Door de lang aanhoudende koudegolf komt de jaarlijkse paddentrek pas nu op gang. Dat meldt natuurbericht.be.
Vorig jaar werden op meer dan 200 overzetacties ruim 178.000 amfibieën veilig overgezet.
"Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt, of ingegraven in een ondergrondse holte", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. In het voorjaar ontwaken ze en gaan op pad naar hun voortplantingspoel om een partner te zoeken, te paren en eitjes af te zetten.
Koudegolf fataal voor aantal amfibieën
"Doorgaans bouwt de paddentrek langzaam op met een trage start midden tot eind februari om te pieken in de tweede week van maart", aldus Verbelen. "Die aanloopfase is nu begonnen door de zachtere avondtemperaturen van minimaal 6 °C en een hoge luchtvochtigheid." De koudegolf van begin februari was volgens Natuurpunt fataal voor een beperkt aantal amfibieën die al in de poelen zaten. Voor de kikkers, padden en salamanders die op het land overwinteren, is een koude winter doorgaans goed.
Natuurpunt coördineert jaarlijks paddenoverzetacties. In 2011 waren er dat 206 verspreid over 98 Vlaamse steden en gemeenten, goed voor 178.260 overgezette amfibieën in Antwerpen (48.381), Oost-Vlaanderen (38.307), West-Vlaanderen (28.478), Limburg (35.477) en Vlaams-Brabant (27.617).
Het gaat vooral om de gewone pad (83%), de bruine kikker (11%) en de alpenwatersalamander (3%), maar soms ook om zeldzame soorten zoals de rugstreeppad, de heikikker, de kamsalamander en de vuursalamander.
Verkeersslachtoffers
Vorig jaar werden 12.148 verkeersslachtoffers geregistreerd. Natuurpunt roept op om maximaal 30 km/u te rijden waar paddentrek plaatsvindt.
kinderen zetten padden over