NIEUWSBRIEF 78. Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
Voorbeschouwing Nieuwsbrief nieuwe stijl.
Jan de Jong
Voorwoord. Als vogelkundig medewerker van de Leeuwarder Courant schrijf ik al vanaf oktober 1977 als opvolger van Gerrit Bosch (1893-1981) regelmatig informatieve stukjes voor kranten en tijdschriften. Gerrit Bosch schreef in zijn periode met het doel de (soorten)kennis over vogels en de natuur met name in Friesland te vergroten en om de natuurbescherming in zijn algemeen meer te propaganderen. Deze doelstelling onderschrijf ik en is heden ten dage nog actueel. In de loop der jaren zijn er al duizenden korte en langere artikelen/publicaties verschenen. Hieronder wat aantekeningen uit de ons achterliggende periode.
Foto © Peter Boltjes De roodborst is een graag geziene wintergast in veel tuinen en parken in Friesland.
Tijdspad met hindernissen. De tijd staat niet stil en de ontwikkelingen binnen vogelend Friesland zijn razendsnel gegaan na 1975. Zo had mijn voorganger Gerrit Bosch niet de beschikking over een computer en moest alle correspondentie jarenlang nog veel met de hand geschreven worden. In de eerste periode na oktober 1977 heb ik ook nog heel veel geschreven met correspondenten, soms per brief maar meestal per briefkaart. Telefoon was er al wel. In de eerste jaren van mijn freelance werk had ik nog niet de beschikking over telefoon en moest ik met een zak vol kwartjes en dubbeltjes naar een telefooncel om te bellen. Een typmachine was er al wel die werd veel gebruikt na mijn dagelijks werk als goud en zilversmid in Joure bij de gouden ringen fabriek van Aller Spanninga aan de Harddraversweg.
De literatuur voor particulieren was nog schaars en goede werken duur in die tijd. Toen de telefoon en later de computers meer in opmars kwamen en de eerste email aansluiting (17-1-1988) in ons land plaats vond voor publiek ging alles razendsnel. In 1995 startte Nina Brink haar Word Online en ging de @wolmail.nl van start. Begin 2000 sloot ik me aan met mijn persoonlijke email en kon ik mijn eerste email versturen. Destijds nog naar het Vogeltrekstation in Heteren (werd later Wageningen). Er waren toen nog maar weinig mensen/instanties die via email te bereiken waren.
Veranderingen. Na 2000 ging dat snel veranderen en email/internet/en later de mobiele telefoon (met camera!) Zorgden voor een enorme versnelling van het digitale (vogel) tijdperk en ook dus voor het doorgeven van vogel en natuurmeldingen. Ook de fotografie had niet stil gezeten (betere camera’s) en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt door eenieder. Dit zorgde onder anderen voor een betere bevestiging van bijzondere soorten. Heden ten dage is deze rage uitgebreid tot een leger van amateurfotografen die via allerlei kanalen (Facebook /Whatsapp groepen, etc.) hun ervaringen delen met anderen. Veelal achter bijzondere soorten komen en die voor hun eigen archief/soortenlijst willen scoren. Vaak staan er enorme groepen fotografen bij één bijzondere soort. Het persoonlijk aanschouwen/vastleggen heeft meer een andere wending genomen (statusverhogend) en wordt dan ook door velen het liefst uitgebreid gedeeld op internet, wat weer leidt naar meer bezoek aan de zeldzaamheid.
Foto © Jan van Arkel. De kruisbek is in Friesland nog steeds een schaarse (broedt)vogelsoort en wordt voornamelijk in het oosten van de provincie waargenomen.
Het digitale tijdperk zorgt dus heden ten dage voor een enorme versnelling van vogelnieuws zodat ook iedereen bijzondere soorten kan waarnemen/fotograferen. Dat heeft dan ook, hoe gek het ook mag klinken, zo zijn problemen voor historische provinciale overzichten. Op allerlei plekken op internet verschijnen meldingen /waarnemingen/foto’s en bijzonderheden van de meest vreemde soorten, wel of niet gedocumenteerd. Landelijke organisatie zorgen steeds meer voor een waarnemingsoverkoepeling en lokale en provinciale organisaties zien (vooralsnog) geen kans om een provinciale soorten overzicht te kunnen bundelen (is te complex en enorm verspreidt). De coördinatie en publicatie van nieuwkomers /zeldzame gasten/bijzondere broedvogels in Friesland zou daarin verandering kunnen brengen. Provinciale overzicht. Het laatste grote provinciale overzicht van vogels wat in Friesland is gepubliceerd dateert al van jaren terug (1976-79 Vogels in Friesland deel 1 t/m 3) en omvat alle soorten die er destijds bekend waren. Na die tijd (alweer bijna 50 jaar geleden) zijn er maar weinig overzichten gepubliceerd waarbij een volledig beeld wordt gegeven van de Friese vogelsoorten. Landelijke overzichten zoals de recente Vogelatlas van Nederland (SOVON 2018) geven ook van maar enkele soorten een meer specifiek provinciaal inzicht. Steeds meer organisaties /verenigingen/bonden/ natuurclubs en werkgroepen in Friesland spitsen hun onderzoek toe op specifieke doelen en doelgroepen, wel of niet verbonden in (werk)groepen. Een voorbeeld daarvan is de BFVW die zich meer en meer op de weidevogel soorten (welke al decennialang bedreigd worden!) toespitst per aangesloten wacht/afdeling. Mede door landelijk waarnemingsoverkoepeling en de vergrijzing binnen het beschermingswerk (praktische inzet) is er enorme behoefte aan natuurliefhebbers die zich actief willen inzetten voor de praktische bescherming van allerlei soorten. Kennisoverdracht en soortenkennis is hier een belangrijk punt. De effecten van nieuwe wet en regelgeving binnen gemeentelijke en provinciale overheden zou m.i. meer door lokale (flora/fauna) werkgroepen bekeken kunnen worden zodat lokale negatieve effecten voorkomen kunnen worden. Er zijn steeds meer landelijke organisaties die strijden voor landelijke wettelijke handhaving wat soms tot langdurige (provinciale/gemeentelijke) procedures lijdt. Een provinciaal overzicht (na 50 jaar!) van de Friese vogelwereld zou voor veel bestuurslagen binnen gemeentelijke en provinciale beleids- en overheidstaken een goede zaak zijn. Hun inzicht/beheer is bepalend voor het behoud van de nog steeds groene provincie Friesland. Ook is er dan een beter inzicht aanwezig voor de bewoners over “het wel en wee” en het voorkomen van allerlei flora en fauna (waaronder veel rode lijst) soorten in de Friese natuur.
Vogelkundige Leeuwarder Courant.
Toen ik als freelance vogelkundig medewerker voor de Leeuwarder Courant in oktober 1977 begon waren de inventarisaties in het veld voor het standaardwerk “Vogels in Friesland deel 1,2,3” nog aan de gang. Heb daar destijds dan ook volop aan meegewerkt. Een speciale Stichting “Stichting Avifauna van Friesland” verzorgde de inventarisaties en met hulp van veel vogelwachters /nazorgers /vrijwilligers werden gebieden geïnventariseerd op het voorkomen van de broedvogelbevolking. Uit de vele contacten die ik destijds binnen de provincie Friesland had en kreeg werden “nieuwtjes uit de natuur” snel verspreidt en kwamen via kranten en tijdschriften bij het Friese volk. Het blad Vanellus (orgaan van de BFVW) was en is m.i. daarbij van doorslaggevende betekenis geweest. De praktische inzet/bescherming staat daarbij nog steeds centraal en is per gebiedseenheid geregeld.
Inzet Nieuwsbrieven levert veel info op. Na een grote computerstoring en kort erna gehackt te zijn verloor ik als vogelkundig medewerker in korte tijd onder anderen een groot deel van mijn email adressenbestand en kon ik maar een klein deel van mijn correspondenten via specialistische hulp terugvinden. Er werd een veel snellere laptop /computer en beveiliging aangeschaft en een groot deel van de verloren emailcontacten moest via adressen en telefoongegevens nagetrokken worden. Een immens werk wat me destijds heel veel tijd heeft gekost. Via Facebook/Messenger en in de loop der tijd zijn toch nog flink wat email adressen teruggevonden. Door het regelmatig verzenden van Nieuwsbrieven kwamen er in de loop der jaren steeds meer berichten binnen.
Vanaf 4 oktober 2021 zijn er thans 77 Nieuwsbrieven van mij met informatie over vogel en natuurnieuws uit de provincie Friesland verschenen. Het is belangrijk om natuurnieuws en ervaringen te delen met lezers /belangstellenden en collega-onderzoekers. Uit deze contacten komen veel leuke en bijzondere meldingen die het delen via een Nieuwsbrief waard zijn. Zo zijn er in 2024 maar liefst 22 nieuwsbrieven verschenen. Intensief zijn er elke dag (!) aantekeningen verzameld over bijzondere gebeurtenissen omtrent natuurwaarnemingen en ervaringen. Dat leverde enorm veel reacties op. De Nieuwsbrieven werden tevens ook op mijn Blog geplaatst en konden zo door de waarnemers/melders; https://blog.seniorennet.be/frieslandnatuurnieuws/ bekeken en bestudeerd worden. Na het verschijnen van de 77e Nieuwsbrief heb ik een korte pauze ingelast (rustpauze) tot eind december 2024. Het intensieve volgen en noteren (door 1 persoon op leeftijd) neemt heel veel tijd en energie in beslag. Vandaar ook dat ik besluit het wat rustiger aan te doen zodat ikzelf meer tijd overhoud voor privé. De Nieuwsbrieven verschijnen dus nog wel maar zullen wel wat korter zijn en wat anders ingedeeld.
De toekomst. Hoe nu verder is een belangrijke vraag die me al een tijdje bezighoudt. Voorlichting over de Friese flora en fauna is nog steeds van groot belang, met name voor de directe natuurbeleving/bescherming en kennisoverdracht. We moeten ons als samenleving wel gaan realiseren dat niet alles meer kan in deze maatschappij. Opgroeien met kennis van de natuur (en hoe deze te beschermen) is van essentieel belang voor alle inwoners en een van de (belangrijkste) bouwstenen voor een goed milieu. Leren hoe we allerlei soorten kunnen behouden door hun levensloop (voeding) te kennen in een zo groot mogelijke variatie is m.i. een van de belangrijkste basisregels. Vanaf 1975 tot heden zijn de rode lijst soorten in ons land enorm gegroeid en ondanks de inzet van de moderne technologie/wetgeving en enorme toename van allerlei natuurclubs /verenigingen en natuurwerkgroepen zijn veel soorten toch nog bedreigt in hun bestaan. Er gaat iets fundamenteel mis met de direct bescherming van veel soorten zowel juridisch als in de praktijk. Voor veel soorten is het m.i. al te laat, zij zullen in de toekomst drastische afnemen of verdwijnen uit onze Friese samenleving. Het is dan ook van groot belang dat waarnemingen en inventarisatie gegevens niet verdwijnen in archieven van overkoepelende organen en alleen gebruikt worden voor statistisch onderzoek. Ergens moeten we een weg zien te vinden in een betere samenwerking die leidt tot meer stabiliteit en variatie van soorten in de Friese flora en fauna zowel binnen provinciale als gemeentelijke grenzen. Een nieuw standaardwerk over de Friese vogelwereld zou mijns inziens daarbij verhelderend kunnen werken. Van enkele (natuur)gebieden zijn al wat recente inventarisaties verschenen (o.a. van de Friese Waddeneilanden).
Jan de Jong (74) Joure.
-Vogelkundig medewerker LC (Leeuwarder Courant) oktober 1977- heden.
-Twee wekelijkse publicatie van vogelnieuws in de LC. -Publicist natuurnieuws in diverse tijdschriften/jaarverslagen (vanaf 1975). -Vogelringer Vogeltrekstation Wageningen NIOO/KNAW (vanaf 1985). -Vrijwilliger Staatsbosbeheer (sinds 1985). -Boerenzwaluw onderzoeker in Friesland (sinds 1992). -Ring onderzoek aan oeverzwaluw in Friesland.
Elias Annes Borgerstraat 66 8501 Joure. Friesland/Nederland. Tel; 0513-414788. Email; j.d.jonglc@home.nl of j.d.jongringer403@home.nl
|