een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
30-01-2010
Een vergrote prostaat en je voeding.
Een vergrote prostaat : voorkomen is beter dan
genezen , welke rol speelt jedagelijks dieet ?
Het risico op een vergrote
prostaat met plasproblemen (Benigne prostaathypertrofie of BPH) neemt na je 55
elk jaar toe met 4 procent. Op hun zestigste hebben 1 op de 2 mannen er last
van en dit wordt 95% op hun 85 ste.
Kan echter een bepaalde
voeding bijdragen tot een gezonde prostaat en deze nare plasproblemen op latere
leeftijd voorkomen? Uit een aantal onderzoeken blijkt inderdaad dat een aanpassing van je dieet en lijfstijl
een positieve invloed heeften de
risicos op BPH gevoelig vermindert.
In de medische literatuur
raadt men aan om:
regelmatig te bewegen door bvb. te sporten, wandelen, joggen, tuinieren,
fitnessen
niet te veel (verzadigde) vetten te eten
buikvet
te vermijden, dus je gewicht
onder controle te houden
vijf (ong. 500gr.) of meer porties
groenten per dag te consumeren.
De heilzaamste groenten in dit verband zijn o.a. broccoli, spruitjes,
bloemkool, pepers, koolrabi, erwtjes
zinkrijk
voedsel te eten zoals oesters,
krab, droge bonen, eend, lams, mager rund.
Fruit en
voedingssupplementen blijken geen effect te hebben.
Ten slotte voor een gezonde prostaat: beweeg, vermijd
overgewicht, eet dagelijks je porties groenten, wees matig met vet.
Dit is waar de meeste mensen
van overtuigd zijn. Het is echter een misvatting. Het zijn de koolhydraten die veel meer bijdragen tot overgewicht dan wel de
vetten. Door het louter tellen van calorieën, lijkt het logisch dat vetten
de grote boosdoeners zijn bij dik worden. (9 kilocalorieën per gram vet tegenover
4 kilocalorieën voor de koolhydraten). Maar alleen calorieën tellen is een naïeve
manier van voorstellen, want onze stofwisseling zit veel ingewikkelder in
elkaar.
Bij overgewicht is er sprake
van een teveel aan koolhydraten met een
hogeglycemische index. Door dit
surplus aan koolhydraten worden ze in je
organismeopgeslagen als vetten.
Koolhydraten met een hoge glycemische index (bvb. suiker,wit brood, witte
rijst, gebak, koekjes, snoepjes) zorgen voor een plotse verhoging van je bloedsuikerspiegel.
De pancreas reageert door een extra afscheiding van het hormoon insuline in je
bloed. Insuline is naast
bloeddrukverlagend ook een adipogeen hormoon dat de opslag van koolhydraten onder de vorm van vetten bevordert.
Wil je iets doen aan je
overgewicht en toch gezond blijven. Ban
alle geraffineerde (witte)koolhydraten
uit je dagelijks dieet. En let er vooral op om toch voldoende oliën te
eten. Het slechtste voor je gezondheid is jezelf op een 0%vet-dieet zetten.
Variaties op het thema : verzadigde vetten en je gezondheid.
De (slechte) reputatie van verzadigde vetten
een nuancering is op zijn plaats
Verzadigde vetten kan je herkennen aan hun vaste vorm. Vetten en oliën die
stollen in de koelkast bestaan voor het grootste gedeelte uit verzadigde
vetzuren.Men vindt veel verzadigde vetten in bvb.:
-
Volvette harde kazen type Gouda,
parmezaan, gruyère .
-
Volvette zachte kazen type camembert,
chaumes
-
Volle melk, yoghurt, room
-
Echte boter
-
Spek
-
Ijskreem en roomijs
-
Palmvet en kokosolie
De meeste verzadigde vetten zijn van dierlijke oorsprong.
Maar plantaardige vetten zoals palmvet en kokosolie bevatten ook veel verzadigde
vetzuren. Waarschijnlijk denk je dat je geen palmvet en kokosolie eet, maar
weet dan dat in commercieel gebak en koekjes meestal palmvet en/of kokosolie is
verwerkt.
Vetten zijn broodnodig in een gezond dieet. Voor zuigelingen wordt de aanvoer vanhun calorieën voor 50% geleverd door vetten
uit de moedermelk. En in moedermelk bestaan de vetten voor 40 à 45% uit
verzadigde vetten. Verzadigde vetten krijgen de schuld bij slagaderverkalking.
Toch bestaat het vetbeslag van de vaatwanden voor het grootste deel uit
onverzadigde (3/4) tegenover verzadigde (1/4).
Uiteraard moet er in je dagelijkse voeding een goede balans zijn tussenonverzadigde en verzadigde vetten en
mogen de voedingsvetten in je dieet zeker niet
voor het grootste deel uit verzadigde vetten bestaan.
Er zijn toch een aantal redenen om verzadigde
vetten te gebruiken:
Ze
zijn een onderdeel van elke levende cel. De fosfolipiden ( in de celwand) die voor 50% uit verzadigde
vetten moeten bestaan zorgen mee voor de opname en afgifte van stoffen.
Voor
de juiste consistentie van de celmembranen zijn de meervoudige
onverzadigde vetzuren noodzakelijk voor een goede doorlaatbaarheid,
terwijl de verzadigde vetten nodig zijn voor een goede vastheid van de cellen.
Je
hartspiercellen gebruiken naast glucose ook verzadigde vetten (vooral palmitinezuur en stearinezuur) als brandstof.
Je hart wordt beschermd
door een omhulsel van voornamelijk verzadigde vetten.
Verzadigde
vetten (laurine-, caprine-, caprinylzuur) hebben een bewezen immuun-stimulerende werking.
Verzadigde
vetten verminderen (zoals de onverzadigde omega 3 ALA) de C- reactieve
proteïne (CRP) in het bloed en verminderen
zo de kans opontstekingsverschijnselen.
De longsurfactant, een stof die zorgt
voor een goede werking van de longen en die voorkomt dat de longblaasjes
dichtklappen, bestaat voor bijna
100% uit verzadigde vetten.
Wat betekent dit nu voor je dagelijkse voeding?
Gebruik voldoende
oliën, liefst de ongeraffineerde vormen en varieer: , zoals : olijfolie,
lijnolie, koolzaadolie, zonnebloemolie . Dierlijke vetten krijg je voldoende binnen
als je (beperkt) vlees, eieren en kaas, zuivel eet . Belangrijk is om door
het eten van (vette) vis de omega3
oliën op te nemen.
Alle oliën bestaan uit een combinatie van
onverzadigde (mono- en poly-) en verzadigde vetten, waarbij de verhouding
redelijk evenwichtig is samengesteld met een overwicht van onverzadigde. En zo
is het best voor je gezondheid.
Transvetten zijn (chemisch) bewerkte vetten die
toegevoegd worden aan bereid voedsel om het langer vers te houden, meer smaak
te geven en hittebestendiger te maken. Vloeibare olie wordt door hydrogenatie
omgezet tot een vastere substantie. Deze gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën bevatten
transvetten die je slechte cholesterol (LDL) verhogen en je goede cholesterol
(HDL) verlagen. Dit is een belangrijke risicofactor voor een hartaandoening.
Sommige gefrituurde gerechten en commercieel bereid
gebak, taartjes en koekjes bevatten nog steeds transvetten. Ook wordt bij het
frituren in sommige eetgelegenheden gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën
gebruikt.
Natuurlijk is het best om
alle transvetten te mijden. Maar het is bijna onmogelijk om ze in commercieel
voedsel op te sporen. De verplichte vermelding op de ingrediëntenlijsten is
niet altijd duidelijk en wordt omzeild door andere omschrijvingen zoals: plantaardig
vet, vet van plantaardige oorsprong. Als je twijfelt, kun je beter een
alternatief product zoeken. In onze westerse samenleving is er een overvloed
aan keuzemogelijkheden en merken
Als een sporter te maken krijgt met kortademigheid
of (sport)astmadan kan
een (voedsel)allergie of pseudo-allergie
dit mee veroorzaken samen met andere factoren zoals temperatuurverschillen
en de intensiteit van de inspanning.
Het zijn meestal histamines en tyramines (in chocolade,
noten, kaas, sommige vleeswaren, azijn, lever, gistextract) die deze kortademigheid uitlokken of versterken.
Andere triggers zijn sulfieten (
toegevoegd aan wijn of bereide vleeswaren bvb.), salicylaten (in de schil van fruit), benzoaten (bewaarmiddel toegevoegd aan vele voorverpakte voedingsmiddelen) en azokleurstoffen (in kaas)
Biogene amines zoals
histamine en tyramine kunnen ter hoogte van de luchtwegen spiercontracties
uitlokken en hebben een invloed op de bloedcirculatie. Hierdoor vermindert de hoeveelheid op te nemen
zuurstof. Afvalstoffen van het metabolisme (CO2 en melkzuur) worden
eveneens moeilijker afgevoerd. Bij een mogelijke leveroverbelasting door deze
biogene amines en mogelijke andere toxische stoffen (vanuit een lekkende
darm) ontstaat er een storing in de
verwerking van melkzuur wat leidt tot extra vermoeidheid en spierpijnen.
Pseudo-allergieën komen steeds meer voor in onze maatschappij en dus ook bij sporters. Er
worden altijd meer bewaarmiddelen,
smaakversterkers en kleurstoffen toegevoegd aan de voeding. Gewone
voedingsmiddelen die gemakkelijk een pseudo-allergische reactie uitlokken, zijn
o.a.: Tomaten, chocolade,
citrusvruchten, sommige kazen, bepaalde specerijen, alcoholische dranken,
varkensvlees, rode wijn, steenfruit.
Pseudo-allergieën vormen
vaak de basis voor ontstekingen. Zij
duiken op in het bindweefsel dat de structuur is van spieren en pezen. Knieklachten en rugklachten komen vaak
voor bij voedselintoleranties. Overbelasting kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsreacties die zelf
een negatieve invloed hebben op de botontwikkeling en calciumopname.
Maag- en darmklachten komen bij sporters ook regelmatig voor. Dit uit zich
bij en na oververmoeidheid. Klachten zoals: darmkrampen, opgeblazen gevoel,
constipatie, diarree, te veel maagzuur. Deze kunnen eveneens worden uitgelokt
door biogene amines.(histamine, tyramine ) Het resultaat kan leiden tot een onevenwichtige darmflora (dysbiose). Een goede darmflora is onmisbaar voor een
optimale opname van vitaminen en mineralen en het zorgt voor de activering van
het immuunsysteem, onmisbaar voor het afweren van ziekteverwekkers en
allergenen. Een slechte darmflora wordt geassocieerd met een verhoogde
doorlaatbaarheid van de darm. Zo worden er meer toxische stoffen opgenomen in
het bloed. Door het ontstaan van een dysbiose kom je terecht in een vicieuze
cirkel die je alleen kan doorbreken door op te sporen welke voedingstriggers
deze maag- darmklachten uitlokken. Op langere termijn kan dit leiden tot
voedingstekorten - doordat men minder voedingsstoffen opneemt - waardoor de energieproductie en het
spierherstel in het gedrang komen.
Ook een lactose-(melksuiker)
en/of fructose-intolerantie(fruitsuiker) kan voor bijkomende maagklachten zorgen.
Om al deze klachten en
(over)vermoeidheid te elimineren is het nodig om alleuitlokkende factoren
samen aan te pakken. Inname van de juiste
voeding enkoolhydraten, rekening
houdend met een mogelijke lactose- en/of fructose-intolerantie, is van
groot belang voor de opbouw van voldoende (glycogeen)reserves. Als je als
sporter zorgt voor een optimale vertering kan je veel problemen vermijden. Door
het opsporen van intoleranties en het elimineren van voedingstriggers kan je je
prestaties herstellen en nog verbeteren.
In de westerse eetgewoontes
is er een enorme overconsumptie van
suiker. Het gaat dan hoofdzakelijk over de verborgen toegevoegde suikers
van de voedselindustrie in de bereide gerechten en verpakte voedingsmiddelen.
Dit industrieel bereid
voedsel heeft nauwelijks smaak, daarom voegt men naast vet, zout ,smaakmakers
zoals glutamaat ook vooral suiker toe. Er zijn zelfs slagers die suiker in hun
vlees doen. Als je alle toegevoegde suikers in de gemiddelde voeding optelt,
komen we in België aan 131 gram
toegevoegde suiker per dag per inwoner. Dit is elke vier dagen een pak
suiker van 1/ 2 kg. Overdadig gebruik van suiker wordt recent in verband
gebracht met beschavingsziekten zoals zwaarlijvigheid en diabetes type
2(ouderdomsdiabetes).
Waarom hebben wij zon hang
naar suiker? Uit onderzoeken blijkt dat
suiker eensterke gewenning kan
geven en in sommige gevallen zelfs verslavend werkt. Men heeft ooit de
volgende test gedaan met een klas: de ene helft leerlingen kreeg een gezond
dieet zonder toegevoegde suikers, de andere kregen gewoon hun voeding die ze
altijd al gewoon waren. Na een week begonnen de leerlingen met een gezonde
voeding een onrustig en agressief gedrag te vertonen. Door deze opwinding en
agressie scheidden ze adrenaline af in het bloed dat op zijn beurt de zetmelen
afbreekt met als resultaat meer suiker in het bloed. Door hun gebrek aan suiker
in de voeding moesten zij extra adrenaline aanmaken om dezelfde bloedsuikerspiegel
te krijgen als voorheen. M.a.w. zij kregen afkickverschijnselen.
Kunstmatige suikervervangers - vooral ontwikkeld voor hun gebrek aan calorieën -
worden sterk aangeprezen door de reclame in functie van een gewichtscontrole.
Toch is er een natuurlijke suikervervanger die minstens even veilig is dan zijn
chemische broertjes.
De natuurlijke zoetstof stevioside
(en rebaudioside) uit de steviaplant is in theorie een suikervervangend wondermiddel. Naargelang
de kweekomstandigheden kan het gehalte aan rebaudioside worden verhoogd.
Hierdoor benadert de steviaplant de smaak van gewone suiker. Tests tonen aan dat de meeste proefpersonen nagerechten met suiker niet kunnen
onderscheiden van nagerechten met een stevioside-rebaudioside mengsel.
In de Verenigde Staten mogen
steviabladeren in poedervorm en geraffineerde extracten van de bladeren sinds
1995 verkocht worden als voedingssupplement. De Coca-Cola Co heeft al het idee
geopperd om in al zijn light dranken de kunstmatige zoetstoffen te vervangen
door Stevia. In Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Brazilië worden de steviaplant,
stevioside en de geraffineerde extracten al jaren gebruikt als caloriearme
zoetstof. Bvb. in frisdranken.
In Europa en België houdt
men Stevia doelbewust van de markt. Onderzoek binnen de Europese Commissie zou
aantonen dat stevia impotentie kan veroorzaken. Professor Jan Geuns (hoofd van
het labo functionele biologie Universiteit Leuven) echter is een fervente
voorstander van deze natuurlijke zoetstof. Volgens Prof. Geuns heeft ze in
vergelijking met suiker bijna geen negatieve eigenschappen en zijn de
conclusies van de Europese Commissie waardeloos en ingegeven door belangen van
bepaalde groepen.
De voordelen van stevioside ter vervanging van gewone suiker zijn:
Het is stabiel : zijn chemische structuur verandert niet, zelfs niet bij hoge
temperaturen. Suiker doet dat wel en maakt bij bakken en braden (het
karameliseert) verschillende kankerverwekkende stoffen aan. En karamelisatie is
een veelgebruikt proces in de voedingsindustrie. Maar over het gevaar hiervan
voor de gezondheid zwijgt men in alle talen.
Het bevat geen
of zeer weinig calorieën
Het geeft geen aanleiding tot tandbederf zoals bij suiker
Diabetespatiënten
en mensen met obesitas kunnen het zonder
enig risicogebruiken.
Stevioside in
hoge concentraties (3-maal per dag een halve gram) verlaagt debloeddruk
van personen met hoge bloeddruk.
Alleen in
sommige natuurvoedingszaken kan men het nu in België aanschaffen.(als druppels,
tabletjes of poeders). Helaas is het in
Europa nog niet verkrijgbaar in de gewone voedingswinkels en supermarkten zoals
de chemische suikervervangers. Welke belangen blijven hier spelen?
Extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt
Extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt
Vitamine B12 - een
wateroplosbare vitamine - heeft de langste en ingewikkeldste chemische
structuur van alle vitamines. Het bevat als enige een metaalion nl. kobalt. Daarom gebruikt men de term cobalamine om te verwijzen naar
samenstellingen met een vitamine B12 activiteit. De vorm die gebruikt wordt in
voedingssupplementen is cyanocobalamine (soms
methylcobalamine).
B12 is een onmisbaar
onderdeel voor o.a. twee enzymen waarbij een inadequate werking van deze enzymen
zorgt voor:
een
ophoping van homocysteïne dat
wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen
(cardiovasculaire ziektes).
een
tekort aan hemoglobine het zuurstofdragende
pigment in rode bloedcellen en onvoldoende
energieproductie uit vetten en eiwitten.
Men schat dat 10 tot 15% van de + 60-jarigen een tekort
aan Vit. B12 hebben.
Om een optimale absorptie van B12 uit je voedsel te verkrijgen is een goede
werking van de maag, pancreas en de dunne darm vereist.
Het maagzuur en bepaalde
enzymen maken de Vit. B12 vrij uit het voedsel. Zo kan de B12 zich binden aan
de zogenaamde R proteïnen. In de alkalische omgeving van de dunne darm worden
de R proteïnen afgebroken door enzymen uit de pancreas (alvleesklier) en de
Vit. B12 komt weer vrij om zich vervolgens te binden aan de Intrinsieke
factor (IF). IF-proteïnen worden geleverd door gespecialiseerde cellen uit de
maag. Receptoren aan de oppervlakte van de dunne darm nemen op hun beurt dit IF-B12 complex op alleen in
aanwezigheid van calcium dat wordt geleverd door de pancreas.
Vitamine B12 kan ook op een
passieve manier worden opgenomen, maar dit is zeer inefficiënt. Slechts 1% van
de aanwezige Vit. B12 wordt zo geabsorbeerd.
De meest voorkomende
oorzaken van een vit. B12 tekort zijn:
Een afbraak van
de eigen cellen in de maag door een auto-immuneontsteking (pernicieuze anemie of
kwaadaardige bloedarmoede). Dit zorgt voor een sterke vermindering van het
maagzuur en van de enzymen die Vit. B12 vrijmaken uit het voedsel. Antilichamen
binden zich aan de intrinsieke factor en voorkomen het vormen van het IF-VitB12
complex. Vit. B12 kan alleen wordenopgenomen op een passieve manier. Daarom
gaat men voor deze personen ofwel vit.
B12 toedienen door intramusculaire injecties ofwel door supplementenin hoge doses (1000mcg per dag) zodat
toch nog 10mcg op een passieve wijze wordt opgenomen (Zie hoger).
Een slechte
absorptie van voedselgebonden Vit. B12. Dit wordt meestal veroorzaakt door
een chronische maagslijmvliesontsteking
(atrofische gastritis). Ook hier ontstaat een verminderde productie van
maagzuur waardoor deze VitB12 niet kan vrijgemaakt worden. Door dit verminderde
maagzuur ontstaat er echter een groei
van anaërobe bacteriën. Hierdoor kan VitB12
uit supplementen wel worden geabsorbeerd. De intrinsieke factor(IF) is nog
ter beschikking en kan deze kristallijne vorm wel opnemen omdat ze niet
gebonden is aan proteïnen (wat wel zo is bij voedselgebonden Vit. B12). Men
denkt dat 10 tot 30% van de +60 jarigen te maken hebben met deze chronische
maagontsteking.
De symptomen waaruit een
Vit. B12 tekort blijkt zijn o.a. Naargelang de oorzaak:
Bloedarmoede
: de aanmaak van rode
bloedcellen wordt belemmerd bij een pernicieuze anemie
Neurologische symptomen zoals verdoofd gevoel en/of tintelingen in
armen en benen, moeilijkheden bij het wandelen, geheugenverlies, desoriëntatie,
tot dementie toe. Deze complicaties verergeren gradueel en zijn na een
tijd nog moeilijk ongedaan te maken.
Gastro-intestinale
complicaties: pijn aan de tong,
constipatie, gebrek aan eetlust.
De Amerikaanse food and nutrition board (FNB) heeft
het voor volwassenen over een RDA (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van 2,4 mcgr/ dag. Voor personen van 50 jaar en ouder raden ze aan -door het
risico van een malabsorptie van voedselgebonden Vit. B12 om de Vit. B12in te nemen onder de vorm van een voedingssupplement
(cyanocobalamine of methylcobalamine).
Voedselgebonden Vit. B12
vind je alleen in dierlijke producten: zowel in vlees, vis, schaal- en schelpdieren,
als melk, kaas, eieren. Veganisten zijn voor hun VitB12 aangewezen op
supplementen. Personen jonger dan 50 kunnen door een gevarieerde voeding
voldoende Vit. B12 binnenkrijgen.
Een gezonde en natuurlijke slaap, bestaat het nog ?
Een gezonde slaap,s morgens uitgerust en fit uit je
bed, bestaat het nog?
Vorig jaar werden in België
270 miljoen slaap- en kalmeermiddelen verkocht, ofwel 735.000 per dag. Samen
met Frankrijk en Italië is België de koploper in Europa. Dat blijkt uit cijfers
van de Belgische geneesmiddelenindustrie.
Binnen
Europa staat België op nummer één qua verbruik van slaappillen .Eén Belgop vier slaapt slecht waardoor hij overdag niet naar behoren kan
functioneren. Wat hen wakker houdt? De hoge werkdruk en een oneindig
aanbod van entertainment-mogelijkheden zorgen voor chronische vermoeidheid en
houden letterlijk iedereen wakker.
Toch zijn er nog andere,
minder gekende, factoren die zorgen voor slaapstoornissen.
Het overmatige gebruik van koffie, cola, thee,
ijsthee, red bull: Cafeïne
is stimulerend en verhoogt de aandacht en alertheid. Maar het zorgt
eveneens voor een verstoring van je slaap. Het inslapen gaat soms
moeilijk, je wordt dikwijls wakker, je slaap is oppervlakkiger. Je voelt
je daardoor s morgens niet uitgerust en grijpt opnieuw naar koffie of
cola om je terug fit te voelen. Dit is een vicieuze cirkel. Het is bewezen
dat het tot 8 uur duurt vooraleer de cafeïne uit je lichaam is verdwenen.
Je zou 8 uur voor het slapengaan geen koffie of andere cafeïnehoudende drank
mogen drinken wil je s nachts gezond slapen.
Ook alcohol is een slaapverstoorder. Regelmatig alcohol drinken voor het slapengaan
geeft een onnatuurlijke slaap en zorgt vaak voor snurken en soms slaapapneu.
Echt uitgerust ben je niet hoewel je toch de indruk hebt goed geslapen te
hebben.
Voedselintoleranties zijn vaak oorzaak van
slaapproblemen. Het kan
gaan van moeilijker inslapen over een lichte slaap en regelmatig wakker
worden tot lang slapen en toch vermoeid wakker worden. Andere mogelijke
klachten zijn zweten, nachtmerries, maag- en darmproblemen, rusteloze
benen, slijmen in de keel, spierkrampen
-
Personen met chronische (voedsel)allergieën hebben waarschijnlijk een tekort aan vitamine B6.
Deze vitamine is nodig voor een goede histamineverwerking maar ook voor de
productie van serotonine. Deze serotonine zou een rol spelen bij het in- en doorslapen en bij het verlichten van het door
voedselallergie geïnduceerde pijnen en pijnprikkels.
- Een goede slaapkwaliteit is
noodzakelijk voor een optimaal spierherstel en botgroei. Het heeft
eveneens een positief effect op de suikerstofwisseling. Dit laatste is
belangrijk voor de aanvulling van de energievoorraad
in de spieren voor het leveren van inspanningen. Het zorgt voor minder
vermoeidheid bij langdurige inspanningen.
- Een goede slaap is een
garantie voor een goede vetverbranding.
Zo zouden kinderen die
langer slapen over het algemeen een lagere BMI (body
mass index) hebben dan hun soortgenoten die minder uren in dromenland verkeren.
Kanttekeningen bij de 'slechte reputatie' van vetten in de voeding
Vetten toch een noodzaak in een gezonde voeding
Vetten hebben een slechte
reputatie. In de reclame worden de magere producten aangeprezen. Het lijkt
wel of vetten alleen maar nadelen hebben en bijdragen tot een ongezonde
levenswijze.
Men doet alsof zij er voor
zorgen dat je te dik wordt en daarom kan je ze best zo veel mogelijk vermijden.
Als je slank en fit wil blijven eet je zo weinig mogelijk vetten. Dit is in
werkelijkheid een eenzijdige en halve waarheid.
Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats:
De meeste
onderzoekers en wetenschappers zijn het erover eens dat verzadigde vettenen
transvetten, niet echt thuishoren in
een gezond voedingspatroon. Zij zorgen op termijn voor een te hoge (slechte)
cholesterol en problemen met hart en bloedsomloop. Verzadigde vetten herken je
gemakkelijk aan het feit dat ze stollen in de koelkast. Transvetten zijn oliën
die zodanig chemisch zijn bewerkt dat ze beter bestand zijn tegen verhitting en
zorgen voor betere bewaring van bereide etenswaren.
Vetten/oliën
zijn calorierijk (ong.9 kcal. Per gram vet) daarom zijn 2 à 3 eetlepels per dag
voldoende. De gezondste vetten zijn
oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, lijnolie, visolie
enz . De verhouding onverzadigde(mono- en poly-) en verzadigde vetzuren is in
deze oliën afgewogen met een overwicht van onverzadigde.
Ook kinderen en jongeren hebben hun dagelijkse
hoeveelheid vetten nodig dit voor
een goede opbouw van het organisme, hormonale evenwicht, cellenopbouw en vooral
voor een ideale ontwikkeling van de hersenen. Vetarme diëten zijn voor deze
leeftijden een aanslag op hun gezondheid en ontwikkeling.
Vetstoffen zijn
noodzakelijk voor de aanmaak van
hormonen
Voor het behoud en de opbouw van calcium in je
botten en beenderen isvitamine D onontbeerlijk een vetoplosbare
vitamine.
Oliën in je
dieet zorgen voor een vertraagde opname
van glucose(suikers) in je bloed zodat je bloedsuikerspiegel aan minder
schommelingen onderhevig is. Het positieve gevolg is een verminderde insulineproductie.
De groei van
schimmels (bvb. candidas) en andere micro-organismen kan door het regelmatig
eten van koude vetstoffen (2
eetlepels per dag olijfolie, koolzaadolie of lijnolie ) worden ingeperkt. Dit
zal andere overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen (allergieën,
pseudo-allergieën, intoleranties) afzwakken.
Door het eten van koude oliën wordt de opname van
allergenen vertraagd ter hoogte van
het darmslijmvlies. Ook personen die last hebben van pseudo-allergische
reacties bij het eten van bepaald voedsel hebben baat bij deze koude olie.
Dus : vet/olie is een must. Vervang de verzadigde vetten
zoveel mogelijk door onverzadigde. Vetarme diëten zijn ronduit ongezond en
zelfs gevaarlijk voor jongeren. Koude oliën/vetten zorgen voor het verminderen
van overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen.
Fruit krijgt vele positieve
eigenschappen toebedeeld. Zo zou het een schat aan vitamines en mineralen
bevatten. Het zou de nodige vezels
leveren voor een goede stoelgang en
darmtransit enz ..
Natuurlijk moet fruit een
eigen plaats krijgen in een gezonde voeding. De juiste waarde van fruit weergeven kan
daarom verhelderend werken.
Snoep verstandig, eet een appel Als je trek hebt kun je beter een appel eten of een
ander stuk fruit dan chocolade dat vier keer meer calorieën bevat. Fruit is een goede vervanger van al die
koekjes en snoep. De weldaad van deze appel gaat alleen op als je hierdoor die
snoep en koekjes laat staan.
Door de band genomen is fruit niet heel
rijk aan vitamines of andere bouwstoffen. Veel fruit eten is onvoldoende om gezond te eten.
Appels, peren en druiven bevatten een beetje
vitamine C, kalium en een beetje vezel.
Kalium is gunstig voor je bloeddruk en de vezels zijn goedvoor
je darmtransit.
Bananen leveren vitamine B6, kalium, foliumzuur
of vit. B11 en vezels.
Citrusvruchten hebben vrij veel Vitamine C,
foliumzuur, vezels en kalium.
Bessen zoals bosbessen, frambozen, aardbeien
zijn rijker aan voedingsstoffen dan appels en peren.
In hoeverre kan het eten van fruit ook
ziektes voorkomen?
Uit de meest recente
onderzoeken besluiten de deskundigen dat fruit
weinig doettegen de meeste soorten
kanker. Alleen tegen het ontstaan van mond-
enkeelkanker zou het waarschijnlijk
helpen. Maar dit effect wordt volledig teniet gedaan als je rookt in
combinatie met alcohol drinken. Dit heeft een veel grotere invloed op het al
dan niet krijgen van mond- en keelkanker.
Personen die veel fruit eten krijgen minder
hartinfarcten. Maar fruiteters
bewegen meer, roken en drinken minder, hebben minder overgewicht en eten meer vis,
ook allemaal dingen die goed zijn voor het hart.
Er zijn nog altijd geen
stoffen in fruit gevonden die het hart en de bloedsomloop zouden beschermen.
Zelfs voor de antioxidanten (flavonoïden) zijn er geen echte bewijzen dat zij
hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
Fruit heeft weinig of geen effect op het vergroten van
je afweer tegen verkoudheden, griep of andere infecties. Zo zullen
sinaasappels die vrij veel vitamine C bevatten niet helpen tegen verkoudheid.
Dus fruit is een goed tussendoortje i.p.v. al die snoepjes en zoetigheden want fruit
bevat kalium en vezels en weinig calorieën. Alleen veel fruit eten is niet
voldoende om gezond te eten. In fruit ontbreken belangrijke vitamines en andere
essentiële voedingsstoffen.
Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden.
Ontdekken welk voedsel bij je past om ongemakken en
ziektes te bestrijden en te voorkomen.
Het is niet goed te vatten toch kan
voedsel aanleiding geven tot ongemakken en ziektes. Wat volledig ongeloofwaardig klinkt is dat hetzelfde voedsel
voor de ene persoon gezond is en voor de andere aanleiding geeft tot klachten
en symptomen. De meeste mensen hebben hier geen weet van . Daarom deze blogpagina
om recente kennis hierover beknopt weer te geven. Het kan voor sommigen een
kans zijn om verdere stappen te ondernemen en een (voeding-)deskundige te
raadplegen. Met behulp van een
eliminatiedieet kan een persoonlijk
voedselpakket worden samengesteld om klachten en reacties in de toekomst te
vermijden.
Voedselallergieën,
-intoleranties en pseudo-allergieën
Men
onderscheidt een drietal soorten van voedselstoornissen:
1. Voedselallergieën zijn vrij goed
gekend. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie
van het immuunsysteem op meestal onschadelijkestoffen die altijd eiwitten (glycoproteïnen) bevatten. Tegen deze
eiwitten maakt het lichaam antistoffen aan (immunoglobuline). Door het contact
van het eiwit met deze antistof ontstaan de klachten. In gewone omstandigheden
zijn antistoffen bedoeld om ons te beschermen tegen indringers zoals bacteriën
en virussen. Zij voorkomen zo een infectie of ontsteking door deze indringers
uit te schakelen. Bij een allergie echter loopt het mis. Het lichaam maakt dan
antistoffen aan tegen een onschadelijk antigen zoals bvb. een voedselmolecule.
Iedereen
weet dat sommige mensen allergisch reageren op bvb. pindanoten Een overmatige
aanmaak van histamine is het gevolg en geeft meestal onmiddellijk vrij ernstige
klachten zoals: ontstekingen en spierkrampen met roodheid en zwelling van de
slijmvliezen. Reacties zijn zeer gevarieerd naargelang de persoon: diarree, astma, hooikoorts, buikpijn, braken, eczeem, netelroos, jeuk in de mond,
zwelling van lippen en in de keel. Het kan extreem leiden tot een
anafylactische schok.
In ernstige
gevallen
is er zelfs bij een kleine hoeveelheid van dit voedsel een onmiddellijke reactie (de geur van het voedsel is soms al
voldoende). Elk contact met dit voedsel moet vermeden worden. Deze personen
zijn hiervan op de hoogte en reageren oplettend en alert. Bij aankoop van bvb. bereide gerechten zullen
zij nauwkeurig de samenstelling hiervan moeten nagaan.
Voedingsmiddelen
die een allergische reactie kunnen uitlokken zijn o.a. pindas ennoten, sommige
zaden, koemelk, eieren, soja, tarwe, sommige vissoorten en schaal- en
schelpdieren.
Soms treedt een
allergische reactie niet onmiddellijk op. Dit geldt nogal bij voedsel dat
je dagelijks of toch zeer regelmatig eet. Er ontstaat bij wijze van spreken een
verzadiging, waarbij je pas later last krijgt van ontstekingen, gewrichtspijnen, vermoeidheid, hoofdpijn, maag- of darmklachten, huiduitslag . Het
is zeer moeilijk om achteraf te ontdekken welk voedsel de klachten veroorzaakt.
Voedsel dat hiervoor verantwoordelijk is is zeer verscheiden. Naargelang de
persoon kan het gaan over: sommige soorten
fruit of groenten, bonen, erwten, tarwe, noten, sommigemelkproducten, eieren
Enkele
gulden regels die je hieruit kunt afleiden:
Eet altijd
zeer gevarieerd en afwisselend! Eens dat je de boosdoener(s) hebt
ontdekt kan je, na een vastenperiode(6-tal maanden), door dit voedsel maar
sporadisch op je menu te zetten (1maal per week bvb.), de signalen duidelijker
herkennen en je voelt beter op welk voedingsmiddel je slecht reageert. En als
je dan kleinere hoeveelheden per maaltijd gebruikt is je kans om klachten te
krijgen kleiner.
Een mengeling
van
verschillende ontbijtgranen, een salade van meerdere fruitsoorten, een mix van
groenten geeft minder problemen dan een grote hoeveelheid van één soort.
Sojamelk aanlengen met bvb. rijst- of havermelk is beter dan pure sojamelk
drinken.
2.
Voedselintoleranties ontstaan wanneer bepaalde voedingsstoffen
moeilijk worden verteerd door een
enzymentekort (soms aangeboren) of wanneer het transportsysteem er niet in
slaagt om deze suikers op te nemen in het bloed. De bekendste voorbeelden zijn lactose(melksuiker), fructose(fruitsuiker)
en het gluteneiwit van sommige granen.
Meestal
zijn het buikklachten die dan optreden zoals: krampen, winderigheid,
gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree.
Andere
klachten, vooral bij een fructose-intolerantie of juister is fructose-malabsorptie,
zijn hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Overmatig gebruik van fructose
kan bij sommige personen de triglyceriden
(vetbolletjes) in het bloedgevoelig
doen toenemen, wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten.
Mensen
met een fructose-malabsorptie doen er goed aan om hun fruitconsumptie te
beperken, meerdere malen kleine porties eten wordt beter verdragen.
Fructose
vind je terug in vele fruitsoorten,
maar is ook dikwijls verborgen zoals in:
Frisdranken
Bier
Wijn
Sommige
bouillonblokjes
Sportdranken
Honing
Sommige
ontbijtgranen
Medicatie:
siropen voor kinderen bvb.
Kokosnoten
Ketchup
Gedroogde
vruchten
Bereide
gerechten: het verbetert de houdbaarheid en de textuur.
Bij
lactose-intolerantie
is er een onvermogen om bepaalde
hoeveelhedenmelksuikerte verteren. Het is een aandoening die
veel voor komt. De persoon heeft een gebrek of een tekort aan lactase dat zorgt voor de afbraak van lactose of
melksuiker.
Lactose
vind je terug in melk,
- maar ook in afgeleide melkproducten
zoals: rijstpap, pudding, chocolademelk, kwark,
mousse, yoghurt (harde kazen
bevatten weinig lactose- hoe minder vocht
in de kaas hoe minder lactose- en worden
meestal wel verdragen )
De voedsel-intolerantiegrens
verschilt van persoon tot persoon. Een persoon kan bvb. wel zonder
problemen yoghurt eten maar geen gewone melk verdragen. De reactie op deze
suikers hangt ook af van de bereidingswijze en de combinaties. Een stuk fruit
combineren met een boterham gaat wel, maar een sinaasappel eten zo maar, geeft problemen.
Het
is daarom belangrijk om zo exact mogelijk deze
tolerantiegrens voor lactose, fructose
(of gluten) te bepalen. Want zo maar alle voedingsstoffen waarin fructose
of lactose zit volledig bannen uit je dieet is onverstandig, mét gevaar voor
ondervoeding en een vitamine- en mineralentekort.
Intolerantie
voor biogene amines en caseïne komt eveneens voor. Deze personen
hebben problemen met de vertering van harde gefermenteerde kazen type gruyère,
emmentaler, parmezaan . Veel harde kazen bevatten ook kleurstoffen waaropsommige
mensen gevoelig reageren.
Als
je veel suikers eet (ook fructose) kunnen deze gaan gisten in de darmen. Dit
zal sneller en meer gebeuren bij een voeding die te weinig vezels en vetten bevat. Vetten
en vezels vertragen de opname van allergenen en kunnen helpen bij een
lactose- en fructose-intolerantie. (koude)
Vetstoffen vertragen ook de maaglediging en stimuleren de vertering. Het vermindert meteen de klachten bij
intoleranties.
3
.Pseudo-allergieën behoren
tot de voedselintoleranties maar de mechanismen hiervan zijn nog niet volledig
gekend. Ze komen vaker voor dan voedselallergieën.Bij
een pseudo-allergie gaat het om
verborgen overgevoeligheden voor bepaalde voedseladditieven, voedingsmiddelen en medicijnen.
Pseudo-allergische
reacties kunnen vlak na de maaltijd optreden maar meestal gaat het om een reactie na enkele uren tot zelfs 24 uur.
De klachten lijken op die van een gewone allergische reactie.
Pseudo-allergische
reacties komen, in tegenstelling tot gewone allergieën, meer voornaarmate je ouder
wordt. Een voedselallergie heb je voor jaren of voor altijd, terwijl een pseudo-allergie kan verdwijnen als je
het voedsel dat de reactie uitlokteenkele
maanden niet meer eet. Als je achteraf het voedsel terug regelmatig eet en inredelijk
grote hoeveelheden zul je terug last krijgen en negatief reageren.
Bij
een pseudo-allergie kan je meestal
kleine hoeveelheden van de uitlokkerverdragen,
je reageert pas bij grotere hoeveelheden. De manier en de dosis waarop je reageert, is erg persoonsgebonden. Bvb. je kunt wel een schijfje tomaat
hebben bij je zomers slaatje, maar een hele tomaat eten geeft problemen.
Voedingsmiddelen
die gemakkelijk een pseudo-allergische reactie uitlokken, zijn o.a.: Tomaten,
chocolade, citrusvruchten, sommige kazen, bepaalde specerijen, alcoholische
dranken, varkensvlees, rode wijn, steenfruit
Ook
toevoegingen aan onze moderne voeding lokken dikwijls een pseudo-allergische
reactie uit: Glutamaten of
smaakversterkers, (azo)kleurstoffen, conserveermiddelen zoals benzoëzuur en
sulfieten.
Situaties
en toestanden die een pseudo-allergische reactie kunnen uitlokken of
versterken:
Erfelijke aanleg: als één van
de ouders gevoelig is voor bepaalde uitlokkers zullen ook de kinderen (enkele
of alle) overgevoelig reageren op bepaalde voedingsstoffen.
Infectie(s): bij een
ontsteking heb je een verhoogde kans op intoleranties. Infecties kunnen de
doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies aantasten waardoor allergenen en
(biogene) amines vlugger in het bloed terecht komen. Ontstekingen van dunne
darm of dikke darm (colitis, ziekte van Crohn) gaan meestal gepaard met
intoleranties.
Allergische reacties: kunnen de
dunne darmwand beschadigen waardoor voedselantigenen makkelijker kunnen
doordringen en voedselintoleranties toenemen.
Schimmelinfecties: kunnen
eveneens een grotere darmdoorlaatbaarheid veroorzaken.
Stress,
alcohol, te veel vlees en suiker eten
Mogelijke
klachten bij een pseudo-allergie:
ontstekingen
nachtelijk
zweten
huidklachten
vermoeidheid.
Eigenlijk
zijn een hele resem van klachten mogelijk. Meestal komen zij niet alleen
voor, maar wel in combinatie. Het kan gaan van darm- en maagklachten over
oog- en oorontstekingen, duizeligheid, hoofdpijnen, gewrichtspijnen, het
ophouden van vocht, hartkloppingen, astma, kortademigheid, bloeddrukschommelingen
tot zelfs concentratieproblemen, hyperactiviteit, angstaanvallen, veel
huilen bij babys enz .
Tot slot: een persoonlijk voedselpakket is belangrijk voor je
dagelijks welbevinden. Een
eliminatiedieet is de beste manier om dit persoonlijke pakket te ontdekken
en samen te stellen. Verder is een
gevarieerde enafwisselende voedingmet veel groenten en fruit een noodzaak
om zo veel mogelijk vrij te blijven van klachten, terwijl een eenzijdige
voeding met regelmatig dezelfde voedingsstoffen gegeten in grote hoeveelheden,
aanleiding kan geven tot problemen en soms ernstige gezondheidsklachten.
Vloeken en
krachtwoorden gebruiken om de pijn beter te verdragen
Aan een universiteit in Groot Brittannië heeft men in een
experiment vastgesteld dat pijn een andere betekenis krijgt als de persoon zich
tegelijkertijd uit door een aantal vloeken of andere krachtwoorden.
Vloeken vermindert de pijnperceptie en verhoogt de
tolerantie.
Een aantal personen moesten hun armen onderdompelen in water
van 5graden Celsius. Degenen die tegelijkertijd een aantal vloeken lieten horen,
slaagden erin om hun armen tweemaal langer in het water te houden dan diegenen
die maar een aantal neutrale woorden en uitspraken formuleerden. De hartslag
verhoogde, een reactie op een natuurlijke overlevingsstrategie.
Volgens de onderzoekers is vloeken een manier om de band
tussen angst voor de pijn en de pijnperceptie (pijnervaring,-waarneming) te
verbreken om zo een beter fysisch en psychisch welzijn te ervaren.
Alleen toepassen in geval van pijn, want bij misbruik
verliest deze methode zijn effect. Dus spaar je vloeken voor deze (pijnlijke)
situaties.
Ga ook eens naar mijn blogpaginas : pijn bestrijden door
meditatie en hypnose om pijn en slechte gewoontes te bestrijden.
We horen het al jaren: om
gewicht te verliezen moet je sporten en (intens)oefenen. Natuurlijk is bewegen
en sporten cruciaal voor een goede gezondheid, maar het zal je gewicht meestal
niet verminderen, soms zelfs doen toenemen.
Meer dan 45 miljoen
Amerikanen zijn lid van een sport- of fitnessclub (slechts 23 miljoen in 1993).
Niettegenstaande deze toename zijn er nog nooit zoveel personen met obesitas
(vetzucht) dan anno 2009. Een derde van de Amerikanen kampt met obesitas, een
ander derde heeft overgewicht. En als al de sporters en gymers thuis zouden blijven,
zouden zij dan ook met overgewicht kampen? Van sporten krijg je meer honger, daarna
ga je meer eten. Is het wel mogelijk om door intense beweging gewicht te
verliezen?
Dokters moedigen zelfs
senioren aan om regelmatig te bewegen. Er zijn nu voldoende bewijzen dat deze
personen een lager risico hebben op verschillende (beschavings)ziektes:
hartaandoeningen, kanker en diabetes. Terwijl de onderzoeksresultaten over
overgewicht en obesitas meer en meer wijzen op een negatief verband tussen
intens bewegen en gewichtverlies. Een positief verband is door de goegemeente
sterk overroepen.
Bewegen en sporten om
gewicht te verliezen is in werkelijkheid waardeloos. Het basisprobleem is dat
je door intens bewegen inderdaad calorieën verbrandt, en dat je calorieën moet
verbranden om gewicht te verliezen. Maar door intense oefening stimuleer je je
hongergevoel en ben je geneigd om achteraf meer te eten en zo je calorieënverlies
weer aan te vullen. Dus het resultaat is nihil.
En er is meer: bij intensief
oefenen en sporten ga je compenseren. Het maakt je hongerig, je gaat achteraf
meer eten of je bent geneigd om jezelf te belonen met een extraatje. In een
onderzoek stelde men eveneens vast dat personen die regelmatig en intensief
sporten in hun resterende tijd verleid worden om minder te bewegen en meer te
rusten dan voor ze aan hun sporten begonnen waren. In hun totale tijdsbesteding
is hun calorieënverbruik nu waarschijnlijk hetzelfde als in hun kalme periode.
Na intensief bewegen hunkeren we naar suikerrijke calorieën zoals in
sportdranken, koeken, wafels Een flesje sportdrank bevat toch 130 calorieën. Na
een joggingsessie van 20 minuten in de zomerzon - om je te behoeden van uitdroging-
is dit snel opgedronken. Maar dit betekent in functie van gewichtsverlies dat
je beter in je luie zetel was blijven zitten.
Sommigen beweren: Gewichtscontrole
is een kwestie van wilskracht. Intens bewegen en je achteraf toch niet laten
verleiden door suikerrijk eten kan je leren. De evolutie heeft ons echter
niet gemaakt om dit lange tijd vol te houden. Zelfcontrole is als een spier die
verzwakt elke keer na gebruik. Als je jezelf aanzet om regelmatig een uur
intens te joggen, zal je zelfregulerend vermogen proportioneel verzwakken. En
in plaats van daarna te eten met een slaatje, ben je eerder geneigd een friet
met mayonaise of een pizza te verorberen. Meer fysieke activiteit is gelijk aan
meer honger en meer eten.
Verschillende onderzoekers
rond obesitas en gewichtscontrole geloven eerder dat regelmatige en vrij
frequente matige fysische activiteit (zoals de mensen vroeger ), beter werkt
dan de occasionele intense oefeningen op de fitness. Calorieën verbrand je
evenzeer door je bewegingen over de ganse dag te verdelen. En het voordeel is
dat je spieren en gewrichten er geen pijn van doen. De trap nemen i.p.v. de
lift. Naar je werk met de fiets i.p.v. met de auto.
Is het dan niet belangrijk
om met intense oefeningen je hartslag en ritme te verhogen in functie van een
gezonder hart en bloedvaten? Moet je je spieren niet maximaal belasten om ze te
verstevigen? Op dit moment is het nog altijd niet duidelijk of intense
oefeningen zoals bvb. lopen heilzamer zijn voor je gezondheid dan matige en
rustige activiteiten zoals wandelen en rustig fietsen.
Wetenschappers zijn er meer en meer van
overtuigd dat gewichtscontrole belangrijker is om bepaalde ziektes te voorkomen
dan je hart en bloedvatensysteem te verbeteren.
Samenvattend: om gewicht te
verliezen is wat en hoeveel je eet van belang en niet hoe intensief je sport en
beweegt. Natuurlijk is het wel zinvol om te sporten en intensief te bewegen in
functie van je algemene gezondheid en om bepaalde ziektes te voorkomen. En je
bent gewaarschuwd, intens bewegen en oefenen kan zelfs leiden tot
gewichtstoename.
Het prikkelbare darmsyndroom, weinig gekend toch vrij veel voorkomend
Het prikkelbare darmsyndroom
of PDS
Is een aandoening waar je niet zo gemakkelijk over spreekt omdat de
belangrijkste symptomen nogal vervelend zijn:
Darmkrampen
Darmgassen en opgeblazen gevoel
Diarree, constipatie of beide
De oorzaak van PDS is niet gekend. Men vermoedt dat erfelijke factoren een
rol spelen.
In de Verenigde Staten heeft 1 op 5 volwassenen
er last van. De meeste personen met PDS ervaren een sterke verbetering van hun
symptomen als ze erin slagen de condities van de aandoening beter te controleren
Slechts een klein percentage heeft ernstige symptomen. PDS geeft geen
aanleiding tot ontstekingen, kanker of veranderingen in het darm- of buikweefsel.
In de meeste gevallen kan je de aandoening onder controle krijgen door je dieet
en leefgewoontes aan te passen.
De symptomen van PDS variëren van persoon tot persoon.
De meest voorkomende symptomen zijn:
1.
buikpijnen en krampen
2.
een opgeblazen gevoel
3.
darmgassen (flatulentie)
4.
diarree en/of constipatie. Soms alternerende aanvallen van
diarree en constipatie
5.
slijmen in de stoelgang.
Sommige personen met ernstige symptomen reageren
maar beperkt op medicatie. PDS is weinig voorspelbaar: sommige periodes zijn
symptomenvrij, gevolgd door periodes met milde of ernstige symptomen. Toch is
PDS een chronische aandoening.
Door het aanpassen van je leefstijl en
voedingsgewoonten kan je je symptomen sterk milderen:
vermijd probleemvoeding. Bij PDS is er
naargelang de persoon bepaalde voeding die aanleiding geeft tot symptomen zoals
alcoholische dranken, chocolade, cafeïnerijke dranken (koffie, cola, red
bull ), medicatie met cafeïne (bvb. pijnstillers), melk en zuivelproducten, suikervrije
zoetstoffen (mannitol, sorbitol). Als gasvorming een probleem is zullen
waarschijnlijk bonen en kolen de symptomen verergeren. Ook vetrijke
voedingswaren geven voor sommigen problemen. Kauwgom en drinken door een rietje
veroorzaakt luchthappen en meer gasvorming.
Eet op regelmatige tijdstippen en sla geen
maaltijden over. Bij diarree eet je best meerdere keren en telkens kleine
hoeveelheden. Bij constipatie groter hoeveelheden, minder frequent en
vezelrijke voeding vooral.
Let op voor melk en zuivel: als je lactose-intolerant
bent vermijd je melk en voor sommigen ook yoghurt en zelfs alle voedingswaren
waarin melkproducten verwerkt zijn. Dit geldt zeker bij melkallergie. Zorg voor
goede melkvervangers in je voeding om het nodige calcium en de opbouw van een
gezond skelet te waarborgen.(zie mijn blogpagina: nog maar eens calcium).
Drink 2 à 2,5 liter per dag. Het beste is water.
Dranken met cafeïne en koolzuurhoudende dranken geven darmproblemen.
Beweeg en oefen regelmatig door bvb. te sporten,
te wandelen, fietsen of aan fitness te doen. Dit helpt tegen de dagelijkse
stress en normaliseert de contracties van de ingewanden (normale peristaltiek
van de darmen).
Gebruik
geen medicatie tegen diarree en laxeermiddelen bij constipatie. Het verstoort
op lange termijn de normale peristaltiek van de darmen, het maakt de ingewanden
lui en de natuurlijke stoelgang wordt verstoord.
De meeste mensen ook degene zonder PDS kunnen
bij stress en angst last hebben van indigestie, diarree, darmgassen of zelfs
constipatie. Beter leren omgaan met stress is dus ook een manier om
PDS-symptomen te bestrijden. Kies voor jezelf uit een aantal mogelijkheden
zoals: Yoga, Thai chi, meditatie, relaxatie, buikademhaling, biofeedback,
hypnose. Belangrijk is het om een goede leermeester/begeleider te zoeken om
deze techniek(en) op de juiste manier meester te worden.
Hypnose om pijn en slechte gewoontes te bestrijden
Hypnose, een andere manier om pijn te bestrijden
Iedereen kent de momenten waarbij je totaal geabsorbeerd wordt
door een spannend boek en de rest van de wereld voor je niet meer bestaat. Wat
rondom je gebeurt gaat dan totaal aan je voorbij. Je ervaart een tranceachtige
toestand die vergelijkbaar is met hypnose.
Toch is het gebruik van hypnose voor medische doeleinden
niet echt gekend. Hypnose wordt gebruikt voor een gevarieerd aantal
gezondheidscondities: van pijnbestrijding, verlichting van astmasymptomen tot
het afleren van een ongezonde rookgewoonte.
Hypnose voor gezondheidsdoeleinden of hypnotherapie wordt
toegepast door erkende en gebrevetteerde hypnotherapeuten.
Wat is hypnose?
Hypnose, hypnotherapie of hypnotische suggestie is een
tranceachtige mentale toestand. Je bereikt deze toestand met de hulp van een
hypnotherapeut.
Onder hypnose:
Is
je aandacht meer gefocust
Ben
je uiterst rustig en gerelaxeerd
Sta
je meer open voor suggestie en ben je minder kritisch
Het uiteindelijke doel van hypnose is om meer controle te
krijgen over je gedrag, je emoties of je fysieke wellness. Je bent relaxed en
mentaal kom je volledig tot rust. Onder hypnose kan je je sterk focussen op een
gedachte, een herinnering, gevoel of gewaarwording. Elke afleiding uit je
omgeving wordt afgeblokt. Je staat open voor suggestie en zo kan je gedrag
worden beïnvloed en veranderd om je gezondheid te bevorderen.
Waar is hypnose goed voor?
Hypnotherapie is in staat om een grote variatie aan
stoornissen en condities te veranderen of te verlichten. Het wordt gebruikt in
combinatie met andere therapieën. Bvb. om chronische pijn te bestrijden om zo
de hoeveelheid pijnstillers en andere medicatie te beperken.
Mogelijke toepassingen
:
Negatief
gedrag veranderen bij roken, bedplassen, eetstoornissen
Het
verminderen van stress en angsten
Pijnvermindering
bij bevalling en inkorten van de bevallingstijd
Pijncontrole
bij de tandarts en bij chirurgische ingrepen
bloeddrukverlaging
Betere
controle over nausea en overgeven bij chemotherapiebehandeling bij
kanker
Het verminderen
van de intensiteit en de frequentie van chronische hoofdpijn of migraine
Astmasymptomen
verlichten
Het
versnellen van het genezingsproces van sommige huidaandoeningen zoals
psoriasis, wratten of atypische huidontsteking
In de meeste gevallen wordt
hypnose niet aangewend als een zelfstandige therapie maar wel in samenwerking
met andere. Toch stelt men vast dat het zoals in feite bij de meeste
therapieën bij sommigen wel en bij anderen niet werkt. Het beste resultaat
heb je als je als patiënt sterk gemotiveerd bent en de therapeut goed getraind
is.
Mythes over
hypnose
Over hypnose
doen allerlei onwaarheden de ronde:
1.
Een persoon onder hypnose verliest zijn vrije wil.
Hypnose is alleen een toestand van
verhoogde concentratie en gefocuste aandacht.
Je persoonlijkheid, kracht en eigen wil blijven volledig intact.
2.
Een hypnotherapeut die je onder hypnose brengt heeft
volledige controle over je.
Hypnose doe
je volledig vrijwillig voor jezelf. De hypnotherapeut gebruik je als gids en deskundige.
3.
Onder hypnose verlies je je bewustzijn en ervaar je
achteraf geheugenverlies.
Een klein
aantal gaat in een diepe hypnotische toestand en ervaart geheugenverlies. Nochtans herinneren de
meeste achteraf alles wat gebeurde tijdens
hun hypnose.
4.
Je kunt onder hypnose gebracht worden ook zonder je
persoonlijke toestemming.
Goede
hypnose hangt af van je eigen wil en motivatie om het door te maken. En er zijn personen die niet onder hypnose
geraken zelfs als ze dat wensen en willen.
Risicos bij hypnose
Met een goede hypnotherapeut zijn
er geen risicos aan hypnose verbonden. Uitzonderlijk kan er achteraf tijdelijk
hoofdpijn, duizeligheid of nausea optreden.
Het toepassen van hypnose om
vergeten herinneringen terug te halen is niet ongevaarlijk. Deze vorm van
hypnotherapie is af te raden omdat sommige patiënten vervallen in
gefantaseerde herinneringen wat voor deze personen en hun naaste omgeving
achteraf heel wat (mentaal-emotionele) problemen kan veroorzaken.
Peulvruchten
behoren tot het traditionele dieet van vele volkeren en zijn een
belangrijke bron van proteïnen (eiwitten) in combinatie met
koolhydraten zoals (volkoren)brood of (volwaardige) rijst en een goede
vervanger van dierlijke proteïnen. In ons westers eetpatroon zijn ze niet
populair en worden ze maar met mondjesmaat gegeten. Vlees (dierlijke eiwitten)
heeft meer (meestal verzadigde ) vetten dan peulvruchten die weinig (onverzadigde)
vetten bevatten. Essentiële mineralen, vezels en andere phytochemicaliën zijn een onderdeel van
deze peulvruchten. Sojabonen bevatten als enige ook fyto-oestrogenen (isoflavonen). Al deze
waardevolle voedingsstoffen werken synergetisch samen om het risico op
chronische ziektes te verminderen.
Ziektepreventie
Type 2 diabetes mellitus
o Een lage glycemische index: voedsel met een hoge
glycemische index (bvb.aardappelen, wit brood, witte rijst, witte suiker) zorgt
voor een snelle stijging van de suikerspiegel in het bloed, tegelijkertijd verhoogt
de insulineafscheiding vanuit de pancreas. Een (chronische) hoge bloedsuiker en
een excessieve insuline- afscheiding worden aanzien als een oorzaak van diabetes
mellitus. Peulvruchten hebben een lage glycemische index en zorgen voor
een geleidelijke stijging van de bloedsuiker en omzetting tot de
dagelijkse broodnodige energie.(zie ook mijn blogpagina: de goede en
(slechte) kantjes van suikers)
o Obesitas of zwaarlijvigheid: is een belangrijke
risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes mellitus. Regelmatige
consumptie van voedsel met een lage glycemische index stelt het hongergevoel
uit en
vermindert op termijn de hoeveelheid voedsel dat je inneemt. Het verhoogt het gevoel
van voldaanheid. Dus ook een dieet rijk aan peulvruchten vermindert de
kans op diabetes door een betere controle van de bloedsuikerspiegel (vermijden
van pieken en dalen) en een geleidelijke en beperkte insuline-uitscheiding in
het bloed. Tegelijkertijd zorgt het voor een natuurlijke gewichtscontrole en
voorkomt het overgewicht.
Cardiovasculaire aandoeningen
o Bonen,erwten en linzen : de verschillende eigenschappen van peulvruchten
beschermen het cardiovasculaire(hartvaten) systeem.
-
zij zijn rijk aan oplosbare vezels die gekend zijn voor hun cholesterolverlagend
effect.
-
Een verhoogd homocysteïne niveau in het bloed geeft
een verhoogd risico op cardiovasculaire(CV) aandoeningen. Peulvruchten bevatten
folaten die gekend zijn voor een verlaging van deze homocysteïnes.
-
Zij zijn een rijke bron van magnesium en
potassium(kalium) en hierdoor bloeddrukverlagend. Dit betekent eveneens minder
risico op CV- ziektes.
-
Door hun lage glycemische index zorgen ze voor een
beperkt glucose- en insuline-niveau in het bloed en verlagen
het risico op cv-aandoeningen
o Soja: verschillende onderzoekers
gespreid in de tijd en onafhankelijk van elkaar stelden vast dat een dagelijkse
inname van 25 tot 50 gr. Soja-eiwitten een cholesterolverlagend (LDL)
effect van 6% tot 9% teweeg brengen.Phytosterolen, vezels en
polionverzadigde vetten in soja(eiwitten) zorgen eveneens voor een gezonder
cardiovasculair systeem in vergelijking met vlees en dierlijke eiwitten.
Kanker
o Bonen, erwten en linzen: er is een rechtstreeks verband tussen een verminderd risico op
prostaatkanker en het eten van peulvruchten. In een zesjarige
opvolging van 14000 mannelijke 7de dag adventisten uit de Verenigde
Staten die in hun dieet veel bonen, linzen en (split)erwten gebruiken, stelt
men een opmerkelijk lager voorkomen van prostaatkanker vast dan bij de gewone bevolking.
Recenter: een (prospective) studie in Nederland van 56000 mannen
resulteerde in de vaststelling van een 29% minder risico op prostaatkanker bij diegene die de hoogste
inname hebben van peulvruchten t.o.v. mannen met de laagste consumptie van deze
peulvruchten.
Als afsluiter : peulvruchten in een dieet zijn vooral
waardevol en gezond als ze ingebouwd worden in een voedingspatroon van veel
groenten, peulvruchten en fruit aangevuld met volkorengranen en andere zaden,
weinig (mager) vlees, vis en zuivelproducten.
Koffie en andere cafeïnehoudende dranken zoals coca
cola, thee, redbull zijn algemene erkende middelen om je wakker te houden en
je alertheid gedurende de dag te versterken. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en verjaagt vermoeidheid
terwijl het je concentratie en waakzaamheid (tijdelijk) verhoogt.
Voor de meeste mensen zijn dosissen van 200 tot 300
milligram cafeïne volkomen onschadelijk. Dit komt overeen met 2 tot 4 koppen
koffie per dag.
Wat is voor de meeste té veel :
Bij meer dan 500 tot 600 Mgr. per dag, 5 tot 7 koppen
kunnen volgende symptomen optreden:
slapeloosheid
nervositeit en rusteloosheid
geïrriteerdheid
nausea of andere maag- en darmstoornissen
snelle of onregelmatige hartslag
angsten
hoofdpijn
spierbevingen
Maar sommige personen zijn extra gevoelig voor
cafeïne en reageren al op 1 kop koffie met angsten, geïrriteerdheid, hoofdpijn
of slapeloosheid In de eerste plaats heeft dit te maken met je gewoonte om
regelmatig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Toch zijn
andere factoren even belangrijk zoals je
body mass, jeleeftijd,medicijnengebruik, gebruik van hormonen, je
stresstoestand en jealgemene gezondheid,
je angstgevoeligheid. Onderzoeken geven aan dat mannen gevoeliger zijn
voor cafeïne dan vrouwen.
Slapen en
cafeïne : een onderschatte combinatie
Een volwassene heeft elke nacht 7 tot 8 uur slaap
nodig. Regelmatig slaapverlies (door stress, te veel werk, of door te veel
cafeïne ) mondt uit in slaapdeprivatie. Want slaapverlies is cumulatief, het stapelt zich op. Het resulteert na
een tijd in een chronisch slaaptekort waarbij
je dagelijkse prestaties en alertheid wordenondermijnd. Dit slaaptekort en dit gebrek aan alertheid gedurende
de dag zullen de meeste maskeren door te grijpen naar cafeïnehoudende dranken
zoals bvb. Koffie of cola. Maar deze dranken zullen je ervan weerhouden s
nachts voldoende rustig en diep te slapen. Ofwel zal je slaaptijd ingekort worden,
ofwel zul je regelmatig wakker worden en je slaap is niet diep genoeg. s
Morgens ben je niet uitgerust en om fit te worden zal je weer terug naar de
cafeïne grijpen enz en de vicieuze cirkel is rond. In combinatie met
slaappillen is dit een moordende carrousel.
Wist je trouwens dat het 8 uur duurt vooraleer cafeïne uit je lichaam is verwijderd. Onderzoekers
raden je aan, wil je van een rustige natuurlijke slaap genieten, gedurende 8
uur alle cafeïnegebruik te mijden.
Medicijnen en cafeïne
Sommige antibiotica (ciprofloxacine
en norfloxacine) verlengen de werking van cafeïne. Het is aan te raden,
indien je deze antibiotica inneemt, je gebruik van cafeïnehoudende dranken
sterk te beperken.
Theophylline (een bronchodilator) wordt veel gebruikt bij
ademhalingsmoeilijkheden zoals astma, emfyseem Het wordt verstoven in de
keel en zo rechtstreeks ingeademd. Theophylline verwijdt de luchtpijpen
(bronchiën) door de omliggende spiertjes te ontspannen. Maar het heeft
tegelijkertijd cafeïneachtige effecten. Als je het neemt samen met cafeïnedranken
dan wordt de concentratie van theophylline in je bloed gevoelig verhoogd. Dit kan aanleiding
zijn tot nausea, overgeven en hartkloppingen.
Als je je cafeïnegebruik wil verminderen
Als je van de ene op de andere dag volledig stopt,
weet dan dat je enkele dagen opgezadeld zit met hoofdpijnen, nervositeit en geïrriteerdheid.
Dit is van voorbijgaande aard.
Als je gradueel vermindert kan je deze vervelende
symptomen vermijden. Je kunt ook gedeeltelijk overschakelen op cafeïnevrije
koffie en cola.
Tot slot: let
op voor pijnstillers. Sommige merken bevatten tot 130 Mgr. cafeïne perdosis.
Je ontwenningsverschijnselen bestrijden met deze pijnstillers is geen goed
idee.
Bij bessen onderscheidt men
de meer gecultiveerde soorten: bramen,
frambozen, aardbeien, blauwe bessen
en bosbessen, kruisbessen of stekelbessen, aalbessen(rode en witte) cassis of zwarte bessen en de eerder wilde zoals: veenbessen en duindoornbessen
Aardbeien bevatten evenveel
vitamine C als sinaasappelen, toch zijn bessen
velemalen heilzamer voor je
gezondheid dan sinaasappelen en ander fruit in hetalgemeen. Als je ooit de kans hebt om zelf bessen vers te plukken
(wilde of uit een tuin), kan je ervaren hoe goed ze smaken zo maar uit het
vuistje. De meeste soorten zijn voldoende zoet om zonder toevoeging van suiker te
consumeren.
De pigmenten die de blauwe
en rode kleur van bessen bepalen zijn phytochemicaliën
en flavonoïden die ziektes kunnen voorkomen. Bosbessen en vooral veenbessen
zijn heilzaam voor blaasontstekingen.
Zij werken vooral preventief en soms genezend Door het regelmatig eten van bessen wordt je risico op het krijgen van kanker verkleind. Bosbessen en frambozen
bevatten luteïne noodzakelijk voor een goed zicht en het behoud ervan
op oudere leeftijd (voorkomt maculadegeneratie samen met zeaxanthine).
Kalk (calcium)
voor stevige botten, gezonde spieren en zenuwstelsel
Calcium is cruciaal voor het optimaal functioneren van je spieren, zenuwstelsel en voor sterkebotten en tanden. Bij een tekort aan
calcium in je dagelijks dieet haalt je organisme zijn broodnodige calcium uit
je beenderen en botten om je spieren en zenuwen gezond te houden. Deze roofbouw
is de aanzet tot broze beenderen en op latere leeftijd tot de gevreesde
osteoporose of brozebottenziekte.
Waar haal je die levensnoodzakelijke calcium?
Koemelk en andere zuivelproducten zijn de gekende
calciumbronnen bij uitstek. Een glasmelk bevat 275 mgr kalk. Maar
sommige personen zijn allergisch voor koemelk terwijl andere lactose-intolerant
zijn. Nog anderen verkiezen om geen zuivel in hun dieet in te passen. Of je nu
wel of geen zuivel eet, toch is het aan te raden om ook andere calciumbronnen
in je dagelijks dieet op te nemen:
Mgr.(milligram) Calcium voor telkens 100 gr:
Hele
sardientjes in blik: 382 mgr
Groene
doperwtjes: 27 mgr
Gebakken
bonen: 61 mgr
Sesampasta of tahin : 426 mgr
Zalmmoten in blik: 277 mgr
Boerenkool : 72 mgr
Calcium én Vitamine D
Calcium wordt slechts
goed in je botten en beenderen opgenomen in combinatie met voldoende vitamine
D. vitamine D vind je hoofdzakelijk in vis en door de zomerzon op je huid.
Voor kinderen en ouderen is dit dikwijls een probleem. Extra vitamine D (best
D3) onder de vorm van een voedingssupplement is voor hen aangewezen (400 IE
minimum per dag).
Calciumvreters
Vermijd gewoontes die aanleiding zijn tot calciumverlies zoals roken en (veel) cola drinken. Pas
je dieet aan door dagelijks groenten en fruit in te lassen. Intensieve
beweging en nog beter oefeningen zoals
powertraining en fitness zorgen voor het behoud van de calcium in je botten en
beenderen en voor een stevig skelet.
Van noten wordt beweerd dat
ze te veel vetten bevatten en te calorierijk zijn voor een evenwichtig dieet. Dit
is een halve waarheid, want noten zijn
rijk aan essentiële voedingsstoffen,
vitamines en mineralen.
Recente onderzoeken tonen
aan dat het regelmatig eten van noten een belangrijk onderdeel uitmaakt van een
gezond dieet. Het vetgehalte is relatief hoog (14 tot 19 gram per 30 gr.), maar
het zijn wel de gezonde mono- en
polionverzadigde vetten.
Het betreft: amandelen,walnoten,pecans,cashews,brazielnoten,hazelnoten,macadamias,
pistache en pindas(zijn geen echte noten, wel peulvruchten zoals bonen en
erwten, maar met dezelfde eigenschappen als noten).
Ziektepreventie
Hart- en vaatziektes
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat door het regelmatig eten van
noten de kans op kransslagadervernauwing sterk wordt
verminderd. De stoffen uit noten
die deze beschermende eigenschappen bezitten zijn:
door het vervangen van verzadigde vetten in je
voeding (in vlees, koekjes, gebak, kaas ) door onverzadigde uit noten kan je je cholesterolspiegel merkelijk verlagen.
Dit gunstig effect op je cholesterol is er ook
dank zij de vezels en phytosterolen uit noten.
omega3
vetzuren, vitamine E, folaten, kalium vervolledigen het positieve beeld
Type 2 suikerziekte of ouderdomsdiabetes
In een onderzoek van 86000 vrouwen over een periode van 16 jaar blijkt
dat zij die gemiddeld vijfmaal per week30 gram noten per dag aten een 27%minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Het zijn vooral de onverzadigde vetten, het magnesium en
de vezels die hiervoor verantwoordelijk
zijn.
Toch zijn noten niet voor iedereen
aangewezen
Notenallergie
Noten (en vooral pindas) geven voor sommige personen aanleiding tot
milde en uirtzonderlijk ernstige
allergische reacties. Voor hen is het zeer belangrijk om telkens de ingrediëntenlabels na te lezen op voedingswaren
en het eten van noten te vermijden.
Kleuters en noten
Kleuters (tot de leeftijd van 5 jaar) geef je best geen noten te eten
(dus ook geen chocopastas zoals bv. nutella;
zij bevatten altijd hazelnoten) om later allergische
reacties te voorkomen maar ook om te vermijden dat bij het eten van hele noten (vooral pindas) kleine
partikels noot in hun luchtpijp terecht komen
en op termijn gezondheidsproblemen teweeg brengen.
Noten als trigger
Sommige personen reageren niet allergisch op noten maar zij geven bij hen
wel aanleiding tot symptomen
zoals: hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag, jeuk, rusteloosheid .enz Zie mijn blogpaginas : pijn vermijden door
het aanpassen van je dieet en
hoofdpijn en wat je eet.