Nieuwsbrief 9 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
door Jan de Jong
Ransuilen kunnen al vroeg broeden.
Treja Snelter uit Tjerkgaast ontdekte dat er al een tijdje een ransuil bij haar woning in de bebouwde kom aanwezig was. Vorig jaar zag ze hem daar ook al vanuit de woning op die plek. Op 3 februari waren er plotseling weer twee. Mogelijk dat deze ransuilen al teruggekeerd zijn naar de broedplek. In de dichte begroeiing van de boom kunnen ze best een oud nest van een houtduif of ekster gaan betrekken.
Foto © Treja Snelter, Tjerkgaast.
3-12-2022. Ransuilen keren vaak snel terug naar hun broedgebied in zachte winter.
De ransuil kan bij zwakke winters soms al vanaf half maart beginnen met het leggen van de eerste eieren. Begin maart kunnen ze al wel een territoria bezetten. Zo vond ik in mijn archief een vijftal meldingen in maart van ransuilen die al bij de nesten waren en of al eieren hadden. Op 8 maart 1979 zat er in Terhorne al eentje op oud eksternest (Hans Noppert). Op 8 april 1984 ontdekte H. Smits uit Terkaple in een natuurgebiedje van Staatsbosbeheer bij zijn woonplaats in een oud zwart kraaiennest op 2 meter hoogte in een wilg een nest met 1 jong en 1 ei. Het nest werd door mij gecontroleerd en het jong bleek 6 a 7 dagen oud te zijn. Bij een broedduur van gemiddeld 28 dagen en legselgrootte van 2 eieren moet het 1e ei rond 10 maart al gelegd zijn. Ransuilen leggen met een tussenpose van 2 dagen een ei en het vrouwtje begint na het leggen van het eerste ei te broeden.
Foto © Archief Jan de Jong, Joure
4-4-2014. Broedende ransuil op een oud kraaiennest in de gemeente De Fryske Marren.
De ransuil broedt steeds vaker in de bebouwde kommen van stad en dorp. Dit doen ze om zich te beschermen in de meer beschutte bebouwde kommen tegen de flink toegenomen populatie van haviken. Haviken jagen nogal eens op de ransuil. Vaak zoeken ransuilen oude zwarte kraai, ekster of houdduif nesten op in de meer dichte begroeiing. Zodra de vogels zitten te broeden vallen ze door hun nachtelijke leefwijze overdag zelden op. Tegen de avond zoeken ze vaak voedsel (muizen) en worden dan actief. Doch zodra er jongen zijn kunnen deze overdag in en de schemerig ook worden gehoord als ze bedelen om voedsel. Ik ben dan ook benieuwd of er na deze zwakke winter op meer plaatsen al ransuilen zitten te broeden.
Speciale nestkast voor de boerenzwaluw.
De boerenzwaluw zal ook dit voorjaar wel weer vroeg terug zijn op de broedplek. De mannetjes keren dan vaak als eersten weer naar hun oude nesten terug en bezetten dan de geschiktste broedplekken. Vaak zijn dat plekken die niet erg beschermd zijn tegen predatoren (uilen, ratten, steenmarters, sperwers, gaaien etc.). Jaren terug maakte ik eens enkele speciale nestkastjes voor boerenzwaluwen die we uitprobeerden in Terwispel. We noemden deze kastjes toen Hirundo Palace.
Een bouwtekening is op aanvraag via email (onderaan nieuwsbrief) beschikbaar en wordt U dan toegezonden.
Deze nestkastjes kunnen onder een brede balk worden bevestigd zodat steenmarters en ratten er niet zomaar bij kunnen. Vooral met slechte muizenjaren en langdurige periode met storm en zware regenval jagen kerkuilen ook vaak meer in de schuren en stallen op zoek naar prooien. Ze kunnen dan grote schade aanrichten in broedschuren van boerenzwaluwen als ze gemakkelijk in en uit kunnen vliegen. Vaak grijpen ze dan die nesten waar jongen en of oude vogels gemakkelijk zijn te pakken. Met het plaatsen van een speciale kast onder de steunbalken in schuren kunnen ze maar moeilijk landen en zien de kerkuilen de nesten van boven niet zitten.
Foto © Jan de Jong, Joure
02-7-2014. Nest met jonge boerenzwaluwen in schuur in speciale Hirundo Palace nestkast in schuur te Terwispel.
Rita Delger in Bovensmilde (Drenthe) maakte gebruik van de bouwtekening en hing op 28 januari een vijftal in haar pony schuur waar elk jaar meerdere legsels groot worden. De nestkastjes zijn gemakkelijk te maken en te bevestigen en kunnen daardoor bijdragen tot een veiliger broedplek.
Foto © Rita Delger, Bovensmilde.
Zeven speciale Hirundo Palace nestkastjes zijn snel gemaakt.
Naast het ophangen van nestkastjes kan men voor boerenzwaluwen al snel een plekje maken in schuur of stal waar de vogels hun nest kunnen maken. Soms zijn een paar langen spijkers al voldoende om een nestje van klei, modder en strootjes op te bevestigen. Ook een latje op een balk gespijkerd wordt wel al nestplek gebruikt.
Foto © Jan de Jong, Joure
27-7-2021. Nest van een boerenzwaluw op een plankje in de stal.
We zijn benieuwd of boerenzwaluwen ook dit jaar weer vroeg in de stallen zullen terugkeren en of ze ook speciale nestplaatsen gaan benutten. De eerste boerenzwaluwen zijn in februari alweer in Zuid-Frankrijk gezien. Hopelijk treffen ze dit jaar eens geen grote zand en stofstormen in Afrika en kunnen ze veilig bij Gibraltar oversteken naar Europa. Ook in januari en februari zijn er in ons land boerenzwaluwen gezien, voornamelijk in Zeeland en Noord-Holland. Mogelijk zijn dit toch weer vogels die overwinteren.
Waterrietzanger uit gemeente de Fryske Marren teruggemeld uit Frankrijk.
Op 11 augustus 2021 werden er aan de noordoever van het Tjeukemeer op Ringstation Rohel, in het Staatsbosbeheer gebied “Marswâl” twee waterrietzanger geringd samen met 33 rietzangers, de laatste is de algemeen voorkomende soort die ook hier broedt. Waterrietzangers worden zelden in de gemeente De Fryske Marren gezien laat staan gevangen.
Op 30 januari 2022 kregen we bericht dat 1 van de twee vogels door een vogelringer in Frankrijk is gevangen en gecontroleerd op 26 augustus 2021 bij Etang de la Mazière, Villeton, Lot-et-Garonne, Aquitaine in Frankrijk. Afstand 1032 km. Tijd 15 dagen. Gemiddeld dus 68,8 km per dag. Een snelle doortrekker dus. Dit is voor zover bekend de 4e terugmelding uit het buitenland van een geringde waterrietzanger in Friesland (1 x Duitsland, 3 x Frankrijk). Voor Friesland zijn er maar weinig gegevens voorhanden van teruggemelde waterrietzangers. Hier volgen nog drie.
NLA. F…644972. Op 6 augustus 1994 als eerste jaars geringd op de Zuidwaard te Makkum door Willem Bil van de Ringgroep Menork. Op 26 juli 1995 gecontroleerd en los door S. Mueller aan Galenbecker See bij Neubrandenburg in Duitsland. Afstand 557 km. Tijd 354 dagen.
NLA. F.213653. Op 11 augustus 1990 als eerste jaars geringd op de Zuidwaard te Makkum door Willem Bil van de Ringgroep Menork. Op 31 augustus 1990 gecontroleerd en los door Franse ringer bij Etang de Turnvel, Finistere in Frankrijk. Afstand 894 km. Tijd 20 dagen.
NLA. AS…32180. Op 8 augustus 2010 als volwassen vogel geringd op Vlieland. Deze vogel werd op 25 juli 2014 teruggemeld uit Polen bij Szorce.
Foto © Jan de Jong, Joure
11-8-2021. Een van de zeldzame waterrietzangers van Ringstation Rohel werd al na 15 dagen teruggevangen in het buitenland.
J. van der Veen uit Drachten zag op 15 februari al dat de ooievaars tussen Lippenhuizen en Beetsterzwaag weer op de nesten zaten. We zijn benieuwd of op andere plaatsen de ooievaars terug zijn. Deels zijn het mogelijk ooievaars die niet zijn weggetrokken(project ooievaars) doch rond half februari kunnen ze al wel hier terug zijn uit Afrika. Mogelijk hebben de stormdagen van vorige week dat wat vertraagd.
Foto © . J. van der Veen, Drachten.
De ooievaar zocht vroeger vaak de grote daken van boerderijen uit om er op schoorstenen en “ûleboerd “te nestelen.
We zijn benieuwd hoe het met de nesten en nestbomen is gegaan na de storm van vorige week. Er zijn nogal wat bomen in Friesland gesneuveld.
Zwarte roodstaart in de winter.
Van Keimpe Bleeker uit Oenkerk ontving ik een foto van een vrouwtje zwarte roodstaart die hij gezien had op 10 februari bij Holwerd. Normaal trekken zwarte roodstaarten toch weg schreef hij me? Ja, dat klopt. Een flink deel verlaat in augustus/september ons land en overwinterd in het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied tot ver in Noord-Afrika. Een klein deel blijft hier waarschijnlijk in zwakke winters. De winter waarnemingen in Friesland zijn schaars. Zal wel komen door die zachte winters van de laatste jaren dat ze nu hier nog zijn. De herkomst van de wintervogels is nog onbekend. Kan zijn dat het lokale overwinteraars zijn, doch kunnen ook vogels zijn uit meer noordelijker broedgebieden. De eersten komen zo rond begin maart al terug naar de broedplaatsen.
Foto © Keimpe Bleeker, Oenkerk.
10-02-2022. Een vrouwtje zwarte roodstaart overwinterd in Holwerd
Meldt vroege broedgevallen, bijzonderheden en terugkeer van de eerste zangers.
We zijn benieuwd of er dit jaar ook vroege broedgevallen door het zachte winterweer ontdekt zullen worden van merel, zanglijster, meerkoet en fuut. In Joure zit een Turkse tortel op 16 februari al op het nest in de Midstraat (Tsjepke van der Honing). Ook boerenzwaluw, tjiftjaf en andere zangers worden vroeg verwacht. Houdt U ons op de hoogte van allerlei meldingen uit de natuur?
Op 23 februari vonden we in huis een kleine vos vlinder op de bovenverdieping, de vlinder heeft hier kennelijk overwinterd. Tijdens een zonnige periode hebben we hem zijn vrijheid gegeven en fladderde hij rustig in de tuin op zoek naar de eerste krokussen.
Opgemaakt 26 februari 2022.
Jan de Jong
Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant (sinds 1977).
Email j.d.jonglc@home.nl
E.A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.
Tel. 0513-414788
BELANGRIJK!
Mocht U verzekerd willen zijn van het lezen van de nieuwsbrief Vogelnieuws Leeuwarder Courant dan kunt U zich kosteloos opgeven (j.d.jonglc@home.nl) als correspondent/lezer van dit vogel en natuurnieuws uit Friesland. Regelmatig worden nieuwsbrieven verzonden.
Lezers die in het verleden al de Nieuwsbrief via de mail hebben ontvangen zijn automatisch al toegevoegd aan de verzendlijst.
|