Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    17-03-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 59. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

    Natuurnieuws uit Friesland in de eerste helft van maart 2024.

    Nieuws van Boerenzwaluw project Friesland.

    In 2024 hebben we voor het Boerenzwaluw onderzoek in Friesland een bijdrage mogen ontvangen voor onderzoek aan boerenzwaluwen van Eco Visie (flora en fauna). Eco Visie is een onderdeel van Bodem Visie (milieu en veiligheid) en gevestigd in Grou (Singel 60).

    Zie https://www.bodemvisie.nl/ecovisie/ Het is een nieuwe dienst in Friesland die tevens onderzoek op maat doet op het gebied van ecologisch onderzoek in een breed scala in ons land.Ecologische overwegingen worden steeds belangrijker in stad en land en daarom bieden ze gespecialiseerde onderzoeken voor bodemonderzoek, milieuadvies of ecologische ondersteuning. Als onderzoeker ben ik enorm blij met deze ondersteuning!

    Vogelnieuws

    01-03. Te Willemstad (Noord-Brabant) 1 boerenzwaluw gezien (C. Aukes). Vandaag zes merel in onze tuin en nog eens twee verderop in Friens waargenomen. Dat vind ik verheugend, want in voorgaande jaren was de stand behoorlijk gedecimeerd. We hebben altijd succesvolle nesten gehad hier, dus dit zestal, daar verwacht ik toch zeker een broedpaar van (Sybe van der Meulen). Te Stiens 1 sijs zingend (Lisette Cuperus). Te Ald Duerswâld bij Wijnjewoude 4 vrouw kruisbek (Wiebe Sjoerd van der Veen). In het Walle Bosch te Beetsterzwaag 1 glanskop en 50 vink (Willem Bosma). Vijftig koperwiek in Diepsterbos/Zomerhuisbos in Lauwersmeer (Marchel Stienstra). Op Duurswoudsterheide 1 klapekster (Koert Scholten). Groep van 43 grote zilverreiger in Veenpolder De Deelen (Linda Veerman). Bij de Wide Mar te Stiens 1 tureluur (Koos Klijnsma). Bij Ferwert Buitendijks 3 lepelaar (Marcel Korthagen). Aan de kust bij Kimswerd 1 papegaaiduiker dood gevonden (Jelmer Groen). Bij het Van Hal Larenstein in Leeuwarden 1 tjiftjaf (Abe). In Woudsend 1 witte kwikstaart (Jorrit Zondervan). In de Blaugerzen bij Akmarijp 1200 (!) bonte strandloper, 150 kemphaan en 370 wintertaling (Wouter M.G. Vansteelant).

    Foto © Bram Reinders.

    Maart-2024 Nooit eerder werden dergelijke hoge aantallen bonte strandlopers in het binnenland van Friesland gezien, De soort komt naast de Blaugerzen bij Akmarijp ook op meerdere plekken voor.

    Opmerking Jan de Jong; Voor het binnenland van Friesland is 1200 bonte strandloper een van de grootste groep die ooit daar waargenomen is. De soort wordt meestal aan de Waddenzee kust en bij de eilanden in grote aantallen gezien tijdens de voorjaarstrek. De laatste jaren komen er steeds vaker meldingen binnen van bonte strandlopers in het binnenland van Friesland. Op 3 maart 2024 ving Johannes Ruurd Fokkens met het wilsternet ook 2 bonte strandlopers in polder Krûsbrekken bij Sneek.

    02-03. In de tuin 1 dagpauwoog vlinder te Joure (Jan de Jong). Vandaag twee kraanvogel over zien vliegen vanuit windrichting zuidoost tussen Aldwâld en Westergeest. Ze vlogen richting Lauwersmeer (Wim Timmermans, Oudwoude). Groep van 60 grote barmsijs bij Willemstad te Appelscha (Marcel Stienstra).  Vijftien kramsvogel bij Snitser Mar aan Griene Dyk (J. van Oosten). In Offingawierpolder 1 tjiftjaf (Dick Pruiksma). In De Deelen 1 klapekster (A.C. van Zwol). In het Ketlikerskar 2 zwarte specht (Haije Valkema). Groep van 6 velduil op Vlakte van Oosterbierum (Jelmer Groen).  Bij De Wymerts bij Bolsward 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Renout van Kroonenburg). In polder Galamadammen bij Koudum 1 zwartkopmeeuw (Libbe Zijlstra). Bij Hoek de Bant in Waddenzee groep van 1500 bonte strandloper (Ton Wijnalda). Te Skrok bij Wommels 2200 grutto (Joop van Eerbeek). Tien bergeend in het Oosterschar bij Sint Johannesga (Bauke Sienema). Groep van 15 waterpieper bij Helofytenfilter te Oudega SWF (Jorrit Zondervan). Eerste kievitsei gevonden te Beuningen in Gelderland o 10:10 uur door Wil Schotanus, een oud inwoner van Sint Nicolaasga (melding Romke de Jong). Eerste kievitsei in provincie Brabant gevonden door Geurt Elemans (Brabants Dagblad). In Haulerwijk 1 witte kwikstaart en een vroege aardhommel gezien (Johannes Veenstra). In Kollum aan de Zevenhuisterweg 1 witte kwikstaart gezien (Gerben Hoekstra).

    03-03.  In Munnekeburen 1 boerenzwaluw gezien (Esther Hegt). Twee citroenvlinder in de tuin te Joure, onze eersten dit jaar (Jan de Jong).  Tegen de avond 2 velduil te Ouwsterhaule (Albertje Alkema ten Hoeve). In de Rozenbosk bij Joure waren zeker een zestal grote bonte specht aan het roffelen, had de indruk dat er nog wel meer zaten (Durk Visser, Joure). Vandaag een citroenvlinder en een kleine vos vlinder in onze tuin in Hemelum (Joke Wolbers). Vlakbij Scharnegoutum vandaag nog kramsvogels, een grote zaagbek (vrouw) en bij Lutkewierum nog 2 wulpen gezien. In het buitengebied van Scharnegoutum nog 1 ransuil in conifeer. Zelfs tussen het groen van de conifeer viel hij in eerste instantie niet op (Pascal Osinga). Onze witte kwikstaart is weer terug op de nok van het trekker hok in Akkrum.  Ik heb hier elk jaar een broedpaar. De vogel is precies 2 weken eerder terug dan vorig jaar (Hyltsje Hilverda). Vandaag 1 tjiftjaf te Westerend, Drogeham bij het strandje Schuilenburg, onder het PM kanaal (Jan Bijna, Hardegarijp). In Wommels eerste eendeneieren in de korf en al een vroeg broedende meerkoet op het nest in Franeker (Claas Frankena).

    Foto © Claas Frankena.

    03-03-2024.  Vroeg broedende meerkoet verscholen tussen het oude riet in Franeker (Claas Frankena).

    04-03. Twee steenuil in Steggerda en 1 groene specht (Joachiem Westenbroek). In de Blaugerzen bij Akmarijp 1 vrouw bruine kiekendief en 1 blauwe kiekendief. Verder op ondergelopen landerijen veel kemphaan, slobeend, bergeend, krakeend, plm. 50 pijlstaart en zeker een 100 tal grutto. Nog steeds veel brandganzen in wijde omgeving aanwezig (Lykele Zwanenburg, Dronten). Een groene specht in park Heremastate te Joure (Durk Visser). Op Vlieland bij Westerveld 1 rouwkwikstaart (Carl Zuhorn). In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 roodborsttapuit (Bauke Sienema).  Twee kerkuilen dood als verkeerslachtoffer bij Lemmer, 1 x op A6 bij Lemmer en 1 x op A6 bij Tjeukemeer (Ida Bek en Twan Zijlstra). In de Alde Feanen in Jan Durkspolder 1 rode wouw gezien (Dick Bos). In Akkrum 1 ijsvogel (Jan Schilstra). Twintig krooneenden in polder Cornwerd (Paul van Eik). Bij de Krûsbrekken te Snits 300 kemphaan en een 1500 kievit (Dick Pruiksma). In de Sprong en Wiewenspolder bij Hinnaard 1 gewone rietkever (Rommert Cazemier).

    Foto © Rommert Cazemier.

    04-03-2024. De gewone rietkever (Donia clavipes) komt op veel plaatsen in de rietzomen van oevers in Friesland nog wel algemeen voor maar wordt weinig gemeld of gefotograveerd.

    05-03. Twee kievitseieren gevonden door Anne Wind in Echtenerbrug. Dit is het eerste ei in Friesland en tevens het eerste van de gemeente De Fryske Marren. Voor meer vondsten van eerste kievitseieren in Friesland kijk op https://www.friesevogelwachten.nl/nl (bron BFVW).  Afgelopen weekend op de kale Duinen bij Appelscha geweest: “massale" aanwezigheid van boomleeuweriken (Wouter Schothorst, Joure). In Burgum een mannetje torenvalk die achter een vink aanzat met een klap tegen de vensterruiten. De torenvalk overleefde de klap niet, vink wel (N. Veenstra). In de Alde Feanen bij Earnewâld zeearend 1e ei gelegd (mededeling Sjoerd Kooistra).  In Damwâld een geringde tweede kalenderjaar vrouw kerkuil dood gevonden als verkeersslachtoffer door P. Huizinga. De vogel was op 15 juni 2023 geringd als nestjong aan de Holtweg in Beuningen (Gelderland). Hemelsbreed op 128 km van de geboorteplek (melding ringer Harry de Boer/Broeksterwoude). In polder van Ternaard 10 witte kwikstaart (Ria Pekelsma). In Zwarte Haan 1 zwarte roodstaart (Rogier Schinkel). In het Rijsterbos 5 boomklever baltsend en 8 grote bonte specht gehoord (Theo de Vries). In de Groene Ster bij Leeuwarden 1 tjiftjaf (Gerard Westerhuis). Te Oranjewoud 20 groenling (Koos Jager).  Bij Skrok in Wommels 1 tureluur (Simon de Winter).  Twee zwartkopmeeuw in polder Wainserwar tussen Laaxum en Scharl (Hessel van der Iest). Twee kerkuilen (!) dood als verkeersslachtoffer op A6 aan zuidzijde Lemmer (Ate Groenveld). Een ijsvogel en 12 putter in Hemmemapark in Berltsum/Berlikum (Ita Spoelman).  

    Opmerking Jan de Jong; In 2 dagen 4 kerkuilen dood op A6 bij Lemmer! Dit is een rare hoek waar kerkuilen die uit zuidelijke richting naar Friesland trekken en kennelijk in een soort fuik komen en daar de A6 oversteken of op zoek zijn naar veldmuizen en dan sneuvelen. Trouwens het is de afgelopen weken weer bar en boos hoeveel kerkuilen er wel niet sneuvelen in het verkeer alleen al in Friesland. Waarschuwingsborden voor automobilisten op knelpunten bij bepaalde wegen in het landschap lijkt me op zijn plaats.

    06-03. Vier velduil aan de zeedijk bij Koehool gezien (Rinse Kuiken). In het buitengebied van Sint Anna Parochie 100 graspieper en 1 roodborsttapuit (Durk Lautenbach). Bij de Mokkebank te Laaxum 1 velduil jagend (Hessel van der Iest). Drie koereiger bij de Greate Krite te Grou (Jelmer Vonk). Bij de Kroonspolders op Vlieland 3000 rosse grutto, 1000 scholekster en 3000 wulp (Marco Zomer). Aan de Snitsermar bij de Griene Dyk 1 tjiftjaf (Jappie van der Pol). Bij de Veerdam te Holwerd 30 kluut (Fedde Welbedacht).  In de proeftuin De Oerfloed in Leeuwarden 1 siberische tjiftjaf (Paul van Eik).

    Foto © Paul van Eik

    06-03-2024. Voorjaarsgevallen van de siberische tjiftjaf zijn nog steeds zeldzaam in Friesland.


    07-03. Een meerkoet broedend op nest in gemeente Leeuwarden (Jan Jelle Jongsma). Bij Steggerda vandaag 2 groene specht gezien ((Joachiem Westenbroek). In Sneek een man zwartkop bij pindakaaspot (Wietze de Vries). Bij de Bouwepet te Mûnein (Molenend) groepje van 8 witte kwikstaart en 1 tureluur (Wiebe Sjoerd van der Veen). In Franekerbos bij Franeker 1 tjiftjaf (Antoine van der Heijden). In het Ketlikerskar 1 kleine bonte specht (Wim van Zwieten). Te Donkerbroek kerkuil dood door verkeer (Lex Wieringa). In de Blaugerzen 1 tureluur terug (Wouter M.G. Vansteelant).  Bij Ezumakeeg in het Lauwersmeer 25 bergeend en een grote groep van 500 meerkoet (Bert Metz). Bij Oer de Wiel te Feanwâlden 25 grote canadese gans (Dick Bos). In Joure 1 mandarijneend man gezien (Piet Terpstra).

    08-03. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 rode wouw (Hans Smit).  In Feanwâlden 1 tjiftjaf zingend (Arno Niehof). Vandaag zijn de tureluurs gearriveerd op hun plek in De Gruyts bij Warfstermolen, volop lawaai. Ook vloog daar een velduil op deze week (Sies Krap, Kollum). Vandaag heb ik m’n eerste tureluur in het binnenland gezien; in een plasdras bij Scharnegoutum. Ook 2 witte kwikstaart voedsel zoekend op een mestbult bij een boerderij vlakbij Bozum. Ik vermoed dat dit boerenerf als broedplaats is gekozen: (J.P. Osinga, Scharnegoutum). Vanmiddag in nazorg gebied Donkerroek een 8-tal tureluur weer terug, en als verrassing een rode wouw die overvloog (Folkert Donker, Donkerbroek). Twee tureluur in de Blaugerzen te Akmarijp, en heel spectaculair was de jacht van een mannetje slechtvalk boven een groep steltlopers (Lykele Zwanenburg). Groepje van 15 putter te Harlingen (Jose Drost). Te Oldeholtpade 130 kramsvogel (J.de Groot). In IJlst 1 tjiftjaf zingend (Pim Julsing). Bij Makkum /De Holle Poarte 2 raaf (Richard Lookman). In het Oosterschar bij Sint Johannesga 1 kleine bonte specht (Sandra Teer). In Dekema State te Jelsum 1 groene specht (Wannes Lely). Op Vlieland bij de midgetgolfbaan een aarzelend zingende tjiftjaf (Carl Zuhorn). Groepje van 7 buizerd en 2 ooievaar in Ryptsjerksterpolder (Vincent Douwes). In de Jan Durkspolder /Alde Feanen groepje van 11 lepelaar (Timo Seure e.a.). Grote groep van zeker 500 bontbekplevier bij Hoek van de Bant in Waddenzee (Jos Gorissen).  In de Soarremoarsterpolder bij Nes Akkrum 6 tureluur (Klaas Hallema).

    Foto © Pauline van Marle (foto uit archief Vogelnieuws). Bemmels polder, Sprokkelenburg Gelderland.

    16-06-2006. De tureluur verschijnt altijd wat later in het binnenland van Friesland dan andere weidevogels. Op 8 maart kwamen er opvallend meer meldingen binnen. Zo zijn er 2 gezien in Stiens Wide Mar (Wannes Lely), 1 in De Deelen Veenpolder (Rowena Bos), 1 in polder te Scharnegoutum (Pascal Osinga), 1 bij de Grutte Wielen bij Leeuwarden (Merel Zweemer) en 1 in het Oosterschar bij Sintjohannesga (Bauke Sienema). 

    09-03. Vier velduil waargenomen bij Hoarnestreek te Sexbierum (Sandra Teer). Twee kerkuil dood als verkeerslachtoffer gevonden, 1 op A7 bij Beetsterzwaag en 1 op A6 bij Lemmer (Willem Wind). Op de A6 bij Joure 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer (Sven Valkenburg). Op de N381 te Oosterwolde 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer (Christiaan de Vries). Bij Selmien East te Ureterp 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer (Lex Wieringa).

    Opmerking Jan de Jong; Vijf kerkuil dood op 1 dag in het verkeer in Friesland! Vooral op de grote rijkswegen vallen slachtoffers. Wordt er te hard gejakkerd? Dit jaar is het bar en boos zoveel slachtoffers.

    Te Mirns 1 zwartkop in de tuin (Willem Visser). Twee rouwkwikstaart mannetjes bij Hoarnestreek te Sexbierum (Chris Grobbe). Acht witte kwikstaart in Sneekermeergebied (Wim Wien). Twintig sijs op Duurswouderheide (Antoine van der Heijden). In de Driessenpolder in de Lendevallei bij Wolvega 5 tureluur terug (Koos Jager).   In Camminghaburen te Leeuwarden 1 tjiftjaf (Vincent Douwes). In het Rijsterbos 1 rode wouw (Daan Drukker). Groep van 30 strandleeuwerik in Banckspolder op Schiermonnikoog (Arne Kooistra). Groep van 1200 grutto op de Wyldlannen in Alde Feanen (Andries Dijkstra). In de IJzermieden  bij Gerkesklooster 15 wilde zwaan (Anke Dijkstra). Bij Skrok te Wommels 24 kluut (J. van Oosten). Zes bontbekplevier in de Blaugerzen bij Akmarijp (Wouter M.G. Vansteelant). In het Oosterschar bij Sintjohannesga 6 tureluur (Johannes & Gea Koster). Een merel vrouw met witte vlekken op borst (miskleur) in de tuin te Damwâld (Willem Douma).

    10-03. Te Wergea 1 vrouw zwarte roodstaart (Jaap Westra). Vijftig holenduif aan de Alde Leppedyk te Nijbeets (Willem Bosma). Twee ijsvogel in De Knipe (Martine Huisman). Te Folsgare 1 kerkuil dood gevonden (Ate Groenveld). Groep van 1000 bergeend bij Dodemansbol op Vlieland (Kees de Ruijter). Bij Hoog Duurswoude 12 boomleeuwerik (Tijn de Boer). Bij Raalte/Boetelerveld (Overijssel) 1 boerenzwaluw gezien (Reinout Saaltink). Middags bij ons in Bakkeveen 1 grote bonte specht als vaste gast bij de vogelpindakaas en een fraaie appelvink in de tuin (Barry van der Meulen). Vandaag op een perceel mais bij de Lavelsloher heide bij Diepenau in Duitsland 150 á 200 kraanvogel gespot. Een 'eens in je leven' ervaring! (Diana van Uffelen, De Kiel/Drenthe). Vandaag hebben wij in onze tuin in Lemmer op een overhangende tak boven de sloot een ijsvogel gezien (Mieke Geertsma). Nest met 6 ei meerkoet te Leeuwarden aan Botkeweg. Op 7 maart zat de meerkoet al op nest doch toen kon ik het aantal eieren niet zien (Jan Jelle Jongsma, Damwâld).

    Opmerking Jan de Jong; Het kan nog vroeger. Van Imko Riemersma kreeg ik bericht dat er op 27 februari al een meerkoet op 4 eieren zat in Sneek in nieuwbouwwijk aan van Harinxmalaan. Meerkoeten beginnen steeds vroeger te broeden de laatste jaren. We worden graag op de hoogte gehouden van vroege legsels.

    11-03.Momenteel is er een groep van 10 canadese gans aanwezig te Kollum (Corry Berends de Boer). Een buizerd dood als verkeersslachtoffer te Ontwijk bij Donkerbroek (Edwin de Weerd). In Sneek bij Noorderhoek 1 tjiftjaf (J.J.P. Krop). Vanmorgen kon ik in Leeuwarden weer even in het nest van de turkse tortel kijken, er zit nu 1 jong in, er waren 2 eieren.  Ze zijn druk aan het voeren. Het eerste legsel dit jaar was mislukt (Feikje Zijlstra). Aan de rand van het park in Berltsum /Berlikum richting de Hemmemadijk een mannetje blauwe kiekendief langs vliegend (Ita Spoelman). In de Brekkenpolder bij Lemmer 1 grote gele kwikstaart (Nico Janssen). Groep van 200 koperwiek te Oudeschoot (Joery Pereira). In het Westerschar bij Sintjohannesga 1 velduil jagend (Bauke Sienema). In Sneek bij de Houkepoort 1 tjiftjaf (Dick Pruiksma).  Te Oosterwolde N381 kerkuil als verkeersslachtoffer gevonden. Ook 1 kerkuil dood op weg te Terwisscha bij Appelscha (Edwin de Weerd). Bij Wijtgaard op de A32 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Martijn Veenstra). Te Sneek bij de Noorderhoek een ijsvogel (Piet de Vlugt). Bij de Werpsterhoek N32/N31 bij Leeuwarden 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Wannes Lely).

    Foto © Marc van Bunschoten.

    Opmerking Jan de Jong; De kerkuil is een prachtige vogel om in zijn leefomgeving waar te nemen. Hier zit een kerkuil in een natuurlijke boomholte.Toch schrikik enorm van het grote aantal verkeerslachtoffers die er vallen in ons land. Als we alleen al kijken naar de kerkuil verkeersslachtoffers in ons land tussen 1 en 15 maart dit jaar die gemeld zijn op www.waarneming.nl  dan kom ik minimaal op 154 dode kerkuilen. Dat is enorm veel in pakweg 14 dagen! Van deze 154 dode kerkuilen sneuvelden in de eerste twee weken van maart 2024 er 26 in Friesland. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ook dood gevonden en niet gemelde kerkuilen. Blijft U meldingen van vondsten van dode kerkuilen aan ons doorgeven. Zo krijgen we een beter inzicht in waar en wanneer er vogels sneuvelen en door welke oorzaken. Het lijkt me logisch dat leden van de Werkgroep kerkuilen in ons land geen nestkisten plaatsen in de nabijheid van grote rijkswegen waar veel slachtoffers vallen.

    12-03. In Berltsum/Berlikum een houtsnip op in het park en een groene specht. De groene specht hoorde ik al weken en nu eindelijk in beeld (Ita Spoelman). Vanmiddag bij de Mokkebank een hoempende roerdomp gehoord (Ype en Tryntsje Albada, Warns). In Wijnjewoude 1 rode wouw gezien (Jan de Haan).  Twee staartmees tikken al een 14 dagen regelmatig tegen de vensterruiten in Oudega (Sm.) aan de Hege Warren (Mevr. Arend).  Groep van 12 witte kwikstaart in de Riperkrite bij Oldeboorn (Hendrik Vonk). Op Vlieland bij het Posthuis 1 zwarte roodstaart (Hans van Gasteren). In het Bûtefjild bij Feanwâlden 1 paar roodborsttapuit, mannetje zingend (Wiebe Sjoerd van der Veen). In Beetsterzwaag groepje van 11 staartmees (Willem Bosma). In Harlingen 1 halsbandparkiet (Pieter Frölich). In de Zuidermeerpolder tussen Scharl en Stavoren zeker 6 velduil, mogelijk waren er meer (Hessel van der Iest). Twee kraanvogel overvliegend bij Stiens (Lisette Cuperus).  

    13-03. Vandaag 1 tjiftjaf op hoek Rustenburgerweg- Aldemiede onder Tytsjerk (Jan Bijma, Hardegarijp). Het was in onze tuin in Hempens groot vogelalarm. Toen ik poolshoogte nam vloog ook daar een kerkuil weg. Weliswaar eind van de middag maar toch nog klaarlicht dag. Hij nam rustig de tijd om rond te vliegen en verdween (Astrid Schoenmaker). Tien kruisbek overvliegend in Kwekerijbos te Ameland (Rens Keijsers).  Bij Breezanddijk op Afsluitdijk groep van 500 kramsvogel en 200 koperwiek overvliegend naar noordoost (Mark van Leeuwen). In centrum west Drachten 1 man zwartkop (Ina Durenkamp). Groep van 40 wulp te Woudsend (Jorrit Zondervan).

    14-03. Bij het Hurdspitsje in Joure 1 zingende tjiftjaf (Durk Visser). Aan het Tjeukemeer op ringstation Rohel 5 tjiftjaf gevangen, een daarvan droeg een ring en was op 14 juli 2023 op zelfde plek geringd en nu dus al terug (Jan de Jong). In onze tuin in Drachten 5 citroenvlinder en 1 dagpauwoog (Hans Bijl). Het buizerd paar bij ons naast huis heeft het smoordruk met nest bouwen in Opende, kan het mooi volgen vanuit de woonkamer op zo’n 50 meter afstand (F. Meindertsma). Vandaag het eerste tureluur paar bij Winsum in het plasgras gezien en gehoord (Teake en Jantine Brouwer). Bij Boekhorst in Oosterwolde 1 rode wouw gezien (Christiaan de Vries). Op Ameland in de Zuidergrie > 2000 wulp, en bij de Westermieden op Ameland > 3000 goudplevier (Harm Jan Kievit). Bij Sloten 1 dwerggans met kleurringen gezien (Jeroen Nagtegaal). Groep van 1000 scholekster op Waddenzeedijk op Schiermonnikoog (Jannie Snel).  Een kleine wespenboktor in Gorredijk (Mark Steenbergen). 

    Foto © Mark Steenbergen.

    14-03-2024. De kleine wespenboktor komt voor in Europa, Klein-Azië en Rusland en is in Nederland een vrij algemene soort die leeft in loofbossen en voornamelijk op boomschors en bladeren wordt aangetroffen. Hieronder de verspreiding in ons land.

     

    15-03.  Vanmorgen de eerste tjiftjaf gehoord tussen Hitsum en Franeker (Auke van Eck, Hitzum). Hij is er weer in Oudwoude de tjiftjaf (Willem Jonkman). Vandaag in Rotsterhaule aan het begin van de middag de tjiftjaf gehoord in de tuin (Geert van der Meer). Bij Oosterwolde groep van 100 koperwiek overvliegend (Rudi Huiting). In de haven van Makkum 100 aalscholver (Ruben Drost). In het bosgebied Oranjewoud 1 vrouw Carolina- eend (Gerard Tamminga). Bij de Workumerwaard 1 tweede kalenderjaar slechtvalk (Guus van Duin e.a.). Drie (!) kerkuil dood gevonden als verkeersslachtoffer, 1 bij Goutum, 1 bij Zurich op A31 en 1 bij Herbaijum bij de Riedpolder A31 (Jelmer Groen). Groep van 21 kraanvogel laag overvliegend bij Haulerwijk (Keeshein Woldendorp).

     

    Tot zover het overzicht van de eerste 2 weken van maart 2024. Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen of aanvullingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn ook opgenomen.

     

    16 maart 2024.

    Jan de Jong, E. A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

     

     

     

    17-03-2024, 08:05 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!