Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    06-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 18 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Natuurnieuws uit tweede helft van juni 2022.

    Beste mensen, 

    De tijd gaat snel. Op veel plaatsen vliegen de boerenzwaluw jongen van het eerste legsel al uit. Dit jaar kreeg ik van veel plaatsen al berichten dat het aantal boerenzwaluw broedparen  in bepaalde stallen toch wat was afgenomen.Ze hebben dan ook een slechte overwintering gehad in Afrika met veel tegenslagen op de heen en  terugweg naar hun broedgebieden. Ook ging het niet altijd goed met de huiszwaluwen. Menig broedpaar keerde niet op tijd terug naar de broedplek en waren ze er wel dan stelden velen ook het broedbegin door de droogte nog uit.

    In deze nieuwsbrief weer wat wetenswaardigheden en ervaringen van lezers.

    Blijft U vooral U reacties insturen!

     De vakanties staan voor de deur en menigeen komt dan meer in aanraking met de natuur om hem heen.Vaak een mengeling van lief en leed van wat er in de natuur aan de hand is. Blijft U vooral genieten en zich verwonderen om de ontzettend grote variatie aan vogels en allerlei levende organismen die we nog hebben. En sta eens stil hoe al die leefgemeenschappen in de natuur  zich staande houden in de al maar toegenomen  inkrimping/bedreiging van hun leefgebied. 

    Een vogelrijke maand toegewenst,

     Jan de Jong

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant.

     

    Nieuwsbrief 18. Vogelnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

     Natuurnieuws uit de tweede helft van juni 2022

    15-06. Een kolibrievlinder in de tuinte Eernewoude (Rikele Hollema).

    Wij zagen vanochtend een hele grote groep kokmeeuwen met zwarte kop zwevend boven onze tuin. Dit prachtige schouwspel – met geluid – duurde zeker wel 20-25 minuten. Via google vond ik een ‘verklaring’ dat de meeuwen dan happen naar mieren in de lucht: “mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan. Zij stijgen op met behulp van de warme lucht” (Louwina Wijma-van Noord, Heerenveen). Opmerking; Mooi vroeg, meestal is dit bij ons in de achtertuin in Joure rond half juli, doch op een warme en broeierige dag kan dit wel eerder zijn (Jan de Jong).  Bij Makkum 1 koekoek in topje van boom (Henk Rienstra).

      Ondanks de redelijke hoeveelheid regenwater deze maand, zijn de huiszwaluwen, NIET in aantal toegenomen, ons paartje is nu druk aan het voeren(Feite Terpstra, Heeg). Opmerking; De huiszwaluw heeft het moeilijk gehad dit broedseizoen. Op veel plaatsen vielen oude nesten naar beneden door de droogte. Velen kwamen ook later aan op de broedplek en hadden de pech dat er weinig regen was gevallen. De soort heeft wat vochtiger weer nodig tijdens het broedseizoen en dit is gezien de klimaatverandering (met droge en hete zomers) de laatste jaren steeds moeilijker. Een oplossing zou zij net (bij)plaatsen van kunstnesten aan woningen of het plaatsen van zwaluwtillen. Zoals dit jaar in Grou, Wommels, Damwâld, Bolsward en Tjalleberd (Jan de Jong).

    Foto © Vogelwacht Tjalleberd (https://www.facebook.com/search/top?q=zwaluwtil ).

    25-3-2022. Huiszwaluwtil geplaatst op erf van veehouder Piet de Boer in Tjalleberd. Til is gemaakt door Hein de Glee en de paal door Arnoud Kraan en het geheel is geplaatst door loonbedrijf Luuk Veldman. 

    16-06. Aan de Kerkweg bij Rohel aan noordoever Tjeukemeer een volwassen meerkoet met zeven al vrij grote jongen (Durk Visser, Joure). Opmerking; meestal worden er van de grotere koppels jongen maar 1 a 2 jongen groot. Vaak worden ze weggepakt door snoeken, ratten en of andere predatoren (Jan de Jong).   In het Easterskar aan Scharweg 1 zingende wielewaal (Bauke Sienema, Heerenveen). In Joure in de wijk Wyldehorne broeden zo’n 65 paar oeverzwaluw in de vaste wand (Jan de Jong).

    17-06. In Tjalleberd in moerasbos ten oosten van Albert Mol’s Menninge en in Terband bij bosjes bij de hoek van Bornego aan de P.G. Otterweg op beide plaatsen een zingende wielewaal Bauke Sienema, Heerenveen).

    18-06. Te Gaast een kwak gezien (Pieter Hamstra). Bij van Hal Larenstein in Leeuwarden 7 kruisbek overvliegend naar west (Merel Zweemer). Bij Bakkeveen 2 kruisbek (Koert Scholten). Groepje van 5 kruisbek overvliegend op Vlieland bij Posthuis (Carl Zuhorn). In Ketlikerskar 1 wielewaal zingend (Marcel Stienstra) en op de Duurswoudsterheide 1 wielewaal roepend (Koert Scholten en J. Dolstra).

    19-06. Tijdens onze fietstocht moesten we even wachten voor de brug bij de sluis in Workum. Daar zagen we dat er een nestje met boerenzwaluwen in een hoekje op een stalen balk zat. Onder het beweegbare stuk brug dus. De jongen gingen mooi mee op en neer, en werden ook gewoon gevoerd door de ouders. Kennelijk waren ze er gewoon aan gewend. Ik had dit nog nooit gezien en vind het zeer bijzonder. Ook dat de eieren er niet uit vielen in een eerder stadium. (Marten van der Heide, Tjerkgaast). Opmerking: Boerenzwaluwen kunnen soms op vreemde plekken nestelen. We hebben al eens broedgevallen gehad in een in gebruik zijnde pont, in melkmachines op het land, in veewagens die gebruikt werden, onder vaste bruggen en in de huiskamer. Doordat het nest van de boerenzwaluw vaak flinke opstaande randen heeft rolden de eieren er in dit geval waarschijnlijk niet uit.

    20-06. In Sneek op industrieterrein Aukesleat bij Bouwbedrijf van der Meer vijf jonge zwarte roodstaart geringd (Jan de Jong). De kolibrievlinder is nog steeds aanwezig in de tuin te Earnewâld (Rikele Hollema).  Nooit geweten dat een (man) kneu zo van de veldzuring houdt. Zag 2 paar op 22 mei 2022 zich te goed doen aan de bloeiende veldzuring. Beide paren hebben gebroed en jongen grootgebracht in de begroeiing van voormalige camping 't Hop te Wyckel (Pieter Veenstra).

    Foto © Pieter Veenstra

    22-05-2022. Mannetje kneu bij camping t’ Hop te Wyckel eet naast zaden van de veldzuring ook vaak insecten.

     21-06. Meldde al eerder dat er twee huiszwaluw nestjes bij ons onder de dakgoot hangen in Hemelum. Vanmorgen lag er eentje op de grond (de inhoud) met 1 eitje. En eromheen brokken klei. Ik vind het zo triest. De zwaluwen doen zo hun best (Joke Wolbers, Hemelum). Opmerking; Zijn er op meer plaatsen spontaan nesten naar beneden gevallen door de droogte?

    22-06. Op het Wad bij Lauwersoog een zieke Jan van Gent aangetroffen (Jan de Boer, Aldtsjerk). Opmerking; Aan de kust komen veel gevallen van vogelgriep voor, mogelijk ook deze vogel.

    Van Jappie Boersma uit Sneek (wilsterflapper) kreeg ik een terugmelding van een geringde kluut (…3710932) die als nestjong op 25 juni 2012 op het land van Murk Nijdam bij Wommels geringd werd. De pootring werd op 1 juni 2022 met een telescoopkijker afgelezen te Kattendijke in Zeeland. Afstand 206 km. Tijd 3628 dagen. Opmerking; Deze was op enkele weken na al 10 jaar. Kluten kunnen erg oud worden. Volgens Vogeltrekstation Wageningen werd de oudste in ons land 27,9 jaar. Oudste in Friesland 24,7 jaar.

    Veel kluten trekken in najaar weg om te overwinteren. Kluten overwinteren van Frankrijk, Spanje tot aan de Afrikaanse Westkust (tot in Senegal). Zie foto.

    Foto © https://vogeltrekatlas.nl/soortzoek2.html?-0-Kluut-Totaal

    Verspreiding van gevonden en geringde kluten in Nederland (Bron; Vogeltrekstation Wageningen).

    Donkerblauw.  Van december t/m januari = overwintering.

    Licht oranje.    Van februari t/m half april= voorjaar.

    Oranje.             Van half april t/m juni= broedperiode.

    Licht blauw.     Van juli t/m/ november = wegtrek/ omzwervingen.

     23-06.  In het Ottema Wiersma reservaat 1 sierlijke witsnuitlibel waargenomen (Jan Andries Wagenaar, Damwâld).  In Warns in de tuin een steenuil gezien en gefotografeerd (Jan Albada).

    Opmerking; Dit is tot nog toe de enige melding van een steenuil die we dit jaar ontvingen in juni. Vermoedelijk een jong eksemplaar dat uit de omgeving komt?

    Foto © Jan Albada

    23-06-2022. Steeds zeldzamer wordende Steenuil op een paaltje in Warns gefotografeerd.

     Via Durk van der Gaast van de Vogelwacht Hommerts Jutrijp vandaag een telling ontvangen van de boerenzwaluw nesten in 2022 in hun wachtgebied. In Hommerts-Jutrijp 314 nesten, Koufurderigge 101 en Smallebrugge 34.  Tellers waren Theo Batstra, Willem Bogtstra, Germ Albada, Durk van der Gaast en Piet M van der Hoek. Zij doen dit als vrijwilligers al vele jaren bij de vogelwacht Hommerts-Jutrijp. Met plezier worden de tellingen door dit groepje mensen gedaan, aldus Durk van der Gaast. Per huisadres alle nesten geteld Proficiat. Bijna 50 lokaties bezocht waarbij op enkele plekken zelfs meer dan 20 nesten.

    In Hommerts; M.P. van der Hoek (20), F. van der Velde (23) en H.J. van Oss (27). Jutrijp; H.J. de Jong (22), H. Huitema (26) en R. Groenveld (50!). Smallebrugge; Mts. Jellema (22). Koufurderigge; D. Piersma (20).

     Op de meeste plekken zijn de bewoonde nesten net als vorig jaar iets gedaald.  Meer dan vijftig nesten op 1 locatie komt maar weinig voor. Vaak wordt er nogal eens van nest gewisseld bij een vervolglegsel. Vroeger (rond de zeventiger jaren) had je nog wel veel boerderijen waar grote kolonies boerenzwaluwen broeden.  Aanwezigheid van een kerkuil zorgde dit jaar op twee plekken in het wachtgebied van Vogelwacht Hommerts-Jutrijp dat daar geen boerenzwaluwen tot broeden komen.

    24-06. In Koudum 1 kolibrievlinder in de tuin (Trees Westendorp). In het Easterskar aan de Liemdyk 1 man grote weerschijnvlinder gezien (Bauke Sienema, Heerenveen). Opmerking; Voor Friesland een zeldzame vlinder. Op 27 mei 2022 werd er in het Easterskar door Wim Langbroek ook al een rups van de grote weerschijnvlinder gevonden en in 2021 werd op 7 juli in Rottum een vlinder in de tuin ontdekt door Gerco en Peter Schutten.

    Foto © Peter Schutten.

    07-07-2021. Grote weerschijnvlinder in tuin te Rottum ontdekt. In 2021 kwamen er vlinders voor van de grote weerschijnvlinder voor in Lendevallei bij Wolvega, Oldeberkoop, Fochteloerveen, Rottum en het Easterskar bij Sintjohannesga. 

     Aan de Zuiderlaan op Hollum (Ameland) 1 nestje met 4 jongen van de grauwe vliegenvanger van 1 week oud in een oud nestkastje boven de deur. Vorig jaar zaten ze in een aardappelkistje tegen de achtermuur. Voorlopig wordt de deur van de schuur niet gebruikt, streng verboden.  (Jan B. Wijnberg).

    Foto © Jan B. Wijnberg

    24-06-2022. Grauwe vliegenvangers kunnen op uiteenlopende plekken broeden, naast oude (halfopen) nestkasten broeden ze vaak ook in hangplanten, kransen, houtstapels, wagenhokken en op zonneschermen.

    27-06. In Hommerts aan de Krimwei in een ligbox bij van Os zeker twee paar holenduif aanwezig. Bij het boerenzwaluw ringen 1 holenduif in een mistnet gevangen en geringd weer los. Er werden 16 boerenzwaluw gevangen, een daarvan droeg al een pootring en woog maar liefst 23,1 gram en was op 19 juni 2018 als volwassen vrouw geringd en had de ring al 4 jaar en 8 dagen gedragen. De vogel bleek een ei te dragen en was mogelijk al met de tweede leg begonnen. Veel oude boerenzwaluwen verbleven met de vliegvlugge jongen van het eerste legsel buiten de stallen. (Jan de Jong).

    29-06. Bij van der Hoek aan de Krimwei in Hommerts zijn 14 boerenzwaluw gevangen in de ligbox. Ook verblijven zo’n duizend (800 a 1000) spreeuwenrond de boerderij. De vogels komen op het voer voor het vee af. Tijdens het vangen van de boerenzwaluwen zijn dan ook 31 spreeuw gevangen en geringd (Jan de Jong). Opmerking; Het valt me op dat rond juli/ augustus er op veel plaatsen in Zuid-Friesland spreeuwen in stallen voorkomen. Veel boeren hebben er last van en zijn niet blij met deze profiteurs! Doch ze willen de stallen ook niet afsluiten zodat de boerenzwaluwen er niet in kunnen. Soms helpt het om het voer voor vee buiten af te dekken, doch ze komen op allerlei manieren dan toch nog in de stallen, door allerlei ventilatie roosters en ramen en blijven wekenlang rond de boerderijen rondhangen omdat daar gemakkelijk aan (eiwitrijk) voedsel te komen is.

     30-06. In Oudehaske een aparte kever in de tuin (Feike van Dijk). Opmerking; Het bleek om een gevlekte smalbok te gaan. Zie Nederlands Soortenregister;  https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=156378&cat=&epi=1

    Foto © Feike van Dijk.

    30-06-2022. Gevlekte smalbok in tuin te Oudehaske.

     

    In Friesland komt ie vooral in de Zuidoosthoek voor. Aanvullingen (foto’s) zijn welkom. Waarschijnlijk is de verspreiding groter dan op de kaart van het Nederlands Soortenregister (Kenniscentrum Insecten EIS).

    Foto © Nederlands Soortenregister.

    Verspreiding van de gevlekte smalbok in Nederland van vóór 1980 en na 1980.

     Tot zover deze Nieuwsbrief 18.

    Wilt U de eerdere Nieuwsbrieven nog eens bekijken kijk dan op mijn Blog;

    http://blog.seniorennet.be/frieslandnatuurnieuws/

    Heeft U naar aanleiding van deze Nieuwsbrief nog vragen of bijzondere meldingen dan hoor ik dit graag. De afgelopen periode kwamen er ook veel meldingen van kolibrievlinders binnen. Heeft U ze ook in U tuin gezien?

     Juli en augustus zijn de vakantie maanden bij uitstek. Mocht U tijdens vakantie of gewoon in die perioden bijzondere waarnemingen/vondsten doen dan horen we het graag. Het zijn ook de maanden dat veel vogelsoorten gaan zwerven en (weg)trekken. Er is veel te ontdekken in de natuur.

     06 juli 2022.

    Jan de Jong, Joure

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds 1977).

    Tel; 0513-414788

     

     

     

    06-07-2022, 15:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!