Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    20-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Amori met chorizo en palmharten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g amori (gekrulde pasta)
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    180 g chorizoworst
    500 g maïs (in blik)
    4 palmharten uit blik
    0.2 dl yoghurt (mager)
    4 eetlepels cocktailsaus
    zout
    peper
    paprikapoeder
    12 olijven (ontpit)
    4 bosjes peterselie
    4 sprietjes bieslook
    1 krop lollo rosso-sla
    4 eetlepels cocktailsaus

     

    Kook de amori beetgaar in gezouten water met olijfolie.

    Laat ze uitlekken in een vergiet, spoel ze overvloedig onder koud water en laat goed uitlekken.

    Snijd de uitgelekte palmharten in dunne reepjes.

    Snijd ook de chorizoworst in dunne reepjes.

    Meng de deegwaren met de reepjes chorizo, de maïskorrels en de reepjes palmhart.

    Meng de yoghurt met de cocktailsaus en roer door de pastasalade.

    Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.

    Maak de lollo rossa schoon en verdeel de blaadjes over de borden.

    Schep hierop telkens een beetje van de pastasalade.

    Garneer met olijven, enkele takjes platte peterselie en fijn gesnipperde bieslook.

     

     

    Mignonnettes met frambozensabayon

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 mignonnettes
    100 g frambozen
    2 eierdooiers
    peper
    zout
    150 g boter (bakboter)
    12 asperges
    2 cl sherry (droog)
    1 takje tijm
    50 g boter (geklaard)

     

    De helft van de frambozen pureren.

    In een kom scheppen en au bain-marie zetten op een laag vuurtje.

    De frambozenpuree mooi schuimig kloppen met de eierdooiers en de sherry.

    Met kleine scheutjes er de geklaarde boter aan toevoegen, op smaak brengen en warm houden.

    Het vlees goudbruin bakken in boter en kruiden met peper, zout en verse tijm.

    Warm houden.

    De asperges schillen en gaarkoken in gezouten water.

    Goed laten uitlekken en een paar minuten stoven in boter tot ze een goudbruin kleurtje hebben.

    Kruiden met peper en zout.

    Het vlees op warme borden schikken, garneren met asperges en overgieten met de frambozensaus.

    Versieren met de rest van de frambozen.

     

     

    Meringues

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 eiwitten
    0.5 theelepel zout
    160 g suiker
    160 g poedersuiker
    2 theelepels vanille-extract

     

    De meringues moeten ten minste 1 dag van tevoren worden gemaakt en zijn luchtdicht afgesloten enkele weken houdbaar.

     

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Klop in een superschone kom met een mixer de eiwitten stijf met het zout.

    Voeg de tafelsuiker toe en klop het mengsel 10 minuten op de hoogste snelheid.

    Schep de poedersuiker erdoor met het vanille-extract.

    Schep heel kleine lepeltjes van het mengsel op de bakplaten die zijn bekleed met vetvrij papier.

    Schuif de bakplaten in de oven en schakel de temperatuur onmiddellijk terug naar 120°C.

    Bak ze 1 uur.

    Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.

     

    Voor het opdienen: Plak een uur voor het serveren twee meringues met slagroom aan elkaar.

    Andere serveerideeën: Plak twee meringues aan elkaar met stijf geslagen slagroom met een smaakje, bijvoorbeeld met limoencurd, bessencompote, passievruchtenpulp of koffielikeur erdoor.

    Bestrooi ze desgewenst met wat gezeefde cacao.

    20-07-2006 om 17:50 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Kaukasische kip

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 kippenbouten
    peper
    zout
    paprikapoeder
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    1 ui
    1 wortel
    0.25 knolselder
    0.5 komkommer
    0.5 venkelknol
    0.5 courgette
    125 g rijst (bruine rijst)
    1 blaadje laurier
    0.5 eetlepel dille (fijngehakt)
    10 eetlepels kippenbouillon
    1 dl zure room

     

    Zout, peper en paprikapoeder mengen met een kwart van de olijfolie en daarmee de kippenbouten aan alle kanten goed inwrijven.

    Laten trekken gedurende 10 minuten.

    De schoongemaakte groenten in grove stukken snijden.

    De rest van de olie in een diepe braadpan verhitten en daarin de kippenbouten aan alle kanten knapperig bruin laten bakken.

    De knolselderij en de wortel toevoegen en even laten meestoven.

    De gewassen rijst erbij schudden samen met het laurierblad en op smaak brengen met vers gesnipperde dille (of venkelpoeder).

    Overgieten met de kippenbouillon en onder deksel zacht laten stoven.

    De oven voorverhitten op 240 graden.

    Alles overscheppen in een diepe ovenschotel en mengen met de ongeschilde blokjes komkommer en courgette.

    In het midden van de oven nog 15 minuten laten doorstoven.

    Uit de oven nemen en de zure room erdoor scheppen. Onmiddellijk opdienen.

    20-07-2006 om 15:26 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Gepaneerde speklapjes

     

    Ingrediënten

    1 kg speklapjes niet te dik gesneden

    zout en peper

    2 el shoarmakruiden

    1 ei losgeklopt

    4 el paneermeel

    2 el boter

    2 el olie

     

    Bestrooi de speklapjes met zout en peper en bestuif ze met shoarmakruiden.

    Klop het ei los in een diep bord en doe het paneermeel in een tweede diep bord.

    Wentel het vlees eerst door het ei en daarna door het paneermeel.

    Verhit boter en olie samen in een koekenpan met dikke bodem.

    Leg het vlees erin als de boter bruin begint te worden.

    Bak het vlees snel aan weerskanten bruin, en zet het vuur laag als het schuim in de pan is weggetrokken.

    Keer het vlees regelmatig; bij niet te dik vlees is 15 minuten in totaal voldoende; het vlees is gaar maar heel sappig.

    Lekker met stamppot van rauwe andijvie.

     

    Het vet mag niet te heet worden, anders verbrandt het paneermeel en wordt het vlees bitter van smaak.

    De shoarmakruiden vervangen de bloem die gewoonlijk bij paneren het eerste laagje vormt.

    19-07-2006 om 20:05 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Krokante venkelbroodjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 sneetjes brood
    1 sjalot
    1 venkelknol
    50 g blauwe kaas
    15 g boter (roomboter)
    1 takje tijm
    1 mespuntje saliepoeder
    zout
    peper
    1 cl olijfolie (extra vierge)

     

    Steek rondjes uit de boterhammen of snij ze in ruitjes.

    Hak de venkel en de sjalot in zeer fijne snippers.

    Verwarm de olijfolie en laat de sjalot en de venkel zachtjes gaar stoven.

    Hak de tijm fijn en voeg toe.

    Roer de gestoofde sjalot en venkel door de zachte boter en de blauwe kaas.

    Kruid met salie, peper en zout.

    Besmeer het brood met het mengsel, plaats de broodjes op een rooster in een voorverwarmde oven (180°C).

    Laat de broodjes enkele minuten roosteren tot het brood getoast en de kaas gesmolten is.

     

     

    Verse deegwaren met ossenhaas en vleestomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g runderfilet (ossenhaas)
    paprikapoeder
    10 cl olijfolie (extra vierge)
    1 ui
    5 cl dragonazijn
    0.5 dl wijn (wit/droog)
    1 dl room
    4 tomaten
    15 g tomatenpuree
    12 kerstomaatjes
    2 teentjes knoflook
    15 g paneermeel
    250 g tagliatelle
    0.5 eetlepel dragon (fijngehakt)
    peper
    zout

     

    De ossenhaas verdelen in grote blokjes (1 centimeter zijde) en overvloedig bestrooien met paprikapoeder.

    De ui pellen en fijnhakken.

    De tomaten pellen, in partjes snijden, ontpitten en het vruchtvlees in blokjes snijden.

    Licht gezouten water aan de kook brengen en hierin de deegwaren beetgaar koken.

    De geperste knoflook vermengen met het paneermeel.

    De kerstomaatjes met dit mengsel insmeren en ze gedurende 5 minuten in een warme oven van 200 graden zetten.

    De olijfolie laten verhitten in de wok en hierin de vleesblokjes kort dichtschroeien (het vlees moet binnenin nog rood zijn).

    Het vlees uit de wok halen en warm houden.

    In dezelfde vetstof de gehakte ui fruiten.

    De wok deglaceren met de dragonazijn en de witte wijn en de saus laten inkoken.

    De room toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.

    Tot slot de tomatenblokjes en de tomatenpuree toevoegen.

    Roeren en heel even opwarmen.

    De bereiding over warme borden verdelen, er de gegratineerde kerstomaatjes en de gekookte deegwaren bij schikken en het geheel bestrooien met gehakte dragon.

    Meteen opdienen.

     

     

    Aardbeien-frambozendessert

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    125 g aardbeien
    125 g frambozen
    4 cl kirsch
    3 dl water
    2 blaadjes gelatine (van 3 g)
    50 g poedersuiker
    25 cl porto (rood)
    1 sinaasappel

     

    De aardbeien en de frambozen wassen en vervolgens de kroontjes verwijderen.

    De sinaasappel grondig wassen, uitpersen en de schil raspen.

    Enkele frambozen apart houden en de rest in grote wijnglazen doen samen met de aardbeien. Ervoor zorgen dat aardbeien en frambozen goed gemengd zijn.

    Kirsch over het fruit gieten en 1 uur laten marineren.

    De gelatineblaadjes in een beetje water dompelen en de rest van het water in een steelpannetje gieten.

    Daarbij de suiker en de geraspte sinaasappelschil voegen.

    De suiker laten oplossen en het mengsel aan de kook brengen.

    Het pannetje van het vuur nemen en er de uitgeknepen gelatine in oplossen.

    Het sinaasappelsap en de porto bijvoegen en laten afkoelen.

    Dit mengsel eerst door een zeef gieten en vervolgens verdelen over de glazen met fruit.

    Goed mengen.

    De glazen gedurende 10 uur in de koelkast zetten.

    De resterende frambozen toevoegen en opdienen, al dan niet met een toefje slagroom.

    19-07-2006 om 16:59 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Champignons met romige vulling

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 champignons (groot)
    50 g blauwe kaas
    0.25 knolselder
    0.5 eetlepel zure room
    peper
    kruidenzout
    1 cl olijfolie (extra vierge)

     

    Maak de knolselderij schoon en stoom gaar.

    Maak intussen de champignons schoon en ontdoe ze van de steeltjes.

    Pureer de gare knolselderij (de puree mag in geen geval te vochtig zijn) en breng op smaak met peper, zure room en kruidenzout.

    Schep een lepeltje puree in elk champignonhoedje.

    Leg een klein blokje blauwe kaas op de puree en plaats de champignonhoeden op een ingevette bakplaat.

    Bak 5 minuten in een voorverwarmde oven (180°C), de kaas mag lichtjes kleuren.

    Serveer warm.

     

    Tips:

    U kunt de puree een dag vooraf klaarmaken.

    U kunt de blauwe kaas vervangen door kruidenkaas of peperkaas.

     

     

    Groentespies

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 aubergines
    2 courgetten
    200 g champignons
    1 paprika (rood)
    1 paprika (geel)
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    2 eetlepels citroensap
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 takjes tijm
    1 takje rozemarijn
    peper

     

    De aubergines en courgetten wassen en in blokjes snijden.

    De champignons schoonborstelen.

    De paprika's in niet al te kleine stukken snijden.

    Een sausje maken van citroensap, kruiden, geperste knoflook en peper.

    Hierin de aubergines ongeveer 1 uur laten marineren.

    De blokjes eruit halen en de olijfolie toevoegen.

    De groenten op spiesjes steken en rijkelijk bestrijken met het sausje.

    Gedurende ongeveer 10 minuten roosteren op de barbecue of onder de grill.

    Regelmatig keren en met het sausje overgieten.

     

     

    Mattentaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    50 dl melk (vol)
    450 g suiker
    11 eieren
    600 g bladerdeeg
    10 g boter (bakboter)
    25 dl karnemelk

     

    Breng de melk aan de kook en voeg er de koude karnemelk bij.

    Giet de gestremde melk in een neteldoek en bind de massa op.

    Laat een nacht uitlekken en drogen.

    Zo bekomt u een bol matten.

    Pureer de droge matten in een roerzeef.

    Meng de matten met de suiker en 10 eierdooiers tot een homogeen geheel.

    Klop het eiwit tot sneeuw en spatel onder de matten.

    Vet de taartvorm in met boter en bedek de bodem met een vel bladerdeeg van ongeveer 3 mm dikte.

    Druk flink aan en doorprik met een vork.

    Schep de matten op het bladerdeeg, bestrijk de randen met 1 losgeklopt ei en dek af met een tweede vel bladerdeeg.

    Druk de randen stevig aan.

    Knip met een schaar kerfjes in het deksel van de taart en bestrijk met de rest van het losgeklopt ei.

    Laat de taart 1 uur rusten en bak ze dan goudbruin in 75 minuten op 250°C.

    18-07-2006 om 15:06 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Aspergeroomsoep

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    12 asperges
    15 dl bouillon
    30 g boter (bakboter)
    40 g bloem (tarwebloem)
    peper
    zout
    1 eierdooier
    0.5 dl room
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

     

    De asperges schillen en in stukken van 1 centimeter snijden.

    De aspergepunten afzonderlijk houden.

    De stukjes asperge laten gaarkoken in een weinig licht gezouten water.

    De stukjes asperge samen met het kookvocht doorsteken in een roerzeef.

    De boter laten smelten, de bloem toevoegen en aanlengen met kokende bouillon en de doorgestoken asperges.

    De aspergepunten toevoegen en nog een vijftal minuten laten doorkoken.

    Op smaak brengen met peper en zout.

    De eierdooier loskloppen met de room en overgieten met de soep.

    Versieren met fijngehakte peterselie.

     

    Tip:

    Deze soep wordt nog feestelijker wanneer gaargekookte punten van groene asperges worden toegevoegd.

    18-07-2006 om 14:58 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Lauwe salade van quorn en gerookte Schotse wilde zalm

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g quorn
    6 plakjes zalm (gerookt)
    1 komkommer
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    3 eetlepels bieslook (fijngehakt)
    250 g salade-assortiment
    2 eetlepels mayonaise
    0.5 dl room
    10 g kervel
    2 eetlepels kaviaar

     

    Snijd de quorn en de zalm in blokjes.

    Halveer de komkommer en schil één helft.

    Snijd deze helft van de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadlijsten.

    Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

    Was de andere komkommerhelft en schaaf hem in plakjes.

    Bak de quorn in hete olie goudbruin en kruid met peper.

    Neem de pan van het vuur en meng de quorn in een kom met de zalm, de komkommer en het bieslook.

    Zet ringen op de borden en vul deze met het quornmengsel.

    Druk stevig aan en verwijder de ringen.

    Beleg de taartjes met plakjes komkommer en leg hier de gemengde sla op.

    Roer de mayonaise los met de room en nappeer het sausje rond het quorntaartje.

    Garneer met kervel en met wat kaviaar.

    Serveer het gerecht onmiddellijk.

     

     

    Griekse aubergineschotel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 aubergines
    3 tomaten
    20 olijven (groen)
    2 uien
    150 g fetakaas
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    3 blaadjes basilicum
    0.5 takje oregano
    0.5 theelepel Provençaalse kruiden
    peper
    zout

     

    Snij de uien in dunne ringen.

    Snij de aubergine in plakjes van 1 cm en stoom of blancheer ze ongeveer 5 minuten.

    Ontvel de tomaten en snij ze in plakjes.

    Olie een ovenschaal in.

    Leg afwisselend en dakpansgewijs een plakje tomaat en een plakje aubergine in de schaal. Strooi er uiringen, olijven en stukjes feta over, bestrooi ruim met kruiden.

    Plaats 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

     

    Tip:

    Dit gerecht is ideaal om een overschot van Griekse salade te verwerken.

    U kunt dan de ovenschaal met de vinaigrette invetten.

     

     

    Kersentaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 dl melk (halfvol)
    1 ei
    10 g gist
    200 g bloem (tarwebloem)
    30 g suiker
    zout
    40 g boter (bakboter)
    60 g suiker
    2 eierdooiers
    40 g bloem (tarwebloem)
    1 stokje vanille
    4 dl melk (halfvol)
    10 g boter (bakboter)
    250 g kersen (ontpit)
    1 ei
    3 eetlepels bessenconfituur

     

    Om te beginnen een gistdeeg maken.

    Hiervoor melk, 1 ei en gist al roerend met elkaar vermengen.

    De helft van de bloem, een snuifje zout en 30 g suiker bijvoegen en kneden.

    De rest van de bloem en 40 g boter bijvoegen en kneden tot een soepel deeg.

    Vervolgens de banketbakkersroom bereiden.

    De suiker met kleine hoeveelheden tegelijk vermengen met de eierdooiers en er vervolgens de bloem bijvoegen.

    Het vanillestokje koken in de melk, het verwijderen en de kokende melk al roerend bij het mengsel dooiers-suiker-bloem voegen.

    Terug op het vuur zetten en al roerend laten doorkoken.

    De bekomen room laten afkoelen.

    Om velvorming te voorkomen wat boter over het oppervlak uitstrijken.

    Ten slotte de taart afwerken.

    De oven voorverwarmen op 200 graden.

    De taartvorm beleggen met klontjes boter en in de oven zetten.

    Als de boter gesmolten is, de vorm uit de oven nemen en met draaiende bewegingen de boter over de bodem verdelen.

    Het gistdeeg uitrollen tot een dikte van ongeveer 2,5 millimeter en daarmee de taartvorm bekleden. 10 minuten laten rusten.

    De banketbakkersroom in de taartvorm gieten en daarop de (uitgelekte) vruchten leggen (in plaats van kersen kunnen ook krieken, abrikozen of perziken worden genomen).

    De randen van de taart lichtjes bestrijken met opgeklopt ei.

    Bakken in een oven van ongeveer 200 graden gedurende 20 tot 30 minuten.

    De taart laten afkoelen.

    Ondertussen de confituur met wat water verdunnen en opkoken.

    Daarmee de taart doen glanzen.

    17-07-2006 om 17:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Gegrilleerde Sint-Jakobsschelpen met Tabbouleh-salsa

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 sint-jakobsnoten
    zeezout
    peper (zwarte peper)
    8 dl Tabbouleh-salsa
    150 g komkommers
    150 g tomaten
    150 g uien (rood)
    1 teentje knoflook
    0.5 theelepel aji panca-pasta
    0.5 eetlepel citroensap
    1 theelepel yuzu-sap
    0.3 cl olijfolie (extra vierge)
    4 eetlepels peterselie (fijngehakt)

     

    Dikke schelpdieren, met zout en peper bestrooid, worden kort gegrilleerd en geserveerd op een salsa met veel peterselie en fijngesneden groenten.

    Bereid de Tabbouleh-salsa:

    Snijd de komkommer, tomaten en rode uien in blokjes van 1/2 cm.

    Vermeng in een kommetje de groenten met de overige ingrediënten (1/2 theelepel zeezout, zwarte peper, de fijngesneden knoflook, de aji panca-pasta, het citroensap, het yuzu-sap, de olijfolie en de fijngesneden peterselie).

    Neem de schelpdieren uit de schelpen en verwijder de ingewanden en de baarden.

    Spoel de schelpdieren af in koud water en laat ze uitlekken.

    Verwarm een grill voor op de hoogste stand.

    Bestrooi de schelpdieren aan beide kanten met een beetje zeezout en zwarte peper.

    Grilleer ze op een rooster aan beide kanten lichtbruin.

    Schep de salsa op de borden en schik de schelpdieren hierop.

    Garneer ze met komkommerbloemen.

     

     

    Rode poon in papillotte

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 rode ponen (van 500 g)
    200 g ham
    500 g champignons
    2 tomaten
    2 sjalotten
    1 cl olijfolie (extra vierge)
    peper
    zout

     

    De vissen schoonmaken.

    Kruiden met peper en (eventueel) zout.

    Vier vellen aluminiumfolie met olie bestrijken.

    Op elk stuk folie een plak ham leggen.

    De champignons wassen, fijnsnipperen en kruiden.

    Op elke plak ham een laagje champignons leggen en daarop een visje, een halve tomaat in stukjes en een half sjalotje in snippers.

    Eventueel nog wat bijkruiden en de papillotten sluiten.

    Gedurende 20 à 25 minuten in de hete oven (200 graden) laten gaar worden.

    De papilotten openen alvorens op te dienen.

    De graten en kop niet weggooien, maar gebruiken om visfumet te bereiden.

     

     

    Chocoladesabayon met vanille-ijs en krokante chocolade

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    80 g suiker
    1 eierdooier
    1 ei
    125 g chocolade (puur)
    2.5 dl slagroom
    200 g chocolade (puur)

     

    Meng de eierdooier met het ei en de suiker.

    Maak een bain-marie (pan water op het vuur met daarin een kom) en klop het mengsel schuimig.

    Smelt de chocolade, sla de slagroom lobbig en meng ze met het eimengsel.

    Verdeel over vier schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.

    Leg een ijzeren staaf in de vriezer tot deze ijskoud is.

    Smelt de rest van de chocolade.

    Houd de ijzeren staaf boven het aanrecht vast en giet de gesmolten chocolade in dunne straaltjes heen en weer over de staaf.

    De kou van het ijzer laat de chocolade vrijwel onmiddellijk stollen.

    Schuif de zo ontstane krullen met een mes voorzichtig van de staaf.

    Serveer de chocoladesabayon met vanille-ijs en garneer met de chocoladekrullen.

    16-07-2006 om 17:45 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Thaise kippengehaktballetjes met Nazarethkaas

     

    Kaas: Nazareth Light

     

    Ingrediënten

    1 1/2 tl rietsuiker

    1 tl vissaus

    175 g kipfilet

    60 g Nazareth Light

    20 g paneermeel of broodkruimels

    1 tl groen currypasta

    1 el sweet-chilisaus

    1 el fijngehakte verse koriander

    60 ml olijfolie

     

    Bereiding:

    Los de suiker op in de vissaus.

    Voeg paneermeel en currypasta toe.

    Snij de kipfilet in stukken en hak het vlees samen met het currymengsel fijn in een blender. Meng er de fijngehakte koriander en de in kleine blokjes gesneden Nazarethkaas onder. Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen en maak balletjes.

    Laat ze 30 min. in de koelkast rusten.

    Verhit de olijfolie in een pan en bak de balletjes goudbruin.

    Eventueel serveren met extra chilisaus.

    16-07-2006 om 15:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Slanke salade met Noordzeegarnalen en paddestoelen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    100 g champignons
    100 g oesterzwammen
    50 g rode krulsla
    0.25 krop ijsbergsla
    1 bakje tuinkers
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    0.5 citroen
    6 cl arachideolie
    1 cl wijnazijn (wit)
    peper

     

    De 2 slasoorten en de tuinkers wassen, schoonmaken en fijnsnijden.

    De paddestoelen afborstelen, het voetje verwijderen en de paddestoelen vervolgens in dunne schijfjes snijden.

    De sla met de tuinkers en de gehakte peterselie mengen en in het midden van koude borden schikken.

    Een vinaigrette bereiden met de helft van de arachideolie, de wijnazijn en peper (geen zout). Over de salade gieten.

    In de resterende olie de paddestoelen kort bakken op een hevig vuur, kruiden met peper en over de salade verdelen.

    Op de salade de Noordzeegarnalen schikken en garneren met een schijfje citroen en peterselie.

     

     

    Pladijsfilets met zoetzure komkommer

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 komkommers
    2 cl arachideolie
    5 eetlepels ciderazijn
    50 g suiker
    zout
    600 g pladijsfilet
    peper
    zout

     

    De uiteinden van de komkommers verwijderen en ze vervolgens elk in zes stukken verdelen. Die in de lengte in vieren of in achten snijden en de pitjes verwijderen.

    De olie in de wok verhitten, de azijn en de suiker toevoegen en op het vuur laten tot alles sist. De reepjes komkommer en de in mootjes gesneden visfilets toevoegen, kruiden met peper en zout en nog ongeveer 2-3 minuten roerbakken.

    Ervoor zorgen dat de komkommer beetgaar blijft.

    Serveren met rijst.

     

    Tip:

    Eventueel naar smaak nog gepelde en ontpitte tomaten toevoegen.

    De zoetzure komkommer smaakt ook koud heel lekker bij barbecuegerechten en kort gebakken vlees.

     

     

    Cake met citroenmelisse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    200 g boter (roomboter)
    200 g suiker
    200 g bloem (zelfrijzend)
    4 eieren
    3 eetlepels citroensap
    2 eetlepels citroenmelisse (fijngehakt)

     

    Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de suiker.

    Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe.

    Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg.

    Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.

    Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven.

    Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.

    15-07-2006 om 17:38 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Koude macaroni

     

    Ingrediënten

    500 gram macaroni
    1 groot blik smac
    1 blikje doperwtjes
    1 potje augurken
    1 potje zilveruitjes
    enkele eetlepels mayonaise
    eventueel een fijngesneden prei.

     

    Kook de macaroni gaar en laat die afkoelen.

    Snijd de smac, de zilveruitjes en de augurken in kleine stukjes.

    Doe dit samen met de (uitgelekte) doperwtjes bij de afgekoelde macaroni.

    Roer er (naar eigen behoefte) enkele eetlepels mayonaise door.

    Eventueel de fijn gesneden prei erbij doen.

    15-07-2006 om 16:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept

    Maaltijdsalade met vis

     

    Ingrediënten

    500 gram macaroni (eventueel koken in visbouillon)
    2 eetlepels mayonaise
    1 beetje paprikapoeder
    2 blikjes tonijn
    gerookte zalm
    makreel
    3 lente uitjes
    ½ rode paprika
    Eventueel wat aromat

     

    Macaroni koken volgens de gebruiksaanwijzing en af laten koelen.

    De vis en de groente in kleine stukjes snijden en mengen met de kruiden en mayonaise.

    Nu mengen met de macaroni.

    15-07-2006 om 14:57 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Broodje met warme geitenkaas

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 volkorenbroodjes
    300 g geitenkaas (vers)
    0.5 krop sla (eikenblad)
    0.5 krop sla (krulsla)
    6 eetlepels saffloerolie
    2 cl azijn
    peper
    kruidenzout
    0.5 eetlepel mosterd
    1 teentje knoflook
    12 olijven (zwart)

     

    Maak een lookvinaigrette: meng azijn, zout, peper, mosterd en het geperste teentje look.

    Voeg al roerend de saffloerolie toe.

    Was de sla en verdeel de sla in kleinere stukken.

    Snij de broodjes door en bestrijk elke helft met een weinig vinaigrette.

    Snij de geitenkaas in plakjes.

    Leg een plakje geitenkaas op elk half broodje.

    Plaats in de oven onder de grill.

    Laat de geitenkaas gratineren.

    Verdeel de sla over bordjes.

    Schep de olijfjes door de sla en overgiet met de overblijvende vinaigrette.

    Leg de warme broodjes naast de sla.

     

     

    Kabeljauw met gerookte visgarnituur

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g kabeljauwfilet (met vel)
    4 plakjes zalm (gerookt)
    2 eetlepels kaviaar
    1 sjalot
    0.5 dl zure room
    1 dl visfumet
    0.5 cl wijnazijn (wit)
    1 citroen
    50 g boter (roomboter)
    2 g bloem (tarwebloem)
    peper
    zout
    50 g boter (bakboter)

     

    De kabeljauwfilet in gelijke moten van 150 gram snijden.

    Kruiden met peper en zout en in bloem wentelen.

    De vis in boter bakken met het vel aan de onderkant.

    De stukken omdraaien en een paar minuten in een voorverwarmde oven zetten op 200 graden.

    De sjalot fijnsnipperen en in een sauspan even aanstoven in boter.

    Fumet en wijnazijn toevoegen en tot op de helft laten inkoken.

    De koude roomboter er in vlokjes door roeren.

    De vis uit de oven halen en besprenkelen met citroen.

    Een lepel zure room op het bord scheppen en daarop de zalm en de kaviaar leggen.

    Daarnaast de vis leggen met het vel naar boven.

    De vis overgieten met de saus.

     

     

    Bessenmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g blauwbessen
    125 g suiker
    5 dl room

     

    Per persoon een eetlepel bessen vermengen met een beetje suiker en in diepe glazen scheppen. De rest van de bessen pureren en door een fijne zeef halen.

    Naar smaak bestrooien met fijne suiker en roeren tot het sap en de suiker goed vermengd zijn.

    De room stijfkloppen en de bessenpuree er langzaam doorroeren.

    Met dit slagroom-bessenmengsel de glazen verder vullen.

    Gedurende minstens 2 uren laten opstijven in de koelkast.

    14-07-2006 om 15:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Braziliaanse picknicksalade

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g pladijsfilet
    100 g kabeljauwfilet
    100 g schelvisfilet
    100 g forelfilet
    100 g erwtjes
    100 g champignons
    1 krop sla
    4 augurkjes (zoetzuur)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    2 eieren (hardgekookt)
    1 dl wijn (wit/droog)
    2 eetlepels citroensap
    5 g suiker
    25 g boter (bakboter)
    1 dl yoghurt (mager)
    1 dl zure room
    2 eetlepels mayonaise
    cayennepeper
    4 druppels tabasco
    peper
    zout

     

    De diepvrieserwten een vijftal minuten koken in een weinig gesuikerd en gezouten water. Afkoelen onder koud stromend water en goed laten uitlekken.

    De visfilets in grote stukken snijden, met citroensap besprenkelen, kruiden met zout en 10 minuten in de koelkast laten trekken.

    De champignons schoonmaken, in plakjes snijden en in een beboterde ovenschaal leggen.

    De peterselie wassen en hakken, over de champignons verdelen en de stukken vis erop schikken.

    Overgieten met de witte wijn en de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden zetten.

    Uit de oven halen en laten afkoelen in het pocheervocht.

    Voor de saus gelijke hoeveelheden mayonaise en pocheervocht mengen en yoghurt en zure room toevoegen.

    Pittig kruiden met zout, peper, cayennepeper en tabasco.

    De augurken in reepjes snijden.

    De hardgekookte eieren in partjes snijden.

    De sla wassen en zorgvuldig drogen.

    De sla op een schaal leggen, de reepjes augurk en de stukjes visfilet erop schikken en bestrooien met de plakjes champignons en de doperwten.

    Overgieten met de saus en garneren met hardgekookt ei en peterselie.

    Koud serveren.

     

     

    Geroosterde lendebiefstuk met Provençaalse kruiden

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g rosbief
    12 mespuntjes peperkorrels
    8 theelepels Provençaalse kruiden
    4 cl olijfolie (extra vierge)
    1 eetlepel citroensap
    zeezout

     

    De peperkorrels pletten.

    In een diepe schaal de helft van de Provençaalse kruiden mengen met de olijfolie, het citroensap en de geplette peperkorrels.

    Het vlees verdelen in 2 biefstukken van gelijke grootte en door het mengsel wentelen. Afdekken met folie en minstens 1 uur in de koelkast laten rusten.

    De rest van de Provençaalse kruiden over de gloeiende houtskool strooien.

    De biefstukken aan elke kant 6 tot 8 minuten roosteren.

    Bestrooien met grof zeezout.

    De biefstukken kunnen in schuine dikke plakken worden gesneden of kunnen als geheel worden gepresenteerd.

    Dadelijk opdienen.

     

     

    Carobmousse

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g carob-chocolade
    2 eieren
    2 dl slagroom

     

    Hou 1/4 van de chocolade apart.

    Smelt de rest langzaam au bain marie.

    Scheid wit en dooiers van de eieren.

    Roer de dooiers los en voeg ze van het vuur bij de gesmolten carob.

    Klop eiwit en slagroom apart stijf.

    Schep beide voorzichtig door het mengsel.

    Verdeel over dessertschaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

    Rasp de rest van de carob.

    Serveer de mousse koel, gegarneerd met carobschilfers.

    13-07-2006 om 14:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Kaasrolletjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 takjes dille
    4 bosjes peterselie
    3 blaadjes munt
    2 groene pepers
    400 g fetakaas
    2 eieren
    peper (zwarte peper)
    paprikapoeder
    6 vellen filodeeg
    olijfolie om te bakken

     

    De kruiden onder de koude kraan afspoelen en droog slaan.

    De dikke stelen verwijderen en de rest fijnhakken.

    De pepertjes ook fijnhakken.

    De kaas laten uitlekken en verkruimelen.

    Met de kruiden, het pepertje en de eieren vermengen en met peper en paprikapoeder op smaak brengen.

    Zout is alleen nodig als de kaas heel zacht van smaak is.

    En dat gebeurt zelden of nooit.

    Twee deegvellen op elkaar leggen en in 8 stukken snijden.

    Elk stuk schuin in twee driehoeken snijden.

    Op de brede kant wat van de kaasvulling (als een sigaret) leggen, beide hoeken naar binnen vouwen en de driehoek van de brede kant naar de punt oprollen (als een sigaar).

    De olie verhitten als alle rolletjes klaar zijn.

    Ter controle de steel van een houten lepel in de hete olie steken.

    Als er zich belletjes rond de steel vormen, is de olie heet genoeg.

    De rolletjes met niet meer dan 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin frituren.

    Op een schaal een dubbel vel keukenpapier leggen en daarop de rolletjes leggen om het overtollige vet te absorberen.

     

     

    Stoofpotje van Chinese kool met kalfsvlees

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 Chinese kool
    1 paprika (groen)
    1 paprika (rood)
    1 paprika (geel)
    2 uien
    4 teentjes knoflook
    500 g kalfsgebraad
    50 g boter (bakboter)
    1 takje tijm
    4 dl kalfsfond
    1 dl wijn (wit/droog)
    peper
    zout
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    Het in blokjes gesneden vlees 5 minuten laten kleuren in de hete boter.

    Uit de pan nemen en apart houden.

    De gehakte ui en de knoflook in de pan doen, kruiden met tijm en een paar minuten aanfruiten.

    Het vlees er opnieuw bijvoegen en overgieten met kalfsfond en wijn.

    Kruiden met peper en zout.

    Het vuur lager draaien en een uur laten sudderen.

    Er tot slot de in reepjes gesneden paprika's en de geschaafde Chinese kool bijvoegen en nog 15 minuten laten stoven tot alles gaar is.

    Bestrooien met bieslook en serveren met boeren- of stokbrood.

     

     

    Bosvruchtenbroodjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    0.75 dl melk (halfvol)
    5 g gist
    50 g rietsuiker
    1 ei
    zout
    210 g bloem (tarwebloem)
    150 g bosvruchtenconfituur
    60 g boter (roomboter)

     

    Maak de avond van te voren het deeg en laat 's nachts in de koelkast rusten.

    De volgende ochtend is het klaar voor gebruik.

     

    Verwarm de melk en los de gist en 1/5 van de suiker erin op.

    Smelt de helft van de boter, laat iets afkoelen en klop los met het ei, de rest van de suiker en zout.

    Roer de bloem erdoor.

    Hou een beetje bloem apart.

    Kneed alles 3 minuten tot een elastische bal.

    Laat het deeg nu afgedekt in een kom rusten.

    Verwarm de volgende dag de oven voor op 200°C.

    Smelt de rest van de boter.

    Bestrooi het werkvlak met bloem.

    Rol de deegbal vanuit het midden gelijkmatig uit tot een cirkel.

    Bestrijk met gesmolten boter (hou 1 eetlepel boter apart) en confituur.

    Snij het deeg in 2 punten per persoon.

    Rol van buitenaf naar het midden op en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

    Bestrijk de broodjes met de rest van de boter en bak gedurende 20 minuten in het midden van de oven goudbruin.

    12-07-2006 om 15:22 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Lauwe salade van prinsessenboontjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g prinsessenboontjes
    2 uien
    200 g seitan
    0.5 takje tijm
    0.5 takje bonenkruid
    1 takje rozemarijn
    2 cl olijfolie (extra vierge)
    6 eetlepels saffloerolie
    2 cl azijn
    0.5 eetlepel mosterd
    peper
    kruidenzout

     

    Maak de boontjes schoon.

    Snipper de uien.

    Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui.

    Voeg de boontjes, de kruiden en een scheutje water toe.

    Stoof de boontjes beetgaar.

    Maak intussen de vinaigrette: meng de mosterd met de azijn, peper en het zout.

    Voeg al roerend de saffloerolie toe.

    Snij de seitan in heel dunne reepjes (ongeveer 2 cm lang).

    Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitan op een vrij hoog vuur krokant.

    Meng seitan en boontjes.

    Overgiet de boontjes met de vinaigrette en dien lauw of warm op.

     

     

    Gegrild vers geitenkaasje met wilde tijm

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    2 geitenkaasjes
    0.5 stokbrood
    3 dl room
    peper
    zout
    2 takjes tijm

     

    Op elk bord een snede geroosterd stokbrood leggen.

    Daarop een stuk geitenkaas leggen.

    De room een beetje opkloppen en over de kaas scheppen.

    Bestrooien met zout, peper en tijm en onder de grill laten kleuren.

    Warm opdienen.

     

     

    Aardbeiencharlotte

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    350 g aardbeien
    2 eieren
    1 eierdooier
    75 g suiker
    15 g gelatinepoeder
    3 dl slagroom
    30 kattentongen (koekjes)

     

    De aardbeien wassen en vervolgens de kroontjes verwijderen.

    Enkele aardbeien apart houden.

    De rest pureren met een mixer en door een fijne zeef wrijven.

    De eieren, het eigeel en de suiker opkloppen tot een stevige mousse.

    De gelatine in een steelpan doen met 3 eetlepels water.

    Op een zacht vuurtje laten smelten zonder te koken.

    Ondertussen de slagroom lichtjes opkloppen.

    De aardbeienpuree en tweederde van de slagroom overbrengen in een pot au bain-marie. Beide substanties voorzichtig mengen, de gelatine toevoegen en de pot vervolgens overbrengen in een pan gevuld met ijskoud water om zeer vlug af te koelen.

    Roeren tot de mousse begint te dikken en vervolgens overgieten in een goed ingevette bakvorm met uitneembare bodem.

    De mousse gedurende 10 uur in de koelkast zetten, uit de vorm nemen en op een dienschotel plaatsen.

    De randen bestrijken met wat opgeklopte slagroom en daar de kattentongen in drukken.

    De oppervlakte afdekken met de rest van de room en versieren met de overgebleven aardbeien.

    11-07-2006 om 14:37 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Bulghur-kikkererwtensalade van de familie Perez

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    75 g bulgur
    60 cl olijfolie (extra vierge)
    0.6 dl citroensap
    peper
    zout
    6 lente-uitjes
    285 g kikkererwten
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    75 g wortelen (geraspt)

     

    Week de bulghur volgens de gebruiksaanwijzing op het pak, giet hem af en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

    Klop de olie, het citroensap, zout en peper door elkaar en roer het door de bulghur.

    Schenk het mengsel in een glazen schaal, leg de lente-uitjes erop en dan de kikkererwten, de peterselie en de wortel.

    Laat de salade een tijdje rusten.

    Roer de salade vlak voor het opdienen door.

     

     

    Kruidig varkenshaasje met gildenbier

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g varkenshaasje
    1 sjalot
    50 g champignons
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
    0.5 eetlepel mosterd (Gentse mosterd)
    20 g paneermeel
    peper
    zout
    nootmuskaat
    8 wortelen
    4 stronkjes witloof
    250 g rodekool
    200 g peultjes
    75 g boter (bakboter)
    25 cl Haechts gildenbier
    2.5 dl demi-glace (ingekookte fond)

     

    Het varkenshaasje overlangs insnijden.

    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    De sjalot en de champignons stoven in een weinig boter.

    Het broodkruim of het paneermeel mengen met de peterselie en de mosterd.

    Deze vulling aan de binnenkant van het varkenshaasje smeren.

    Terug dichtvouwen en opbinden met keukengaren.

    Afbakken en blussen met de helft van het bier.

    Gedurende 10 minuten laten braden in een warme oven.

    Het vlees uit de braadpan halen.

    De gehakte wortel stoven in de braadpan, de ingekookte fond (demi-glace) toevoegen, opkloppen met de rest van de boter en op smaak brengen.

    Serveren met gestoofd witloof, gestoofde rodekool, geglaceerde worteltjes en geblancheerde jonge peultjes.

     

     

    Clafoutis met rode vruchten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    600 g krieken
    200 g braambessen
    4 eieren
    6 dl melk (vol)
    175 g poedersuiker
    125 g bloem (tarwebloem)
    75 g boter (roomboter)
    zout

     

    De oven voorverwarmen op 180 graden.

    De krieken en de braambessen spoelen onder stromend water.

    Goed laten uitlekken, de steeltjes verwijderen en de krieken ontpitten.

    Tweederde van de boter smelten in een pannetje.

    De bloem in een kom strooien, een kuiltje maken en hierin de gesmolten boter gieten samen met de helft van de suiker, het zout en de losgeklopte eieren.

    Goed mengen.

    Een glazen schaal invetten met de rest van de boter en er een bodem deeg in aanbrengen. Hierop de krieken en de bramen schikken.

    Bedekken met de rest van het deeg.

    In de oven zetten en 40 minuten laten bakken.

    Uit de oven halen, bestrooien met de rest van de suiker en opnieuw 20 minuten in de oven zetten.

    10-07-2006 om 16:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Salade van rivierkreeftjes met kaviaar

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    20 rivierkreeftjes
    0.5 krop sla
    1 wortel
    100 g oesterzwammen
    20 g truffel
    0.5 komkommer
    2 eetlepels kaviaar
    10 dl court-bouillon
    2 cl notenolie
    2 cl wijnazijn (wit)
    2 dl room
    1 eetlepel citroensap
    2 takjes dille
    15 g kervel
    peper
    zout

     

    De rivierkreeftjes -ontdaan van het darmkanaal.

    1 minuut koken in de court-bouillon en hierin laten afkoelen.

    Het kreeftenvlees uit de schaal halen en de koppen bijhouden als garnituur.

    De sla mengen met een vinaigrette van notenolie en wijnazijn.

    De room mengen met de kaviaar, besprenkelen met citroensap en kruiden met peper en zout.

    In het midden van een bord de sla leggen en de in julienne gesneden groenten erop schikken. De room met kaviaar errond gieten en de lauwe rivierkreeftjes erop schikken.

    Afwerken met de kreeftenkopjes, takjes dille en kervel.

     

     

    Tongschar 'Newburg'

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 g tongscharfilet
    1 eiwit
    2 dl room
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    3 druppels tabasco
    1.5 dl wijn (wit/droog)
    0.5 citroen
    1 sjalot
    1 blaadje laurier
    3 peperkorrels (zwart)
    0.5 eetlepel dragon (fijngehakt)
    zout
    10 g boter (bakboter)
    10 g bloem (tarwebloem)
    1 eierdooier
    2 cl sherry (droog)
    paprikapoeder

     

    De vis spoelen onder stromend water, flink droogdeppen met keukenpapier, drievierde van de filets opzij leggen.

    De overblijvende filets in stukjes snijden en samen met het eiwit, de helft van de room, peterselie, tabasco en zout in de mixerbeker, op hoge snelheid, tot een homogene, lichtgroene massa mengen.

    Die vulling mooi gelijk uitstrijken over de filets, de rand vrijlaten en oprollen, van de kop af beginnen.

    Een schotel beboteren en er de rolletjes rechtop in plaatsen.

    Overgieten met bouillon, gemaakt van de witte wijn en water, de sjalot, de citroen, laurier, de peperkorrels, dragon en zout, 5 minuten laten pocheren tot ze in het midden gaar zijn, laten uitlekken en warm houden.

    Een roux maken met gesmolten boter en bloem, er de ingekookte bouillon en de rest van de room bijvoegen en laten doorkoken.

    Van het vuur weg de eierdooier, de sherry en wat paprikapoeder bijvoegen, bijkruiden indien nodig.

    De saus op het bord storten, de vis erop schikken, groenten en aardappelen ernaast.

     

     

    Chocoladecakejes met bloemen

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    300 g chocolade (puur)
    175 g boter (ongezouten)
    4 eieren
    175 g basterdsuiker
    100 g bloem
    zout
    40 g amandelen (gepeld)
    2 dl slagroom

     

    Verwarm de oven voor op 190°C (stand 5).

    Bekleed een taartblik met 12 gaten met papieren cakebakjes.

    Smelt 2/3 van de chocola en alle boter in een vuurvaste kom boven zachtkokend water.

    Haal de kom van de warmtebron.

    Klop de eierdooiers met de suiker tot het mengsel dik begint te worden.

    Voeg het chocolademengsel toe en mix goed.

    Roer de gezeefde bloem, zout en gemalen amandelen erdoor.

    Klop in een schone kom de eiwitten tot zich zachte pieken vormen.

    Schep een eetlepel eiwit voorzichtig door het chocolademengsel om het luchtiger te maken en schep dan de rest erdoor.

    Lepel het beslag in de cakebakjes en bak gedurende 20 à 25 minuten tot ze gerezen zijn.

    Laat ze afkoelen.

    Verwarm voor het glazuur de room in een steelpan tot aan de kook, haal de pan van de warmtebron en roer onmiddellijk de rest van de chocola erdoor.

    Klop tot alles helemaal glad is.

    Laat onder af en toe roeren afkoelen, tot het glazuur net nog warm is.

    Haal de cakejes uit de bakjes en schep het glazuur erover.

    Laat het er gerust langslopen.

    Zet de cakejes een paar uur weg om op te stijven.

    Steek voor het opdienen een bloemetje in elk cakeje, maar waarschuw je gasten wel dat ze alleen voor de versiering zijn.

    09-07-2006 om 17:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Bruschetta met ratatouille en gesmolten camembert

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 paprika's (rood)
    1 aubergine
    2 courgetten
    olijfolie om te bakken
    1 ui (fijngehakt)
    3 teentjes knoflook
    400 g pruimtomaten
    2 eetlepels basilicum (fijngehakt)
    1 cl wijnazijn (rood)
    4 sneetjes wit brood
    150 g camembert
    zout
    peper

     

    Dit is een erg lekker gerecht om tijdens een verloren zondags uurtje te maken.

    Ratatouille is erg makkelijk te maken en blijft in de koelkast 2 tot 3 dagen houdbaar, dus u kunt er wat van nemen als u er zin in hebt.

    Bij dit recept kunt u allerlei ingrediënten variëren en combineren.

     

    Maak eerst de ratatouille:
    Snij de paprika's overlangs doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in dunne reepjes.

    Snij de aubergine en courgettes in blokjes.

    Doe alles in een grote kom.

    Schenk de olijfolie in de grootste pan die u hebt en verhit deze op matig vuur.

    Schep eerst de uien en fijngehakte knoflook en vervolgens de paprika's, aubergines en courgettes in de pan.

    Schep de groenten goed om en laat ze onder af en toe omscheppen 20 minuten smoren.

    Doe intussen de bliktomaten met hun sap in een andere kom en prak ze licht met een vork. Voeg de basilicum toe.

    Schep de gesmoorde groenten nog eens goed om, kijk of ze al een mooi kleurtje hebben gekregen en voeg de tomaten toe.

    Schenk er anderhalf glas water bij en schep alles nogmaals goed om.

    Zet de pan op een zo laag mogelijk pitje en laat het gerecht minstens 1 uur stoven.

    Doe de gare ratatouille in een schaal; als u hem in de oven in een ovenschaal bereid hebt, kunt u hem daarin opdienen.

    Roer de rode-wijnazijn erdoor.

     

    Maak de bruschetta:
    Verwarm een grill voor, besprenkel de sneetjes brood met olijfolie en rooster ze aan beide kanten (dat kan het beste in een grillpan).

    Schep de ratatouille op de broodjes, spreid het een beetje uit en leg hierop plakjes camembert. Strooi er zout en peper over en plaats ze een paar minuten onder de grill.

    Snij de bruschetta in vieren en serveer hem.

     

     

    Heek met coulis van langoustines

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g heekfilet
    8 langoustines
    2 tomaten
    2 teentjes knoflook
    2 takjes tijm
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    2 sjalotten
    2 eetlepels cognac
    1 dl wijn (wit/droog)
    2 dl visfumet
    1 dl room
    2 lente-uitjes
    1 eetlepel kervel (fijngehakt)
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)
    100 g boter (bakboter)
    40 g boter (roomboter)
    peper
    zout

     

    De langoustines pellen en de koppen en scharen fijnhakken.

    De sjalot en het teentje knoflook fijnsnijden.

    De tomaat pellen en ontpitten.

    In een sauspan boter licht laten kleuren.

    De langoustines kort laten bakken, uit de pan nemen en warm houden.

    De sjalot, look, tijm, tomaat, peterselie, gehakte langoustinekoppen en scharen gedurende 5 minuten stoven in dezelfde pan.

    Besprenkelen met cognac, bevochtigen met de witte wijn en de visfumet.

    Kruiden met peper en zout.

    De room toevoegen en 10 minuten inkoken.

    De heekmoot kruiden met peper en zout.

    Boter licht laten kleuren en de heekmoot goudbruin bakken gedurende 4 minuten aan elke kant.

    De saus door een puntzeef gieten en goed aandrukken om alle sappen op te vangen.

    De gehakte kruiden toevoegen en de saus opkloppen met een klontje boter.

    De heekmoot in het midden van een voorverwarmd bord leggen en omringen met de saus en de langoustinestaarten.

    Serveren met gestoomde aardappeltjes.

     

     

    Ijssoufflé met aardbeien

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 eiwitten
    250 g aardbeien
    2.5 dl room
    200 g suiker
    1.5 dl water
    2 eetlepels cacaopoeder

     

    Vetvrij papier voldoende hoog en breed knippen om, in de hoogte dubbel gevouwen, rond een souffléschaal of individuele potjes te bevestigen.

    Het papier onderaan vastzetten met een touwtje of een elastiekje en bovenaan met papierklemmetjes.

    De suiker in het water tot een dikke stroop koken.

    Een kom met azijn spoelen en daarin de eiwitten stevig opkloppen.

    In een dun straaltje er langzaam de suikerstroop door spatelen.

    Blijven roeren tot de massa gekoeld is.

    De room luchtig opkloppen.

    De aardbeien pureren en door een fijne zeef duwen.

    Eerst de aardbeien door het eiwit roeren en dan de room.

    Voorzichtig omroeren tot een homogene massa.

    In de soufflévorm(en) storten tot net onder de rand van de vorm.

    Gedurende 5 uren in de diepvries plaatsen en 15 minuten voor het opdienen het papier verwijderen en de soufflé bestuiven met cacaopoeder.

    Het ijs zal enkele centimeter boven het potrandje gestegen zijn.

    08-07-2006 om 18:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Taartje met griet en rabarber

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g bloem (zelfrijzend)
    40 g boter (roomboter)
    1 ei
    0.1 dl melk (vol)
    400 g grietfilet
    1 stengel bleekselderij
    1 sjalot
    200 g rabarber
    120 g suiker (griessuiker)
    1 citroen
    60 g prinsessenboontjes
    8 sprietjes bieslook
    0.6 dl visfumet
    60 g boter (roomboter)
    peper
    zout
    40 g boter (bakboter)

     

    Bereid het deeg voor de taartjes: meng de bloem, een snuifje zout, de boter, het ei en de melk in een mixer (indien het deeg te dun is, voegt u een beetje extra bloem toe).

    Laat het deeg een 30-tal minuten in de koelkast rusten.

    Bedek per persoon de bodem van een beboterd vormpje met deeg, dek af en bak gedurende 5 minuten op 200°C. Laat afkoelen.

    Snijd de vis in porties en maak de groenten schoon.

    Snijd de witte selder in kleine dobbelsteentjes, hak de sjalot fijn en fruit de groenten even aan in wat boter.

    Maak de rabarber schoon en kook gaar met de suiker en het sap van de citroen.

    Kook de boontjes in gezouten kokend water.

    Kruid de sneden griet, bak de porties snel in de pan in boter.

    Laat de visfumet tot de helft inkoken, laat even afkoelen naast het vuur en bind met kleine stukjes boter.

    Voeg zout en peper toe naar smaak.

    Plaats een taartje met een beetje saus op een warm bord, versier het met de rabarber, plaats er een snede griet op en werk af met sprietjes bieslook en een groentekrans.

     

     

    Kip met scampi en prinsessenboontjes

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g kippenfilet
    12 scampi
    2.5 eetlepels kippenbouillon
    peper
    zout
    120 g prinsessenboontjes
    2.5 dl room
    1 teentje knoflook
    1 theelepel maïszetmeel
    50 g boter (bakboter)
    1 eetlepel peterselie (fijngehakt)

     

    De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.

    De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout.

    Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.

    De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter.

    De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout.

    De room toevoegen en even laten inkoken.

    De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.

    De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.

    Een kippenlapje op een bord schikken.

    Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus.

    Bestrooien met fijngehakte peterselie.

    Enkele groene boontjes errond schikken die in water werden gaargekookt.

    Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden.

     

     

    Amandeltaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    60 g boter (roomboter)
    2 eieren
    200 g bloem (tarwebloem)
    150 g suiker
    0.3 dl melk (halfvol)
    100 g boter (roomboter)
    150 g amandelschilfers
    0.2 dl melk (halfvol)
    100 g suiker

     

    De eieren klutsen, de boter smelten zonder te bruinen en samen met de bloem, de melk en de suiker bij de eieren voegen.

    De oven voorverwarmen en daarin een bakvorm met enkele klontjes boter plaatsen.

    Na 5 minuten uit de oven nemen en met draaibewegingen de boter over de vorm verdelen.

    Het deeg in de vorm doen en 10 minuten op 220 graden laten bakken in de oven.

    Ondertussen de amandelsaus bereiden.

    Hiervoor de rest van de melk, de boter en de suiker samen met de amandelen in een steelpan doen en verwarmen tot de suiker gesmolten is.

    De taart uit de oven nemen en overgieten met de saus.

    Nog een kwartier laten verder bakken.

    Buiten de oven laten afkoelen.

     

    07-07-2006 om 14:40 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!