Ringvangsten aan het Tjeukemeer op 1 en 3 september 2011.
Begin september kon er in de vroege ochtend weer onderzoek aan vogels worden gedaan aan de Noordoever van het Tjeukemeer. De vangbanen en de ringplek lag er weer goed bij en er waren volop vogels aanwezig. Voor de gevangen aantallen van 1 en 3 september zie de Bijlagen onderaan dit verslag. Op 1 september ving ik een 4 tal Pimpelmezen in de opgezette netopstelling. Een vogel daarvan had een opmerkelijk geler gekleurd verenkleed en gedroeg zich wat vreemd tegenover de andere soortgenoten in het verzamelnet. De vogel zat met opgeheven kop en maakte zich erg breed. Ik vond dit opmerkelijke imponeergedrag en appart om te zien. Opmerkelijk was dat de vogel dit zelfde ook deed toen ik hem op de foto wilde zetten.
Als sinds het begin van deze eeuw (rond 2000) worden er op het Tjeukemeer op de eilanden Oud kerkhof/Margjepolle en Tsjûkepolle kokmeeuwjongen geteld en worden er jonge vogels geringd. Het ringen van deze vogels is (helaas) een kostbare zaak geworden zodat we ons altijd moeten beperken tot enkele 100 den vogels want ze kosten ons 0.56 euro per stuk. En op zo'n ringmorgen ben je al snel 225 euro kwijt! Veel geld, als je weet dat een groot deel van de jonge vogels (zeker 60%) in het eerste levensjaar sterft. Toch proberen we dit nog vele jaren vol te houden om aan de weet te komen waar onze Kokmeeuwen van het Tjeukemeer zoal omzwerven en of ze ver weg trekken.We zijn nog altijd op zoek naar sponsors die ons willen ondersteunen in dit onderzoek. Per streng ringen van 50 stuks is dit een kostenpost van 28 euro. Graag zouden we in 2012 eens een 1000 tal flinke grote jonge vogels willen ringen . Mochten er mensen zijn die ons financieel willen steunen dan graag!
De tellingen worden al sinds jaren door de Vogelwacht van Oosterzee onder leiding van Jan de Vlas eind april/begin mei uitgevoerd . Het aantal broedparen van Kokmeeuwen op de drie eilandje is sinds de jaren 2001 al sterk afgenomen , waren er in 2001 nog een 3151 broedparen in 2011 waren daar maar meer een 1298 van over. De afname is voor een groot deel te verklaren doordat de begroeiing op de strekdammen sterk is toegenomen en op diverse plekken bomen of struiken zich ontwikkelen. Ook predatie door Zwarte kraai komt de laatste jaren steeds meer voor. In 2011 zijn er op de Margjepolle een 70 tal nesten verstoord door mensen en zijn op de strekdam bij Oosterzee ,waar ook een 30 paar aanwezig waren , alle eieren uitgehaald. Vermoedelijk is een "meeuwenhater" actief geweest. Toch bleven er ook in 2011 nog genoeg jonge vogels over om van een ring te voorzien. Op 3 juni 2011 ringden we (Eelke Haagsma Bolsward, Jan de Vlas Echtenerbrug en Jan de Jong, Joure) een 449 jonge kokmeeuwen op een van de eilandjes.
Van Ringer Eelke Haagsma uit Bolsward kreeg ik onlangs enkele terugmeldingen die het vermelden waard zijn.
1. Ring Arnhem 3623705 Op 7 juni 2004 geringd als nestjong op Tjeukemeer. Deze vogel werd op 18 mei 2011 als vrouw na eerste kalenderjaar (waarschijnlijk) op het nest afgelezen met een telescoop in de Zwillbrocker Venn, Flamingo-Insel in Duitsland. Duitse ring onderzoekers van Vogelwarte Helgoland melden dit. Opmerkelijk dat de vogel 110 km van zijn geboortegrond in het broedseizoen daar werd aangetroffen.
2.Ring Arnhem 3631731 Op 3 juni 2005 geringd als nestjong op het Tjeukemeer. Na 975 dagen werd de vogel op 3 februari 2008 (in de winter dus) aangetroffen te Chester Close bij London in Engeland. De vogel met ring werd daar door een waarnemer met een telescoop afgelezen en gemeld aan de Engelse Ringcentrale. De afstand tussen Tjeukemeer en de waarneemplek in Engeland is zeker 436 km.
3. Ring Arnhem 3645571 Op 8 juni 2007 geringd als nestjong op het Tjeukemeer. Op 20 augustus 2011 is de vogel dood gevonden door Paul Stephenson uit Harborne in Birmingham. De vogel werd vers dood gevonden bij Hill Hook in Local Nature Reserve bij Sutton in Engeland op 443 km van het Tjeukemeer. De vogel heeft de ring maar 1534 dagen gedragen.
Zo zie je maar dat jonge Kokmeeuwen uit het binnenland van Friesland alle kanten uit kunnen trekken en zwerven. Het loont dan ook de moeite om eens naar een dood gevonden meeuw te kijken of er toevallig ook een pootring aangelegd is. De laatste 10 tal jaren worden er ook veel waarnemingen met telescoopkijkers gedaan in Europa, ook in Friesland zijn daar mensen mee bezig. Ze letten dan speciaal op vogels die naast de metalen ring ook een plastic ring met een zeer duidelijke inscriptie dragen. Ook enkele van "onze" vogels van het Tjeukemeer dragen een kleurring. Mogelijk dat U een dezer dagen er een tegenkomt, meldt het ons dan even. In Nederland zijn er vele geringd, doch ook gekleurringd.
Van T.Cuperus ontving ik onlangs een melding dat hij met zijn metaal detector een pootring gevonden had van een vogel in de omgeving van Sexbierum , deze ring met inscriptie Vogeltrekstation Arnhem 5.155.286 bleek al enige tijd geleden aangelegd te zijn bij een Waterhoen. Vondsten van pootringen met een metaaldetector kunnen al lang in de grond hebben gelegen doch ze kunnen ons wel degelijk nog informatie verstrekken. Als vinder ben je zowiezo nieuwsgierig wat het is en wanneer de vogel geringd is. De Waterhoen bleek op 14 februari 1991 te Franeker geringd te zijn als na tweede kalenderjaar vogel door A.G.Bakker uit Franeker.De verstreken tijd tussen het aanleggen van de ring en het vinden was maar liefst 20 jaar + 6maanden en 22 dagen. Belangrijk in dit geval is dat de exacte vindomstandigheden van de ring goed gemeld worden anders zou je maar al te snel concluderen dat de Waterhoen meer dan 20 jaar oud geworden is. Volgens de Europese Ringcentrale is de oudste Waterhoen zeker 18 jaar en 7 maanden (Copenhagen 403675). Hoe oud deze vogel uit Sexbierum is geweest weten we dus niet exact. Blijf vondsten vooral melden!