Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Staand: De Moor, Ghekiere, De Meyere, Van Raemdonck, Van Cappel, Deschamps.
Zittend: Verzorger André Claeys, Van Poucke, De Baets, Dirk Van Renterghem,
mascotte Filip Willems, Erik Van Renterghem, Roland D'Hooge.
Deze foto zou uit dezelfde periode zijn als die hierboven. Dit ziet er een zeer jonge ploeg uit
en is waarschijnlijk een samenstelling met de reserven. Zo zien we onder meer Geert Van Vooren opduiken die stilaan Alain Deschamps in het doel zal vervangen.
Staand: Valère Raemdonck, Geert Van Vooren, Rudy De Meyer, Ruud Cornelis, Franky De Coninck, William Van Cappel, Arnold Cocuyt.
Zittend: Ronny Ghekiere, Eric Van Renterghem, Dirk Van Renterghem, Donald Haeck,
Vrijdag met het goede weer nog een fietstochtje gemaakt. Men moet niet zover rijden om rustige paden te vinden.
Dit moet me toch van het hart: Er kwamen twee tegenliggers die naast elkaar reden af. Wij reden achter elkaar. Die vrouw kwam heel dicht tegen ons gereden en mijn vrouw zei: een beetje afstand houden aub.
Die vrouw riep terug: 'we zijn een koppel'. Er zijn dus mensen die het hoegenaamd niet snappen ofwel
niet willen snappen. Wat heeft dat daar mee te zien? Het is omdat ze te dicht bij ons kwam maar dat zal haar iemand eens goed moeten uitleggen dat de virus zo kan overgezet worden. Maar met een koerstruitje aan en op een koersfiets is men schijnbaar iets meer dan de gewone mens op zijn gewone fiets.
Zes jaar na hun afwerking zijn de acht banden Eeklose In- en Uittredingen 1816-1940 bij de genealogen een vertrouwde bron geworden. Zij zijn in de eerste plaats nuttig voor de "gevorderde" stamboomzoekers, die zich niet tevreden stellen met de klassieke data geboorte-huwelijk-overlijden, maar het leven van hun voorouders in detail willen reconstrueren. Waar de mensen voor en na hun verblijf in Eeklo gevestigd waren, is namelijk verder alleen te vinden in de tienjaarlijkse tellingen, en die zijn in principe alleen tot 1920 raadpleegbaar...
Vanzelfsprekend gingen de blikken ook uit naar eventuele vervolgdelen, maar op het stadhuis werd toen aangenomen dat men door de oorlog met deze aparte registratie was gestopt. De verrassing was dan ook groot toen bij het leegmaken van de Vredegerechtzolder eind 2017 een omvangrijke reeks vervolgregisters te voorschijn kwam, die tot in de jaren negentig van de vorige eeuw liep. Deze techniek liep toen duidelijk op zijn laatste beentjes: er volgden nog enkele jaargangen op losse bladen, op het einde zelfs schots en scheef verknipt.
Het waarom van deze teloorgang is duidelijk. Bij deze chronologische lijsten werd geen index gemaakt, zodat iemand terugvinden een tijdrovende opgave is, met 450 à 900 personen per jaar. En eigenlijk had men die ook niet strikt nodig, want alles was terug te vinden in het Rijksregister.
Voor ons Stadsarchief wenkte hier meteen een opdracht: een digitale versie, zoals de vorige decennia per twintig jaar alfabetisch geordend. Concreet : 1961-1980 en 1981-2000, in vier digitale bestanden. Niet zomaar een klusje natuurlijk, want dit betekent telkens negen- à elfduizend namen.
Niettemin vorderden de werken goed, tot in 1962 een probleem opdook. Van de vertrekkenden en aankomenden werden namelijk alleen familienaam plus één voornaam genoteerd, niet erg handig bij courante namen. In het register werd gelukkig ook de bladzijde in de tienjaarlijkse telling vermeld. In 1962 werd dit soort tellingregisters echter vervangen door steekkaarten. Die vele duizenden stuks zitten op het stadhuis alfabetisch geordend en zijn niet genummerd. Met andere woorden: tijdrovend zoekwerk bij mogelijke dubbelgangers, en deze administratie is niet toegankelijk voor het publiek ... .
Wegens de privacywetgeving komen de nieuwe registerindexen hoe dan ook nog enkele decennia niet ter beschikking van de bevolking, maar in de stedelijke administratie zullen zij de verbinding met het Rijksregister aanzienlijk kunnen ontlasten.
Op de hoek van de Zuidmoerstraat met Platanen (waar vroeger de Broederschool stond) werkt men ook verder. Eens de kraan zal weg zijn zal het zicht beter worden.
We gaan terug een stapke verder in de geschiedenis van de Eeklose voetbalclub KFC Eeklo.
Stilaan verdwijnt de 'oude garde' en komen er nieuwe jongens in de plaats.
Staand: Voorzitter Daniël Willems, Alain Deschamps, Valère Raemdonck, Aimé Antheunis, William van Cappel, Roland Dhooge, Patrick De Moor, Rudy Bobelijn, trainer Firmin De Coster.
Onder: René Vloeberghs, J. Leemans, Walter Van Poecke, Julien van Puyenbroeck,
Jef Dupont, Etienne Van Dierendonck.
Tijdens het seizoen '78-'79 in de wedstrijd Latem - Eeklo. Links zien we De Baets.
Er werd in deze rubriek al vroeger gesignaleerd dat de Vlaamse overheid de Nederlandse privacy-normen heeft overgenomen: 100 jaar voor geboorten, 75 voor huwelijken, 50 voor overlijdens. Een bijkomende bepaling waar niet veel aandacht aan werd besteed: recentere stukken kunnen alleen ingezien worden van familieleden in rechte lijn.
Precies deze beperking zorgt voor heel wat ongenoegen. Niet alleen maakt zij het fervente stamboomzoekers onmogelijk grootooms en -tantes op te sporen, zij sluit ook opzoekingen voor anderen uit – een niet te verwaarlozen detail als men weet hoeveel fysiek gehandicapten aan hun stamboom werken en zelf de verplaatsingen niet kunnen maken.
Een andere categorie getroffenen zijn de doorgewinterde zoekers die – al of niet tegen betaling – hele stambomen samenstellen: nu de toelating van de rechtbank van eerste aanleg vervangen is door de verwantschapseis, wordt hun werkterrein aanzienlijk ingeperkt.
Dat het koninklijk besluit en de praktische voorschriften van de nieuwe regeling nog altijd op zich laten wachten, opent de weg voor gezeur en discussies. En wat verwacht kon worden: de eerste klachten tegen strikt optredende diensten Burgerzaken worden al ingediend …
Afgezien van de geringe kansen op succes, getuigt zo’n rechtszaak niet van intelligentie. De wet verplicht de ambtenaren namelijk alleen de documenten toegankelijk te maken. Nergens staat dat zij behulpzaam moeten zijn bij het interpreteren en fouten moeten rechtzetten. Meer nog, zij zijn evenmin verplicht kopieën op te sturen.
Zelfs wie onverhoopt voor de rechtbank zijn gelijk zou halen, zou dus door verongelijkte ambtenaren genoodzaakt kunnen worden, zijn documenten overal ter plaatse te gaan inzien. Heel wat nuttige informatie zit ook verstopt in andere registers dan de drie klassieke reeksen. Doorgaans weet alleen het lokale personeel van hun bestaan af, en of zij die dan op tafel zullen leggen …
In de Zuidmoerstraat, waar Taptoe nog is geweest, was het een tijdje geleden dat ik nog eens gestopt was en er zijn heel wat veranderingen gekomen ondertussen.