Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Gaar de ongeschilde aardappelen 8 minuten in een bodempje water in de microgolfoven op 750 watt. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 2 cm. Snijd cirkels uit de plakjes ham en kaas die ongeveer even groot zijn als de aardappelplakjes. Beleg een aardappelplakje met een plakje ham en kaas en leg er een ander aardappelplakje bovenop. Ga zo verder tot alle ingrediënten opgebruikt zijn.
Bak de aardappelburgers krokant in een pan met olijfolie. Serveer de burgers met wat sla en ketchup.
Filip Claeys: “Hondshaai leent zich voor allerlei bereidingen, van stoofpotjes in ’t groen tot gewoon gebakken.'
Benodigdheden : - voor 4 personen -
1 hondshaai gestroopt 8 peterselieworteltjes (peterselie met wortel en stengel) 50 g mossel sap 20 g olijfolie kippenfond boter 1 blaadje laurier 1 citroen peper en zout
Bereidingswijze :
Spoel de hondshaai onder koud stromend water en dep droog. Snij de hondshaai in gelijke moten en kruid met peper en zout. Bak de moten 6 minuten in een antikleefpan tot ze gaar zijn. Werk af met citroensap.
Peterseliestengels: snij het loof van de wortel en was het goed. Haal de blaadjes van de stengels en hou ze bij. Stoof de stengels aan in boter, voeg kippenfond en een blaadje laurier toe stoof ze beetgaar. Kruid met peper en zout en frituur de stengels op 150°C.
Peterseliejus: kook de mossel jus met de olijfolie op. Voeg 40g peterselieblaadjes toen en laat gaarkoken. Mix in de blender tot gladde saus en passeer door een zeef.
Peterseliewortel: was 4 peterseliewortels en stoof ze gaar in boter
Peterseliewortel puree: schil en was de andere 4 wortels. Zet ze onder met kippenbouillon, kook ze gaar en mix ze daarna op met een scheutje room tot een gladde massa.
Plaats een vismoot in het midden van het bord, schik ernaast de peterseliewortelpuree, gefrituurde peterseliestengels, peterseliewortel en peterseliejus. Werk af met takjes zuring.
Dinsdag sprak ik hier al van café De Pallieter in de Kaaistraat.
We zijn terug aan de café en zien leden van de spaarkas van café Pallieter klaar staan om een dagreis te maken. Dit was eind de jaren '40. Zo een reis werd steeds ingericht op de vrijdag van Eeklo kermis.
Bij de reeks Te Voet door 't Meetjesland zijn we nog op dezelfde plaats als
vorige week en ik dacht dat de jonge man rechts Patrick Lammertijn is. We zijn hier dus in de K.Albertstraat waar nu het rond punt is. De straat op de achtergrond is de Raverschootstraat. Het gebouw achter de jeep is afgebroken en staat daar een appartementsblok.
Rechts waar de afsluiting staat is nu de VW garage De Baets.
In de auto van de reportagedienst verwacht men niemand anders dan Piet De Baets,
links in de jeep, die toen al bezig was met reportages te maken.
Staand met gekruiste armen 'meester' De Martelaere, de maker van de
meeste foto's in deze reeks, en naast hem Bertrand De Baets.
Voor de andere personen moet ik de naam schuldig blijven.
Dat er in het archief altijd werk is, mogen we gerust een understatement noemen. Naast de geregelde overmakingen door de verschillende stadsdiensten en de tijdrovende dienstverlening aan de groeiende groep genealogen blijft het eeuwige probleem van het toegankelijk maken van meer dan vier eeuwen documenten.
Door de omvang van de collecties zijn indexen, klappers en tekstedities de meest aangewezen werkinstrumenten. Voor een archivaris alleen onbegonnen werk ...
In dit opzicht heeft Eeklo de laatste halve eeuw het uitzonderlijke geluk gehad, steeds vrijwilligers te zien binnenkomen, tot de drie achtereenvolgende archivarissen toe. In de jaren zeventig en tachtig bleef de hulp beperkt tot een paar enthousiastelingen, die in de nauwelijks geïnventariseerde massa slechts wat detailwerk konden leveren.
De doorbraak kwam er door het project '750 jaar Eeklo'. Van de zeventien medewerkers bleven er achteraf een vijftal "hangen". Zonder dat er een langetermijnplanning was opgesteld, pakte dit eerste archiefteam onmiddellijk twee grootschalige ondernemingen aan: de oude parochieregisters en de 17de-eeuwse stadsrekeningen. Het werd in vele opzichten pionierswerk – o.a. met de eerste, rudimentaire computerprogramma's – maar het lukte: de basis van de Eeklose bibliotheek werd gelegd. Tientallen uitgaven volgden.
Na drie sterfgevallen tussen 2007 en 2010 bleven maar drie leden meer over. Maar tegen alle verwachtingen in meldden zich op korte termijn zes nieuwe geïnteresseerden. Zij kregen elk een eigen opdracht uit het inmiddels wel opgestelde werkplan.
Zo'n achtkoppig team vraagt wel een doorgedreven begeleiding, want een bevlogen amateur verzet dikwijls onvoorstelbaar veel werk. In overleg met het stadsbestuur, dat naast de ruime infrastructuur ook de verzekeringen op zich neemt, werd dit aantal ook als maximum vastgelegd. En dat bleek nodig, want er is inmiddels al een wachtlijstje ...
De kans dat een teamlid er voortijdig de brui aan geeft, is echter gering. Door de specifieke opdrachten heeft zowat iedereen zijn/haar naam op één of meer publicaties staan. Een eerste stapje naar de eeuwigheid, iets wat we eigenlijk toch allemaal willen?
Breng de rijst, melk, 75 g suiker en kardemom al roerend aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 miuten koken op een matig vuur tot de rijst gaar is en de rijstpap is ingedikt. Schep in 4 kommetjes en laat afkoelen.
Verwijder de schil van de limoenen met een dunschiller en doe in een pannetje met de rest van de suiker en het water. Breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat inkoken tot een siroop. Doe er het sap van 1 limoen bij en laat afkoelen.
Schil en snij de mango in plakjes. Voeg toe aan de siroop en laat marineren.
Druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap. Werk af met de plakjes mango en een reepje gekonfijte limoensiroop.