Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdvogelwacht Joure op bezoek bij ringonderzoek.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 08-10-2013
    Groep jeugdvogelwachters maakt kennis met het ringonderzoek aan vogels.

    Op 6 oktober ben ik morgens al vroeg  afgereisd naar het Tjeukemeer bij Rohel  om daar de mistnetopstelling klaar te zetten zodat de jeugdvogelwachters van de vogelwacht Joure een ringochtend kunnen meemaken. Gelukkig had ik vanmorgen  assistentie van de vaste  helpers Willem Kok en Ronnie Kuipers. Om 4.30 uur waren we al aanwezig en de netopstellingen werden nog tijdens een kleine periode met grondmist opgezet. Gelukkig  trok de mist vrij snel op en konden we de  druppels die achterbleven in de netten snel afschudden. Netten worden nat  van de mist en vallen daardoor voor de vogels snel op. Als geluid is vanmorgen het geluid van de Zwartkop gebruikt. De trek was vanmorgen niet erg heftig.  Wel reageerden de Rietgorzen sterk op het geluid.
    Om 7.30 uur kwam een groep van  9 jeugdleden en een drietal begeleiders onder leiding van Jan Veldman naar de ringplek. Direct al was er een van de jeugdleden zo snel dat ie de diepe greppel niet zag en al een "kletspoot" had. Een groep ging onder leiding van Willem en Ronnie bij de netten langs en de andere groep bleef bij het ringen en onderzoeken van de vogels kijken. Er werd uitleg gegeven over de vogels en waarom er geringd werd. Veel vragen werden beantwoord over de herkenning van soorten en waar op gelet zou moeten worden. Na het ringen  mochten de kinderen zelf de vogel weer loslaten. Aan ieder kind werd uitgelegd hoe je het beste de vogel kon vasthouden zodat de vogels rustig bleven. Gewaarschuwd werd er voor de toch wel wat minder leuke gedragingen van de Pimpelmees, deze kunnen namelijk met hun snavels  flink knijpen en menig  jeugdige vogelaar heeft dat vanmorgen ervaren. Na 9.30 uur vertrokken  alle jeugdleden weer voldaan huiswaarts. Al met al werden er op de toch nog   vrij rustige ringmorgen  79 vogel gevangen. Hieronder  een  verslagje van wat er allemaal  die morgen geringd en gevangen is.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl 


        

    Bijlagen:
    20131006..pdf (26 KB)   
    kleine karekiet hans verhoeven.jpg (82.1 KB)   
    kleine karekiet met voedsel.jpg (58.8 KB)   

    08-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Joure.

    Me eerst even voorstellen.    Mijn naam is Jan de Jong.

     Wel ik ben een 60 plusser (geboren 18-6-1950) en al zeker 46 jaar werkzaam geweest als Goudsmid bij een Gouden ringen Fabriek (AS) in Joure. Nu ben ik met pensioen  en  zet me in voor het Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoek in de Natuur. Als Vogelringer ben ik verbonden aan de NIOO/KNAW/VOGELTREKSTATION en doe mee met het Vrijwillig Wetenschappelijk onderzoek  aan vogels.  Ik ben dus heel veel bezig met ringen, zowel voor de trouwlustige( mens) in mijn arbeidsverleden als voor de vogeltjes (wetenschap).Het mooie is dat van beide een uitvoerige registratie wordt bijgehouden.Ook bij vogels worden broertjes, zusjes en broedparen geregistreerd.

    Al vanaf mijn prille jeugd hou ik me bezig met de natuur, ik bestudeer naast vogels ook vlinders, kevers, planten, insecten , etc. Ben opgegroeid in de omgeving van de petgaten van het Ooster en Westerschar  bij Sint Johannesga en geboren te Vierhuis, dat ligt net ten NO van het Tjeukemeer tussen  Rotsterhaule en Delfstrahuizen.

     Met deze Blog geef ik mijn mening over bepaalde zaken die in de natuur gebeuren/of niet gebeuren. Ook kan men mij om advies vragen over bepaalde zaken.

     Heeft U een vogeltje gevonden  of waargenomen en weet niet hoe het heet, zend dan een foto.

    Een dode vogel  met ring gevonden, ik zoek het graag voor U uit.
    Gooi de vogel NIET weg want deze kan ons nog van dienst zijn in verband  met biometrisch onderzoek. Als  gecertificeerd ringer onderzoek ik vogels die een pootring dragen en leg allerlei belangrijke gegevens vast van dit  individue. Melder van de vogel met ring  krijgt altijd bericht retour betreffende de herkomst van ring en de plek waar en wanneer hij/of zij  geringd is.

    In heel veel gevallen willen we graag bijzondere gegevens vastleggen betreffende biometrie, doodsoorzaak, afwijkend kleed, ziekten, etc.

    Met name het Wetenschappelijk  (vogel)ring onderzoek heeft mijn aandacht.
    Al sinds 1985 ring ik zelf en onderzoek ik vogels aan het Tjeukemeer bij Rohel in het prachtige natuurgebied "Marswâl" van Staatsbosbeheer.

    Verder doe ik uitgebreid  onderzoek  naar de Boerenzwaluw in Friesland (sinds 1992). Boerderijen en schuren met meer dan 20 paren worden bezocht en war mogelijk de oude vogels geringd en onderzocht en de jongenproductie bijgehouden. Soms  worden ook alle nestjongen  geringd als de nesten vrij gemakkelijk te benaderen zijn. De laatste jaren krijg ik steeds meer reacties binnen.
    Ook van mensen die jaren achtereen de aankomst en vertrek data hebben bijgehouden van "hun" zwaluwen. Sommige tijdreeksen bevatten data van de afgelopen 10 a 15 jaar!

     Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    Foto Jan de Jong.JPG (140.6 KB)   

    08-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (60 Stemmen)
    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluwen vroeg vertrokken naar Afrika.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 7 oktober 2013.
    Boerenzwaluwen zijn al uit de schuren vertrokken.

    Dit jaar heb ik als Boerenzwaluw onderzoeker in Friesland op verschillende locaties in totaal 1489 boerenzwaluwen geringd waarvan 881 nestjongen , 355 volwassenen en 255 eerste jaars. Verder zijn er een 152 vogels uit voorgaande jaren met een poot ring terug gevangen. Helaas moest ik  op 1 september abrupt stoppen met het ringen omdat mijn vrouw een ernstig ongeval  kreeg in de douche en ik alle werkzaamheden thuis moest overnemen. Door de ontstane situatie kon ik  de vele vervolglegsels van de boerenzwaluw helaas niet meer  controleren. Toch kreeg ik via  mijn Blog en mijn email  nog vele meldingen binnen van late zwaluwen, nieuwtjes en broedgevallen, waarvoor mijn dank. De meldingen zullen zeker nog in het te maken Boerenzwaluwen Journaal 2013  verwerkt gaan worden.  

    late legsels en de verzorging.
    In Dedgum  zijn  bij familie Westendorp de laatste  boerenzwaluwen al op 30 september vertrokken ,vorig jaar was dat pas rond 6 a 7 oktober. Bij Artina Oppenhuizen in Joure  waren op 25 september de oude vogels nog  in de schuur en de jongen  al vertrokken. Op dezelfde dag ontdekte L. Pasveer in Hulsthorst dat ook daar de ouden en jongen al weg waren, op 13 april waren daar de eersten terug.  Boerenzwaluwen die hun late (derde of vervolg) legsels nog aan het verzorgen zijn in september  kunnen  van de ene op de andere dag zo maar hun nest en zelfs hun al grote  nestjongen verlaten en met  soortgenoten vertrekken naar de overwinter gebieden. In Warns  bij Bauke Smid was dit ook zo, er werden na een natte en vrij koude periode in september legsels met eieren plotseling verlaten. Zelfs nesten met al grote  bijna vlieg vlugge jongen werden dood aangetroffen. Voedsel gebrek kan dan mede een rol spelen, doch de drang om weg te trekken (te overleven) en met de soortgenoten mee te gaan is dan hoger dan de verzorging van hun jongen.

    geen bouwmateriaal door droogte.

    De afgelopen zomer was ook warm en droog. Zo droog zelfs dat zwaluwen  maar moeilijk aan vers klei en modder konden komen om  hun nest te bouwen.  Minke Hoekstra uit Boelenslaan vond daar wat op schreef ze. Zij groef op een geschikte plek op het erf  een ondiepe kuil  en  vulde dit met zeildoek. Daar goot ze wat  water in en  verse modder met gedroogd gras en klei/leem. Ze mengde  het geheel en maakte er een natte maar toch homogene samenstelling van. Weldra  kwamen de zwaluwen op die plek hun bouwmateriaal halen. Regelmatig hield ze  de plek  nat door er af en toe wat water toe te voegen om verdroging te voorkomen. De vogels hebben er de gehele zomer gebruik van gemaakt. 

    late broedgevallen/aankomst en vertrekdata 2013.
    Met het  nog mooie weer in begin oktober zijn er dit jaar op diverse plekken  mogelijk nog late broedparen met jongen in schuren aangetroffen. Ik ben dan ook erg benieuwd of er dit jaar op veel meer plekken de oude vogels inderdaad veel vroeger zijn vertrokken uit de broedschuren/stallen. Hebben ze massaal hun legsels verlaten?  Met de gegevens van de late broedgevallen krijgen we zo een  beeld of veel van de late jongen het toch nog gehaald hebben. Niet overal was er door koude en voedselgebrek sterfte onder de jongen. Laat U meldingen horen!  Bij U opgave ook graag adres/locatie vermelden zodat we  de meldingen  ook op coördinaten kunnen intekenen. 

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl



    07-10-2013, 16:12 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    15-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van vervlogen tijden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Sperwers en boerenzwaluwen.
    De afgelopen dagen vond ik nog enkele oude artikeltjes uit de Leeuwarder Courant.
    Leuk om nog eens door te lezen. De telefoon nummers kloppen niet meer.
    Het artikel van Boerenzwaluw vroeg weg is van 26 augustus 1994, stond er niet bij.
    Het artikel Sperwer vloog zich te pletter tegen ramen is van  14 oktober 1994!

    Er moeten nog vele honderden (mogelijk meer dan 1000) artikelen zijn die ik in de periode van 1977 tot heden heb gepubliceerd in dit regionale dagblad.
    Ik ben de tel kwijt en heb eigenlijk nooit bijgehouden hoeveel het er waren!
     Kan ze helaas niet allemaal meer terugvinden.  Er zal vast wel iemand zijn die ze verzamelde neem ik aan. Ik weet echter dat er veel lezers waren , en nu nog zijn, die de stukjes uit de natuur graag lezen.
     
    Reacties zijn welkom.
    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    LC-19930913-11004.pdf (70 KB)   
    LC-19940826-11007.pdf (179.3 KB)   
    LC-19941014-16004.pdf (90.2 KB)   
    sperwer met houtduif G.van Houdt.jpg (114.6 KB)   

    15-09-2013, 17:32 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus maand met veel vogels aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vangstresultaten van  27-28 en 30 augustus sluiten maand goed af.
    Op 27 en 28 augustus heb ik naast het  onderhoud van de vangbanen ook nog enkele netten opgezet. Dit leverde toch nog een 57 vogels op  waaronder zelfs een 7 tal boerenzwaluwen ,1 witsterblauwborst en zelfs een boomkruiper. Van de kleine karekiet was er  1 vogel bij die een sterk opvallende groeiband in de staart had, meestal zijn de groeibanden  veel minder zichtbaar. 
    De 30e augustus viel qua  vangsten wat tegen met een totaal van 67 vogels  waaronder een flink aandeel kleine karekieten (plm. 50%) en een 10 tal Rietzangers. Ook waren er weer  een 40 tal boerenzwaluwen, doch door de  strakke ZW wind vielen de vangnetten nogal op en werden er  slechts 2 gevangen.
    Al met al kon de augustus maand dan toch positief worden afgesloten met een flink aantal vangsten (645) waaronder  maar liefst 208 kleine karekieten, 91 rietzangers, 82 boerenzwaluwen, 31 grasmussen  en 44 tjiftjaffen.
    De septembermaand begon slecht. In de nacht (rond 03.00 uur) van zaterdag op zondag 1 sept.is mijn vrouw plotseling gevallen in de douch en met hevige pijnen  naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht per ambulance. Daar bleek dat de rechter arm uit de schouderkom lag en  toen weer met succes kon worden teruggezet. Na een uurtje kon ik ze weer meenemen naar huis, doch ze mocht een drietal weken de arm niet belasten. Dat kwam er op neer dat het ringen voorlopig eerst van de baan was en de werkzaamheden thuis  voorrang  kregen. Het zij zo! Al met al gaat het nu al weer wat beter met haar  gelukkig, de dokter gaf haar 80% kans dat het weer goed kwam. Alleen kunnen ze niet op de röntgen foto  zien of het kraakbeen gescheurd is. 

    Vandaar dat het verslag van het ringnieuws op mijn Blog wat achterbleef en de email berichten wat langer zijn blijven liggen. 
    hieronder de verslagen  van de laatste drie vangdagen in augustus 2013.

    Jan de Jong, Joure
    Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen
    Tel. 0513-414788

    j.d.jongringer403@home.nl   





    Bijlagen:
    20130827..pdf (15.7 KB)   
    20130828..pdf (123.5 KB)   
    20130830..pdf (94.4 KB)   
    kleine karekiet met groeiband in ST..JPG (179.6 KB)   
    kleine karekiet met groeiband in staart..JPG (203.4 KB)   

    15-09-2013, 15:29 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote wegtrek van zangvogels al aan de gang.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Karekieten trekken snel weg uit broedgebieden.

    De afgelopen week  zijn er aan het Tjeukemeer bij Rohel weer flink wat vogels langs getrokken en werden er vele van een poot ring voorzien. Onder de soorten waren ook Nachtegaal, Boerenzwaluw, Rietzanger en vooral veel Kleine karekieten. Op 21 augustus tijdens het onderhoud aan enkele vangbanen plaatste ik een paar netten om ook nog wat boerenzwaluwen te vangen. Leek eerst goed te verlopen doch al vroeg in de avond kwam een sperwer vrouwtje langs die de zwaluwen schrik aanjaagde  en pardoes in het net belande. Dat werd oppassen dus voor die lange gele poten met  enorm scherpe klauwtjes! Na de sperwer weer geringd losgelaten te hebben waren de rest van de zwaluwen verdwenen, kennelijk op zoek naar een veiliger slaapplek in de omgeving. Hieronder de verslagen van 20-21 en 24 augustus.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130820..pdf (99.7 KB)   
    20130821..pdf (19.2 KB)   
    20130824..pdf (127.8 KB)   
    Atalanta.JPG (79 KB)   
    nachtegaal.jpg (436.1 KB)   
    Watersnip.JPG (182.3 KB)   

    25-08-2013, 08:27 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaluwen al vertrokken bij Rohel Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Boerenzwaluwen hadden op 10-8-2013 de slaapplek al verlaten aan Tjeukemeer.

    Vanmorgen vroeg al afgereisd naar de oeverlanden van het Tjeukemeer. Bij aankomst was het rustig in de riet zoom, te rustig bleek even later want  de slaapplek  voor de boerenzwaluwen bleek leeg te zijn, slechts 1 vogel werd die morgen nog gevangen. Toch waren er wel andere soorten   aanwezig  in struiken en riet zoom. Vooral de kleine karekiet was vanmorgen flink van de partij , veel hadden al flink wat trek vet opgedaan, een zelfs met vet score 5, en diverse waren mogelijk al op doortrek. De kleine karekieten reageerden sterk op het geluid wat al in de vroege ochtend was aangezet. In totaal werden er  een 18 soorten gevangen en geringd vanmorgen. Grasmus, rietzanger, tjiftjaf en fitis waren flink aanwezig. Rietgors liet zich vrijwel niet zien of vangen. Een verslag van de ochtend is toegevoegd.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130810..pdf (70.7 KB)   
    braamsluiper foto Simon Post.jpg (282.3 KB)   

    11-08-2013, 09:56 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doortrek van rietvogels nu begonnen aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Warme nacht zorgt weer voor veel vangsten aan Tjeukemeer.
    Door de warmte in de nacht  van donderdag op vrijdagnacht (2-8) kwam er toch niet zoveel van slapen. Rond 3.00 uur ben ik daarom al uit bed gestapt en afgereisd naar  de ringplek aan de noordoever van het Tjeukemeer te Rohel.  Bij aankomst was het  rustig in de riet zoom, alles was nog in diepe rust,  en er stond weinig wind. Snel de netten geplaatst en  nog voor de zon opkwam (rond 6.00 uur) begonnen de aantallen al aardig toe te nemen. De Boerenzwaluwen sliepen wel weer in de riet zoom  doch nu niet  zo in die aantallen als op 23 juli. Toch kon een flink deel van de slapers nog gevangen worden. Er werden maar liefst 21 soorten gevangen.
    Wel kreeg ik die morgen nog een hachelijk moment te beleven met een Reegeit die pal op de netten aan kwam rennen. Hoe dit afloopt zie je in bijgaande verslag.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130802..pdf (125.6 KB)   
    boerenzwaluw 1kj ricardo van Dijk.jpg (124.7 KB)   

    03-08-2013, 11:21 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel Boerenzwaluwen aan oever Tjeukemeer gevangen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ondanks (mede?) door de hitte  veel zwaluwen aan het Tjeukemeer.
    In de vroege ochtend van 23 juli 2013 ben ik al om 3.15 uur vertrokken naar de vangplek aan het Tjeukemeer bij Rohel. Doel was om die morgen een CES dag (CES 11) te draaien en op ruime afstand van de CES plek boerenzwaluwen met geluid in het riet te vangen. De weersomstandigheden waren ideaal, droog weer en vrijwel geen wind. Door de droogte  was het riet in de buitenzoom van de oever vrijwel droog en hadden de zwaluwen een ideale rustplek.
    Doch in eerste instantie  bij aankomst hoorde ik niets in de riet zoom, zouden de vogels dan toch al vertrokken zijn? Ook de kleine karekiet werd weinig gehoord.
    Al vrij snel na het plaatsen van de netten voor de Boerenzwaluw en de geluidsbron hoorde ik de eerste "kwetterende" geluiden. Eerst ten w van netopstelling C1 en later verspreidt over de gehele lengte het ringgebied  tussen net C1 en het slootje.
     Overal zaten  zwaluwen!  Dit had tot resultaat dat er in de eerste uren veel in de netten bij de geluidsbron zaten doch ook de andere (CES) netten waren spoedig gevuld met vogels (vooral C9, C1 en C6) omdat ze wat heen en weer over het riet en langs de bosjes vlogen. Gelukkig had ik de hulp van Fokke Stastra zodat ze snel uit de netten verwijderd konden worden.
    Voor een totaal verslag van de morgen  zie de Bijlage.

    Jan de Jong, Joure 
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl 

     

    Bijlagen:
    20130723..pdf (197.1 KB)   
    Fokke Stastra met de nieuw gevangen soort!.JPG (149.4 KB)   
    Witgat 1e kj nieuwe baansoort.JPG (296.7 KB)   

    24-07-2013, 11:41 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodborst met Belgische ring aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Boerenzwaluw vangsten in de vroege ochtend .

    Op 16 juli morgens vroeg om 3.25 uur al uit Joure vertrokken om zwaluwen te ringen en om CES ronde 10 te volbrengen aan het Tjeukemeer. Direct  buiten Joure zag ik dat er al  behoorlijk wat grondmist aanwezig was. Soms valt het plaatselijk mee met de grondmist en heb je op de ringplek geen last, doch bij aankomst bleek dat niet het geval. Toch maar de netten voor de zwaluwen geplaatst op flinke afstand van de CES netten en geprobeerd ze met geluid te lokken. Dit lukte deels, door de  erg natte vegetatie vlogen de vogels direct op van de slaapplek en streken helaas  niet weer neer in het riet. Jammer, daardoor werden veel vogels gemist in de eerste uren.  Toch werden er die morgen nog  31 boerenzwaluwen gevangen en mogen we dik tevreden zijn. Naast de zwaluwen werden er flink wat  vogels in de CES netten aangetroffen. Zelfs nog een roodborst met Belgische poot ring.Na 9.45 uur werd het snel warmer vloog er weinig meer en werd het rustig op de vangplek.

    Met 82 vogels toch nog redelijk aantal. Zie bijgaande verslag.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Gasten die ook eens mee willen de komende weken kunnen zich melden.

    Bijlagen:
    20130716..pdf (83.8 KB)   

    17-07-2013, 11:25 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere Boerenzwaluw vangst aan het Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vroege slaapplek van Boerenzwaluwen aan het Tjeukemeer.
    Op 10 juli ben ik morgens vroeg om  3.15 uur  vertrokken naar de noordoever van het Tjeukemeer om een1e  poging te wagen om de boerenzwaluwen  te vangen die  er op 7 juli al in flinke aantallen  in de riet zoom sliepen. Direct bij aankomst  bleek dat de vogels duidelijk aanwezig waren en  bij vrijwel windstil weer werd het een drukke ochtend. Er werden van de  zeker 80 aanwezige boerenzwaluwen op de ringplek  51 gevangen.  Naast de boerenzwaluwen werden er ook een  flink aantal andere soorten (24)gevangen zoals zwartkop, fitis, witsterblauwborst, gele kwikstaart  , etc. In totaal 123 vogels maakte de ochtend succesvol!

    Het bijzondere van deze ochtend was wel de vangst (met geluid) van een miskleur Boerenzwaluw die in de rui  van  hand en armpennen was.  Het verslag van deze bijzondere vangst met foto's en alle andere bijvangsten  staat in de bijlage(n) hieronder.Ik ben benieuwd of er op meer plekken  dit jaar afwijkende boerenzwaluwen zijn aangetroffen.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130710..pdf (249.1 KB)   
    Boerenzwaluw miskleur met ruiscore 24.jpg (115.6 KB)   
    miskleur Boerenzwaluw.jpg (176.4 KB)   

    12-07-2013, 19:21 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge Roodborsttapuit aan Tjeukemeer geringd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Juli maand zorgt direct al voor verrassingen aan het Tjeukemeer.

    Op zondagmorgen 7 juli ging ik morgens vroeg om 3.40  uur al richting het Tjeukemeer om  CES ronde 9 te voldoen. De afgelopen week kon ik niet vangen op de ringplek omdat men bezig was met filmopnamen voor een jeugdserie (KEET) die op Omrop Fryslan zal worden getoond.
    Het weer was gunstig , er stond weinig wind, doch bij aankomst was het toch nog stil in de riet zoom, alles was nog in rustte.  Na het opzetten van de netten ontdekte ik dat er in de riet zoom een groepje van zeker 60 Boerenzwaluwen aanwezig waren. Regelmatig vlogen de vogels wat heen en weer wat er toe leidde dat ik die morgen  maar liefst een 13 tal in de netten aantrof. Opmerkelijk was dat er bij deze boerenzwaluwen maar een vijftal eerste jaars zat. Een van de oude vogels, een wijfje,  droeg zelfs nog een ei (voelbaar). Dus het waren stellig vogels uit de nabij omgeving die de koelte van het riet opzochten i.p.v. de  koeienstal!
    Nadat de zon opkwam bleek al vrij snel dat er veel vogels in beweging waren, het grootste deel allemaal jonge vogels, daartussen zat een opmerkelijke jonge vogel. In eerste instantie leek het op een jonge Blauwborst. Dit week echter af en dacht ik al snel aan een Roodborsttapuit.
    Nooit eerder had ik dit kleed in zo'n vroeg stadia van dichtbij mogen bekijken. Wat opviel waren de gitzwarte poten en het ontbreken van oranje in de staartpennen . Een jonge Blauwborst heeft dit oranje namelijk wel in de staartpennen en bij deze vogel ontbrak het en de vleugeltekening was bij deze vogel  ook anders. Diverse foto's werden er van deze voor Marswâl schaarse soort vastgelegd. Het zou nog een drukke ochtend worden met 150 vogels!
    Onderaan het verslag van de vangsten op die morgen. Tevens zijn de verslagen van 22 en 30 juni toegevoegd.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788  
    j.d.jongringer403@home.nl
      

    Bijlagen:
    20130622..pdf (23.5 KB)   
    20130630..pdf (89.8 KB)   
    20130707..pdf (109.4 KB)   
    Putter man.JPG (105 KB)   
    Roodborsttapuit jong eksemplaar.JPG (267.4 KB)   
    Roodborsttapuit 1kj.JPG (125.4 KB)   

    08-07-2013, 15:29 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    06-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 jaar onderzoek aan Rietzanger aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Rietzanger gegevens van Rohel Tjeukemeer uitgewerkt.

    In de winter van 2012 -2013 heb ik niet stil gezeten. Ben actief bezig geweest om de gegevens van de gevangen en geringde Rietzanger vangsten aan het Tjeukemeer bij Rohel eens uit te werken. In eerste instantie veel controle werk en rubriceren.De gegevens zijn alle in Excel gezet en vandaaruit   zijn de figuren en tabellen gemaakt. In de loop der jaren  werden er aan het Tjeukemeer tussen 1985 en 2011 maar liefst 33.611 vogels geringd, 9% daarvan  waren Rietzangers. Dus genoeg materiaal om maar eens te gaan  uitspitten.
    Vierenveertig ringmeldingen van Rietzangers zijn aangegeven  op een verspreidingskaart en gewichten van jonge en oude vogels  gedurende het seizoen zijn uitgewerkt per decade.
    Het verslag; Ringonderzoek aan Rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus) langs de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel is recent verschenen  in TWIRRE, jaargang 23, nummer 1.Het tijdschrift  Twirre is een periodiek verschijnend tijdschrift voor natuurstudie en natuurbeschermers, natuurvoorlichting en natuurbeleid in Friesland. Voor vragen over het blad kan men terecht bij de Redactie ,adres is; Diligencelaan 11  9351 PR Leek.
    In de Bijlage het volledige verslag in kleur.
    Reacties graag naar;

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    TWIRRE 2013-1-artikel-2.pdf (2.5 MB)   

    06-07-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vroege rui in juni van slagpennen van de Fitis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vroeg geval van vleugelrui  bij de Fitis?

    Jan de Jong

    In de vroege ochtend van 8 juni 2013 ving ik tijdens de 6e ronde van het CES project aan de noordoever van het Tjeukemeer te Rohel op mijn CES plek C09 tussen 5.00 – 6.00 uur  een man na 1kj  Fitis  terug  met ring NLA.  ACK…107 in netopstelling  C2 die al met de rui van de slagpennen begonnen was. Het bleek een vogel te zijn die ik eerder dit jaar , op 24 april 2013 als man geringd had op dezelfde plek en deze al  eerder terug had gevangen op  27 april  en 5 mei 2013.

     

    Om 6.30 uur noteerde ik de volgende Biometrie gegevens van de gevangen vogel;

    Vleugel= 70.0 mm.P8= 53.0 mm. Vetscore Busse=0. Gewicht=9.4 gram. Loopbeen= 20.92 mm.

     

    Bij het meten van de P8 (GS3) zag ik direct dat de vogel aan de rechter vleugel duidelijk in vleugelrui was, direct de linker vleugel ook gecontroleerd en ook deze bleek in actieve rui. Ik noteerde  van de rechter vleugel ;  P1 (GS10)= ruiscore 4, P2 (GS9)=ruiscore 3. P3 (GS8) t/m P9 (GS2) ruiscore 0. Totale ruiscore = 7.

    Direct na de biometrie heb ik de rui op de foto vastgelegd. zie Bijlage .
     

    Omdat de rui wel wat vroeg was heb ik de gegevens toch nog even nageslagen  in de BTO guide 19 (Moult in Birds) 2000, pag.73. Daaruit blijkt dat het  begin  juni er inderdaad al sprake kan zijn van actieve slagpenrui. Bekijken we de foto van de Fitis van 8 jun 2013 nog eens nauwkeuriger dan valt ons iets op. We weten dat bij de Fitis de slagpen P5(GS6) aan de buitenvlag geen  versmalling heeft en de P6 (GS5) dus wel. Nummering van pennen bij P (Primaries) is van binnen naar buiten,in  de oude methode (GS) worden de pennen van buiten naar binnen genummerd.

     

    Op de linker vleugel   (op de foto) zie je dat de oude pennen P5 en P4 aanwezig zijn en dat de P3 w.s. net gevallen is. Op de rechter vleugel is te zien dat de oude  pennen P5,P4 en P3  nog aanwezig zijn, de P3 is daar  dus nog niet gevallen!  Wat reden tot twijfel geeft bij dit geval van vroege rui van de slagpennen is het feit dat beide pennen (P1 + P2) bijna even lang zijn. Zou dit nu wel echt rui zijn NA het broeden vraag ik me af, de Engelsen noemen  de rui na het broedseizoen Ad. PostN (Post-nupitial),zie Moult in Birds pag.35.  Of zouden we dan toch te maken hebben met Suspended moult (onderbroken rui)?. Hopelijk vangen we het individue  de komende weken nog terug en kunnen we de ontwikkelingen volgen.

     

     Ooit eerder had ik zo vroeg in het seizoen al eens Fitissen  met actieve rui gevangen en wel op  5 juni 2010.Toen ving ik twee mannetjes (NLA. Y…08503 en NLA. Y…08518) die net  waren begonnen met  een ruiscore van 1.Helaas zijn deze nadien niet teruggevangen. In 2011 ving ik op 12 juni een man na1kj (NLA. Y…08898)met ruiscore 9, op 17 juni ving ik dezelfde vogel terug en toen bedroeg de ruiscore 15. Dus vroege rui van de Fitis in begin juni komt dus voor aan de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel.

    Vraag me af of op andere ringstations in Nederland of Belgie  ook vanaf begin juni actieve rui bij de Fitis is geconstateerd.

    Ik vind het  persoonlijk erg vroeg dat deze rui bij de Fitis na het broedseizoen(Ad. PostN) zou plaatsvinden omdat het nog maar begin juni is. Zou er sprake zijn van een verloren gegaan legsel of partner? Ruien de Fitissen in midden en Zuid Nederland vroeger of later dan in Noord Nederland?

    Hoor het graag van collega’s.

     

     Opgemaakt  16 juni 2013.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    Fitis man met slagpenrui.JPG (243.7 KB)   

    16-06-2013, 19:36 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ringvangsten Tjeukemeer aangevuld.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ringvangsten van 19 mei tot en met 8 juni 2013.

    De laatste weken ben ik erg druk geweest met het vangen en ringen van Boerenzwaluwen in de provincie. Daardoor veel minder tijd om de  Blog wat bij te werken qua vangsten en  ervaringen aan het Tjeukemeer. Op 19 mei werd er tot onze vreugde  regelmatig een Roerdomp gehoord in de richting van Vierhuis. Zou de soort er toch na vele jaren weer teruggekomen zijn als broedvogel?  Vreemd was die ochtend dat er een groepje van 14 Dwergmeeuwen  ons  passeerde  richting noord. In de verslagen die hieronder staan  alle bijzonderheden weergegeven.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130519..pdf (68.8 KB)   
    20130602..pdf (26.6 KB)   
    20130603..pdf (43.7 KB)   
    20130608..pdf (210.8 KB)   
    Viervlek wijfje 8-6-2013 Rohel Tjeukemeer.JPG (136.7 KB)   

    16-06-2013, 11:35 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    06-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 mei rustig aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Derde CES dag verloopt rustig.
    Met een toch nog flinke ZZW wind op 5 mei de derde CES periode aan het Tjeukemeer uitgevoerd. Er bleel weinig verplaatsing. Spotvogel en Tuinfluiter zorgden voor wat nieuwe soorten dit seizoen. Gaaien , een drietal,  bleven wat onrustig oven de ringplek heen en weer vliegen doch belanden niet in het net. Er zijn ook  nog weinig Kleine karekieten terug. Eerst maar even een flinke rust periode in het gebied zodat toekomstige broedvogels zich kunnen vestigen.
    De rietzoom aan de oever van het Tjeuklemeer is op heel veel plekken deze winter door het ijs weggeschoven  zodat de oevers kaal zijn.  In de Bijlage het verslag van 5 mei.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130505..pdf (24.6 KB)   

    06-05-2013, 11:11 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    02-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede CES dag matige aantallen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jeugdvogelwacht Heerenveen aanwezig op ringplek.

    Op 27 april vroeg uit de veren. Vanmorgen komt een groepje jeugdvogelwachters (6) uit Heerenveen  kijken naar hoe het ringonderzoek aan vogels aan het Tjeukemeer wordt uitgevoerd. Met drie volwassen begeleiders is er uitleg gegeven aan de jeugd en werden de nodige vragen beantwoord. De vogels mochten door de jeugd worden losgelaten  nadat ze eerst uitleg hadden gekregen hoe de vogel vast te houden. Er werden  in totaal een 36 vogels gevangen , waaronder zelfs een 1e Kleine karekiet  die al terug  was uit Afrika.
    In de Bijlage het verslag van die ochtend.

    Jan de Jong, Joure
    Ringer403 Vogeltrekstation Wageningen

    Bijlagen:
    20130427.pdf (148.5 KB)   
    witsterblauwborst Gerard Tamminga.jpg (342.7 KB)   

    02-05-2013, 16:26 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomvalk sneuveld in Sneek.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Volwassen boomvalk vliegt zich te pletter bij rusthuis.

    Op 25 april 2013 kreeg ik een telefoontje van Betty Wielenga uit Sneek dat ze een valkje had gevonden op aanwijzing van enkele bewoners van Frittemahof in Sneek. De vogel bleek een Boomvalk te zijn die zich te pletter had gevlogen tegen de vensterruiten en de nek gebroken.
    Ik kreeg diezelfde dag nog de vogel uit Sneek binnen, het bleek een volwassen mannetje te zijn met al sterk ingedroogde oogkassen, minstens dus al  3 dagen dood.  Direct zijn er enkele fotos van het gesneuvelde eksemplaar gemaakt en de biometrische gegevens vastgelegd. Vleugel 260.0 mm, Staart 136.0 mm en gewicht 203.2 gram.

    De Boomvalken waren dit jaar op veel plekken al in Friesland te zien.De vroegste was dit jaar op  17 april  op Vlieland bij het Posthuis gezien door  Carl Zuhorn. Op dezelfde dag was er ook al een in het Fochteloerveen  (Dirk Vogt).
     Op 18 april  zag Douwe van der Ploeg er een in Marssum en op 22 april werd er een bij de Pasveer (Stadsfenne) in Sneek gezien door  Dick Pruiksma. Zou dit dezelfde vogel zijn geweest die nu gevonden is ? Zou best kunnen want het is precies in dezelfde wijk! Doch er waren  meerdere vogels op 22 april in  de omgeving, Jan Veldman uit Joure zag op 22 april ook 1 bij de ijsbaan van Joure.!

    Op 23 april  1 in Fochteloerven (Marcel van der Tol) en op dezelfde dag 1 op de Delleboersterheide (Geert Dijkstra). In de IJpmapolder waren op 24 april zelfs 2 te zien  meldde Eelco Brandenburg uit Bolsward en op dezelfde dag fotografeerde  Wieger van Keulen er 1 aan het Sneekermeer. Op 25 april zag Eelco Brandenburg er een  bij Ferwoude in de polder Gaast en trof Teunis IJlstra een in de poder Rohel.
    Al met al veel Boomvalken te zien in Friesland de laatste dagen.Nieuwe waarnemingen zijn welkom.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl
     

    Bijlagen:
    boomvalk met Boerenzwaluw als prooi jonny van der zwaag.jpg (103.4 KB)   
    DSC01964.JPG (435.9 KB)   

    26-04-2013, 19:28 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Boerenzwaluw van seizoen geringd.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wind speelde parten bij onderzoek aan Tjeukemeer.
    Op 24 april 2013 smorgens vroeg afgereist naar het Tjeukemeer. De vooruitzichten waren goed. Bij aankomst nog weinig wind  doch dit veranderde al snel. De wind draaide naar het zuiden en leek alleen maar toe te nemen. Het aantal vangsten van zangvogels werd door de trilling in de netten zwaar bemoeilijkt  doordat alle netten nu voor de vogels veel beter zichtbaar waren.
    Verwachte eigenlijk weinig vangsten doch tegen 07:00 uur hing er toch in net B14 een  Boerenzwaluw in de onderste  netbaan. De vogel  was kennelijk laag  boven het water op zoek gegaan naar insecten en kon  het net niet meer op tijd ontwijken. De 1e Boerenzwaluw voor 2013 was gevangen en kon geringd worden!  Het ging om een volwassen mannetje ;Vleugel 124.5 mm ,Gewicht 19.2 gram, Vetscore (Busse) 1 en Staart 11.0 mm.
    Veel Boerenzwaluwen keren de laatste weken terug naar hun geboortegrond, ook deze zal zijn weg vervolgen en op zoek gaan naar zijn boerenschuur of stal.
    Verder die morgen nog diverse soorten gevangen, zie bijgaande verslag.

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130424.pdf (57.3 KB)   
    Boerenzwaluw man closup.JPG (54 KB)   
    Boerenzwaluw staartpennen.JPG (177.1 KB)   

    26-04-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvallend lichte Fitis aan Tjeukemeer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Koude start van het 20e  CES seizoen aan het Tjeukemeer.

    Nadat we in 1993 eerst een proefjaar hadden van de CES opstellingen in ons land zijn we vanaf 1994 officieel begonnen met deze vorm van onderzoek. Eigenlijk vangen we al vanaf 1985 met een CES  methode aan het Tjeukemeer die in 1981 door de BTO geintroduceerd is!
    De start van het seizoen 2013 leek op 20 april  eerst goed te verlopen, helder weer en rond het vriespunt, doch zodra de zon opkwam begon ook de grondmist op te komen en werd het kouder. Er lag zelfs een laagje ijs op het pad naar de ringplek en de netten werden wit en duidelijk zichtbaar. Leek net of ze spierwit waren geverft. De vangsten en de doortrek van de zangers viel dan ook flink tegen vanmorgen.   Toch nog een 12 tal soorten gevangen, waaronder een opvallend licht (schier) gekleurde Fitis met vrij donkere (geen zwarte) poten. De Fitis behoort mogelijk tot een tussenvorm ('intergrate") van P.t. trochilus en P.t. acredula.  In het verslag  (in Bijlage) een foto van de opvallend lichte Fitis, welke trouwens in eerste oogopslag eerst deed denken aan een forse Tjiftjaf, doch  o.a. de vleugelformule sluit een Grauwe Fitis uit. Bewijst maar weer dat je ALTIJD in de trekperiode de  buitenvlagversmallingen en de vleugelformule dient te controleren bij deze soorten.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    Email;  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    20130420..pdf (136.8 KB)   
    Fitis 20-04-2013.JPG (113.4 KB)   

    22-04-2013, 16:56 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!