Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    04-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 40 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit Friesland in de tweede helft van mei 2023.

    door Jan de Jong  

    16-05. Ja eindelijk, ze zijn er, vanmiddag laat de eerste huiszwaluwen gezien in Heeg, nu met meerderen jagend tussen de gierzwaluwen, alle dagen de lucht geschouwd, op huiszwaluwen, 15 dagen later aangekomen dan gemiddeld (Feyte Terpstra, Heeg). In het Tuimelaar bos bij Oranjewoud 3 nachtegaal zingend (Martine Huisman). In het dorpsgebied Katlijk een man vuurgoudhaan zingend (Johan Medenblijk).  In het Rijsterbos in Gaasterland 1 fluiter zingend (Theo de Vries). In Grou een zwarte roodstaart aanwezig (Naut van der Mei). In de Tijnje 10 paar huiszwaluw nestelend aan een elektriciteit gebouwtje (Jan de Jong, Joure). In de Tjaardpolder bij Wirdum 1 velduil gezien (Wieger van Keulen).

    Foto © Wieger van Keulen.

    16-05-2023. Velduilen worden de laatste weken op veel meer plekken in Friesland waargenomen.

    Bij de Hommerts/Jutrijp broeden dit jaar 2 paar in een weilandgebied zo meldde M.P. van de Hoek me. Helaas was een nest met 8 jongen gesneuveld door een steenmarter. Gelukkig proberen ze het op enkele honderden meters verder nog eens. Predatie van weidevogels komt de laatste jaren steeds meer in beeld, ook vossen pakken hun deel. Bij Hommers Jutrijp ook een vos actief. 

    17-05. In de Kleine Wiskepolder 25 kemphaan in zomerkleed (Tjerk Kunst). In de Bantpolder in Lauwersmeer 1 rosse franjepoot (Jesse Sinnema e.a.). Bij het Spoordok in Sneek 1 kwak (Jelmer Luyckx). Op Ameland 1 baltsende grote karekiet (Folkert Smit e.a.). Aan de Newtonweg in industriegebied van Leeuwarden een zwarte roodstaart roepend (Hendrik Koster). Bij de Kooiplaats op Schiermonnikoog 1 vrouwtje beflijster (Gertjan Klein).

    18-05. Vanmorgen 5 nachtegaal zingend bij de Put van Nederhorst aan de Langweerder Wielen (Durk Visser, Joure). In Munnekeburen 1 mandarijneend vrouw met 10 jongen (Ben Zwinselman /Klaas Tolsma). In Sneek een muskus eend in Wilhelminapark (Lisette). Bij de Velden Nieuwe Kooi op Vlieland een nachtzwaluw gezien (Carl Zuhorn). In de polder Het Noorden bij Westhoek drie morinelplevier (Sietse Bernardus, Joure).  Groepje van 20 kemphaan in Zuidhoeksterpolder bij Burgwerd (Paul Obdeijn).  In de Bantpolder in het Lauwersmeer 1 bonapartes strandloper en 1 grauwe franjepoot waargenomen (Durk Kooistra e.a.). Bij de kijkhut de Ral bij Piaam 1 grijze wouw gezien (Sietse Bernardus e.a.). Bij Ferwerd 2 velduil jagend (Tonnie van den Berg e.a.). Op de Boschplaat op Terschelling 1 bijeneter (Jan Bos). Op Schiermonnikoog in dorp 1 2e jaars roodmus (Jesse Sinnema e.a.).  Twee mannetjes beflijster bij Kooiplaats op Schiermonnikoog (Hein Prinsen). In Holwerd zijn we momenteel aan het rietdekken, het dak op de noordelijke kant van de boerderij is helemaal open. Ik heb niet de indruk dat de boerenzwaluwen daaronder hebben te lijden. Ze nestelen nu in het onderste deel van de schuur (Jan Idsardi, Holwerd). In de Hollanderwijk in Leeuwarden een groepje van 10 huiszwaluw terug (Rindert Algra).

    19-05. Aan de Graverij in Snikzwaag een kwartel gehoord (Tonny de Jong, Joure). In Oldeholtpade 1 bijeneter (Ruurd Jelle van der Leij).  In Uitwellingerga 1 muskus eend (Aniek ter Horst). Bij de Golfbaan in Beetsterzwaag 1 glanskop (Willem Bosma).  In de Knipe een 30-tal huiszwaluw voedsel zoekend (Michel van Ettingen). In Bosgebied in Appelscha 1 man beflijster (M. Dekker). In het Ketlikerskar 1 boompieper, 1 sijs en 1 geelgors gezien en gehoord (Hendrik Koster). In Zwemmerpark bij De Westereen/Zwaagwesteinde 1e bosrietzanger gehord (Rindert Algra, Leeuwarden). In Maastricht bij kinderboerderij een nest boerenzwaluw met 3 jongen van 19-20 dagen oud. Eerste ei moet dan rond 15 april gelegd zijn, best vroeg (Peter Alblas, Maastricht).

    20-05. Bij maatschap van der Hoek in de Hommerts broeden 4 paar holenduif in de ligboxstal (Jan de Jong).  In Sneek bij Bouwbedrijf van der Meer 1 nestje met 5 zwarte roodstaart van 8 a 9 dagen oud op zolder geringd (Jan de Jong/ Cor van der Meer).In de Haulsterbossen bij Haskerhorne bij het droppingsveld 1 koekoek gehoord. Verder daar de gekraagde roodstaart aanwezig en zeker 2 a 3 boompiepers zingend aan het schelpenpad (Durk Visser, Joure). Vandaag troffen wij in het plasdras gebied bij Koudum bij de Morra deze drie jonge tureluur aan. Dit zijn de eerste jongen van alle vogels die we daar aantroffen. Vorig jaar was het allemaal meer en vroeger (Trees Westendorp, Koudum).

    Foto © Trees Westendorp, Koudum.

    20-05-2023. De plas dras gebiedjes zijn een mooie voedselplek voor de jonge weidevogels om op zoek te gaan naar voedsel.

    Bij Oosterzee op het Tjeukemeer 1 mannetje witoogeend gezien en gefotografeerd (Wietze de Vries). Bij de Merriemaden bij Oldetrijne groepje van 20 zwarte stern (Bendiks Westerink). Vandaag in het gebied Bouwepet bij Molenend een krooneend gezien en een lepelaar en zeker 100 grauwe ganzen met jongen (Nel van Charante, Oosterwolde). In de Groote Veenpolder bij Slijkenburg 2 bijeneter (Aant de Jong, Joure).

    Foto © Aant de Jong, Joure.

    20-5-2023. Een van de twee aanwezige bijeneters liet zich fraai op de foto zetten bij Slijkenburg.

    21-05. Vandaag 2 bosrietzanger in De Valom/ It Houtwiel (Rindert Algra, Leeuwarden). Groep van 150 knobbelzwaan bij Kijkhut de Ral te Piaam (Francoise Dandoy). In Fochteloerveen 1 kwartel roepend (Willem Bosma). Aan het Sneekermeer bij de Griene Dyk 1 porceleinhoen roepend in de nacht (Jens Tamminga e.a.). Bij Boornzwaag 10 kleine mantelmeeuw overvliegend en 1 nachtegaal horen zingen (Tim van Nus). Drie oeverloper in de Lendevallei/Driessenpolder (Koos Jager). Te Feanwâlden/Veenwouden 1 smelleken (Erwin Walstra). In het Ketlikerskar 1 wielewaal gehoord (Martine Huisman). In Lauwersmeer 1 grote karekiet aanwezig (Frans Bot).

    22-05.  Vanmorgen zat een vrouw grauwe klauwier bij ons in Laaxum op een dode tak van de appelboom. Voordat we een foto konden maken, vloog ze weg (Ype en Tryntsje Albada).De eerste boerenzwaluw jongen in Snikzwaag zijn geboren en steken de kopjes al boven de rand van het nest (Fam Menno-Kier Visser). Groep van 12 volwassen kleine mantelmeeuw en een twaalftal (!) zwarte kraai op gemaaid grasland aan de Greate Kritewei bij Warga (Jan de Jong). Vandaag vloog hier in Berlikum een grote zilverreiger over ons huis (Ita Spoelman).  

    23-05. Er is hier in Wijnjewoude een nest van een waterhoen bij de vijver geplunderd, nu broeden ze in een eendenkorf in de vijver, dat is veiliger (Frans Pool).Vannacht zijn bij ons in Noardburgum de eerste jongen van de boerenzwaluw uitgekomen (Jan van der Veen). Helaas is door de verbouwing van de hooibergschuur in Offingawier die plek niet meer beschikbaar voor boerenzwaluw. Gelukkig zit er tenminste nog 1 nestje met eitjes op de houten boerengrashark die hangt tegen het golfplaten dak van een andere open schuur op ons erf (Dirkje Winia-Hoekstra).Een nest van een waterhoen is bij mij in Wijnjewoude onlangs bij de vijver geplunderd, nu broeden ze in een eendenkorf in de vijver, dat is veiliger (Frans Pool). Vandaag vloog er voor het eerst weer een zwerm boerenzwaluwen over het land achter ons huis en een beetje door de tuin. Wat een prachtig gezicht dat laveren langs en over de bomen in onze tuin. Ik denk dat ze nesten hebben onder het afdak van een schuur van de tulpenkwekerij in Pietersbierum (Beitske bijl de Vroe, Pietersbierum).

    24-05.Op Dekema State in Jelsum deze week 1 opvallende bonte vliegenvanger gezien bij nestkast (Wim Hoogendam). Bleek later dat het w.s. om een withalsvliegenvanger gaat. Op de Heide bij Allardsoog 4 morinelplevier (Koert Scholten e.a.). Bij de Haven Noord in Drachten 1 zwartkopmeeuw (Jaring Roosma). In de omgeving van de Stokersdobbe bij Ureterp 4 bosrietzanger zingend (Oene Roelsma). In Warns 1 spotvogel zingend in de Zuiderburen (Hessel van der Iest). Op gemaaid grasland aan de Krimwei te Hommerts groep van 21 adulte kleine mantelmeeuw (Jan de Jong).  In Dokkum 1 zwarte roodstaart bij Betterwird (Sibbele de Jong).

    25-05. De gekraagde roodstaart heeft een nest in een holte in één van onze oude lindebomen in Tjalleberd en zijn al druk aan het voeren. In de andere lindeboom worden de koolmees jongen al druk gevoerd. In een nestkastje heeft de ringmus een nest gemaakt en in de duivenkast broedt een holenduif paar. Eerder is al een nestkast met jonge pimpelmees uitgevlogen. Het gaat lekker hier (Sia de Heus-Krikke). Nest van een knobbelzwaan die zat te broeden in een weiland bij Joure is verstoord (Artina Oppenhuizen).  Op Ameland bij Hollum broedt een torenvalk in een eenden korf (Jeroen Lap).

    Foto © Jeroen Lap.

    25-05-2023. Het torenvalk vrouwtje zit te broeden achter in de eendenkorf bij Hollum op Ameland.

    26-05. In het Lauwersmeer/Ezumakeeg 1 roodpootvalk (Peter Post e.a.). In Wijnjewoude 1 bosuil gezien (Roel Oost). In het Lauwersmeer 1 zwarte ibis (Marije Hoekstra e.a.). En rode wouw in Oudeschoot gezien (Marc Bleijerveld). Groep van 520 dwergmeeuw in Huitebuursterbuitenpolder bij Oudemirdum (Hugo Wieleman/Pim Rijk). In Groote Sintjohannesgaaster veenpolder 1 purperreiger (Bauke Sienema).  Groepje van 5 wilde zwaan in Appelscha/Nieuwe Vaart (Rudi Huiting).

    27-05. Een span heggenmus bij de coniferen achter de woning in Zwaagwesteinde, had dezen hier nog nooit waargenomen (J.W. Lourens). Bij een kennis vloog met een harde knal een ekster tegen zijn raam en hij had een grote bonte specht te pakken. Na ingreep hebben beide het gelukkig overleefd, alleen had de grote bonte specht wel een uur nodig om op krachten te komen (Jappie Boersma, Sneek).  

    28-05. Vijf overzomerende wilde zwanen in het Fochteloerveen (Marco Hasselaar, Heerenveen).

    29-05.  Triest.De vijf zwarte roodstaart jongen in De Knipe zijn alle vijf door de eksters opgevreten /dood gemaakt. Maar het eerste eitje is er alweer en ik heb het plekje wat aangepast zodat de eksters er niet meer bij kunnen (Sil Dekker). In Jelsum op Dekema State 1 tweede kalenderjaar man withalsvliegenvanger (of toch hybride?) bij nestkast (Jeroen Breidenbach, Leeuwarden).

    Zie ook melding van 24 mei op zelfde plek door Wim Hoogendam.

    30-05. Een jaar geleden is er door de grote bonte specht een nest uitgehakt in een oude wilg bij ons huis in Wier. Doordat het nest vrij laag zit, op zo'n 1.50 meter hoogte, hebben we toen alles mooi kunnen volgen, ook het uitvliegen van de jongen. Tot onze vreugde is nu hetzelfde nest weer in gebruik. De jongen laten zich de hele dag luidkeels horen en het zal niet lang meer duren eer ze uitvliegen (Nynke en Bob Mollema).

    Foto © Bob Mollema, Wier).

    30-05-2023. Een jonge grote bonte specht kijkt de wereld in vanuit een natuurlijk nest in een wilg. Het aantal broedgevallen in Friesland neemt de laatste jaren flink toe. In menig tuin worden grote bonte spechten ontdekt.

    31-05. In tuin in Wijnjewoude in een nestkastje in een lindeboom een paartje bonte vliegenvanger met jongen.  Een prachtig gezicht, we kijken er vanuit onze keuken op (Marianne Hulsbergen, Wijnjewoude).

    Foto © Marianne Hulsbergen, Wijnjewoude.

    31-05-2023. De bonte vliegenvanger broedt graag in nestkastjes.

    Foto © Marianne Hulsbergen, Wijnjewoude

    11-07-2022. In dezelfde lindeboom broedde in 2022 ook een paartje grauwe vliegenvanger in een meer open nestkastje.

    Speciale euro munt met boerenzwaluw.

    Via Rita Delger uit Bovensmilde ontving ik een berichtje dat er in Estland een speciale 2 euro munt is uitgegeven met de afbeelding van een boerenzwaluw. Leuk om te weten voor boerenzwaluw liefhebbers. Onderaan de foto een link naar marktplaats waar de munt te verkrijgen is. Kosten 2,60 euro.

    Foto © Rita Delger.

    De speciale 2 euro uitgave met een boerenzwaluw in vlucht.

     

    Delink;https://link.marktplaats.nl/a1000059773?htm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios

     

    Aankomst Boerenzwaluwen in stallen en schuren in 2023.

     Dit voorjaar kon ik wat meer aandacht schenken aan de terugkeer van de boerenzwaluw in stallen en schuren. Er kwamen veel meldingen binnen uit Friesland en daarbuiten. Alleen al in Friesland zijn er in 2023 122 meldingen geregistreerd. Dat is een toename vergeleken met de jaren 2021 (110) en 2022 (112).  In onderstaande grafiek heb ik de aankomsten van de jaren 2021,2022 en 2023 eens op een rij gezet per decade in maart/april en mei. We zien onmiddellijk dat er nogal wat verschillen in aankomst zijn.

    De aankomst in Friesland in de jaren 2021,2022 en 2023.

     

    Tot zover eerst even  om een indruk te krijgen van de grote verschillen in aankomst. Later meer in het Boerenzwaluw Journaal 2023 wat omstreeks januari 2024 zal verschijnen.

     Tot zover weer deze Nieuwsbrief 40. Door het RAS boerenzwaluw en oeverzwaluw ringonderzoek is deze Nieuwsbrief wat later dan anders. Allen heel veel dank voor de meldingen en de vele fotos die ik mocht ontvangen.

    NIEUWSBRIEVEN WAT LATER;

    Van juni 2023 tot september 2023 kunnen de Nieuwsbrieven wat onregelmatiger verschijnen. Het Vogelnieuws in de Leeuwarder Courant blijft onveranderd doorgaan en ik ontvang dan ook graag de nieuwtjes uit de natuur van U allen om deze zo goed mogelijk te registeren en onder de aandacht van een groter publiek te brengen. Deze wijze van voorlichting over de (Friese) natuur geef ik nu al meer dan 48 jaar aan U door. In totaal zijn er duizenden artikeltjes verschenen, ben de tel inmiddels kwijt. Eerste stukjes verschenen er o.a. al in 1975 in de Jouster Courant. Nadien vele artikelen voor BFVW en diverse vogelwachten. Onder anderen voor de Vogelwacht Joure heb ik zelfs meer dan 40 jaar het Vogelnieuws verzorgt (1979-2019), en vele jaren actief aan weidevogelbescherming gedaan.

     

    Jan de Jong (72); Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (1977- heden).  

     

    Meldingen voor de Nieuwsbrief 41 graag vóór 15 juni 2023 inzenden met vermelding van naam en adres.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn (helaas) ook opgenomen. Het aanbod was deze keer ook weer erg groot.

     

    2 juni 2023.

    Jan de Jong, Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

     

     

    04-06-2023, 07:49 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!