Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    16-02-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 57. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

     Natuurnieuws uit Friesland in de eerste helft van februari 2024.

     01-02. Vanmorgen een sperwer op mussen jacht in onze tuin in Warga. Hij zat bij ons op het vogelhuisje, ik had net de vogeltjes gevoerd, het lukte hem niet er 1 te pakken (Hielke en Aleida Fennema). In Oranjewoud een mandarijn eend gezien (Bertus van Es, Heerenveen). We zagen vandaag ooievaars bij de Gerdykster wei in Beetsterzwaag (Johan van der Veen, Drachten). Twee nijlgans in It Heidenskip (Thomas van der Veer, Workum). In Oranjewoud zaten twee bosuil gezellig in een holle boom met een hartvormig gat (Jan Oord, Mildam). Bij Castro Marim in Zuid-Portugal een leucistische kuifleeuwerik. De soort is daar nog ontzettend talrijk (Jean Niesz, Belgie).

    Foto © Jean Niesz.

    01-02-2024. Een leucistische kuifleeuwerik in Zuid-Portugal. De kuifleeuwerik komt al zeker sinds 2000 niet meer voor in de provincie Friesland. Waarnemingen op Friese gronden worden ook steeds zeldzamer. Foto’s van kuifleeuweriken in Friesland zijn zeldzaam .Hij is ook als broedvogel verdwenen uit Friesland.

    Opmerking Jan de Jong; Gerrit Bosch noemt in een artikel in het Leeuwarder Nieuwsblad van 28-1-1933. “Ze broeden in droge streken in Zuidoost Friesland (hij bedoelde w.s. Gaasterland). Ook zonder vorst ziet men ze soms met musschen in de buitenwijken”. Op 26-1-1933 joeg Gerrit Bosch 3 kuifleeuwerik van de paardenmest op aan de Zuidersingel bij het tramstation in Leeuwarden.


    02-02. Vandaag was ik verheugd om m’n eerste binnenlandse scholekster van dit jaar te zien, bij Scharnegoutum (Pascal Osinga, Scharnegoutum). In Eernewoude bij Reid om é Krite 1 ijsvogel man gezien (Robert Wagter). Bij het Zuiderhavenhoofd in Harlingen 1 zwarte roodstaart (Esther van der Veen).  Op de A6 in het Tjeukemeer 1 kerkuil dood door verkeer (Ida Bek en Twan Zijlstra). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg > 3000 kievit (Jolanda Wannet). In de Anjumer en Lioenssenserpolder grote groepen kieviten (1300-470-2100-720-400), zeker 4990 geteld (Ben Koks).

    03-02. Groepje van 50 sijs in het Oosterschar bij Sintjohannesga (Johannes en Gea Koster). Vandaag de eerste scholekster (hij was alleen) bij museum Belvedère in Oranjewoud. Hier verzamelt zich elk vroeg voorjaar een grote groep om te foerageren bij het meertje en de omliggende weilanden (voor zolang die er nog zijn). Nog niet eerder zag ik zo vroeg al een exemplaar (Jouke de Glee, voorzitter vogelwacht Tjalleberd). Op de Duurswoudsterheide 1 zwarte specht (Wickard Zuidersma). Op de A6 in het Tjeukemeer bij de brug 2 ransuil dood als verkeersslachtoffer (Ate Groenveld). In de haven van Vlieland een kuifaalscholver (Bart Vastenhout). Groep van 300 stormmeeuw in de Weperpolder (Koert Scholten). In de Lendepoolder bij Wolvega 1 bokje (Erik Menkveld). Bij het weidevogelreservaat Skrok bij Wommels 27 voedselzoekende grutto, 1 kluut en 1 scholekster (Klaas van der Galiën).  In de Bocht van Molkwar 1175 wulp en 45 scholekster (Lolke Veenstra).  In de Groote Veenpolder bij Slijkenburg groep van 85 holenduif (Kerstin Monsanto). Vandaag tussen de Bildtpollen en het Noorderleeg 40 bergeenden op 2 grasvelden (Ita Spoelman). Vanavond om 22.30 hoorden we de eerste scholekster weer die elk jaar weer bij ons op het erf bij ons in Warga broedt tussen de kuilbulten tussen twee zandslurven (Keimpe Gerrit de Boer, Warga).

    Foto © Pascal Osinga

    02-02-2024. Scholekster keren vroeg terug naar de broedplekken door het zachte winterweer.

    04-02. Groepje van 25 sijs in elzen in het Oosterschar bij Sintjohannesga (Johannes en Gea Koster). Bij Harlingen een kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Tseard Mulder). Bij de haven in Makkum 1 tjiftjaf gezien (Ruben Drost). In Bakkeveen groepje van 5 appelvink (D. Rietveld). In de Anjumer en Lioessenserpolder grote groep van 5000 goudplevier (Rommert Cazemier). In Drachten bij de Bouwen 1 witte kwikstaart (J. Dolstra).  Groep van 20 staartmees bij It Heechsân te Eastermar (Karin de Vries). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 11 bergeend (Bouke Sienema). In Leeuwarden/Nieuwland groep van 30 koperwiek (C.de Vries). In de Anjumer en Lioessenserpolder meer dan 5000 kievit (Jolanda Wannet). Bij het weidevogelreservaat Skrok in Wommels 25 grutto en 3 scholekster terug (Sander B). Vandaag zag ik een geringde man merel bij ons in Scharnegoutum achter huis met een pootring uit Zweden. Hij bleek geringd te zijn op 23-03-2022 als tweede jaars man op het Zweedse eiland Öland bij de plaats Ottenby. Afstand; 772 km (Pascal Osinga). Een witte kwikstaart hier in Berltsum boven ons huis (Ita Spoelman).


    05-02. De ijsvogel is er weer even bij onze vijver in Oudwoude. Ook een tiental staartmees bij de voedertafel en pinda's. Ook morgens wel 10 a 14 merel in de tuin (Willem Jonkman). Een vrouw zwartkop in de tuin te Leeuwarden (Henk en Froukje van der Schuit). Tussen Snikzwaag en Akmarijp zag ik op de weilanden zeer grote troepen van pl. 20.000 brandgans. Ook de kieviten waren daar terug, maar nog geen grote aantallen. Wel de goudplevier met een grote groep van 2000 op de weilanden tegenover de Blaugerzen, tussen de kieviten. In de Blaugerzen zag ik tussen de kieviten en goudplevieren mijn eerste groep van 17 kemphaan aan het foerageren (Lykele Zwanenburg, Dronten). Vandaag de 1e scholekster savonds boven ons huis in Sneek, het paar heeft altijd een nest op het platte dak. Gewoonlijk komt hij rond 18 februari hier voor het eerst terug (Jappie Boersma, Sneek).

    06-02. Bij Heriksein 1 kerkuil dood verkeersslachtoffer (Rommert Cazemier). Bij het Burgumermar 1 zeearend gezien (Jacob Hanenburg). Bij Nijland /’t Marlân 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Ate Groenveld). Groepje van 40 grote barmsijs in Potmarge te Leeuwarden (Reitze van der Werf). In Camminghaburen te Leeuwarden 1 scholekster (Jeroen Breidenbach).  In natuurgebied De Deelen 1 klapekster gezien (Martin Boomsma). Bij Dokkum 1 grote gele kwikstaart overvliegend (Rick de Groot).

    Foto © Jan Alberts (uit archief)

    25-11-2011. De grote gele kwikstaart wordt steeds vaker in de herfst en wintermaanden in Friesland gezien.


    07-02. Groepje van 12 kruisbek in het Drents-Friese Wold bij De Stoevert (Mike Jeffrey). In het Alpherbosch te Beetsterzwaag een grote lijster zingend (Willem Bosma). Bij de Wyldlannen bij Alde Feanen groep van 4600 kievit (Gerrit Jellema). Twee scholekster te Berltsum/Berlikum gezien (Gerard Westerhuis). Groep van 1000 topper te Kornwerderzand aan Wadkant (Arjan Bakker). Aan de Schorumweg op Ameland 2000 scholekster (Joppe Lodewijks). In Joure een 1e heggenmus zingend en op het dak van het Bornego college te Joure al 2 scholeksters terug. Op 29 januari hoorde ik ook al een zanglijster zingend aan de Klamp in Joure. Mooi vroeg.  (Tonny de Jong). Op de Duurswoudsterheide 1 citroenvlinder zonnend (Martin Manson). In de Twijzelermieden 1 otter gezien (Alwin de Jong). Bij Teerns /Oeble om Wei 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Rommert Cazemier). Op de Vogelpôlle op Ameland groep van > 100 IJslandse grutto (Leonoor van Muijden). Aan het Sneekermeer bij Griene Dyk 1 vrouw bruine kiekendief jagend (Dick Pruiksma). Vandaag aan de Hylperdyk vlak voor Workum een ijsvogel, hij vloog vlak boven de sloot (Sytze de Boer, Hemelum). Eerste scholekster land weer op platte dak bij ons in Sneek, een plek waar hij elk jaar broedt (Jappie Boersma). Vandaag tijdens een wandeling langs het IJsselmeer zagen mijn vrouw en ik twee geoorde fuut zwemmen, zo ongeveer tegenover het “Woudagemaal” bij Lemmer (Paul Dirksen). Vandaag was ik op het Noorderleech aan de waddenkust, ter hoogte van Nieuwe Bildtzijl, en zag en hoorde ik daar meerdere veldleeuweriken, hoog boven de kwelder (Netty Way, Oudebildtzijl).

    Foto © Martijn Horsten (uit archief)

    De veldleeuwerik wordt steeds minder aangetroffen in het Friese landschap.


    08-02. De beide zwartkoppen (man en vrouw) komen iedere dag bij ons in Leeuwarden nog een aantal keren langs bij de pindakaas (Henk en Froukje van der Schuit). Drie velduilen zitten hier in Britsum al een tijdje in de wal van een sloot. Als ik in de buurt kom vliegen ze op. Ook vandaag weer een ijsvogel gezien (Simon en Joke Deelstra). Vanmorgen in de Midstraat te Joure 1 turkse tortel op nest (Tsjepke van der Honing). Vanmorgen twee scholekster terug op het dak van de brede school in de wijk de Drait in Drachten. Ze broeden daar elk jaar op het dak. Ze zijn vroeg terug (Eddy Dijkstra). Bij Hommerts aan de zuidzijde van het tunnel Aquaduct Jeltesloot een geringde kerkuil dood gevonden als verkeersslachtoffer. Vogel was op 28 april 2023 als  nestjong  geringd bij De Haan in Doniaga (Piet  M. van der Hoek, Hommerts).


    09-02. Voor het eerst bij ons in het binnen tuintje in Leeuwarden een groepje van 12 a 15 staartmees bij de pindakaaspot (Janneke Grasmeijer). De turkse tortel die op 25 januari al 2 eieren had bij ons in Leeuwarden kwam vanmorgen van het nest. Er lagen 2 dode jongen in net nest, zeker door kou en onderkoeling omgekomen (Feikje Zijlstra).


    10-02. Vanmiddag bij de haak van Leeuwarden een paartje zwarthalszwaan. Zuidelijk van de N31 het Stroekveld nabij Fonejachtbrug duizenden kievit (Klaas Plat, Franeker). Mooi om aan het water te wonen in Stiens. Vandaag twee ijsvogel en een span grote zaagbek aan de Stienservaart. (Ger Boersma).  Vandaag een ijsvogel in het Hemmemapark in Berltsum/Berlikum (Ita Spoelman). Vandaag 2 scholekster overvliegend te Grou aan de Beatrixweg (Lutske Melein). Ik hoorde vandaag de eerste merel van dit jaar zingen hier in Scharnegoutum (Pascal Osinga). Vandaag hoorde ik tijdens de SOVON-wadvogeltelling al meerdere veldleeuweriken uit volle borst zingen boven de kwelder van de Bildtpollen bij Nieuwe Bildtdijk (Arjen de Haas, Grou). In Olterterp in de Amvestbossen 1 vrouwtje noorse winterjuffer libel (Antoine van der Heijden).

    Eerste honingbij in tuin voedsel zoekend op sneeuwklokjes in Joure (Tonny de Jong).

    11-02. Vanmorgen 1 zanglijster zingend aan de Groenhof en de merel zong aan de Haskerveldweg in Joure (Durk Visser).  Vandaag in Oudwoude om ongeveer 13 uur een zwarte roodstaart zitten op de gootrand van de buren. Bewegelijk en onrustig.  Een mannetje met een witte vleugelvlek (Wim Timmermans). Afgelopen zondagmorgen heb ik een veldleeuwerik mogen spotten in Oude Willem -Appelscha. Een voormalig akkerbouwgrond is omgevormd naar natuurgebied welke ik al een aantal jaren monitor. Ook graspiepers zijn er weer en de vorige week heb ik ook een roerdomp mogen verwelkomen (Jos van den Akker, Oosterwolde).


    12-02. Vanmorgen twee scholekster op ons erf in Tjerkgaast. Voor mij de eerste waarneming dit jaar (Marten van der Heide). De eerste 4 scholekster zijn vanochtend aangekomen op het strandje van Skipsleat in Joure (Bertus Rijpkema). Vanmorgen een sperwer bij ons in de tuin in Berltsum/Berlikum, hij had een roodborst gepakt (Ita Spoelman).  In korte tijd zag ik twee roerdomp in een berm vlak langs de weg. Eentje tussen Stavoren en Laaxum en eentje tussen Grou en Akkrum langs de weg Leeuwarden-Heerenveen. Vrienden zagen er eentje tussen Lemmer en Tacozijl (Jan Stobbe). Vandaag zag ik in de Blaugerzen bij Akmarijp tien witte kwikstaart en een tiental veldleeuweriken. Enkele veldleeuweriken gaven hoog in de lucht een concert. Verder daar 1 zeearend en in het natte deel kieviten en kemphanen en veel goudplevieren met daartussen een groep van 24 bonte strandloper die druk aan het foerageren waren. Ze waren nog in winterkleed (Lykele Zwanenburg, Dronten). In het nest van de turkse tortel in IJlst  nu 1 jong en 1 ei (Hinko Talsma).


    13-02. In Stiens 1 groene specht (Gerard Mast). In de Knipe 1 grote lijster (Johan Medemblik). In Camminghaburen te Leeuwarden 1 zanglijster zingend (Jeroen Breidenbach). Bij de Wide Mar te Stiens 1 slechtvalk (Lysanne Valk). Bij Azeven Noord te Drachten groep van 35 scholekster (Koert Scholten).  Twee veldleeuwerik zingend bij de Oosterkwelder op Schiermonnikoog (Niels Bronsgeest). Te Skrok bij Wommels in het weidevogelreservaat 2 kluut en 4 grutto (J.J.P. Krop).


    Opmerking Jan de Jong. Kluten kunnen een hoge leeftijd bereiken bleek onlangs. Van Gerard Westerhuis uit Sint Anna Parochie ontving ik recent een melding van een vondst van een kluut met een Hiddensee ring op 30 januari 2018.  Nu pas kreeg hij bericht van dit geval. De vogel werd dood onder de zeedijk aan de kust bij Westhoek gevonden, vermoedelijk aangevreten door een slechtvalk. De kluut bleek op 23 mei 1993 geringd te zijn in Born am Darß in Duitsland (Afstand ruim 487 km). De vogel heeft de ring 24 jaar, 8 maand en 7 dagen gedragen en is daarbij de oudste kluut die in Friesland is gevonden/gecontroleerd. De oudste kluut in ons land werd 28 jaar. Ringvondsten kunnen ons belangrijke informatie verschaffen.

    Foto © Fred Hoorn (uit archief)

    De kluut komt als weidevogel op steeds meer plekken voor in Friesland en kan een hoge leeftijd bereiken.


    14-02. Het legsel van de turkse tortel met 1 jong en 1 ei in IJlst is mislukt, de ouders zijn niet meer bij het nest (Hinko Talsma). Twee scholekster terug op industrieterrein in de Herik in Leeuwarden (Jelmer Groen). In de Tjaarda’s Bosch te Oranjewoud 1 kruisbek en 1 groene specht (Peter Schutten). Te Ferwert 1 grote lijster zingend (Henk Hiemstra). Te Hoorn op Terschelling 1 zwarte roodstaart (Trinus Hek). In het Oosterschar bij Sint Johannesga 1 havik in baltsvlucht (Bauke Sienema). Groepje van 20 koperwiek te Huizum -west in Leeuwarden (Lieve Veldstra). Tussen Woudsend en Spannenburg 1 buizerd dood als verkeersslachtoffer (Lolke Visser/Melding Jentsje Schraa, Joure).


    15-02. Vanmiddag 1 paar scholekster rustend op platte dak op industrieterrein Zuid in Joure en aan de Edisonweg aldaar een koolmees man druk aan het zingen (Jan de Jong).  Vandaag de eerste scholeksters gezien bij Stiens. In de nacht van 12 op 13 februari hebben we ze ook in Feinsum gehoord, de volgende dag echter waren ze er niet meer (Betsje Brameijer, Feinsum). De scholeksters zijn ook weer te vinden in Koudum bij de Morra, ook bij onze buren op het dak zijn ze ook geregeld weer te zien (Trees Westendorp, Koudum).  Twee grutto terug bij Skrins weidevogelreservaat bij Wommels (Bouke Roosma).

    Foto © Thea de Ruijter, Nijkerk (van /Facebook).

    15-02-2024. De grutto keert nu snel terug uit het overwintergebied in Afrika naar de natte graslanden in Friesland.


    In Katlijk, Bontebok en Oranjewoud zang van de grote lijster gehoord (Bauke Sienema, Heerenveen). Bij de Belvedère in Heerenveen 2 bosuil (Michiel van Ettingen). Groep van 50 kramsvogel bij Gerbrandygemaal aan Sneekermeer (Jappie van der Pol).     In Westerbakkeveen 1 heikikker gezien (Bennie Henstra).

    Foto © Bennie Henstra

    15-02-2024.  De heikikker heeft een duidelijke voorkeur voor de landschapstypen heide, hoogveen, laagveen en half natuurlijk grasland. In Friesland komt ie vooral in het zuiden en zuidoosten van de provincie voor.

    Tot zover de waarnemingen en vondsten in de eerste helft van februari 2024.

     Ook in de eerste weken van februari kwamen er veel berichten binnen. Vooral de terugkeer van de eerste weidevogels in het binnenland van Friesland stond centraal. Inmiddels zijn de eerste scholekster en grutto’s gearriveerd.

    De kieviten gaan nog niet “oer de wjuk” doch met dit zachte aanhoudende weer zal dit niet lang meer duren.  De turkse tortels hadden al jongen doch op meerdere plaatsen zijn ze omgekomen door kou of onderkoeling. Allen heel hartelijk bedankt voor de vele meldingen die ik de afgelopen weken heb mogen ontvangen.

    We kijken uit naar de terugkeer van onze zangvogels. Gisteren hoorde ik alweer een koolmees luid zingen op het industrieterrein in Joure zuid. Zouden we dit jaar een vroeg broedseizoen krijgen?

    Houd ons op de hoogte van de bijzondere gevallen die U tegenkomt in de natuur.   


    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen of aanvullingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen kon ik helaas door tijdsgebrek opnemen.

    Joure, 16 februari 2024

    Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

    E-mail; j.d.jonglc@home.nl

    Tel.0513-414788

    16-02-2024, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!