bergrivier te overwinnen.



    Na een paar uur zwalpen is een picknick welkom,

    in een lekker zonnetje. Njam-njam.



    Het kan zo lekker en goed worden dat je erbij zou

    wegdromen.

    Moe maar voldaan even de oogjes dichtknijpen

    maakt van je (bijna) een nieuwe mens.

    Ursula en Peter hebben heimwee naar hun Duitse heimat.



    Stilte voor de storm want hier zie je een hoop sukkelaars

    een erg steile klim doorworstelen, twintig minuten lang.

    Dit is echt de plat de résistance, met een langgerekt peleton.

     Voor mijn arme knieën verkies toch ik toch nog dit

    boven een gelijksoortige afdaling.



    Na het bedwingen van de top kunnen we weer oog hebben

    voor de natuurpracht...



    ...en voor Greta die iets uit haar rugzak wil

    dat niet helemaal bovenaan zit...



    Een kudde geiten liep even parallel met onze weg. 

    Groot was de verbazing bij het vinden op ons pad

    van een pasgeboren geitje.

    Ernaast lag een plas bloed en het beestje was

    nog helemaal nat.

    De navelstreng hing er nog aan te bengelen. 

    Het probeerde vruchteloos op zijn eigen pootjes te staan. 

    De mama was waarschijnlijk weggeschrikt.



    Engelsen doen altijd alles anders. 

    Deze vult moeizaam zijn flesje met drinkwater

    van achteraan de waterbron. 

    Nochtans stond er vooraan geen file aan te schuiven. 

    De paraplu is in aanslag, allicht om dorstige vliegen

    weg te jagen.



    Oef!  Aankomst in Benaojan.

    De pinten van 1 € verwachten ons.



    Degenen die de brug niet willen gebruiken kunnen

    (op eigen risico natuurlijk) de rivier ook oversteken

    op stepping stones.


    10-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kip met kikkererwten

    Heel lekker en heel simpel.

    Vooral Spaanse en meditterane ingrediënten,

    maar overal te maken natuurlijk.

    Gekookte aardappelen waren voorzien in het

    oorspronkelijk recept, maar het is beter bijvoorbeeld

    brocoli te nemen uit de diepvries, want anders zijn het teveel koolhydraten.

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 citroen of limoen

    meng het sap van de limoen met 2 el olijfolie

    olijfolie

    voeg eraan toe: komijnzaadjes, peper en zout

    1 tl komijnzaadjes (gedroogd)

    laat hierin de kipfilets een half uur marineren; tijdig draaien!

    peper en zout

    stoof de lente-uitjes met de gesneden look even in olijfolie

    2 dubbele kipfilets

    strooi er 1 tl zacht paprikapoeder bij

    1 bosje fijngesneden lente-uitjes

    roerbak het mengsel tot het aroma vrijkomt

    1 lookteentje of vers pijpje look

    voeg er nu de kikkererwten aan toe, laat op zacht vuur warmen

    1 tl zacht paprikapoeder

    kruid naar smaak met peper en zout

    400g kikkererwten (uit blik of bokaal)

    bak de gemarineerde kipfilets gaar en goudbruin in olie

    1 tl fijne suiker

    blus de kip met de marinade en een scheut cider (of witte wijn)

    scheut cider of witte wijn

    breng de saus op smaak met een tl suiker, peper en zout

    gehakte peterselie

    schik de kipfilets op de kikkererwten

     

    mocht de saus te dun zijn, doe er wat roux bij tot juiste dikte

     

    nappeer de kip met de saus, werk af met gesneden peterselie

     

    serveer zo, of eventueel met broccoli uit de diepvries

     

    de zoetzure saus smaakt hier heel lekker bij

     





    07-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benahavis: gastronomisch bergdorp

    Benahavis ligt 20km ten westen van Marbella, in de heuvels

    op een doodlopende weg. Er zijn meer restaurants dan lantaarnpalen,

    en ligt in een prachtige natuurlijke omgeving.

    We trokken er op uit om een wandeling voor te bereiden,

    die we zullen doen op 25/11/2008 voor onze wandelclub.





    Het weer was weer in orde en de weg lag breed open.



    Dit is een voorbeeld van Spaanse signalisatie:



    Greta maakt gebruik van de gelegenheid om te testen

    of haar wandelschoenen waterdicht zijn.



    Bob zoekt (tevergeefs) een makkelijke manier om de bergrivier over te steken.



    Heel de tijd loopt het pad langs de rivier Guadalmina, Greta doet net hetzelfde.



    Helemaal op het einde stopt het pad.

    Greta hangt aan de fles en Bob telt tot zes.



    Greta, in gedachten verzonken, is haar kluts kwijt.

    Hij was in de rivier gevallen. 



    Een fles water kan soms wonderen doen, zoals: veranderen in wijn.

    Greta staat er op te wachten, maar het gebeurt niet.



    Onze Spaanse gids tracht bij een andere oversteek het gat te dichten.



    Quizvraag: welke bloemen zijn dit?





    Na de geslaagde terugkeer in Benahavis is het tijd voor een natje en droogje.

    Ramon´s flesje gaat de goede kant op. 

    07-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kokeneten: gevulde paprika 's met kabeljauw

    Deze week was het iets minder: Greta luste het niet zo direct,

    maar ze is (nog) geen echte viseter.

    Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf wat te droog vond.

    Daarom heb ik in het recept nog een eetlepel vocht

    toegevoegd op het einde, lees hier maar:

    ingrediënten voor 4 personen

    bereiding

    2 blokjes visboeljon

    breng 1 l water aan de kook met de boeljonblokjes

    1 grofgesneden ui

    voeg de ui toe en de in stukken gesneden prei

    1 prei

    voeg er de tijm en de laurier aan toe

    takje tijm, laurierpoeder

    pocheer de vis 5 tot 7´ in de boeljon, tegen de kook aan

    600g kabeljauwfilets

    schep de vis met een schuimspaan uit het pocheervocht

    1 el geconcentreerde tomatenpuree

    pureer de vis met de tomatenpuree

    Cayennepeper en zout, Provençaalse kruiden

    kruid stevig met de peper, zout en Provençaalse kruiden

    2 rode paprika´s

    spoel de paprika´s, snij ze doormidden, verwijder zaad(lijsten)

    gemalen kaas

    blancheer ze even in de visboeljon, tot ze beetgaar zijn

    een nootje boter

    laat ze goed uitlekken, en vul ze met de kabeljauwpuree

     4 stukjes zongedroogde tomaat

    bestrooi met wat gemalen kaas, leg er een nootje boter op

     

    zet nog even onder de hete grill en klaar is kees

     

    giet over elke paprika een lepel visboeljon, bedek met de zongedroogde tomaat

     

    Serveer met gebakken aardappelen, en groene salade

     


    Speciaal voor Philippe heb ik witte borden gebruikt.

    Hij vond terecht dat het kleurenpalet niet in orde was.

    Alles kan beter.




    02-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandeling boven Mijas Pueblo

    Deze week een wandeling in de buurt. Met de wagen naar Mijas Pueblo,

    en even buiten het dorp naar de steengroeve.





    De steengroeve is al een tijd gesloten,

    en beplantingen moeten er voor zorgen dat de natuur

    terug in zijn oorspronkelijke toestand wordt hersteld.





    Gereed om naar boven te gaan, het bos in...



    en wat vinden we in het bos?

    Inderdaad: een enorme tank met bier.

    Je ziet dat deze wandeling zorgvuldig voorbereid werd.



    En dit is de dame (Ursula: in het geel) die alles voor ons

     geprepareerd heeft.

    Je kan heel goed zien hoe fier ze is op haar prestatie.

    Haar partner Peter (witte moustache) kijkt goedkeurend toe. 

    02-03-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    24-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verse vis

    van zalm wordt je kalm



    24-02-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: zalmforel met notenlaagje

     

    nog eens een visje geprobeerd: een stuk van een zalmforel

    met nog een velkant aan.

    Meestal doet men dat om hem propertjes te kunnen bakken,

    met het vel als scherm.


    In dit geval was er wel een probleempje: op het einde moet er prei

    op een bord komen en de vis daarbovenop

    (het is nu immers mode om borden te serveren met voedselverdiepingen).
     
    Echter, de vis moet na bereiden bovenop de prei gelegd worden.

    Met het vel er nog aan wordt het moeilijk om te snijden natuurlijk.  

    Mocht je dit ooit bereiden, dan doe je beter het vel er eerst af,

    of je koopt (of vangt) zalmfilets zonder vel.

     Ik moest het dus naast elkaar leggen (zie foto).


    Voor de rest is het gerecht perfect.

    Greta geeft me een 5/5, en dat is de eerste keer.

    Gewoonlijk haal ik een 3/5, sporadisch een 4.
    Ze vindt zelfs dat dit mijn beste visgerecht is, ooit. Ik ben dus fier,

    maar ik weet dat het volgende week een minder lekker gerecht zal zijn.

    Nobody is perfect.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    50 g gemengde noten (walnoten, cashew,…)

    de oven voorverwarmen op 180°

    25g geraspte oude kaas ( ik nam Manchego)

    hak de noten in de mixer, maar niet te fijn

    2 el verse room

    meng noten, peterselie, room, kaas en mosterd

    1 tl mosterd, niet te scherp

    wrijf de vis in met zout, peper en citroensap

    2 el fijngehakte bladpeterselie

    olie een ovenschaal in en leg de vis er in

    zout, peper

    vis mag nooit bloot in de oven, wegens uitdrogen

    2 zalmforelfilets (ik had er met een velkant)

    bedek hem in dit geval egaal met het notenmengsel

    citroensap

    laat hem in de oven garen gedurende een 20´

    olijfolie

    intussen in olie de preiringen ongeveer 5´ roerbakken

    500 g prei, in dunne ringen gesneden

    de room erbij en nog 5-10´ bakken

    5 cl slagroom

    het vocht kan dan voor een deel verdampen

     

    op smaak brengen met zout en peper

     

    de prei op 2 borden scheppen en de vis erop leggen

     

     

    aardappels

    lekker serveren met aardappelpuree

    bladpeterselie

    meng er gehakte bladpeterselie onder

    geraspte kaas

    bestrooien met geraspte kaas,

     

    even gratineren in oven

     

    24-02-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stappen rond Gaucin (Andalucia)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    donderdag 21/02/08 hebben we een "eindje" gestapt in het binnenland.

    Vooraleer te starten was er het klassiek ontbijt "tostada con tomate" en

    koffie in een lokale gelegenheid.

    Maar nog daarvoor was er een bustrip naar Gaucin,

    dat (gelukkig) nogal ver van de Costa ligt, toch zo´n anderhalf uur

    met de bus. Hierbij een zicht op Gaucin, met bijna onzichtbaar

    een Moors kasteel op de heuveltop.

     






    De wandeling duurde van 11u30 tot 16 uur, met een lunchstop

    van een half uur. 

    Zoals je kan zien zijn de paadjes niet altijd plat te noemen.




    Af en toe kom je wat wild life tegen, zoals een kudde geitjes,  ...





    tussen de kurkeiken.

    Merk op dat de bladeren er nog aan staan! (aan de eiken bedoel ik)





    Een beetje rust mag wel af en toe.

    De lunch was tussen de koetjes en de kalfjes.





    Ook de varkentjes lopen graag ongehinderd onder de eiken,

    op zoek naar hun lievelingseten: eikels.

    Deze beestjes zorgen binnenkort voor een lekker Serranohammetje.



    Merk op dat de runderen van het langhoorntype zijn.

    Hierop werd al menig toreador aan het spitje gestoken...

    Voor ons hadden de beestjes (gelukkig) weinig belangstelling,

    want er liepen toch wel een paar stiertjes tussen.




    Eindelijk terug in het dorp. Blij nog eens een huis te zien.





    Bobje is kapot, uitgeteld, en de knietjes weer een paar dagen onbruikbaar. Greta daarentegen... 





    Een goede straffe wandeling kan achteraf deugd doen.

    Moe maar gelukkig kunnen we dan in de bus terecht

    om te dromen van al wat we weer meegemaakt hebben.  

    Dit is G.V. uit St. N. als voorbeeld om dit te illustreren.

    23-02-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    17-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nie warm, nie willen

    met een glaasje rood natuurlijk
    ik moet eerlijk toegeven: het peterselieblaadje

    had beter gekund (volgende keer let ik er op)



    17-02-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: varkenshaasje met jonge wortelen

    Kokeneten: varkenshaasje met jonge wortelen

     

    Dit gerechtje kan elke amateurkok bereiden. Het is lekker en gezond,

    en je wordt er (nog) mooier van, want zoals iedereen weet

    krijg je goede en mooie ogen als je wortels eet.

    Varkenshaasjes zijn het beste stuk van dit beestje, en zeker in Spanje,

    afgezien van de Serranoham natuurlijk. De varkenshaasjes worden hier

    om je oren geslagen, want er zijn er eigenlijk teveel van,

    door het overvloedig aanbod van de Serrano.

    Om dit te maken voor vier moet je twee haasjes voorzien (

    elk zo´n 350g), ofwel een varkensfilet.

    Hierbij het uitgeprobeerd receptje, met een foto als bewijs.

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    600 à 700g varkensfilet

    braad het vlees kort aan in boter, kruid met peper en zout

    olijfolie

    doe er de gesnipperde ui in, laurier en 10 cl warm water

    peper en zout

    voeg er de helft van het appelsiensap aan toe = 10 cl

    1 zoete ui (Spanje: witte ui)

    dek half af en laat 20´ sudderen op een zacht vuur

    laurier

    schil de jonge worteltjes, doe het loof er af en voeg toe in de pan

    20 cl vers geperst sinaasappelsap

    dek helemaal af en laat nog 20´ zachtjes verder garen

    500g jonge worteltjes

    rooster de noten in een pannetje goudbruin in enkele minuten

    100g cashewnoten

    laat nu de filet rusten onder aluminiumfolie

    15 cl room

    neem de worteltjes eruit en leg ze in een vergiet

     

    blus de braadpan met de rest van het appelsiensap

     

    laat inkoken tot de helft

     

    doe er de room bij en laat inkoken tot sausdikte

     

    snij het vlees in plakjes, leg er de wortels en de noten bij

     

    nappeer met de saus en serveer met gekookte aardappelen

     

     

     

    OPMERKING: neem een varkenshaasje indien voor 2 personen

     

    De baktijd van het vlees moet gehalveerd worden (2x10´)

     

    maak de wortels vooraf halfzacht in de microwave (afgedekt)

     

    (of snij ze eerst in dunne schijfjes)

     

    halveer uiteraard de hoeveelheid van de andere ingrediënten

     

    indien geen zoete ui beschikbaar, voeg een theelepel honing toe aan de saus op het einde

     

     

     

     

    17-02-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mijnes
    blog.seniorennet.be/mijnes

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!