Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
In de Lampestraat nr. 159 “Oud Stadhuis” op den eerste zondag van november werd daar zoals in café Piro Lanno kermis gehouden met velokoerse, vinkenwedstrijden, kaarten en pinten drinken
Het was café uitgebaat door Alois Decock de oudste dochter van Michel
Een zekere tijd stond het leeg en toen kwam Gentiel van de “Compa” hoek beneden de “Mongalo” er op wonen, het was toen een gesloten huis.
Het werd bewoond door de familie Breije Rafaël en Ostijn Christiana.
“Pirro Lannoy” cabaret Popp kaart van Rollegem: cfr. situering op plan
Du Flou, woordenboek der toponymie: deel 11, p. 675: Piero Lannoy: herberg te Rollegem. Persoonsnaam.
“Pirobak” De roots of wortels van “piro” liggen aldus Hinnens Marc in het dagblad van 14 februari 2006 in Noord-Frankrijk.
In het begin vorige eeuw werd daar de kermis van de hansworst of de ducasse du pierrot georganiseerd. Textielarbeiders van bij ons die daar gingen werken,
leerden daar tijdens de kermissen een piro of een worstenbroodje eten. Dat gebruik namen ze mee naar huis.
Dit gebeurde gedurende de wintermaanden. De piro’s bestaan uit ingrediënten van de plaatselijke bakkers een soort pistolets en worsten van den slager
welke worden opgewarmd in gietijzeren pot of kom. Op die manier komen alle smaken los en geven aan het broodje een bijzondere smaak.
Als je er dan nog een pintje of een ander drankje je bijneemt, dan is er zeker feest.
Dat is een plaatselijk stukje folklore welke hier misschien verdwenen is. In Ingooigem, Anzegem en deelgemeenten houden ze dat gedurende de wintermaanden nog in ere.
Het nr. 91 sinds september 1983 restaurant, gehouden door Henny Dubrulle.
In oktober 1987 opening in de Lampestraat 89 te 8548 Kortrijk-Rollegem. Restaurant “Scalini”
Ten dienste van de cliënt, Yves & Claudine Vandamme- Snoeck. Speciaal openingsmenu 1350 fr. voor gans de maand oktober, drank inbegrepen. Verder maandelijks speciale menu’s van de chef à la carte.
De eigenaar van de zaak was Henny Dubrulle vishandel er naast, op een bepaalde dag kregen hoger vernoemde pachters een aangetekend schrijven dat ze tegen september 2005 er uit moeten, ze hebben iets anders gevonden te Harelbeke, omgeving voetbal stadium.
Lampestraat : Van Sint-Anna tot de Tombroekmolenstraat. Was vroeger de Lerberchstraete ook nog de Cruepelstraete genoemd naar de aloude herberg “de Cruepelen”
“ Den Creupelen “
“Den Creupelen” Du Flou, woordenboek der toponymie deel 8, p. 738: een herberg te Rollegem
Aanwinsten VI 2570: vermelding en situering van de Herberg “den creupelen” op kaart.
Zie Toponymische studie van Rollegem
Gelegen in de Lampestraat of de straat naar de Lerbergboom, het was ook de Cruepelstraete, naar het aloude café genoemd. Buurtweg nr. 5
Julien Vanassche. Geboren te Rollegem 5/4/1906 uitbater van Herberg “Mal Pont”
“Bulte Schribbels” Was een lapnaam, de man had een bult. Op een dag, had hij goed zijn zakken volen kwam in de gracht terecht. Aan den toog werd er over geroddeld, want hij had heel wat
Schribbels (schrammen) op zijn bult, zo werd de naam uitgebreid en werd het van dan af “Bulte Schribbels”.
De Kwabrugstraat : vanaf de Tombroekstraat tot aan de grens met Bellegem. Tot aan de brug over de Fabrieksbeek, welke de grens vormt tussen Bellegem en Rollegem.
In 1941 werden er verbeteringswerken uitgevoerd daar het wegdek beschadigd was door de zware artillerie. In 1960 werd het gedeelte der gemeente Rollegem verbreed en gemoderniseerd.
Er verdwenen drie café met name aan de noordkant van de straat bij de beek
Groene Dreef: Van de Munkendoornstraat naar de Rollegemseweg
“Huis Maertens “ René, Groendreef nr. 5, stond vroeger bekend als de Dreefstraat. Buurtweg 13 popkaart 1852 Het was een gekend huis voor het snijden van “toebak” Nen toebaksnijder.
Einde Munkendoornstraat Van de Kwadebrug naar de Candelestraat
Op het gehucht Kalversteert op de grens Bellegem, stond een café met de gelijkende naam “Kalversteert.” genaamd het huis zou er nog staan, doch is geen café meer?
Kermis te Tombroek 1 september 1979; Inzet om 20 uur met de driedaagse bierfeesten in den dancing “Zero de conduite” bij Michel Noppe.
Op 1 september 1979 de traditionele kermis maar een nieuw bestuur met als voorzitter Maurice Glorieux en secretaris Adolf Moerman, met een top van een programma voor de twee inrichtende
comités die elkanders uurrooster respecteren was het een buitengewoon geslaagd feest.
Maandag 6 september 1976 in drie cafés te Tombroek kermismaandag, bij Timmerman, bij Soens en bij Vandeputte.
Candelestraat: Van Tombroekstraat naar de Ronsevalstraat. Dit is gelegen op de grens Rollegem met Dottenijs en Luigne. Daarna werd het Dottenijsstraat tot 13/3/1981 dan werd het opnieuw de Candelestraat
Aan de noordkant van de straat bij het nr. 9
“ De Chaudière “ (Stoomketel )
Candeléstraat straete van Tombroek naar ’t Hooghe Ronsevael of de straete naer Dottignies.
De nr. 9 Café de “Chaudière”( de stoomketel ) herinnert ons aan de hoefsmederij van Nijs met als uitbater (september 1979) Paulette Willaert.
Ze was het lokaal van de “Tombroekvissers” een hengelvereniging. In 1992 was de koning en kampioen Dirk Blomme en André Lejeune, bij de veteranen Aurele Lobbens en als rode lantaren
Marino Decoo. Ysebaert Regina, was getrouwd met Noppe Werner. Was de laatste bewoonster. Heden ten dage een gesloten huis.