Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    19-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 43 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit Friesland in de eerste helft van juli 2023.

    door Jan de Jong

    01-07. Een jagende boomvalk in het Easterskar bij Sintjohannesga (Bauke Sienema, Heerenveen). Bij de Houtwiel bij De Westereen 1 distelvlinder (Wiebe Sjoerd van der Veen). Vandaag zag ik hier in het Hemmemapark te Berltsum/Berlikum) een ijsvogel (Ita Spoelman).

    02-07. Sinds een dikke week hoorde ik het harde geschetter van eksters bij ons in de tuin in Oude Leije, net iets anders dan anders en net als vorig jaar zag ik een behoorlijk witte ekster. Het exemplaar wat ik zag had bruin op z’n kop (Fimke van Gent, Oude Leije). De jongen van de bij ons broedende zwarte roodstaart in Donkerbroek zijn een week geleden uitgevlogen, nu zitten er nog enkele regelmatig in de tuin (Teake Soepboer).

    03-07. In Sneek bij bouwbedrijf van der Meer aan de Einsteinstraat een nestje met 4 jongen van de zwarte roodstaart (tweede broedsel) geringd in hetzelfde nest (Jan de Jong/Cor van der Meer). Bij Mantgum een blauwe kiekendief gezien (Bertus Rijpkema, Joure). Vandaag troffen we onze tuin in Heerenveen een zwarte specht met 2 jongen en ook 2 groene spechten aan die tussen de stenen op zoek waren naar mieren (Ben Klaassen). Vanmorgen in Fermanjebosk een zeldzame keizersmantel vlinder gezien en gefotografeerd! De vlinder was geruime tijd aan het foerageren op bloeiende bramen. Heb deze soort hier nog nooit gezien (Jan Andries Wagenaar).

     Foto © Jan Andries Wagenaar.

    03-07-2023. Voor Friesland is de keizersmantel zeldzaam. Door de klimaatverandering (warme zomers) wordt de soort steeds vaker gezien in ons land. Voor Friesland neemt het aantal meldingen toe.

    Waar werd in Friesland de Keizersmantel gezien?

    Even een lijstje met waarnemingsplaatsen waar de Keizersmantel in Friesland is gezien.

    2007. In Drents Friese Wold.

    2009. Heerenveen en mogelijk in Fochteloerveen.

    2011. Damwâld, Leeuwarden (Aldlân).

    2013. Lauwersmeer, Leeuwarden, Leeuwarderbos, Terschelling, Hoorn.

    2014. Aldtsjerk.

    2015. Joure, mogelijk ook Harich.

    2016. Lauwersmeer en mogelijk polder bij Buitenpost.

    2017. Giekerk.

    2018. Rijsterbos, Terkaple, Lauwersmeer en mogelijk Oranjewoud.

    2019. Leeuwarden bij Huizum, Leeuwarden Aldlân.

    2020. Bakkeveen, Koudum, Boijl, Buitenpost, Schiermonnikoog en Hemelum.

    2021. Fochteloerveen en Tjalleberd.

    2022. Van Oordts Merksen, polder Lutkewierum en Noordbergum.

    2023. Noordwolde bij Spoekeplas, Ureterp aan de vaart, Damwâld en Wijnjeterper Schar.

    Mocht U nog aanvullingen kunnen geven op dit lijstje dan horen we dit graag.

    Voor meer informatie over vlinders zie “Dagvlinders in Fryslân “

    Van de Vlinderwerkgroep Friesland (2021- ISBN 9789090343990).

    Of kijk op; https://www.vlinderwerkgroepfriesland.nl/

    Dit jaar is het opvallend dat er veel minder dagvlinders worden gezien, hoe was het in U tuin?

    Hieronder de verspreiding van de keizersmantel in ons land.

    Bron: https://www.verspreidingsatlas.nl/I0425

     

    04-07. Vanmiddag om ca 13.30 uur in het natuurgebied op de golfbaan bij Oudemirdum een visarend op een paaltje bij het grote ven (Marten van der Heide, Tjerkgaast).

    05-07. Een uur geleden heeft de Dierenambulance een jonge houtduif opgehaald, dat op de grond in mijn tuin in Ureterp was beland. De orkaan had het nest in mijn eik vernield. Heel blij dat het zeer gezond ogende beestje nu verder wordt verzorgd in de Fûgelhelling (Ydwine van der Molen).

    Vandaag raasde er een zomerstorm (Poly genoemd) door Friesland. Veel vogels die nog nesten met eieren of kleine jongen hadden hebben het moeilijk gehad. Graag horen we hoe het elders in de provincie is gegaan met nesten van vogels.

    06-07. In de Zwagermieden bij De Westereen in een kleine kolonie van de visdief in totaal 14 dode volwassen vogels en vrijwel alle jongen dood. Bij de Eemshaven zag ik vandaag een zieke noordse stern, en tegelijkertijd vond mijn collega in de kolonie er 3 dode. We hoopten dat die soort wel bestand was tegen vogelgriep, maar niet dus. En vorige week had ik in een ander gebied 3 dode en 2 zieke scholeksters, dus ook Steltlopers lijken kwetsbaar. Ik ben bang dat dit nog wel een aantal jaar doorgaat (Petra Manche, SOVON).

    Het is verontrustend te lezen dat de vogelgriep nog altijd om zich heen grijpt. Petra onderzoekt de visdief populatie intensief (Petra.Manche@sovon.nl ) en heeft dan ook veel van haar onderzoek vogels verloren door de om zich heen grijpende vogelgriep.

    Bron: Petra Manche SOVON. Sovon -Rapport 2022-94. “Broedvogels en broedsucces op broedponton Sternstee (Lauwersoog) in 2022.

     Daar de visdief ook op meer plaatsen in het binnenland van Friesland tot broeden komt (soms ook op platte daken) is het raadzaam om ook deze broedplekken (indien nog niet gemeld) te onderzoeken op sterfte.

    Foto © Petra Manche (SOVON).

    03-07-2023. Flinke sterfte onder oude en jonge visdieven op broedponton Sternstee in Lauwersoog.

    07-07. Op de Makkumer Zuidwaard een record van 85 rietzangers gevangen voor wetenschappelijk ringonderzoek (Tryntsje en Ype Albada, Jaap Strikwerda). Ook aan de Noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel in het SBB-natuurterrein “Marswâl” zijn 99 rietzangers gevangen. Ook daar werden records gebroken. Op die morgen zelfs 25 soorten met 332 vogels gevangen (VRS Rohel Tjeukemeer).

    Dat de rietzanger dit jaar zo goed vertegenwoordigd is met veel jonge vogels op de twee Friese ringstations heeft te maken met de goede weersomstandigheden. Net voor de zomerstorm van 5 juli wemelde het van de jonge vogels die net vliegvlug waren. De kleine karekieten, die altijd wat later broeden, hadden minder succes. Een flink deel zat nog te broeden of hadden kleine jongen. Door de zomerstorm zijn veel nesten vernield.

    08-07. In Lemmer 1 kolibrievlinder in de tuin (Ytsje Dijkstra). Langs de A7 bij Oudehaske 1 rode wouw (Sietse Brouwer). Bij Oudega /sm. 1 boomvalk (Marten Sikkema). Een zwarte wouw bij Appelscha /Willemstad (Valérie Goethals). Groep van 11 kruisbek gezien/gehoord in Beetsterzwaag (Jarig Roosma).

    09-07. Zag in de buurt van Anjum aan de Lauwerseeweg om half negen een zeearend (Klaske de Kant). Bij de Kleine Wielen/Leeuwarden 1 kwartel overvliegend (Merel Zweemer/Lisette Cuperus). Groepje van 12 kemphaan mannetjes bij Stiens/Wide Mar (Donald Wolters). In Oudeschoot 1 wespendief overvliegend (Marc Bleijerveld). Vier grauwe klauwier (1 adult /3 juveniel) in Fochteloerveen (Ben Staal e.a.). Drie kruisbek overvliegend in Ketlikerheide (Jos Welbedacht). Bij de golfbaan in Leeuwarden 1 ijsvogel roepend (Vincent Douwes).

    10-07. In Gorredijk een overvliegende rode wouw gezien (Henk Pots). Vandaag vier lepelaar bij de vogelkijkhut te Wier (Ita Spoelman, Berlikum). Vanmorgen tijdens het boerenzwaluwen onderzoek een nestje met 5 jongen geringd bij Annemarie van Garderen in een paardenstal, in de Tijnje. Hierbij was een afwijkend jong. De vogel bleek een kruising van boerenzwaluw/huiszwaluw te zijn en viel op door zijn witte stuit, de lichte pootkleur en de wat gelere snavelrand (Jan de Jong).

    Foto © Jan de Jong

    10-07-2023. In een boerenzwaluw nestje in de Tijnje een kruising van boerenzwaluw x huiszwaluw (rechts op foto) ontdekt in een paardenstal.

    11-07. Wij hebben in Franeker geregeld twee kolibrievlinders in de tuin (Betty van Dijk). Bij Van Oordt’s Mersken /Smelle Warren 1 rode wouw (Wender Bil). Bij de Slotplaats in Bakkeveen 1 grauwe klauwier (Hetty Borger). Groepje van 6 kruisbek overvliegend Leeuwarden binnenstad (Sjouke Scholten). Vanmiddag 1 mannetje citroenvlinder in de tuin te Joure (Jan de Jong).

    Opmerking; We zien tot nog toe opvallend weinig dagvlinders hier, is dat elders ook zo? (Jan de Jong).

    12-07. Vijf casarca bij plasjes N31 bij Harlingen (Jeroen van Ewijk). Bij het Gerbrandygemaal aan Sneekermeer 1 boomvalk jagend (Dick Pruiksma). Bij de Steile Bank te Oudemirdum 10 smient, 1 toppereend ,1 middelste zaagbek, 220 brilduiker en 4 reuzenstern (Bram Ubels). Bij Oosterwolde nog een scholekster (Rudi Huiting).

    Opmerking; Wanneer vertrokken de scholeksters uit het binnenland van Friesland? Door klimaatverandering/ droogte lijkt de soort steeds sneller uit het binnenland verdwenen (Jan de Jong).

    13-07. Twee putter gespot aan de Snekertrekweg in Leeuwarden (Thomas Bakker). Tijdens mijn wandeling even buiten IJlst, richting Sneek, vloog een roerdomp me tegemoet (Geert Tamsma, IJlst). Op Vlieland bij Lange paal 1 nachtzwaluw (Sjoukje Scholten). Groep van 502 scholekster in Terschellinger polder (Theo Ruppert). Bij Ezumakeeg in Lauwersmeer 500 kluut (Koert Scholten). Bij Klaarkampermeer 6 grote zilverreiger (Sibbele de Jong). Bij de Kleine Wielen bij Leeuwarden 1 ijsvogel (Michiel Anas). Groepje van 6 staartmees bij Diakonieveen te Nijeberkoop (Simon Sprienstra).

     

    14-07. Op de Vrijheidsplaat op Ameland 30 zilverplevier en 1400 kanoet (Bram Roobol e.a.). Bij de Steile Bank te Oudemirdum 10 dwergmeeuw en 10 reuzenstern (Libbe Zijlstra). Bij Veenwouden 6 zwarte ibis overvliegend (Martijn Veenstra). In het Lemsterhop bij Lemmer 1 velduil op paaltje (Sjoerd Bakker). In Oosterschar bij Sintjohannesga 1 boomvalk (Bauke Sienema). Tien kruisbek overvliegend bij Ontwijk, bij Donkerbroek (Rudi Huiting). In Ravenswoud een vondst van een stormvogeltje met Franse pootring (Atze Teppema).

    Foto © Atze Teppema, Ravenswoud.

    14-07-2023. Bijzondere vondst van een stormvogeltje bij Ravenswoud in het binnenland van Friesland

    15-07. Twee scholekster overvliegend Heerenveen (Martine Huisman). In Polder Gele Strand bij Workum 150 goudplevier (Libbe Zijlstra). Bij Ferwert Buitendijks 1 breedbekstrandloper (Sietse Bernardus, Joure). Bij de Vogelkijkhut te Berlikum 5 witgat (Hiele Loodsma). In De Deelen 1 ijsvogel (A. Schaaf).

    Bij Gorredijk nog steeds 1 rode wouw aanwezig (Henk Pots). Groepje van 25 kruisbek overvliegend bij Canadameer omgeving Drents Friese Wold (Norbert Kwint). Groep van zeker 50 dwergstern op Vliehors /Vlieland (Rob van Beers).

    Foto © Rob van Beers

    15-07-2023. De dwergstern is vooral op de Waddeneilanden broedvogel, op de vaste wal van Friesland komt hij zelden als broedvogel voor.

     

    Tot zover deze Nieuwsbrief 43. Allen dank voor de meldingen en de vele fotos die ik mocht ontvangen.

     

    NIEUWSBRIEVEN WAT LATER;

    Van juli 2023 tot september 2023 kunnen de Nieuwsbrieven wat onregelmatiger verschijnen, dat heeft te maken met vakanties. Het Vogelnieuws in de Leeuwarder Courant blijft onveranderd doorgaan en ik ontvang dan ook graag de nieuwtjes uit de natuur van U allen om deze zo goed mogelijk te registeren en onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

    Deze wijze van voorlichting over de (Friese) natuur geef ik nu al meer dan 48 jaar aan U door. In totaal zijn er duizenden artikeltjes verschenen, ben de tel inmiddels kwijt. Eerste stukjes verschenen er o.a. al in 1975 in de Jouster Courant. Nadien vele artikelen voor BFVW en diverse vogelwachten. Onder anderen voor de Vogelwacht Joure heb ik zelfs meer dan 40 jaar het Vogelnieuws verzorgt (1979-2019), en vele jaren actief aan weidevogelbescherming gedaan in Sint Johannesga en Joure.

     

    Jan de Jong (73); Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (1977- heden).

      

    Meldingen voor de Nieuwsbrief 44 graag vóór 1 augustus 2023 inzenden met vermelding van naam en adres gegevens.

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. Niet alle binnengekomen meldingen zijn (helaas) ook opgenomen. Het aanbod was erg groot.

     

    17 juli 2023.

    Jan de Jong, Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation Rohel 1985-heden) van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Tel; 0513-414788.

    19-07-2023, 10:03 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!