Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    02-10-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 24 Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit de tweede helft van september 2022.

    door Jan de Jong.

    15-09. In Snikzwaag plotseling een 40-tal boerenzwaluw vertrokken uit broedschuur (Menno -Kier Visser). In Lippenhuizen waren de boerenzwaluwen eigenlijk al op 28 augustus vertrokken, doch vandaag ontdekte ik nog een 20-tal hier (Wytze de Jong).

    16-09. In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg nog een koekoek (Kees Bode). In de Alde Feanen op Krukkelân bij Eernewoude vijf koereiger (Bauke Roosma).  Bij Harlingen, Plasjes aan N31, twee koereiger (Marco van Stenis). In de Jan Durkspolder bij de Alde Feanen nog een witte kwikstaart (Jan Hullen). In Drachten overnacht nog een boerenzwaluw op het nest (Thomas Dijkstra). In Lauwersoog gezien dat een kauw een veldmuis pakte en opat (Marten Zijlstra). Te Broeksterwâld 1 fluiter gevangen en geringd in de tuin, de eerste weer hier sinds 2001 (Harry de Boer).

    Foto © Harry de Boer

    16-09-2022. De fluiter wordt weinig gezien in Friesland.

     

    17-09.  De “winter” roodborst is vorige week hier bij ons inHoornsterzwaagalweer terug in de tuin (Jan en Jet Hofstra).  In Delfstrahuizen laatste nest boerenzwaluw uitgevlogen.Nu zwerven er nog wat rond de paardenstallen. Dit jaar zijn er veel nesten met 5 jongen groot geworden (Nelleke Roos).  Vrijwel dagelijks twee boomvalk rond huis in Tjerkgaast. De vogels jagen op libellen en langpootmuggen (Marten van der Heide). Afgelopen week 1 visarend gezien bij Ballum op Ameland. Bij ons is de laatste boerenzwaluw vandaag vertrokken uit de stal (Petra Visser). In Drachten bij de Folgeren een waterspreeuw gezien (Messina). Op Terschelling al een sneeuwgors op de Strieper Kwelders (Theo Ruppert).

    Foto © Theo Ruppert.

    17-09-2022. Zeer vroege sneeuwgors liet zich zien op Terschelling.

     18-09. Nog een 20-tal boerenzwaluw jagend op insecten te Feinsum (Gerard Mast, Stiens). Er zitten nog een dertigtal boerenzwaluw in de schuur te Holwerd (Jan Idsardi). Vanmorgen nog drie boerenzwaluw die even in de stal komen kijken in Wanneperveen. Dit jaar maar 28 boerenzwaluw jongen uitgevlogen, veel minder dan vorig jaar (78) of de jaren ervoor, toen waren er vaak meer dan 100 (Jan van der Zee, Wanneperveen). Wij hebben sinds dinsdag (13 sept) een nachtzwaluw in onze achtertuin in Joure. Vanmiddag zit hij al lange tijd op dezelfde plaats dus kon ik hem ook even op foto vastleggen (Irene Algra).

    Foto © Irene Algra

    22-09-2022. De zeldzame nachtzwaluw rustend op de pergola in de achtertuin in Joure.

     19-09. Te Kornwerderzand 1 kleine jager (Gerard Westerhuis). Vandaag weer even twee boerenzwaluw terug in de stal te Hitzum (Bouwe en Betty Blanksma). Op Vlieland 2 koperwiek geringd door VRS Vlieland. Bij Zwarte Haan (Oude Bildtpollen) 2 jonge roodpootvalk gezien (Jan Andries Wagenaar).

     

    Foto © Jan Andries Wagenaar.

    19-09-2022. Dit jaar waren er op meerdere plekken roodpootvalken in Friesland te zien; Vlieland, Lauwersmeer, Ameland, Terschelling, Afsluitdijk, Mirns, Westhoek, Leeuwarden, Sneekermeer, Blauwgraslanden Akmarijp, Oude Bildtpollen en Anjum.  

     20-09. Tijden slaapplaatstelling bij de Wide Mar bij Stiens 129 grote zilverreiger, 1 blauwe reiger en 4 ooievaar geteld (Gerard Mast). Groepje van 12 koperwiek overvliegend bij Horrekooi op Terschelling (Jacob Jan de Vries). Te Feanwâlden nog 1 koekoek gezien (Sibbele de Jong). In Noardburgum hebben we nu nog 7 boerenzwaluw in de schuur (Jan en Froukje van der Veen). Om 04:10 uur (!) 1 geluidsopname vastgesteld van een koperwiek die overvloog boven Minnertsga (Bakero).  In Drachten groepje van 9 appelvink (Rommert Cazemier).   In het Oosterschar bij Sintjohannesga 1 porceleinhoen (Jan Dreteler).

    Foto © Jan Dreteler.

    20-09-2022. De porceleinhoen laat zich vaak maar weinig zien en verschuilt zich in de vegetatie.

     Op 7 september zagen we in Ouddorp 1 ekster met een heel lange snavel (Auke van der Galiën).

    Foto © Auke van der Galiën

    07-09-2022. Een ekster met een lange snavel wordt zelden gezien.

     21-09. Bij de jachthaven op Schiermonnikoog 470 steenloper gezien (Adriaan Guldemond). Op Ameland bij het Westgat 64 steenloper (Roely Bos).  In Hemelum vloog zich een roodborst dood tegen de vensterruiten (Joke Wolbers). In Franeker een vroege koperwiek gezien (Marnix Oudega). In het Lauwersmeer bij Ezumakeeg nog een blauwborst (Willem Hartholt). Bij de Alde Feanen 1 visarend (Gerrit Jellema).  In de Rottige Meenthe groepje van 11 baardman (Boena van Noorden).  

     22-09.  Vanmorgen zag ik tijdens de Jouster Merke nog een 15-tal boerenzwaluwen aan het insecten jagen rond de kerktoren midden in Joure. Ze waren zich druk aan het opvetten (Jan de Jong).  De boerenzwaluwen zijn nu echt verdwenen uit de schuur in Wijnaldum, we hadden 10 bewoonde nesten dit jaar (Rinze en Maartje Post).  Alle boerenzwaluwen zijn nu weg uit de paardenstal in Terband (Henk en Trienke Tjepkema). In Sint Anna Parochie zijn de laatste boerenzwaluwen vertrokken uit schuur en loodsen (Alco de Jong).   Bij het Holstmeer in Alde Feanen bij Eernewoude 1 ge(kleur)ringde visarend. De vogel bleek als nestjong geringd te zijn op 6 juli 2022 door ringer Sondre Krokeide bij Frederiksstad (in omgeving Oslo) in Noorwegen. (Roel Bos).

    Foto © Roel Bos

    22-09-2022. Een visarend vloog over boven de Alde Feanen met een kleurring uit Noorwegen.

     23-09. In Sint Anna Parochie 1 ijsvogel (Andries Miedema). Nog 3 boerenzwaluw in pony hok te Molkwar. Dit jaar hadden we hier zo’n 20 nesten van de 1e leg en 10 van de 2e leg. Veel vogels zijn in de week 37 (12-18 sept) vertrokken (Mineke Bekkema). In Heerenveen op 10 hoog   nog veel boerenzwaluwen aan het insectenjagen rond de flat, op 23 september waren ze alle vertrokken (Nico Vink). In de vijver bij de golfbaan De Hildenberg in Appelscha 4 dodaars (Jan en Lyda Osinga, Oosterwolde).  Al enkele dagen vliegen er geen boerenzwaluw meer in en uit in Bears. Ik zou willen dat dat ook geldt voor de wespen die met gigantische nesten vakantiehuis, woonwagen en caravan gekraakt hebben (Jochum Rijpma).

     24-09.  Te Wommels groepje van 10 koperwiek overvliegend (Jordi Roosma). In Hitzum zijn de laatste boerenzwaluwen uitgevlogen (Bouwe en Betty Blanksma).  De nachtzwaluw is nog steeds aanwezig in Joure (Irene Algra). De twee laatste boerenzwaluw zijn vertrokken uit de stal aan de Norgervaart te Huis ter Heide (Orpa Sekeronej). Groepje van 25 koperwiek overvliegend boven Bomenland op Vlieland (Daan Drukker, Jurriën van Dijk e.a.).

     25-09. Bij Workum 1 ijsvogel (Tjerk Kunst).  Bij Ferwerd al een groepje van 30 a 40 smient op land in de omgeving van het tempeltje van Ids Willemsma (Auke van Dijk). In de Venebuurt bij Terwispel 1 koperwiek geringd (Ringroep Menork).  Bij Stavoren 1 bladkoning (Jos Hooijmeijer). Nog twee boerenzwaluw in de stal gezien te Holwerd (Jan Idsardi).Vorige week zaten er 90 boerenzwaluwen in een schuur met koeien bij Hollum op Ameland, lekker nog even opwarmen en foerageren (Petra Visser).  Op Vlieland bij Lange Pad 13 (!) bladkoning waargenomen (Rommert Cazemier). Te Suamarreheide 1 beflijster in de tuin (Bareld Storm).   Bij ons zijn alle boerenzwaluwen weg uit Ruigahuizen, dat nu kunnen we de boel schoonspuiten (Melle van der Goot). Bij de Holle Poarte bij Makkum 1 ijsvogel (Patrick Agterberg). Nog twee boerenzwaluw in de schuur te Noardburgum (Jan en Froukje van der Veen). Bij Kornwerderzand op Afsluitdijk een noordse boszanger gevangen en geringd (VRS Franeker).

    Foto © Gerard Westerhuis

    25-09-2022. Noordse boszanger gevangen bij Kornwerderzand op Afsluitdijk (VRS Franeker).

     26-09.  Aan het Sneekermeer groepje van 10 koperwiek aan Griene Dyk (Johan Helmus).  Op Terschelling bij Lies 1 beflijster (Jan Jacob de Boer). Vanmorgen zat er weer een boerenzwaluw in de paardenstal in Terband, heeft er de hele nacht gezeten. Vanavond zelfs weer twee terug(Henk en Trienke Tjepkema). Op Ameland 6 bladkoning in Ballumerbos (Justin Jansen).

     27-09. Nog een tiental boerenzwaluw in Koufurderigge die steeds voor de trekker rondvlogen tijdens het gras maaien voor de koeien, ook in de stal nog steeds diverse aanwezig (Jan Brouwer).  Op Vlieland een zeldzame eerste jaars roodmus gevangen en geringd (VRS Vlieland).  De nachtzwaluw is nog steeds aanwezig in Joure, tussen de middag zat ie weer op zijn vertrouwde plekje (Irene Algra). Vanavond alweer vier boerenzwaluw terug in de paardenstal te Terband (Henk en Trienke Tjepkema).

     28-09. Het roodborstje is vanmorgen weer bij ons in Winsum in de tuin aangetroffen (Jantine en Teake Brouwer).  In Nieuweschoot nog 3 boerenzwaluw in de schuur (Tineke de Boer).

     29-09. Op 7 september vond in op de oprijlaan bij ons huis in Joure 1 draaihals. Vogel is w.s.  Tegen de ruiten gevlogen en gestorven (Marlies Ballemans).

    Foto © Marlies Ballemans.

    29-09-2022.Een nog laat doortrekkende draaihals sneuvelde in Joure tegen de ruiten.

     Veel doortrek al van roodborst. Tijdens ringonderzoek aan de noordoever van het Tjeukemeer in het SBB-gebied Marswâl 30 geringd voor onderzoek. Verder al 2 vroege koperwiek aanwezig en nog 1 late rietzanger.  (Jan de Jong/Gerard Westerhuis. Ringgroep Rohel). In Bovensmilde nog twee boerenzwaluw in de stal, overdag voedsel zoekend en nachts nog in de stal (Rita Delger).

     30-09. Bij ons achter huis aan de Heidemeer in Heerenveen zit een groene specht die op jacht is naar mieren. Hij mag ze van ons allemaal hebben! (B. van der Berg). In de polder Aent Lieuwes bij Koudum 15 reuzenstern (Jorrit Zondervan). In Oudeschoot 1 draaihals gezien en gefotografeerd (Marc Bleijerveld).

    Bij de Hege Gerzen te Oudemirdum 5 beflijster gezien (Peter Zwaan). Bij Laaxum 1 beflijster en bij Mirns 2 gezien (Hessel van Iest). Op Schiermonnikoog 1 blauwstaart gezien (Thijs Glastra e.a.).

     Tot zover de meldingen van de tweede helft van september 2022.

     

    In de tweede helft van september kreeg ik veel meldingen binnen van boerenzwaluwen die plotseling (nadat ze allemaal uit de schuur waren vertrokken) voor enkele dagen terugkeerden naar de warme stal. Deze terugkeer heeft stellig te maken met de wisselende weersomstandigheden (regen/koudere nachten). Tot op dit moment zijn er in de provincie nog vele boerenzwaluwen die (verlaat?) aan het opvetten zijn en flinke aantallen trekken nog door. Zo zag ik ze gistermorgen nog op insectenjacht rond de sporthal de Stuit voor onze woning.  Ik ben dan ook erg benieuwd hoe lang de zwaluwen nog te zien zijn in de stallen en wanneer de laatsten vertrokken zullen zijn.

     Meldingen voor de Nieuwsbrief 25 graag vóór 16 oktober 2022 inzenden met vermelding van naam en adres.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Helaas kon ik niet alle binnengekomen meldingen opnemen.

     

    2 oktober 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

    02-10-2022, 10:20 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!