'Marie heeft in China gestudeerd', zegt Piet. 'Ze heeft daar melkkroketjes leren kennen, 'gefrituurde melk' zoals ze daar zeggen. Ze vond werk in China en wou die kroketjes onder de knie krijgen voor ze vertrok. Achter mijn rug had ze dat al een paar keer geprobeerd, dat zag ik aan de aangebrande kookpotten. Toen zei ik: schrijf je maar in voor SOS Piet. Aanvankelijk verklaarde ze me voor zot, maar ze heeft de officiële weg gevolgd: een brief sturen met haar probleem. Een week voor ze vertrok, heb ik haar probleem aangepakt. Ze werkt nu in China als vertegenwoordiger voor Duvel-Moortgat. Ik vind het nog altijd ongelooflijk dat mijn eigen dochter in China werkt en Chinees spreekt.'
Strikt dieet
Zelf zal Piet niet te veel kroketten eten: hij let nog steeds op zijn voeding sinds bij hem diabetes type 2 werd vastgesteld. Toen dat na het Eén-programma God en klein pierke duidelijk werd, werd Piet bedolven onder de reacties. 'Ik heb nooit zoveel sms'jes en telefoons gekregen. Ik vind het nog altijd een privézaak, maar blijkbaar heb ik er veel mensen mee geholpen. Ik blijf uit de buurt van suiker, alcohol en dierlijk vet. Ik krijg goede punten van mijn diëtiste en mijn dokter, maar mijn aders blijven dichtslibben. Toen ik mijn specialist vroeg of hij die aders niet even kon doorspoelen, zei hij: Piet, gij zijt geen koffiemachine. Met injecties willen we niet beginnen, dus hou ik mijn regime op peil. Ik slaap nu veel beter, ik moet zelfs de wekker zetten om wakker te worden.'

Door de lang aanhoudende koudegolf komt de jaarlijkse paddentrek pas nu op gang. Dat meldt natuurbericht.be.
Vorig jaar werden op meer dan 200 overzetacties ruim 178.000 amfibieën veilig overgezet.
"Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt, of ingegraven in een ondergrondse holte", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. In het voorjaar ontwaken ze en gaan op pad naar hun voortplantingspoel om een partner te zoeken, te paren en eitjes af te zetten.
Koudegolf fataal voor aantal amfibieën
"Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari om te pieken in de tweede week van maart", aldus Verbelen. "Die aanloopfase is nu begonnen door de zachtere avondtemperaturen van minimaal 6 °C en een hoge luchtvochtigheid." De koudegolf van begin februari was volgens Natuurpunt fataal voor een beperkt aantal amfibieën die al in de poelen zaten. Voor de kikkers, padden en salamanders die op het land overwinteren, is een koude winter doorgaans goed.
Natuurpunt coördineert jaarlijks paddenoverzetacties. In 2011 waren er dat 206 verspreid over 98 Vlaamse steden en gemeenten, goed voor 178.260 overgezette amfibieën in Antwerpen (48.381), Oost-Vlaanderen (38.307), West-Vlaanderen (28.478), Limburg (35.477) en Vlaams-Brabant (27.617).
Het gaat vooral om de gewone pad (83%), de bruine kikker (11%) en de alpenwatersalamander (3%), maar soms ook om zeldzame soorten zoals de rugstreeppad, de heikikker, de kamsalamander en de vuursalamander.
Verkeersslachtoffers
Vorig jaar werden 12.148 verkeersslachtoffers geregistreerd. Natuurpunt roept op om maximaal 30 km/u te rijden waar paddentrek plaatsvindt.
kinderen zetten padden over