Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 56 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 55 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    18-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokmeeuw uit Friesland 138 keer gemeld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kokmeeuw uit De Fryske Marren vind Groningen leuk.

    Al sinds 2000 worden op de eilandjes in het Tjeukemeer kokmeeuwen geringd voor onderzoek. Het aantal broedparen wat in de beginjaren  flink boven de 2000 lag is in de loop van 15 jaar sterk afgenomen  tot maar nauwelijks meer dan 1040 broedparen in 2015. In het topjaar 2001 waren er zelfs 3151 broedparen (Jan de Vlas, Echtenerbrug). Pas na 2007 zette de daling  van het aantal broedparen flink in , in 2010 waren er nog maar  1317 paar. De kokmeeuwen  broeden op en tussen de basaltstenen op de eilandjes  Tsjukepolle, Margjepolle en Oud Kerkhof.  In de maand juni  worden er elk jaar enkele honderden nestjongen geringd waarvan we graag willen weten wat de overlevingskans is.

    Zo ringde ik op 12 juni 2013  op de Tsjukepolle , het noordelijks gelegen  eiland in  het Tjeukemeer, een kokmeeuw nestjong  met  een aluminium pootring Arnhem 3707280. De vogel  met pootring werd in datzelfde jaar al op 4 augustus in de  stad  groningen in het molukkenpark door Klaas van Dijk met een telescoopkijker afgelezen en gemeld.  Begin 2014 zijn er in de winter in Groningen erg veel kokmeeuwen  gevangen en gekleurringd  door Frank Majoor , ook  "onze" kokmeeuw zat daarbij en kreeg een witte opvallende kleurring witte kleurring ZE.

    Door deze kleurring is de vogel  gemakkelijk van een afstandje  te herkennen en dat hebben we geweten. Er kwamen tot op heden maar liefst 138 meldingen van binnen. Alle meldingen kwamen opvallend genoeg  uit Groningen. Elke maand, dus ook in het broedseizoen, werd de vogel wel 1 of meerdere keren gezien. Hij, want het was een mannetje aldus Frank Majoor, bleek  een voorkeur te hebben voor het noorderplantsoen waar hij door vele waarnemers  met een kijker gemeld werd. Een enkele keer week hij uit naar de Platinalaan ,de morgensterlaan of het sontplein  bij de ikea. Opvallend is dat de vogel in de maanden  september en oktober  in 2014 en 2015 enkele keren te vinden was op de vismarkt, kennelijk een plek waar op dat moment  veel voedsel voor hem was te halen.

    In een normale winter  trekken  de kokmeeuwen weg naar meer  zuidelijker of westelijk (Engeland)  gelegen overwintergebieden , afhankelijk van de winterse kou, en keren in het broedseizoen vaak terug naar een broedplaats in de omgeving van de geboorteplek.

    Slechts 1 aaneen gesloten periode  werd deze kokmeeuw, die een voorliefde schijnt te hebben voor groningen , niet gemeld en wel  tussen 3 april 2015 en 13 juli 2015.  Zou hij snel aan het broedproces hebben  deelgenomen en daarna  ras terug  naar groningen? We zullen het nooit weten.

    Tot slot is de kokmeeuw voor het laatst  gezien op 4 november 2015 in groningen aan de noorderplantsoen door Jan Faber.

    We zijn erg benieuwd of onze kokmeeuw  uit De Fryske Marren ook deze winter weer trouw zal zijn aan zijn Groninger stekkie en houden ons aanbevolen voor meer meldingen omtrent  deze opmerkelijk "Fries".

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788

    Bijlagen:
    jonge kokmeeuwen op het Tjeukemeer.JPG (335 KB)   

    18-12-2015, 14:48 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    16-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeverzwaluw met slagpenrui in juni.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oeverzwaluw met onderbroken slagpen rui gevangen in juni 2015 te Heerenveen.

    Al  diverse  jaren vang en ring ik oeverzwaluwen  in vaste wand opstellingen en zanddepots  voor het RAS project  oeverzwaluw voor het Vogeltrekstation in Wageningen. Zo ook op de morgen van  20 juni 2015  tijdens een vangsessie voor de vaste oeverzwaluwwand van de vogelwacht Heerenveen op het industrieterrein (bij S.C.I) langs de rijksweg. De broedkolonie telde dit jaar maar enkele 10 tallen broedparen  zodat  grote vangsten uitbleven. Toch was er een opvallende oeverzwaluw bij.

    Om 09:12 uur pakte ik een oeverzwaluw man na1kj uit het mistnet dat in actieve  rui was van de grote slagpennen. De vogel woog 11,0 gram, vleugel 103,0 mm en staart 51,0 mm. Doordat beide vleugels in actieve rui waren viel me dat meteen op. Nooit eerder had ik in Friesland een oeverzwaluw gevangen met een dergelijk ruistadia.  Zowel  linker als rechter vleugel had een ruiscore van 13  (5530000000). Zoals te zien is op de fotos ruien de oeverzwaluwen hunnen grote slagpennen  van de vleugel van binnen naar buiten. 

     Normaal ruien de oeverzwaluwen hun grote slagpennen (primaries) in hun overwintergebied in Afrika. In Zambia start de rui vaak van midden oktober tot  in december volgens de vakliteratuur.  Voor Kenia en Uganda is dat van laat oktober/november  tot  midden maart/midden april.

     Sommige oeverzwaluwen starten hun slagpen rui al in Spanje  en Griekenland  tijdens de herfsttrek doch in Engeland is bij 23000 oeverzwaluwen in de herfst geen rui van slagpennen vastgesteld volgens handboeken.

    De rui van de oeverzwaluw in het broedseizoen in juni is dan ook uitzonderlijk.  Kennelijk heeft deze oeverzwaluw zijn rui al vroeg in Afrika onderbroken (Suspended moult). Ook de partiele rui van lichaamsveren van deze vogel is niet in Afrika  voltooid  evenals de rui van de staartpennen. Met recht een vreemde vogel. Ben dan ook erg benieuwd of er wel eens vaker in ons land een oeverzwaluw is gevangen  met een dergelijke onderbroken rui.

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    oeverzwaluw rui juni 2015.JPG (197.7 KB)   
    oeverzwaluw rui.JPG (276.6 KB)   

    16-12-2015, 11:27 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vreemde mol in Oudehaske
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afwijkend gekleurde  mol in klem te Oudehaske.

    Begin november 2015 kreeg ik bericht van H.de Heij uit Oudehaske dat hij op zijn erf aan de Jousterweg een apparte mol had gevangen in de klem. Het beest was op de rug vuilwit van kleur met een roestbruine vlek en aan de onderkant  meer  donker roestbruin  van kleur.  De Heij maakte enkele fotos en zond me ze toe. Miskleuren bij mollen komen een enkele keer wel vaker voor doch dergelijke  afwijkingen  zijn m.i. zeldzaam. In Haskerhorne was enkele jaren terug al eens een  oranje mol!

    Zijn er dit jaar op meer plekken afwijkende mollen gevangen?

    Jan de Jong, Joure  Tel. 0513-414788 

    Bijlagen:
    miskleur mol Oudehaske.jpg (28.9 KB)   
    Oudehaske mol.jpg (296.4 KB)   

    16-12-2015, 10:33 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vangsten van 31 oktober aan Tjeukemeer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een ziekte periode in oktober en november vanaf vandaag 16 december  weer Blog nieuws!

    Flinke Mereltrek op 31 oktober 2015 aan Tjeukemeer.

    Na een periode van kwakkelende gezondheid in oktobermaand ben ik toch nog  een keer naar de ringplek aan het Tjeukemeer afgereist. Om 5.20 uur was ik aanwezig en kreeg snel daarna  ook  steun van Jan Stegeman en Ronnie Kuipers. Later in de ochtend bleek dat deze hulp ook wel nodig was. Op 11 oktober werden er nog een 13 tal soorten gevangen met totaal 53  vogels, vandaag verwachte ik ongeveer hetzelfde aantal te vangen. Het werden er maar liefst 100!  Daarbij vielen de aantallen van merel en koperwiek sterk op. Maar liefst veertien Merels  werden er  gevangen  en een negental koperwieken. Vooral de koperwieken reageerde in de eerste uren sterk op het geluid, de merels  vooral kwamen gespreid in de morgen door. Pimpelmezen en Staartmezen lieten zich  vooral na 9.00 uur zien en vangen.Stiekum had ik gehoopt op ook een flink aantal zwarte mezen doch dit bleef uit, slecht eentje werd er op de valreep nog  gevangen.

    Al met al toch een mooie morgen aan het Tjeukemeer. Niet wetende dat dit de laatste vangdag  in 2015  aan het Tjeukemeer zou worden. Kort erna kreeg ik  weer last en moest  genoodzaakt  thuis blijven. Het bleek dat ik een zware bacteriele infectie  aan de longen had opgelopen die mijn lichaam totaal had verzwakt. Na diverse kuren en medicijnen knapte ik pas in de eerste week van december weer wat op. Omdat ik toch nog een flinke periode voor herstel  nodig heb ben ik in de december al begonnen het ringstation in de winterstand  te zetten. Volgend jaar maar weer eens zien.

    In de Bijlage  het verslag  van 31 oktober.

    Jan de Jong, Joure  j.d.jongringer403@home.nl

    Bijlagen:
    151031..docx (170.5 KB)   
    DSC05371.JPG (146.8 KB)   
    merel reinier smabers.jpg (79.8 KB)   

    16-12-2015, 10:27 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame Hop in Sint Nicolaasga gezien.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hop laat zich zien in tuin in Sint Nicolaasga.

    In oktober van dit jaar ontdekte Frans de Lang uit Sint Nicolaasga  tijdens een wandeling met de hond  op 22 oktober een vreemde vogel aan de Uranusstraat. Jammer genoeg had hij geen fototoestel bij zich en bij terugkomst van zijn wandeltocht was de vogel plots verdwenen.

    Het bleek een zeldzame hop te zijn. De Hop bleef echter rondhangen in dezelfde omgeving zo bleek op 28 oktober toen Diana Heuvelman stellig dezelfde  vogel ook zag  en me dit meldde. Op 5 november 2015  slaagde ze erin om van de vogel een foto te maken.

    De Hop is in 2015  maar erg weinig in Friesland waargenomen. Zo fotograveerde Dorine Haring er op 27 oktober 2015  ook 1  bij Holwerd (zie www.waarneming.nl) en op 28 september 2015 is er ook een gezien door Elisabeth Bergsma te Boornbergum. De Hop is eigenlijk een onmiskenbare soort met zijn zwart en wit gebandeerde vleugels en staart, de lange kuif met zwarte punten en het opvallend  rozebruine kleed. Voor de gemeente De Fryske Marren (Friesland)is de soort een zeldzaamheid  die niet elk jaar word gezien.

    Bijgaande foto is van Diana Heuvelman uit Sint Nicolaasga.

    Het blijven doorgeven van meldigen is dan ook van groot belang om deze zeldzaamheden te kunnen registreren voor de nieuwe "vogelbijbel" van Friesland waar door de werkgroep van de Stichting Avifauna  hard aan gewerkt word.

    Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788  Email;  j.d.jongringer403@home.nl   

    Bijlagen:
    hop sint nicolaasga.JPG (165.9 KB)   

    16-12-2015, 09:41 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!