Sperwers en boerenzwaluwen. De afgelopen dagen vond ik nog enkele oude artikeltjes uit de Leeuwarder Courant. Leuk om nog eens door te lezen. De telefoon nummers kloppen niet meer. Het artikel van Boerenzwaluw vroeg weg is van 26 augustus 1994, stond er niet bij. Het artikel Sperwer vloog zich te pletter tegen ramen is van 14 oktober 1994!
Er moeten nog vele honderden (mogelijk meer dan 1000) artikelen zijn die ik in de periode van 1977 tot heden heb gepubliceerd in dit regionale dagblad. Ik ben de tel kwijt en heb eigenlijk nooit bijgehouden hoeveel het er waren! Kan ze helaas niet allemaal meer terugvinden. Er zal vast wel iemand zijn die ze verzamelde neem ik aan. Ik weet echter dat er veel lezers waren , en nu nog zijn, die de stukjes uit de natuur graag lezen.
Vangstresultaten van 27-28 en 30 augustus sluiten maand goed af. Op 27 en 28 augustus heb ik naast het onderhoud van de vangbanen ook nog enkele netten opgezet. Dit leverde toch nog een 57 vogels op waaronder zelfs een 7 tal boerenzwaluwen ,1 witsterblauwborst en zelfs een boomkruiper. Van de kleine karekiet was er 1 vogel bij die een sterk opvallende groeiband in de staart had, meestal zijn de groeibanden veel minder zichtbaar. De 30e augustus viel qua vangsten wat tegen met een totaal van 67 vogels waaronder een flink aandeel kleine karekieten (plm. 50%) en een 10 tal Rietzangers. Ook waren er weer een 40 tal boerenzwaluwen, doch door de strakke ZW wind vielen de vangnetten nogal op en werden er slechts 2 gevangen. Al met al kon de augustus maand dan toch positief worden afgesloten met een flink aantal vangsten (645) waaronder maar liefst 208 kleine karekieten, 91 rietzangers, 82 boerenzwaluwen, 31 grasmussen en 44 tjiftjaffen. De septembermaand begon slecht. In de nacht (rond 03.00 uur) van zaterdag op zondag 1 sept.is mijn vrouw plotseling gevallen in de douch en met hevige pijnen naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht per ambulance. Daar bleek dat de rechter arm uit de schouderkom lag en toen weer met succes kon worden teruggezet. Na een uurtje kon ik ze weer meenemen naar huis, doch ze mocht een drietal weken de arm niet belasten. Dat kwam er op neer dat het ringen voorlopig eerst van de baan was en de werkzaamheden thuis voorrang kregen. Het zij zo! Al met al gaat het nu al weer wat beter met haar gelukkig, de dokter gaf haar 80% kans dat het weer goed kwam. Alleen kunnen ze niet op de röntgen foto zien of het kraakbeen gescheurd is.
Vandaar dat het verslag van het ringnieuws op mijn Blog wat achterbleef en de email berichten wat langer zijn blijven liggen. hieronder de verslagen van de laatste drie vangdagen in augustus 2013.
Jan de Jong, Joure Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen Tel. 0513-414788 j.d.jongringer403@home.nl
De afgelopen week zijn er aan het Tjeukemeer bij Rohel weer flink wat vogels langs getrokken en werden er vele van een poot ring voorzien. Onder de soorten waren ook Nachtegaal, Boerenzwaluw, Rietzanger en vooral veel Kleine karekieten. Op 21 augustus tijdens het onderhoud aan enkele vangbanen plaatste ik een paar netten om ook nog wat boerenzwaluwen te vangen. Leek eerst goed te verlopen doch al vroeg in de avond kwam een sperwer vrouwtje langs die de zwaluwen schrik aanjaagde en pardoes in het net belande. Dat werd oppassen dus voor die lange gele poten met enorm scherpe klauwtjes! Na de sperwer weer geringd losgelaten te hebben waren de rest van de zwaluwen verdwenen, kennelijk op zoek naar een veiliger slaapplek in de omgeving. Hieronder de verslagen van 20-21 en 24 augustus.
Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788 j.d.jongringer403@home.nl
Boerenzwaluwen hadden op 10-8-2013 de slaapplek al verlaten aan Tjeukemeer.
Vanmorgen vroeg al afgereisd naar de oeverlanden van het Tjeukemeer. Bij aankomst was het rustig in de riet zoom, te rustig bleek even later want de slaapplek voor de boerenzwaluwen bleek leeg te zijn, slechts 1 vogel werd die morgen nog gevangen. Toch waren er wel andere soorten aanwezig in struiken en riet zoom. Vooral de kleine karekiet was vanmorgen flink van de partij , veel hadden al flink wat trek vet opgedaan, een zelfs met vet score 5, en diverse waren mogelijk al op doortrek. De kleine karekieten reageerden sterk op het geluid wat al in de vroege ochtend was aangezet. In totaal werden er een 18 soorten gevangen en geringd vanmorgen. Grasmus, rietzanger, tjiftjaf en fitis waren flink aanwezig. Rietgors liet zich vrijwel niet zien of vangen. Een verslag van de ochtend is toegevoegd.
Doortrek van rietvogels nu begonnen aan Tjeukemeer.
Warme nacht zorgt weer voor veel vangsten aan Tjeukemeer. Door de warmte in de nacht van donderdag op vrijdagnacht (2-8) kwam er toch niet zoveel van slapen. Rond 3.00 uur ben ik daarom al uit bed gestapt en afgereisd naar de ringplek aan de noordoever van het Tjeukemeer te Rohel. Bij aankomst was het rustig in de riet zoom, alles was nog in diepe rust, en er stond weinig wind. Snel de netten geplaatst en nog voor de zon opkwam (rond 6.00 uur) begonnen de aantallen al aardig toe te nemen. De Boerenzwaluwen sliepen wel weer in de riet zoom doch nu niet zo in die aantallen als op 23 juli. Toch kon een flink deel van de slapers nog gevangen worden. Er werden maar liefst 21 soorten gevangen. Wel kreeg ik die morgen nog een hachelijk moment te beleven met een Reegeit die pal op de netten aan kwam rennen. Hoe dit afloopt zie je in bijgaande verslag.
Veel Boerenzwaluwen aan oever Tjeukemeer gevangen.
Ondanks (mede?) door de hitte veel zwaluwen aan het Tjeukemeer. In de vroege ochtend van 23 juli 2013 ben ik al om 3.15 uur vertrokken naar de vangplek aan het Tjeukemeer bij Rohel. Doel was om die morgen een CES dag (CES 11) te draaien en op ruime afstand van de CES plek boerenzwaluwen met geluid in het riet te vangen. De weersomstandigheden waren ideaal, droog weer en vrijwel geen wind. Door de droogte was het riet in de buitenzoom van de oever vrijwel droog en hadden de zwaluwen een ideale rustplek. Doch in eerste instantie bij aankomst hoorde ik niets in de riet zoom, zouden de vogels dan toch al vertrokken zijn? Ook de kleine karekiet werd weinig gehoord. Al vrij snel na het plaatsen van de netten voor de Boerenzwaluw en de geluidsbron hoorde ik de eerste "kwetterende" geluiden. Eerst ten w van netopstelling C1 en later verspreidt over de gehele lengte het ringgebied tussen net C1 en het slootje. Overal zaten zwaluwen! Dit had tot resultaat dat er in de eerste uren veel in de netten bij de geluidsbron zaten doch ook de andere (CES) netten waren spoedig gevuld met vogels (vooral C9, C1 en C6) omdat ze wat heen en weer over het riet en langs de bosjes vlogen. Gelukkig had ik de hulp van Fokke Stastra zodat ze snel uit de netten verwijderd konden worden. Voor een totaal verslag van de morgen zie de Bijlage.
Op 16 juli morgens vroeg om 3.25 uur al uit Joure vertrokken om zwaluwen te ringen en om CES ronde 10 te volbrengen aan het Tjeukemeer. Direct buiten Joure zag ik dat er al behoorlijk wat grondmist aanwezig was. Soms valt het plaatselijk mee met de grondmist en heb je op de ringplek geen last, doch bij aankomst bleek dat niet het geval. Toch maar de netten voor de zwaluwen geplaatst op flinke afstand van de CES netten en geprobeerd ze met geluid te lokken. Dit lukte deels, door de erg natte vegetatie vlogen de vogels direct op van de slaapplek en streken helaas niet weer neer in het riet. Jammer, daardoor werden veel vogels gemist in de eerste uren. Toch werden er die morgen nog 31 boerenzwaluwen gevangen en mogen we dik tevreden zijn. Naast de zwaluwen werden er flink wat vogels in de CES netten aangetroffen. Zelfs nog een roodborst met Belgische poot ring.Na 9.45 uur werd het snel warmer vloog er weinig meer en werd het rustig op de vangplek.
Met 82 vogels toch nog redelijk aantal. Zie bijgaande verslag.
Vroege slaapplek van Boerenzwaluwen aan het Tjeukemeer. Op 10 juli ben ik morgens vroeg om 3.15 uur vertrokken naar de noordoever van het Tjeukemeer om een1e poging te wagen om de boerenzwaluwen te vangen die er op 7 juli al in flinke aantallen in de riet zoom sliepen. Direct bij aankomst bleek dat de vogels duidelijk aanwezig waren en bij vrijwel windstil weer werd het een drukke ochtend. Er werden van de zeker 80 aanwezige boerenzwaluwen op de ringplek 51 gevangen. Naast de boerenzwaluwen werden er ook een flink aantal andere soorten (24)gevangen zoals zwartkop, fitis, witsterblauwborst, gele kwikstaart , etc. In totaal 123 vogels maakte de ochtend succesvol!
Het bijzondere van deze ochtend was wel de vangst (met geluid) van een miskleur Boerenzwaluw die in de rui van hand en armpennen was. Het verslag van deze bijzondere vangst met foto's en alle andere bijvangsten staat in de bijlage(n) hieronder.Ik ben benieuwd of er op meer plekken dit jaar afwijkende boerenzwaluwen zijn aangetroffen.
Juli maand zorgt direct al voor verrassingen aan het Tjeukemeer.
Op zondagmorgen 7 juli ging ik morgens vroeg om 3.40 uur al richting het Tjeukemeer om CES ronde 9 te voldoen. De afgelopen week kon ik niet vangen op de ringplek omdat men bezig was met filmopnamen voor een jeugdserie (KEET) die op Omrop Fryslan zal worden getoond. Het weer was gunstig , er stond weinig wind, doch bij aankomst was het toch nog stil in de riet zoom, alles was nog in rustte. Na het opzetten van de netten ontdekte ik dat er in de riet zoom een groepje van zeker 60 Boerenzwaluwen aanwezig waren. Regelmatig vlogen de vogels wat heen en weer wat er toe leidde dat ik die morgen maar liefst een 13 tal in de netten aantrof. Opmerkelijk was dat er bij deze boerenzwaluwen maar een vijftal eerste jaars zat. Een van de oude vogels, een wijfje, droeg zelfs nog een ei (voelbaar). Dus het waren stellig vogels uit de nabij omgeving die de koelte van het riet opzochten i.p.v. de koeienstal! Nadat de zon opkwam bleek al vrij snel dat er veel vogels in beweging waren, het grootste deel allemaal jonge vogels, daartussen zat een opmerkelijke jonge vogel. In eerste instantie leek het op een jonge Blauwborst. Dit week echter af en dacht ik al snel aan een Roodborsttapuit. Nooit eerder had ik dit kleed in zo'n vroeg stadia van dichtbij mogen bekijken. Wat opviel waren de gitzwarte poten en het ontbreken van oranje in de staartpennen . Een jonge Blauwborst heeft dit oranje namelijk wel in de staartpennen en bij deze vogel ontbrak het en de vleugeltekening was bij deze vogel ook anders. Diverse foto's werden er van deze voor Marswâl schaarse soort vastgelegd. Het zou nog een drukke ochtend worden met 150 vogels! Onderaan het verslag van de vangsten op die morgen. Tevens zijn de verslagen van 22 en 30 juni toegevoegd.
Rietzanger gegevens van Rohel Tjeukemeer uitgewerkt.
In de winter van 2012 -2013 heb ik niet stil gezeten. Ben actief bezig geweest om de gegevens van de gevangen en geringde Rietzanger vangsten aan het Tjeukemeer bij Rohel eens uit te werken. In eerste instantie veel controle werk en rubriceren.De gegevens zijn alle in Excel gezet en vandaaruit zijn de figuren en tabellen gemaakt. In de loop der jaren werden er aan het Tjeukemeer tussen 1985 en 2011 maar liefst 33.611 vogels geringd, 9% daarvan waren Rietzangers. Dus genoeg materiaal om maar eens te gaan uitspitten. Vierenveertig ringmeldingen van Rietzangers zijn aangegeven op een verspreidingskaart en gewichten van jonge en oude vogels gedurende het seizoen zijn uitgewerkt per decade. Het verslag; Ringonderzoek aan Rietzangers (Acrocephalus schoenobaenus) langs de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel is recent verschenen in TWIRRE, jaargang 23, nummer 1.Het tijdschrift Twirre is een periodiek verschijnend tijdschrift voor natuurstudie en natuurbeschermers, natuurvoorlichting en natuurbeleid in Friesland. Voor vragen over het blad kan men terecht bij de Redactie ,adres is; Diligencelaan 11 9351 PR Leek. In de Bijlage het volledige verslag in kleur. Reacties graag naar;
Jan de Jong, Joure Tel. 0513-414788 Ringer 403 Vogeltrekstation Wageningen j.d.jongringer403@home.nl
De vroege rui in juni van slagpennen van de Fitis.
Vroeg geval van vleugelrui
bij de Fitis?
Jan de Jong
In de vroege ochtend van 8
juni 2013 ving ik tijdens de 6e ronde van het CES project aan de
noordoever van het Tjeukemeer te Rohel op mijn CES plek C09 tussen 5.00 6.00
uureen man na 1kjFitisterugmet ring NLA.ACK 107 in netopstellingC2 die al met de rui van de slagpennen
begonnen was. Het bleek een vogel te zijn die ik eerder dit jaar , op 24 april
2013 als man geringd had op dezelfde plek en deze al eerder terug had gevangen op27 aprilen 5 mei 2013.
Om 6.30 uur noteerde ik de
volgende Biometrie gegevens van de gevangen vogel;
Vleugel= 70.0 mm.P8= 53.0 mm.
Vetscore Busse=0. Gewicht=9.4 gram. Loopbeen= 20.92 mm.
Bij het meten van de P8 (GS3)
zag ik direct dat de vogel aan de rechter vleugel duidelijk in vleugelrui was,
direct de linker vleugel ook gecontroleerd en ook deze bleek in actieve rui. Ik
noteerde van de rechter vleugel ; P1 (GS10)= ruiscore 4, P2 (GS9)=ruiscore 3. P3
(GS8) t/m P9 (GS2) ruiscore 0. Totale ruiscore = 7.
Direct na de biometrie heb ik
de rui op de foto vastgelegd. zie Bijlage .
Omdat de rui wel wat vroeg was
heb ik de gegevens toch nog even nageslagenin de BTO guide 19 (Moult in Birds) 2000, pag.73. Daaruit blijkt dat
hetbeginjuni er inderdaad al sprake kan zijn van
actieve slagpenrui. Bekijken we de foto van de Fitis van 8 jun 2013 nog eens
nauwkeuriger dan valt ons iets op. We weten dat bij de Fitis de slagpen P5(GS6)
aan de buitenvlag geen versmalling heeft
en de P6 (GS5) dus wel. Nummering van pennen bij P (Primaries) is van binnen
naar buiten,indeoude
methode (GS) worden de pennen van buiten naar binnen genummerd.
Op de linker vleugel(op de foto) zie je dat de oude pennen P5 en
P4 aanwezig zijn en dat de P3 w.s. net gevallen is. Op de rechter vleugel is te
zien dat de oudepennen P5,P4 en P3 nog aanwezig zijn, de P3 is daardus nog niet gevallen! Wat reden tot twijfel geeft bij dit geval van
vroege rui van de slagpennen is het feit dat beide pennen (P1 + P2) bijna even
lang zijn. Zou dit nu wel echt rui zijn NA het broeden vraag ik me af, de
Engelsen noemende rui na het
broedseizoen Ad. PostN (Post-nupitial),zie Moult in Birds pag.35.Of zouden we dan toch te maken hebben met
Suspended moult (onderbroken rui)?. Hopelijk vangen we het individuede komende weken nog terug en kunnen we de
ontwikkelingen volgen.
Ooit eerder had ik zo vroeg in het seizoen al
eens Fitissen met actieve rui gevangen
en wel op5 juni 2010.Toen ving ik twee
mannetjes (NLA. Y 08503 en NLA. Y 08518) die netwaren begonnen meteen ruiscore van 1.Helaas zijn deze nadien
niet teruggevangen. In 2011 ving ik op 12 juni een man na1kj (NLA. Y 08898)met
ruiscore 9, op 17 juni ving ik dezelfde vogel terug en toen bedroeg de ruiscore
15. Dus vroege rui van de Fitis in begin juni komt dus voor aan de noordoever
van het Tjeukemeer bij Rohel.
Vraag me af of op andere
ringstations in Nederland of Belgieook
vanaf begin juni actieve rui bij de Fitis is geconstateerd.
Ik vind het persoonlijk erg vroeg dat deze rui bij de
Fitis na het broedseizoen(Ad. PostN) zou plaatsvinden omdat het nog maar begin
juni is. Zou er sprake zijn van een verloren gegaan legsel of partner? Ruien de
Fitissen in midden en Zuid Nederland vroeger of later dan in Noord Nederland?
De laatste weken ben ik erg druk geweest met het vangen en ringen van Boerenzwaluwen in de provincie. Daardoor veel minder tijd om de Blog wat bij te werken qua vangsten en ervaringen aan het Tjeukemeer. Op 19 mei werd er tot onze vreugde regelmatig een Roerdomp gehoord in de richting van Vierhuis. Zou de soort er toch na vele jaren weer teruggekomen zijn als broedvogel? Vreemd was die ochtend dat er een groepje van 14 Dwergmeeuwen ons passeerde richting noord. In de verslagen die hieronder staan alle bijzonderheden weergegeven.
Derde CES dag verloopt rustig. Met een toch nog flinke ZZW wind op 5 mei de derde CES periode aan het Tjeukemeer uitgevoerd. Er bleel weinig verplaatsing. Spotvogel en Tuinfluiter zorgden voor wat nieuwe soorten dit seizoen. Gaaien , een drietal, bleven wat onrustig oven de ringplek heen en weer vliegen doch belanden niet in het net. Er zijn ook nog weinig Kleine karekieten terug. Eerst maar even een flinke rust periode in het gebied zodat toekomstige broedvogels zich kunnen vestigen. De rietzoom aan de oever van het Tjeuklemeer is op heel veel plekken deze winter door het ijs weggeschoven zodat de oevers kaal zijn. In de Bijlage het verslag van 5 mei.
Op 27 april vroeg uit de veren. Vanmorgen komt een groepje jeugdvogelwachters (6) uit Heerenveen kijken naar hoe het ringonderzoek aan vogels aan het Tjeukemeer wordt uitgevoerd. Met drie volwassen begeleiders is er uitleg gegeven aan de jeugd en werden de nodige vragen beantwoord. De vogels mochten door de jeugd worden losgelaten nadat ze eerst uitleg hadden gekregen hoe de vogel vast te houden. Er werden in totaal een 36 vogels gevangen , waaronder zelfs een 1e Kleine karekiet die al terug was uit Afrika. In de Bijlage het verslag van die ochtend.
Jan de Jong, Joure Ringer403 Vogeltrekstation Wageningen
Volwassen boomvalk vliegt zich te pletter bij rusthuis.
Op 25 april 2013 kreeg ik een telefoontje van Betty Wielenga uit Sneek dat ze een valkje had gevonden op aanwijzing van enkele bewoners van Frittemahof in Sneek. De vogel bleek een Boomvalk te zijn die zich te pletter had gevlogen tegen de vensterruiten en de nek gebroken. Ik kreeg diezelfde dag nog de vogel uit Sneek binnen, het bleek een volwassen mannetje te zijn met al sterk ingedroogde oogkassen, minstens dus al 3 dagen dood. Direct zijn er enkele fotos van het gesneuvelde eksemplaar gemaakt en de biometrische gegevens vastgelegd. Vleugel 260.0 mm, Staart 136.0 mm en gewicht 203.2 gram.
De Boomvalken waren dit jaar op veel plekken al in Friesland te zien.De vroegste was dit jaar op 17 april op Vlieland bij het Posthuis gezien door Carl Zuhorn. Op dezelfde dag was er ook al een in het Fochteloerveen (Dirk Vogt). Op 18 april zag Douwe van der Ploeg er een in Marssum en op 22 april werd er een bij de Pasveer (Stadsfenne) in Sneek gezien door Dick Pruiksma. Zou dit dezelfde vogel zijn geweest die nu gevonden is ? Zou best kunnen want het is precies in dezelfde wijk! Doch er waren meerdere vogels op 22 april in de omgeving, Jan Veldman uit Joure zag op 22 april ook 1 bij de ijsbaan van Joure.!
Op 23 april 1 in Fochteloerven (Marcel van der Tol) en op dezelfde dag 1 op de Delleboersterheide (Geert Dijkstra). In de IJpmapolder waren op 24 april zelfs 2 te zien meldde Eelco Brandenburg uit Bolsward en op dezelfde dag fotografeerde Wieger van Keulen er 1 aan het Sneekermeer. Op 25 april zag Eelco Brandenburg er een bij Ferwoude in de polder Gaast en trof Teunis IJlstra een in de poder Rohel. Al met al veel Boomvalken te zien in Friesland de laatste dagen.Nieuwe waarnemingen zijn welkom.
Wind speelde parten bij onderzoek aan Tjeukemeer. Op 24 april 2013 smorgens vroeg afgereist naar het Tjeukemeer. De vooruitzichten waren goed. Bij aankomst nog weinig wind doch dit veranderde al snel. De wind draaide naar het zuiden en leek alleen maar toe te nemen. Het aantal vangsten van zangvogels werd door de trilling in de netten zwaar bemoeilijkt doordat alle netten nu voor de vogels veel beter zichtbaar waren. Verwachte eigenlijk weinig vangsten doch tegen 07:00 uur hing er toch in net B14 een Boerenzwaluw in de onderste netbaan. De vogel was kennelijk laag boven het water op zoek gegaan naar insecten en kon het net niet meer op tijd ontwijken. De 1e Boerenzwaluw voor 2013 was gevangen en kon geringd worden! Het ging om een volwassen mannetje ;Vleugel 124.5 mm ,Gewicht 19.2 gram, Vetscore (Busse) 1 en Staart 11.0 mm. Veel Boerenzwaluwen keren de laatste weken terug naar hun geboortegrond, ook deze zal zijn weg vervolgen en op zoek gaan naar zijn boerenschuur of stal. Verder die morgen nog diverse soorten gevangen, zie bijgaande verslag.
Koude start van het 20e CES seizoen aan het Tjeukemeer.
Nadat we in 1993 eerst een proefjaar hadden van de CES opstellingen in ons land zijn we vanaf 1994 officieel begonnen met deze vorm van onderzoek. Eigenlijk vangen we al vanaf 1985 met een CES methode aan het Tjeukemeer die in 1981 door de BTO geintroduceerd is! De start van het seizoen 2013 leek op 20 april eerst goed te verlopen, helder weer en rond het vriespunt, doch zodra de zon opkwam begon ook de grondmist op te komen en werd het kouder. Er lag zelfs een laagje ijs op het pad naar de ringplek en de netten werden wit en duidelijk zichtbaar. Leek net of ze spierwit waren geverft. De vangsten en de doortrek van de zangers viel dan ook flink tegen vanmorgen. Toch nog een 12 tal soorten gevangen, waaronder een opvallend licht (schier) gekleurde Fitis met vrij donkere (geen zwarte) poten. De Fitis behoort mogelijk tot een tussenvorm ('intergrate") van P.t. trochilus en P.t. acredula. In het verslag (in Bijlage) een foto van de opvallend lichte Fitis, welke trouwens in eerste oogopslag eerst deed denken aan een forse Tjiftjaf, doch o.a. de vleugelformule sluit een Grauwe Fitis uit. Bewijst maar weer dat je ALTIJD in de trekperiode de buitenvlagversmallingen en de vleugelformule dient te controleren bij deze soorten.
Veel vogels aan Tjeukemeeroever Bij Rohel op 15 april.
Na een periode van veel koude en afwezigheid van onze voorjaarsvogels kon ik eindelijk op maandag 15 april voor het eerst weer afreizen naar Rohel. Het weer zat meteen goed mee. Bij aankomst vrijwel windstil en geen grondmist. Na het opzetten van de netten bleek al snel dat er diverse Zwartkoppen snel reageerden op het geluid. Ik zou die morgen er 28 (!) vangen (13 mannetjes en 15 vrouwtjes) en met een ring van het Vogetrekstation Wageningen weer loslaten. Naast de vele Zwartkoppen waren er ook een flink aantal Tjiftjaffen (36) en Fitissen (17) aanwezig. Direct al na het aanzetten van het geluid viel me op dat een Nachtegaal probeerde boven het geluid van de geluidsinstallatie uit te komen. Prachtige hoge felle klanken kwamen uit het bosje en na enig speurwerk kon ik zijn vage gedaante op een tak ontdekken. De zang heeft zeker meer dan een half uur aangehouden en bij een van de rondes ontdekte ik dat het stil was en hij in een van de netbanen van net B14 hing. Wat een prachtvogel! Verder die morgen nog diverse leuke vangsten . Zie verslag in de Bijlage
Nog geen Boerenzwaluwen in schuren gezien. Vanmorgen even naar de binnenkomende berichten over zwaluwen gekeken. Huiszwaluw en Oeverzwaluw zijn nog niet terug gemeld op dit moment (1-4-2013) in Nederland. De Boerenzwaluw is al op meerdere plekken gezien. Zo was de 1e al op 5 maart 2013 in het Belgische Nieuwedorpe (Hugo Vermeren) te zien. Op 10 maart 2013 al 2 boerenzwaluwen in het Belgische Marais d'Harchies (Vincent Leirens) en op dezelfde dag al een 1e in De Hamert in Limburg ,Nederland (Jan Erik Kikkert).
Grotere aantallen werden al op 24 maart 2013 in het eerder genoemde Maris d'Harchies in Belgie gezien (Tom Derutter). In Nederland waren tot op heden (1-4-2013) nog geen grote aantallen gezien, de grootste aantallen werden op 22 maart 2013 gezien in Friesland ,5 vogels bij Reduzum (Vincent Douwes). Voor Friesland zijn er nog maar een drietal meldingen bekend uit maart 2013. De vroegste was dit jaar 21-3-2013 1 bij Luxwoude (Vincent Douwes) en de laatste maartmelding 31 maart 1 vogel bij Heerenveen (Laurens van der Vaart).
Het valt op dat er op de Belgische/Franse grens al vroeg een grote groep (30 tal vogels) aanwezig is. Toch zijn er in Belgie al twee Boerenzwaluwen gesneuveld, 1 verkeersslachtoffer en een dood gevonden. De koude maart maand heeft ook daar w.s. aan bijgedragen. Boerenzwaluwen terug in de (broed) schuren geven een duidelijk relatie aan met de terugkerende eigen broedvogels. Tot op heden heb ik nog geen meldingen gezien van teruggekeerde broedvogels in de nestschuren.
Graag ontvang ik de eerste meldingen van terugkerende Boerenzwaluwen in schuren of stallen. Het blijkt dat door de extreem lange winterse omstandigheden veel Afrika gangers later terug zijn dan normaal. noteert U even de eerste data?
Staartmezen zwerven nog steeds om. De laatste dagen worden er nog steeds groepjes staartmezen gezien. Zo zag Mevr. van der Veer uit Marssum op 30 maart nog een groepje van 10 in haar woonplaats.De soort kan nu met de winterse omstandigheden ook vaak nog op voedertafels worden gezien. Een enkele keer is er een vogel bij met een geheel witte kop. Groepjes met allemaal helder witte koppen zijn zeldzaam voor Friesland. Deze behoren tot de Witkopmezen.Uit mijn archief een artikel bijgesloten dat gaat over deze verschillende ondersoorten en overgangsvormen waar we mee te maken hebben.