Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Chronologisch verhaal waar Eeklo werkelijk onder de knoet zat van den Duits tijdens de eerste wereldoorlog!!
In ons O-L-Vrouw Ten Doorn instituut werden in den beginne onze Belgische soldaten verzorgd. Maar als den Duits ingekwartierd was werden zij hier verzorgd. Eeklo werd etappe gebied. De Duitse frontsoldaten kwamen van den IJzer terug naar Eeklo om tot rust te komen. Zodra ze terug in orde waren moesten ze terug naar het front. Het was hier komen en gaan.
Het vredegerecht werd een passbureau. Als je als Eeklonaar naar een andere gemeente moest dan moest je hier toelating vragen. Hiervoor moest je heel dikwijls de scheldtirrades ondergaan van de Duitse bevelhebber. Men noemde hem 'Pietje Snot'. Zo bang hij was van zijn oversten hoe ruwer behandelde hij de bezoeker! Steevast riep hij: 'Hebben zie gold' want hij was hebzuchtig dat had geen naam! Gaf je wat geld dan raakte je vlugger aan je reispas!
Ondanks het toch wel slechte weer heeft men aan de minigolf goed verder gewerkt deze week. Er zijn heel wat veranderingen te zien en stilletjes aan krijgt alles vorm.
Zo is de eerste baan bijna aangelegd. En zo zullen er nog natuurlijk nog komen. We volgen alles op en houden u op de hoogte.
Deze week zijn de eerste hindernissen geleverd en sommige zien er nu al moeilijk uit.
Op 3 februari 2021, vierde Gilbert Desmet zijn 90ste verjaardag.
Een speciaal moment, maar daar stopt het niet bij: Smetje wordt immers ereburger van zijn gemeente. 2021 zal in Lichtervelde in het teken staan van de oudste nog levende Belgische geletruidrager in de Tour. “Het is allemaal oké, zolang je goed bent. Dat is bij mij gelukkig nog altijd het geval, net zoals bij mijn vrouw. We mogen niet klagen.” Wij zochten Smetje en zijn vrouw Maria Devos coronaproof op in hun appartement in de Statiestraat en blikten terug aan de hand van tien sleutelmomenten.
Het WK in Moorslede
In 1950 werd de 19-jarige Gilbert Desmet geselecteerd voor het WK op de weg voor liefhebbers in Moorslede. In eigen streek behaalde de talentvolle Roeselarenaar een vijfde plaats. “Een WK in eigen streek, dat was speciaal en zeker op die leeftijd. Er was een echte volkstoeloop en een dag na onze koers behaalde Briek Schotte de wereldtitel bij de profs. Dat seizoen won ik 21 koersen. Ik was één van de beste liefhebbers in België en dus mocht ik het WK betwisten. Eerst moesten we één grote ronde over de bergjes van het Heuvelland afwerken. In de plaatselijke rondes waren er enkele stroken vals plat. Toen we in Moorslede aan de bevoorrading kwamen, wilde de renner voor mij zijn musette aannemen. Alleen miste hij die en viel ik erover. Toch kon ik nog terug- keren en in de finale was ik er zelfs bij toen elf man wegreed. Ik heb nog een paar keer geprobeerd, maar de rest zat meteen op mijn wiel. In de sprint werd ik vijfde. Meer zat er niet. De coureurs op het podium waren sprinters en eindigden vele meters voor me. Ik werd zuiver geklopt.”
(Gilbert en zijn vrouw Maria Devos)
De oudste nog levende Belgische geletruidrager
Gilbert Desmet maakte als renner vooral naam en faam door zijn prestaties in de Tour. Zowel bij zijn debuut in 1956 (twee dagen) als in 1963 (tien dagen) droeg hij de gele leiderstrui. Vooral in 1963 stond hij er heel goed voor. Hij greep de macht in de individuele tijdrit in Angers, gewonnen door Jacques Anquetil, overleefde vlot de Pyreneeënetappes over de Aubisque en Tourmalet, maar door een voedselvergiftiging – yoghurt die over datum was – zag hij een zekere podiumplek door zijn vingers glippen. “Journalisten stelden me toen voortdurend de vraag: denk je dat je de Tour kan winnen ? Als geletruidrager word je in zo’n belangrijke koers nooit met rust gelaten. Maar ik kon daar vlot mee om. Als de aankomst om vier uur was, lag ik een uur later in mijn bed te slapen tot ik gemasseerd moest worden. Dat was mijn karakter: rustig. Als ronderenner is dat een gigantisch voordeel.” Smetje wordt nog vaak aangesproken over zijn Tourverleden. “Elk jaar als de Tour begint, gebeurt dat. Altijd weer gaat het over de Tour. Die tien dagen in het geel, daar praten de mensen het meest over. Veel meer dan over mijn zeges in Parijs-Tours en de Waalse Pijl.
Wie weet er nog van cinema Astrid? Deze was gelegen ver op het einde van de Stationsstraat. Het was al enkele weken dat ik zag dat men daar aan het werken was. Deze week stond de poort open en trok ik mijn stoute schoenen aan en ging ik eens binnen. Bij de vraag als ik eens een paar foto's mocht nemen mocht ik dit van de baas van DRK Construct gerust doen.
Nu dacht ik dat het gebouw ging afgebroken worden maar de man verzekerde mij dat dit niet ging gebeuren, toch niet direct. Men is bezig met alle gevaarlijke stoffen zoals asbest te verwijderen. Ook het plafond is nu weg want dit werd te gevaarlijk omdat er gedeelten naar beneden vielen.
Het 'balkon' gemaakt in een halve boog had toch wel iets in die tijd.
Mijn excuses voor de mindere kwaliteit van de foto's maar er was daar heel veel stof en in feite te donker om foto's te nemen.
Ook moet ik toegeven dat het een beetje raar deed om daar nog
eens binnen te gaan want er zijn daar toch nog herinneringen aan.... Hierbij wil ik de man van DRK Construct nog eens bedanken dat ik dit mocht doen.
Inmiddels doet men goed verder bij het aanleggen van een nieuwe minigolf site. Als men zo verder doet zal het mogelijk zijn om hier deze zomer te komen minigolfen.
Het is een stukje van onze welbekende "Eekloniana"-film, en vertelt dat de koning de winnaar van de "Autorally van Eeklo" komt huldigen. In het filmpje herken je oa als winnaar Willy De Sweemer (van ijzergieterij De Sweemer), naar het stadhuis gedragen door Noel Foré en Eric De Vlaeminck. Ceremoniemeester : Roland Van Deputte. Onderweg werd de rally verstoord door een bevallige liftster (Jenny 't Jolyn), waarvoor gevochten werd om haar te mogen meenemen. Na de huldiging blijkt dat de stad krap bij kas zat, want een diner kan er niet af, wel een bezoek aan onze beroemde frituren, en dit blijkt ook in de smaak van de koning te vallen. (De persoon die de koning speelt ken ik niet, ik weet wel dat hij is op 14 juni 2019 overleden...)
Weet er soms iemand wie dat kan zijn?
De man die koning speelde was Pierre Van De Genachte. (Iedereen bedankt die hierop reageerde, sms, mail enz.)
Chronologisch verhaal waar Eeklo werkelijk onder de knoet zat van den Duits tijdens de eerste wereldoorlog!!
Een voorteken daar ieder paardenhouder zijn paard moest afstaan aan het Belgische leger op 1 augustus 1914. Wat erg paarden die naar het front moesten. Krijgt men ze ooit nog levend terug?
Onze burgerwacht stond paraat om een afsluiting te vormen vanaf de kledingzaak van Arthur Jocqué (nu Leffe café)tot aan het koetsenbedrijf Oscar Walry (latere Unic). Ze gingen den Duits tegenhouden met diligence, een kerre en met nen wagen. Dat ging onze showgroep nooit lukken tegen de veel beter getrainde en gewapende Duitse soldaten!! Maar dapper waren ze zeker ze konden toch proberen nietwaar?
De vorige groepsfoto van onze burgerwacht werd op deze plaats gemaakt. Op het terrein achter de kleuterschool den Unief gelegen in een zijstraat van de Teirlinckstraat. Op deze plaats was de schietstand en lokaal van de burgerwacht.
De werken die momenteel bezig zijn aan het Sportpark zijn inderdaad voor de Minigolf. Daar de oude banen aan de vroegere zwemkom niet meer kunnen gebruikt worden legt men hier nu nieuwe pistes aan.
Toch wel een mooie ligging dacht ik zo. En langs de pas aangelegde trap die men ziet zullen de golfers naar de cafetaria van de zwemkom kunnen wat toch ook wel een verbetering zal zijn.
Het werkterrein van Virginie Verbiest was hoofdzakelijk Eeklo, maar zij trok ook naar Balgerhoeke en Adegem (Kruipuit, Veldekens, Staalijzer, Akker, Moerwege...) en enige keren naar Sint-Laureins (Eerstestraat, Kruisstraat...) of Lembeke (Eeklostraat, Antwerpseheirweg,...) Waarschoot (Jagerspad, Dam...) en Ursel.
Zij kwam in huis bij elke rang en stand van de bevolking en zo vermeldt zij dikwijls: Rolwagen, schippers (vaart), leurders, foorwagen, op logement of vluchtelingen, waarbij zij de standplaats, de stad van oorsprong en/of het bevallingsadres vermeldt.
Kinderen komen niet op commando en baxters ter bespoediging van de geboorte bestonden nog niet. Daardoor moest zij door weer en ontij, dag en nacht, winter en zomer ter beschikking staan van de Eeklose bevolking, en dat alles te voet of met haar fiets, soms tot vier bevallingen per dag! Het woordje 'stress' bestond toen nog niet voor zo'n druk en onregelmatig leven.
Virginie Verbiest was een rijzige persoon (1,69 m groot) en werd bemind en geëerd door de Eeklose bevolking omwille van haar vakbekwaamheid, plichtsbesef en sociaal medevoelen. Zo zocht zij ook soelaas voor de noodlijdende gezinnen en ging dikwijls aankloppen bij de toenmalige burgemeester Pussemier voor zijn minder bedeelde stadsgenoten. Op een keer had hij er genoeg van en vond dat het nu al welletjes was, want dat zijn onderdanen kweekten lijk de konijnen en dat hij daar toch niet altijd moest voor opdraaien. Virginie (Veurge in de volksmond) replikeerde ja, Mijnheer de Burgemeester, ze kunnen toch niet allemaal trouwen als ze de leeftijd om kinderen te krijgen gepasseerd zijn (hij was gehuwd op 60-jarige leeftijd) en bekwam toch steun.
Deze foto heeft ooit wel al eens op mijn blog gestaan maar ik blijf hem mooi vinden. Het scheelt natuurlijk als men nog van de Gouden Leeuw weet op de Markt. De versiering was niet voor de Kerstdagen want aan de kledij van de mensen te zien was het geen winter. Rechts ziet men nog een stukske van een podium.
Een goede week geleden plaatste ik bovenste foto op mijn blog waar men rechts nog een stukje podium ziet maar het was niet voor een bezoek van de koning.
Het waren echter prins Boudewijn en prinses Josephine-Charlotte die op bezoek kwamen in Eeklo. Dit bezoek was op 16 juli 1939.