Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
Neen, ik ben geen oud-strijder, verre van maar toch heb ik interesse voor de 1 wereldoorlog en zeker voor de strijders ervan. Toen men in 2014 sprak van herdenking van de 100 jaar voorbije oorlog dan dacht ik, ook onze gesneuvelden ergens terug te vinden. Doch niets was minder waar, laat staan onze oud-strijders welke deze gruwel te hebben overleeft.
Engelsen, Canadezen en zo verder dat wel, maar onze Belgen, wat hadden zij te verwachten? Mijn gedachten gingen naar onze gesneuvelden. Weet je wanneer je wagen parkeert aan de kerk,kant Aalbeeksestraat dat daar de graven waren van zij die ze hebben overgebracht. Hun namen staan gegrift in het standbeeld aan de overzijde van de kerk kant parochiaal centrum.
Toen in 1969 de begraafplaats werd overgebracht naar de Tombroekstraat, weet ik niet of deze graven zijn mee gegaan.
Wel voor de oud-strijders is er een plaats voorzien. Maar weet je dat wanneer de vrouw van de oud-strijder eerst kom te overlijden dat deze daar niet mg begraven worden. Pas wanneer de man overlijdt dan pas kan ze mist betaling overgebracht worden bij de man. Resultaat dat sommige mannen oud-strijders bij de vrouw begraven werden, met als gevolg de concessie weg graf wegoud-strijder vergeten.Wat is nu de opzet van dit alles, we willen deze mensen niet vergeten. We willen ze eeuwig dankbaar blijven, en dit door hun namen te beitelen in een zerk of plaat, al ze maar niet verloren gaan. Doch zijn heel wat van die namen moeilijk te vinden, vooral voor de mannen van de eerste wereldoorlog.
In dien tijd was het nog zo dat soldaten geloot werden, dat gebeurde voor Rollegem in Dottenijs toen nog West-Vlaanderen. Een loopjongen werd in gezet om te komen melden wie er was ingeloot. Dat bracht met zich mee dat soms rijkelui kinderen, geld boden aan sukkelaars en deze namen voor dat beetje geld hun plaats in. Vandaar dat sommige zeer moeilijk te achterhalen zijn.
Daarom kunnen we ons richten naar families, van oud-strijders, zij kunnen helpen alle namen terug te vinden. Hoe kun je nog helpen, met overlijdens berichten, doodsprentjes, of eventueel aandenkens aan een van hen, foto’s.
Volgens stad Kortrijk zou men op ieder begraafplaats zo een gedenksteen willen plaatsen, oud-strijders, civielarbeiders, weggevoerden, daarmee willen we hulde brengen aan zij die zo hard voor onze vrede hebben gevochten.
Hij of zij die dit leest en namen kent, of mensen welke een oud-strijder civielarbeiders, weggevoerden, kent, help ons de namen te vinden.
Na twee jaar fusie werden de koppen bijeen gestoken van de gemeenten Rollegem? Bellegem en Kooigem. Bellegem heeft been schepen en een gemeenteraadslid. Rollegem heeft een vertegenwoordiger in de gemeenteraad en een in het OCMW. De bevolking weet in deze vroegere gemeenten tot wie ze zich kunnen richten. Dagelijks kan men terecht in het oud gemeentehuis van Bellegem en Rollegem. In het eerst genoemde in de namiddag in Rollegem in de voormiddag, voor vele zaken en ook voor de politie. Voor wat de scholen betreft is er nog een gemeenteschool te Rollegem en een te Kooigem beiden hebben voldoende leerlingen. Wat het voetbalveld betreft F.C. Rollegem diende reeds enkele malen te veranderen van plaats. De nieuw opgerichte voetbalploeg van de KWB heeft geen terrein en moet uit gaan spelen. De minivoetbalploeg speelt op St-Anna en ook de Rollegemse kinderen hebben geen speelplein tenzij de schoolkoer. Er werd gevraagd om bij de bouwmaatschappij tussen een perceel grond te mogen gebruiken als voetbalveld, gezien de oppervlakte van de gronden eigendom van de maatschappij zeker in de eerst komende 10 jaar niet zullen bebouwd worden.
Wat kaarters, vinken, duiven en wielerwedstrijden betreft dit gaat alles de normale gang. Bij de stichting van de culturele raad waren 280 verenigingen aangesloten en nu is dit reeds gestegen tot 314. Een speciale raad hield zich bezig om een puntenstelsel op te maken. Door gemeenteraad werd intussen een reglement van subsidiëring goedgekeurd.
Na een jaar van goed werken was de schepen voldaan over de werking van de cultuurraad.
De A17 tussen Kortrijk en Doornik krijgt stilaan vorm 29/6/1978. Op maandag 26 juni start wegenfonds met de opbouw van drie bruggen over de A17 tussen de verkeerswisselaar met de E3 te Kortrijk en de grens met Henegouwen. Het betreft de bruggen in de Lantestraat met een diepte van 13à 14 meter, Marksestraat een brug op twintigtal meter van de hofstede en de Kortrijkstraat op grondgebied Marke en Rollegem. Deze werken moeten voltooid zijn binnen de 230 werkdagen en kosten samen 78 miljoen fr. Wat de aanleg van de A17 betreft voorziet men de voltooiing van de grondwerken van het vak tussen de E3 en de Kortrijkstraat in de tweede helft van ’78. Ook het vak tussen Doornik en Dottenijs kan nog dit jaar worden aanbesteed. Verder zal er getracht worden de verkeerswisselaar met de autoweg naar Moeskroen te Dottenijs in 1979 en het stuk tussen deze verkeerswisselaar en Bellegem in 1980 aan te besteden. Als alles laat voorzien dat de definitieve openstelling zal kunnen gedaan worden in de loop van 1982-1983. Wel is geweten dat door tracé op het grondgebied Bellegem problemen geweest zijn in de omgeving van de hofstede Vandeputte. Geen gazette welke er op antwoord Er werd verder geen commentaar gegeven de weg werd een kilometer om geleid! Waarom geen oplossing zoals in de Marksestraat? Ministers? Of wat nog? Wie zal het zeggen, maar wij rijden voor de helaas reeds overleden luiten, kilometers om, waarom? Deze Kemelbrug? We zullen ze nog tegen komen!
Wat ’t verder tracé, van de autosnelweg A17 betreft, die stopt aan de Kortrijkstraat, kan moeilijk gezegd worden waar die juist uitkomt. Enkele huizen zijn onteigend en sinds jaren onbewoond en deels afgebroken voor deze autosnelweg daar er vroeger gezegd werd dat er daar een afrit moest komen. Wel is geweten dat voor het tracé op het grondgebied Bellegem er problemen geweest zijn in de omgeving van de hofstede Vandeputte. Ook is men verplicht geweest een nieuwe weg aan te leggen langs de nieuwe Bellegemstraat ten einde de landbouwer toe te laten zijn akkers kunnen bereiken achter het kasteeltje. Hier was vroeger de “Goudvogelweg” welk een prachtig fietspad had men hier niet kunnen realiseren tot aan de Lampestraat? Ook hier geen gazette die er over spreekt, welke prachtige kansen heeft men toch laten voorbij gaan?
Wist u dit nog op 24/8/1979? Op het gehucht Tombroek Kermis een van de oudste uit de streek samen met de wijk “het Katje” Zie hier het programma: vrijdag 1 september
Inzet te 20 uur met de driedaagse bierfeesten in den dancing “ Zero de Conduite” bij Michel Noppe. Zaterdag vanaf 16 uur: Pick-up concert. Vanaf 17.30 u tafelvoetbalwedstrijd in café de “Chaudière” bij Paulette Willaert. Camping zondag voormiddag vanaf 10. U 500 fr. Aan prijzen. Te 20. U Kermisbal met verrassing in zaal de “Tramstatie” studio Walkietalkie. Zondag 3 september: te 8.30 u H. Mis voor de afgestorvenen van de wijk Tombroek. Te 14.30 u: Ringsteking per fiets voor mannen en vrouwen 1500fr. Prijzen. Te 17.30 u Wandelconcert door de muziekmaatschappij en marjoretten van Rollegem en Luigne(onder voorbehoud)
Zondag en maandag: allerhande vermakelijkheden bij Willy Soens, café “St Elooi” en in café “Chaudière” bij Paulette Willaert.
Maandag 4 september: vanaf 10 u en gans den dag peletonkaarting in café “Chaudière”. En om 10.U prijskamp op golfbiljart bij Willy Soens, café “St Elooi” 500 fr. Aan prijzen
17.30 u: Zaklopen voor jongens en meisjes. Dinsdag 5 september: Te 14u Koffiebal in café “Chaudiére” en Gratis tombola bij Willy Soens, café “St Elooi”natuurprijzen.
Wie dacht dat na de fusie het stadsbestuur de deelgemeenten op het achterplan ging laten liggen zal zeker bedrogen uitkomen. De Molenstraat we schrijven 25/2/1978 zal vanaf de industriezone tot het Forest geasfalteerd worden indien een akkoord met de stad Moeskroen kan bereikt worden, daar het een deelweg is. Indien geen akkoord bereikt wordt met de vernoemde stad vervalt dit werk: afstand 900 meter. We zijn nu 2017 hoe erbarmelijk ligt deze weg er bij wij worden niet vergeten! Er waren toen 4.200 m weg die zouden verbeterd worden in de loop van 1978 wat zeker toen voeldoening zou geven aan de Rollegemnaren. Ook nu zouden we dat kunnen toe juichen nietwaar.
Op maandag 29 mei 1978 gingen het 1ste en 2de leerjaar op schoolreis, naar Flobecq (Vloesbergen – Geraardsbergen. Reiskosten 150fr. Ingangspeelplein 20fr. Totaal 170fr. Vertrek om 8.30 u terug op school om 18.00 u te betalen aan de klasmeester.
Om te bewijzen dat gehandicapten meer kunnen dan stilletjes thuis te zitten, nam een gehandicapte legerofficier maandag 6/juni 1978 zijn rolstoel, richting Finland. De man Emiel Derdeyn geboorte van Rollegem na een legeroefening verlamd aan beide benen, en nu vast van plan om al liftend in zijn rolstoel, Finland te bereiken. Overigens is het niet zijn eerste avontuur/ vorig jaar liftte hij in vier dagen door heel België. Maandag morgen vatte hij post aan de oprit voor de snelweg naar Luik te Rhisnes bij Namen. En na afloop van zijn reis, hij hopt over een maand terug te zijn, schrijft hij over zijn belevenissen een boek.
Werken in het vooruitzicht in de Tombroekstraat en de Weimeerslaan, Tulpen en Rozenpark. In de eerste fase van groenaanleg wordt geraamd op 2.653.225 fr. (BTW incluis) daar ook inbegrepen 1.600.000Fr voor aanleg van voetpaden. 19/1/1978 Er werden ook voor het eerst glascontainers geplaatst 27 januari 1978 achterkant van de kerk.
Een terrein van 4 ha voor sport en speelplein ligt ter beschikking aan de Weimeerslaan. Hier vermelden wij een schrijven van de gezinsraad-Rollegem aan het schepen van sport voor een prioriteit aanleggen van een ravottenplein. De schepen gaat contact opnemen met de aannemer van de A17 voor het opvoeren van de grond. Het terrein is een drassige, sompige grond.( u weet wel meersgronden) Volgens het college zou 1ha op korte termijn bespeelbaar moeten zijn. Het opmaken van het terrein, het bouwrijp maken van de totale oppervlakte door het draineren naar de laagste punt toe, waar dan een visvijver kan worden aangelegd. Het aanleggen van een voetbalveld met atletiekpiste en een piste ponykoersen, plaatsen van twee schietpersen en de bouw van een polyvalente sporthal. Ook voorzieningen voor volwassenen mogen niet uit het oog veloren worden, zoals petanquevelden. De Rollegemse gemeenschapraad die machtig werk levert hoopt op het beste, op 29/1/1978. Het ware beter ook een sporthal in de omgeving te hebben en dit om vele redenen. Het zou ook beter zijn voor de beide scholen!
Tussen januari en maart van het jaar 1977 namen vijftig gezinnen hun intrek in de nieuwe sociale woningen van het Tulpen en Rozenpark. We zijn 18/5/1978, op voetpaden en beplanting na was de afwerking volledig, als men het zo noemen mag. Er mag ook aan toegevoegd worden dat de gezinnen meerdere vrachtwagens aarde hebben moeten aankopen. Andere hebben bakwagens stenen uit hun grond moeten halen wilden ze hun land bedrichten of grasperken aanleggen en voor nog andere was het onmogelijk met de wagen in de garage te komen, gezin het hoogte verschil. De koppen werden bijeen gestoken en dit met volgend resultaat; Men schetste de lange lijdensweg, voor wat de voetpaden betrof werd in de zitting van januari jongstleden het onmiddellijk overgemaakt aan de bevoegde instanties maar het zal zeker niet voor het verlof aangevat worden. Voor wat de voortuinen deze zullen een gemeenschappelijke groenaanleg vormen, wat natuurlijk niet in de goede smaak viel van deze welke reeds een tuinafsluiting hadden aangebracht. Wie dus gezorgd had voor een afsluiting rond de woonst en gezorgd dat alles er net uitziet kan gestraft worden met geldverlies? Dit is zeker een bewijs dat de bewoners niet voldoende ingelicht zijn of werden.
Na al die jaren 1933 eindelijk een uitzicht naar een NIEUWE MEISJESSCHOOL! Scholen die al jaren gebouwd zijn, zijn verouderd en niet aangepast aan de normen van den tijd.( En wat dan van de jongensschool te zeggen, als het maar past in hun kraam.) Aangezien de gemeenschap beschikt over gronden, werd een aanvraag gedaan. Het schepencollege van Kortrijk gaf de goedkeuring, en kort daarop ook stedenbouw, het voldoet aan de normen. Den ingang komt in de kerstraat ongeveer ter hoogte van het hof van Denucé. Een bijkomende uitgang zal gelegen zijn langs de zijde van het Tulpenpark, met uitgang langs de grote weg de Tombroekstraat ter hoogte van de woonst van dokter Declercq. In deze wijk komen zes bejaarden woningen. De klas lokalen geven uitzicht op het Tulpenpark dus ook in de richting Tombroek. Als er niets onvoorzien tussenkomt is de aanbesteding nog voor dit jaar. 9/11/1977.
Er komen 5 klaslokalen voor meisjes met ieder een oppervlakte van 7m90 op 7m90. Een lokaal voor de leraren van de zelfde oppervlakte, een bergplaats voor alle sportbenodigdheden, een bureel voor de directie, plaats voor centrale verwarming en een lokaal voor TV en diamontage. De turnzaal heeft een oppervlakte van 13m30 op 10m60 en de eetzaal 10m60 op 10m60. Voor de kleuters zijn 3 klaslokalen voorzien van 7m90 op 7m90 een grote bergplaats en een zandbak. Voor het sanitaire zijn eveneens voldoende in aantal volgens de normen. Er zijn twee speelplaatsen voorzien een open speelplaats met uitzicht op de Kerkstraat en een overdekt speelplein is gelegen tussen de klaslokalen. Er is parkeerplaats voorzien voor 9 wagens, die kan uitgebreid worden daar er geen gebrek is aan grond. Een nieuwe meisjesschool komt er zonder er veel over te spreken, voor de jongens is het wachten. Wat een verschil tussen twee scholen met subsidie of zonder! Kosten worden geraamd op 16.909.923 fr.
2/8/1977 Krijgt Rollegem eindelijk een sportterrein? Er kan niet gezegd worden dat er geen grond beschikbaar is. De inspanning van het vorige gemeentebestuur waren meer dan nodig daar de plaatselijke voetbalploeg geen vast terrein had, en nu nog niet! De ponykoersen die reeds door heel het land vermaard en gekend zijn hebben geen vaste plaats en ook dit brengt grote moeilijkheden mede met inrichters en landbouwers die het terrein moeten aanvaarden. Zoiets kon niet blijven duren, met het bestuur deed de nodige inspanningen om de gronden aan te kopen. Op ongeveer 4 hectaren welke aangekocht zijn mogelijkheden. Gezien de school er niet mag komen blijft de grond vrij.
De grond gelegen tussen de Kerkstraat vanaf het huis Leplae René tot aan de Weimeerslaan achter de woonster grond die de weimeersen genoemd worden.
Rollegem heeft geen voetbalterrein, geen speelplein, en ook geen speelvrije straat zodat dit een ideale oplossing zou zijn voor de schoolgaande kinderen.
Het woord is aan het Kortrijkse stadsbestuur. En opnieuw werd de vraag gesteld aan het Kortrijkse stadsbestuur : Waar blijven de woningen voor bejaarden? Komt de verbinding van de industriezones Moeskroen met Kortrijk er nog?
Nieuwe straatnamen 21/10/1977 van de 35 straten worden er 17 gewijzigd. Aalbekestraat wordt Aalbeeksestraat. Beekstraat wordt Beekweg. Bellegemstraat gedeeltelijk Molenkouter en gedeeltelijk Wethuistraat. Berkenlaan Kerkstraat worden Rollegemkerkstraat. Beukendreef wordt Rode Beukendreef. Dottenijstraat wordt Candeléstraat. Einde Muykendoornstraat wordt Munkendoornstraat. Knokstraat wordt Rollemknokstraat. Kortrijkstraat wordt Rollegemseweg. Markestraat wordt Marksestraat. Moeskroenstraat wordt Kwadebrugstraat tot aan de Tombroekstraat. Molenstraat wordt Tombroekmolenstraat. Oude Aalbekestraat wordt Oude Aalbeeksestraat. Plaats wordt Rollegemplaats. St Annastraat Lampestraat.
2/8/1977 Krijgt Rollegem eindelijk een sportterrein? Er kan niet gezegd worden dat er geen grond beschikbaar is. De inspanning van het vorige gemeentebestuur waren meer dan nodig daar de plaatselijke voetbalploeg geen vast terrein had, en nu nog niet! De ponykoersen die reeds door heel het land vermaard en gekend zijn hebben geen vaste plaats en ook dit brengt grote moeilijkheden mede met inrichters en landbouwers die het terrein moeten aanvaarden. Zoiets kon niet blijven duren, met het bestuur deed de nodige inspanningen om de gronden aan te kopen. Op ongeveer 4 hectaren welke aangekocht zijn mogelijkheden. Gezien de school er niet mag komen blijft de grond vrij.
De grond gelegen tussen de Kerkstraat vanaf het huis Leplae René tot aan de Weimeerslaan achter de woonster grond die de weimeersen genoemd worden.
Rollegem heeft geen voetbalterrein, geen speelplein, en ook geen speelvrije straat zodat dit een ideale oplossing zou zijn voor de schoolgaande kinderen.
Het woord is aan het Kortrijkse stadsbestuur. En opnieuw werd de vraag gesteld aan het Kortrijkse stadsbestuur : Waar blijven de woningen voor bejaarden? Komt de verbinding van de industriezones Moeskroen met Kortrijk er nog?
Nieuwe straatnamen 21/10/1977 van de 35 straten worden er 17 gewijzigd. Aalbekestraat wordt Aalbeeksestraat. Beekstraat wordt Beekweg. Bellegemstraat gedeeltelijk Molenkouter en gedeeltelijk Wethuistraat. Berkenlaan Kerkstraat worden Rollegemkerkstraat. Beukendreef wordt Rode Beukendreef. Dottenijstraat wordt Candeléstraat.Einde Muykendoornstraat wordt Munkendoornstraat. Knokstraat wordt Rollemknokstraat. Kortrijkstraat wordt Rollegemseweg. Markestraat wordt Marksestraat. Moeskroenstraat wordt Kwadebrugstraat tot aan de Tombroekstraat. Molenstraat wordt Tombroekmolenstraat. Oude Aalbekestraat wordt Oude Aalbeeksestraat. Plaats wordt Rollegemplaats. St Annastraat Lampestraat.
1977 Geen cultuur- maar gemeenschapsraad. Er werd een voorlopige werkgroep samen gesteld waar vier personen hun naam opgaven. Decruyenaere P. Dokter Surmont, BuysschaertJ. en Buysschaert M. Deze vier zullen nemen deel aan al de bijeenkomsten en brengen verslag uit. Eerlang wordt dan een bestuur samen gesteld.
Op dinsdag 5 april 1977 was er een volksvergadering gepland in het zaaltje van het parochiaal centrum. Het was op initiatief van het Davidsfonds, in samenwerking met de voorlopige culturele werkgroep, en met medewerking van Uw vereniging. Men zou het volgende programma willen voorstellen en bespreken.
Ter gelegenheid van het 675 herdenkingsjaar van den Gulden sporenslag, willen wij te Rollegem ook ons steentje door een Vlaamse Folkloredag te organiseren.
1977 De zusters van Rollegem 105 jaar in dienst van de gemeenschap.
23 juni 1977 Wanneer er gesproken wordt over de nieuwe verkaveling te Rollegem betreft het de verkaveling van de kinders Brouckaert. Van deze verkaveling is er al lang sprake en eindelijk zijn de werken aangevat voor wat de rioleringen en andere betreft. In de B.P.A. opgemaakt in 1960 komt deze verkaveling al voor, maar dan over het geheel van het groot perceel met volledige stratenaanleg. Door allerlei omstandigheden werd dit alles op de lange baan geschoven. De nieuwe verkaveling is gelegen langs drie bestaande wegen. Kortrijkstraat, Aalbekestraat en de Bellegemstraat gelegen tussen de 2 eerst vernoemde. Het is natuurlijk maar de vraag geweest voor gedeeltelijke verkaveling gezin den binnen grond voorlopig landbouwgrond blijft. Alles wat langs de vernoemde wegen ligt wordt bouwgrond. In de Aalbekestraat vanaf de hoek van de Bellegemstraat tot aan het huis van R.Vandaele is er een verbreding aangebracht, die moet toelaten een bushalte aan te leggen naast de weg.
Op de verkaveling van de familie kunnen 22 afzonderlijke woonsten gebouwd worden. Er is nog mogelijkheid voor meer dan 100 sociale woningen te bouwen langs al aangelegde wegen.
15december 1976 Rollegem neemt afscheid van zijn zelfstandigheid. Het gemeente bestuur, de C.O.O. leden en de bevolking hebben op een waardige manier afscheid genomen van hun geliefde gemeente. Het voltallig bestuur en de C.O.O.-leden haalden hun burgemeester ten zijn huize af, en werden opgewacht door de Koninklijke harmonie St Cecilia in het begin van de Kortrijkstraat, van waar dan de rondgang begon naar de dorpskom. Aalbekestraat, Oude Aalbekestraat, Kerkstraat en een deel van de Tombroekstraat tot aan het station. Aan de ingang van de kerk verwelkomden beide geestelijke de burgerlijke overheid. De dankmis werd opgeluisterd door het plaatselijke zangkoor. De pastoor zorgde voor een aangepaste homilie voor het afscheid. Na het misoffer had een laatste ontvangst plaats in het parochieaal centrum alleen voor de Rollegemse bevolking waar een drink werd aangeboden.
Het was voor een bomvolle zaal dat schepen Dendievel de aanwezigen verwelkomde. Schooldirecteur Isebaert bracht hulde aan het uittredende gemeentebestuur voor wat het in de voorbije 6 jaar gepresteerd heeft. Namens de groeperingen van de gemeente werd aan alle raadsleden een geschenk aangeboden terwijl de vrouwen bloemen ontvingen van de plaatselijke majorettes. De burgemeester nam vervolgens het woord en dankte zijn medewerkers voor wat ze gepresteerd hebben en riep allen op zich verder in te zetten voor Rollegem en te zorgen dat de wijk Rollegem verder bloeit.
We zijn pas 17-2-1977 en daar hebben we al , de schepen stelde voor 160 fr. Te heffen voor rijwielen, het was raadslid De Schaapmeester welke van mening was dat hiermee de tweede stap gezet werd om de randgemeenten belastingen te doen betalen nadat reeds retributies eenvormig werden gemaakt. In vier randgemeenten werd de kas op deze manier gespijzigd en meteen wordt deze belasting in de ganse entiteit doorgevoerd. Hierop kwam het volgende antwoord:” Het is gemakkelijk om aan demagogie te doen en de fiets een milieuvriendelijk voortuig te noemen. Hoeveel kost een pakje sigaretten? Juist 35 fr. Of evenveel als onze belasting op een heel jaar. En dan weet je nog niet hoeveel inspanning wij zullen doen voor de fietser. We vragen toch allemaal om fietspaden.”
Bevolkingsbeweging 1976 ook dit jaar is qua bevolking weer een achteruitgang geweest. Er waren 31 geboorten en 81 intredingen, tegenover 22 overlijdens en 101 uitwijkelingen of een vermindering van 11 eenheden. Totaal op 31 december 1976: 2.529 inwoners.
Oktober 1976 Vele Rollegemnaren en in het bijzonder de wijk Tombroek en ook zij die bij het aanleggen van deze weg kunnen betrokken worden stellen zich de vraag of er van deze geplande weg nog iets zal terecht komen? Het gaat hier over de verbinding industriezone Moeskroen met oprit A-17 te Rollegem. Op deze vraag kan op heden geantwoord worden dat er van deze verbinding zeker in de eerstkomende jaren niets zal terecht komen, daar de A-17 eerst volledig moet afgewerkt zijn.
Jaren geleden plannen ontworpen voor de autoweg Kortrijk –Roubaix die Bellegem en Rollegem dwarste. Vele malen werden er wijzigingen aangebracht om de plannen dan in de lade te bergen. Tussen de hogere leiding, betrokken gemeentebesturen en Leiedal werd voorgesteld deze weg niet te laten uitvoeren. Het voorstel kwam dan in de industriezone, waarvan de hoofdweg eindigt aan de Molenstraat (Tombroek) te verbinden met de oprit van de A-17 op de grens Rollegem en Bellegem. Voor deze baan waren vellen gewonnen daar het gehucht daar het gehucht Tombroek zou ontlast zijn van het zwaar verkeer. Voor deze weg werden al verschillende malen opmeting gedaan en bepaalde eigenaars werden door personen die de opmeting kwamen doen ingelicht en zonder dat de gemeente daarvan mededeling werd gegeven. (De weg is er nooit gekomen Moeskroen legde een weg aan naast de Tombroekmolenstraat naar een rondpunt en naar hun oprit wat er ook nooit kwam te Rollegem)
1976 Laatste opdracht van het Rollegemse Gemeentebestuur. Het betreft hier de voetweg die verbinding geeft tussen de buurtweg van groot verkeer nr.150 Tombroekstraat met de pijpenkop die eindigt in de weide van landbouwer Germain, het is ook dicht bij deze toekomstige voetweg dat waarschijnlijk de eerste bejaardenwoonsten zullen gebouwd worden. Deze voetweg was niet inbegrepen in de grote werken maar was voorgesteld. De onteigening werd uitgevoerd samen met de andere. Den ingang zal zijn waar zich nu de ijzeren poort bevindt van de landbouwernaast de woonst van de haarkapster. Deze weg zal alleen doorgang verlenen aan voetgangers gezien er aan den ingang van de Tombroekstraat 3 katafoonpaaltjes zullen geplaatst worden.
Als laatste punt kwam de verkaveling Brouckaert aan de beurt. Dit verkavelingtracé is gelegen tussen drie straten nl. Bellegem-Aalbeke en Kortrijkstraat. Een overeenkomst werd gesloten met de familie dat enkel de werken mogen uitgevoerd worden volgens de principes van de gemeente.