Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 75 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 74 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 73 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 72 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 71 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Joure.

    Me eerst even voorstellen.    Mijn naam is Jan de Jong.

     Wel ik ben een 60 plusser (geboren 18-6-1950) en al zeker 46 jaar werkzaam geweest als Goudsmid bij een Gouden ringen Fabriek (AS) in Joure. Nu ben ik met pensioen  en  zet me in voor het Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoek in de Natuur. Als Vogelringer ben ik verbonden aan de NIOO/KNAW/VOGELTREKSTATION en doe mee met het Vrijwillig Wetenschappelijk onderzoek  aan vogels.  Ik ben dus heel veel bezig met ringen, zowel voor de trouwlustige( mens) in mijn arbeidsverleden als voor de vogeltjes (wetenschap).Het mooie is dat van beide een uitvoerige registratie wordt bijgehouden.Ook bij vogels worden broertjes, zusjes en broedparen geregistreerd.

    Al vanaf mijn prille jeugd hou ik me bezig met de natuur, ik bestudeer naast vogels ook vlinders, kevers, planten, insecten , etc. Ben opgegroeid in de omgeving van de petgaten van het Ooster en Westerschar  bij Sint Johannesga en geboren te Vierhuis, dat ligt net ten NO van het Tjeukemeer tussen  Rotsterhaule en Delfstrahuizen.

     Met deze Blog geef ik mijn mening over bepaalde zaken die in de natuur gebeuren/of niet gebeuren. Ook kan men mij om advies vragen over bepaalde zaken.

     Heeft U een vogeltje gevonden  of waargenomen en weet niet hoe het heet, zend dan een foto.

    Een dode vogel  met ring gevonden, ik zoek het graag voor U uit.
    Gooi de vogel NIET weg want deze kan ons nog van dienst zijn in verband  met biometrisch onderzoek. Als  gecertificeerd ringer onderzoek ik vogels die een pootring dragen en leg allerlei belangrijke gegevens vast van dit  individue. Melder van de vogel met ring  krijgt altijd bericht retour betreffende de herkomst van ring en de plek waar en wanneer hij/of zij  geringd is.

    In heel veel gevallen willen we graag bijzondere gegevens vastleggen betreffende biometrie, doodsoorzaak, afwijkend kleed, ziekten, etc.

    Met name het Wetenschappelijk  (vogel)ring onderzoek heeft mijn aandacht.
    Al sinds 1985 ring ik zelf en onderzoek ik vogels aan het Tjeukemeer bij Rohel in het prachtige natuurgebied "Marswâl" van Staatsbosbeheer.

    Verder doe ik uitgebreid  onderzoek  naar de Boerenzwaluw in Friesland (sinds 1992). Boerderijen en schuren met meer dan 20 paren worden bezocht en war mogelijk de oude vogels geringd en onderzocht en de jongenproductie bijgehouden. Soms  worden ook alle nestjongen  geringd als de nesten vrij gemakkelijk te benaderen zijn. De laatste jaren krijg ik steeds meer reacties binnen.
    Ook van mensen die jaren achtereen de aankomst en vertrek data hebben bijgehouden van "hun" zwaluwen. Sommige tijdreeksen bevatten data van de afgelopen 10 a 15 jaar!

     Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    Foto Jan de Jong.JPG (140.6 KB)   

    08-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (60 Stemmen)
    11-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rivierkreeft in Gaasterland gevonden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Grote  kreeftachtige  duikt op in muskusrattenval.

    Onlangs kreeg ik van Anne van de Zee uit Rijs enkele foto's toegezonden (gemaakt met mobiele telefoon) van een  vreemde kreeftachtige die vorige week zondag  door zijn broer in een muskusrattenval werd aangetroffen. De foto's zijn meteen doorgestuurd naar  kenner John Melis  die me bevestigde dat het om een Gevlekte Amerikaanse  rivierkreeft  ging.
    In Gaasterland tref je deze opmerkelijke exoot niet zo vaak aan. Recentelijk lijkt hij op heel veel meer plekken aangetoond te zijn in Friesland, ,o.a. ook in Joure door Tsjepke van der Honing.
    Al eerder had Anne van der Zee kennis gemaakt met een jong exemplaar zo meldde hij me;    " Afgelopen zomer schepte ik met de hand bladeren uit het 'afvoerputje' van de boot (de zelflozende open verbinding met het water via een slang) toen ik in m'n vinger werd gebeten door een dier zo groot als een forse slak, met een gesegmenteerd lijf, zonder poten. Deze zat tussen de bladeren en was door de slang naar binnen gezwommen/gekropen. Een paar dagen later zag ik een soortgelijk dier zwemmen vlak onder het wateroppervlak".
     
    Mogelijk zijn er op meer plekken in Gaasterland en de Zuidwesthoek van deze exoten  aangetroffen. Reacties zijn welkom. Ook oude gegevens van vroeger zijn welkom. 

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl  

    Bijlagen:
    Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft.jpg (169.5 KB)   
    IMAG0456.jpg (133.6 KB)   

    11-10-2013, 16:04 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vreemde gele kleurring aan loopbeen gevonden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onbekende kleurring gevonden op voetbalveld.
    Vandaag kreeg ik een email uit Dokkum binnen van  Lammert Damsma. Hij zond me enige foto's van een soort steltloper die een  opvallende kleurring (geel) met vlag aan zijn loopbeen droeg, hij had de vogel enkele weken terug dood gevonden op het voetbalveld. Aan de andere  poot zat(en) geen ring(en). Dus een steltloper die alleen 1 gele kleurring (met vlag) droeg, de inscriptie op de vlag was zwart en bestond uit de letters AAE. In eerste instantie dacht ik dat het om een Tureluur kan gaan , doch ik twijfel of dit wel het geval is.  Ook weet ik dat Steenlopers wel eens met dergelijke "gele vlaggen" gemerkt worden, doch daar zit m.i. altijd een metalen ring bij. De  vleugel (deels) die bij deze  kleurring behoord is toegevoegd.
    Mijn vraag is wie heeft deze vogel waar op deze wijze gemerkt, en is het werkelijk een Tureluur?
    Mochten er vogel ringers of onderzoekers die inlichtingen kunnen geven  dan hoor ik het graag.
    In de Bijlagen de foto's van de vleugel en de kleurring.

    Reacties graag naar ;

    Jan de Jong, Joure
    Tel.0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    IMG_3198.jpeg (263.4 KB)   
    IMG_3199.jpeg (242.2 KB)   
    IMG_3200.jpeg (244.4 KB)   

    09-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdvogelwacht Joure op bezoek bij ringonderzoek.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 08-10-2013
    Groep jeugdvogelwachters maakt kennis met het ringonderzoek aan vogels.

    Op 6 oktober ben ik morgens al vroeg  afgereisd naar het Tjeukemeer bij Rohel  om daar de mistnetopstelling klaar te zetten zodat de jeugdvogelwachters van de vogelwacht Joure een ringochtend kunnen meemaken. Gelukkig had ik vanmorgen  assistentie van de vaste  helpers Willem Kok en Ronnie Kuipers. Om 4.30 uur waren we al aanwezig en de netopstellingen werden nog tijdens een kleine periode met grondmist opgezet. Gelukkig  trok de mist vrij snel op en konden we de  druppels die achterbleven in de netten snel afschudden. Netten worden nat  van de mist en vallen daardoor voor de vogels snel op. Als geluid is vanmorgen het geluid van de Zwartkop gebruikt. De trek was vanmorgen niet erg heftig.  Wel reageerden de Rietgorzen sterk op het geluid.
    Om 7.30 uur kwam een groep van  9 jeugdleden en een drietal begeleiders onder leiding van Jan Veldman naar de ringplek. Direct al was er een van de jeugdleden zo snel dat ie de diepe greppel niet zag en al een "kletspoot" had. Een groep ging onder leiding van Willem en Ronnie bij de netten langs en de andere groep bleef bij het ringen en onderzoeken van de vogels kijken. Er werd uitleg gegeven over de vogels en waarom er geringd werd. Veel vragen werden beantwoord over de herkenning van soorten en waar op gelet zou moeten worden. Na het ringen  mochten de kinderen zelf de vogel weer loslaten. Aan ieder kind werd uitgelegd hoe je het beste de vogel kon vasthouden zodat de vogels rustig bleven. Gewaarschuwd werd er voor de toch wel wat minder leuke gedragingen van de Pimpelmees, deze kunnen namelijk met hun snavels  flink knijpen en menig  jeugdige vogelaar heeft dat vanmorgen ervaren. Na 9.30 uur vertrokken  alle jeugdleden weer voldaan huiswaarts. Al met al werden er op de toch nog   vrij rustige ringmorgen  79 vogel gevangen. Hieronder  een  verslagje van wat er allemaal  die morgen geringd en gevangen is.

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl 


        

    Bijlagen:
    20131006..pdf (26 KB)   
    kleine karekiet hans verhoeven.jpg (82.1 KB)   
    kleine karekiet met voedsel.jpg (58.8 KB)   

    08-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluwen vroeg vertrokken naar Afrika.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 7 oktober 2013.
    Boerenzwaluwen zijn al uit de schuren vertrokken.

    Dit jaar heb ik als Boerenzwaluw onderzoeker in Friesland op verschillende locaties in totaal 1489 boerenzwaluwen geringd waarvan 881 nestjongen , 355 volwassenen en 255 eerste jaars. Verder zijn er een 152 vogels uit voorgaande jaren met een poot ring terug gevangen. Helaas moest ik  op 1 september abrupt stoppen met het ringen omdat mijn vrouw een ernstig ongeval  kreeg in de douche en ik alle werkzaamheden thuis moest overnemen. Door de ontstane situatie kon ik  de vele vervolglegsels van de boerenzwaluw helaas niet meer  controleren. Toch kreeg ik via  mijn Blog en mijn email  nog vele meldingen binnen van late zwaluwen, nieuwtjes en broedgevallen, waarvoor mijn dank. De meldingen zullen zeker nog in het te maken Boerenzwaluwen Journaal 2013  verwerkt gaan worden.  

    late legsels en de verzorging.
    In Dedgum  zijn  bij familie Westendorp de laatste  boerenzwaluwen al op 30 september vertrokken ,vorig jaar was dat pas rond 6 a 7 oktober. Bij Artina Oppenhuizen in Joure  waren op 25 september de oude vogels nog  in de schuur en de jongen  al vertrokken. Op dezelfde dag ontdekte L. Pasveer in Hulsthorst dat ook daar de ouden en jongen al weg waren, op 13 april waren daar de eersten terug.  Boerenzwaluwen die hun late (derde of vervolg) legsels nog aan het verzorgen zijn in september  kunnen  van de ene op de andere dag zo maar hun nest en zelfs hun al grote  nestjongen verlaten en met  soortgenoten vertrekken naar de overwinter gebieden. In Warns  bij Bauke Smid was dit ook zo, er werden na een natte en vrij koude periode in september legsels met eieren plotseling verlaten. Zelfs nesten met al grote  bijna vlieg vlugge jongen werden dood aangetroffen. Voedsel gebrek kan dan mede een rol spelen, doch de drang om weg te trekken (te overleven) en met de soortgenoten mee te gaan is dan hoger dan de verzorging van hun jongen.

    geen bouwmateriaal door droogte.

    De afgelopen zomer was ook warm en droog. Zo droog zelfs dat zwaluwen  maar moeilijk aan vers klei en modder konden komen om  hun nest te bouwen.  Minke Hoekstra uit Boelenslaan vond daar wat op schreef ze. Zij groef op een geschikte plek op het erf  een ondiepe kuil  en  vulde dit met zeildoek. Daar goot ze wat  water in en  verse modder met gedroogd gras en klei/leem. Ze mengde  het geheel en maakte er een natte maar toch homogene samenstelling van. Weldra  kwamen de zwaluwen op die plek hun bouwmateriaal halen. Regelmatig hield ze  de plek  nat door er af en toe wat water toe te voegen om verdroging te voorkomen. De vogels hebben er de gehele zomer gebruik van gemaakt. 

    late broedgevallen/aankomst en vertrekdata 2013.
    Met het  nog mooie weer in begin oktober zijn er dit jaar op diverse plekken  mogelijk nog late broedparen met jongen in schuren aangetroffen. Ik ben dan ook erg benieuwd of er dit jaar op veel meer plekken de oude vogels inderdaad veel vroeger zijn vertrokken uit de broedschuren/stallen. Hebben ze massaal hun legsels verlaten?  Met de gegevens van de late broedgevallen krijgen we zo een  beeld of veel van de late jongen het toch nog gehaald hebben. Niet overal was er door koude en voedselgebrek sterfte onder de jongen. Laat U meldingen horen!  Bij U opgave ook graag adres/locatie vermelden zodat we  de meldingen  ook op coördinaten kunnen intekenen. 

    Jan de Jong, Joure
    Tel. 0513-414788
    j.d.jongringer403@home.nl



    07-10-2013, 16:12 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/11-17/11 2024
  • 28/10-03/11 2024
  • 14/10-20/10 2024
  • 30/09-06/10 2024
  • 16/09-22/09 2024
  • 02/09-08/09 2024
  • 12/08-18/08 2024
  • 29/07-04/08 2024
  • 15/07-21/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!