NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
 • Bijzondere oeverzwaluw terugmeldingen uit Friesland.
 • CES ringonderzoek aan Tjeukemeer voortgezet.
 • Boerenzwaluwen door kou weg uit stallen?
 • Ringverslag 2016 Rohel Tjeukemeer
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
  08-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kennismaking.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Joure.

  Me eerst even voorstellen.    Mijn naam is Jan de Jong.

   Wel ik ben een 60 plusser (geboren 18-6-1950) en al zeker 46 jaar werkzaam geweest als Goudsmid bij een Gouden ringen Fabriek (AS) in Joure. Nu ben ik met pensioen  en  zet me in voor het Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoek in de Natuur. Als Vogelringer ben ik verbonden aan de NIOO/KNAW/VOGELTREKSTATION en doe mee met het Vrijwillig Wetenschappelijk onderzoek  aan vogels.  Ik ben dus heel veel bezig met ringen, zowel voor de trouwlustige( mens) in mijn arbeidsverleden als voor de vogeltjes (wetenschap).Het mooie is dat van beide een uitvoerige registratie wordt bijgehouden.Ook bij vogels worden broertjes, zusjes en broedparen geregistreerd.

  Al vanaf mijn prille jeugd hou ik me bezig met de natuur, ik bestudeer naast vogels ook vlinders, kevers, planten, insecten , etc. Ben opgegroeid in de omgeving van de petgaten van het Ooster en Westerschar  bij Sint Johannesga en geboren te Vierhuis, dat ligt net ten NO van het Tjeukemeer tussen  Rotsterhaule en Delfstrahuizen.

   Met deze Blog geef ik mijn mening over bepaalde zaken die in de natuur gebeuren/of niet gebeuren. Ook kan men mij om advies vragen over bepaalde zaken.

   Heeft U een vogeltje gevonden  of waargenomen en weet niet hoe het heet, zend dan een foto.

  Een dode vogel  met ring gevonden, ik zoek het graag voor U uit.
  Gooi de vogel NIET weg want deze kan ons nog van dienst zijn in verband  met biometrisch onderzoek. Als  gecertificeerd ringer onderzoek ik vogels die een pootring dragen en leg allerlei belangrijke gegevens vast van dit  individue. Melder van de vogel met ring  krijgt altijd bericht retour betreffende de herkomst van ring en de plek waar en wanneer hij/of zij  geringd is.

  In heel veel gevallen willen we graag bijzondere gegevens vastleggen betreffende biometrie, doodsoorzaak, afwijkend kleed, ziekten, etc.

  Met name het Wetenschappelijk  (vogel)ring onderzoek heeft mijn aandacht.
  Al sinds 1985 ring ik zelf en onderzoek ik vogels aan het Tjeukemeer bij Rohel in het prachtige natuurgebied "Marsw‚l" van Staatsbosbeheer.

  Verder doe ik uitgebreid  onderzoek  naar de Boerenzwaluw in Friesland (sinds 1992). Boerderijen en schuren met meer dan 20 paren worden bezocht en war mogelijk de oude vogels geringd en onderzocht en de jongenproductie bijgehouden. Soms  worden ook alle nestjongen  geringd als de nesten vrij gemakkelijk te benaderen zijn. De laatste jaren krijg ik steeds meer reacties binnen.
  Ook van mensen die jaren achtereen de aankomst en vertrek data hebben bijgehouden van "hun" zwaluwen. Sommige tijdreeksen bevatten data van de afgelopen 10 a 15 jaar!

   Jan de Jong, Joure
  Tel. 0513-414788
  j.d.jongringer403@home.nl

  Bijlagen:
  Foto Jan de Jong.JPG (140.6 KB)   

  08-10-2013, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (2)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (35 Stemmen)
  28-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere oeverzwaluw terugmeldingen uit Friesland.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Oeverzwaluw keert via Zwitserland terug naar Friesland. 

  We weten dat er nogal wat oeverzwaluwen in Friesland  geringd worden in de vaste broedwanden en bij zanddepots. Het zanddepot  van Oudehaske is al vele jaren achtereen een vaste  verblijfplaats  van oeverzwaluwen die er hun nesten in de steile  zandwanden  graven.

  Op  6 juni 2016 ringde ik in het zanddepot  een volwassen vrouwtje  oeverzwaluw met ring NLA. AU...45303. Deze vogel werd op 18 april 2017 teruggemeld (gecontroleerd en los) uit Locarno, Ticino in Zwitserland.Dat is op 786 km van Oudehaske.

  Er stond me iets bij dat ik in dezelfde kolonie te Oudehaske ook al eens een oeverzwaluw  met een Zwitserse  pootring  had  gecontroleerd. Na even zoeken in mijn papieren archief vond ik de gegevens. Het bleek te gaan om ring Sempach B...431910 die ik op 6 juni,9 juni, 19 juli en 1 augustus 2016 had  gecontroleerd als volwassen mannetje in het zanddepot te Oudehaske. Deze vogel is op 5 mei 2015 als volwassen vogel  geringd te zijn in Locarno, Ticino in Zwitserland. Precies op dezelfde lokatie als  de oeverzwaluw  met ring NLA. AU...45303 is  gecontroleerd.

  Oeverzwaluwen  volgen nogal eens de route  via Italie terug  naar de broedgebieden zo blijkt uit diverse  ringvangsten uit Friesland met Italiaanse pootringen . Daarbij valt op dat ze dit vooral doen in het voorjaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze dan ook via Zwitserland terug keren naar ons land. Toch komen er maar weinig  meldingen uit Oost Europa  binnen van  oeverzwaluwen die in Nederland  zijn geringd. In Oudehaske waren in 2016 dus zeker twee oeverzwaluwen die van Zwitserland houden! Dus als U via de rijksweg Joure -Heerenveen ter hoogte  van Oudehaske  een  jodelend paartje oeverzwaluwen hoort dan zijn dit waarschijnlijk het  vrouwtje met ring NLA. AU...45303  en  het mannetje met Sempach B..431910.

  Reageren op de melding  kan naar Jan de Jong, Joure.

  Email; j.d.jongringer403@home.nl

  28-05-2017, 13:22 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CES ringonderzoek aan Tjeukemeer voortgezet.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ringonderzoek aan Tjeukemeer weer op peil.

  Het jaar 2017 werd enigzins verontrustend ingezet omdat ik in de loop van dat jaar een open hart operatie moest ondergaan. Daardoor kwam de continuiteit  van het CES project C09 en het onderzoek flink onder druk te staan. Gelukkig hebben Willem en Wender Bil van de Ringgroep Menork me daarbij flink geholpen door de eerste  twee Constant Effort Site onderzoeksperioden 14  en 27 april van me over te nemen en  ook samen met Jan Stegeman (assistent) het vangen en  ringen voor hun rekening te willen nemen.  Op 3 april ben ik in het MCL te Leeuwarden geopereerd en heb 2 omleidingen  gekregen. Na een verblijf van 6 dagen in het ziekenhuis mocht ik al weer naar huis. Na terugkomst uit het ziekenhuis bleek al vrij snel dat ik in een goede conditie was en  vanaf 6 mei mocht ik dan ook al weer voor het eerst op de ringplek (met hulp van Jan Stegeman) de 3e CES periode uitvoeren. Na half mei ben ik voor Thorax (borstkas) onderzoek naar het  Antonius ziekenhuis in  Sneek  geweest met een bezoek aan de cardioloog. Deze was zo te spreken over de conditie van hart en lijf  dat ik pas na 8.5 MAAND  terug mag komen. Ook werden de medicijnen  teruggebracht naar 3, waarvan 1 een maagbeschermer. Fysio behoefde ik ook niet meer want de fietstest  was meer dan 120%. Geweldige  berichten, doch door de  revalidatie en de operatie was er een zeer grote  achterstand onstaan in o.a. het beantwoorden  van de mail en het bij houden  van verslagen etc. in mijn toko.

  Voor het ringproject  aan het Tjeukemeer ben ik nu weer helemaal bij en zijn alle dagverslagen toegevoegd in de Bijlagen. 

  Op 26 mei j.l. mochten we de 5e CES dag uitvoeren aan het Tjeukemeer. Het zou een warme  ochtend worden  waarbij we de koplamp eigenlijk maar nauwelijks behoefden  te gebruiken. In totaal vingen we een 17 tal soorten  waaronder de 1e spotvogel  van dit jaar en er werden  zelfs twee buitenlandse pootringen  gecontroleerd (Brussels en London). Een heggenmus met een Brussels ring en een Kleine karekiet  met een LONDON ring. Die laatste  hadden we nog nooit gehad. Zou hij werkelijk uit Engeland komen of toch van Gibraltar of mogelijk van een Engelse expeditie uit Afrika?

  We wachten met spanning op de terugmelding van deze bijzondere  kleine karekieten ring.

   Reacties  naar aanleiding van de verslagen graag naar Jan de Jong, Joure.  Email;  j.d.jongringer403@home.nl  

  Bijlagen:
  170313..docx (764 KB)   
  170324..docx (71.3 KB)   
  170329..docx (17 KB)   
  170414.docx (1.3 MB)   
  170427.docx (284.2 KB)   
  170506..docx (181.2 KB)   
  170515..docx (573.2 KB)   
  170526.docx (678.7 KB)   

  28-05-2017, 10:59 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  15-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluwen door kou weg uit stallen?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hebben boerenzwaluwen het moeilijk met deze koude dagen?

  De eerste boerenzwaluwen druppelden al in maart in de schuren en stallen binnen. De 1e was al op 27 maart terug in de paardenstal van Sophie Brakelé in Sint Anna Parochie. Snel kwam er uit Terband van Henk en Trienke Tjepkema  en vanuit Hoornsterzwaag van Jan en Jet Hofstra  op 30 maart ook een eerste  terug in de paardenstal. Opvallend is dit jaar dat de vroegsten IN SCHUREN EN STALLEN toch wel het eerst in paardenstallen zijn gezien. op 31 maart kwamen er meldingen uit Koudum (Lolke Groen), Langezwaag (Sietse van der Wal), Paesens (Oane Taekema).

  In april kwamen er op 3 april meldingen uit stallen in Bontebok (Jan Bakker)en Dedgum (Ton en Catharina Westendorp), 6 april Donkerbroek (E.Snieder) en Joure (Artina Oppenhuizen), 7 april Oudkerk (Klaske Adema), 8 april Suamarderheide (Bareld Storm) en Katlijk (Hendrik en Atsje de Vries), 9 april Rotstergaast (J.Althuisius) en Terwispel (Afke Jager), 10 april Marssum (John Bouma), 11 april Eastermar (Arend Timmerman) en Terwispel (Arie Steenwijk), 13 april NoardBurgum (Jan en Froukje van der Veen).

  Na het prachtig weer op 10 april had ik gedacht dat de stroom van 1e meldingen in schuren wel zou toenemen. Dat blijkt tot op dit moment niet zo te zijn. Mogelijk zijn de koude nachten en de gure omstandigheden hier debet aan. Als de temperaturen overdag flink onder de 10 graden komen en er  weinig voedsel gevonden kan worden in de vorm van insecten, dan kunnen ze ook zo maar weer enige tijd verdwenen. Zwakke vogels kunnen in die periode zelfs in de stallen sterven. Ik ben dan ook benieuwd of er de laatste week op meer plekken de boerenzwaluwen nog niet zijn teruggekeerd of  weer verdwenen zijn. Mocht U woonplaats of naam er niet tussen staan in bovenstaande lijst van terugkerende boerenzwaluwen in stallen dan hoor ik het graag.

  Reacties kan men zenden naar j.d.jonglc@home.nl  of melden via telefoon 0513-414788.

  Bijlagen:
  boerenzwaluw terug in de stal Herman Berteler.jpg (304.6 KB)   

  15-04-2017, 16:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  20-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Zwartkoppen met rugzakjes.

  Eind maart al kunnen weer de eerste zwartkoppen terugkeren uit hun overwintergebieden. Zwartkoppen overwinteren in de regel meer in Zuid Europa en aan de Westkust van Noord Afrika (o.a. Marokko), een enkeling vliegt door naar Centraal Afrika. De laatste jaren echter zien we ook regelmatig dat zwartkoppen meer overwinteren in Zuidwest Europa en met name in Engeland.
    Om achter de verschuivingen (door klimaatsverandering?) van overwinterende zwartkopp...en te komen zijn er in 2016 in ons land 61 zwartkoppen met rugzakjes (geolocators) en een pootring voorzien in ons land. In Friesland zijn op een drietal plekken (Rohel/De Fryske Marren,Bergumermeer/Eastermar en Broeksterwoude) door het Vogeltrekstation Wageningen in totaal 17 rugzakjes gepaatst in samenwerking met lokale ringers/ringgroepen. Ook in Engeland doet men onderzoek aan zwartkoppen en werden de vogels van een pootring en 1 of meerdere kleurringen voorzien. Dit om er achter te komen waar de zwartkoppen uiteindelijk vandaan komen en waar ze overwinteren.
    De rugzakjes registreren in grote lijnen de route die ze afleggen in de winter en zijn dus erg belangrijk om terug te onvangen. Vogelringers en onderzoekers proberen de komende maanden zoveel mogelijk zwartkoppen met rugzakjes terug te vangen en de informatie uit te lezen die in de rugzakjes zijn opgeslagen.
    Omdat de terugvangkans erg laag ligt is het van groot belang dat zwartkoppen met rugzakjes gemeld worden. Jaarlijks sterven er op de voorjaarstrek heel veel zangvogels die terugkeren naar de broedgebieden. Vaak komt het voor dat ze slachtoffer worden van vensters, katten of het verkeer. Mocht U een zwartkop als slachtoffer vinden met een pootring controleer dan goed of er op de rug ook een (verborgen) rugzakje zit. Soms is slecht een klein deel nog maar zichtbaar van dit rugzakje omdat het zo klein is (zie foto). Heeft U zo'n rugzakje gevonden bij een zwartkop slachtoffer verwijder hem dan en bewaar de vogel MET DE RING en neem contact op met het Vogeltrekstation in Wageningen (0317-473463 ). ZEND HET RUGZAKJE NIET OP PER POST, deze geolocator word dan gehaald. Zwartkoppen en andere vogelsoorten met alleen een pootring kunnen gemeld worden via www.vogeltrekstation.nl of neem contact op met een plaatselijke ringer of ringgroep in de buurt.

  Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen
    0513-414788

  Bijlagen:
  DSC06664.JPG (152.7 KB)   
  zwartkop man.jpg (243.3 KB)   

  20-03-2017, 08:25 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  22-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringverslag 2016 Rohel Tjeukemeer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het jaarverslag  van 2016 is klaar!

  2016 was een druk jaar aan de oever van het Tjeukemeer. Op het Staatsbosbeheerterrein Marswâl werden maar liefst 2202 vogels  van een ring voorzien. In het 87 blz. tellende verslag zijn weer veel wetenswaardigheden opgetekend.  Vooral veel dagverslagen ,een uitvoerige jaarstaat en een 60 tal terugmeldingen van allerlei soorten.

  Een top 10 lijst  2016 die aangevoerd word door de zwartkop.  Verder nieuws over een nieuwe  baansoort en speciaal onderzoek naar de zwartkop  met geolocators  van het Vogeltrekstation. 

  In de afgelopen 32  jaar zijn er 42938 vogels van een ring voorzien aan het Tjeukemeer , een respectabel aantal verdeeld over een 90 soorten. Daarbij spant de kleine karekiet  met 9322 de kroon. Dit jaar een absoluut record  wat de ijsvogel aangaat, er zijn maar liefst 12 gevangen en geringd. Oorzaak is stellig  de zwakke winters  van de afgelopen jaren.

  Een zwartkop die na 26 dagen teruggemeld word uit Engeland na 27 dagen en een rietzanger die na 32 dagen  gecontroleerd  word in Frankrijk  zijn leuke meldingen en geeft aan dat ze  soms snel vertrekken. Een rietzanger was wel heel snel en na twee dagen  al in Belgie. Kokmeeuwen  geboren op een van de eilandjes in het Tjeukemeer die de winter doorbrengen in Engeland en Frankrijk. Nieuwschierig  geworden naar al die bijzonderheden, lees dan het hele verslag in de Bijlage.

  Jan de Jong,Joure  j.d.jongringer403@home.nl

   

  Bijlagen:
  Jaarverslag Rohel Tjeukemeer 2016.pdf (8 MB)   

  22-01-2017, 10:09 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  21-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluw Journaal 6 Friesland 2016 eindelijk klaar.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Boerenzwaluwen Journaal 2016

  Het jaar 2016 is voor mij een jubileumjaar, het onderzoek aan boerenzwaluwen is door mij 25 jaar  geleden gestart.Het boerenzwaluwen Journaal bevat deze keer maar liefst 57 bladzijden, genoeg materiaal dus om even naar te kijken. Dit jaar veel aandacht  geschonken aan de witte vlek op de buitenste staartpen, is dit nu wel of niet een geslachtskenmerk en hoe en waarom zit er zoveel variatie in deze witte vlek.  Veel terugmeldingen en waarnemingen van de terugkeer en vertrek  van de boerenzwaluwen, iets over de biometrie, etc. Ook de rui van keelveren en voorhoofdsveren met name  bij eerste jaars boerenzwaluwen  was in 2016 opvallend. Kortom er is weer veel te  lezen. 

  Het boerenzwaluwen Journaal Friesland 2016 is dit jaar wat later verschenen dan andere jaren. Eind vorig jaar kreeg ik last van  zuurstof gebrek bij het hart en was genoodzaakt enige  tijd het rustiger aan te gaan doen. Vandaar ook dat U de laatste maanden mijn stukjes op de Blog hebt moeten missen. Sindsdien  zit ik een een traject  met hartrevalidatie en geneesmiddelen. Volgende week  begint een traject met intensieve  fysio en daarmee hoop ik begin april weer zover te zijn dat ik me weer actief (zonder al te zware belasting) bezig kan houden met het ringwerk aan boerenzwaluwen  en andere vogels.

  Jan de Jong, Joure  

  Bijlagen:
  Boerenzwaluw Journaal Friesland 2016.pdf (4.7 MB)   

  21-01-2017, 07:02 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  23-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel koperwieken gevangen op 22 oktober aan het Tjeukemeer.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Jeugdvogelwacht van Joure op bezoek op ringplek.

  Op 22 oktober al vroeg  naar de ringplek  aan het Tjeukemeer  vertrokken want  vanmorgen komt een groepje van de jeugdvogelwacht  Joure  langs voor een excursie  en het bijwonen  van een vangochtend. De weersvoorspelling  was een ochtend  met mist, doch het pakte heel anders uit. Van mist  hebben we weinig  last  gehad. Het begon al vroeg met enkele koperwieken na het aanzetten van het geluid en het  opzetten van de netten. Na het  aankomen  van de jeugdleden  zo rond 7.20 uur  zaten er al flink wat  vogels in de netten, voornamelijk  roodborsten  en koperwieken. Het zou een 100 + dag  worden  met erg veel koperwieken. De jeugdleden  genoten zichtbaar van de vele vogels   en waren erg nieuwsgierig naar de soorten. Zelfs het al erg oude  record van 36 koperwieken gevangen op 1 dag  moest er vanmorgen  aan geloven. Wat normaal maar weinig  voorkomt  zoals het vangen van kramsvogels  gebeurde  vanmorgen toch. Er werden  zelfs  drie  gevangen.

  Een verslag van de  drukke ringochtend, met fotos o.a. van Jan Veldman,  gaat hierbij.

  Jan de Jong, Joure  Email  j.d.jongringer403@home.nl.

    

  Bijlagen:
  161022..docx (1.3 MB)   
  DSC06763.JPG (187.4 KB)   
  DSC06769.JPG (104.8 KB)   
  Tomke okt 2016 058.JPG (1.8 MB)   
  Tomke okt 2016 065.JPG (2.5 MB)   

  23-10-2016, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  21-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In september 2016 veel roodborsten aan Tjeukemeer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zwartkop en roodborst veel gevangen in september aan het Tjeukemeer.

  Na de massa vangst van 181 vogels op  8 september 2016 aan het Tjeukemeer, waarbij veel  zwartkoppen (80) zijn gevangen  gingen de aantallen  in de daarna komende  vangdagen nog mooi even door(13 sept.  19/ 15 sept. 49/ 21 sept.  61 en op 28 september zelfs nog 20. Daarmee kwam het aantal  in september op  243  zwartkoppen!

  Ook de roodborst liet zich in september in een flink aantal van  maar liefst 116 vogels vangen, topdag  daarbij was wel 21 september  toen er maar liefst 84 roodborsten op een morgen  werden  gevangen. Deze dag was trouwens  toch een bijzondere dag  want er werden  maar liefst 220 vogels gevangen  waaronder onder anderen zelfs 1 ransuil, 11 zanglijsters  , 61  zwartkoppen en 23 tjiftjaffen. Een topdag dus.

  In de bijlagen de volledige  dagverslagen.

  Jan de Jong, Joure  E mail ;  j.d.jongringer403@home.nl

   

  Bijlagen:
  160913..docx (18.2 KB)   
  160915..docx (700.7 KB)   
  160921..docx (192.7 KB)   
  160928..docx (149.6 KB)   
  roodborst Ricardo van Dijk.jpg (145.5 KB)   

  21-10-2016, 11:29 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  12-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel zwartkoppen begin september aan het Tjeukemeer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zwartkop met geolocator  laat zich terugvangen.

  Eind  augustus zijn er op de ringplek diverse ringbanen gesnoeid en zijn kleine vernielingen door vandalen  hersteld. Het bleek dat ze vlak voor eind augustus op de plek waar de vogels worden doorgemeten /geringd en losgelaten veel overhoop hadden gehaald. Balken en materiaal  lag overal verspreid, gelukkig was de ringtafel nog heel en kon ik de zitbalken met wat nieuw materiaal goed herstellen. Zo kunnen de jeugdige vogelwachters  van de vogelwacht Joure in oktober weer  mooi bij het ringwerk zitten en kijken en luisteren hoe het ringonderzoek aan vogels hier gedaan word.

  Op 2 september  stonden om 4:42 uur  de netten al op de ringplek en direct al bleek dat er vlak na zonsopkomst (06:53uur) er al flink wat vogels in de netten hingen. Die morgen zouden we veel karekieten en zwartkoppen vangen, maar ook twee tapuiten die doordat de oevervegetatie door SBB  gemaaid was meer op insecten konden jagen. Sinds 1985  zijn dit de 3e en 4e vangst aan de ringoever!. Eerdere data waren 13 september 2003 en 1 mei 2005. De hele morgen hadden we al het geluid van de zwartkop laten horen. In totaal werden er een 24 tal gevangen. Toch werd  2 september met een totaal aantal van 97 vogels  niet de topdag zo zou op 8 september  blijken. 

  Op 8 september stonden de netten om 04:15 uur klaar en bleek al vrij snel na zonsopkomst dat er veel zwartkoppen waren. Er werden vanmorgen maar liefst 80 (!) gevangen. Vijftig mannetje en 30 vrouwtjes. Van de 80 zwartkoppen waren er 74 eerste jaars  (44 man en 30 vrouw) en  waren er 6 ouder dan 1 jaar(na 1kj dus). Bij de 6 volwassen vogels bleek er tot onze grote verrassing twee vogels bij te zijn die we eerder hadden geringd. Een van deze twee had zelfs een geolocator op de rug, deze bleek op 7 juli 2016 aangelegd te zijn door Teja Curk hier op de ringplek. Deze  zwartkop is na ruim twee maand geheel door de slagpenrui heen en  kan naar zijn overwintergebied trekken. Of zou hij  toch in het warme  winterse Nederland blijven deze winter? We zijn erg benieuwd of we de vogel volgend jaar weer zullen aantreffen in de netten aan het Tjeukemeer! Na deze ongeloofelijke  aantallen zwartkoppen , een dagrecord voor deze ringplek, werd er zelfs ook al een voor deze ringplek vroeg najaarsgast  gevangen  , een vuurgoudhaan.

  Voor meer details  zie de ringverslagen en fotos in de Bijlage.

  Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788

  j.d.jongringer403@home.nl

   

  Bijlagen:
  160831.docx (735.7 KB)   
  160902..docx (160 KB)   
  160908..docx (474.8 KB)   
  DSC06646.JPG (139.8 KB)   
  DSC06664 - kopie.JPG (155.4 KB)   
  DSC06667.JPG (139.1 KB)   
  DSC06668.JPG (157.1 KB)   

  12-09-2016, 10:49 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe soort geringd aan het Tjeukemeer bij Rohel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eind augustus had toch nog verrassing aan het Tjeukemeer.

  Op 19 augustus was het  eerst stil toen ik alleen de oever betrad, het leek net of de trek eerst voorbij was zo rustig was het.Boerenzwaluwen reageerden  maar weinig op het geluid en in de rietzoom was in de eerste uren maar weinig  beweging. Gelukkig kwam dat  later wat op gang en daarbij viel me op dat er nogal wat eerste jaars kleine karekieten met groeistrepen bij waren. Een groepje Candese ganzen zorgde voor nogal wat spektakel door erg laag over te vliegen. Verder viel me  de vangsten van de tuinfluiters op, er werden die ochtend  10 gevangen. Al met al toch nog 83 vogels. Voor verdere  details zie in de bijlage het dagverslag.

  Op  26 augustus leek het eerst ook rustig  ,doch al vrij snel na het plaatsen van de netten bleek dat er trek in de lucht zat. Vandaag is er , totaal niet verwacht, aan de noordoever van het Tjeukemeer toch nog  een nieuwe soort gevangen. In netbaan C4 hing plotseling een draaihals, die door Jan Stegeman uit de netten werd bevrijd. Deze soort had ik nog nooit in de mistnetten  gehad sinds de start van het ringonderzoek in 1985 aan het Tjeukemeer. De dag kon toch al niet stuk door de vangst van maar liefst drie IJsvogels (!) en veel rietzangers , kleine karekieten en zwartkoppen. Er werden er maar liefst 144 vogels uit de netten  gehaald die dag. Nadat de warmte kwam was het snel  gedaan met de trek in de rietzoom en bosjes.

  In de bijlagen de dagverslagen en enkele foto's.

  Jan de Jong. Joure  j.d.jongringer403@home.nl

  Bijlagen:
  160819..docx (189.8 KB)   
  160826..docx (486 KB)   
  DSC06607.JPG (167.8 KB)   
  DSC06615 (2).JPG (161.6 KB)   
  DSC06622.JPG (134.1 KB)   

  12-09-2016, 10:12 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  16-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluwen met vlekken op keel en voorhoofd.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Veel eerste jaars boerenzwaluwen in partiele rui?.

  Tijdens het vangen op de vaste ringlokatie aan het Tjeukemeer te Rohel (Friesland) in het Staatsbosbeheergebied Marswâl werden op 6 en 14 augustus 2016 in totaal een 41 tal boerenzwaluwen  gevangen en doorgemeten.Slechts 1 van de 41 was een volwassen vogel. Het viel op 6 augustus meteen op dat er net als in 2015 in augustus (21-8) weer enkele boerenzwaluwen bij waren (1e jaars) met "roodbruine vlekken" op het voorhoofd. Deze vlekken bleken al reeds geruide voorhoofdsveren te zijn.Deze voorhoofdsveren zijn bij jonge vogels meer licht van kleur en normaal worden deze  pas in Afrika in het overwintergebied vervangen door de meer roodbruine veertjes.  Op 14 augustus werden er weer een vijftal ontdekt, nu waren er enkele bij die ook vlekken op de keel hadden en ook daar de veertjes aan het ruien waren. Vreemd genoeg waren deze gevlekte keelveren veel lichter van kleur en hadden niet al de roodbruine kleur die de vernieuwde keelveren hebben van volwassen  boerenzwaluwen. Mogelijk dat deze keelveren in Afrika nog eens  geruid zullen worden?

  Het lijkt er op dat de eerste jaars al vanaf  begin augustus (alleen in Friesland?) dus met de rui van de voorhoofds- en keelveren kunnen beginnen te ruien. In de literatuur heb ik tot nog toe hierover nog niks terug kunnen vinden.  Dit  verschijnsel is tot nu toe alleen door mij bij eerste jaars vastgesteld bij boerenzwaluwen van vroege  broedsels. Deze  jonge boerenzwaluwen van  vroege  broedsels zijn vanaf eind juli tot zeker diep in augustus  te herkennen  aan het jeugdkleed en de opvallend zwarte /donkere  snavelrand. Boerenzwaluwen van tweede of vervolglegsels  hebben de snavelrand nog deels met een gele rand. In de bijgeleverde dagverslagen van 6 en 14 augustus staat een uitgebreid verslag van de  vangsten. ik ben dan ook erg benieuwd of er meer ringers en of  fotograven het is opgevallen dat er bij meer vroege geboren eerste jaars boerenzwaluwen  deze partiele rui is vastgelegd en/of geconstateerd.

  Reacties ontvang ik  graag op j.d.jongringer403@home.nl  

  Jan de Jong Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen

  Bijlagen:
  160806..docx (76.4 KB)   
  160814..docx (2.3 MB)   
  boerenzwaluw 1kj BC...07813 links voorhoofdrui.JPG (56.7 KB)   
  boerenzwaluw 1kj BC...07895 rui keelveren.JPG (80.6 KB)   

  16-08-2016, 08:10 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  15-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update ringvangsten Rohel Tjeukemeer mei 2016 tot 6 augustus 2016.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Veel Braamsluipers  gevangen aan Tjeukemeer tot 6 augustus.

  Al een hele tijd hebben jullie niks  gehoord of gezien op mijn Blog. Tussen 14 mei en 5 augustus heb  ik een rustpauze  genomen. Dit om zaken eens te bekijken en veel gegevens  bij te werken en te herschikken. Intussen bleef het ringwerk aan het Tjeukemeer wel steeds doorgaan. In de afgelopen periode zijn er dan ook weer veel vangsten en bijzonderheden  genoteerd.  Opvallend daarbij is de toename van de vangsten van de braamsluiper dit jaar. Tot en met 6 augustus  zijn er al 19 gevangen. Zouden we het record van 21 in 2014 dit jaar kunnen verbeteren? Op 7 juli zelfs 4 braamsluipers tegelijk. Verder in  de verslagen enkele topdagen met meer dan 100 vangsten (28-6/7-7/23-7).Op 7 juli zijn er zelfs een zevental zwartkoppen van geolocators aan het Tjeukemeer voorzien door onderzoekster  Teja Curk van het Vogeltrekstation Wageningen. Op 28 juni  ringden we zelfs DRIE ijsvogels en op 7 juli nog een twee. Alles staat te lezen in onderstaande Bijlagen.

   

  Bijlagen:
  160531..docx (17.1 KB)   
  160608..docx (508.1 KB)   
  160622..docx (403.5 KB)   
  160628..docx (298.8 KB)   
  160707..docx (385.7 KB)   
  160709..docx (1.2 MB)   
  160709..docx (1.2 MB)   
  160723..docx (118.7 KB)   
  160806..docx (76.4 KB)   
  braamsluiper.JPG (145.8 KB)   

  15-08-2016, 16:23 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  14-05-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde CES dag aan het Tjeukemeer verliep opmerkelijk.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Viervlek libel liet zich vangen in mistnet aan Tjeukemeer.

  Op vrijdag de 13e (!) mei was ik om 03:40 uur al vroeg op weg naar de  ringplek  aan de noordoever van het Tjeukemeer te Rohel. Na in Joure weer de nodige omleidingen gepasseerd te zijn leek de weg als vanouds te volgen, totdat ik in het donker bij de ringplek aankwam. Eerst dacht ik nog dat er wat materialen waren gestalt bij het bruggetje, doch toen ik dichter bij kwam bleek het HELE bruggetje verwijderd  te zijn en stond er een ponton met een takelkraan. Het oude witte bruggetje was zeker aan vervanging toe. Vervelend was dat ik van niks wist en nu in het donker maar moest zien hoe bij de ringplek te komen. Na wat met hoofdlamp op de ponton te hebben rondgekeken bleek meteen al dat er  een stuk van rond de twee meter water tussen de ponton en de oever zat.  Springen was geen optie omdat de zware  mistnetstokken ook meegenomen moesten worden  en omlopen(zeker 200 m over hekken en weiland) met  een zwaar pakket was geen optie. Dus zocht ik wat palen bij elkaar en vond gelukkig nog een smalle plank. Met deze materialen maakt ik een smalle loopplank en kon zo met al het materiaal de oever bereiken en eindelijk de netten opzetten.Dacht nog;heb ik weer, vrijdag de 13e! Snel het materiaal naar de oever brengen.

  Direct al bij aankomst hoorde ik  rietzangers  en kleine karekieten  zingen. De wind kwam uit oost-noord-oostelijke  richting en zorgde op enkele  plekken wel voor wat trilling in de netten. Vanmorgen kwam Durk Venema (nieuwe opzichter SBB) rond 05:00 uur ook nog langs en kon via de palen en de smalle loopplank gelukkig   op het terrein komen. De aantallen vogels waren vanmorgen minder dan vorige week ,maar toch waren er nog wel doortrekkers die zich lieten vangen. Diverse tuinfluiters passeerden  vanmorgen  doch ook de lokale broedvogels  (waaronder een paartje  sprinkhaanzangers) lieten zich in redelijk aantal vangen. In de Bijlage is een foto van een sprinkhaanzanger opgenomen.  Opvallend was dat er vanmorgen ook diverse viervlek libellen actief waren. Deze zijn met de nodige  voorzichtigheid uit de mistnetten verwijderd en een eindje verder weer losgelaten. Vooral bij de kop moet je voorzichtig zijn , lukt het niet gemakkelijk dan moet je enkele draden van het mistnet doorknippen op de libel ongeschonden weer vrij te laten. 

  Na  09:00 uur namen de aantallen snel af en werden  er nog maar enkele vogels  gevangen. Vaak zijn er in die periode vogels bij die nog wat trekvet hebben. Zie het verslag van de ringmorgen hieronder in de Bijlagen. Rond 08:00 uur heb ik even  contact  gehad met de werklui bij het bruggetje en gevraagd of ze mij na het ringonderzoek  ook weer  via de ponton konden overzetten, de palen en de loopplank hadden ze inmiddels al verwijderd. Gelukkig waren ze hier nog wel de hele dag bezig  zodat ik niet met de hele bepakking  behoefde om te lopen. Met een kleine ponton als verbinding kon ik even voor 11:00 uur weer terug naar de vaste wal en naar Joure terugkeren. De vierde CES dag was vreemd  maar toch succesvol verlopen. De werklieden verzekerden me dat volgende week het nieuwe bruggetje op de plek ligt en zeker weer 50 jaar mee kan.

  opgemaakt  14 mei 2016.

  Jan de Jong, Joure j.d.jongringer403@home.nl

  Bijlagen:
  160513..docx (317.3 KB)   
  DSC05575.JPG (164.9 KB)   
  DSC05581.JPG (133.4 KB)   

  14-05-2016, 11:11 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  10-05-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ringvangsten aan het Tjeukemeer in 2016.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ringvangsten van  24 maart tot 6 mei 2016 aan het Tjeukemeer.

  Het is al weer een hele tijd geleden dat jullie iets van me gehoord hebben  over de ringvangsten  aan  de noordoever van het Tjeukemeer. De belangrijkste oorzaak voor de afwezigheid van ring nieuws was dat ik erg druk bezig  ben geweest met het bewerken van  enkele (proef)soorten  voor de nieuwe  RingAtlas van het Vogeltrekstation in Wageningen en de nieuw te ontwikkelen Website van de RingAtlas  waarop in verloop  van enige tijd vrijwel alle gegevens van de geringde soorten in ons land te zien en te raadplegen zullen zijn. Als vrijwilliger in de Werkgroep RingAtlas is er  heel veel (vooraf) werk gedaan door een kleine groep van mensen zodat straks de bewerkers  van al die geringde vogelsoorten beter en sneller hun gegevens op schrift hebben. Nog even geduld  dus voordat  de eerste resultaten zullen verschijnen  en alles  "op rolletjes" loopt. Hou de Website van Vogeltrekstation (www.vogeltrekstation.nl ) goed in de gaten  het komend half jaar voor nieuwe ontwikkelingen. 

  In de tussentijd  zijn er dit jaar toch nog al weer zeven vangdagen gepasseerd tussen 24 maart en 6 mei en zijn er  heel wat  aantekeningen van veldervaringen en vangsten  door mij genoteerd van de ringplek  Marswâl aan het Tjeukemeer.

  Hieronder een opgave van alle vangsten van dit jaar in de Bijlagen. Wat dit jaar wel opviel was dat het aantal vangsten tussen  9 april en 6 mei (5 vangdagen)  elke keer zo rond de 40 vogels opleverde. Daarbij waren uiteraard weer vrij veel tjiftjaffen maar ook opvallende aantallen van braamsluiper, zwartkop, grasmus en  zelfs tuinfluiters.Zelfs de gaai ontbrak niet . Tot zeker 6 mei waren de kleine karekieten nog niet  terug, slechts 2 werden er gevangen, beide in mei. Zouden deze Afrika gangers toch sterk te lijden hebben gehad van de droogte in Afrika ?Hopelijk komen ze eind deze week weer in wat grotere aantallen terug. 

   

  Jan de Jong, Joure  j.d.jongringer403@home.nl

    

  Bijlagen:
  160324.docx (14.9 KB)   
  160402.docx (15.8 KB)   
  160409.docx (16.1 KB)   
  160414.docx (426.1 KB)   
  160421..docx (740.1 KB)   
  160501..docx (487.1 KB)   
  160506..docx (878.2 KB)   

  10-05-2016, 16:42 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  06-04-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop gezien in De Fryske Marren
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zeldzame Hop gezien in Rotstergaast.

  Op 4 april kreeg ik van Bauke Sienema uit Heerenveen een email dat er aan de Bisschopsweg te Rotstergaast smiddags een Hop was gezien, de vogel liet zich vanaf de weg  goed bekijken. De Hop komt in  Friesland  niet veel voor en is dan ook het vermelden waard. De volgende dag was de vogel er nog en  heeft Stef Janssen uit Scharnegoutum hem op de foto  kunnen vastgeleggen (zie Bijlage).  Vorig jaar werd er in De Fryske Marren ook al eens een Hop gezien op 22 oktober  in Sint Nicolaasga (aan de Uranusstraat) zo meldde me Frans de Lang.

  Ben benieuwd of er in deze april maand op nog meer plekken in de provincie de soort zal worden gezien. De hop is geen broedvogel van Friesland, hij trek alleen door in het voor en najaar. Bij zwakke winters wil er nog wel eens een achterblijven. De vogel is onmiskenbaar met zijn opvallende kuif rozebruin verenkleed en zwart/wit gebanderde  vleugels.

  Jan de Jong, Joure  Tel. 0513-414788

  Bijlagen:
  Hop te Rotstergaast 5 april 2016 Stef Janssen..jpg (207 KB)   

  06-04-2016, 15:16 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terugkomst boerenzwaluwen in broedschuren.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zeer vroege terugkomst  boerenzwaluwen in stallen in Friesland.

  Al vanaf  begin maart  hou ik de boerenzwaluwen in Friesland in de gaten. Mede omdat we deze winter weer een zachte winter hadden en we in Portugal deze winter een flinke groep boerenzwaluwen hadden van enkele honderden die daar overwinterden. Waar deze vogels precies vandaan kwamen die in Portugal overwinterden  zijn we nog niet achter. Wel weten we dat het voornamelijk volwassen vogels waren.

  Ook in Nederland  waren in december en januari op enkele plekken boerenzwaluwen te zien  buiten Friesland. Deze waren echter na enkele vorstdagen verdwenen. Zouden ze nu ook dit jaar vroeg terugkeren?

  De eerste  boerenzwaluwen in Friesland dit jaar  worden  vaak al in maart gezien, doch het duurt  normaal we tot de 1e/2e week van april voor de vogels IN de schuren en stallen op de broedplek aanwezig  zijn.

  Losse meldingen van boerenzwaluwen  kunnen dus nog zwervers zijn die niet  gebonden zijn aan hun broedplek. Door nu  van een groot aantal broedplekken de aankomst data  IN DE SCHUUR/STAL te noteren weten we de aankomst van de broedvogels in elke  gemelde stal.

  In de afgelopen  periode tussen 25 maart en  5 april heb ik al een 20 tal aankomstdata IN stallen en/of schuren  vastgelegd uit de plaatsen; Katlijk, Terband, Ooostermeer, Bakkeveen, Tzum, Sint Anna Parochie, Terwispel( 3x), De Knipe, Metslawier, Haulerwijk, Langezwaag, Suamarderheide, Wommels, Oldeholtwolde, Hoornsterzwaag, Koudum, Dedgum en Goingarijp.

  De gemiddelde aankomstdata  van deze 20 (!) lokaties voor Friesland is 31,55 maart.  Dus op  twintig plekken in Friesland is de 1e  boerenzwaluw dit jaar al op 31 maart terug. Dat is extreem  vroeg.

  Graag ontvang ik dan ook van veel meer plekken de 1e aankomst data in schuren en stallen in de provincie om zo een indruk te krijgen of er ook verschil in aankomst is in het  noorden/oosten/westen of zuiden  van de provincie. Meldingen kan men doorgeven via deze Blog of rechtstreeks  zenden  naar J.de Jong E.A.borgerstraat 66 8501 NG Joure . Tel. 0513-414788 of email j.d.jongringer403@home.nl

  De uitslagen van de tellingen  zullen in het Boerenzwaluwen Journaal 6 worden  gemeld, dit Journaal  zal omstreeks januari 2017 verschijnen in PDF op deze Blog.

  Bijlagen:
  boerenzwaluw zesling in Boelenslaan.JPG (266.5 KB)   

  06-04-2016, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  30-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miskleur kolgans gezien in Friesland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Miskleur kolgans bij de Veenhoop gezien.

  Op 15 maart ontdekte Aletta Smit uit De Veenhoop aan de Kraenlanswei  bij haar woning een vreemde gans  die tussen de kolganzen op het weiland aan het voedsel zoeken was.  Snel de camera  gepakt en de vogel op de foto gezet.  Het bleek een opvallend  licht grijs  getinte  kolgans te zijn die er flets uit zag. Miskleuren bij vogels  komen regelmatig voor doch kolganzen die afwijkend  zijn zie je niet zo vaak. Waar de vogel weg komt is niet bekend en ook kon je niet zien of de vogel een pootring droeg. We zijn er benieuwd naar de herkomst van deze vogel ,is dit uit de broedgebieden in Noord Rusland of toch uit ons eigen Friesland waar de soort voor het eerst al in 1980 op de Workumerwaard als broedvogel  werd vastgesteld. In Midden Friesland  zit  de laatste jaren al een flinke  kolonie kolganzen die er broedt. Zou het toch een van de lokganzen zijn van jagers die in 1988 zijn losgelaten toen er niet meer met lokkers  gevangen mocht worden?

  We weten dat kolganzen  een flinke leeftijd  bereiken kunnen. Zo werd de oudste kolgans in Duitsland  zelfs 25 jaar en 11 maanden oud. We weten dat verreweg de meeste  kolgansen flinke afstanden  kunnen afleggen, soms vele duizenden kilometers.

   In ons archief  bevinden zich vele honderden meldingen van geringde kolganzen. Zo vond ik nog een melding van  een kolgans die  op 24 juli 1992 als man na 1e kalenderjaar in het  Russische Tajmyr geringd werd en op  23 januari van het jaar daarop in Friesland op de Workumerwaard  werd geschoten.Een afstand tussen Tajmyr en de Workumerwaard is maar liefst 4581 km. Helaas heeft de vogel de pootring slechts 183 dagen mogen dragen.

  opgemaakt  30 maart 2016. Jan de Jong, Joure

  Bijlagen:
  miskleur kolgans foto Aletta Smit De Veenhoop.JPG (199.5 KB)   

  30-03-2016, 17:31 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenzwaluw in Friesland erg vroeg terug in schuur
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  uitzonderlijke vroege terugkeer  van boerenzwaluw in schuur.

  Door de zachte winter waren er in Nederland in januari nog boerenzwaluwen te zien. Dat is uitzonderlijk omdat  ze in de regel rond september/october  snel vertrekken naar hun overwintergebieden in Centraal Afrika. In Portugal in de omgeving van Aveiro waren er enkele honderden  die er ook overwinteren aldus correspondent Tim van Nus. Kennelijk proberen boerenzwaluwen uit de zachte winters er hun voordeel mee te halen door dichterbij te overwinteren.Of deze boerenzwaluwen in Portugal ook  lokale (broed)vogels zijn is nog niet zeker.

  Toch is het daarom interessant om te constateren dat de eerste boerenzwaluw die hier in Friesland in de schuur/stal terugkeert dit jaar wel erg vroeg was. Op 25 maart 2016 ontdekte  men bij Hendrik en Atsje de Vries in Katlijk al een boerenzwaluw in de schuur en legde dit op de foto vast. Elk jaar broed er  1 paartje , aldus Liesbeth de Vries die me enkele fotos toezond. Normaal keren de eerste boerenzwaluwen in schuren zo rond de 1e/2e week van april terug  bij ons in Friesland, sommigen  zelfs eind april/begin mei!

  Ik ben dan ook erg benieuwd of er dit jaar in Friesland op meer plekken vroege boerenzwaluwen terugkeren in de stallen/schuren waar ze ook elk jaar broeden. Alleen van boerenzwaluwen die in de broedschuur  terugkeren weten we dat het ook echt de eigen broedvogels zijn. Mannetjes komen in de regel het eerst  terug en beginnen vaak spontaan te zingen bij aankomst. Dit zingen word in de parktijk maar weinig  gehoord.

  Maart meldingen van rondvliegende  boerenzwaluwen zijn er ook al diverse. Zo is er op 19 maart in het Lauwersmeer een gezien door Herman Bruggink. Op 23 maart vloog er een  boven de polder Oldelamer (Theo van de Graaf). Een dag  later zagen Jeroen Breidenbach en Merel Zweemer er ook al een boven het Leeuwarder Bos en werd er in de polder Langezwaag bij Luxwoude door Vincent Douwes  een boerenzwaluw  gezien.

  Ik ben benieuwd of er de komende paasdagen ook meer boerenzwaluwen waargenomen  gaan worden. Vooral de meldingen van aankomende boerenzwaluwen IN de schuren zijn van groot belang.

  Reacties  graag naar  j.d.jongringer403@home.nl

  Bijlagen:
  boerenzwaluw in Katlijk Liesbeth de Vries.jpg (78.4 KB)   
  boerenzwaluw Thijs Glastra.jpg (321.2 KB)   

  26-03-2016, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  25-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholeksters keren terug naar binnenland Friesland.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de derde week van februari komen de scholeksters terug.

  Met het zachte winterweer had ik de scholeksters eigenlijk al wat vroeger terug verwacht in het binnenland. In de omgeving van Joure en in de gemeente DFM (De Fryske Marren) komen vanaf de derde week van februari de aantallen scholeksters  weer terug. Bij Joure ontdekte Bertus Rijpkema op 23 februari er smorgens  vroeg  op het strandje van Skipsleat een drietal  en later op de dag zag hij er ook twee op het industrieterrein  de Ekers  rondstappen. Diezelfde dag zag ik aan de zuidwestkant van Joure  aan de Marconiweg ook al twee die tussen de gebouwen op grasperceel aan het voedsel zoeken waren. Tonny de Jong  uit Joure zag de volgende dag (24 februari)  er ook al enkele boven de Koarte Ekers overvliegen.  Bi Echtenerbrug was diezelfde dag al een grote groep van rond de 120 terug in de Echtener Veenpolder  volgens Jan de Vlas. Ook in Beetsterzwaag ontdekte  Riemersma uit Sneek een groep van veertig. Wanneer kwamen ze bij U terug?

  Jan de Jong, Joure. Tel. 0513-414788 j.d.jongringer403@home.nl

   

  Bijlagen:
  scholekster komt terug.jpg (154.7 KB)   

  25-02-2016, 10:17 Geschreven door Jan de Jong, Joure
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Archief per week
 • 22/05-28/05 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 02/06-08/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 15/11-21/11 2010

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!