Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    19-12-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 53 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 53. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

     

    Door Jan de Jong.

     

    Natuurnieuws uit Friesland in de eerste helft van december 2023.

    01-12. Groep van 150 grote barmsijs in de Zwagermieden (Johannes van Kammen). In polder Altoenae bij Nij Altoenae groepje van 15 grote lijster (Merel Zweemer). In de Peazemerlannen groep van zeker 100 veldleeuwerik (Jolanda Wannet).  In de Alde Feanen/Wolwarren 1 klapekster (Roel de Boer). In Stavoren bij station 2 pestvogel (Hessel van der Iest). Grote groep van zeker 5000 smient op het Eeltjemeer bij Oudkerk, vogels zaten meer in de zuidelijke helft (Wiebe Sjoerd van der Veen).

     

    02-12.  In Oosterwolde 1 mannetje zwartkop (Rudie Huiting).  In Goëngahuizen bij Offingawier groep van 50 kramsvogel (Dick Pruiksma). Groepje van 71 grote barmsijs en een 15-tal 15 ringmus te Burgum (Jeffrey Huizinga). In Kollum groep van 50 sijs (Joost de Bruijn).  Er zitten hier momenteel honderden kieviten bij ons in Aalsum voor de ramen in een stuk drassig land bedekt met sneeuw. Zie dat eigenlijk nooit om deze tijd (Sake Dijkstra Aalsum). Vandaag nog een witgat in de Ballumer polder dijksloot op Ameland (Jan de Jong, Buren/Ameland). Ik was vandaag al op sinterklaasbezoek bij mijn schoonouders in Giekerk. Ik besloot een rondje te wandelen en nam mijn verrekijker mee. Ten noorden van Giekerk, tegen de nieuwbouw aan, zag ik eerst 1 velduil opvliegen. Vervolgens zag ik nog een paar velduilen en tot mijn grote verbazing telde ik uiteindelijk 20 velduilen. Zij zaten in het veld en langs de slootkant. Mogelijk waren het zelfs nog meer dan 20 velduilen tegelijk (Tamara Runia, Vleuten).  Groepje van 7 witkopstaartmees bij Station Stavoren (Hessel van der Iest).

    Foto © Hessel van der Iest

    02-12-2023. Witkopstaartmezen worden steeds vaker in Friesland gezien.

     

    03-12. Toen we vandaag om 19.00 uur thuiskwamen draafde er een otter voor onze auto langs op de Oenemawei in Terkaple. We zien de hele zomer al vraatsporen maar hebben het beest zelf in het dorp nog niet gezien (Jurjen van der Meer, Terkaple).  Het is even een speldenprik van de winter geweest met wat sneeuw. Vandaag vond m'n dochter Els een vers dood waterhoen bij de flat in Heerenveen, waarschijnlijk tegen gebouw gevlogen tijdens de koude trek (Nico Vink). Twintig groenling in Hemmemapolder bij Berlikum (Durk Lautenbach). Bij de Aqua Zoo in Leeuwarden 1 grote gele kwikstaart (Eline Meijer). In Drachten bij De Wiken 1 pestvogel (Rene Hooft). Bij het Noorderleech 5 raaf (Harm van der Dong). Te Bakkeveen 40 keep (Martin Boomsma). Bij Weper/Donkerbroek 49 wilde zwaan en 2 ijsvogel (Henri Zomer).  In de Akmarijpsterpolder 3 kemphaan (Wouter M.G. Vansteelant). Groep van 500 kievit bij Tachtig Bunder te Fochteloo (Berry en Els Heijman). Te Oldeholtpade een 40-tal koperwiek en 14 ringmus (J.de Groot). Te Ferwerd Buitendijks een groep van 85 veldleeuwerik (Gerben Mensink).  Vanmorgen een roodpootvalk met prooi in de tuin in Joure. Helaas geen foto kunnen maken (Durk Visser). In Drachten is een bever voor de ingang van de jachthaven weer flink bezig geweest.  Hij is daar ook bezig met een burcht, het is een blijvertje (Jenne Wierda).

    Foto © Jenne Wierda

    03-12-2023. Bevers komen in Friesland nog maar weinig voor. In Appelscha werd deze zomer een slachtoffer gemeld volgens otterkenner Harrie Bosma. De bever populatie blijft groeien in ons land; Kijk op https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2019/beverpopulatie-blijft-groeien

     

    04-12. Hier in Lemmer heb ik vandaag aan de Swalp, een watertje vlak van de Kroonduikersvaart een echtpaar grote zaagbek gezien (Janneke Timmermans). Hier in Oost-Bolsward in een plas een paartje en nog een mannetje grote zaagbek gespot (Henk Rienstra). Groepje van 20 rietgors te Berlikum (Durk Lautenbach). Grote groep van 1800 wulp te Workum bij Geele strand (Tjerk Kunst). In Surhuisterveen groepje van 40 kleine barmsijs (Wieger Poelstra). In de Kolken bij Anjum 30 watersnip (Kees Bode).  Bij Kornwerderzand 10 grote zaagbek (Gerard Westerhuis, Sint Anna Parochie).

     

    05-12. Vanmorgen zag ik nog 1 enkele kramsvogel in onze achtertuin in Drachten. Lang niet gezien. En 14 dagen geleden voor het eerst 'n groene specht, vlak voor m'n raam even in de boom (Jenne Wierda). Te Kollumerzwaag 1 grote lijster (Trijntje de Groot). Groep van 24 ooievaar in Groene Ster bij Leeuwarden (Henk Hiemstra). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 witgat roepend (Koos Jager).   Bij Ezumazijl in Lauwersmeer groep van 21 (10 vrouw/11 man) grote zaagbek (Marc Batsleer). Bij het sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden 1 groene specht (Linda Veeman).  Deze week 2 keer een ijsvogel gezien te Terkaple, een bij de Reidlansdyk en een bij het bruggetje bij de Buorren (Jurjen van der Meer).  Vorige week donderdag (30 november) bij Nijland ongeveer 15 velduilen gezien (Herman Postma, Oppenhuizen). Vanmiddag 10 grote zaagbek gezien bij Wyns, Dokkumer Ee. Gingen de lucht in toen F35ers overkwamen (Jan Wind).  Al enkele dagen zitten er net ten noorden van Gytsjerk een twintigtal velduilen in de slootkant lekker beschut tegen het koude weer. Gisteren heb ik een aantal gezien en vandaag rond de middag een stuk of twintig (Wim de Haan, Giekerk).

    Foto © Wim de Haan

    04-12-2023. Een groepje velduil op een veldje met sneeuw.

     

    06-12. In Damwâld 125 sijs (Sibbele de Jong). Groep van 80 grote barmsijs in Eastermar (Arend Timmerman). In Huizum West te Leeuwarden 1 zwartkop (Rutger Diertens). Bij de Vrijheidsplaat op Ameland 50 pijlstaart en bij de Lange Sloot 900 wulp (Sandra Nap).   Een heilige ibis was gisteren hier en vandaag weer gezien net buiten Blauwhuis richting Greonterp (Jappie Haarsma en John Weel). Zag daarnet 2 exemplaren van de koereiger in de weilanden voor m’n boerderij te Tjerkgaast. Voor mij voor 't eerst dat ik die hier zag (Marten van der Heide). Bij de Riete te Elsloo 175 kramsvogel (Bas van den Burg).

     

    07-12.  In Easterein 1 ijsvogel dood in de huiskamer, was door de kat binnengebracht (Maaike Dekker).

    Opmerking; De vogel was geringd.  Op 30-09-2023 was deze ijsvogel geringd door VRS Rohel Tjeukemeer al man eerste jaars aan de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel. Heb de vogel zelf nog in de hand gehad en losgelaten. Afstand bijna 25 km/Tijd 68 dagen. Jammer dat de vogel gesneuveld is. Mogelijk tegen een venster gevlogen (?) en dan door kat gevonden en meegenomen in de woning denk ik.

    Vanmiddag zag ik een koereiger aan de slootkant in een weiland aan De Stikels in Tjerkgaast staan (Paul Dirksen, Sint Nicolaasga). In Polder Bokkepollen en De Keegen 3 raaf (Gerrit Krottje). Bij de Vlakte van Oosterbierum 4 velduil (Jelte Boot).   Groepje van 50 sijs in het Ketlikerskar (Martine Huisman). Vandaag een groepje barmsijs in de tuin gehad in Joure (Rob de Geus). In Harlingen een zwarte roodstaart bij Strand Stenen Man (Hendrik Vonk).  Groepje van 15 staartmees te Molkwerum (Hessel van der Iest).

     

     Op 6 december hebben wij hier in Heerenveen een heel leuk en apart vogeltje onder de voedertafel. Hij eet wat de andere vogeltjes aan zaadjes van de voedertafel gooien. Vandaag was hij weer de hele dag te gast. Eerst dachten we dat het een mus was, maar hij hoorde er duidelijk niet bij. Toen zagen we dat hij er ook heel anders uit ziet. Mini snaveltje en strepen op zijn kopje. Sinds vrijdag niet meer is gekomen. Helaas begon de gemeente Heerenveen op 8 december de bosschages achter ons huis te snoeien en dat verstoorde het vogeltje. Jammer, want het was een leuke gast in de tuin. (Sierk en Gerda de Boer).

    Opmerking Jan de Jong; Na bestudering van de fotos bleek het om een dwerggors te gaan! December meldingen in /Friesland zijn zeldzaam.

    Foto © Sierk en Gerda de Boer.

    07-12-2023. De dwerggors die 2 dagen onder de voedertafel zaadjes oppikte in een tuin te Heerenveen.  

     

    08-12. Een grote gele kwikstaart te Gorredijk (Albert Fopma). In Bakkeveen 1 raaf gezien (Koert Scholten). Groep van 60 frater bij Groene strand/oostkant van Lange Duinen op Ameland (Justin Jansen).  Te Leeuwarden in de Zuidlanden 1 man zwarte roodstaart (Luc).  Langs de Schorumweg op Ameland 1 volwassen havik (Justin Jansen). Op Schiermonnikoog bij de Westerduinen 1 dode papegaaiduiker gevonden (Marcel Kok). Groepje van 14 waterhoen te /Franeker (Eelco Brandenburg). Op het Sneekermeer bij de Potskar Zuid groep van 800 slobeend (Dick Pruiksma). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 ijsvogel (Bauke Sienema). Groepje van 34 sneeuwgors bij Peazemerlannen (Rudy Fopma en /Marcel Stienstra).  In de Buurdergrie op Ameland zeker 1000 kievit en zo’n 5000 goudplevier (Justin Jansen).

     

    09-12. Zojuist de grote gele kwikstaart bij de vijver gespot in Oudwoude. Verder de heggenmus en winterkoning rondom de voederhuisje en vijver en zo'n 8-tal vinken. Afgelopen maandag (4 december) langs de trekvaart naar Dokkum honderden mogelijk wel meer dan duizend grauwe ganzen vergezeld van kieviten en spreeuwen. Machtig gezicht (Willem Jonkman). In U rubriek in de Leeuwarder Courant werden meldingen gemaakt van grote zaagbekken in Friesland. Wij nemen deze vogels ieder jaar ook regelmatig waar in de winter in het water in de wijk Himsterhout in Drachten. Zo zagen we op 27 november twee mannetjes en één vrouwtje grote zaagbek. Vandaag waren het twee vrouwtjes en één mannetje. Wij zien de laatste dagen een boomklever die veelvuldig de container met zonnebloempitten aan ons keukenraam bezoekt (Fam. Nijboer).

    Foto © Fam. Nijboer

    09-12-2023. Een boomklever snoept van de zonnebloempitten in Drachten.

     

    10-12. Vanmiddag om een uur of drie kwam er een zwerm van 12 putter aan in onze achtertuin in Stiens.

    De putters deden zich tegoed aan de zaden van de uitgebloeide rudbeckia planten. Meestal ieder jaar komen ze even langs. In deze donkere dagen een blijde welkome verrassing (Johannes en Roelie Groenewoud).

     Al sinds een paar dagen viel het mij op dat er koereigers waren achter ons huis in Akkrum aan de Meskenwier. Eerst 4, en vandaag wel 7 stuks. Ze waren 2 dagen vlak bij mijn huis te zien: zo uit het kamerraam op ongeveer 25 meter afstand in de walkant en ook iets verderop vlak bij mijn schapen. Ik heb ze een tijdje aanschouwd en zag dat ze zeer succesvol aan het foerageren waren: vaak pakten een veldmuis en ook 2 x een niet al te grote bruine rat in de walkant. Ze stappen vlak bij de schapen om, en vanmiddag zag ik tot 2 maal toe één op de rug van een schaap staan!  In de drassige weilanden bij mij achterhuis, en ook ernaast, telde ik 2 weken terug tot wel 40 ooievaars. De muizenplaag was hier vrij ernstig, dus daar komen ze vast op af. Ook vaak tel ik zo'n 10 tot 17 grote zilverreigers, welke al jaren veel te zien zijn (Hyltsje Hilverda, Akkrum).

    Vandaag bij mij in de tuin in Bolsward een man keep gespot. Hij vond het niet erg om bij de huismussen aan te schuiven (Henk Rienstra).

    Foto © Henk Rienstra

    10-12-2023. Een mannetje keep samen met enkele huismussen op voedertafel.

     

    11-12. Bij Feanwâlden groep van zeker 100 barmsijs in zwarte elzen (Wiebe Sjoerd van der Veen). Bij de Wide Mar bij Stiens 1 man blauwe kiekendief jagend (Sibbele de Jong). Groep van zeker 1000 kievit in Akmarijpsterpolder (Koos Jager).  In de Dongjumerpolder 8 wilde zwaan en 15 kleine zwaan (Joop van Eerbeek). In Lekkum groepje van 6 staartmees (Nadja Janssen). In de Groote Sintjohannesgaaster veenpolder 1 raaf (Koos Jager). Aan de Griene Dyk bij Sneekermeer 4 kemphaan, 3000 kievit en op het Sneekermeer zeker 1050 kuifeend (Dick Pruiksma).  De dwerggors is weer terug bij de voedertafel in Heerenveen! Hij was een tijdje weggeweest mogelijk door snoeiwerkzaamheden door de gemeente (Sierk en Gerda de Boer).

    Foto © Sierk en Gerda de Boer

    11-12-2023. De dwerggors kwam na enkele dagen toch weer terug bij de voedertafel.

    Op de kaart hieronder zien we de meldingen die bekend zijn geworden van de dwerggors op www.waarneming.nl .Duidelijk is te zien dat er maar weinig meldingen van de dwerggors op het platteland van Friesland worden gemeld. Deels komt dat door onbekendheid met de soort en omdat er sterke gelijkenis bestaat met andere soorten (o.a. rietgors).  De melding van de dwerggors uit Heerenveen staat nog niet op bijgaand kaartje doch is duidelijk nieuw voor de gemeente Heerenveen. Het loont dus om nieuwsgierige soorten bij de voedertafel eens goed te bekijken en melding te maken van opvallende soorten. Maak desnoods fotos.

    Foto samengesteld uit © www.waarneming.nl

     

    12-12. Op het Alpherveld te Beetsterzwaag 1 zwarte mees (Willem Bosma). Bij Engelum 1 velduil gezien (K.H. Dijkstra). In de Nieuwe Sondeler polder 22 koereiger (Marten Wesselius). In de Haulerpolder 2 groepen (22 + 10) wilde zwaan (S. Weenings). Groep van 70 strandleeuwerik op Noordsvaarder op Terschelling (Daan van der Elsken). Te Drachten bij het Diepe gat 1 waterpieper, 1 witte kwikstaart en 2 grote mantelmeeuw (Rommert Cazemier). Zag vanmiddag grote groep vinken van meer dan 50 bij het Flokhernepaed in de Munein (Jan Wind /Wyns). In Joure in de waterplas van Skipsleat bevinden zich         plm. 30 krakeend, 2 grote zaagbek en een span kuifeend (Bertus Rijpkema).

     

    13-12. Groep van 60 grote barmsijs in De Hornen bij Drachten (Geert Jan Sieperda). Te Oosterwolde 7 witte kwikstaart (Tijn de Boer). In de Soestpolder bij de Burgumermar 1 ijsvogel (Margriet Nauta). Grote groep van 500 stormmeeuw bij de Blauwe tent te Reduzum/Sneekerhoek (Durk Lautenbach). Bij Poppenwierster Bûtlânspleats 6 kemphaan, 40, watersnip en zo’n 3000 kievit (Dick Pruiksma). Bij de Weper/Donkerbroek groep van 30 wilde zwaan (Koert Scholten).  Bij Woudsend groep van 22 velduil in park Waterwende (Jorrit Zondervan). Op slaapplaats te Feanwâlden/Klyndobbe 8 blauwe kiekendief (Wiebe Sjoerd van der Veen). Bij Houkepoort te Sneek 3 baardman (Dick Pruiksma). Te Surhuizum /Ophûs  twee groepen (15 + 40) sijs en twaalf staartmees (Wieger Poelstra).

     

    14-12. Vanochtend vonden we op ons erf in Sint Johannesga bij de schuifpui een dode houtsnip nadat we het gordijn opentrokken (Wiebe Hoekstra en Bernardien Roze). Groep van 100 sneeuwgors in Bantpolder in Lauwermeer (Fokke van der Weij).  Op het industrieterrein west te Franeker 1 zwarte roodstaart ((Gert Jan Hijstek). In Jubbega groepje van 50 kleine barmsijs (Willem Bosma). In Elsloo bij de Monden meer dan 100 vink (Albert Fopma). In Leeuwarden/Camminghaburen twee pestvogel (Bouke Roosma e.a.). Groep van 40 aalscholver bij het Burgumer Mar (Wiebe Sjoerd van der Veen). In de Mieden bij Engwierum 4000 brandgans (Nico de Vries). Bij Tzummarum 20 wilde zwaan (Joop van Eerkel).  Twee mandarijneend man in Wolvega (Pim Vrijling).

     

    15-12. Sinds begin november zie ik van tijd tot tijd goudhaantjes in de struiken langs het (fietspad) Hoeksterpaed in Hardegarijp. Ook afgelopen weekend nog (Ellen bij de Weg). Tien ringmus in Camminghaburen te Leeuwarden (Vincent Douwes). Bij de Bargebek te Balk 1 boomklever (Marte Wesselius). Te Oldeholtpade 16 ringmus en 80 koperwiek (J.de Groot). In de notaristuin te Kollum 1 grote gele kwikstaart (Kees Bode). Op de Lippenhuisterheide bij Lippenhuizen 3 overvliegende kruisbek en 1 klapekster gezien (Rommert Cazemier). Bij Oldeholtpade 3 witgat gezien (J. de Groot).

     

    Tot zover de waarnemingen in de eerste helft van december 2023. Er zijn de afgelopen weken veel meldingen binnengekomen, daarbij waren bijzondere en opvallende waarnemingen uit tuinen in dorpen en steden.

    We blijven U inzendingen met belangstelling ontvangen en verheugen ons alvast op de meldingen die ons in het “laatste stukje” van december 2023 zullen bereiken.

     

    Alle correspondenten alvast een goede jaarwisseling toegewenst  en een vredig en gezond 2024.   

     

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen of aanvullingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn ook opgenomen.

     

    18 december 2023.

    Jan de Jong, E. A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

     

     

    19-12-2023, 10:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!