Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Een paar weken geleden kreeg ons stadsarchief het bezoek van een inmiddels bejaarde muzikant die in de jaren '50, '60 en '70 deel heeft uitgemaakt van een half dozijn Eeklose orkestjes, combo's en ensembles. Hij bracht een map foto's uit die jaren mee, die meteen werden ingescand en binnenkort op een archief-cd ter inzage zullen zijn.
De amusementsmuziek is een van de vele onderdelen van de vrijetijdssector die zich de voorbije eeuw razend snel heeft ontwikkeld, naast de vele sporttakken, het toerisme en allerlei hobbyclubs. Doordat die allemaal betrekkelijk recent zijn, is er in de traditionele archieven nauwelijks belangstelling voor.
Ons stadsarchief heeft het geluk op dit terrein over twee belangrijke bronnen te beschikken. Enerzijds is er de omvangrijke reeks jaargangen van 'De Eecloonaar', waarin diverse clubs wekelijks hun resultaten en informatie kwijt konden. Anderzijds bezit het een selectie uit de fotoarchieven van drie belangrijke lokale fotografen (de familie Smitz, Wim Verstraete en Lieven Nollet, waarin onze medewerkers mochten grasduinen.
Op die manier werd het verrijkt met vele tientallen fotoreportages over toneelvoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, sportwedstrijden, feesten, kermissen e.a. manifestaties. Het rubriceren en bundelen van al die mapjes is een vrijwel eindeloos werk, waarbij na elke afgewerkte cd natuurlijk extra materiaal opduikt.
Die ongebreidelde wildgroei leidt onvermijdelijk tot de vraag of het archief daar ruimte vrij voor moet maken. In de afdeling sport staat bijv. maar één doos 'K.F.C.Eeklo', wat blijkbaar geen beletsel vormde om over deze club een uitgebreid naslagwerk samen te stellen. Voor alle duidelijkheid: er werd daarvoor op ons geen beroep gedaan, alle stukken kwamen uit het clubarchief en uit de collecties van verzamelaars. Maar daar wringt het schoentje: clubs hebben geen eeuwig leven, en van veel verzamelaars belandt hun levenswerk uiteindelijk op het containerpark ...
Zoals in veel gevallen zal ergens een gulden middenweg gevonden moeten worden. Keuzes maken, met andere woorden, met het risico dat die op termijn verkeerd uitpakken. Maar alles bewaren is nu eenmaal onmogelijk ...
Het is echt triestig om het oud stuk H. Hartkliniek te zien staan. Er is hier zo te zien regelmatig 'bezoek' en zijn er al verschillende ruiten gesneuveld. Ik denk dat men er moest binnen gaan men alles ver kapot zal vinden. Waarom heeft men dat stuk ook niet afgebroken? Het is natuurlijk niet onze bestuurders
hun schuld maar het zijn de 'mensen' die er deugd van hebben om alles te vernielen. Niet te begrijpen dat ze daar fier kunnen op zijn. En nu, wat brengt het op?
Draden doorknippen, afsluiting forceren en maar ruiten (en meer) stuk slaan. Kunt ge u dat voorstellen dat je zulke 'mensen' als baas over uw werkvloer krijgt?
Waar vroeger veel Eeklonaars werk hadden, waar veel mensen hun laatste strijd gestreden hebben,
waar velen nog mooie herinneringen hebben, waar anderen misschien wel triestig van worden,
niets heeft ook nog maar een beetje waarde of respect bij velen. De tijden van vernieling.
Het is altijd hetzelfde, we staan voor een voldongen feit, maar waar is dat voor nodig?
We zijn opgeschoven naar de jaren '60 - '62 en zien enkele nieuwe namen verschijnen. Er zijn der nog van de 'oude garde' maar ook jonge gast Eric Van Kerrebroeck wordt in de eerste ploeg opgesteld.
Achteraan psychiatrie St. Jan heeft men de ruimte tussen de twee gebouwenrijen dicht gebouwd. Waarschijnlijk heeft men dat eerst open gelaten om de vrachtwagens gemakkelijker over de werf te laten rijden. Ook achteraan zijn er al veel veranderingen.
In de jaren '70 werden er in het Meetjesland (en verder) stunts met auto's en moto's georganiseerd. Jacky de Tijger was daar de grote vedette van. En deze evenementen trokken altijd veel volk.
Wat mij toch opvalt is de inkomprijs. Nu lijkt me 150 frank in 1976 niet weinig. Maar schijnbaar was dit geen probleem en moest men niet sukkelen voor veel publiek.
Heel grote affiches, dit is maar een stuk, waren ook in de mode vroeger.
Let ook op de slogan: met de dood voor ogen. Zo erg was het nu ook
niet allemaal. Bij mijn weten zijn daar nooit zware ongevallen gebeurd.
Bekijk een filmke op You Tube en zie hoe het er aan toe ging: https://youtu.be/iqd690aVlW4 (Met dank aan Eddy Temmerman)
Gisteren hadden we een prachtige avond in de Eeklose Herbakker. Jean-Bosco Safari liet zich omringen door heel goede muzikanten om, zoals u in de titel wel
kan afleiden, een ode te brengen aan John Lennon. Het was al een hele tijd geleden dat ik zo
genoten heb van een muziekavond. Ook heb ik het nog nooit meegemaakt dat iedereen van het publiek rechtstaat en mee zingt met het orkest. Om 'kiekevel' van te krijgen.
Een mooie 'special act' was niemand minder dan Kris Wauters die zich gewillig liet meeslepen in de prachtige muziek die John Lennon toch wel gemaakt heeft.
John Lennon was ook mijn favoriet bij The Beatles in de tijd. Ik voelde mij voor een paar uren terug 16 jaar....
En laat Ben Crabbé nu de beste drummer zijn die ik in jaren gehoord en gezien heb!
In principe bewaart het Stadsarchief alleen de documenten van en voor de stedelijke administratie, maar in de loop van de eeuwen zijn er toch "vreemde eenden" in de collecties binnen beslopen.
Het bekendste voorbeeld zijn de parochieregisters uit de 17de en 18de eeuw. Zij werden oorspronkelijk bijgehouden in de pastorie/dekenij, maar bij de afschaffing van de kerk in de jaren 1790 in beslag genomen door de Franse overheid. Niet uit bezorgdheid om hun historische waarde natuurlijk, maar gewoon omdat zij onmisbaar waren voor het opstellen van de legerdienstlijsten.
In het zog daarvan kwamen ook enkele kerkrekeningen mee. Een buitenkansje, want de meeste zijn in de loop van de eeuwen verloren gegaan.. Hiermee is de reeks wel verdeeld geraakt over het SAE en het dekenijarchief, maar of en hoe een samenvoeging moet gebeuren laten wij hier in het midden.
Uit de moderne periode bezit het SAE ook een beperkte collectie kerkelijke documenten (ca. 4 meter), wat te verklaren is door het feit dat de rekeningen van de kerkfabriek(en) jaarlijks door de gemeenteraad goedgekeurd moesten worden. Door een kronkel in de kerkelijke structuren gebeurde dit in Eeklo decennia lang ook met de jaarrekeningen van de parochie Oostwinkel.
Ook een vijftal dozen met notariële akten van privéwoningen kunnen vragen doen rijzen. De verklaring is echter eenvoudig. Wie in de 19de/20ste eeuw een plaatsje wilde krijgen in het hospice (bejaardenhuis) van de COO (het latere OCMW), maar een huisje bezat, moest dit eerst overmaken aan deze commissie. Die was een gewone stadsdienst, zodat zijn documenten uiteindelijk in het SAE werden gedeponeerd.
Doordat het SAE en het politiearchief op het stadhuis vele jaren in aan elkaar grenzende ruimten geklasseerd stonden, kwamen sommige stukken wel eens op de verkeerde planken terecht. De delicate politionele stukken zijn inmiddels discreet naar hun juiste bestemming gebracht. Of er ook in de omgekeerde richting iets moet gebeuren is onduidelijk, omdat het politiearchief strikt verboden terrein is voor onbevoegden.
Door de oprichting van de fondsen komen geregeld stukken over naburige gemeenten binnen. In zulke gevallen wordt natuurlijk geprobeerd ze bij de diensten van de betrokken gemeenten onder te brengen: wat niemand in een archief verwacht, wordt immers ook nooit geraadpleegd.
De gebroeders De Vlaeminck, Eric en Roger, waren heel goede cyclocrossers. Maar waar ik feitelijk naar toe wil met deze foto's zijn de toeschouwers.
Bekijk de foto's eens en zie dat het volk tussen de renners staat.
Nu is dat ondenkelijk want het parcours moet van de eerste tot de laatste meter, aan beide zijden, helemaal van een afsluiting voorzien worden en soms kunnen ze nog van de renners niet blijven.
Ondanks dat het nog vroeg op het jaar is brengt een bezoek aan Het Leen in Eeklo al mooie beelden op. Vooral in het arboretum zijn er al verschillende bloemen en planten die aan het ontluiken zijn.
Het is niet ver, men kan er een mooie wandeling maken en met het fototoestel in de hand....
Ik val in herhaling, ik weet het, maar een bezoek aan Het Leen in Eeklo kan ik sterk aanbevelen.