Vogels en Natuur in Friesland
Inhoud blog
  • Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 60 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 59 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 58 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
  • Nieuwsbrief 57 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vrijwillig Wetenschappelijk Onderzoeker
    16-04-2024
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 61 Vogelnieuws Leeuwarder Courant.

    Nieuwsbrief 61. Vogel en Natuurnieuws Leeuwarder Courant

     Door Jan de Jong.

     Natuurnieuws uit Friesland in de eerste helft van april 2024.

    01-04. Twee beflijster bij Oudega small (Freerk Jelsma). In park Herema State te Joure 1 boomklever roepend/ (Durk Visser). Twee beflijster kort ter plaatse in de tuin te Sumarreheide. Twee zwartkop gevangen en geringd en eerste boerenzwaluw hier gezien (Bareld Storm). Aan het Snitser Mar 3 kraanvogel overvliegend (Klaas Poelman, Langweer). Vandaag zag ik tussen de groenlingen achter ons huis in Scharnegoutum een mannetje en een vrouwtje die geringd waren. Na ze uit verschillende hoeken te hebben gefotografeerd, kon ik ze aflezen en heb ik de gegevens opgestuurd. Het bleek dat ze beide kortgeleden (29 maart 2024) geringd waren in Sijbrandaburen op 3,1 km afstand (Pascal Osinga). Ik hoorde vandaag een blauwborst in het riet langs de Wâldwei bij de Himpensermar bij Hempens (Astrid Schoenmaker). Twee appelvink in Balk (Ale Overdijk). Snor zingend in De Houtwiel bij de Falom (Wiebe Sjoerd van der Veen).  Twee raaf in Nesserbos op Ameland (Hoite Schaap). In Polders Ravenswoud te Ravenswoud 1 klapekster (Martin Sikma). In het Oosterschar bij Sint Johannesga 1 roerdomp gehord (Anne Jitze en Gerco Schutten). Ze kraanvogel voedsel zoekend in Van Oordt’s Merksen – Rome (Wender Bil). Groep van 300 slobeend en 1 gele kwikstaart in Jan Durkspolder in Alde Feanen (Tom van Eck). In Koudum 1 zwarte roodstaart man zingend (Jos Hooijmeijer). Negen oeverzwaluw in Catspoolder in Lendevallei (Michiel van Ettingen). In IJlst 1 zwartkop (Geert de Leeuw). Op Ameland 1 visdief bij Strand aan de Noordzeekust (Thomas Wiesmann). Tussen Harlingen en Kimswert zeker 5 lepelaar gezien (Auke van Eck, Hitzum). Vandaag voor het eerst een fitis gehoord in Legemeer (Wouter Schothorst, Joure). Vandaag zijn de eerste 2 boerenzwaluwen hier teruggekeerd in Jelsum (Marie Christien van Deursen). Twee zwartkop gevangen en geringd en eerste boerenzwaluw hier gezien. Twee beflijster kort ter plaatse in de tuin te Sumarreheide (Bareld Storm).

    Foto © Peter de Man (uit archief)

    De beflijster komt in april ook op veel plaatsen in het binnenland van Friesland door terwijl de merel al zit te broeden. Beflijster broedt niet in ons land maar meer vooral in Noorwegen.

    02-04.De zwartkop zong vanmorgen op 2 plaatsen in Joure bij it Hurdspitsje en bij de Sinnebourren. Al een week geleden zag ik de eerste jongen van de grauwe gans in het bedrijvenpark te Joure (Durk Visser).   In Joure 1 fitis gehoord (Wouter Schothorst). Vandaag in de Broekstervaart bij Broek 1 paar grauwe gans met 5 jongen gezien (Piety van Keimpema, Broek/bij Joure). In het Ketlikerskar 1 raaf overvliegend naar zuid (Bauke Sienema). In Kûkherne /Kûkherne 1 keizergans (Robin van der Land).

    Foto © Robin van der Land

    02-04-2024. De keizergans is een exoot en wordt in ons land meestal in gevangenschap gehouden. Herkomstgebied Oost-Siberië en Alaska. Broedgevallen in de vrije natuur zijn vanaf 1998 vastgesteld in ons land. Het is nog onbekend of de soort in Friesland ook in de vrije natuur broedt.

     

    Op Vlieland 2 kruisbek en 1 grote gele kwikstaart in Vuurboetsduin (Carl Zuhorn). In Lemmer 1 zwarte roodstaart (Rik Brouwer). Veertig kramsvogel in Appelscha bij Willemstad (Lieneke van Tilburg). Te Mirns bij De Brelen 2 huiszwaluw (Hessel van der Iest). In Leeuwarden in de Froskepolle 1 grote gele kwikstaart overvliegend (Jeroen Breidenbach).  Te Feanwâldsterwal 1 man gekraagde roodstaart (Erwin Walstra). In het Bosgebied Appelscha 1 bonte vliegenvanger (Richard Ubels). Dertig strandleeuwerik op Noordsvaarder op Terschelling (Wim van Urk). Groep van zeker nog 200 scholekster bij de jachthaven op Schiermonnikoog (Stan Moos). In Tijnje vandaag 1 boerenzwaluw even in de paardenstal terug (Harriet Nieuwland). 

    03-04. Te Tjalleberd 1 zwarte roodstaart zingend, was er vorige week ook al. In Tjalleberd al een legsel met 2 ei van de kerkuil. (Jouke de Glee). Op Ameland 1 man beflijster bij Ballumer Stuifdijk (Hannie van Esch). Bij De Putten in Eastermar 1 visarend (R. Riemersma). Bij Molkwerum 1 ransuil (Hessel van der Iest). In het Fochteloerveen bij Compagnonsveld 1 rode wouw jagend (Ria Hoekstra). Vijf oeverzwaluw in het Easterskar bij Sintjohannesga (Anne Jitse Schutten). In het Lauwersmeer bij Ezumazijl 30 kluut (Stan Moors). Te Rijs 9 boerenzwaluw gezien (Johan op den Dries). Twee visdief op Strieper Kwelders op Terschelling (Sjouke Scholten). Aan het Snitser Mar bij de Griene Dyk 1000 kemphaan (Fedde Welbedacht). Te Gytsjerk 1 huiszwaluw (Anne J. de Roos). Bij de Houkesloot te Sneek 1 rietzanger (Dick Pruiksma). Te Woudsend 1 fitis zingend (Jorrit Zondervan). In de Alde Feanen bij Reid om é Krite 1 reuzenstern (Dick Bos). Vandaag kwam een ransuil aanvliegen die in een boom ging zitten achter ons huis in Joure (Rob de Geus).

    Foto © Rob de Geus

    03-04-2024. Ransuilen zoeken steeds vaker de achtertuinen van bebouwing in dorpen en steden op.

     

    04-04. Vandaag toen ik aan het vogelen was met de Nivon Allardsoog vogelaars hebben we bij Ezumakeeg Noord 15 boerenzwaluwen gespot en 1 bij Ezumakeeg Zuid. Bij de Bandpolder parallel aan de weg 5 kemphaan.  Ook zag ik de eerste bonte vliegenvanger op het natuurvriendenhuis aan de Jarig van der Wielenwei te Bakkeveen als een klein kleumend bolletje zitten schuilen tegen de regen tussen de takken van een struikje. Ze broeden ieder jaar daar (Marianne Borgman, Leeuwarden). Vandaag 4 staartmees in Sneek gezien (Teake en Jantien Brouwer Winsum). Vandaag een boerenzwaluw in de ligbox van Bauke van der Meer aan de Seadwei in Uitwellingerga (Cor van der Meer, Oppenhuizen). Vandaag om 19 45 uur kwamen de eerste boerenzwaluw aanvliegen bij ons in de schuur in Aldtsjerk/Oudkerk (Klaske Adema).45 kneu lang pad Lange Duinen op Ameland (Tim den Outer). Op de Delleboersterheide 1 raaf (S. Rintjema en K. Jager). In de Oosthemmerpolder 1 zwarte wouw (Sietse Bernardus, Joure).  Vier visdief bij Groote Plaat op Terschelling (Maxim Hallaert).  Vijftien zwartkopmeeuw inpolder Nieuwe Grasfennen bij de Sondeler Leijen (Rommert Cazemier). Tweehonderd wulp in Polder Hitzum (Joost van der Laan). Drie regenwulp in Hempenserpolder (Jaap Westra). Twee paar steltkluut in Lauwersmeer bij Ezumakeeg (Koert Scholten). In de Seadwei bij Witmarsum 67 knobbelzwaan (Pim Wolf).

     

    05-04. Vandaag zag ik bij Hitzum 1 boerenzwaluw vliegen (Auke van Eck). Vanmorgen hoorde ik bij De Potmarge in Leeuwarden een fitis zingen (Sybout Jaasma). De putters zijn vanmorgen ook weer in de tuin te Winsum gezien (Teake en Jantien Brouwer). Een   boerenzwaluw bij de Workumerwaard (Tjerk Kunst). Bij boer Kielstra aan de Sùderleijen in Opeinde is vandaag de eerste boerenzwaluw teruggekeerd (Johan Kootstra

    Vogelwacht Opeinde). Dertig kneu bij Bufferzone in het Fochteloerveen (Rudie Huiting).  Tien baardman bij De Putten in Eastermar (Alwin de Jong).  Twee raaf bij Slotplaats te Bakkeveen (Christiaan de Vries).  In Sneek bij de Houkepoort 1 reuzenstern (Dick Pruiksma). Aan het Snitsermar bij de Griene Dyk 5 gele kwikstaart en 3 grote canadese gans (Bert op den Dries).  In het Lauwersmeer bij Ezumazijl 20 oeverzwaluw en een 40-tal boerenzwaluw (Albert Fopma). Bij de Oudemirdumerklif groep van 1000 brilduiker (Marcel Stienstra en Rudi Fopma). In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 fitis (Reitze van der Werf). 

     

    06-04. Twee boerenzwaluwen vliegen wat rond de boerderij te Metslawier (Tjitske Veenstra-van Dijk). Te Schettens 1 boerenzwaluw terug (Eite Breeuwsma).  Vanmiddag liep ik even door de eerste ligbox in onze stal in Warns naar achteren toe ineens hoorde ik het geluid van de boerenzwaluw en daar waren ze dus weer ik schat een stuk of vier in de stal (Bauke Smid, Skarl/Warns). Na lang wachten vandaag verwend met 3 vrolijke boerenzwaluwen in de stal te Sint Annaparochie (Sophie Brakelé). Vandaag een boerenzwaluw bij It Heidenskip (Tjerk Kunst). Vandaag rond 09:00 uur groepje van 4 a 5 boerenzwaluwen terug te Oudkerk (Klaske Adema).  Al een groepje van 7 oeverzwaluw terug bij de broedwand in Tjalleberd (Piet de Boer). De eerste boerenzwaluw is binnen hier in Oldeberkoop (Dirk Schipper). Vandaag 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer op A32 bij Wolvega (Jan Kalsbeek).

    Opmerking; Dit is al de 6e dode kerkuil in het verkeer in april 2024.Elke dag wel 1in Friesland! Op 1 april zelfs 5; 1 te Peperga (Wil Leurs). 1 op A6 in Tsjûkemar, 1 op A7 te Oudehaske, 1 op A7 te Heerenveen en 1 op A7 te Beetsterzwaag (Madeleine Postma). Landelijk tussen 1 en 9 april al 33 dode kerkuilen in verkeer.

    Bij Maartenswoude te Drachten 1 nachtegaal (Jarig Roosma). Rond 08:41 uur een groepje van 8 beflijster naar noordoost in Noordoosthoek op Vlieland, even later om 09:08uur nog eens 5 naar noordoost (Bart Vastenhouw). In Stavoren 1 hop (Hessel van der Iest en Pieter van Eijk).  In de Bantpolder in het Lauwersmeer een 3e kalenderjaar steppenkiekendief (Andries Zijlstra, Rudy Fopma, Marchel Stienstra e.a.). In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 snor (Reitze van der Werf).  In Blesdijke 1 zwarte roodstaart (Marco Hillenaar). In Oranjewoud 1 man bonte vliegenvanger bij nestkastje (Dick Bos).  Bij de Oudemirdumerklif 1 braamsluiper (Libbe Zijlstra).  Vanmorgen op Ringstation Rohel aan de noordoever van het Tjeukemeer 1 roerdomp gevangen in een zangvogel net en geringd weer los. Dit is de eerste keer sinds 1985 dat daar een roerdomp is geringd (Jan de Jong/VRS Rohel Tjeukemeer).  Twee visdief in ’t War bij Franeker (Eric Elzinga). Vier tapuit in Ferwerder Buitendijkspolder (J.de Groot). Een fitis zingend aan Slachtedyk te Ryptsjerk en 2 man zwartkop zingend te Ryptsjerk. In notaristuin in Hurdegaryp 1 boomklever (Jouke Vlieger).  In De Potten te Eastermar 1 snor (R. Gjaltema). In de Alde Feanen in Jan Durkspolder 1 Cetti’s' zanger,1 snor en 1 blauwborst en in het Wikelslân: 1 kleine vos vlinder en 1 dagpauwoog (Rindert Algra). Bij de Froskepolle te Leeuwarden 1 morinelplevier overvliegend (Jeroen Breidenbach). Gistermorgen zag ik op de Slachte bij Wommels een wilde eend met zeven kuikens van één dag oud. Ik denk dat ze niet lang zullen leven. Want de blauwe reiger stond al op slootkant en deed al een uitval naar de kuikens (Murk de Groot Tzum).

    Foto 18-03-2024 © E. Westerhof Joure

    De blauwe reiger pakt naast kikkers vaak en scala aan prooidieren in de natuur.

     

    07-04. Vandaag eerste huiszwaluw bij Andre Venema terug te Rotsterhaule aan de Liemdyk (Venema). In Lauwersoog 1 visdief (Harry Kuipers). Bij de Blaugraslanden te Akmarijp nog een groepje doortrekkende kemphanen. Een groepje van een zestal was al druk aan het Kempen (Durk Visser, Joure). Vanochtend zag ik in onze tuin in Vrouwenparochie aan de Hegedyk het mannetje zwartkop en even later ook het vrouwtje met haar roodbruine pet! In 2022 waren ze er op 7 april, in 2023 op 6 april en nu vandaag is het 7 april. Wat bijzonder. Ze broeden hier ook, maar het nest is praktisch onvindbaar wanneer alles in blad is. Nu straks genieten van de zang en hopen dat ze weer broedsucces hebben (Jetty Keegstra). Twee kleine bonte spechten vlak bij Oudega gezien (Freerk Jelsma). Vandaag een roerdomp gezien in De Rottige Meenthe die bij een dode meerkoet zat te pikken (Ytsje Dijkstra, Lemmer). Vandaag heb ik er een koppeltje bonte vliegenvanger gezien, bij de nestkast ook bij het Nivonhuis te Bakkeveen (Marianne Borgman, Leeuwarden). Vandaag vlogen 2 witte kwikstaarten zich dood tegen een raam in Eelde (Bertus van den Hof). Vandaag de eerste vuurjuffer bij ons in Heerenveen, wel 4 weken eerder als vorig jaar doch niet de eerste ooit hier (was 2 april 2007). Ook een boomblauwtje, gehakkelde aurelia, enkele citroenvlinders, twee oranjetipje en twee dagpauwoog (Ep van Hijum). Twee boerenzwaluw terug in de schuur te Tjalleberd (Piet de Boer). Een groep van 120 graspieper bij Oldeholtpade (J.de Groot). Bij de Kleine Wielen te Leeuwarden 1 zwarte roodstaart (Linda Veeman). Twee beflijster bij Dazenplak op Terschelling (Sjouke Scholten). In de Knipe een braamsluiper roepend (Michiel van Ettinger). In Lichtaard 1 kleine karekiet (Simon Sprienstra). In De Deelen 1 man sprinkhaanzanger zingend (Stefan Hartlief). Bij de Groote Wielen te Leeuwarden 1 nachtegaal zingend (Griteke de Haan).  In de duinen ten noorden van Longway op Terschelling 3 man tapuit (Mark Gal). Bij de golfbaan in Beetsterzwaag 3 zwarte mees zingend (Jan H. Venema). In de Bremerwildernis bij Sondel 1 raaf overvliegend (Durk Jelle). Vijf lepelaar in het Easterskar bij Sintjohannesga (Martine Huisman). Tien dwergmeeuw op Makkumer Zuidwaard (Harry de Vries). Op de A7 bij Tjalleberd 1 kerkuil dood als verkeersslachtoffer (Martijn Veenstra). Bij het informatiecentrum Fochteloerveen nog 1 klapekster (Jeroen Niezen). Bij de industriehaven in Harlingen 1 visdief (Rudy Fopma).

    Foto © Harry K Lauwersoog haven.

    07-04-2024. De visdief laat zich vanaf begin april alweer zien in Friesland.

     

    08-04. Vanmiddag 1 boerenzwaluw terug in de stal te Kortehemmen (K. Mollenhorst). Bij de rioolreiniging te Broek bij Joure aan de tramweg tussen Joure /Sneek vanavond een nachtegaal gehoord. Een paar dagen geleden bij de Put van Nederhorst dacht ik een aarzelend al een begin van een nachtegaal te horen (Wouter Schothorst, Joure). Vandaag vloog er een zeearend over om 15.45 uur aan de zeedijk onder Sint Jacobiparochie. Ook veel blauwborstjes in het riet aan de zeedijk in de Westhoek (Rinze Kuiken, Sint Annaparochie). In Franeker Sud 1 rietzanger gehoord en gezien (Auke van Eck, Hitzum). Vanmiddag is de eerste boerenzwaluw bij ons in de garage op de Graverij in Snikzwaag gespot (Menno en Frida Visser). In Ryptsjerk 1 tuinfluiter zingend (Jouke Vlieger).  In Broeksterwâld 1 man zwarte roodstaart zingend (S. Regnerus). Bij de Froskepolle in Leeuwarden 1 nachtegaal zingend (Jeroen Breidenbach). In Stiens 1 beflijster (Lisette Cuperus). Te Feanwâlden /Oer de Wiel 1 kleine karekiet (Wiebe Sjoerd van der Veen). In de omgeving van het zwembad in Sneek 1 witkoppige staartmees (Jappie van der Pol). Bij de zandwinput te Beetsterzwaag 1 visarend (Willem Bosma). Acht dwergmeeuw overvliegend naar noordoost en 1 slechtvalk bij Griene Dyk aan Snitsermar (Jelmer Luyckx).  Groep van 50 regenwulp opvliegend bij Klyndobbe te Feanwâlden (Wiebe Sjoerd van der Veen).

     

    09-04. Vanmorgen de eerste bonte vliegenvanger bij ons in Mildam in de tuin zingend bij nestkast (Jan Oord). Vanmorgen een zwartkop in Joure in mijn tuin Wouter Schothorst). Vanmorgen 1 grasmus bij ons in Warns in de struiken (Ype en Tryntsje Albada).

    Opmerking: Die grasmus is behoorlijk vroeg terug meestal zien we de eersten pas tegen eind april!

    Mijn eerste fitis zingend te Workum (Tjerk Kunst). Vandaag hoorde en zag ik een zwarte roodstaart bij de Blokhuispoort in Leeuwarden eerst hoorde ik het liedje en toen ik omhoogkeek zag ik het mannetje op het dak van een van de gebouwen zitten, daarna dook hij snel weg maar hoorde ik hem nog zingen (J.W. Altenburg). Bij de Fonejacht te Drachten 1 man beflijster (Rommert Cazemier).  In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 purperreiger (Wiebe Poppe). In de Buitengreven te Vegelinsoord 25 regenwulp (Paul Verhagen). In de Rottige Meente 1 indische gans (Hans Nauta). In Gytsjerk/Trynwalden 1 draaihals in de tuin (Marjolein Korf).

    Foto © Marjolein Korf.

    09-04-2024. De draaihals trekt in april in een breed front hierdoor naar noordelijker broedgebieden doch broedt de laatste jaren ook op enkele plaatsen in Friesland. We zijn benieuwd waar de komende dagen nog meer draaihalzen worden gezien. Ze zijn verzot op mieren en kunnen met hun verharde tongpunt deze gemakkelijk tussen straatstenen wegpikken.

     

    10-04. Staartmezen bouwen al een nestje in de clematis bij ons in Eesveen in Overijssel (Arend Veenstra). Al zeker drie weken fladdert er vrijwel iedere dag een heggemus bij ons in Garijp naar onze ramen om op verschillende plekken flink met de vleugels te wapperen tegen het raam (Trudi Dorreboom -Rosenboom).

    Opmerking: Komt in het voorjaar regelmatig voor dat zangvogels tegen ruiten fladderen, dit is omdat ze hun eigen evenbeeld zien en het niet weten. Ze zien er een concurrent in die hun territoria willen innemen!

    In het Easterskar bij Sintjohannesga tijden inventarisatie 7 adder, 8 ringslang en 2 levendbarende hagedissen gezien, normaal zijn dat er maar enkelen 2 of hooguit 4 (Wouter Schothorst, Joure). Twee boerenzwaluw terug in de schuur te Britsum (Simon en Joke Deelstra). In Uitwellingerga 1 braamsluiper in de tuin (Wietze de Vries). Man en vrouw ijsvogel bij Rijperkerkervaart te Ryptsjerk bij nestholte, baltsgedrag gezien (Jouke Vlieger). Vandaag in Franeker na bij de Tzummerweg een velduil jagend (Klaas Plat). Op akkers bij Moddergat 4 tapuit (Hans Pleijsier). In Steggerda 1 boomklever (L. Knol). In het Rijsterbos 21 zingende fitis (Bertus Albada).  Op de Nijemirdumerheide 1 tuinfluiter (Fer-Jan de Vries). Bij Aqua Zoo te Leeuwarden 1 witkopstaartmees gezien (Merel Zweemer en Jeroen Breidenbach). In het Lauwersmeer bij Ezumazijl 1 boomvalk waargenomen (Ton van Oudenalder).  Drie reuzenstern te Gaast (Hubert Kivit). Twaalf bonte strandloper bij de Potskar aan het Snitser Mr (Dick Pruiksma). In de Alde Feanen /Wikelslân 1 sprinkhaanrietzanger zingend (Marten Sikkema). Zes lepelaar in Groene Ster te Leeuwarden (Merel Zweemer en Jeroen Breidenbach). Bij de Rengerspôle in Alde Feanen 60 regenwulp overvliegend (Marten Sikkema en Sipke Booi). Groep van 130 knobbelzwaan bij de Kraanlanden bij de Veenhoop (Wannes Lely).

    Een huiszwaluw in Scharnegoutum (Pascal Osinga). In het gebied de Alde Feanen in Reid om ‘e Krite bij Eernewoude zag ik een snor in de rietzoom op een oude lisdodde stengel zitten te zingen (Tjeerd Sijtema).

    Foto © Tjeerd Sijtema.

    10-04-2024. De snor laat vaak zijn zang horen laag vanuit de moeras vegetatie horen.

     

    11-04. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 paar roodborsttapuit (Bauke Sienema).  In Akkrum een braamsluiper (Martijn van der Meij). Bij het Gerbrandygemaal aan het Snitsermar 1 nachtegaal (Wim van Zwieten). Bij het Snitser Mar bij de jachthaven 1 nachtegaal zingend (Fedde Welbedacht). Groep van 75 kramsvogel in bosgebied Oranjewoud (Gerco Schutten). Te Beetsterzwaag 1 raaf in Walle Bosch (Willem Bosma). Te Surhuisterveen 1 goudvink man gezien (Koert Scholten). In Marsum 1 hop gezien (Meino Zondervan).

    Foto © Meino Zondervan.

    11-04-2024. De hop in Marsum werd door diverse waarnemers gezien, Eerder dit jaar werd er ook al een in Stavoren gezien. Mogelijk Skandinavische doortrekkers?

     

    12-04. Vanmorgen om 8 uur spotte ik een gekraagde roodstaart in onze tuin in Heerenveen (Thea Leickering-Heerenveen). Vanmorgen 1 braamsluiper horen zingen in Hitzum (Auke van Eck). Drie paar boerenzwaluw terug in de stal te Hogebeintum (Jurjen Bloem). Bij Zwemmerpark De Westereen 2 boerenzwaluw. In Fogelsang in De Westereen 1 braamsluiper en in de Zwagermieden te Kollumerzwaag 4 boerenzwaluw. Verder vandaag in het Lauwersmeergebied tussen Kollumeroord en uitkijktoren Reiddomp: 7 oeverzwaluw, 5 rietzanger, 2 boompieper, 1 blauwborst en 1 Cetti’s' zanger (Rindert Algra).  Bij het Fermanjebosk in Damwoude 4 man mandarijneend en 1 hybride mandarijneend/wilde eend (J. A. Wagenaar).

    Foto © Jan Andries Wagenaar.

    12-04-2024. Een hybride mandarijneend/wilde eend komt zelden voor in Friesland.

     

    Groep van 40 visdief in haven Harlingen (Ruben Drost). In de Houtwiel bij de Falom 1 porceleinhoen (Wiebe Sjoerd van der Veen). In de Burgumermar 1 koekoek roepend (Sjoerd Bresser). In het Lauwersmeer bij Ezumazijl 10 steltkluut (Arie Otter). In de Veenpolder te Delfstrahuizen 1 velduil (Ellen Buurstra). Bij Blesdijke 1 rode wouw gezien (Johan Prescher).  Zeker 7 grote bonte specht alarmerend in Rijsterbos (Theo de Vries). In de Twijzelermieden 1 grasmus zingend (Jeffrey Huizenga). In Heerenveen 1 nachtegaal zingend ((Gerco en Anne Jan Schutten). Te Oldeholtpade 1 roodborsttapuit (J.de Groot). Aan de noordrand van het bos op Schiermonnikoog 1 kruisbek gezien (Mireille Henry). Te Readtsjerk/Roodkerk 1 man gekraagde roodstaart (Pyt van de Polder). In Mildam 1 braamsluiper gezien (Bauke Sienema). Bij Anjum De Kolken 1 smelleken (C. van Bruggen).  Bij kampeerterrein De Pomp in het Lauwersmeer 1 koekoek gezien (Hetty Sinnema en Rudy Fopma). Groepje van 11 regenwulp voedsel zoekend in de Groote Sintjohannesgaaster veenpolder ((Bouke Sienema). Op Terschelling in de Seeryperpolder 1 man Amerikaanse wintertaling (Ruben Drost).

     

    13-04. Vanmorgen vangst van 2 braamsluiper en een vroege grasmus op Ringstation Rohel (Gerard Westerhuis/VRS Rohel Tjeukemeer). In de Deelen 1 grasmus (Martine Huisman).  In De Wiken bij Drachten 1 raaf gezien (Rene Hooft). In het Fochteloerveen bij de vogelkijkhut 1 grote gele kwikstaart (Marcel Stienstra e.a.). Op het Groene Strand van Ameland 7 tapuit (Johan Bolijn). In de Twijzelermieden 4 roodborsttapuit (Marco van der Velde). In De Knipe 1 man gekraagde roodstaart (Johan Medenblik). Bij De Rat in IJlst een braamsluiper (Johan Helmus). Veertig oeverzwaluw terug bij de nestwand in Alde Feanen (Tjitske Hoekstra). Twee raaf in Merskenheide (Gerben Mensink). Ten noorden van Lies op Westerplas op Schiermonnikoog 1 zwarte ibis (Karin Bergman). Twee nachtegalen zingend te Heerenveen bij de Belvedère (Dick Bos). In de Saiterpolder in Alde Feanen 1 kleine karekiet (Tjitske Hoekstra). In Ureterp bij Selmien East 1 bonte vliegenvanger (Hetty Sinnema). Bij de Merriedobbe te Leeuwarden 1 grasmus (Linda Veeman). Bij de ringplek aan het Burgumermar 2 gekraagde roodstaart en 2 snor zingend (Arend Timmerman & Gerben de Vries /VRS Burgumermar). Op strand de Vliehors op Vlieland 43 dwergstern (Carl Zuhorn). In het Fochteloerveen bij informatiecentrum 1 koekoek (Koert Scholten). In het Lauwersmeer bij Ezumazijl 70 dwergmeeuw (Rodi Nauta). Bij de jachthaven op Schiermonnikoog 5 bontbekplevier (Nika van den Meiracker). Net buiten Scharnegoutum 1 braamsluiper gehoord en twee tapuit foeragerend op een stuk maisland tussen Scharnegoutum en Lutkewierum (Pascal Osinga).

     

    14-04. In het Easterskar bij Sintjohannesga 1 keizergans (Sjoerd Kooistra). In het Fochteloerveen bij het informatiecentrum 1 paapje (Frank Verkaik e.a.). In de Amvestbossen bij Olterterp 1 fluiter (Willem Bosma).  In Minnertsga 1 pestvogel ((Xantha Doevendans en Gosse Hoekstra e.a.). Op de A7 te Heerenveen 1 kerkuil dood als verkeerslachtoffer (Naut van der Mei). In de binnenstad van Leeuwarden 1 klein burgemeester 2e kalenderjaar (Donald Wolters). In de polder de Samenvoeging bij Koudum 1 bokje (Libbe Zijlstra). Groep van 60 knobbelzwanen bij de Belvedère in Heerenveen (Martine Huisman). In de Mjunster te Bakkeveen 1 grote lijster zingend (Koert Scholten). Groep van 20 witte kwikstaarten in de Duinen bij paal 18 op Terschelling (Mark Gal). Bij De Veenhoop een koekoek en een roerdomp gehoord (Auke van Eck en Alie Douma/Hitzum). Aan de Rietweg te Dronten vanmorgen 70 zwartkopmeeuw en even verder op de Vlotgrasweg nog eens 170 zwartkopmeeuw op een pas gemaaide graslandkavel. Verder in natuurgebied “de Burchtkamp” bij Lelystad 6 man en 5 vrouw beflijster (Lykele Zwanenburg, Dronten).

     

    15-04. Zwarte roodstaart bij Vrijburgh in Drachten (Elles Wieringa).  Bij Maartenswoude in Drachten 2 nachtegaal zingend en 1 groene specht aanwezig (Bouke Roosma). In Katlijk 1 man gekraagde roodstaart (Johan Medenblijk). In de Compagnonbos te Ravenswoud 1 fluiter zingend (Haije Valkema). Groep van 600 kemphaan in Groote Warnser en Zuiderpolder (Marijke Ammerlaan).

     

     

    Tot zover deze extra lange waarnemingen lijst in de eerste helft van april 2024. Alle medewerkers heel hartelijk bedankt voor het zenden van de grote hoeveelheid waarnemingen, fotos en meldingen. 

     

    Voor de duidelijkheid meld ik dat alle Nieuwsbrieven OOK in te zien zijn op mijn Blog;

    https://blog.seniorennet.be/frieslandnatuurnieuws/ .Vaak enkele dagen later nadat de Nieuwsbrief verzonden is naar alle correspondenten.

    16 april 2024.

    Jan de Jong, E. A. Borgerstraat 66 8501 NG Joure.

    Email; j.d.jonglc@home.nl

    Vogelkundig medewerker Leeuwarder Courant. (Sinds oktober 1977).

    Ringer 403 (Ringstation VRS Rohel Tjeukemeer 1985-heden)

    van het Vogeltrekstation Wageningen.

    Telefoon; 0513-414788.

     

     

    16-04-2024, 00:00 Geschreven door Jan de Jong, Joure
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/04-21/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 18/12-24/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!