Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    09-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 12 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Stof tot nadenken.

     Inleiding.

    Hieronder een opvallende foto uit een artikel van NASA over de al maar toenemende stof en zandstormen die nu ook Europa regelmatig bereiken.  Steeds vaker krijgen we in Europa te maken met toenemende stof en zandstormen uit Afrika die voor enorm veel soorten zangvogels problemen kunnen veroorzaken als ze terug willen keren naar hun broedgebieden in Europa.

    De kaart hierboven toont een model van de stofbeweging op 17 maart (bron NASA).

    (Bron NASA).

    De eerste storm begon op 15 maart 2022 over het noorden van Midden-Europa en verspreidde zich van Polen, Tsjechië en Oostenrijk naar het zuiden naar de oostelijke Middellandse Zee. Dit was ook ongebruikelijk omdat er "meestal een directe verbinding is van met een droge stofbron, dichter bij de woestijn zelf."

    Op 16 maart volgde een tweede storm het klassieke patroon, dichter bij de bron van het stof in Afrika. De grote, wijdverspreide stofwolk trok verder noordwaarts over Europa in de richting van Scandinavië en de Noordelijke IJszee. Vervolgens bewoog het zich oostwaarts over Noord-Rusland voordat het een bocht nam en op 20 maart terug boog naar Oost-Europa en het Zwarte-Zeegebied.

    Eind maart begon er weer een grote stofstorm naar het noorden te trekken die Saharastof over de Middellandse Zee en Europa voerde. Hoewel de laatste storm even groot lijkt te zijn, is hij misschien niet zo langdurig.

     “Twee grote [stormen] zoals deze, bijna achter elkaar, is enigszins ongebruikelijk, maar de weerpatronen in Noord-Afrika en Europa tijdens de lente lijken meer bevorderlijk te zijn voor het veroorzaken van stofstormen die Europa bereiken dan in andere periodes van het jaar. ”

     Referenties en bronnen

    Ansmann, A., et al. (2019) IJskiemvormend deeltje versus ijskristalgetalconcentratie in altocumulus- en cirruslagen ingebed in Sahara-stof: een sluitingsstudie . Sfeer. Chem. Fys., 19, 15087-15115.

    Caffrey, PF, et al. (2018) WRF-Chem-simulatie van een Oost-Aziatische met stof doordrenkte baroklinische storm (DIBS) . Journal of Geophysical Research: Atmosferen, 123, 6880-6895.

    Copernicus Atmosphere Monitoring Service (2022, 18 maart) Historische stofaflevering uit de Sahara in West-Europa – voorspellingen van CAMS kloppen . Geraadpleegd op 30 maart 2022.

    Fromm, MD, et al. (2016) Met stof doordrenkte baroklinische stormwolken: het bewijs, de meteorologie en enkele implicaties . Geofysisch onderzoekbrieven, 43, 12.643-12.650.

    Leibniz Instituut voor Troposferisch Onderzoek (2022, 17 maart) Saharastof veroorzaakt extreem grote bewolking boven Europa . Geraadpleegd op 30 maart 2022.

    NASA Earth Observatory (2022, 17 maart) Een atmosferische rivier van stof .

    NASA Earth Observatory (2021, 22 juni) African Dust bezoekt Europa .

    NASA Earth Observatory (2021, 19 februari) Saharastof op weg naar Europa .

    NASA Earth Observatory (2019, 16 mei) Stof wervelt over Azië .

     Spreeuw in kachel in Leeuwarden.

    Op 25 maart 2022 zat een van de twee katten van Jelske en Johan Vlasman in Leeuwarden aandachtig naar het kachelraampje te kijken. De andere kat liep toevallig buiten achter de woning. De kachel was niet aan, dat kon het niet wezen dus even kijken wat er zo’n aandacht verdient om tijden naar te kijken. Als snel bleek het duidelijk waar de kat naar keek, een …vogeltje!

    Foto © Jelske Vlasman

    De kat bleef maar naar het raampje van de kachel kijken.

    De spreeuw, een mannetje, was kennelijk bij het zoeken naar nestgelegenheid door het luchtkanaal naar binnen gekropen. Vooral in het voorjaar, maar ook tijdens strenge vorst wil er nog wel eens een vogel in het rookkanaal van kachel of de afzuigkap belanden. Tijdens de wintermaanden zitten de vogels dan vaak dicht op de rand van de schoorsteen (zonder kapje) en raken wat bedwelmt door de koolmonoxide en vallen dan naar binnen.  Soms een spreeuw, maar ook uilen, duiven en lijsters kunnen zo naar binnen geraken.

    Bij een open haard is het altijd oppassen dat vogel als je de haard opent dat de vogel, vaak met roet besmeurd, niet de woonkamer invliegt.  Gelukkig viel het in Leeuwarden wat mee en kon de vogel snel gepakt worden voordat hij roetschade veroorzaakte en de kat had het nakijken. 

     Ook eens en vogel in de kachel of afzuigkap gehad, meldt het mij even. Soms vliegen ook vogels door open ramen naar binnen.

    Foto © Jelske Vlasman

    Een mannetje spreeuw was door het rookkanaal naar binnen gekomen.

    Nieuwe aankomst gegevens boerenzwaluw uit Kollum.

    In 2011 publiceerde de vogelwacht Kollum in hun jaarverslag Fûgelpraet een lijstje met de aankomstdata van de boerenzwaluw in houthandel Barkmeijer van 1944 t/m 2005. Een unieke reeks! Deze reeks hebben we destijds opgenomen in het Boerenzwaluw Journaal van 2012 (bz.25-27).  Dit verslag is op aanvraag via mail te verkrijgen (j.d.jonglc@home.nl ).

     Helaas werden na verval van de loodsen van Barkmeijer deze in 2006 afgebroken. Hendrik Poortinga van de vogelwacht Kollum stelde de gegevens van de aankomst veilig en noteerde in een eerdere fase de aankomst gegevens van de “hanenbalken” op papier en hield elk jaar de aankomstdata bij. 

    In maart 2022 verscheen het prachtige jubileumboek van Vogelwacht Kollum e.o. 75 jaar in woord en beeld.

    Op bladzijde 57-59 staat een verslag over de Zwaluwwerkgroepen; Vogelwacht Kollum e.o. ook op de bres voor de zwaluwen.  In het jubileumboek ook een opgave van de aankomstdata van boerenzwaluwen bij houthandel Barkmeijer van 1944 t/m 2005. Vanaf 2007 t/m 2021 is Willem van der Kooij met de notities van de eerste aankomstdata doorgegaan met de aankomst in een stal aan de Brongersmaweg 1.

     Hieronder de aankomstdata Brongersmaweg 1 Kollum (bron; Willem van der Kooij);

    2007: 11-4, 2008: 8-4, 2009: 13-4, 2010: 18-4, 2011: 10-4, 2012: 8-4, 2013: 12-4, 2014: 7-4, 2015: 9-4, 2016: 5-4, 2017: 16-4, 2018; 11-4, 2019: 9-4; 2020;10-4 en 2021; 30 maart.

    Bij deze reeks van 15 jaar (2007-2021) is de gemiddelde aankomstdata 9,7 april.

    Kijken we naar de eerste periode (2007-2013) dan is dat gemiddeld 11,49 april.

    De tweede periode (2014-2021) is gemiddeld 8,13 april.

    Dat is een duidelijke vervroeging in de tweede periode van 3,36 dagen.

    We zien dat de trend van vervroeging van de aankomst zich bij Kollum voortzet.

    Was de gemiddelde aankomst bij Barkmeijer in de periode 1944-2005 nog 16,74 april.

    In de periode aan de Brongersmaweg 1 is dit (2007-2021) al 9,67 april.

    Aankomstdata in schuren zijn van heel veel factoren afhankelijk en deze factoren kunnen bij elke locatie soms weer anders zijn. Toch is het belangrijk om de aankomstdata in stal PER LOCATIE bij te houden. Dit om een verklaring te vinden/zoeken per regio/broedplek.  Alleen het waarnemen van een boerenzwaluw buiten de stal locatie geeft geen zekerheid dat het om eigen broedvogels gaat. Meld dus jaarlijks de eerste opgave van aankomst in de stal/broedplaats. Soms verschillen aankomstdata uit verschillende stallen uit een en hetzelfde dorp nogal sterk.

     Heeft U als Vogelwacht/ of particulier ook nog gegevens liggen van de aankomst van de eerste boerenzwaluwen in stallen of schuren dan hoor ik dit graag. Vroeger schreef de boer de 1e aankomstdata wel op de balk in het bûthûs of werd dit in de boekhouding genoteerd. 

    Veel binnenkomende vogelmeldingen uit de provincie.

     De laatste weken komen er steeds meer vogelmeldingen binnen. Wel eens leuk om een deel van deze meldingen hiervan toch weer onder de aandacht te brengen. Vroeger publiceerde mijn voorganger (Gerrit Bosch) ook al bijzonder Vogelnieuws in de Leeuwarder Courant en later in Vanellus (orgaan van de BFVW) en allerlei andere kranten en tijdschriften. Zo maar een greep uit de vele reacties die binnengekomen zijn in de maand maart.

     Waarnemingen maart 2022;

    01-03.4 kluten in een polder bij Formerum (G. Smid).

               1 aardhommel in woonkamer van dochter te Leeuwarden (Marianne Borgman).

               2 scholeksters langs de weg te Berltsum (Ita Spoelman).

    03-03.1 witte kwikstaart terug op dak te Berltsum (Ita Spoelman).

    05-03. Vier grote zaagbekken in bosvijver Stienzer bosk (G. Mast).

    07-03. Appelvink in tuin te Stiens (Gerard Mast).

               Tjiftjaf gehoord in Oudwoude (Willem Jonkman).

               Drie grote Alexanderparkieten in natuurgebied de Heide te Heerenveen (Nico Vink).

    09-03. Trek van buizerds boven Stiens, ook 1 ruigpootbuizerd gezien (Gerard Mast).

    10-03. In Gorredijk tjiftjaf gehoord (Johannes Grondsma).

              Grote gele kwikstaart te Hoornsterzwaag (Elske van Houten).

              In Stiens kleine vos vlinder en 1 citroenvlinder gezien (Gerard Mast).

    11-03. Kleine vos vlinder in Heerenveen (Nico Vink).

    12-03.1 witte kwikstaart weer op de nok van de loods in Sondel (Hinke Trinks-Jonkman).

              2 raven bij Fogelsanghstate baltsend (Jan Andries Wagenaar).

              1 tjiftjaf te Leeuwarden, Kalverdijkje (Tonny de Jong, Joure).

    13-03. In Veenwouden bij Wieger van der Wal (82!) 2 jonge Turkse tortels in een oud merelnest  in een Hortensia klimplant.

              Twee citroenvlinders in de tuin te Joure (Jan de Jong).

              Acht groenlingen in boom te Menaam (Oane Baarda, Menaam).

               In Ballum op Ameland 1 koolwitje vlinder gezien (Janke Nobel).

               In Winsum 1 paartje krakeenden achter huis in weilanden (Teake en Jantine Brouwer).

    14-03.1 paar grote bonte spechten en een “lachende” groene specht in Houtigehage (Willy    Pultrum).

               Bert Bos uit Joure brengt me een dode houtsnip die in Urk gevonden is bij werkplaats.   Vaak zijn dit slachtoffers die ergens tegen aan gevlogen zijn. Deze had de nekgebroken,was vet en woog 285,2 Gram.Vleugel; 202 mm. Staart 89 mm. Het was een mannetje met al flink ontwikkelde testes.

    15-03. In een sloot van de voormalige psychiatrische inrichting in Franeker zit al 10 dagen een    meerkoet te Broeden (Willem van der Meulen). De eerste kuikens worden met 2 weken al verwacht. 

              Aan de Griene Dyk aan Sneekermeer 1 blauwborst (Bauke Sienema, Heerenveen).

              In Oudemirdum 1 paar appelvinken op de voedertafel (Joke en Rinke Koopmans).            In Ureterp 1 witte kwikstaart terug bij de buren (Ydwine van der Molen). Bij Goënga 1 witte kwikstaart terug (Rients en Martha de Jong).

    16-03.1 dodaars in vijver in Stienzer bos (Gerard Mast). Op 20 maart was ie weg!

               1 vrouw blauwe kiekendief op akkerveld tussen Westhoek en Sint Jacobi Parochie (Ita     Spoelman).

               2 zeearenden bij vogelkijkhut te Wier (Ita Spoelman).

    18-03.1ijsvogel te Stiens gezien (Gerard Mast).

    20-03. In Oosterzee 1 kleine bonte specht aanwezig (Sibbele Witteveen).

    21-03.1 zwarte ibis bij Dronrijp (Susie Hooghiemster).

    Zingende spreeuw bij nest te Joure (Bertus Rijpkema). Op 23 maart al slepend met nestmateriaal!

    22-03. Groepje kemphanen tussen grutto’s bij Wommels (Jantine Brouwer).

    23-03. Roerdomp bij Timertsmar gehoord (Hans de Jong, Grou).

    24-03. Visarend bij kijkhut Piaam (Jappie van der Meer).

               1 zwarte roodstaart in tuin te Heerenveen (Sjoukje van Sprengen Heidstra).

    28-03. Bij L. H. van Esch (81)1 paar goudvinken in de tuin te Drachten.

    30-03.1boerenzwaluw bij Ezumazijl (Jeroen Breidenbach).

    31-03.1boerenzwaluw gezien tijdens flinke sneeuwbui te Bakkeveen (Koert Scholten).

    Heeft U in de maand april iets leuks of bijzonders gezien meldt het dan even.

     Eerste eieren.

    De melding van de vondst van de eerste eieren van veel soorten werd vroege vaak gemeld. In Friesland ging het vaak om de vondst van de eerste eieren van weidevogels die tijdens het kievitsei zoeken werden gevonden. Maar ook andere soorten hadden de aandacht. Zo horen we graag de data van allerlei 1e ei meldingen van nestkastbroeders en toevallige controles.

     

    Een eerste aanzet voor 2022. Aanvullingen zijn altijd welkom.

     

    Scholekster.

    25 maart 1e ei gevonden in Oterleek aan de Huijgendijk.

    29 maart 1e ei in akkerbouwlanderijen te Tjalleberd gevonden door Siebren Siebenga. Op 2 april lagen er 3 eieren in zo meldde Wilco Siebenga (Vogelwacht Tjalleberd /Facebook BFVW).

    Kievit.

    9 maart 2 ei in Hengevelde door Tonny Ruppert (Overijssel).

    10 maart 1 ei in Wilnis door Gijsbert Tijsseling (Utrecht).

    12 maart 1 ei bij de Cocksdorp te Texel door Cees Dijker (Noord-Holland).

    13 maart 2 ei door Jan Pier Cleveringa (Drenthe).

    14 maart 2 ei Workumerwaard door Wietse Jan Dijkstra (Friesland).

    14 maart 1 ei Zevenhuizen door Bert Jaap Darwinkel (Groningen).

    Grutto.

    21 maart 1e ei te Oostzaan langs de Haal gevonden door Wout de Jong (Noord-Holland).

    23 maart 1 ei in gemeente Stompwijk door Aletta en Martin van de Reep (Zuid-Holland).

    26 maart 1 ei in Eemdijk door Jeanette en Matthijs Beekhuis (Utrecht).

    28 maart 1 ei in Tolhuislanden door Aalt de Weerde (Overijssel).

    30 maart 1e ei in Schettens gevonden door Jelle Hibma (BFVW Facebook).

    5 april 4 eieren in Winsum Joop Sijsbolts (prov. Groningen).

    5 april 4 eieren in Nijkerkerpolder gevonden door Evert van Veldhuizen (Gelderland).

     Tureluur.

    2 april 1e ei te Kwadijk gevonden door Meindert van der Meulen (Facebook/Weidevogels in Nederland).

    Knobbelzwaan.

    1 april. 1 ei in Wezerhaven (Buijs Eco Consult).

    Merel.

    1 maart 1e ei te Burgum in klimopbosje bij keukenraam (Sytze Elzinga).

    7 maart 1e ei onder overkapping te Westereen (J.W. Lourens).

    Wilde eend.

    28 februari 1 ei in eenden korf in Terkaple (Jurjen van der Meer).

    Foto © Jurjen van der Meer.

    Vroege wilde eenden ei in eendenkorf op een knotwilg in Terkaple.  

    Rosella parkiet duikt op in Oudehaske

     Op 28 maart 2022 vloog er bij de buren van Elsa en Nico Veen in Oudehaske een vreemde vogel rond bij het pinda netje in de tuin. Nico zond me een foto toe van de felgekleurde vogel.  Het bleek een rosella parkiet te zijn die kennelijk (uit de omgeving?) uit een particuliere collectie is ontsnapt. De prachtige kleuren van de vogel vallen sterk op.  De vogel bleek aan de rechterpoot geringd te zijn met een nogal forse pootring. 

    Foto © Nico Veen Oudehaske

    Rosella parkiet komt op pinda netje in de tuin af.

    Steeds vaker horen we dat in voorjaar of tijdens vakantieperioden er vogels uit particuliere collecties (volières, kooitjes) ontsnappen. Vaak komt dat doordat anderen erop moeten passen en per ongeluk “even” het deurtje open laten staan en de vogel of vogels kans zien te ontsnappen.  Kleine zangers hebben vaak tijdens vrij strenge winters vrijwel geen kans dit te overleven. Ze komen dan vaak op voedsel in tuinen af. Doch nu de laatste jaren er steeds meer zwakke winters voorkomen neemt ook het aantal overlevende exoten toe. We ontvangen dan ook graag meer meldingen van deze z.g. exoten die worden gezien in tuinen, parken of het vrije veld. Soms worden vogels (te grote collecties) wel eens losgelaten tijdens economisch slechte perioden omdat er geen geld meer is om ze te verzorgen. Een fotootje met een mobiele telefoon is vaak snel gemaakt.

      Mocht U ook vreemde vogels in de tuin zien dan hoor ik dit graag.

    Opgemaakt 9 april 2022

    Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

    j.d.jonglc@home.nl

    Tel. 0513-414788

     

    09-04-2022, 13:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!