Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    01-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 60. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

     Natuurnieuws uit Friesland in de tweede helft van maart 2024.

    15-03. Blauwe reigers hebben al wel zo'n 60jaar een kolonie in Hitzum, in het Westerhitzumerbos, een kleine locatie van Natuurmonumenten (Bouwe en Betty Blanksma). In de Lemsterhoek 40 grote zaagbek (Rommert Cazemier). Te Akmarijp 1 ijsvogel gezien (Henk Pieter Sterk). Bij Warten in It Alt Skroet 1 siberische tjiftjaf (Jelmer Vonk). Op Ameland in het Hollumerbos 4 grote lijster (Harm Jan Kievit).  Vijftig slobeend in De Houtwiel bij Feanwâlden (Wiebe Sjoerd van der Veen). In de Bantpolder in Lauwersmeer 4000 bonte strandloper (Lars Kampjes). Bij Elahuizen in It Swin 1 roerdomp en zeker 10 nonnetjes gezien (Fre-Jan de Vries). Op Landgoed Oranjewoud 1 vrouw mandarijneend (Bouke Sienema, Heerenveen).

    Foto © Hennie Stienstra

    18-03-2024. De mannetjes van de mandarijn eend zijn het fraaiste getekend. Deze man zat in de Surhuizumer Mieden bij Surhuizum en werd prachtig aan de waterkant op foto gezet.

    16-03. In Oterleek bij Heerhugowaard in provincie Noord-Holland (Gemeente Alkmaar) is een nest met 3 eieren van de scholekster gevonden door Willem Overweg (Facebook 16-03-2024/ Water, Land & Dijken).

    Opmerking Jan de Jong; Het is het eerste voor Nederland en zeer vroeg.

    Normaal komen de vroegste eieren rond eind maart/begin april. Zie foto op; https://www.facebook.com/hashtag/scholekster 

    In Scharsterbrug vliegt een mannetje merel al de hele tijd tegen de ramen en probeert zijn evenbeeld te verjagen, het vrouwtje zit te broeden in de heg (Mevr. Van der Meer). In Bakkeveen 1 vrouw appelvink (Peter van de Beek). In de Huitebuursterbuitenpolder groepje van 16 witte kwikstaarten (R. Gjaltema). Aan de Griene Dyk bij Snitser Mar 1 man witsterblauwborst (Dick Pruiksma). In Camminghaburen in Leeuwarden 41 merel overvliegend (Merel Zweemer). Twee velduil jagend in Westerschar bij Rotsterhaule (Jaqueline Knijpstra).  Bij Boelenslaan op N369 t. h. v.  De Fjouwer Roeden 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Erik Gorter). Groep van 1500 kemphaan in de Blaugerzen bij Akmarijp (Koos Jager). Bij Warfstermolen 200 adulte kleine mantelmeeuwen (Ruben Kikkert e.a.). In de Jan Durkspolder bij Alde Feanen 15 lepelaar (Louis Witte). In de Marschen bij Wijnjewoude 1 rode wouw gezien (Sjouke Scholten).

    17-03. De ooievaar zit sinds twee dagen al te broeden in Opende. Dagelijks hoor en zie ik hier regelmatig een groene specht (Sipke Lindeboom, Opende). Voor het eerst heb ik vanmiddag in het parkje Heidemeer- Heerenveen de tjiftjaf gehoord (Ben Klaassen). In de Seeryperpolder op Terschelling 11 kneu (Leo Bot). Groep van 11 witte kwikstaart in Ryptsjerksterpolder (Vincent Douwes).  Bij de Azeven Noord te Drachten 1 zwarte roodstaart (R. Gjaltema). In het Fochteloerveen 1 klapekster (Jasper Schut). In Fennepark te Drachten een ijsvogel (Merel Zweemer).  In Oudeschoot 1 rode wouw gezien (Marc Bleijerveld). Twee kerkuil dood gevonden als verkeerslachtoffer bij Wons A7 (Ate Groenveld).  Twintig kluut te Skrok bij Wommels (Geert Jan Sieperda). Op dit moment ook zeer veel sterfte onder de padden en kikkers bij de Linde, terrein van It Fryske Gea. Niet alleen platgereden, maar ook slachtoffer veroorzaakt door de bruine rat. Het is gewoon een moord partij. 10-tallen kikkers in een ondiepe poel. Ik heb er camera’s staan. Tot vervelens aan toe zo vaak komt de bruine rat daar op de camera voor (Harrie Bosma). Twee bosruiter aan Polderboskdyk te Joure (Durk Visser). Te Boelenslaan 1 tjiftjaf (Minke Hoekstra). Vandaag een keep in de voortuin te Franeker tussen wat vinken en huismussen (Sjors Bosma). In Ool bij Roermond in provincie Limburg 1 boerenzwaluw terug in de schuur (Han van der /Steen). Zeer vroeg terug! Groene specht te Stiens (G. Mast).

    18-03. Vanmorgen een vrouw torenvalk aangetroffen op het balkon van de Parkflat aan de Frittemastate / Ubbemastins in Leeuwarden. De vogel zat klem tussen de bloembakken, maar na de bevrijding weer weggevlogen (Kor Nijboer). Groep van 70 sijs in Bosgebied Appelscha (Richard Ubels). In Wierum 1 zwarte roodstaart (Andries Dijkstra). Bij ons in de tuin in Pietersbierum zagen we vandaag twee witte kwikstaart (Beitske Bijl -de Vroe). Drie witsterblauwborst aan Wadkant bij Westhoek (Wim van Zwieten). Groep van 12 baardman bij De Pomp in Lauwersmeer (Klaas van der Ploeg). Groep van 45 kluut bij Noorderleech (Pim Wolf). Bij de Potskar Noord /Snitser Mar 1 kleine zilverreiger en 1 grote zilverreiger (Jappie van der Pol).

    Foto © Jappie van der Pol.

    18-03-2024. Kleine zilverreiger en Grote zilverreiger samen op de foto bij Potmarge aan het Snitser Mar. De grote zilverreiger is geringd als nestjong op 27 mei 2023 te Krammer -Volkerak in Zuid-Holland zo meldde Roland Jan Buis me.

    19-03. In de Seeryperpolder op Terschelling 31 kluut (Louis H. Zandbergen). In het Westerschar bij Rotsterhaule 3 velduil (J. van Oosten). Op de A7 te Heerenveen 1 kerkuil dood door verkeerslachtoffer (Henk Eland). In Scharnegoutum 1 ijsvogel (Rommert Cazemier) Te Oosterwolde 4 roodborsttapuit (Dirk Haaijema). Te Beetsterzwaag 1 grote gele kwikstaart (Willem Bosma). In het Lauwersmeer bij De Pomp 1 blauwborst (Kees Bode). Tachtig knobbelzwanen bij de Beamkamp te Sondel ((Sjouke Scholten). In Drachten bij Vrijburgh 2 Carolina eenden gezien (Elles Wierenga). In het Franekerbos te Franeker 1 fitis (Gertjan Hijstek). In Drachten 2 ijsvogels nestelend en paring gezien (Bertina de Boer Tolsma).  In het Rijsterbos zeker 10 grote bonte specht, 1 zwartkop, 5 boomklever, 2 vuurgoudhaan en 13 zingende tjiftjaf aanwezig (Theo de Vries). Vandaag de eerste zingende zwarte roodstaart bij de gemeentewerf in Joure (Tonny de Jong). In De Rottige Meenthe 1 man blauwe kiekendief jagend boven grasland (Ytsje Dijkstra, Lemmer). In Workum 1 kolibrievlinder op mahonie struik (Oane de Jong, Nijland). Er zijn er in elk geval 2 groene specht in het Hemmemapark te Berltsum (Ita Spoelman).

    Foto © Ytsje Dijkstra, Lemmer.

    19-03-2024. Blauwe kiekendief zoekt grasland af op zoek naar prooi.

    20-03. In het Drents-Friese Wold /Kale Duinen bij Aekingerzand 1 paapje (C. Hoek). In Heerenveen 1 zwarte roodstaart bij Skoatterwald (Joost Vogelzang). Bij de Burgumer Mar 1 blauwborst (Sibbele de Jong). Te Driezum 1 bokje gezien (Erik Pomp). In Smallebrugge 14 witte kwikstaart (Jorrit Zondervan). In het Roekebosk te Beetsterzwaag 1 kleine bonte specht (R. Riemersma).   Drie mandarijn eend (2 man/1 vrouw) in recreatiepark de Heide te Heerenveen (Helma de Winter). Groep van 14 sneeuwgors op strand van Terschelling (Martin Lok). In de Driessenpolder in de Lendevallei 8 bontbekplevier (Koos Jager). Bij het station in Stavoren 1 Chileense smient (Lysanne Valk). Groep van 38 strandleeuwerik in Banckspolder op Schiermonnikoog (Marijn Verweij). De eerste tjiftjaffen gehoord in Dronrijp, 2 witte kwikstaart in het gras, een boomkruiper en een grote bonte specht in de esdoorn. Ook een grote zilverreiger in de tuin, plm.  50 meter van ons huis (Henk Jukkema).

    21-03. Op het strand van Terschelling 3 rouwkwikstaart (Jaap Vink).  Een witgesterde blauwborst man gevangen en geringd aan noordoever Tjeukemeer op ringstation Rohel (VRS Rohel Tjeukemeer). Zeventig steenloper rustend in Veerhaven op Schiermonnikoog (Marijn Verweij). Vijftien witte kwikstaart te Jelsum (Lisette Cuperus). In De Knipe 1 zingende kleine bonte specht (Johan Medenblijk).  In het Easterskar bij Sintjohannesga 26 pijlstaart en 1 zwarte ruiter gezien (Bauke Sienema). In Hieslum 1 blauwe kiekendief gezien (Sjoerd Bresser). In de Driessenpoolder/ Lendevallei 1 boerenzwaluw gezien (R. Gjaltema).

     

    In Friesland is de boerenzwaluw tot nog toe maar weinig gezien. Elders uit ons land komen al flink wat meldingen met hogere aantallen. Op 21 maart; 9 te Breda/Asterplas in Noord-Brabant (Erik van Boxtel) en 8 in Stevensweert in Limburg (Anja van Halbeek). 22 maart al 17 in Brabantse Biesbosch (Helmut van Pelt) en 23 maart 10 bij De Krim/Vloeivelden in Overijssel (Gerwin Plaggenmarch).  Ben benieuwd wanneer er meer groepjes in Friesland gezien zullen worden.

    De boomklevers hebben hun intrek genomen in een pvc-nestkast in het Fermanjebosk in Damwâld. Een primeur volgens mij, met het gazen korfje ervoor. De gazen korfjes zijn een succes! Wellicht voor andere nestkastcontroleurs een nieuwe standaard te gebruiken voorziening in de strijd tegen boom- steenmarter (Jan Andries Wagenaar).

    Opmerking Jan Andries; De korfjes zijn gemaakt van parkietengaas (19 x 19 x 1,45mm). Vooral de draaddikte van 1,45 mm is belangrijk, anders worden de korfjes te "slap". Het vormen van de korfjes hebben we gedaan om een rond stuk buis. De uiteinden van de stukken gaas zijn gesoldeerd. Maar dit zou ook kunnen met een paar ijzerdraadjes eromheen.  Het vlak voor de korfjes is gemaakt uit 13 vlakken bij 6 vlakken parkietengaas. Bij de 6 vlakken is bij de zesde rij het laatste vlak de rand verwijderd, opdat er een rij pennetjes blijft staan. Hiervan hebben we een aantal door de pvc-nestkast gestoken en omgebogen. Bij een houten nestkastje zullen enkele pennetjes omgebogen moeten worden (90 graden) en vastgezet met een N vormige draadkram (1,8 x 15 mm). 

    Foto © Jan Andries Wagenaar.

    21-03-2024. PVC Nestkast in Fermanjebosk te Damwâld met gazen korf geeft meer bescherming tegen boom- en steenmarter.

    22-03. Op ons terras aan de Stienservaart te Stiens twee mandarijneend op de eerste lentedag Ger Boersma). In de Holwerder Oostpolder 1 tapuit (Douwe van der Ploeg). In Oosterwolde 1 zingende zwarte roodstaart (Jan Kalsbeek). In de Potmarge te Leeuwarden 1 zwartkop roepend (Jelmer Groen).  In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg 1 boerenzwaluw (Jago van Andel). Bij de Klyndobbe te Feanwâlden 15 witte kwikstaart (Wiebe Sjoerd van der Veen).  Een velduil dood gevonden (bij rijksweg) tussen Marssum en Deinum (M. Houtsma e.a.). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 vrouw blauwe kiekendief jagend (Bauke Sienema, Heerenveen).Wel 20 kraanvogels foeragerend op een maisveld tussen Appelscha en Fochteloo (Hiske en Peter van Leeningen). Een groene specht te Stiens (G. Mast).

    23-03. Vandaag is bij ons, in Haarlo /Gelderland, de eerste boerenzwaluw weer gearriveerd in de schuur. We hebben meestal jaarlijks tussen de 10 en 15 boerenzwaluw paartjes die broeden op onze deel (een enkel jaar hebben we zelfs 22 nesten geteld). Daarnaast hebben we ook nog huiszwaluwen (wel wat minder) en een steenuil paar, mooi gekwetter bij elkaar altijd (Rebecca Meijerink- Kistemaker). In Kootstertille 1 ijsvogel (Robert Wagter).  Twee zwarte roodstaart in Moddergat (Tom Zeegers). Een man zwartkop in Surhuisterveen (Wichard Zuidersma). Op de A7 bij Beetsterzwaag 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Noel Shillcock).  In Jelsumer Nieuwland vloog 1 ijsvogel tegen de ruiten. Na enige tijd rusten goed weer weggevlogen (Koos Klijnsma). Twee rode wouw bij Wijnjeterperschar gezien (Jan Kalsbeek). Groep van 100 smient in Easterskar te Sintjohannesga (Wiebe Poppe). Eerste boerenzwaluw terug in de stal te Luinjeberd bij Herman de Glee. Elk jaar broeden daar wel 20 -25 paar (mededeling Jouke de Glee). In de Overtuin in Oranjewoud 1 kleine bonte specht (Gert Jan Versteeg). Groep van 55 holenduif in Blijabuitendijkspolder (Piet Boersma). In Beekbergen 1 man boerenzwaluw terug in woning, vogel komt a l 3 jaar terug in de woning op een lamp (Belinda Meuldijk). In Rotsterhaule sneuvelde een geringde tjiftjaf tegen de vensterruiten. Deze tjiftjaf was op 7 juli 2023 geringd als eerste jaars vogel aan het Tjeukemeer bij Rohel (Sander en Roelofke Troost). In Drenthe te Dwingeloo 1 nest met 3 ei wulp (Peter Saathof). Groene specht te Stiens (G. Mast).  

    Foto © Freek Meijer. Uit Archief

    De wulp is nog steeds een schaarse broedvogel in Friesland. We zijn benieuwd of er dit jaar ook vroege broedgevallen zijn vastgesteld.

    24-03.  Groepje van 15 groenling te Bakhuizen (Peter van de Beek). Warden 1 zwartkop (Bouke Roosma). Bij Heaburgen in Nijemirdum 7 zwartkopmeeuw (Albert Fopma). Te Bakkeveen 1 boerenzwaluw ((Koert Scholten).  Groep van 80 kemphaan bij de Griene Dyk aan Snitsermar (Dick Pruiksma).  Zestien zwarte zwanen bij Heaburgen te Nijemirdum (Albert Fopma). Groepje van 16 kneu bij de Stroomkant bij De Blesse (Marco Hillenaar). In de Groote Sintjohannesgaaster veenpolder 1 groene specht (S. Wenings). Bij It Ald Skroet te Warten 1 tapuit (Jelmer Vonk).  In de Noorderleegpolder 1 zwarte roodstaart (Durk Lautenbach en Janneke Slot).  In de Wielpolder bij Laaxum 2 rouwkwikstaart (Libbe Zijlstra).  Drie boerenzwaluw in Catspoolder in Lendevallei (Marco Hillenaar).  In Franeker al een paar meerkoet met 4 kleine jongen. De jonge waren op 21 maart uitgekomen en zwommen in de vijver (Claas Frankena).

     Bij een broedduur van 22 dagen van de meerkoet en 4 eieren kom ik uit op een eerste ei data van 25 februari. Dat is vroeg voor Friesland. Al eerder werden er meerkoet nesten met vroege eieren gevonden dit jaar. Zo ontdekte Imko Riemersma in Sneek op 27 februari al een nest met 4 eieren (1e ei 23 februari!). Op 10 maart werd er in Leeuwarden een nest met 6 ei aangetroffen (Jan Jelle Jongsma, Damwâld).

    Foto © Claas Frankena

    24-03-2024. Een vroeg ouderpaar meerkoet met 4 kleine jongen van 4 dagen oud in de vijver in Franeker.

    25-03. Aan de Vegelinsweg te Joure 1 groenling in baltsvlucht (Tonny de Jong). Twee boerenzwaluw terug in de schuur te Wijtgaard (Kees Reitsma). In het Fochteloerveen 1 oeverzwaluw overvliegend (Jos Welbedacht). Drie huiszwaluw bij de Grootte en Kleine Potten aan Snitsermar (Jan Bakker). In het Oosterschar te Sintjohannesga 1 fitis zingend (Bouke Sienema, Heerenveen).  Groepje van 20 keep te Ravenswoud (Jos en Fedde Welbedacht).  Drie roodhalsgans in Polder de Zwettepoel bij Broek (Tsjepke van der Honing, Joure). Bij de Mokkebank te Laaxum 1 gele kwikstaart (Hessel van der Iest). In It Sud te Drachten 1 zwarte roodstaart zingend (Willem Bosma). In de Brekkenpolder bij Lemmer 4 zwartkopmeeuw (Ruben van der Horst). Aan de Griene Dyk bij Snitser Mar 1 fitis zingend (Fedde Welbedacht en Bert op den Dries).  In het Helicon & Businesspark in Leeuwarden 1 zwarte roodstaart zingend (Merel Zweemer). In de Duinen t.h. v. paal 12 op Terschelling 1 man beflijster (Rob Meima).  In de Lekmar bij Terhorne 2 zomertaling (Dick Pruiksma). Een vroege rietzanger zingen te Piaam bij kijkhut de Ral (Hubert Kivit).

    26-03. Boven Joure 1 zwartkopmeeuw overvliegend (Tonny de Jong). In de Kollumerwaard in Lauwersmeer 1 oeverzwaluw overvliegend (Arno ten Hoeve).  In Jubbega 1 boerenzwaluw terug in de garage (Riekje Dijkstra). Vanmorgen zag ik een groep van 7 tjiftjaf, 2 mandarijn eenden en een ransuil bij de Potmarge in Leeuwarden (Thomas Bakker). Vandaag om 12:15 uur een vroege huiszwaluw op 't Sud bij Drachten (Heleen Mulder). In tuin te Drachten 1 grote vos vlinder (Hans Bijl).  Op de A32 bij Birstum 1 wasbeerhond dood als verkeerslachtoffer (Ralph Smits). Drie dode kerkuil gevonden als verkeersslachtoffer; 1 x A7 Beetsterzwaag/ 1 x A7 Oudehaske en 1 x A6 Tjeukemeer.  Bij Beetsterzwaag ook 1 x verkeerslachtoffer ransuil (Ben Koks). Drie boerenzwaluw te Oudemirdum (Hessel van der Iest).  Te Beetsterzwaag 1 witkopstaartmees (Gerard Westerhuis). In de Oosterschar bij de vogelkijkhut 4 witsterblauwborst zingend (Ida Bek en Twan Zijlstra). Twee ijsvogel in polder de Zwettepoel (Wouter M.G. Vansteelant en Dennis Keus). Groep van 50 strandleeuwerik op Waddenzeedijk op Schiermonnikoog (Niels Dingemanse).  Bij de Bouwepet bij Giekerk 1 gele kwikstaart en 1 witsterblauwborst (Sibbele de Jong). Op Terschelling op strand tussen paal 5 t/m 10 1 kleine burgemeester (Jaap Vink).

    27-03. Vier witgesterde blauwborst (alle mannetjes) gevangen en geringd op Ringstation Rohel aan de noordoever van het Tjeukemeer (VRS Rohel Tjeukemeer). In park Heremastate te Joure 1 zwartkop zingend (Tonny de Jong). De boomklevers zijn alweer een tijdje present en sinds een paar dagen ook een koppeltje appelvink bij de voedertafel in Oudemirdum (Joke en Rinke Koopmans). Op de A7/N381 bij knooppunt Drachten 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer (Jelmer Groen). Bij Ballum op Ameland 1 visarend overvliegend (Astrid van der Velde). Bij Balk groepje van 15 groenling (Ale Overwijk). Bij De Merksen bij Ureterp 1 zwarte roodstaart (Koert Scholten). Drie boerenzwaluw bij Oer de Wiel te Feanwâlden (Wiebe Sjoerd van der Veen).  Bij Haskerdijken/Nieuwebrug 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Wannes Lely). Bij De Vlakte van Oosterbierum 75 oeverloper (Herman Slot). In de Groote Warnser Zuiderpolder bij Warns 18 zwartkopmeeuw (Hessel van der Iest). Op Ameland aan de Noordzeekust op strand bij Nes > 200 drieteenstrandloper (Judith Schmidt).  In Aldtsjerk /Oudkerk 1e Friese grutto ei gevonden door Age Sikma om 14:12 uur. Op 20 maart 2024 1e landelijke grutto ei gevonden te Westzaan door Arjan Benjamin (melding BFVW-site Facebook). Een zwartkop  te Stiens (G. Mast).

    28-03. Bij de Duurswoudsterheide 1 rode wouw (Helga Manson).    In weidevogelreservaat Skrok bij Wommels 1e Friese en Nederlandse ei tureluur gevonden door Gerard van Asselt (BFVW-site Facebook). Vandaag mochten we de eerste boerenzwaluw van het seizoen weer begroeten in de garage in Katlijk, hopelijk volgen er snel meer (Hendrik en Atsje de Vries). Vandaag kwam ik een velduil tegen op de Workumer binnenwaard (Tjerk Kunst). Acht kneu te Heerenveen (Ep van Hijum).  In De Blesse 1 boerenzwaluw gezien (Jasper Zoeter). Op A37 bij Scheenebos bij Oldeholtpade 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Esther van Veen). Groepje van 36 kneu te Oldeholtpade (J.de Groot).  Bij rijksweg door het Tjeukemeer 1 oeverzwaluw (Erik Pomp). Op de A7/N381 bij knooppunt /Drachten 1 kerkuil dood door verkeerslachtoffer (Ben van Wierst). Bij de Bocht van Molkwar 1 regenwulp (Hessel van Iest). Tien sijs overvliegend naar noord bij Van Hall Larenstein te Leeuwarden (Wessel te Velde). Groep van 42 kneu op Ameland voedsel zoekend bij Buren (Theo en Judith Schmidt). Groep van 30 slobeend bij de Mokkebank (Ben van Wierst). Tijdens een weidevogel inventarisatie in de Blaugerzen bij Akmarijp 1 nest met 2 ei grutto gevonden om 10:58 uur. In de afgelopen 50 jaar vond ik ze altijd pas na 28 maart (Jurjen van der Meer, Terkaple).

    Foto © Jurjen van der Meer.

    28-03-2024. Vroeg legsel van de grutto gevonden in de Blaugerzen te Akmarijp. Het eerste ei is zeker op 27 maart gelegd.

    29-03. In de Alde Feanen bij Eernewoude 1 rietzanger zingend (Marten Sikkema). Groep van 60 kneu op heide Allardsoog (Koert Scholten). In de Alde Feanen bij Eernewoude 1 beflijster (Maurice La Haye). Groep van 40 witte kwikstaart te Anjum (Rudy Fopma). In de Alde Feanen /Tusken Sleatten 1 man snor zingend (Wijnand Jager). Twee boerenzwaluw in De Deelen (Sjouke Scholten).  Tien oeverzwaluw in Fochteloerveen (Alex van der Kloet).   In de Groene Ster te Leeuwarden 1 rietzanger zingend (Merel Zweemer en Lisette Cuperus). In het Wijnjeterperschar 1 zwartkop (Siep Luinenburg en Harm Jan Kiewiet). In de Wide Mar te Stiens 1 witsterblauwborst (Koos Klijnsma).  Groep van 20 waterpieper en 1 tapuit man bij Zoutkamperplaat in Lauwersmeer (Marcel Stienstra en Rudy Fopma). In het Alpherveld bij Beetsterzwaag 1 zwarte mees zingend (Vincent Douwes).  Vanmorgen ZEVEN kerkuil dood als verkeerslachtoffer gevonden, 4 x op A6 bij Lemmer, 3 x op A6 Joure.  Verder ook 2 ransuil dood als verkeerslachtoffer, 1 bij Tijnje A7 en op de A7 bij Beetsterzwaag ook 1 (Madeleine Postma). Op Afsluitdijk bij Breezanddijk 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer aan de IJsselmeerzijde. Verder 1 ransuil dood als verkeerslachtoffer ten ZW van Breezanddijk op Afsluitdijk en 1 ransuil dood als verkeersslachtoffer op A31 bij afslag Franeker (Roelf Hovinga).

     

    SLACHTING ONDER UILEN OP FRIESE WEGEN. Van 15 t/m 29 maart alweer 20 (!) kerkuilen dood gevonden in het verkeer in Friesland. Op 29 maart zelfs 8! Naast de kerkuil zijn er ook al diverse ransuilen gevonden.  Het valt op dat er ook meerdere uilen sneuvelen bij Beetsterzwaag. Het traject wat destijds door Johan de Jong (R.I.P.)   Beveiligd werd met hoge zitpalen. Worden deze zitpalen wel gecontroleerd of ze nog werkzaam zijn nu Johan de Jong ons is ontvallen?

     

    30-03. Vanmorgen in de petgaten bij Snikzwaag tijdens inventarisatie 3 fitis zingend, 3 witsterblauwborst zingend, 1 kneu en een vroege rietzanger zingend (Tonny de Jong, Joure). Groep van 50 keep in Drents Friese Wold bij Aekingerbroek (Sandra Teer). Te Warga 1 zwarte roodstaart (Johan Mulder). Een paar mandarijneend bij bedrijventerrein De Wierde in Heerenveen (Tsjepke van der Honing, Joure). Een man beflijster te Zwarte Haan (Marcel Stienstra e.a.). Te Tytsjerk 2 boerenzwaluw overvliegend (Marnix Oudega). In het Oosterschar te Sintjohannesga 1 snor (Johannes en Gea Koster). Drie fitis zingend aan het Snitser Mar bij de Grienedyk (J. van Oosten). Een gele kwikstaart bij Kop Bloksloot & Vrije Grazen (Reitze van der Werf). In De Deelen 1 purperreiger (Martine Huisman). In Polder Nes op Ameland 150 steenloper (Sandra Nap). Drie duizend goudplevier in Polder Geele Strand te Workum (Libbe Zijlstra). Op de Workumerwaard 1 reuzenstern (Sietse Bernardus, Joure). In het Stobbegat/Vegelinsoord noordwestelijk van het  dorpshuis De Sethage 1 ransuil gehoord (Durk Durksz). 

    31-03. Drie kleine plevier in De Gouden Boaiem bij Heeg (Bert Zijlstra). In de Jan Durkspolder bij Alde Feanen 21 lepelaar (Erik Gorter). In het Ketlikerskar 1 kleine bonte specht, 1 groene specht en 1 zwarte specht (Martine Huisman). Een zingende man gekraagde roodstaart  in Feanwâldsterwal (Arno Niehof).

    Foto © Herman Vermeulen.

    De gekraagde roodstaart was dit  jaar weer vroeg terug in Friesland, vorig jaar werd de eerste gezien op 30 maart te Kollum (Joost de Bruin). We zijn benieuwd wanneer de anderen aankomen op de broedplaatsen.

     Vanmiddag een ijseend gezien in een sloot bij de Hoarnestreek boven Sexbierum. Dichtbij de dijk (Ali Douma, Hitzum). De zwartkop  gehoord te Franeker (Auke van Eck). In een tuin aan de Scheen te Joure zwartkop zingend  en een groene specht bij de sportvelden (Durk Visser).

     

    Tot zover het overzicht van de laatste 2 weken van maart 2024. Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen/ aanvullingen en of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn ook opgenomen.

    1 april 2024.

    Jan de Jong, E. A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

    01-04-2024, 10:04 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!