Pinksterbloem (Cardamine pratentis) (bestudeerd op 11 april 2005; zie verslag)

Dit is een soort veldkers; pratensis betekent 'in het veld voorkomend'. Langs het water, langs de oevers van slootjes en ook in nabij gelegen velden dichtbij elkaar vind je in het vroege voorjaar vele Pinksterbloemen. Het is een vrij klein plantje. Het laat zijn zaad gewoon vallen. Met kleine lila of witte bloemetjes, wat er een beetje trosvormig uit ziet (het lijkt wel een super uitgedunde en uitgerekte hyacint). Ze staan vaak aan de waterkant, met een klein groepje bij elkaar. Dit is de waardplant van het Oranjetipje, een vlinder die op elke vleugel een oranje tipje heeft.
'Pinksterbloem' doet veronderstellen, dat de bloei gelijk valt met Pinksteren, maar meestal is de plant dan al vrijwel uitgebloeid. Het is wel één van de eerste (wilde) planten, die zich bloeiend in het voorjaar aandient. De pinksterbloem bloeit vanaf begin april tot in juni.
Pinksterbloemen komen op het hele noordelijk halfrond voor, zowel in laagland als in de bergen. Ze gedijen op drassige grond. Deze plant kan 10 tot 50 centimeter hoog worden en steekt met zijn bloemen net boven de gemiddelde hoogte van het grasland uit.
Een pinksterbloem groeit uit een wortelstok en is overblijvend. Vanuit een wortelrozet van langgesteelde, veervormig gedeelde bladeren schiet een aantal holle, onvertakte stengels op. Elke stengel draagt een tros lila of witte bloempjes, maar ook paarswit, purper of violet komt voor. De stervormige bloem van de pinksterbloem bestaat uit vier kroon- en kelkbladen. In het midden staan zes meeldraden, die de stijl met twee stempels omgeven. De bladvorm is veervormig oneven, ze staan verspreid langs de stengel of in rozetvorm. De vrucht is een openspringende hauw. Bron: www.neerlandstuin.nl
In de bloem van deze pinksterbloem komt etherische olie voor die gebruikt werd tegen krampen. De bladeren zouden goed zijn tegen diabetes. De bladeren (rijk aan mineralen en vitaminen, ook vit C), smaken naar waterkers. Heel goed te gebruiken in soep, salade, en wekken ook nog eens de eetlust op, verzachten indigestie en hebben slijmoplossende eigenschappen (tegen vastzittende hoest!). Bron: Kruiden, uitgeverij Bosch en Keuning.
De reden dat de pinksterbloem aan het verdwijnen is, heeft vooral te maken met milieuomstandigheden: de nodige biotoop - een vochtig veenachtige of leemachtige ondergrond, die niet wordt verstoord door (over)bemesting - wordt steeds schaarser.
|