Binnenkomende vogelmeldingen van correspondenten in 1e helft mei.
Ook in mei kwamen er weer vele berichten binnen van correspondenten. Hierbij een greep uit al het binnen gekomen materiaal.
01 mei. Het 2e broedpaar boerenzwaluw heeft zich vandaag pas gemeld in Oosternijkerk (Roel /Sikkema). In Langezwaag morgens 1e huiszwaluw bij restant van oud nest en in de middag een achttal boven woning rondvliegend (Joop Petter). In de Froske Pôle bij Leeuwarden vanmiddag 1 koekoek gehoord (Sybout Jaasma). Op drie plekken rond Joure (Polderboskdyk/Wilde Hornstersingel/Vegelinsweg) zingende tuinfluiter gehoord (Durk Visser, Joure). Tijdens een fietstochtje over het Wynserpad, oostelijk van Oentsjerk (Oenkerk), nabij het gebied Uilenmeer twee kemphaan groepjes (van 10 a 20 vogels) op de weilanden en de prachtige zang van de veldleeuwerik (Wim de Haan). Pas nu het eerste paartje boerenzwaluw terug in de schuur te Koudum (Hindrik en Petra Wiersma).
02 mei. In Appelscha vloog zich een zanglijster dood tegen het keukenraam (Adrienne Jonker). In onze tuin in Leeuwarden 1 braamsluiper gezien (Bert van Wijk). Om 19:28 uur een groepje van 5 gierzwaluw boven ons huis in Joure (Tonny de Jong).
03 mei. In Heeg om 20:30 uur 1 gierzwaluw gezien (Feite Terpstra). Te Pietersbierum de koekoek gehoord (Klaske en Gorrit Smidts).
04 mei. In Terwispelal een nest met 5 eieren boerenzwaluw (Sjoerd Wagenaar en Jan de Jong). Om 20:00 uur 2 gierzwaluw boven Koudum (Jacob van der Veer). In park bij onze woning in Dokkum 1 koekoek waargenomen. In 2020 daar 1 gezien op 21 juni en in 2021 1 op 21 mei. (Tjip Oberman). In Bantega 1 mannetje beflijster op film gezet (Ditty de Jong). Bij de Put van Nederhorst aan de Langweerder Wielen 1 nachtegaal gehoord (Wouter Schothorst, Joure). Om 12:30 uur twee huiszwaluw te Heeg terug bij oude nest aan onze woning (Feite Terpstra). Om 13:30 uur stapte ik uit de woning en zag een groepje van tien a 12 gierzwaluw overvliegen naar noord. Wij wonen vlak bij de gereformeerde kerk in Heeg waar elk jaar gierzwaluwen broeden, doch deze groep trok strak verder, geen blijvers dus (Feite Terpstra). Groepje van 5 gierzwaluw boven onze woning in Joure (Anne Andreas Lenis). Opmerking: waarschijnlijk zelfde groepje wat Tonny de Jong ook zag op 2 mei. In Tijnje bij bosje De Warren 1 koekoek gehoord (Annemarie van Garderen). In Workum om 13:15 uur 2 gierzwaluw boven woning (Andries Blom). In St.-Annaparochie in het Henk Hornstrapark 1 nachtegaal gehoord (Ita Spoelman, Berltsum). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg enkele honderden kemphaan (Gerrit Nijboer, Wergea).
05 mei. In Friens 1 appelvink op de voedertafel (Sybe van der Meulen). In Tijnje bij de woning 1 spotvogel gehoord (Annemarie van Garderen).
06 mei. Aan het Helmhout in Joure 3 gierzwaluw terug (Bertus Rijpkema). In Heerenveen 2 oeverloper in de tuin (Bep van den Berg). In de Venebuurt bij Terwispel 10 tuinfluiter gevangen. Een van de vogels droeg een pootring die op dezelfde plek al in 2017 (15 mei) was aangelegd bij een volwassen mannetje. Deze vogel heet de pootring dus al bijna 5 jaar (op 1 week na!) gedragen (Ringgroep Menork W. Bil e. a). Aan de Skardyk in Sintjohannesga 1 nachtegaal gehoord (Durk Visser). Langs de Greate Krite te Wergea (Warga) twee groepjes kemphaan van 22 en 52 eksemplaren op landerijen (Gerrit Nijboer).
07 mei. In de Dûnegeasterpolder bij Doniaga 1 kwartel gezien (Tonny de Jong). In Heerenveen eerste gierzwaluwen terug (Baukje Visser/ melding Lutske Visser). Bij het strandje in Skipsleat in Joure 1 koekoek aanwezig, ook op 8 mei aldaar (Bertus Rijpkema).
08 mei. Afgelopen week 1 eekhoorn (bruin) in boom te Heerenveen, die probeerde bij olienoten in de tuin te komen (Bep van den Berg).Meldingen van eerste eieren boerenzwaluw van Ringgroep Menork (Willem Bil, Lippenhuizen). 1 x 2 ei te Langezwaag bij Sietse van der Wal. Bij Fekken in Langezwaag 1 x 1 ei. Bij Theun Algra in Hemrik 1 x 2 ei /1 x 3 ei en 1 x 4 ei. Daarmee lijken onze “Friese” boerenzwaluwen dit jaar wat laat. Van de boerenzwaluw onderzoeker Peter Alblas Maastricht kreeg ik op 11 mei al bericht dat daar al 2 nesten met nestjongen waren. Zie ook 4 mei hierboven.
09 mei. Op al enkele dagen gemaaid grasland bij Goëngahuizen een groep van zeker 95 regenwulp aan het voedsel zoeken (Lykele Zwanenburg, Dronten). Bij Loënga 1 scholekster met drie jongen (Lieuwe Bouma, Sibrandabuorren/ Sijbrandaburen). Boven t’ Zand in Joure slechts drie gierzwaluw gezien. Er zijn er minder dan vorig jaar terug (Durk Visser). Om 14:40 uur 1 rode wouw gezien aan de snelweg tussen Beetsterzwaag en Gorredijk (Ytsje Dijkstra, Lemmer). Te Haskerhorne 1 koninginnenpage in de tuin gezien aan Kerkpad (Dhr. en Mevr. Bulsing /Arendje de Hoop -Smit). Deze vlinder wordt weinig in de gemeente De Fryske Marren gezien. In Friesland tussen 1 en 9 mei 2022 3 x gezien (Beetsterzwaag / Lauwersmeer / Schiermonnikoog). Ben erg benieuwd of ze elders in Friesland ook meer gezien worden. Het boek Dagvlinders in Fryslân (Vlinderwerkgroep Friesland) geeft een toename van het aantal meldingen tussen 2010-2020 ten opzichte van 1990-2000. Wat opvalt is dat op veel plaatsen mensen deze vlinder kweken, van soms elders gevonden rupsen of poppen.
Foto © Archief Jan de Jong
02-08-2011 1 koninginnenpage op vlinderstruik (2e generatie) in tuin Joure/E.A. Borgerstraat.
In de Alde Feanen aan de Oksepoel bij Earnewâld (Eernewoude) probeerde een tjiftjaf een koekoek uit de omgeving van het nest te lokken door er steeds maar om heen te vliegen (Doeke Visser, Burgum).
Foto © Doeke Visser, Burgum
09-05-2022. Tjiftjaf probeert koekoek te verjagen uit zijn broedgebied.
10 mei. In de nacht van 9 op 10 mei zijn er 6 gierzwaluw aangekomen in Leeuwarden aan de Emmakade. Ze zijn andere jaren altijd tussen 27 april en 2 mei hier, dit jaar wat later (Marianne Borgman). In Burgum 1e gierzwaluw terug (Herman Hoekstra). Te Heerenveen in flat op 10 hoog (!) 1 meikever op balkon (Nico Vink).
Foto © Nico Vink.
10-05-2022. Meikever vliegt hoog in Heerenveen.
11 mei. In Haulerwijk 1 koninginnenpage uitgekomen van een pop, die eerder in Haulerwijk was gevonden (Hielkje Westerhof). Bij de Valom 1 spotvogel bij de (voormalige) ijsbaan te De Westereen (Rindert Algra). Twee oeverzwaluw terug bij de wand te Deinum (Theo de Vries). Twee gierzwaluw boven ons huis aan de E.A. Borgerstraat te Joure (Jan de Jong).
12 mei. Aan de Haulsterdyk te Haskerhorne 1 bonte vliegenvanger en in de Haulsterbossen 1 boompieper zingend (Durk Visser). Nachtegaal zingend in Tjalleberd (Sia de Heus-Krikke).
13 mei. In Zweden de eerste boerenzwaluw aangekomen in Jämtland. Daarna was het even stil en nu (18 mei) zijn er een 15 tal. Elk jaar komen de eersten hier tussen 10 en 15 mei (Lenie Terluin, Zweden). In Haskerhorne 1 boomvalk bij woning gezien (Henk Bulsing). Vanmorgen in de schuur bij Venema in Rotsterhaule nestje boerenzwaluw met 4 jongen van 2 dagen oud en 1 onbevrucht ei aangetroffen. Eerste ei moet dan rond 22 april gelegd zijn (Jan de Jong). In Hitzum hoog in de schuur nestje met boerenzwaluw jongen pas uitgekomen, er lagen op 13 mei 8 dopjes, w.s. van vier jongen, onder het nest. Op 14 mei nog 2 eischalen onder nest, dus minstens 5ei /5 jongen (Bouwe en Betty Blanksma). Bij 5 jongen is rond 23 april 1e ei gelegd in Hitzum. In Joure sneuvelde 1 koekoek tegen de vensterruiten aan It Hiem (Tjipke Hofma).
Foto © Jan de Jong
13-05-2022. Koekoek sneuveld tegen vensterruiten. De vogel werd me aan de deur gebracht. Vleugel= 221, 0 mm. Staart=172,0 mm. Gewicht= 131,2 gram. Vetscore Busse 3.0. De vogel, een nog jong mannetje van vorig jaar, had nog ongeruide jeugdveren in kleine slagpennen, kleine slagpendekveren en de alula (duimvleugel).
Nestje met zeker 2 jonge boerenzwaluw in Tjalleberd (Piet de Boer).
14 mei. Nestje met 5 jongen boerenzwaluw net uitgekomen in stal te Terwispel (Sjoerd Wagenaar). Zie ook 4 mei toen het nestje ontdekt werd. In Joure aan de Koarte Ekers 1 spotvogel gehoord (Tonny de Jong).
15 mei. Een bosrietzanger zingend bij kruising Alde Dyk / Twizelerfeart (Rindert Algra). In de omgeving van Bontebok een ooievaar op nest (met eieren of kleine jongen) gefotografeerd met pootring 4E …. 314 (Marco Hasselaar). De gegevens van de pootring opgezonden naar het Vogeltrekstation Wageningen. De ooievaar bleek op 3 juni 2017 als nestjong geringd te zijn door Wim van Nee in de omgeving van Meppel. Het nestjong was op het moment van ringen ongeveer 40 dagen (+/- 3 dagen) oud. In het nest lagen op moment van ringen twee nestjongen en woog 3190 gram en de vleugellengte was 375 mm.
Foto © Marco Hasselaar.
15-05-2022. Ooievaar op nest in de omgeving van Bontebok.
Succesvol broedgeval nijlgans in apenboom.
Van Herman Kremer uit Feanwâlden (Veenwouden) ontving ik een melding over een nijlgans die met een ekster in een apenboom broedde bij de woning. Een voorbeeld dat deze nijlgansen zich goed kunnen aanpassen hier. Ze kiezen vaak ongewone broedplekken uit. Nijlganzen broeden nogal eens op oude buizerd, ekster, kraaiennesten en zelfs in een torenvalk nestkist is me bekend.
Hierbij het bericht van Herman Kremer betreffende het broedgeval van een paar nijlganzen in een apenboom.
Op ons perceel van 900 m2 iets buiten het centrum van Feanwâlden (Veenwouden) staat een slangenden of apenboom (Araucaria araucana) van ongeveer 10 meter hoog. Begin april zagen wij regelmatig een paartje nijlganzen op ons dak en dat van beide buren. Op een gegeven moment streken de nijlganzen neer in de top van deze boom. Dat leidde tot veel geruzie met een paartje eksters, dat op diezelfde plek inmiddels aan het broedseizoen was begonnen. De nijlganzen kozen steeds precies hun nest als landingsplaats. Alles was vrij moeilijk waar te nemen, omdat het topje van de boom erg dicht 'bebladerd' is, en ik alleen hier en daar wat uitstekende takken kon zien.
Foto © Herman Kremer.
In de hoge apenboom zat een nest van de nijlgans.
Toch zag ik op een gegeven moment dat één gans vanaf het eksternest iets dieper de boom in ging, en daar niet weer uitkwam. Daar zou zich naar mijn mening dus nog een oud nest moeten bevinden, waar de gans dan gebruik van zou maken. Dit zal van een paar ekster geweest moeten zijn, want die broeden elk jaar in deze boom. Ik heb geprobeerd dit nest te ontdekken, maar dat is mij niet gelukt. Ik heb daartoe pogingen gewaagd vanuit alle straten er omheen, maar zelfs met mijn telescoop kon ik geen nest en geen glimp van een broedende gans in het oog krijgen. In de avonduren tussen 21.00 en 21.30 uur zag ik vaak beide vogels op een dak, waarna het vrouwtje dan in de boom verdween, wederom weer tot ongenoegen van de eksters. Tussen 05.30 en 06.30 uur arriveerde het mannetje weer en liet hij zich vanaf één van de daken horen (waarbij er regelmatig kraaien laag over hem heen scheerden). Hoewel ik dus niets van een nest had gezien, moest dat er, gezien het gedrag van de vogels, toch wel zijn. Inmiddels kon ik duidelijk constateren, dat de eksters ietwat aan de situatie gewend raakten, en zich steeds minder van de ganzen aantrokken. Donderdagmorgen vroeg (4 mei) zag ik dat het mannetje weer was gearriveerd. Hij riep regelmatig naar het vrouwtje en zij riep terug, maar ze kwam de boom niet uit. Tenslotte vloog het mannetje de boom in en werden hun contactroepen luider. Dat ging geruime tijd zo, en langzamerhand kreeg ik het vermoeden dat er een jongen waren. Ik ging toen naar binnen om vanuit onze keuken een oogje op de tuin te houden. En jawel: om 07.30 uur hoorde ik versterkte geluiden en zag ik het ouderpaartje in de tuin, samen met twee kuikens. En vlot daarna kukelden er nog eens vier naar beneden. Ik was al een tijdje wat bang dat ze bij hun val vanwege de erg scherpe stekels van deze boom niet ongeschonden de grond zouden bereiken en dat zelfs misschien niet zouden overleven, maar daar was gelukkig geen sprake van. Ze huppelden alle zes vrolijk achter hun ouders aan.
Foto © Herman Kremer
04-05-2022. Paar nijlganzen met hun zes ongeschonden jongen uit de apenboom in tuin rondstappend.
Maar hoe ging het nu verder. Ze konden onze tuin niet uit (de kleintjes wel, maar de ouders niet). Daarom hebben we ze langzaam de straat op begeleid, en we hebben ze zo naar een vijver met wat groen er omheen geleid. En daar eindigde ons avontuur. We hebben een maand lang van deze vogels genoten.
We hebben zoiets al eens eerder meegemaakt rond 1995, en wel op ons vorig adres aan de Zwette in Noardburgum. Daar zat ik nietsvermoedend achter het raam aan de tuinkant te lezen, toen er plotseling een aantal donkere bolletjes van het dak viel, waar vervolgens twee pootjes uit bleken te komen. Zonder dat we het wisten had een paartje Carolina-eenden een nest gehad achter ons uilenbord! In het lege nest bleven nog wat onbevruchte eieren achter destijds.
8 mei 2022 Herman Kremer, Feanwâlden.
Zeer zeldzame waarnemingen in Friesland in 1e helft mei.
In Friesland worden soms zeer zeldzame vogelsoorten gezien. Hierbij een lijstje van de waargenomen soorten in de 1e helft van mei 2022. Bron: www.waarneming.nl .
1 mei. Een Roodkopklauwier op Vlieland bij de Nieuwe Kooi (Merel Zweemer e.a.).
6 mei. De Slangenarend gezien bij Goattum (Arjan).
8 mei. Een Amerikaanse goudplevier op Ameland bij Vogelpolle (Robert Pater e.a.).
9 mei. Een 2e kj. Amerikaanse goudplevier op Ameland bij Vogelpolle (Jeroen Breedenbach).
10 mei. Een 2e kj. Amerikaanse goudplevier op Ameland bij de Vogelpolle (Marco van Reenen).
12 mei. In het Lauwersmeer in Bantpolder 1 marmereend (Ynze Reitsma).
13 mei. In het Lauwersmeer een marmereend (Andries Zijlstra).
14 mei. In het Lauwersmeer 1 grijze wouw (Dennis Meijer).
14 mei. Op Vlieland bij de IJsbaan 1 mannetje withalsvliegenvanger (Henri Bouwmeester e.a.).
Jan de Jong
Zeldzaamheden worden vaak opgemerkt aan de kuststrook, daar is de kans het grootste om er een op te merken. Liefhebbers gaan er vaak speciaal op uit om zeldzaamheden te ontdekken en leggen deze meestal vast op camera. Toch kunnen er nog veel zeldzaamheden zijn die niet ontdekt worden door onbekendheid met de specifieke soort. Hobby fotografen maken tegenwoordig met zeer goede camera’s foto’s van vogels.
Mocht U ook eens een zeldzaamheid op de foto hebben vastgelegd, laat het ons dan even weten.
Tot zover deze 15e Nieuwsbrief met vogel en natuurnieuws. Heeft U ook iets bijzonders gezien, gefotografeerd of een melding van iets unieks meegemaakt. Laat het me even weten.
Opgemaakt 16 mei 2022.
Jan de Jong
E.A. Borgerstraat 66
8501 NG Joure.
Tel. 0513-414788
Email; j.d.jonglc@home.nl
Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).
|