Deze jam met een verrassende gembertoets is heerlijk bij de brunch of als toemaatje bij gebak.
1,5 kg rijpe peren- sap van een halve citroen + 1/2 eetlepel citroensap- 400 g suiker- 1/2 eetlepel geraspte citroenschil- 1 eetlepel geraspte verse gember- 100 g gekonfijte gember
1. Schil de peren, verwijder het klokhuis, snij ze in plakken. Leg ze in water met het sap van de halve citroen. 2. Dep ze droog en doe ze in een grote pan, samen met de suiker en 1/2 eetlepel citroensap. Verwarm al roerend tot de suiker gesmolten is. 3. Voeg de citroenschil en de verse en gekonfijte gember toe. Laat ongeveer een halfuur verder sudderen, tot de peren ingedikt zijn (roer af en toe om). 4. Laat de jam afkoelen. Bewaar hem in bokalen in de koelkast.
Er nu al van te genieten of op een koele en donkere plaats bewaren voor later. Voor ongeveer zes maanden te bewaren in een goed afgesloten bokaal.
2 kg peren- 1,5 l water- 1 kg suiker- 1 onbehandelde citroen- 1 gespleten vanillestokje- bokalen met deksel
1. Was en schil de peren, maar laat de steel en het klokhuis zitten. Rasp de citroenschil, pers het sap. 2. Breng het water met de suiker, het citroensap en de schil in een brede pan langzaam aan de kook. 3. Doe er het vanillestokje en de peren bij. Laat op een zacht vuur +/- 30 minuten sudderen, tot de peren mals zijn (controleer met een vork). 4. Spoel de bokalen en deksels om met kokend water. Vul ze met de hete peren en het sap. Schroef er meteen het deksel weer op.
Als het kan, kies dan voor Williams-peren (die sappige, dikke vruchten die ook gebruikt worden voor perenalcohol)! Niet moeilijk, al vraagt het wel wat tijd, omdat de peren moeten marineren.
Voor 4 potjes:
1 kg peren- 750 g fijne suiker- 1 onbehandelde citroen- 1 onbehandelde sinaasappel.
1.Schil de peren en verwijder het klokhuis. Doe ze samen met de suiker in een kom. Dek ze goed af, zodat ze niet verkleuren, en zet ze zo 24 uur in de koelkast. 2.Boen de citroen en de sinaasappel schoon. Schil ze flinterdun. 3.Doe de citroen- en sinaasappelschil bij de peren. Breng alles aan de kook. Roer af en toe voorzichtig om. Laat 3 minuten zacht koken. Schuim af indien nodig. 4.Haal er eventueel de schillen weer uit. Schep de confituur in brandschone bokaaltjes en sluit ze meteen hermetisch. Pittig trucje: laat een paar kruidnagels of een stukje gemberwortel meekoken. Doe deze kruiden in een linnen zakje, zo kunt u ze makkelijk weer wegnemen.
Een genoise is een extra luchtig gebak van de familie cake. U kunt dus ook een cake of biscuit in pasklare koekjes versnijden.
Tijd en zin om te bakken?
Zo maakt u hem zelf: klop in een warmwaterbad 3 eieren los met 75 g fijne suiker, tot de crème als een lint van de klopper afloopt. Neem uit het warmwaterbad en blijf nog 2 minuten flink opkloppen. Laat afkoelen. Schep, beetje bij beetje en met een metalen lepel, 75 g bloem bij de eiercrème en roer glad. Strijk het dikke beslag mooi uit op een geoliede bakplaat van 25 x 35 cm. Laat ongeveer 15 minuten bakken in de oven op 180°C.
400 g tagliatelle- 250 g ricotta- 125 g room- 3 eetlepels melk- 100 g viseitjes- ½ bosje verse munt- citroenpeper- zout.
Kook de tagliatelle beetgaar in gezouten water. Spoel en droog de verse muntblaadjes en hak ze fijn. Vermeng de ricotta met de room en de melk. Roer de saus goed glad en verwarm ze tot tegen de kook aan. Breng ze op smaak met citroenpeper en zout. Zet de pan van het vuur. Voeg er de munt en de viseitjes aan toe. Giet de pasta af, vermeng ze met de saus en dien op.
Koekjes met een Griekse naam, die uit Brussel komen (40 stuks)
500g. bloem, 50g. gist, 4dl. melk, 20g. kaneel, 5g zout, 230g boter afwerking: grove kristalsuiker, losgeklopt ei
Stort de bloem op de werktafel. Maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in lauwe melk en giet in het kuiltje samen met de kaneel en het zout. Kneed het deeg droog en werk er de boter onder. Strooi grove kristalsuiker op de werkplank en rol er de deegballetjes van 50a75g en laat 30min rijzen Bestrijk de ovenbakplaat rijkelijk met boter. Druk de deegballetjes plat in de breedte (6cm van de randen) en laat 20min rusten. Bestrijk met ei en bak gaar. Verdeel het warme gebak in stukjes van 10cm.
300 g penne- 400 g ongepaneerde inktvisringen (diepvries)- 200 g trostomaten- 3 teentjes knoflook- 2 eetlepels olijfolie- 75 ml droge witte wijn- 1 blikje witte bonen (netto 250 g)- verse salie en rozemarijn- peper en zout.
Laat de inktvis ontdooien. Pel en hak de knoflook. Snipper een takje rozemarijn en wat blaadjes salie fijn. Spoel de tomaten, snij ze in partjes. Fruit de knoflook glazig in de olijfolie. Doe er de inktvis en de rozemarijn bij. Dek af. Laat 10 minuten stoven. Voeg er de tomaatjes, de wijn en de uitgelekte bonen aan toe. Kruid met peper en zout. Laat 3 tot 4 minuten onafgedekt koken. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet ze af en vermeng ze met de saus. Werk af met verse salie en dien op.
400 g spaghetti- 3 rode chilipepertjes- 3 teentjes knoflook- 100 g groene olijven, gevuld met paprika- 30 g zwarte olijven- 1 dl olijfolie extra vierge- 30 g boter- 1 onbehandelde sinaasappel- platte peterselie- zout.
Verwijder zaadjes en lijsten uit de pepertjes. Pel de knoflook. Ontpit zwarte olijven. Laat de gevulde olijven uitlekken. Hak alles samen grof (in de keukenrobot). Boen de sinaasappel en rasp de helft van de schil. Hak de peterselie. Verwarm de boter en de olie. Stoof het pepertjes-knoflook-olijven mengsel 5 minuten aan. Doe er de sinaasappelschil en de peterselie bij. Zet van het vuur en roer. Kook de pasta beetgaar. Giet af en vermeng met de olijvensaus. Serveer met parmezaan.
Papillot met heilbot, gamba en Petits gris de Namur
Voor 4 personen:
800 g heilbot (stukken van 200 g per pers.)- 8 gamba's- 12 Petits gris de Namur (escargots)- groentebouillon- bieslook,fijngehakt
Groenten in de papillot 1 wortel, in stukjes gesneden- 4 lente-uitjes, in stukjes gesneden- 4 minivenkels, in stukjes gesneden- 4 groene en 4 witte asperges, beetgaar gekookt en in stukjes gesneden- 8 kerstomaatjes, gepeld- 2 takken groene selder, in stukjes gesneden- 20 sluimererwtjes, doorgesneden- 8 minimaïskolfjes, in schijfjes gesneden- 1 takje rozemarijn- zestes van 1 citroen
Voor de kruidenboter: 100 g gezouten boter op kamertemperatuur- 1 el bieslook- 1 el sjalot- 1 el krulpeterselie- 1 el dragon- 1 el kervel, alles fijngesnipperd- 1 el citroensap- peper
Gebruik voor de papillot speciale doorschijnende ovenvaste folie of gewone aluminiumfolie. Leg op elke papillot een stuk vis, 2 gamba's en 3 escargots. Verdeel er de groenten over. Sluit de papillot en laat ca. 10 min. garen in een voorverwarmde oven van 200°C. Meng voor de kruidenboter alle ingrediënten door de boter tot je een gladde massa bekomt. Warm de groenten bouillon op, meng er de kruidenboter door en mix schuimig. Serveer apart, samen met het bieslook.
400 g penne- 500 g tomaten- 1 ui- 1 teentje knoflook- 2 eetlepels olijfolie- 200 g chorizo- ½ bosje rucola- 50 g gemalen parmezaan- peper- zout.
Spoel de tomaten, snij ze in blokjes. Pel de ui en de knoflook. Snipper ze fijn. Spoel en snipper de rucola fijn. Fruit knoflook en ui glazig in de hete olijfolie. Doe er de tomaatblokjes bij. Laat 5 minuten zacht stoven. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Snij de chorizo in fijne plakjes. Doe ze bij de tomatensaus. Laat goed doorwarmen. Giet de pasta af. Vermeng ze meteen met de tomatensaus en de worst. Kruid naar smaak bij met peper en zout. Werk af met rucola en dien op met de parmezaan.
1 rode en 1 gele paprika, in stukjes- 10 kerstomaatjes, gehalveerd- 2 courgettes, in fijne slierten- 300 g spinazie (gekookt of diepvries)- 1 eetlepel olijfolie- 500 g magere verse kaas- 1/2 l gekruide, gezeefde tomatenpuree (brikverpakking of bokaal)- 250 g lasagnevellen- muskaatnoot- peper en zout
Leg de paprikablokjes, tomaatjes en courgetteslierten op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en zet ze 20 minuten in de oven op 180° C. Verwarm de uitgelekte spinazie tot bijna al het vocht verdampt is. Roer er de kaas door. Kruid met muskaatnoot, peper en zout. Verwarm de tomatenpuree. Schik de lasagnevellen, de groenten en de sauzen in laagjes in een ovenschaal van 2 liter (begin en eindig met tomatensaus). Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 175° C. Serveer met een frisse salade.
Ontdooi ½ zak bosvruchtensalade en vang het sap op. Doe de vruchten in 4 schaaltjes. Scheid de dooiers van 4 eieren. Meet met een eierschelp als inhoudmaatje 4 eierschelpen vruchtensap en 4 eierschelpen kriekbier af. Voeg het bier en het sap bij de eidooiers en klop alles los. Plaats op het vuur en klop het mengsel op tot een sabayon. Omgelet: de sabayon mag niet koken. Verdeel de sabayon over de vruchten. Kleur wat amandelen in de pan, zodat ze lichtjes bruin worden. Strooi de amandeschilfers over de sabayon en serveer met een bolletje vanille-ijs.
1. Doe een beetje maïsolie en een geut olijfolie in de pan om de auberginevulling te bereiden. Zorg dat de olie goed warm wordt. Doe het vlees in de pan en zorg dat het mooi verdeeld is om egaal te bruinen. Zet het deksel erop en draai de knop op laag vuur. Laat lichtjes bakken. 2. Laat margarine smelten in een pan. Voeg de Griekse pasta toe met behulp van een lepel (tegen het spatten) en bak. 3. Roer nu en dan eens in de pan met vlees en zet het deksel er weer op. 4.Was de rijst in water. Voeg toe aan de Griekse pasta. Voeg water toe tot de rijst net onder staat. Doe drie koffielepels zout op de rijst. 5. Voeg de ajuin, pepers, look, tomaat, 1 koffielepel zout, zwarte peper, rode peper, komijn en tomatenpuree toe aan het vlees. Goed roeren en dan opnieuw het deksel op de pan. 6. Leg de aubergines eerst een halfuur in gezouten water. Spoel ze af en wrijf ze droog. Neem een pan en maak goed heet. Voeg maïsolie en een beetje olijfolie toe. Bak de aubergines erin. Let op bij het bakken, want door het vocht in de aubergines zullen er felle opspattingen zijn tijdens het bakken. Bak de aubergines tot ze langs alle kanten een mooi bruin randje hebben. Als de aubergines klaar zijn, laat ze dan uitlekken op een velletje keukenpapier. 7. Meng twee soeplepels tomatenpuree met een halve liter rundsbouillon en breng aan de kook. Kruid met peper, zout, rood paprikapoeder. Goed mengen. 8. Open voorzichtig de aubergines door ze bovenaan een beetje open te scheuren. Zorg dat je een voldoende grote opening bekomt om ze te vullen met het bereide gehakt. Goed vullen. De aubergine mag bol staan. Decoreer met een partje tomaat en een stukje rode paprika. Leg in een grote ovenschotel en giet het tomatenpureemengsel eromheen. Dek af met aluminiumfolie. Zet in de oven gedurende 25 à 30 minuten op een temperatuur van 220°C. 9. Schep de rijst met pasta in een kommetje en vul tot aan de rand. Druk goed aan. Keer om op een zijbordje en garneer met wat peterseliepoeder en zwarte peper. 10. Schep de aubergines op een eetbord en giet er tomatenpureemengsel omheen. Serveer met de pasta rijst, met Turks brood en eventueel een gezond slaatje.
500 g groene tagliatelle- 250 g zalmfilet- 2 avocados- sap van 1 citroen- 2 eetlepels olijfolie extra vierge- 4 eierdooiers- 150 ml visfond- verse dragon- peper en zout.
Snij de zalmfilet in reepjes. Schil de avocado's, snij ze in blokjes. Besprenkel ze met citroensap zodat ze niet verkleuren. Kook de tagliatelle 1 minuut in gezouten water. Giet ze af. Vermeng ze met de olijfolie, de zalm en de avocado's. Kruid met peper en zout. Schep in een ovenschotel en hou warm in de oven op 175°C. Klop in een pannetje de eierdooiers los met de visfond. Zet in een warmwaterbad tegen de kook aan en blijf stevig opkloppen tot de saus indikt en als een lint van de klopper afloopt. Doe er 1 eetlepel gehakte dragon, peper en zout bij. Lepel de saus over de tagliatelle. Zet de schotel 3 tot 4 minuten onder de hete grill.
500 g ongepelde scampi- 3 dikke, vastkokende aardappelen (ongeveer 300 g)- peper en zout- frituurolie Voor het groentegarnituur: 2 rode en 2 gele paprika's- 1 courgette- 2 rode uien- 1 chili pepertje- 15 g verse gemberwortel- 3 eetlepels olijfolie- 1 eetlepel balsamicoazijn- 1 handjevol vers basilicum en 1 handjevol verse koriander
Pel de scampi maar laat de staarten eraan. Schil de aardappelen en trek ze met een 'zesteur' of schilletjesmesje in dunne repen. Kruid de scampi met peper en zout en verpak ze in de aardappelreepjes. Druk goed aan. Zet ze koel weg. Maak de groenten schoon. Snij ze in niet te kleine stukken. Snipper het chilipepertje fijn en rasp de gemberwortel. Fruit de uien glazig in de olijfolie. Doe er de paprikas en de courgette bij. Laat 10 minuten stoven. Voeg er het chilipepertje en de gemberwortel aan toe. Laat nog een paar minuten stoven. Breng op smaak met de balsamicoazijn, peper en zout. Bak de scampi - in niet te grote porties - 3 minuten in hete frituurolie (175°C). Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schep ze op de groenten. Werk af met de gehakte groene kruiden. Serveer meteen.
Zalm met mousseline van Affligem blond en snijboontjes.
Voor 4 personen:
Ontdooi de zalm en schik de porties op een beboterde bakplaat. Kruid de vis met peper en zout en bevochtig met 2 dl Affligem blond. Pocheer de zalm in een voorverwarmde oven van 100°C gedurende +/- 25 min. Kook ondertussen ½ zak snijboontjes beetgaar in licht gezouten water, giet ze af, verfris ze kort en werk af met een klontje boter, peper en zout. Klop 2 eidooiers los met het viskookvocht, plaats op een zacht vuurtje en klop zeer schuimig tot de saus bindt. Let wel op dat deze saus niet kookt, want anders gaan de eiwitten stollen. Neem de saus van het vuur en roer er 25 g verse koude boter door. Breng de saus op smaak met peper, zout en 1 eetlepel vriesverse viskruiden. Kook de pasta beetgaar en besprenkel met een beetje olijfolie. Serveer de zalm op een bedje van snijboontjes en lepel er de mousseline rond.
4 lamskroontjes- 100 g jonge wortelen- 100 g mangedois- 4 stronkjes witloof- 1 kg aardappelen- 100 g champignons- 4 eierdooiers- 1 dl room- 100 g gemalen kaas- 50 g tijm- 4 deciliter lamsbouillon- 50 g sjalotten- 1 deciliter porto- 1 teentje knoflook- peper en zout- nootmuskaat- boter- beetje peterselie
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Schik ze trapsgewijs in een kom en bestrijk ze met een mengeling van room en eierdooiers gekruid met peper, zout, nootmuskaat en gemengd met het gehakte lookteentje. Doe de kaas erover en laat 30 minuten op 180graden garen in de oven. Ontvlies de lamskroontjes en laat ze met wat boter bruin kleuren in de pan. Kruid peper en zout. Haal het vlees vervolgens van het vuur. Snij de groenten in blokjes en kook ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Stoof de fijngesneden sjalotjes in de pan van het vlees en blus met de porto. Voeg de lamsbouillon toe en laat een kwartiertje inkoken. Voeg de tijm in plukjes toe. Laat eventjes trekken en zeef het geheel om de brokjes eruit te halen. Zet de lamskroontjes tien minuutjes in de oven (180 graden) zodat het vlees binnenin mooi roze bakt. Versnijd tenslotte volgens de beentjes (per twee). Stoof de gekookte groenten lichtjes in een klontje boter en kruid met peper en zout. Schik de aardappeltjes en het lamsvlees op de borden, giet de saus over het vlees, werk af met wat peterselie. Smakelijk eten.
Enkele tips:
- Enkele reepjes gerookt spek smaken heerlijk in de aardappelgratin. - In plaats van lamskroontjes kan je ook eend gebruiken voor dit recept. Verwijder dan wel het vel, want dat is nogal taai. - Serveer het lam met de beentjes naar boven. - Je kan het lam ook kruiden met Provençaalse kruiden." - Voeg eventueel een schijfje kruidenboter of lookboter toe aan de saus."
400 g tagliatelle- 100 g parmaham- 50 g boter- 4 eetlepels olijfolie extra vierge- 1 teentje knoflook- 1 onbehandelde citroen- verse citroenmelisse- peper- zout.
Snij de parmaham in reepjes. Pel en hak de knoflook. Boen de citroen schoon en rasp 1 koffielepel van de schil. Pers het vruchtvlees uit. Verwarm in een pannetje de boter met de olijfolie, tot de boter gesmolten is. Doe er de knoflook en de geraspte citroenschil bij. Laat een paar minuten sudderen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout. Giet de pasta af. Vermeng ze met de ham en de citroenboter. Werk af met citroenmelisse.
400 g tortelloni met ricotta en spinazie- 2 sjalotten- 200 g doperwtjes (diepvries)- 200 g verse kruidenkaas- 10 g boter- verse platte peterselie, bieslook, basilicum en koriander van elk 1 bosje- peper- zout.
Spoel de tuinkruiden. Dep ze goed droog, hak ze fijn. Kook de tortelloni beetgaar in gezouten water. Pel en snipper de sjalotten. Fruit ze glazig in de boter. Voeg er de kaas en 6 tot 7 eetlepels kookvocht van de tortelloni aan toe. Roer glad. Voeg er de doperwtjes aan toe. Laat een paar minuten sudderen tegen de kook aan. Doe er de tuinkruiden bij. Kruid met peper en zout. Giet de tortelloni af. Lepel er de saus bij en dien op.
500 g farfalle- 250 g scampi- 350 g trostomaten- 1 ui- 1 chilipepertje- 2 eetlepels maïsolie- 2 eetlepels rozenconfituur- ½ theelepel maïszetmeel- 2 limoentjes- peper- zout
Pel de scampi. Snij ze open en verwijder de zwarte darmdraad. Dep ze goed droog. Spoel de tomaten, snij ze in stukken. Pel en snipper de ui fijn. Snipper het chilipepertje (zonder zaadjes) fijn. Pers een limoentje uit. Roer het maïszetmeel los in 2 eetlepels limoensap. Bak de scampi met het chilipepertje en de ui kort in de hete olie. Doe er de tomaten en de rozenconfituur bij. Laat 3 minuten onafgedekt sudderen tegen de kook aan. Bind de saus met het maïszetmeel. Kruid ze naar smaak bij met peper en zout. Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Giet af en vermeng met de saus. Werk af met plakjes limoen en serveer.