Op 20 mei j.l. is er op de Langweerderweg langs het fietspad ter hoogte van de afslag van camping Blaauw bij Sint Nicolaasga een dode Steenmarter langs de weg gevonden door Clara Minnema. Ze zond me een foto toe van het gesneuvelde dier. Mogelijk dat iemand belangstelling heeft voor dit slachtoffer. Geinteresseerden kunnen bellen met Clara (0513-432881). Op bijgaande foto is het slachtoffer te bekijken. De Steenmarter komt de laatste jaren steeds meer in Friesland voor, vooral maakt de soort veel slachtoffers bij grondbroeders, doch het beest schrikt er ook niet van om kippen en andere soorten bij particulieren te pakken. De soort pakt zelfs nesten met jonge Boerenzwaluwen uit de schuur zo is me onlangs gebleken in Terwispel. Ook in de kern van Joure en op andere plekken wordt de soort regelmatig gezien. Het zijn eigenlijk nachtdieren die je overdag maar zelden te zien krijgt, vorig jaar zat er zelfs eentje bij de Westermeerschool in Joure in het tussenschot van het dak. De Steenmarter sleept zijn prooien vaak mee naar het hol.In de omgeving kunnen vaak resten van slachtoffers worden aangetroffen.
Afdeling Natuur van Museum Joure nog steeds in gevaar.
Joure 22 mei 2011,
Na een lange periode van rust op het blog, waarbij niet stil is gezeten, zijn er heel wat zaken de reveu gepasseerd, even bijpraten is dus belangrijk. Museum Joure heeft een afdeling Natuur waar veel mensen blij mee zijn, als natuurbeschermer probeer je zoiets te behouden. Op 17 mei is er een gesprek geweest met de voorzitter van de Stichting Museum Joure betreffende de "kwestie" van het ontzamelen van de collectie van de afdeling Natuur.
In bijgaande Bijlage heb ik op 20 mei j.l. mijn verontrusting geuit aan het Gemeentebestuur,Wethouders en Raadsleden van de Gemeente Skarsterlan.
Het gedeelte van de Natuur in het Museum dreigt te verdwijnen. Voor Musea bezoekers die altijd al een bezoekje hadden willen brengen aan het Museum is nu de tijd om er nog een kijkje te nemen en bij dat bezoek U mening kenbaar te maken aan directie en bestuur over de getoonde afdeling Natuur en U algemene wardering uit te spreken over de tentoonstelling.
Al geruime tijd had Anne Jan van der Berg uit Nieuwehorne een ringetje bewaard waarop kleine lettertjes stonden. Bij een kennis in Heerenveen aan de Parralelweg te Heerenveen was op 10 juni 2009 een vogeltje met deze onbekende ring gevonden, de kat was met de resten ervan thuisgekomen.Met een loup konden ze wel wat ontdekken doch het gelukte niet de gegevens van de gevonden ring te achterhalen. Het bleek om een ringetje van een Zwartkop te gaan waarop www.ringscat CATALUNYA met een nummer was gemeld.Een nieuwe vorm van een ring met een email adres dus! Als vrijwillig Wetenschappelijk medewerker van NIOO/KNAW ben ik bekend met allerlei vormen van ringonderzoek, doch deze ringetjes had ik nog niet eerder ontvangen. Na het email adres te hebben ingetikt op de computer bleek al snel dat er een formuliertje moest worden ingevuld en verzonden naar Societat Catalana D'Anelament in Catalonia te Sant Feliu de llobregat(bij Barcelona in Spanje). Zeer snel al (na 1 dag) kreeg ik al bericht binnen via de mail, de vogel bleek op 29 september 2008 te Basses de Can Dimoni (bij Barcelona) als Zwartkop man geringd te zijn door Sergi Sales. Dat is maar liefst 1326 km van Heerenveen verwijderd. De vogel was op de dag van ringen op weg naar zijn overwinter gebied dat in Afrika ligt en had een vetscore van 4, vleugel van 74 mm en een gewicht van 20.3 gram zo berichte de Spaanse Ringer me.
Zo kregen we toch nog veel informatie binnen van zo'n minuscuul ringetje. Dit jaar (24 mei) bestaat het ringonderzoek in Nederland 100 jaar! Staat U er even bij stil! Mocht U een vogelring hebben gevonden en de bijzonderheden daarvan hebben ontvangen dan horen we graag van U wat de levensgeschiedenis is geweest, leuk voor een verslagje. Ook voor mensen die niet weten hoe een en ander gemeld moet worden hou ik me aanbevolen om de gegevens op te speuren. Per slot van rekening is niet iedereen bekend met het ringen van vogels en de betekenis van een vogelring. Ring en vogel graag direct melden zodat aan de vogel nog wetenschappelijke informatie kan verzameld kan worden.
Al een tijdje is er een overzicht meer geweest van de vangsten en ervaringen van het ringwerk aan het Tjeukemeer. In de Bijlage een verslag per dag van de belevenissen aan het Tjeukemeer.
Oeverzwaluwen in wijk Wyldehorne te Joure geringd.
Joure 22 mei 2011
Op 20 mei 2011 zijn Oeverzwaluwen in de wijk Wyldehorne te Joure geringd voor het landelijke RAS onderzoek van het Vogeltrekstation in Wageningen ( Zie Bijlage). Op de rustige en vrijwel windstille avond zijn er bijna 80 volwassen vogels gevangen (40 mannetjes en 39 vrouwtjes) hierbij waren wethouder Durk Durksz, natuurman Tsjepke van der Honing en enkele ouders uit de buurt en een 10 tal jeugd aanwezig. De nieuwe wijk Wyldehorne in Joure is een natuurwijk waar veel aandacht aan het millieu wordt geschonken. Zo is er een vaste Oeverzwaluwwand gesitueerd in de waterrijke wijk. Zeker een 40 a 50 tal nestgangen zijn bezet door Oeverzwaluw paartjes. Met het spannen van een speciaal vangnet wat voor de nestgangen werd geplaatst konden veel vogels onderzocht worden. Een 12 tal vogels droeg al een pootring die eerder door mij in voorgaande jaren was aangelegd, ze zijn uit de directe omgeving afkomstig, 9 vogels kwamen uit Oudehaske van het zanddepot de Pel, 2 vogels uit de Twigen bij Joure en 1 uit de vaste kolonie te Heerenveen. Speciaal de buurt en de jeugd werd uitleg gegeven over het project en werd getoond hoe ze een vogel vast moeten houden. Het verschil tussen mannen en vrouwen in het broedseizoen werd getoond door bij de vogel over de buik te blazen. Vogels met een blote buik waren vrouwtjes (broedvlek) en die met goed ontwikkelde cloaca en een buik met veel veertjes waren mannetjes. De jeugd mocht regelmatig een van de onderzochte en geringde vogels de vrijheid geven.
Op 10 mei kreeg ik via deze blog een reactie van Anneke Bloemsma uit Oudehaske. Zij had een Tapuit gevonden onder haar vensterruit. De vogel werd me dezelfde dag nog getoond. Het bleek om een volwassen vogel te gaan die "modder" vet was, de vogel woog 41.3 gram en had vetscore 4 (5 is hoogste) . De vogel bleek een mannetje te zijn , zeker op weg naar zijn noordelijker gelegen broedgebieden. De vleugellengte werd vastgesteld op 105.0 mm , Staart 57.0 mm en loopbeen 28.8 mm. Daarmee valt de vogel erg op en kan hij ongetwijveld tot de Groenlandse vorm gerekend worden. Vondsten van Tapuiten komen niet zoveel voor in Skarsterlan, de doortrek kan soms wel tot diep in mei plaats vinden. Zo zag ik op 20 mei er ook nog op het bedrijven terrein de Ekers in Joure. Broedgevallen in juni moeten in de toekomst niet uitgesloten worden. De vondst zal voor de Wetenschap bewaard blinven.